Williams- en Bally-flipperkasten komen naar Pinball FX3

De flipperkasten van Williams en Bally, van fabrikant WMS Industries, verschijnen binnenkort in Pinball FX3. WMS heeft onder andere de beroemde flipperkasten van The Addams Family, Twilight Zone en Star Trek: The Next Generation gemaakt.

In de loop van de Pinball FX-serie heeft ontwikkelaar Zen Studios de flipperkasten in de spellen allemaal zelf ontworpen. Nu de ontwikkelaar licenties heeft op de flipperkasten van Willams en Bally, mag Zen Studios gebruik maken van de originele ontwerpen van klassieke modellen. De eerste kasten die naar het spel komen zijn Fish Tales, Junk Yard, Medieval Madness en The Getaway: High Speed 2. Ze gaan er net zo uit te zien als hun fysieke tegenhangers uit de speelhallen. Als de nieuwe aanwinsten een succes zijn, zullen er in de toekomst meer flipperkasten van William en Bally toegevoegd worden.

WMS Industries stond aanvankelijk bekend als Williams Manufacturing Company en werd opgericht in 1943. Grondlegger Harry Williams bedacht het 'tilt-mechanisme'. Dit moest voorkomen dat de bal naar achter rolde. In 1974 werd de naam veranderd in Williams Electronics, Inc en het bedrijf maakte arcade-klassiekers zoals Defender en Robotron: 2084. In de loop van de jaren 70 en 80 produceerde Williams meerdere elektronische flipperkasten, met 8-bit-microprocessors en digitale schermen. Deze moesten dienen als vervanging voor de zware, mechanische flipperkasten. In 1987 ging het bedrijf verder als WMS Industries. Een jaar later kocht WMS zijn concurrent Bally/Midway. Sinds 2016 is WMS een dochterbedrijf van Scientific Games, een fabrikant die gokmachines maakt.

Overzicht van flipperkasten in Pinball FX3

WMS Industries had aanvankelijk zijn licentie verleend aan FarSight Studios, de ontwikkelaar van het spel The Pinball Arcade uit 2012. In mei maakte de ontwikkelaar bekend dat de licentie eind juni ging verlopen. WMS wilde de licentie niet verlengen. Eind juni werden de flipperkasten uit de verkoop gehaald.

De klassiekers zullen dit jaar nog verschijnen in Pinball FX3. Zij zullen dezelfde features hebben die de andere flipperkasten in het spel hebben, zoals multiplayer match-ups, singleplayer uitdagingen en door spelers opgezette toernooien. Voor de flipperkasten van Williams en Bally wordt een bedrag gevraagd. Welk bedrag dat is, heeft Zen Studios nog niet bekend gemaakt. Er is momenteel een bèta met vrije toegang op Steam. Daar zijn de nieuwe flipperkasten alvast te spelen. Wanneer ze klaar zijn voor release, zijn de kasten ook te krijgen in Pinball FX3 voor de Nintendo Switch, Playstation 4 en Xbox One.

Door Loïs Franx

Redacteur

05-09-2018 • 15:58

54 Linkedin

Reacties (54)

Wijzig sortering
Anoniem: 120539
5 september 2018 16:03
Uit het artikel is dit voor mij niet helemaal duidelijk, maar voor de goede orde:
Pinball FX3 staat ook gewoon in de Windows Store en is dus ook gewoon te spelen op elke Windows 10 machine, ook zonder Steam.
Leuk heb ook twee originele flipperkasten spellen op mijn Amiga CD32, blijven leuk om te spelen.

Pinball Fantasies
Pinball Illusions

Leuk dat ze nog steeds maken.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 5 september 2018 23:26]

Ik vind het zo jammer bij Zen dat hun kasten per platform gekocht moeten worden. Nu ook moet ik weer kijken of ik wil spelen op mn PC of op de PS4 want kasten dubbel kopen, vertik ik.
Wat heeft dat met Davey's comment te maken?
Even gezocht naar de pinball machines waar ik vele Guldens in gestopt heb, toen ik nog een irritante tiener was. :P

"Round and round we go!"
Iets met een circus-achtig-iets-thema.
Kan het niet vinden.

Ook de "The Addams Family"-flipperkast heeft flink wat aan mij verdiend.

Ook wel flipperkastspelletjes op PC en Android gespeeld, maar saai.

Er was wel een leuke, zo'n 20 jaar geleden, op de PC, maar daar ben ik uiteraard ook de naam van vergeten

[Reactie gewijzigd door HMC op 5 september 2018 17:01]

Ik ben in bezit van een aantal Williams en Bally's kasten op The Pinball Arcade. waaronder Adams Family, Attack from Mars, Medievil Madness, Monster Bash, Indianapolis 500. Op een aantal kasten sta ik in de top 100 van de Xbox One leaderboards. Gelukkig mag ik op de kasten blijven spelen in TPA, maar Pinball FX 3 biedt de mogelijkheid om aan toernooien mee te doen, wat in TPA niet mogelijk was op Xbox. En ze zullen vast meer game elementen toevoegen aan de kasten. Ik ga de kasten dan ook allemaal spelen in FX3

Ik ben de afgelopen tijd een aantal keer aan het googlen geweest om te kijken of ik kon achterhalen wat er met de licenties ging gebeuren. Ik had verwacht dat ze naar Stern Pinball Arcade zouden gaan. Dat ze nu naar FX3 gaan had ik absoluut niet aan zien komen. SPA heeft ook een aantal hele mooie kasten, waaronder de twee jaar oude Ghostbusters machine. De baas van Stern heeft gezegd meer nieuwe kasten toe te willen voegen aan de game. Het kan dus best zijn dat de aankomende Deadpool machine naar de game komt. Stern heeft gezegd dat ze er dan een locater aan toe willen voegen waarin je kan zien waar de machine in het echt te vinden is bij jou in de buurt

Ik ben heel erg benieuw naar de graphics van deze kasten in FX3. Gaan ze veel mooier zijn dan in TPA of misschien gaat het wel tegenvalllen

Als je pinball nou ook leuk vind en er meer over wil leren of gezellig over wil lullen of wat dan ook, dan kan ik Twitch streamer Dead_Flip aanbevelen. Hij is de grootste pinball streamer van Twitch. Hij streamt ook vanaf toernooien en evenementen en zelfs vanuit de fabriek van Stern. Hij lust ook graag een drankje en het is altijd bere gezellig in zijn kanaal
Stern pinball arcade is van Farsight, de maker van de gewone Pinball arcade...
Ow dat wist ik niet. Maar dat verandert niks aan wat ik zei toch?
Nou, aangezien Farsight de licentie is kwijt geraakt, zou het heel vreemd zijn als die in een andere product van hun terecht zou zijn gekomen. (Daarnaast zitten er sinds ze de licentie kwijt geraakt zijn Stern kasten in de Pinball Arcade die eerst alleen in Stern Pinball Arcade zaten)
Anoniem: 474616
@HMC5 september 2018 17:08
Hurricane of Cyclone toevallig?
https://www.ipdb.org/machine.cgi?id=1257
https://www.ipdb.org/machine.cgi?id=617
"Round and round we go!" zit ook in No Good Gofers "Round and round she goes! " zit in No Good Gofers

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474616 op 5 september 2018 17:11]

Cyclone!! :Y :D Hurry, hurry, step right up! *O*

Edit:@Anoniem: 474616
https://www.youtube.com/watch?v=obweWWC4nro

Edit2:
https://www.youtube.com/watch?v=gNlg74HNpNE
Hurricane is een updated versie?
Misschien heb ik die juuist wel gespeeld. _O_

[Reactie gewijzigd door HMC op 5 september 2018 17:40]

Pinball Fantasies? Amiga kloon, opvolger van Pinball Dreams.
Ah, vandaar dat ze bij de Pinball Arcade weg waren.

