AIVD viert 75e verjaardag

Het is vrijdag 75 jaar geleden dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD werd opgericht. De dienst begon zijn werkzaamheden op 29 mei 1945 onder de naam Bureau Nationale Veiligheid.

Ook voor die datum waren er al wel Nederlandse inlichtingendiensten, maar volgens de AIVD waren die vooral militair van aard. Verder terug in de geschiedenis was er in Nederland, net als in veel andere landen, al een zogenoemde 'zwarte kamer'. Deze naam wordt gegeven aan het onderscheppen van poststukken om informatie te kunnen verzamelen.

Hoe dan ook spreekt de AIVD van 29 mei 1945 als geboortedag. Het Bureau Nationale Veiligheid is toen opgericht met als doel om collaborateurs op te sporen, maar al snel volgt de oprichting van de Centrale Veiligheidsdienst. Op 8 augustus 1949 wordt de Binnenlandse Veiligheidsdienst opgericht, die meer te zien is als de voorloper van de huidige AIVD en bijvoorbeeld ook het uitvoeren van veiligheidsonderzoeken als taak had. Het einde van de Koude Oorlog, begin jaren negentig, maakt dat de BVD zich op andere gebieden moet gaan richten dan het gewend was.

In 2002 treedt de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 in. Die wet breidde de taken van de dienst uit met een 'inlichtingentaak buitenland', waarmee ook politieke inlichtingen gewonnen dienen te worden. Daarom is besloten dat de term Binnenlandse Veiligheidsdienst niet langer voldoet en wordt de naam aangepast naar Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst of AIVD.

Sinds de eeuwwisseling staat met name de dreiging van het jihadisme hoog op de agenda van de inlichtingendienst. Ondertussen licht de dienst in zijn recente Dreigingsbeeld-rapport de opkomst van gewelddadig rechts-extremisme uit. Sporadisch komen details over inlichtingenacties van de AIVD in de openbaarheid, zoals het nieuws dat de dienst wist te infiltreren bij Russische staatshackers.

Hoofdkantoor AIVD

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-05-2020 • 15:57

42

Reacties (42)

42
30
20
5
1
5
Wijzig sortering
Ook voor die datum waren er al wel Nederlandse inlichtingendiensten, maar volgens de AIVD waren die vooral militair van aard.
Grappig, want op de site van de AIVD staat het volgende:

Op 29 mei 1945 richt het Militair Gezag (de tijdelijke regering) het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) op. Deze organisatie heeft het vooral druk met het opsporen van collaborateurs (die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben samengewerkt met de Duitsers).

Hoewel er in de eerste helft van de twintigste eeuw ook al inlichtingendiensten bestonden, richtten deze zich hoofdzakelijk op militaire ontwikkelingen en verhoudingen.

Daarom houdt de AIVD de oprichtingsdatum van het BNV aan als zijn 'geboortedag'.


https://www.aivd.nl/onder...-event-161022518919372929

Het spreekt elkaar dus wel een beetje tegen, maar op een gegeven moment moet je dan wel een keuze maken.

[Reactie gewijzigd door Slavy op 23 juli 2024 02:58]

Huh? Het klopt toch? Voor 1945 (voor de oprichting van de BNV) waren de inlichtingendiensten dus vooral van militaire aard.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 23 juli 2024 02:58]

Huh? Het klopt toch? Voor 1945 (voor de oprichting van de BNV) waren de inlichtingendiensten dus vooral van militaire aard.

Edit: typo
"Deze organisatie heeft het vooral druk met het opsporen van collaborateurs"

Een collaborateur is per definitie geen militair. Als je collaborateurs opspoort dan spoor per definitie burgers op. Een collaborateur is ook niet uitsluitend iemand die met uitsluitend het leger samenwerkt. Het is iemand die met *de vijand* samenwerkt. Dat kan dus op politiek gebied zijn, juridisch, zakelijk, etc.

Zelfs iemand die het (al dan niet uitsluitend privé) qua mening eens is met de vijand kun je al als een collaborateur zien als je wilt. Genoeg mensen in de geschiedenis die met alleen die verdenking geëxecuteerd zijn.

Over militair gesproken:
Snowden: Nederlandse geheime dienst werkt in feite voor VS

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 02:58]

Ze deden vooral militaire inlichtingen voor 1945, als in eerder dan 1945, als in langer dan 75 jaar geleden. Dat ze na 1945 (dus sinds de oprichting 75 jaar geleden) zich in 't begin richtten op collaborateurs past dan in dat plaatje.

Dus het klopt toch, of snap ik niet wat jij bedoelt?
Over militair gesproken:
Een leestip: Het is oorlog, maar niemand die 't ziet.

De AIVD heeft een andere taak dan de MIVD. Dat er bij het opsporen en oplossen van terrorisme een groot grijs gebied tussen de twee diensten is, lijkt me evident. In de inlichtingenwereld geldt 't adagium "quid pro quo", voor wat, hoort wat. Daarbij is internationale samenwerking essentieel. Je kunt het "werken voor de Amerikanen" noemen, maar politiek noemt men dat gewoon samenwerking aan een gezamenlijk doel.
De AIVD... Het enige gedeelte van de overheid dat wél naar ons luistert :D
Nu wel, vroeger was het knipsel dienst
In hoeverre hier wat te vieren valt is nog maar te betwijfelen. Zowel de organisatie als de reden dat het nodig wordt geacht zijn nou niet echt positief.
Ik zou het fantastisch vinden om in een wereld te wonen waar dit niet nodig is. Maar zolang er mensen zijn die vernietiging van anderen nastreven, om wat voor reden dan ook, ben ik blij dat we mensen hebben die dat in de gaten proberen te houden. Ik denk dat er weinig landen op de wereld zijn waar de kaders en het toezicht zo strak geregeld zijn als in Nederland. Ook al worden er soms fouten gemaakt. Zolang er geen moderne wetgeving en commissie van toezicht op facebook en google zit maak ik me over die organisaties veel meer zorgen..
Ik vermoed dat ik weinig medestanders vind hier, maar ik ben blij dat ze er zijn en dat ze het werk doen dat ze doen. Helaas is het nodig dat dit werk gedaan wordt, maar het is niet anders in de huidige wereld.

AIVD, gefeliciteerd! :)
Probleem is dat de AIVD zelden iets positiefs kan doen waarover ze iets naar buiten kunnen brengen, dus het enige dat je hoort is de facto negatief. If you did something right, people will think you did nothing at all.

Zou de sysadmins hier toch moeten aanspreken denk ik :P
Van tijd tot tijd hoor je bij de NOS/nu.nl wel dat er x pogingen van terrorisme vorig jaar zijn voorkomen.

Helaas blijft de nadruk gelegd op dat ene getalletje.

Natuurlijk hoeft niet de gehele werkwijze aan bod te komen, maar hoeveel mensen erop zijn gezet, hoe lang ze bezig waren met die terroristen misschien nog een paar leuke feitjes erbij hadden bij dat soort nieuwsartikelen er bij gekund.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 02:58]

Wordt wel geprobeerd waar mogelijk (zie bijvoorbeeld het openbaar maken van de verijdelde hackpoging op de OPCW), maar het aantal mensen op een operatie en de lengte ervan kan weer teveel informatie zijn.
Tsja. Als sysadmin is het zo dat hoe beter je je werk doet, hoe minder mensen er wat van merken.

In de 20 jaar dat ik dit werk doe ben ik 1 keer (!) gebeld door een klant die meldde dat ie niks te melden had en dat alles het prima deed!
Alleen jammer van al die schimmige achterkamer praktijken: Ze saboteren hun eigen toezichthouder, ze houden documenten achter om het democratische proces te ondermijnen , en ze hebben schimmige relaties met commerciële buitenlands partijen.

Edit. Bronnen.
https://www.ad.nl/politie...ls-van-sleepwet~a01e1655/
https://www.elsevierweekb...nd/2018/09/644279-644279/
https://www.bnr.nl/podcas...geopolitieke-wapenwedloop

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 23 juli 2024 02:58]

We mogen blij zijn dat er maar één op burgers gerichte inlichtingendienst is, en niet zoals bij de Verenigde Staten (en Nazi-Duitsland) meerdere inlichtingendiensten die met elkaar concurreren, maar tezamen tegen de burgerrechten staan te schuren.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 02:58]

Mja het zijn typisch van die overheidsinstellingen die als ze hun werk goed doen in twijfel worden getrokken of ze wel nodig zijn en genoeg of teveel macht hebben. En als ze hun werk niet goed doen, ook bekritiseerd worden. Je kunt eigenlijk nooit iets goed doen, er zijn altijd wel mensen kritisch. En als je 75 jaar bestaat, is er altijd wel wat negatiefs te vinden om ze in een kwaad daglicht te zetten, terwijl iedereen weet dat het een vrij grote organisatie is en met elke grote organisatie zijn er wel een paar rotte appels.

Het lijkt me wel tof als Tweakers eens dieper in de historie duikt en wat perioden vergelijkt van werkwijze.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 02:58]

Dat lijkt me op zich wel een interessante longread, maar ik weet niet zeker of Tweakers daarvoor het juiste platform is. Hooguit als het gaat over SIGINT-operaties zoals Crypto AG.
De eerstvolgende keer dat ik een telefoongesprek heb zal ik ze persoonlijk feliciteren :+
Zullen we om 19:45 hardop feliciteren? Dat horen ze toch wel. :+
haha ja gewoon ff zwaaien naar je webcam lol!
Mochten jullie meelezen, gefeliciteerd hè! Ik slaap in ieder geval weer veilig vannacht.
Het gebouw in het plaatje lijkt een beetje op die van MI6 in James Bond
Dat heeft natuurlijk ook een reden.... 😉

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.