Samsung-robotstofzuiger met 'beveiligingscamera' kan objecten omzeilen via lidar

Samsung heeft de JetBot 90 AI+-robotstofzuiger aangekondigd. Het apparaat bevat een camera zodat gebruikers vanaf afstand kunnen kijken wat er in huis gebeurt. Om objecten te omzeilen en een route te kiezen, beschikt de stofzuiger onder meer over een lidarsensor.

Volgens Samsung gebruikt de JetBot 90 AI+ 3d-sensors en een lidarsensor om objecten te herkennen en door het huis te navigeren zoals de bewoners dat doen. De lidarsensor zou vergelijkbaar zijn met de werking van lidars in zelfrijdende auto's. Dat betekent dat er snel veel laserpulsen worden afgevuurd, waardoor de directe omgeving in kaart wordt gebracht, inclusief de afstand tot objecten.

De robotstofzuiger kan afstanden tot zes meter in kaart brengen en kan objecten classificeren, zodat het apparaat kan bepalen welke objecten vermeden moeten worden en bij welke een schoonmaaksessie op zijn plaats is. Dankzij de geïntegreerde kunstmatige intelligentie van Intel, die getraind is op meer dan een miljoen afbeeldingen van huishoudelijke items, kan de stofzuiger volgens Samsung objecten als banken, boekenplanken, tafels, handdoeken, kabels en hondenbakken herkennen. Daarbij wordt ook de suggestie gewekt dat de JetBot 90 AI+ afval of troep kan herkennen en vermijden waarbij het stofzuigen tot een nog groter probleem zou leiden, zoals hondenpoep.

De aanwezige camera is toegankelijk via de Samsung SmartThings-app, zodat de gebruikers op afstand kunnen zien waar de stofzuiger zich in huis bevindt en tegelijkertijd een oogje in het zeil kunnen houden. De app is ook te gebruiken om zones in te stellen waar de stofzuiger niet moet komen, een schoonmaakschema op te stellen en om de JetBot 90 AI+ vanaf afstand te bedienen. Zodra de robotstofzuiger zijn taken heeft voltooid, keert hij vanzelf terug naar het basisstation om de opvangbak te legen. De JetBot 90 AI+ moet in de eerste helft van dit jaar uitkomen voor een adviesprijs van 1499 euro.

Door Joris Jansen

Redacteur

13-01-2021 • 14:56

64 Linkedin

Reacties (64)

Wijzig sortering
Doet Tweakers binnenkort vergelijkende tests? Zie eigenlijk niets wat de Xiaomi van eerder deze week niet doet, voor slechts 40% van het geld en, op 't oog heel praktisch, 40% van de hoogte..
https://youtube.com/c/VacuumWars
Vacuumwars vind ik een goede reviewer en vergelijker van (robot)stofzuigers

Ik verwacht ook wel dat deze Samsung robot stofzuiger gereviewed zal worden
Zo’n vergelijk lijkt me inderdaad erg interessant. Ik verbaas me over het prijsverschil van de diverse stofzuigers en is dit alles echt nodig/nuttig. Dit houd mij tegen er een aan te schaffen, omdat ik bang ben teveel of te weinig te betalen...
Het is een beetje afhankelijk van hoe je kamers er uit zien en hoeveel gebruiksgemak je wilt.

Ik heb zelf een "simpele" xiaomi via V&A gekocht, Die netjes de kamer in kaart brengt en waar ik zones (lees, vierkantjes) kan teken op de kaart als ik maar een bepaald gedeelte wil laten zuigen. Helaas kan deze geen no go zones of barriéres in de app. Hij heeft alleen maar een lidar en ziet dus bijv geen kabeltjes, schoenveters etc op de grond dus de grond moet wel vrij zijn van kleine dingetjes wil ik die van mij laten lopen.

Hoe meer je uitgeeft, tot natuurlijk altijd een bepaald niveau, hoe meer gebruiksgemak je krijgt. zoals het wél ontwijken van kabels/veters dmv een extra camera en virtuele barriéres, robot die zelf kamers indeelt etc.

Op het moment heb ik geen schedule waarop hij zuigt, omdat de ruimte er helaas wat minder voor geschikt is. Ik zet hem voornamelijk aan als ik m'n huis verlaat en dan zorg ik dus dat hij niet of nauwelijks vast kan komen te zitten.
Ik heb een Roborock S5 max. Deze kan ook "dweilen". Nu is dat dweilen niet perse heel goed, maar je ziet wel hoeveel klein zand blijft liggen.

Ik vind het ideaal omdat je gewoon veel minder klein zand enzo thuis hebt. Maar ik heb geen last van kabels enzo dus dat maakt het stukken makkelijker.

Daarnaast gebruik ik hem ook om boven makkelijker te stofzuigen dus onder het bed enzo. Dat is niet 100% perfect, maar wel goed genoeg om snel alles redelijk schoon te krijgen op plaatsen waar je anders zeer zelden maar komt.
Ik heb nog een oude samsung die met cameras werkt en vrij plat is. Deze maakt al intern een soort (plafond)kaart. Hij komt overal onder en lijkt veel praktischer dan de huidige samsung lineup met allen keuze uit 'dure, hoge maar slimme' en 'goedkope, platte maar domme' apparaten.

Ik zou eigenlijk niet eens weten welk nieuw apparaat een goed alternatief is voor mijn klassieker. Ik wil in ieder geval geen ding dat doelloos kriskras door de ruimte crosst.
Dit is toch niks nieuws? Mijn roborock S5 max kan, op het 3D gedeelte na, ook navigeren in huis.
Vraag me af of dit nu heel veel extra toevoegt
Het herkennen van een plasje braaksel van de hond kan best prettig zijn hoor O-)
Onze hond was een nacht aan de schijt toen 's ochtends om 5:00 de robot stofzuiger een rondje deed. En die Roomba van ons heeft ook zo'n mooi snel draaiend borsteltje. Je wilt niet weten hoe de kamer er bij lag nadat de Roomba 'klaar' was. :X :X ;( |:(
Vrienden van mij hebben 2 katten. Een van die katten had eens een dood muisje in de woonkamer gedropt en de robotstofzuiger heeft die daarna lekker uitgesmeerd over de woonkamer.
oh.my.god.... Da's een regelrechte nachtmerrie...
Hmmmz dat ken ik inderdaad.
Ik werd wakker met een prachtig uitgesmeerde drol over het laminaat en het tapijt.
Was Niles (robotstofzuiger) bijzonder dankbaar, zeker toen ik kokhalzend dat ding mocht schoonmaken.
https://us.roborock.com/pages/roborock-s6-maxv

Deze heeft de functionaliteit die boven wordt aangegeven
de s5 kan ook dweilen :)
Precies daarom loop ik eerst naar binnen, en zet dan pas dat ding aan. Lessons learned na een hele schaal oliebollen die eerst opgegeten werden en toen toch te zwaar bleken :(
Pictures or it didn't happen
Maar dan alsnog is dit functionaliteit welke al bestaat op meerdere modellen van andere fabrikanten. Vaak met het "AI" woordje erbij.

Ook is de titel vreemd... De stofzuiger ontwijkt objecten middels Lidar. Ja okay, dat doen zo'n beetje 80% van alle slimme stofzuigers. Juist de combinatie Lidar en camera is in deze interessant. Lidar voor dag / nacht navigatie en basis obstakel herkenning. En dan die camera erbij met een getraind AI netwerk om objecten zoals een sok, kabels of de bekende hondendrol te herkennen en hier omheen te gaan.

Vaak zit de Lidar sensor ook een centimeter of 6 - 8 boven de grond bovenop zo'n stofzuiger. Tja die gaat kleine objecten sowieso niet herkennen.

Wat denk ik nieuw is, is de mogelijkheid om live mee te kijken met je stofzuiger. Anders zou ik het ook niet snel weten.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 13 januari 2021 15:30]

Deebot T8 AIVI doet dat bijv ook ( security cam doel ik op)
en
the LG Hom-Bot will parole your home and if it senses movement, other than itself, it will take a photo and send an alert to your phone.
The Trifo Ironpie, in addition to giving you a mobile security camera,
https://www.digitaltrends...s-heres-what-they-can-do/

[Reactie gewijzigd door SED op 13 januari 2021 15:58]