The Pinball Arcade zat best brak in elkaar en was zwaar onstabiel. Ze drijven nu nog op wat Stern kasten, maar de leukste kasten zijn niet meer te krijgen (behalve als je ze al had gekocht, dat blijf je ze houden).
Ook hebben ze veel beloftes gedaan in de tijd van hun Kickstarters die ze niet waar gemaakt hebben.

Ik was geen fan van de Zen flipper spellen vanwege hun onrealistische kasten, maar de engine is goed en dat kan nu wel eens interessant worden.
Ik vind Pinball Arcade best lekker werken eigenlijk op de iPad. Speel veelvuldig de originele Doctor Who kast, Adams Family en ehhh Arab Nights heet ie geloof ik. Werkt prima :) Wel jammer dat ze hun licentie kwijt zijn inderdaad.
Wacht even, Doctor Who en Adams Family zijn toch ook Bally kasten en dus onderdeel van Williams?
Klopt, beiden zijn van Bally. Toevallig ook allebei uit 1992 als ik me niet vergis.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 5 september 2018 17:22]

Klopt. Adams Family is van maart 1992, Dr Who van september 1992.

Niet van dezelfde ontwerper overigens, Adams Family is ontwerpen door de beroemde Pat Lawlor, die behoorlijk veel goede kasten op zijn naam heeft staan (zoals Whirlwind, Funhouse, Twilight Zone etc). Dr. Who is van Barry Oursler, een wat minder bekende ontwerper (Dr. Who was zijn grootste hit, verder heeft hij ook andere bekende kasten als Cyclone, Dirty Harry en Dracula op zijn naam).

Lawlor heeft naast Williams ook veel ontworpen voor Midway (later opgegaan in Bally) en Stern. Oursley heeft vooral voor Williams gewerkt, en enkele kasten voor Midway gemaakt.

De door jouw genoemde "Arab Nights" is de "Tales of the Arabian Nights", deze is iets jonger dan de andere 2: in mei 1996 uitgebracht door Williams. Naar mijn mening is dit één van de beste kasten die er ooit gemaakt zijn. Helaas zijn ze niet makkelijk te vinden en behoorlijk aan de prijs, anders zou ik deze erg graag willen hebben!
“De door jouw genoemde "Arab Nights" is de "Tales of the Arabian Nights", deze is iets jonger dan de andere 2: in mei 1996 uitgebracht door Williams. Naar mijn mening is dit één van de beste kasten die er ooit gemaakt zijn. Helaas zijn ze niet makkelijk te vinden en behoorlijk aan de prijs, anders zou ik deze erg graag willen hebben!”

Helemaal mee eens, samen met Doctor Who vind ik het een van de leukste en uitdagendste kasten en een paar jaar geleden stond hij in de een of andere arcadehal waar ik er urenlang mee gespeeld heb - geniaal. En ik kom er net tot mijn grote horror achter dat hij afgelopen maand blijkbaar uit m’n Pinball Arcade tafels is geknikkerd! :’( Volgens Farsigjt had je die tafel niet werkelijk in bezit zonder het volledige seizoen 1 pakket. Lekker verhaal want er stond wel dat ik hem in bezit had, anders had ik hem wel gelapt. :/
De Windows versie is echt heel brak (nog steeds) en tot voor kort was de Android versie ook niet alles.

Het lijkt alsof ze het gemaakt hadden met 1 platform in gedachten. De rest was afterthought.
Gaaf! Ik heb met samen met mijn vader een Monster Bash volledig gerestaureerd, ik hoop dat ze die er ook ooit aan toevoegen. Maar toch, het komt niet in de buurt van de ervaring van een échte flipperkast. De Twilight Zone is erg leuk, steile leercurve en goed uit te spelen als je er ervaring mee hebt.
Tuurlijk is een echte flipperkast leuker (ik heb zelf een Judge Dredd). Maar niet iedereen kan zich dat veroorloven, het zijn toch vrij dure apparaten, die ook de nodige onderhoud vergen. En je moet er maar net de ruimte voor hebben natuurlijk :)

Daarom vind ik deze flippergames wel goed en leuk: het laat mensen toch genieten van het flipperspel zonder al te hoge kosten en ruimte etc :)
Ik heb er nog steeds spijt van dat ik een Doctor Who kast niet heb gekocht. Kon het krijgen voor een zacht prijsje, had alleen wel aardig wat restauratie nodig (raakte steeds ballen kwijt, gates die niet lekker functioneren, etc) - toch maar van afgezien destijds, maar denk achteraf dat het een hartstikke leuk project zou zijn geweest op een idem enorm gave kast.
Wij in de kroeg op het werk hebben ook de judge Dredd staan. Heerlijk! Was wel lastig dat ding naar 3 hoog te krijgen zonder lift:)
Eindelijk een betaalbare manier om je eigen Medieval Madness neer te zettten? :)
Je kunt zo'n remake kast scoren wellicht. Wat een vette kast was / is medieval maddness toch :)
Heel mooi nieuws. Dit zijn toch 2 van de 3 grote flipperfabrikanten uit de hoogtijdagen van de flipperkast, naast Gottlieb. Hebben toch een aantal fantastische kasten op hun naam staan, bij mij is Williams iets populairder dan Bally overigens :)

Komen de Gottlieb-kasten later eventueel ook nog in Pinball FX?

Die hebben toch ook een paar fantastische kasten gemaakt, met name in de EM-tijd waren zij met afstand de beste producent. Bij de latere AN- en DMD-generatie kasten hebben ze de boot helaas een beetje gemist, waardoor Bally en Williams weer groter werden dan zij.
Ben benieuwd. Was zelf wel fan van Pinball Arcade, leuk om tientallen kasten in mijn telefoon te hebben voor onderweg, en heb zelf een Addams Family.

Sommige kasten, vooral die gebaseerd zijn op gelicenseerde thema's (Terminator 2, Twilight Zone, Star Trek, Addams Family) kostten Farsight een klein vermogen aan licentiegelden (waarvoor ze kickstarters gebruikten). Vooral Addams Family was duur, aangezien ze rechten moesten betalen wegens het gebruik van artwork wat op de film is gebaseerd, de muziek, portretrechten van de acteurs in de artwork, zelfs nog aan de erven van wijlen Raul Julia (Gomez Addams) omdat er samples van zijn stem in zitten. Het hoofd van Uncle Fester hebben ze zelf getekend, omdat die acteur helemaal de hoofdprijs vroeg om zijn kop te mogen gebruiken, wat het project onhaalbaar zou maken.

Ik ben dan ook benieuwd of deze kasten ook ooit naar PinballFX gaan komen, aangezien dat een grotere investering voor ze is dan de kasten die niet op bestaande IP's zijn gebaseerd. Zo te zien beginnen ze dan ook met dergelijke kasten.

Deze stap zag ik niet aankomen. Verklaard wel waarom Farsight de licentie niet kon verlengen. Benieuwd naar de PinballFX implementatie.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 5 september 2018 16:44]

Flipperkast spellen zijn nog steeds mijn grote favoriet. Ik zal heel wat Shiftknoppen hebben versleten in jonger jaren.

Ik was vooral verzot op Pinball Dreams 2.
Hadden die dingen niet "hardware"-knoppen? :)
Nostalgie , weet nog goed dat ik in mijn landmacht tijd op de basis de Startrek TNG kast helemaal blauw heb gespeelt..tevens record neergezet op de bak :-)

Heb pinball FX en het is heerlijk die flipperkasten te spelen..nu die oude erbij en ik ben heel blij :-)
Zonde dat ze daarom blijkbaar de licentie met Pinball Arcade niet hebben verlengd. ;( En het wiel weer opnieuw moeten uitvinden blijkbaar :P Gelukkig blijven reeds aangeschafte kasten werken, dus een overstap naar andere software en de boel opnieuw kopen is niet aan de orde - joepie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee