Computerwetenschapper en uitvinder copy-paste overlijdt op 74-jarige leeftijd

Computerwetenschapper Larry Tesler is overleden, zo meldt Cult of Mac. Tesler stond als medewerker van Xerox in de jaren zeventig aan de basis van het concept van tekst in tekstverwerkers kopiëren en plakken.

Larry Tesler, uitvinder copy/paste. Bron: Yahoo
Tesler in 2007. Bron: Yahoo

Tesler werkte als computerwetenschapper bij r&d-afdeling Xerox PARC toen hij in 1974 het concept voor kopiëren en plakken voor het eerst introduceerde, meldt Cult of Mac. Hij werkte ook voor Apple aan de eerste computer van dat bedrijf met een grafische interface en muisbediening, de Lisa. In de software van die computer en van de latere Macintosh zat de functie voor kopïeren en plakken van tekst ingebouwd.

Tien jaar later werkte hij voor Apple onder meer aan de Newton-pda en aan ARM-processors. Tesler werkte de afgelopen tien jaar als zelfstandig consultant voor bedrijven. Hij overleed maandag op 74-jarige leeftijd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-02-2020 • 21:23

270

Submitter: BossHogg

Reacties (270)

270
167
44
2
0
25
Wijzig sortering
Ik haal Lerry altijd aan als ik college AI geef, copy/paste komt dan niet in me op, zo geniaal eenvoudig dat niemand daar ook maar over nadenkt.

Tesler's Theorem:
AI is whatever hasn't been done yet.
Our sole responsibility is to produce something smarter than we are; any problems beyond that are not ours to solve.

Dit is ook bekend als 'The AI efect'. Zodra we het hebben gemaakt vinden we het geen AI meer.
Denk aan IBM's Deep Blue versus Garry Kasparov rematch in 1997. AI is hier, zei iedereen. Nu noemen we het brute force computing.

Nu leven we in de tijd van AlphaGo versus Lee Sedol. AI zeggen we. Lerry zou daar vast anders over denken ;}
1968. In deze video bij 3:50 zie je Douglas Engelbart (pionier van zelfs voor de xerox tijd) een woord én een zin kopieren en plakken. De allereerste muis zie je er ook: https://youtu.be/yJDv-zdhzMY

Cult of Mac = cult of trolls. En de reacties hier op tweakers bewijst het. :)

[Reactie gewijzigd door Jackie Moon op 29 juli 2024 13:48]

Mac OS: command+c. command+v
windows: CTRL+c. CTRL+v

Was het niet logischer geweest CTRL C(opy) en CTRL P(aste)? CTRL- P was al bezet want dat staat voor Printen.

Ben zelf een radicale aanhanger van de Shift Insert religie en vind dat het gebruik van CTRL+v verboden moet worden.

CTRL-C "Life" SHIFT-INSERT "afterlife" Zou ook kunnen zijn dat er niets is en dan valt er niets meer te pasten.
Ik ben blij dat het Control+C en -V is. Net als dat ik blij ben met QWERTY ipv ABCDEF. Sommige dingen wil je gewoon snel bereiken ipv iets wat er "mooi" uit ziet.
Ik ben blij dat het Control+C en -V is. Net als dat ik blij ben met QWERTY ipv ABCDEF. Sommige dingen wil je gewoon snel bereiken ipv iets wat er "mooi" uit ziet.
Wat een vergelijking.

Qwerty is juist trager dan o.a. Dvorak en Colemak, om een aantal redenen:

1) De meeste weight zit aan de linkerkant van het toetsenbord.

2) De weight ligt het meest op de bovenste rij van de letters. Sommige populaire letters, zoals de n en de klinkers zoals uio zijn lastiger te bereiken dan bijvoorbeeld een fghjy.

(Let wel: dit slaat op het Engels; Nederlands zal iets anders liggen, maar niet schrikbarend veel.)

Dvorak en Colemak doen dit wel goed, waarbij Colemak een minder grote learning curve heeft omdat rekening is gehouden met een noodzakelijke legacy learning curve van Qwerty. De reden waarom mensen die geswitched zijn naar zo'n layout terug switchen is vrijwel altijd omdat ze de learning curve niet doorstaan, of wanneer ze deze wel hebben doorstaan omdat ze steeds met Qwerty legacy geconfronteerd worden. Een voorbeeld is juist dit soort "handige" shortcuts die effectief zijn... voor Qwerty.

Qwerty is dus eigenlijk geen efficiënte layout; het is de meest populaire, en deze geniet van het netwerk effect. De vergelijking met ⎈x / ⎈c / ⎈v gaat dan ook niet op.

Om nog maar te zwijgen over de idioterie van de positie van de caps lock (die je waarschijnlijk het best kunt remappen naar ⎈), en de kracht van een modal editor. Unicode wil ik best in meegaan, dat dan weer wel ;)
Als ik zie hoe bijna iedereen met twee vingers ‘peck and hunt style’ aan het typen is, denk ik dat het al gigantisch veel tijd / werk / geld / welvaart zou schelen als die mensen überhaupt blind zouden kunnen typen – volgens welk systeem dan ook.

Boomers kunnen nog zeggen dat ze op latere leeftijd pas met de computer in aanraking kwamen, maar jongeren kunnen het meestal net zo goed niet.

Echt onbegrijpelijk dat dit niet gestimuleerd wordt, als je ziet hoe hele beroepsgroepen die veel moeten schrijven, zoals politieagenten, ambtenaren, etc. makkelijk twee, drie keer zo snel zouden kunnen typen.
Boomers kunnen nog zeggen dat ze op latere leeftijd pas met de computer in aanraking kwamen, maar jongeren kunnen het meestal net zo goed niet.
Wij boomers hadden “echte” typemachines en op mijn middelbare school werden typelessen aangeboden als naschoolse activiteit.
Ik heb blind leren typen maar ben het later weer deels verleerd omdat je eigenlijk niet tienvingerig kon typen op de crappy toetsenborden van de eerste homecomputers.
Ik heb het ook op een typemachine geleerd, na school, tijdens een zelf betaalde, vrijwillige cursus, maar dat was in een tijd dat veel mensen nog vol konden houden dat ze dat voor hun werk zelden nodig hadden. Nu kan bijna niemand met droge ogen dat nog zeggen.

Als je het nog deels in de vingers hebt zou ik zeggen: Pak het weer op! Het is echt de moeite waard.
Zoiets simpels als blind typen heb toch geen cursus nodig? Daar zijn prima GNU programmaatjes voor.
Er zijn zelfs allerlei online systemen voor. Soms ook nog in spel-vorm, al dan niet voor kinderen.

Je zal het sowieso zelf moeten doen :+

De praktijk is wel dat het wat zelfdiscipline kost, zoals met alles. Door een klassikale cursus te volgen, maak je het psychologisch gezien lastiger voor jezelf om er onderuit te komen ;)

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 29 juli 2024 13:48]

Klopt, ik begrijp het ook niet.

Ik heb als 8-jarige (eind jaren '90) een naschoolse typcursus moeten volgen van mijn moeder. Ik HAATTE het. Maar ik ben nu ZO blij dat ik het gedaan heb. Zeker als ik het vergelijk met collega's. Heb een 27 jarige naast me zitten die uitsluitend met wijsvingers tikt en heb eens stiekem zitten kijken... die maakt een partij veel fouten. Inefficient tot en met!
Ik was +/- 16 (eind jaren tachtig) en ik vond het ook niks toen, LoL. En inderdaad, ook aangemoedigd door m’n moeder. Niet eens ‘moeten’. Maar toen kende ik ook alleen puur mechanische typemachines en de ZX Spectrum.

De hele Mac / IBM PC revolutie was nog heel klein. Computers waren erg duur en beperkt in vergelijking met nu en stonden nog niet of nauwelijks bij mensen thuis. Dus het was meer ‘handig‘ voor het uittypen van een werkstuk voor school.

Nu zou het me niet verbazen als het hele nationale bruto binnenlands product met procenten omhoog zou gaan als iedereen leerde blind typen!

En waarom zou het níet kunnen? Werknemers doen toch wel vaker cursussen? Bij de politie, overheid etc is dat al heel normaal. Scholieren zouden het gewoon standaard moeten krijgen.
Ja, precies. Ik kan me niet meer herinerren hoe lang deze cursus duurde, maar ik geloof maximaal een half jaar. En dan twee keer een uurtje per week. Dat is even kleine investering maar geeft zo veel terug. Kan je inderdaad prima als extra in de brugklas.
Als ik het me goed herinner, was het bij ons eens per week, op een vaste middag, na de gewone lessen, en dan inderdaad iets van 15 of 20 keer en dan was er een heus examen. En later een herkansing maar de meesten haalden het wel. Ook toen deden er maar een paar uit de klas mee, dus lang niet iedereen deed het.
Met gekleurde stickertjes op de toetsen zodat je niet kon spieken... #nostalgie

Ok, terug OT.
hey, voorzichtig é.

Als "boomer" stel ik toch overal vast hoe onbeholpen jongeren zijn met een toetsenbord. Ik spreek niet van een smartphone en dergelijke. De meeste "boomers" hebben nog op de ouderwetse manier leren typen op een typmachine. Zonder goede houding en correcte aanslag kreeg je geen deftige letter uit die machine. Een backspace had je er ook al niet op. Het moest dus één in keer goed zijn.

Ik herlees hier dagelijks teksten, die vol van de spellingsfouten staan. Onze nieuwe digitale jongeren weten niet eens dat er zoiets bestaat als spellingscontrole. Als ik een Word document open vol met rode lijntjes, gaat die gewoon terug.

edit: Word moet met hoofdletter :)

[Reactie gewijzigd door grrfield op 29 juli 2024 13:48]

Hehehe

Dat je toetsen niet meer zo hard en diep hoeft in te drukken, is wat mij betreft een zegen. Het maakt typen ook een stuk lichter en sneller. De toetsenborden kunnen lekker plat zijn en minder hakerig. Wat dat betreft een hele vooruitgang, de computer, om van het voordeel van het dynamische karakter nog maar te zwijgen.

Ben je leraar of zo, of bedoel je de teksten op t.net?
Teksten met fouten (in de spelling of grammatica, verkeerde woorden gebruiken) kom je overal tegen. Op t.net, maar ook in kranten, waar kennelijk geen eindredactie of proeflezen meer bestaat.
Inderdaad. Het is al vaak gezegd, maar kranten zijn echt gedecimeerd. Niet alleen in verscheidenheid, oplage en aantal pagina’s, maar ook qua spelling en andere kwaliteiten.

Het AD, ooit een krant met gezag en status, plaatst nu stock-foto’s bij sensatie-artikeltjes, overgenomen van Amerikaanse sites. De vertaling is vaak zo letterlijk en slecht dat het zó uit Google translate lijkt te komen.

25 Jaar geleden schreven ze nog gewoon echt artikelen, deden onderzoek, hielden Nederland scherp, plaatsten exclusieve foto’s. Hadden redacteuren die echt gespecialiseerd waren in bepaalde onderwerpen en niches. Nu plaatsen ze alleen een onderwerp ‘door’ van Tweakers.

Tja, waarom zou je dan nog een abonnement nemen van honderden euro’s per jaar? Dus het kalft alleen maar verder af.

Zelfs de strips – voor veel mensen het leukste stukje – uit de Metro zijn wegbezuinigd. Dat zegt veel. Ik voorspel dat de Metro er binnen twee jaar niet meer is.
Net nog een stagiair gehad... 4e jaar, enkel nog afstuderen. Multimedia-opleiding, wil video editen/Photoshop. Maar kan níét blind typen. Geen letter.

Echt onbegrijpelijk.......
Wut? Hoe zit het dan met sneltoetsen? Als je een beetje serieus wil video editen of photoshoppen, gebruik je toch constant blind je sneltoetsen?
Jup, exactly my point :Y)
Heb aan het begin van zijn stage al aangegeven dat die ECHT blind moet leren typen als die serieus iets wil doen met dit soort software.... Maar ondanks dat die erg gemotiveerd was heeft die 0 tijd gestoken in blind typen... tja, suit yourself :Y)

gevolg was dat ij ongeveer een dag over de rough cut deed, en ik dat in een half uurtje wel gedaan had. Dat is deels ervaring, maar ook deels continu met je muis overal naartoe moeten, handmatig de overgangen slepen (ipv de shortcut die meteen aan begin en einde de overgang zet) etc.

[Reactie gewijzigd door Waah op 29 juli 2024 13:48]

Ik heb mezelf geleerd tweehandig te typen, en ik heb mijn hele leven lang met vingertoppen getypt. Blind typen lukt wel, maar vraagt wel oefening nog in verband met de hoeveelheid fouten. Dit is in een paar maanden zonder cursus gelukt toen mijn vriendin er over begon.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669783 op 29 juli 2024 13:48]

Goed gedaan. Je zal merken dat als je het consequent doet, het steeds beter gaat en je na een tijdje echt blind kunt typen en er niet eens meer echt bij na hoeft te denken.
QWERTY is expres traag/trager gemaakt dan de oorspronkelijke ABCDEF-indeling om te voorkomen dat bij snel typen de hamertjes van de typemachine zouden botsen.
Nu is QWERTY zo ingeburgerd dat het here-to-stay is.

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 29 juli 2024 13:48]

Qwerty is niet expres traag gemaakt (een wijdverbreide misvatting), het is deels zo ontworpen dat veelgebruikte (combinaties van) toetsen niet naast elkaar liggen. Het doel hiervan was dat de hamertjes zo minder jammen (lock-up). Maar eigenlijk is qwerty daar ook helemaal niet zo goed in (bijvoorbeeld e-r naast elkaar).

Toen qwerty werd gepatenteerd waren er nog maar net typemachines, blindtypen bestond nog niet (er was dus zeker geen noodzaak tot trager maken). Het succes van Qwerty is te linken aan het succes van de typecursus die aangeboden werd door hetzelfde bedrijf (Remington) dat over de patenten van Qwerty beschikte: typistes die deze cursus volgden konden zeer snel typen (en niet/moelijk overstappen naar een andere toetsen-layout).

https://www.forbes.com/si...ut-invented/#1b8a9a5657ae

Leuk feitje: Het schijnt ook goed geholpen te hebben dat qwerty "uitvinder" Sholes bij klantpresentaties in de beginperiode het woord "typewriter" heel snel kon typen: de letters liggen allemaal op dezelfde (bovenste) rij, goed in het zicht.

[Reactie gewijzigd door dikkechaap op 29 juli 2024 13:48]

weer wat geleerd O-)
Je vergeet erbij te vertellen waaróm het trage Qwerty is ingevoerd.

Als je op de oude typemachines snel typte kwam het hamertje met de nieuwe letter al op terwijl de de oude nog niet teruggekeerd was en kwamen de hamertjes tegen elkaar vast te zitten. Ze hebben er dus echt over nagedacht hoe je het typen zo lastig mogelijk, en dus langzamer, te maken.
Zie mijn reactie boven, qwerty is niet ontworpen om typen lastiger/langzamer te maken.
Nee, het is bedoeld om zo snel mogelijk te typen op een typemachine zonder dat het ding vast loopt. Er is vast een snellere manier om toetsen aan te slaan, maar als de machine het dan niet meer doet heeft het weinig nut.
De geschiedenis van keyboard layouts is natuurlijk een heel leuke. Dvorak kwam gewoon te laat om nog een kans van slagen te hebben. Op dat moment was Qwerty al de norm geworden, en die is dan weer ontstaan uit noodzaak om de letters op een typemachine zo min mogelijk in elkaar te doen lopen door ervoor te zorgen dat letters die veelvuldig na elkaar worden gebruikt niet naast elkaar te zetten. De legacy, inclusief de positie van die caps lock, komt dus uit een tijd van ver voor er sprake was van een computer.
mac CMD+c/v is makkelijker.
ctrl+c/v vraagt meer traveldistance.
Hangt er vanaf welke vingers je gebruikt. ;)
Op mijn toetsenbord vind ik de ctrl-c afstand prettiger dan windows-c omdat bij de 1e mijn hand ontspannen is, bij de 2e moet ik mijn pink onder mijn hand forceren. Komt wellicht omdat ik redelijk grote handen heb.

Dan kan je wellicht andere vingers gebruiken, maar ik ben dat nu eenmaal zo gewend :)
Euh, als je gewoon blind typt gebruik je de Duim en wijsvinger. :) zeker niet je pink :)
Was het niet logischer geweest CTRL C(opy) en CTRL P(aste)? CTRL- P was al bezet want dat staat voor Printen.
Was het CTRL-P geweest dan had je niet met dezelfde vingers razendvlug kunnen copy-pasten. De P zit aan de andere kant van je keyboard. Ik denk dat het dus vooral een usability besluit is geweest, om deze handeling met 1 hand uit te kunnen voeren, op gevoel, zonder te hoeven zoeken naar de toetsen.
Dat klinkt heel aannemelijk, ook omdat de meesten rechtshandig muizen.

De Mac toetsenbordcombinaties zijn wat ergonomischer qua greep, passen binnen de regels / gewoontes van het blind typen en je hebt minder grote handen nodig, maar goed daarvoor ga je niet van OS veranderen, lijkt me.
Door die combinaties blijf ik wel liever bij Mac dan overstappen naar Linux. Geprobeerd maar naast elkaar (thuis linux) is een ramp.
Dat zal inderdaad de grootste motivator zijn geweest om C & V te gebruiken en later de X erbij te nemen voor cut. Een combinatie die snel en eenvoudig in te typen is met 1 enkele hand, die je blindelings kan doen.
Ik zou dan liever CTRL+C(opy) en CTRL+D(uplicate) hebben gezien. Dan zou je er met één hand nét iets makkelijker bij kunnen. Dat kan nu niet meer, omdat CTRL+D nu een andere functie heeft.

CTRL+X (knippen) vind ik weer wél logisch: de "X" doet denken aan de vorm van een schaar. :)
Ik doe altijd Ctrl+Ins (Copy) en Shift-Ins (Paste) Of Shift-Del om te knippen. ;)
Shift+del is bij mij vernietigen (niet naar de prullenbak).
Moet je toch data recovery doen bij een "oeps"
Je bedoelt; niet naar het klembord? Is dat een standaard iets en zo ja, op welk systeem?
Volgens mij is die toetsen combinatie op windows standaard permanent verwijderen.
Bij iedere Windows PC is dat naar mijn weten. Shift+delete op een folder of bestand is permanent deleten en slaat de prullenbak over.
cc @Jantimon

Ja, OK, op bestanden / mappen maar ik dacht dat hij teksten / afbeeldingen bedoelde.

Op de Mac werkt het ook, op bestanden in ieder geval, Shift-backspace dan. Shift-Delete heb ik nooit geprobeerd trouwens.

Het is vooral handig als je even snel een tijdelijk bestandje hebt aangemaakt, wat je weer wil sluiten zonder te bewaren. Dan krijg je de ‘Wil je dit bestand verwijderen?’ (of zo) vraag en met Shift-Backspace hoef je dan niet je muis erbij te pakken.
Ik bedoel bij tekst. Dus een stukje selecteren, dan Shift+del om te knippen en Shift-insert om te plakken.
Oja, kende je ctrl-shift-c en ctrl-shift-c al? (alleen in Word)
Ik vat de V op als het invoegteken, het teken dat je bij het corrigeren van een gedrukte tekst gebruikt om aan te geven dat er woorden moeten worden ingevoegd, en dat lijkt op een V. Net zoals de X lijkt op een kruis door een stuk te verwijderen tekst.
Voor iedereen met een toetsenbord dat macro's ondersteunt en dan het liefst 3 op een rij. Ctrl-C, Ctrl-V en Ctrl-X programmeren. Maak hier gebruik van sinds een G15 en nu met een K95. Als je dit gaat gebruiken wil je nooit meer zonder. Het is belachelijk hoe vaak je dit in de praktijk gebruikt en hoe fijn het is om met een druk op het toetsenbord te doen.
Met de muis kan het ook hoor:
Voor iedereen met een toetsenbord dat macro's ondersteunt en dan het liefst 3 op een rij. Ctrl-C, Ctrl-V en Ctrl-X programmeren. Maak hier gebruik van sinds een G15 en nu met een K95. Als je dit gaat gebruiken wil je nooit meer zonder. Het is belachelijk hoe vaak je dit in de praktijk gebruikt en hoe fijn het is om met een druk op het toetsenbord te doen.
Heeft niets met je toetsenbord te maken, maar zijn gewoon functies van Windows:
https://www.cnet.com/how-...ortcuts-you-need-to-know/
Het lastige is weer, om ze te onthouden...
Tuurlijk kan het op andere manieren. Je kan hetzelfde doen met macro's op een muis of op een andere manier. Alleen tegenover rechtermuis klik en selecteren of de ctrl toets + c indrukken is een enkele druk op het toetsenbord zo enorm veel fijner. Als je er mee gaat werken op deze manier wil je nooit meer zonder, vandaar de tip voor iedereen met een toetsenbord dat macro's ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door PilatuS op 29 juli 2024 13:48]

Zoals ik eerder opmerkte. heeft het niets met je toetsenbord te maken, maar zit het "gewoon" in Windows ingebouwd.
Zelfs met het meest basale toetsenbordje van 8 euro werken die shortcuts gewoon.
En ik heb het over mensen die een toetsenbord met dedicated macro's hebben en er geen gebruik van maken, maar het op de ouderwetse manier doen zonder op 1 knop de drukken :)
En ik heb het over mensen die een toetsenbord met dedicated macro's hebben en er geen gebruik van maken, maar het op de ouderwetse manier doen zonder op 1 knop de drukken :)
Ja, maar ik ben er een, met een Logitech G15 V1 toetsenbord, met 18 extra programmeerbare functietoetsen, met 3 standen, maar ik gebruik ze nauwelijks...
Onthouden dat "G12" hetzelfde doet als "ctrl-v" = "paste", om maar iets te noemen (het kan ook een andere door jou aangewezen toets zijn), is voor mij een stap te ver.c.q. overbodig.
Ik heb nota bene de "G1"-toets als "esc" geprogrammeerd, omdat "esc" nu eenmaal de uiterst links boven knop is...
Begrijp me niet verkeerd, want ik ben dol op mijn G15V1, al is het licht al langgeleden uitgegaan en wordt het bord nu passief verlicht, maar om standaard Windows toetsencombinaties te vervangen door de macrotoetsen, dat gaat me echt te ver en dat is ook niet echt productief, aangezien ik op mijn werk geen beschikking heb over een toetsenbord met marco's. Daar werken de standaard Windows-combinaties net als thuis gelukkig.
Sinds ik de G15 gebruik en nu de K95 met beide 3 toetsen naast elkaar is de volgorde van alle toetsen voor knippen en plakken niet anders geworden. Ik weet ook niet waar de B toets zit als ik hier deze reply typ en ik weet de volgorde van de macro's ook niet zonder het op te zoeken. Alleen wanneer ik dit typ druk ik de B toets net zo makkelijk in als de macro voor Ctrl-X. Alle toetsen voor de macro's zijn voor mij net zo standaard geworden als blind typen. Dit maakt 3 op een rij ook gewoon erg handig. Heb ik dan een nieuw toetsenbord dan wil ik een toetsenbord met 3 macro's op een rij en moet ik wel even opzoeken wat de volgorde ook al weer was. Dan is het die toetsen weer programmeren en dan net zo automatisch gebruiken als dus met blind typen. Heb dit nu al zeker meer dan 10 jaar zo en het werkt voor mij heel prettig. Ik moet er niet aan denken om de rechtmuisknop te gebruiken en dan op knippen te klikken.
Daarom gebruik ik emacs.
Iedere keer je hand van de muis naar het toetsenbord en terug, verschillende functie-, pijltjes- en page-up/down-toetsen...
Vermoeiend hoor. |:( 8)7
<start the oldest flamewar on the internet>
vi is toch veel beter :+ :+ :+ :+ :+ :+ :+
</start the oldest flamewar on the internet>
Copy paste van tekst met de muis onder Xorg (Linux) is ook heel handig. Gewoon de tekst selecteren en vervolgens met de middelste muisknop klikken waar je wil plakken.
R.i.p.

En bedankt dat ik nooit grote lappen text over hoef te typen.
Thank you, thank you, thank you. Zonder u en uw uitvinding had ik was ik nooit afgestudeerd. :+
In GEOS op mijn C64 kon ik al copy paste doen.

Zonder deze man was het leven een stuk minder aangenaam.
Copy coffin, paste to grave.
Schiet lekker op zo, beste medetweakers.

Jullie hebben inmiddels een massagraf gecreëerd waar je "U" tegen zegt. :+

En de beste man ligt intussen nog steeds niet in z'n graf ... :+ :+
Deze man heeft er voor gezorgd dat menigeen een diploma kon /kan halen.
Prachtig om te zien, en om even bij stil te staan, dat iets dat wij tegenwoordig als iets compleet normaals zie ooit door iemand in een gedachtenkronkel verzonnen is.
Iemand die op het juiste moment in de tijd op de juiste plek zat om hier ook werkelijk iets mee te doen.
En een (in onze moderne ogen) simpele knip-plak functie zal al wereldwijd zo verschrikkelijk veel mensen geholpen en/of gered hebben.

Mooi om eens een momentje bij stil te staan.
De combinatie Ctrl-C voor kopiëren had beter Alt-C of iets anders kunnen zijn want bij veelgebruikte computersystemen destijds als DEC's PDP's was Ctrl-C de combinatie om een lopend programma de Cancellen en je terug naar de command prompt te brengen.
Door Ctrl-C als gebruiker in te toesten vloerde je bijvoorbeeld het zoeksysteem op de terminal in onze bibliotheek er moest de assistent het weer opstarten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.