Dan snap ik al helemaal niks meer van de nieuwswaarde van dit artikel.
Daarbij wordt ook de suggestie gewekt dat de JetBot 90 AI+ afval of troep kan herkennen en vermijden waarbij het stofzuigen tot een nog groter probleem zou leiden, zoals hondenpoep.
Volgens mij gaat het vooral hier om, dat is behoorlijk uniek volgens mij.
De V6 Maxv kan wat de Samsung ook kan en het is super handig. Het herkent met de AI behoorlijk veel. Ee n handdoek op de grond wordt als "fabric" herkent en de schuine ronde poot van een fauteuil als "pedestil". Ik vond het vooral leuk om te zien dat het een object herkent, met AI aangeeft wat het denkt dat het is en een percentage waarschijnlijkheid toevoegt. Nadat het de fauteuil van andere kanten had gezien werd het percentage zekerheid steeds hoger (begon op 81% en toen ik later keer was er een andere foto en 86% zekerheid).
Wat ook handig is met de camera, is dat het ook kabels herkent. Mijn vorige robotstofzuiger draaide zich vast in een losliggende kabel. Deze herkent de kabel via de AI en rijdt er vervolgens omheen. De Samsung lijkt dezelfde functies te hebben en ik vind het erg handig!
Hebben de meeste robotstofzuigers niet Lidar? Zijn er niet al robotstofzuigers die AI gebruiken om te leren wat ze moeten ontwijken en wat niet? Dit leest alsof ze die concepten hebben uitgevonden.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 13 januari 2021 15:02]

Uitgaande van het filmpje hebben ze de toepassing van LiDAR op een andere manier ingezet. O.a de Roborock serie heeft een roterende laser op de bovenkant van het apparaat die alles in de gaten houd ende grootte objecten en muren in kaart brengt. Echter, als ik het goed zie in het filmpje heeft deze ook een LiDAR sensor aan de voorkant die net als de iPhone een grid met puntjes (tijd 0:11 in het filmpje) in de gaten houdt en in combinatie met AI algoritmes ziet wat er staat en bekijkt of dit afval is of niet.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 13 januari 2021 15:12]

Gaat om het AI gedeelte en niet alleen de Lidar, staat nergens dat hun dit hebben bedacht.
Ik zeg ook niet dat dat er staat, ik zeg dat het zo leest. Net als een smartphonemaker die adverteert dat ze een touchscreen hebben. Overigens zijn er al robotstofzuigers die de concepten van Lidar, Camera en AI alle drie combineren.
Het leest inderdaad zo, moet tenslotte aantrekkelijk zijn voor de consument. Niet elke consument weet wat Lidar, camera of AI is. Bericht is tenslotte ook niet alleen voor jou bedoeld.
Ik denk dat je werkelijk niet het punt snapt.

Dit is Tweakers.net. Dit is een (dot)geek artikel. Dit is geen advertorial. Zulke press release marketing praat waarin ze doen alsof gesneden brood een nieuwe uitvinding is hoort hier niet.
Net als de Dyson 360, lijkt de JetBot erg hoog, waardoor hij niet/minder gemakkelijk onder een bank/bed kan stofzuigen. Een van de voordelen van een lage robotstofzuiger is dat deze ook op moeilijk bereikbare plekken van schoonmaken...
Een nadeel van een lage robot is dat drempels en vloerkleden weer wat lastiger zijn. De beste keus hangt dus af van je huis en inrichting.
Veel stofzuigrobot's zoals de Ecovacs 800/900 hebben daar al een oplossing voor namelijk wielen die zichzelf omhoog kantelen. Dus wat dat betreft zou ik zelf nooit zn hoge variant nemen. Het laten stofzuigen van de onderkant van mijn bed is voor mij een van de hoofdredenen om een robot stofzuiger te nemen.

[Reactie gewijzigd door choi99 op 13 januari 2021 19:17]

Valt mee hoor. Ik heb zowel een Neato, LG als nu Xiaomi stofzuigers gehad. Allemaal lage modellen die geen enkele moeite hadden met het beklimmen van drempels. Sterker nog, als ik de achterdeur in de zomer open had staan gingen ze gerust de tuin ook zuigen.
Ik ben wel benieuwd hoeveel centimeter ze konden klimmen. Mijn Roomba kan geen maar net 2cm recht omhoog. Ik moet dus m'n terrasje zelf vegen ;-)
Ik heb bij mij thuis alleen meubels die of op de grond staan waar dus niks onder past (en dus mij ook niet kan storen aan het eventuele stof wat eronder komt) of in ieder waar de stofzuiger onder gaat. Ik heb de 360 eye/heurist en die komt overal prima. En dan heb ik mijn meubelkeuze niet aangepast aan de stofzuiger die ik heb haha. Voordeel van die Dyson met die tankwielen is dat die echt overal overheen komt.

[Reactie gewijzigd door Afroman9 op 13 januari 2021 16:13]

Ja dat is wel waar. Bij mij heb ik dan weer een aantal zwevende meubels en een niet al te dik vloerkleed waardoor mijn Roborock S5 Max gemakkelijk overal onder of over kan.
Dit soort intelligentie is zeer wenselijk. Zeer irritant als Robbie weer over de schuinoplopende poten van de stoel rijdt. Bij de nieuwste generaties kun je al veel instellen met specifieke no go zones. Maar dat werkt toch niet altijd perfect.
Ik ben pas overgestapt van de eerste generatie Roborock naar een S6 met AI enzo. En hij weet zowaar schuine chromen pootjes van mijn stoelen aan de eettafel aardig te ontwijken. Hoewel ie er nog steeds wel een beetje tegen aankomt is het een stuk voorzichtiger.
Overigens rijdt ie sowieso wat voorzichtiger, waardoor hij sowieso al wat minder gauw tegen dingen aan botst.
Onlangs mijn Roomba E5 teruggebracht naar de winkel. Wat een phone-home onzin zit daarin. De Xiaomi's zijn naar horen zeggen nog erger.
Na afsluiten van internet (of niet beschikbaar hebben van wifi/internet) deden diverse functies zoals de timer het niet meer.

"Mijn stofzuiger doet het niet meer omdat ik geen internet heb"
Het is toch te gek voor woorden.
Waarom is die oplader dan zo'n enorm apparaat?
Is het niet juist het idee dat je zoiets onder een kast kan plaatsen zodat de stofzuiger na gebruik uit het zicht verdwijnt?
Zit een opvangbak in, de stofzuiger leegt zichzelf daarin dus je hoeft alleen die bak om de zoveel tijd te legen.
Ah dat had ik even gemist, dank :)
Ik vraag mij oprecht af wat de nieuwswaarde is. Dat dit alles in een robotstofzuiger zit? De meeste eigenschappen van dit apparaat zitten al langer verwerkt in andere robotzuigers die al langer op de markt zijn.
We zitten op Tweakers en zoiets is wel redelijk 'cool', maar ik begrijp je punt wel.
Dit kan je ook zeggen van de meeste tvs, telefoon, laptops, ect. Daar zit meestal ook maar weinig verschil in maar toch vinden mensen het leuk om te lezen.
Klopt. Maar als er een nieuwe laptop uitkomt beginnen artikelen niet met:

"Acer introduceert laptop met toetsenbord in QWERTY-indeling"

De titel van dit artikel is een beetje onzinnig gezien vrijwel iedere robotstofzuiger Lidar heeft. Zet daar nou de innovatie in.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 13 januari 2021 15:26]

Ik heb om deze reden een topic geopend in "Geachte redactie". Ik snap de nieuwswaarde ook niet direct, wie weet kan de auteur iets meer toelichten. Samsung robotstofzuiger.
Mijn RoboRock S6 MaxV heeft ook objectherkenning met behulp van een camera en AI maar ik moet het eerste object dat hij echt herkent nog tegenkomen eerlijk gezegd. :+
Kabel, schoenen, oplopende stoelpoot. Bij mij herkent de S6 Maxv het allemaal netjes.
De mijne was gisteren 83% zeker een power strip tegen te komen op een plaats waar alleen een krabpaal voor de kat staat.
Ik heb geen ervaring met krabpalen, maar naar mijn weten zijn er inderdaad wel wat verschillen tussen een krabpaal en power strip. ;)
Als je schoenen op de grond zet, worden die wel herkent? Een op de grond liggende handdoek ziet-ie bij mij overigens ook (als 'fabric').
Moet ik eens proberen, ik heb nogal de neiging om snel even op te ruimen voor ik de stofzuiger zijn rondje laat rijden. :)
1499 euro, dat is wel een bedrag zeg. Ik denk dat ik voorlopig maar gewoon mijn schoonmaakster houd, die is ook intelligent en kost maar 25 euro in de week :)
Die van mij is in ieder geval slimmer dan de stofzuiger, maar welke schoonmaker heb je voor 25 euro per week? Of stop je je schoonmoeder wat toe O-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee