Tweakers-redacteuren blikken terug op 2018

Op Tweakers blikken we in de laatste dagen van december traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar. Ook dit jaar doen we dat in een reeks achtergrondartikelen, en voor het eerst ook in een aantal podcastafleveringen. Ook nieuw is onze videoserie 'Het jaar in beeld'.

Aan de hand van een muur vol met beelden uit 2018 maken vijf redacteuren van Tweakers de balans op van 2018. Welke drie afbeeldingen springen er voor hen uit en waarom? En welke van die drie verdient een plekje in onze Top 5?

In de afgelopen dagen zijn de afleveringen online verschenen en in deze .Geek zetten we ze allemaal nog een keer op een rijtje. Welke gebeurtenissen sprongen er voor jou uit in 2018? Laat het weten in de reacties.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

28-12-2018 • 11:00

66 Linkedin

Reacties (66)

Wijzig sortering
Wat mij in 2018 is opgevallen (heeft verbaasd) dat een high-end telefoon inmiddels 1000 euro of meer is gaan kosten.

ik persoonlijk vind dat teveel geld
Mijn eerste reactie op jouw post was: "Inderdaad!" en: "welke idioot betaald er nu zoveel voor een telefoon?". Maar als je er over gaat nadenken: die smartphone is ondertussen wel héél multifunctioneel geworden. een kleine greep:
- Portemonnee: Ik hoef eigenlijk alleen nog maar mijn rijbewijs bij me te hebben
- Navigatie (auto, wandelen, fietsen)
- Communicatie (telefoon, mail, whatsapp, sms)
- Parkeren (dit weekend voor het eerst gedaan: ideaal)
- Camera (nog geen volledige vervanging van mijn DSLR, maar het scheelt niet veel meer)
- Vraagbaak (Google)
- Muziekspeler
- Filmspeler (Netflix > Chromecast)
- Sportlogger (Strava)
- Travelplanner (Tripit)
- Agenda
- Adresboek

Voor elke individuele optie zijn (soms) betere alternatieven te vinden en sommige zaken kunnen beter/makkelijker op een PC, maar het gaat mij er om dat mijn smartphone (een Samsung Galaxy S6...) dit allemaal met redelijk gemak doet. En zo bezien is pakweg gemiddeld 600 euro voor een goede smartphone niet eens zo duur...
Mijn eerste reactie op jouw post was: "Inderdaad!" en: "welke idioot betaald er nu zoveel voor een telefoon?". Maar als je er over gaat nadenken: die smartphone is ondertussen wel héél multifunctioneel geworden. een kleine greep:
- Portemonnee: Ik hoef eigenlijk alleen nog maar mijn rijbewijs bij me te hebben
- Navigatie (auto, wandelen, fietsen)
- Communicatie (telefoon, mail, whatsapp, sms)
- Parkeren (dit weekend voor het eerst gedaan: ideaal)
- Camera (nog geen volledige vervanging van mijn DSLR, maar het scheelt niet veel meer)
- Vraagbaak (Google)
- Muziekspeler
- Filmspeler (Netflix > Chromecast)
- Sportlogger (Strava)
- Travelplanner (Tripit)
- Agenda
- Adresboek
Op de camera-functie na allemaal geen redenen voor dure hardware. Iedere moderne telefoon heeft gps voor navigatie. Je hebt geen topmodel nodig voor een contactloze portemonnee op je telefoon. Alle moderne telefoons ondersteunen mail, whatsapp, etc) via wifi of 4G. Ook daar zitten geen zware hardware-eisen aan die een topmodel van >1000 euro vereisen. Zelfde geldt voor parkeren: gps + mobiel internet is genoeg en zelfs GPS heb je eigenlijk niet nodig: je voert gewoon de code op de parkeerautomaat in. Vraagbaak vereist internet, net als muziekspeler en filmspeler. Strava en travelplanner zijn is internet + gps, werkt op iedere moderne smartphone. Agenda en adresboek zaten al op een dumbphone, zijn alleen wat makkelijker te bedienen, maar ook dat wordt niet makkelijker met een flagship smartphone.

Kort samengevat: alle functies die je noemt kunnen met een instapmodel uitgevoerd worden en vereisen geen 4-5x zo duur toestel. Goed, de camera van een topmodel is gemiddeld wel beter dan die van een budget- of midrange toestel, maar nog altijd vele malen slechter dan een compactcamera van ~250 euro.
Volgens mij is het punt van @multikoe dat als je al die functionaliteit via je telefoon gebruikt dat het dan een heel belangrijk onderdeel van je dagelijkse workflow is geworden. Als dusdanig wil je dan iets wat fijn werkt en ben je eerder bereid meer geld eraan uit te geven. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een enkele fitness tracker. Dus ja. De features zijn allemaal aanwezig in een goedkopere telefoon. En ja, €1000+ is een hoop geld. Maar blijkbaar vinden mensen het dit waard.
En ja, €1000+ is een hoop geld. Maar blijkbaar vinden mensen het dit waard.
Dat is wat men je graag wil laten denken. Echter blijkbaar is dat niet zo want de nieuwste Apple iPhones verkopen bij lange na niet goed.
Ik was niet duidelijk genoeg, denk ik: als je voor elke individuele functie die ik hierboven noem een apart apparaat of boekje of schriftje moet aanschaffen (wat nog niet zo heel lang geleden noodzakelijk was) en je telt al die individuele aanschafkosten bij elkaar op, dan kom je op een bedrag van ruim boven die 1000 euro. En je kunt het allemaal ook niet meer meeslepen....
Vandaar mijn laatste, en belangrijkste opmerking: "En zo bezien is pakweg gemiddeld 600 euro voor een goede smartphone niet eens zo duur..."
Oh nee, absoluut. Je kunt inderdaad redeneren dat je vroeger meer geld uitgaf aan al deze functies. Niettemin doet een goedkopere telefoon al die functies net zo goed, dat was meer mijn punt :)
Je bekijkt het verkeerd, de fabrikant redeneert niet vanuit kosten, maar gewoon als: "Eens kijken wat er gebeurt als we er weer 100 euro bij optellen" en dan zit je na vijf jaar dus op 1000 euro.
Een Chinaphone van 150 EUR kan dat ook allemaal.
Heeft weinig met inflatie te maken, het is het afromen van de markt: kijken hoeveel de consument bereid is uit te geven aan (arbitrair, maar goed) het beste van het beste wat de markt te bieden heeft. De inflatie is gelukkig niet zo hoog dat we in enkele jaren een verdubbeling van de prijs van toptelefoons zien :)
Een beetje desktop-systeem met scherm kost ook al gauw 1000 euro, what's the difference?
Dat een desktop van 1000,- toch zeker 3-5 jaar mee gaat en vaak de 1000,- model kopers elk jaar een nieuwe hebben.
€1400 in 2011. Sindsdien alleen een nieuwe GPU gekocht voor €300. Doet het nog steeds goed (2500k goodness).
Een desktop met het juiste besturingssysteem kan nog tientallen jaren mee. Heb hier nog veel plezier van een inmiddels 10 jaar oud systeem. Ik werk ook op een laptop van tien jaar oud.
Met smartphones red je dat bij lange na niet, software houdt al op na 4/5 jaar (alhoewel dat steeds beter wordt), de batterij vermindert ook en is tegenwoordig niet makkelijk te vervangen, hardware durf ik qua levensduur nog niks over te zeggen. De galaxy s(i9000) was bij mij na 4,5 jaar de oplaadpoort lam en kon niet vervangen worden. Nieuwe telefoon gekocht, de moto g3 en had bij ontvangst al een defect, daarna de OnePlus 3 waarbij ik na 1 jaar erachter kwam dat de hardware niet goed was (fout ergens op de pcb waardoor een wakelock battery drain veroorzaakte). Nu inmiddels de oneplus 6t waarmee ik hopelijk een record kan vestigen qua jaren in gebruik :)

Imo is 1000€ redelijk aan de prijs als je het vergelijkt met andere elektronica met nagenoeg dezelfde functionaliteit
Ik heb in 2014 een desktopsysteem gekocht (zonder scherm) van ~1000 euro. Die doet het nog steeds prima. Enige upgrade die binnenkort nodig is, is een nieuwe GPU. Een smartphone van 1000 euro was er toen nog niet, maar de topmodellen van nu wil niemand nu nog hebben. En daar kun je geen upgrade van een paar honderd euro tegenaan gooien om hem weer up-to-date te brengen. Nog even los van het feit dat de support op al die modellen van toen is opgehouden, dus je hebt er steeds minder aan :)
Het is het verschil tussen een brommobiel en een Mercedes s klasse.
Mijn gsm is al veel vaker gevallen dan mijn desktop.
blijkbaar hebben mensen het er toch over.
dat gebeurde al in 2017 toen de Iphone X op de markt kwam,met een vanaf prijs van € 1159,-
Het is tevens ook zo dat je voor 300, of zelfs 200 euro, tegenwoordig ook een prima smartphone hebt. Dat vergeet men nog wel. 5 jaar terug had je voor 250 euro een matige android
2300 gulden betaald voor Nokia 2110 in 1994. Geen features niets... was gewoon normaal.

Als je dat intik bij http://www.iisg.nl/hpw/calculate2-nl.php

kom je uit op bijna 1600 EURO...

Ik blijf het raar vinden dat mensen zeggen dat het o zo duur is, ook in de podcast. Oh oh... alleen Apple kan zo veel vragen. Nee... Apple vraagt niet veel.

Een HDD van 20 MB was ook duizenden guldens, nu zitten we met telefoons op miljoenen keer meer capaciteit voor weinig geld...

Blijf het vreemd vinden. Tech, iedereen wilt schijnbaar alle tech gratis hebben of zo. We krijgen tegenwoordig heel veel voor weinig geld. Is het te duur? Je hoeft het niet te kopen.
Ik heb een hoop betaald voor een 8850. En omgerekend zou dat ook rond de 1000 zijn geweest.

Één verschil. In 1994 was mobiele telefonie duur en nog onbekend. Ik ben later ingestapt met mijn Philips Diga. Wat was het? Een gulden per minuut ofzo?

Tegenwoordig lopen kleuters van 6 jaar al rond met een smartphone en heeft opa al een laptop.

Dus die vergelijking vind ik appels met peren vergelijken.
precies... je betaalde veel voor je apparaat en voor verbruik. Allebei flink omlaag gegaan. We krijgen veel voor weinig.
2300 gulden betaald voor Nokia 2110 in 1994. Geen features niets... was gewoon normaal.
Misschien verkeer jij in andere kringen dan ik, maar 2300 gulden voor en Nokia 2110 in 1994 was voor niemand in mijn kringen normaal.
Trends wat mij betreft:
 • Dood van tablets
 • (imho) Relatief high end smartphones sub 200€ (bv mi A2) die -wat mij betreft- de +1000€ phones in verhouding tot diepe schaamte brengen
 • Extreem goede TV's sub €1500
 • De grote cryptocorrectie (niet dood!)
 • Razendsnelle opkomst A.I./Machine learning
 • Goedkopere, goede elektrische wagens (en hybrides), meer en meer in het straatbeeld
 • Android One
 • Microsoft 's wereld grootste (dankzij opmerkelijk goede visie, beleid en evolutie)
 • Privacyschandaal na privacyschandaal, mensen worden eindelijk wat alerter
 • Leegloop Facebook, over naar Facebook Instagram
 • Steeds meer mensen die de digicorder/kabel buitengooien en over gaan op online
 • Snel internet en goede gratis wifi biiiiijjjna overal even courant als elektriciteit
 • persoonlijk: nieuws-moeheid, op een moment besloten twitter/nieuws 97.5% minder te volgen (account deleted). And on one day, I just stopped caring. Gemoedstoestand +3 :-) kan het iedereen aanraden

[Reactie gewijzigd door musback op 30 december 2018 01:21]

De tech highlight voor mij van dit jaar is de pricewatch: Acer Chromebook R 13 CB5-312T-K5G1

Welke rond het begin van het schooljaar net onder de €365,- dook bij diverse aanbieders op pricewatch. Geen Intel processor, geen trage Windows updates meer, in ruil daarvoor in 5 seconden aan de slag en meer dan een werkdag zonder lichtnet.

Overal beschikking over alles wat je doet, ook als je hem even niet mee hebt en op die van iemand anders of op je smartphone inlogt.

Touch leek een onnodige extra maar de vingers vegen en tikken nu in reflex over elk beeldscherm dat ik tegen kom...

Zeer goed geluid en beeld om films mee te kijken op Netflix en NPO. En dat alles zonder ventilator, dus heerlijk stil.

Kortom een verademing voor een zeer sterke prijs. En binnenkort nog Linux ondersteuning er bij ook, wat kan een mens nog meer wensen van zo'n apparaat?!

Meerdere collega's en familieleden hebben los van elkaar in deze periode de switch van Windows naar Chromebook gemaakt dankzij dit apparaat en de trage Windows 10 updates. Dat was voorafgaand aan die periode een aantal keer uren wachten bij starten of afsluiten, zoals ook een aantal te Tweakers ervaarden. Kort daarna kwam in het nieuws dat een Windows update foto's en documenten permanent verwijderde bij een aantal gebruikers, wat de verse Chromebook bezitters heeft bevestigd in hun goede keuze.

[Reactie gewijzigd door djwice op 28 december 2018 12:09]

Je beschrijft nu ongeveer de Surface Go die wel in de top 5 van Tweakers staat, welke ook vanaf ongeveer €400 beschikbaar is (al is dat zonder toetsenbord, dus in vergelijking ben je inderdaad iets duurder uit).
Verder ook in enkele seconden aan de slag, en kan ook een werkdag mee op de accu. Ook daarmee kun je inloggen op je cloud-diensten en die heb je dus ook overal ter beschikking. Ook touch, goed beeld en geluid.

Het enige grote verschil is Windows v.s. Chrome OS. Maar naar mijn mening is dat in het voordeel van Windows. Een uitgebreid OS met ondersteuning voor enorm veel software. De updates merk je naar mijn mening sinds Windows 10 vrijwel niets meer van. Ze installeren zodra je het apparaat af wil sluiten, en vaak is dat zo gebeurt. Je legt het apparaat gewoon aan de kant en hij gaat vanzelf wel uit. Enkel de grote updates duren wat langer. Maar voor mij persoonlijk de belangrijkste reden: geen Google. Never nooit ga ik mijn gegevens bewust aan Google geven, en al zeker niet volledig werken op een Google OS. Met Windows heb je volledig de keuze (een MS account is optioneel). Als je in de cloud wil werken kun je een cloud-aanbieder naar wens kiezen, of zelfs je eigen hosting verzorgen door middel van een NAS. Als je met Google wil werken, prima, maar je bent met Windows dus niet afhankelijk van de Google diensten, Chrome als browser, etc.
De ervaring bij de mensen om me heen is dat Windows 10 updates bij opstarten en afsluiten lang duren. En zit er bij dat Surface Go ook gratis Office 365 voor onbepaalde tijd met 15GB opslag?

En is het geluid ook zo super?
En kun je een nieuwe pakken en in 15 seconden later verder gaan waar was?

[Reactie gewijzigd door djwice op 28 december 2018 11:57]

En zit er bij dat Surface Go ook gratis Office 365 voor onbepaalde tijd met 15GB opslag?
Zit dit wel bij de Acer Chromebook dan? Want Office 365 voor onbepaalde tijd is een leuke deal namelijk.
Bij de Acer Chromebook zit e-mail, tekstverwerken, spreadsheets, presentaties, notities, device sync en cloud opslag er gewoon bij inderdaad.

@vosManz zei dat hij geen Google producten wilde maar Microsoft only. Dan moet je ook het bij de Chromebook geleverde Google Office Cloud vervangen door de Microsoft variant lijkt mij.
Wat je noemt != Office 365. Tevens heb ik niet gezegd Microsoft only. Als je Dropbox i.c.m. LibreOffice of wat dan ook wil gebruiken kan dat uiteraard ook.

Wat jij noemt kan ook gewoon gratis met Office Online. Met Office Online kun je online tekstverwerken (Word), spreadsheets (Excel), presentaties (PowerPoint) en notities (OneNote) opslaan. Dat kan in de cloud, want zonder te betalen krijg je bij een Microsoft account 5GB OneDrive opslag. Gezien het in de cloud staat, heb je ook automatisch een device sync (inloggen op je browser en je bent er, of anders OneDrive even laten syncen).

Office 365 daarentegen is een veel uitgebreidere (betaalde) versie, waarbij je ook desktop applicaties en veel meer OneDrive opslag krijgt.

En als je niet met Microsoft wil werken, kun je ook prima een alternatief installeren. Bijvoorbeeld een gratis pakket als LibreOffice. Je bestanden opslaan kan in iedere cloud-dienst, zoals DropBox of Stack. Of gewoon lokaal, als je dat liever hebt.
Thanks voor de info dat wist ik niet. Ik ken de Office licenties van Microsoft niet goed. Kun je met het gratis Office online ook offline werken zoals met Google producten?
Dat weet ik zo niet, ik heb zelf Office 365, en dus de volledige applicaties die wel gewoon offline te gebruiken zijn.
Of het met Office Online ook kan weet ik dus niet. Wel zijn er voor kleinere apparaten (volgens mij een schermgrootte van 10.1 inch of minder) ook apps voor Office. Zie bijvoorbeeld:
https://www.microsoft.com/nl-nl/p/word-mobile/9wzdncrfjb9s
https://www.microsoft.com/nl-nl/p/excel-mobile/9wzdncrfjbh3
https://www.microsoft.com...point-mobile/9wzdncrfjb5q
https://www.microsoft.com/nl-nl/p/onenote/9wzdncrfhvjl
Mijn ervaring is dat het vooral bij afsluiten wat langer duurt. Maar wat maakt dat uit? Je zet het apparaat niet voor niets uit. Je hoeft dus niet te wachten op die updates, je kan gewoon weglopen, dat installeren gaat vanzelf.
Qua geluid geen klagen, maar ik ben wel een koptelefoon gebruiker. Ik gebruik eigenlijk altijd een koptelefoon, zelfs op mijn desktop met 2.1 set O-)
Als je alles op je OneDrive/Google Drive/.. hebt staan, dan ja (al is het misschien iets meer dan 15 seconden. Browser starten, inloggen, en je bent er). Maar waarom zou ik een nieuw willen pakken en 15 seconden later weer verder willen gaan? Ik ben nog nooit een situatie tegengekomen waarbij ik dat gemist heb. Of crasht ie zo vaak dat je zo vaak van device moet wisselen? ;)
Je zet het apparaat niet voor niets uit.
Bv. omdat je batterij bijna leeg is. ;)
Dan gaat Windows ook niet zomaar updaten ;)
Als je hem aan stroom hebt er wilt weg bergen is het best tot dat ie dan ineens een uur wil uodaten terwijl je hem van stroom af in de kast wil leggen.

En als je start om even een file te bekijken en je een half uur of langer moet wachten op configuratie van updates.
Dat kan inderdaad voorkomen, maar is zo zeldzaam dat dat voor mij in ieder geval geen minpunt is. En zeker geen minpunt dat groot genoeg is om alles te verkassen naar Google.
Bij mij gebeurde dat nagenoeg elke keer dat ik de laptop opstartte of afsloot (ik gebruik hem maar een paar keer per maand). Dan is chromeOS een hele verademing.

Ook op het werk heb ik een Windows laptop die ik regelmatig een uur of meer niet kan gebruiken i.v.m. updates die draaien.
Mijn ervaring is dat het vooral bij afsluiten wat langer duurt. Maar wat maakt dat uit? Je zet het apparaat niet voor niets uit. Je hoeft dus niet te wachten op die updates, je kan gewoon weglopen, dat installeren gaat vanzelf.
Euh jawel
Ik wil vertrekken, kan dat ding uit, en in mijn tas gestopt worden
Ik wil dan niet nog eens 5 / 10 minuten wachten tot hij echt klaar is, om niet het risico te lopen dat het ergens vastloopt, en de pc nog eens 45 minuten ( of langer ) nodeloos aan het blazen is op volle toeren

Net als afsluiten en bij volgende reboot pas updaten ...
Wil je even wat opzoeken, hangt er een scherm "60% ..... u kunt zo aan de slag"
Lekkere momenten zijn dat.
Je kan de tablet ook gewoon in je tas stoppen. Als je het echt niet vertrouwt kun je daarna nog even kijken of ie echt uitgeschakeld is. Tevens kun je Windows ook uitschakelen zonder de updates te installeren (via Alt-F4 in ieder geval). Als je echt haast hebt kun je dat nog altijd doen, en de updates op een moment dat het uitkomt installeren. Eventueel kun je dan als het uitkomt ook de tablet updaten met een reboot, zodat je het opstarten ook meteen gehad hebt. Doe dat terwijl je achter de TV zit en je hebt nergens last van. Maar ook dit komt (bij mij in ieder geval) zo zelden voor dat dit amper een probleem te noemen is. De maandelijkse patches zijn zo geïnstalleerd, enkel de grote updates (upgrades?) duren langer.
Ja, natuurlijk
Alles kan ....
En dan mag je jezelf er maar niet meer aan storen ?
Als je jezelf daaraan wil storen mag dat uiteraard ;)
Als je doelt op Google Drive en Sheets, dat kun je op elk device aanslingeren, dus dat is geen USP. En Office 365 is in zo’n beetje elk aspect superieur aan de Google-varianten. Beetje Paint en Photoshop-vergelijking.

Met een Chromebook krijg je tevens dat je in een walled garden zit, en kniediep in het Google eco-systeem. Fijn voor wie dat zichzelf wilt aandoen op een werkstation, maar veel mensen slaan over. Je geeft veel vrijheden en privacy op voor het prijskaartje.
Alle Excel en Word bestanden die ik heb werken ook in Googles variant, in één speciale moest ik het datumveld type opnieuw definieren omdat ik daar een eigen opmaak had bedacht , was zo gebeurd. Alle berekeningen voor jaren lang energie gebruik dagelijks gemeten en op contracten en belastingen met verschillende ingangsdatums berekend op kosten gaan gewoon foutloos, hypotheek berekenen etc ook.

Dus voor mij is de Google versie superieur, want ik ben binnen 25 seconden vanaf het openen van de laptop aan het werk in mijn sheets. Op de Windows 10, i7 laptop duurde het minuten excl. het wachten op updates.

Dus het is dus maar net wat je onder superieur verstaat. Op een Chromebook draaien alle PWA apps, elke persoon in de wereld kan er een maken en publiceren, bijvoorbeeld door het volgen van de instructies van Mozilla of documentatie van W3C, zonder ook maar 1 Google tool of licentie te gebruiken. Ook kun je hem op elk moment gebruiken zonder Google account. En kun je een plug-in van Google zelf installeren die er voor zorgde dat er geen AdSense data wordt verzameld (naast de DNT setting). Dus in mijn ogen zijn de tuinmuren zeer wijd neer gezet en valt dat kniediep ook wel mee. Je kunt bijvoorbeeld zonder Google account gebruik maken van Microsoft Office 365 als je daar een licentie bij Microsoft voor hebt natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door djwice op 30 december 2018 13:57]

Goed, ik kan jouw use-case natuurlijk niet ontkrachten, want er is geen echt tastbaar bewijs. Ik heb eigenlijk geen idee waarom mensen uberhaupt hun laptop elke keer zouden afsluiten en opstarten. Je doet de klep dicht, en het ding gaat in slaapstand. Ik verlies op een laptop uit 2015 met een i5, 8GB geheugen 1%, ik kan direct aan het werk na invoeren wachtwoord, en Excel 2019 (net getest) opent binnen 5 seconden. Updates krijg ik een mooie prompt voor dat ze klaarstaan, en dat ik ze 's avonds kan installeren, op zowel desktop als laptop.

De meeste mensen die ik op het werk en in persoonlijke sfeer zie, drukken ook niet telkens op Appeltje/Start->Afsluiten (ik zie het eigenlijk nooit, nergens). Die klappen gewoon het deksel dicht. Daar is die hele deksel-functie toch voor? Je sluit je telefoon toch ook niet elke keer af als je klaar bent met een berichtje sturen?

En je hele verhaal over je belasting/hypotheek, tja goed. Dat ontkracht mijn Paint/Photoshop-vergelijking niet. Jij bent duidelijk een persoon die met de basisfuncties prima uit kan. Een rijtje energiemetingen delen/vermenigvuldigen met een prijs kan ik ook met een calculator van 5 euro. Dat maakt het niet superieur aan Sheets/Excel. Wanneer je met grafieken en externe bronnen aan de haal gaat, loop je al snel tegen limitaties aan die Excel niet heeft.
Uiteraard heb ik grafieken en degelijke in de sheets staan, anders mis je het overzicht over de prijsverschuivingen (netbeheer, belasting, kortingen, toeslagen, staffels en basis tarieven), en idem voor de impact van verschrijvingen in de rente markt.

Externe bronnen gebruik ik inderdaad niet direct in Excel, die maak ik eerst lokaal beschikbaar i.v.m. reproduceerbaarheid ook op termijn.

Bij mijn Windows laptops gaat het mis als ik de klep sluit tijdens een update, en zowiezo halen de laptops het volgende gebruiksmoment niet op de accu als ik de klep sluit maar niet zelf uit zet.

Sinds de Windows 10 uograde lijkt het of Windows de 2e grafische kaart (nvidia) in de Lenovo altijd aan zet. Ik heb nergens kunnen vinden hoe het uit te zetten, hij wordt ook veel sneller warm dan voorheen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 30 december 2018 17:23]

365 euro aan geld, en hoeveel meer aan privacy? Het blijft een Google product, en werkt alleen met nog meer Google producten. Nee, bedankt, dan houd ik het wel bij een af en toe traag updatend Windows 10 device waar ik zelf nog e.e.a. aan kan sleutelen en keuze in software heb.
Bij de laatste Windows 10 update stonden behoorlijk wat instellingen (zoals browser gedrag, app gebruik) standaard op 'aan' om met Microsoft te delen.

En wellicht heb je ook eens gekeken naar welke data de LinkedIn app op je telefoon met Microsoft deelt? Bijvoorbeeld met wie jij op welk moment contact hebt en hoe lang etc.

Mijn indruk is dat beide bedrijven vergelijkbare dingen doen met je data. Bij Google kun je geautomatiseerd een extract opvragen van al die gegevens (staat binnen een uur voor je klaar als download) en ze laten verwijderen als je wilt.

[Reactie gewijzigd door djwice op 28 december 2018 15:05]

Bij de laatste Windows 10 update stonden behoorlijk wat instellingen (zoals browser gedrag, app gebruik) standaard op 'aan' om met Microsoft te delen.
Lang leve O&O ShutUp10.
En wellicht heb je ook eens gekeken naar welke data de LinkedIn app op je telefoon met Microsoft deelt? Bijvoorbeeld met wie jij op welk moment contact hebt en hoe lang etc.
Die heb ik niet, alsook Facebook etc. Bovendien zeg ik ook niet dat Microsoft heilig is, absoluut niet. Echter heb ik daar veel meer vrijheid om de boel een beetje dicht te timmeren, iets dat bij ChromeOS niet kan. Bovendien komt het leeuwendeel van Microsoft's inkomen niet rechtstreeks uit data + advertenties, iets dat bij Google wel zo is.
Mijn indruk is dat beide bedrijven vergelijkbare dingen doen met je data. Bij Google kun je geautomatiseerd een extract opvragen van al die gegevens (staat binnen een uur voor je klaar als download) en ze laten verwijderen als je wilt.
Zie mijn punt hierboven. Microsoft heeft niet als hoofddoel je data te vergaren en daar winst op te maken, iets waar Google groot mee is geworden. Ja ze doen dat zeker, maar toch nog op een ander niveau vergeleken met Google. Bovendien blijft mijn punt over vrijheid binnen het OS staan. Iets dat je met Linux nog meer hebt, dus dat OS staat qua privacy boven Windows, echter te lastig/high maintenance voor de doorsnee gebruiker.

En je kunt natuurlijk al je Google gegevens laten verwijderen*, maar dan kun je gelijk je Chromebook op V&A zetten want dan heb je er niets meer aan. Dus nee, voor mij geen Chromebook.

* het is maar de vraag of ze het ook allemaal echt verwijderen. De data zit toch al 'geanonimiseerd' in hun systeem.
Dit! Zwaar onderschat punt vind ik. Zeker Chromebooks icm onderwijs of overheidsinstanties. Huawei is er niets bij.
Geen Intel processor [...] En binnenkort nog Linux ondersteuning er bij ook
Deze heeft een MediaTek processor. Je weet wel, dat bedrijf waarvan nooit kernel sources worden vrijgegeven, omdat MediaTek je laat betalen voor de source, ondanks dat de GPL licentie het verstrekken van de broncode verplicht. Daar zal Linux vast goed op draaien. Als je Linux wilt draaien ben je toch beter af met een Intel processor, dan een van MediaTek. 8)7

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 28 december 2018 11:43]

Zit hier geen MediaTek tussen dan:
https://chromium.googleso..._and_vms.md#Supported-Now
?

Maar je kunt natuurlijk altijd deze kopen als je Intel wilt:
pricewatch: Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-54GA

Of het neusje van de zalm:
pricewatch: Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-866Q

[Reactie gewijzigd door djwice op 28 december 2018 12:06]

Je vergeet een belangrijk element: Inloggen met een volledig (Google) wachtwoord is verplicht!
Bij switchen tussen gebruikers is het niet mogelijk om slechts een pincode te gebruiken, dit is slechts mogelijk als je alleen 1 gebruiker hebt. Als de laptop is uitgevallen of is uitgezet om stroom te besparen, is het invullen van je e-mail wachtwoord verplicht. Een Google e-mail account wachtwoord is doorgaans moeilijker dan een smartphone of (thuisgebruik)computer wachtwoord. Een Windows account kun je aanmaken zonder gebruik te maken van een online account.
Gelukkig heeft ons zoontje van 6, zijn wachtwoord zelf mogen verzinnen (ongeveer 15 tekens), waardoor hij het wachtwoord redelijk goed kent, maar handig is anders.

Verder vind ik Chromebooks wel erg interessant, maar het opslaan en verkleinen van foto's blijf ik voorlopig nog op een Windows laptop/pc doen voor mijn reviews. In de tussentijd testen mijn zoon en ik, deze Chromebook nog wat langer: pricewatch: Prowise 11.6" Touch Pro Line Chromebook
Ik vind zelf de alternatieven voor een betere internetverbinding DE ontwikkeling van 2018. Je hebt die meshrouter en powerlines en dergelijke, volgens mij zijn dit soort oplossingen dit jaar echt doorgebroken doordat mensen de meerprijs er voor over hebben.
Het mooie is, dat AVM tegenwoordig een heel mooie Mesh netwerk kan bouwen door simpelweg een 2e router van het merk, aan het netwerk toe te voegen. Het blijkt dat dit binnen 1 minuut is gerealiseerd met de laatste firmware versie (Fritz!OS 7.0).
Meer daarover is o.a. hier te vinden en als de 2e router bij mij binnenkomt, dan schrijf ik daarover een blog:

https://nl.avm.de/faqs/fr...sh-repeater-configureren/
Interessant, het laat mooi zien dat van alle technieken mainstream begint te worden met plug and play.
Anoniem: 474132
28 december 2018 11:54
Mijn relevatie van het jaar is de iPhone Xs gebleken, Ik weet dat velen het een te duur toestel vinden maar man, man, man, wat is het toch een fraai toestel! Ik doe er alles mee: bellen, mailen, mijn agenda beheren, fotograferen, boodschappen doen (Picnic!), mijn bankzaken, aandelen, hypotheek, muziek luisteren, gaming... je kunt het zo gek niet verzinnen. Alle userinterfaces van de zich in telkens hoger tempo digitaliserende samenleving zijn dankzij mijn trouwe metgezel op een comfortabele manier ontsloten.

Merk dat ik veel minder de iPad gebruik en de Macbook Pro alleen nog voor programmeer werkzaamheden; ben telkens vaker op mijn iPhone Xs te vinden. Eigenlijk heb ik geen andere computer meer nodig, en in die zin is het niet gek dat je wat meer betaalt voor zo'n krachtige smartphone. Ook is mij reeds meerdere malen overkomen dat volkomen vreemden mij een compliment maken over het fantastische OLED scherm (Apple gekalibreerd, de kleurechtheid is onovertroffen!).

Kom van een 5s dus de stap was groot maar ik heb nog nooit een technologische vooruitgang zo groot meegemaakt als de iPhone Xs in 2018.
Maar: Met mijn inmiddels vier (4!) jaar oude Note 4 doe ik alles wat je aangeeft mét een goed gecalibreerd OLED scherm, een telefoon die destijds 700 euro kostte. Wat is er dan zo'n vooruitgang aan de Xs?

[Reactie gewijzigd door pagani op 28 december 2018 14:42]

Waar is die kerel die altijd de televisies reviews deed, is die weg?
@Sim, is er nog wel, maar hij is/lijkt wel wat stiller. Het viel mij op dat @Koekiemonsterr (Joris Jansen), een aantal taken van hem goed heeft opgepakt. Ik weet niet of het een duo-rol is geworden of dat Sim het even rustiger aan doet.
De setting van 2 mensen die naar een muur staren en met elkaar praten zonder interactie met de kijker blijf ik toch een beetje vreemd vinden. :)
Wat mij in 2018 vooral opviel is de groter wordende polarisatie op veel technische vlakken:
-Zowel bij telefonie als pc's een steeds groter wordende groep die veel langer met bestaande technologie doet versus een groep die voor (nauwelijks) nieuwe technologie (afgezien van performanceverbeteringen) de hoofdprijs ieder jaar weer betaalt
-Een enorme hype die sustainability heet waarin ik om me heen steeds meer "fake news!" hoor, de wetenschappers tegen elkaar botsen met al dan niet geloofwaardige theorieën en de gewone man/vrouw/gender eigenlijk niet meer kan weten wat nu te doen, waar overheden met halfbakken maatregelen komen die enkel op de burger focussen en nauwelijks op de grootverbruikers

Daarnaast het doodbloeden van Virtual Reality, de dood van de crypto's en uiteraard de geboorte van nieuwe "betaalbare" elektrische auto's.

[Reactie gewijzigd door pagani op 28 december 2018 14:16]

Met het volume van de advertentie-intro ga je vanzelf weer de blocker aanzetten ...
Man-man-man wat een lawaai elke keer in de headsets ..

Dan start het filmpje uiteindelijk, en is het geluid weer te zacht ...
Pff weer die video's bij de eerste ben ik afgehaakt totaal niet het niveau wat we kennen van tweakers..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee