Kunstwerk bestaande uit lichtgevende drones komt in augustus naar Amsterdam

Artiestencollectief Studio Drift gaat op 10, 11 en 12 augustus tijdens zonsondergang een kunstwerk tentoonstellen dat bestaat uit driehonderd lichtgevende drones. De drones vliegen tijdens zonsondergang in formatie boven het IJ in Amsterdam.

Het kunstwerk draagt de naam Franchise Freedom, schrijft Het Parool. De patronen waarin de drones gaan vliegen, zijn geïnspireerd door zwermen spreeuwen en moeten vrijheid uitdrukken. Voor het project is samengewerkt met de gemeente Amsterdam en het Stedelijk Museum.

De drones zijn zo geprogrammeerd dat ze vrij kunnen rondvliegen, maar houden zich aan strikte regels om niet tegen elkaar aan te vliegen. Lonneke Gordijn, medeoprichter van Studio Drift, vertelt dat dit een vertaling is van "hoe we samen leven als mensen en op zoek zijn naar onze eigen plek binnen of buiten de maatschappij".

Franchise Freedom is in 2017 al tentoongesteld op het strand van Miami. Het bestaat uit driehonderd Intel Shooting Star-drones, een model dat Intel in 2016 heeft geïntroduceerd. Tijdens de opening van de Olympische Winterspelen van dit jaar zijn 1218 van de drones ingezet om de Olympische ringen in de lucht weer te geven.

Als de weersomstandigheden geschikt zijn, wordt Franchise Freedom op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 augustus boven het IJ in Amsterdam tentoongesteld. De voorstelling begint om ongeveer 21:30 uur en is het beste te bekijken vanaf de NDSM-werf in Noord of de Haparandadam aan de andere kant van het water.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

27-07-2018 • 09:40

61 Linkedin

Reacties (61)

61
59
54
9
0
0
Wijzig sortering
Deze reactie zal vast helemaal weggemod worden, en dat vind ik prima, maar:
Lonneke Gordijn, medeoprichter van Studio Drift, vertelt dat dit een vertaling is van "hoe we samen leven als mensen en op zoek zijn naar onze eigen plek binnen of buiten de maatschappij".
Wat een onzin-statement. Nee, dit is een vertaling van "hoe we als kunstenaarscollectief gemeenschapsgeld kunnen stuk gooien aan nutteloze projecten waar niemand op zit te wachten in plaats van dat we een echte baan zoeken en iets nuttigs met ons leven en uw geld gaan doen".

Dan ben je Cum Laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en had je de nieuwe Jonathan Ivy kunnen worden en bij Apple kunnen werken maar nee: je gaat een paar drones rondjes laten vliegen...

[Reactie gewijzigd door Odie op 27 juli 2018 10:06]

Anoniem: 120539
@Odie27 juli 2018 10:12
Ik geef je een +2, want "deze reactie ís een nuttige aanvulling op de discussie".
Dat wil niet direct zeggen dat ik het met je eens ben. Geen idee hoeveel gemeenschapsgeld hier naar toe gaat, maar niet alles wat we als mens doen moet direct een product of gewenste dienst opleveren.

Simpel entertainment kan ook nuttig zijn; kijk maar naar de film-industrie.
Veel mensen kijken ook met veel plezier naar vuurwerk; wellicht is dit kunstwerk(?) daar nog wel het beste mee te vergelijken: visueel spectakel zonder een direct belang voor de maatschappij, anders dan vermaak voor een select gezelschap.

Overigens kan het formatievliegen op zicht nog wel degelijk wetenschappelijk interessant zijn.
Ben het met je eens dat dit prima te vergelijken is met een soort vuurwerkshow.
Bij de jaarlijkse vuurwerkshow in mijn stad heb ik nog nooit iemand horen zeggen dat 'het vuurwerk van de avond een afspiegeling is van de huidige maatschappij waarbij we allemaal onze eigen weg zoeken om ons moment of fame te pakken maar daarnaast ook de eindigheid van het leven aantoont en dat alles met één klap over kan zijn'.

Als het gewoon entertainment is, zeg dat dan gewoon, en probeer er niet een of ander kulverhaal omheen te verzinnen.

[Reactie gewijzigd door Bartmanz op 27 juli 2018 10:35]

Bijt je niet zo stuk aan het praatje eromheen, dat hoort er toch gewoon bij? Het is een kunstproject, en daarbij horen dit soort stukken. Het zou ook vreemd zijn zo'n project op te leveren met "Ja, dat is gewoon entertainment, dat zeggen we gewoon. Verders niets over te vertellen.". De beeldspraak kan soms heel mooi zijn, soms slaat het de plank mis. Maar het verschil daartussen is subjectief.
Het zou wel oprechter zijn.
dit valt onder kunst en een van de hedendaagse onderdelen van kunst bestaat er uit je kunstwerk te beschrijven met een statement dat verder niets met het kunstwerk te maken heeft.
kijk naar de "cobra" kunstrichting, heeft niets met kunst te maken, enkel met het afzetten tegen de toen heersende opvattingen.
en zo kan je nog honderden voorbeelden geven. de beroemde Belgische kunstcriticus heeft ooit gezegd:
"ik weet dat het werk op zich op niet veel trekt, maar het is het praatje er rond dat telt".
jouw omschrijving over vuurwerk past nochtans ook voor 100% vooral dat "het met een klap over kan zijn" :)
<knip><knip>
Dan ben je Cum Laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en had je de nieuwe Jonathan Ivy kunnen worden en bij Apple kunnen werken maar nee: je gaat een paar drones rondjes laten vliegen...
Hoeveel andere projecten ken jij die met honderden drones in nauwe formatie vliegen? Dit is high tech. De paar projecten die met groepen drones werken zul je nooit in het echt zien.
Wat een onzin-statement. Nee, dit is een vertaling van "hoe we als kunstenaarscollectief gemeenschapsgeld kunnen stuk gooien aan nutteloze projecten waar niemand op zit te wachten in plaats van dat we een echte baan zoeken en iets nuttigs met ons leven en uw geld gaan doen".
Ik zit er wel op te wachten. Ik vind kunst een uitstekende toepassing. Technisch is het best wel gaaf wat ze doen, maar praktisch nut heeft het niet. De techniek is nog niet zo ver en bij praktische toepassingen zie je de drones waarschijnlijk nauwelijks.
Dan zal je iets moeten bedenken om met je drones te doen wat een beetje uitdagend is. In laboratoria vliegen dit soort drones al jaren, nu zoekt de techniek een weg naar praktische toepassingen. Proberen een gevoel over te brengen of een discussie los te maken ("kunst") is wel haalbaar met de huidige stand van de techniek.

Ja, de meeste gevoelens zijn een beetje zweverig (daar zit een grap over drones in) maar dat maakt het ook mogelijk dat je je eigen interpretatie er aan geeft. Kunst als exacte weergave van de werkelijkheid is een beetje een gepasseerd station sinds we fototoestellen hebben en mooie plaatjes bekijken kan beter op een computer met een 4k scherm

Overigens heb ik zelf wel eens met swarm-protocollen gespeeld (op de computer, niet met drones) en het is haast hypnotiserend fascinerend om groepen individuen samen te zien zwermen als een school vissen of vogels. Je gaat er vanzelf van dromen. Of je afvragen in welke mate wij mensen onafhankelijke individuen met een virj wil zijn, en in welke mate we worden gedreven door kuddegedrag.
Hoeveel andere projecten ken jij die met honderden drones in nauwe formatie vliegen? Dit is high tech. De paar projecten die met groepen drones werken zul je nooit in het echt zien.
Dit is echt geen noviteit ofzo hoor. Intel doet dit ook al een tijd (van haar eigen geld) en is van een heel ander niveau door het toepassen van echt formatievliegen waarmee 3D figuren geprojecteerd worden.

https://www.intel.com/con...echnology-light-show.html

En er zijn heel wat andere initiatieven die soortgelijke dingen doen:

GRASP lab:

https://www.youtube.com/watch?v=YQIMGV5vtd4

EHANG company:

https://www.youtube.com/watch?v=roTFrB0XrAg

Toronto Uni:

https://www.youtube.com/watch?v=XhUCAL_kVxc

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Om dus antwoord op je vraag te geven: genoeg.
Ik kan hier geen youtube kijken en EHANG ken ik niet, maar Toronto, Grasp en Intel zijn onderzoeksinstituten. Ik schreef al dat deze technologie _in het lab_ al langer bestaat. Dat de techniek toegankelijk en betaalbaar is voor gewone kunstenaar is toch vrij nieuw. Ze zijn vast niet de eerste en enige die dit doet, maar ik vind het zeker wel innovatief en interessant.
De techniek van Intel in innovatief en interessant. Dat is ook de techniek die hier achter schuilt.

De Intel Shooting Star drones zijn ontwikkeld voor dit soort tentoonstellingen.
Hey Odieke!
Wat een onzin-statement. Nee, dit is een vertaling van "hoe we als kunstenaarscollectief gemeenschapsgeld kunnen stuk gooien aan nutteloze projecten waar niemand op zit te wachten in plaats van dat we een echte baan zoeken en iets nuttigs met ons leven en uw geld gaan doen".
Geen idee hoeveel de Gemeente Amsterdam heeft betaald, en hoeveel door het Stedelijk is gefinancierd. Wel weet ik dat Studio Drift een commerciele instelling is. Dit drone-performance is origineel gefund door intel en BMW. Studio Drift heeft ook 'n redelijk - in mijn ogen - goede mening over subsidies:

"We hebben als industrie soms geen schaamte om subsidie te vangen en geen drang om iets terug te laten zien van wat ze hiermee gedaan hebben. We moeten verantwoording nemen om dit wel te doen en subsidies gebruiken om zelfstandig te worden en niet om weer de volgende aan te vragen. Dan alleen kan kunst door een groter publiek gedragen worden.

Wanneer de belastingbetaler hierin gerespecteerd wordt en we deze als opdrachtgever zien zullen we als de creatieve industrie misschien meer de noodzaak voelen om iets terug te geven. Zo zal er ook een groter draagvlak ontstaan binnen de samenleving er weer meer opdrachten komen etc.’ "

(quote van Studio Drift zelf)

Dat verplaatst jouw argument naar de keuze van de gemeente Amsterdam om mee te betalen aan dit performance - die huren tenslotte, samen met het Stedelijk, Studio Drift in. Ook in mijn mening is het zo dat de overheid kunst en cultuur moet stimuleren. Dat te doen door een internationaal gerenommeerd (maar Nederlands) kunstenaarscollectief een podium te geven, vind ik top. Dat je je niet kan vinden in de boodschap; tja, dat kan. Grote aanrader om eens te gaan kijken in het Stedelijk nu, naar de expositie die ze daar nu draaien. Mij zette het, als techie (en ook wel een beetje fan van Studio Drift) wel aan het denken. Die drones zijn het medium, niet het kunstwerk.
Dan ben je Cum Laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en had je de nieuwe Jonathan Ivy kunnen worden en bij Apple kunnen werken maar nee: je gaat een paar drones rondjes laten vliegen...
Ik verwacht dat Studio Drift minder verdient dan Jonathan Ivy, maar ik zou persoonlijk liever doen wat zij doen, dan wat Ivy doet. Denk trouwens dat ze er niet slecht van leven ;)
Dit is een project dat eerder mensen de ogen zal openen.

Hier is het nog heel vreedzaam waarbij lichtjes worden gebruikt,
maar zet er eens camera’s onder. De mogelijkheden zijn oneindig waarbij je een paar camera’s kunt verliezen. In plaats van dat je constant een drone hebt die heen een weer vliegt, gebruik je een hele zwerm die supersnel een heel gebeid kan afdekken.
Het lijkt onmogelijk,
maar door dit soort projecten komt het met rappe schreden dichterbij.

Tzt zullen de drones vrijwel niets kosten en een ideale vervanging zijn voor zogeheten smart-bombs. heel snel een scala mensen uitschakelen met bepaalde invloed en bijna geen collateral damage. Eventueel laat je er vervolgens een bom op vallen om zoveel mogelijk bewijs uit te wissen.
Dan is die bom evengoed bewijs en die zorgt meteen ook voor collateral damage. :?
Wat een simplistische, domme en nihilistische reactie weer. Alles wat kunst is moet gewoon de grond in geboord worden? Je gaat ook nooit naar een museum of naar het theater?

Nee, laten we inderdaad alle kunstprojecten gewoon stopzetten en als loonslaafjes bij een Apple of een Google gaan werken, want kunst, reflectie of iets wat meehelpt de maatschappij vorm te geven is overbodig. Nog even en je wens wordt de realiteit, er wordt al meer dan hard gespaard op kunst en cultuur. Droevig. Binnenkort simpel volksvermaak en verder niks. |:(

Ga anders een naar het Stedelijk en bekijk de expositie en installaties.: https://www.stedelijk.nl of https://www.stedelijk.nl/nl/exhibitions/studio-drift

Of ga, als je ogen wilt openen wat betreft de combinatie van kunst, cultuur en technologie, naar Ars Electronica in Oostenrijk: https://www.aec.at/ (festival is 6-10 september in Linz, museum permanent geopend).

Kunst mag entertainen. Moet niet, mag wel.

[Reactie gewijzigd door Garyu op 27 juli 2018 11:37]

Ik ga zeker naar het theater, er zit hier in Almere een mooie theatergroep (Vis-A-Vis) die prachtig buitentheater maken, hier maatschappelijke thema's in verwerken maar dat op zeer humoristische wijze brengen en hiermee top-entertainment op een unieke locatie mee weten neer te zetten. Ik ben een vaste bezoeker van al hun voorstellingen, aanrader (https://www.visavis.nl). Maar dit gaat tenminste ergens over, als je een stel drones laat rondvliegen (zoals @Bartmanz al zei) als entertainment: noem het dan gewoon zo en kom niet met een of ander kulverhaal over de plek van de mens in de samenleving.
Jouw gebrek aan begrip van (deze) kunst is geen argument tegen (deze) kunst. Als je alleen maar woorden als 'nutteloos' en 'kulverhaal' kunt gebruiken ontbreekt het je blijkbaar ook aan argumenten. Je zou kunnen proberen om te snappen dat iedereen een andere definitie van kunst heeft en dat dat kan betekenen dat jij er de waarde niet van inziet, maar dat anderen het juist prachtig vinden.
Ik heb geen flauw idee welk bijdrage je zelf hebt geleverd aan het algemeen goed, maar je legt met dit soort populistische oneliners de lat wel heel hoog voor jezelf.
Oh je zult mij niet horen zeggen dat kunst niet subjectief is, maar dat wil toch niet zeggen dat ik er geen mening over mag hebben? En jij mag een mening over mijn mening hebben, allemaal prima. Maar wat Ad Hominem in de strijd gooien draagt verder helemaal niets bij aan de discussie lijkt me.
Ik zeg niet dat jij geen mening mag hebben en ik val je ook niet persoonlijk aan. Ik vind alleen je manier van redeneren onlogisch en je drukt sterk uit, terwijl je niet inhoudelijk wordt. Ik kan verder ook niet opmaken uit je bewoording dat je vindt dat kunst subjectief is, integendeel, je zegt letterlijk:
Wat een onzin-statement. Nee, dit is een vertaling van "hoe we als kunstenaarscollectief gemeenschapsgeld kunnen stuk gooien aan nutteloze projecten waar niemand op zit te wachten in plaats van dat we een echte baan zoeken en iets nuttigs met ons leven en uw geld gaan doen".
De stelling dat kunst essentieel is, is net zo leeg, als de stelling dat deze niks voorstelt. Dat is puur een mening, ongeacht hoe hard je hem roept.

Kunst, in welke vorm dan ook, is een uiting van de creativiteit van de maker. Soms is dat het enige doel. Soms dient het vermaak of is het ter stimulering van gevoel of discussie. In iedere situatie is het niks meer en niks minder dan wat jij erbij voelt of van vindt. Geweldig of volkomen ruk het mag allebei.

Ik ben overigens van mening dat kunst zichzelf moet kunnen financieren net als iedere andere business. Of het nu met tech is, met verf, of met jurken, doet mijn insziens niet ter zake.
Nutteloos? Een hoop mensen zijn nu al enthousiast! Als het aan mij lag ging er véél meer belastinggeld naar dit soort projecten die het leven vooral leuker maken en mensen kunnen inspireren.

Maar wat die ondertitel 'hoe we samen leven...' enz. betreft: zo'n betekenis ergens aan geven is natuurlijk de artistieke vrijheid van de kunstenaar, als je de kans krijgt om het kunstwerk zelf te bekijken dan kun je tot de conclusie komen dat jij dit idee niet of juist wel geslaagd tot uiting vond komen in het werk, maar om dat van tevoren al af te kraken zonder dat je het werk gezien hebt is m.i te kort door de bocht. Je kritiek gaat dan niet over dit kunstwerk maar geeft waarschijnlijker uiting aan een al oudere negativiteit ten opzichte van conceptuele kunst. En inderdaad, je persoonlijke negativiteit afreageren, daar is een openbaar forum heel geschikt voor. Hopelijk lucht het op! ;)
Mijn kritiek ging inderdaad niet zozeer op het project als project zelf, iedereen mag van mij (binnen redelijke grenzen) dit soort projecten maken en etaleren. Mijn reactie ging met name om het commentaar betreffende de uitbeelding van de drones van de kunstenaar in kwestie (mevrouw Gordijn), excuses als ik dat niet heel duidelijk uit de verf liet komen.

En ja, op een openbaar forum geeft men wel eens een mening die zowel positief als negatief kan zijn. Dat heeft niets met 'afreageren' te maken, danwel met het delen van een zienswijze die niet noodzakelijkerwijs overeenkomt met die van anderen. Daar is het een forum voor, toch? Of mag je alleen reageren als je ja-knikker bent en met de massa meeloopt? Kom zeg, als tweaker moet je beter weten...

[Reactie gewijzigd door Odie op 27 juli 2018 12:16]

Of mag je alleen reageren als je ja-knikker bent en met de massa meeloopt? Kom zeg, als tweaker moet je beter weten...
Altijd leuk, zelf iets verzinnen en daar dan ook meteen zelf een verongelijkt antwoord op geven...
Volgens mij kun je zo in je eentje een heel aardige discussie voeren :+
Dan ben je Cum Laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en had je de nieuwe Jonathan Ivy kunnen worden en bij Apple kunnen werken maar nee: je gaat een paar drones rondjes laten vliegen...
Dan heb je je best gedaan op een MBO-opleiding electrotechniek, je te pleuris gewerkt om je om te scholen naar systeembeheerder en nu zit je ergens in een kelder weggestopt naar servers te kijken waar andere mensen écht werk op doen. Was je nu maar hartchirurg geworden....

Geen idee wat je doet, en dat maakt ook niet uit. Maar wat een onzin-redenering. Kunst en kunstenaars zijn een onderdeel van de samenleving. Net als advocaten, vuilnismannen, cassieres, managers, studenten, bloggers die vinden dat ze stijl hebben en van die mensen die andere mensen naar een parkeerplaats moeten sturen bij een of andere conferentie.

Ongelooflijk dat er mensen anno 2018 nog tegen kunst kunnen zijn. Het is niet heilgmakend, maar het is toch prachtig dat we als mens zover geevolueerd zijn dat we van schoonheid kunnen genieten. Of moeten we een commissie in het leven roepen die voor ons bepaalt welke vorm van ontspanning voor den mensch wordt goedgekeurd?

PS ik ga nooit naar musea, nooit naar kunstgalerijen, ik heb geen kunst in huis, maar toch gun ik een ander een functie waar die persoon zich gelukkig mee voelt. Al is dat het oplaten van Drones met een verhaal er om heen.
Ongelooflijk dat er mensen anno 2018 nog tegen kunst kunnen zijn
Ik geloof niet (aangezien je reageert onder mij met deze uitspraak voel ik me aangesproken) dat ik heb gezegd dat ik tegen kunst ben. Wel heb ik een probleem met bepaalde vormen van 'kunst'. Dit wordt nu wel heel off-topic, maar bijvoorbeeld een plakkaat pindakaas op de vloer smeren en dat dan kunst noemen (mag van mij gewoon helemaal achterwege gelaten worden). Ook dit project, hoewel leuk en mooi om naar te kijken, vind ik geen 'kunst'. En dan zeker niet als je een parallel met de mens en haar positie in de maatschappij gaat trekken. Noem het gewoon een lichtshow en hou het daarmee. Ik vermoed alleen dat veel van dit soort projecten een bepaald excentriek label opgeplakt moeten krijgen om in aanmerking te komen voor subsidie. En dan heb ik er een probleem mee, in DIE vorm. En dat mag, we leven in een vrij land :-)
Nutteloze projecten? Het lijkt me al direct een heel interessante testfase om botsingen tussen zelfvliegende drones te voorkomen wat op termijn op een hele boel andere toepassingen zou kunnen gebruikt worden..En dat zal waarschijnlijk niet het enige zijn dat ze gaan kunnen opmeten. Het lijkt meer dat je gefrustreerd bent omdat er in jouw mening een getalenteerde Nederlander niet de volgende Space X wilt oprichten of zo.
Ik denk dat kunstenaars beter de marketing in kunnen.

Bij de meeste moderne kunst lijkt het 20% een product bouwen, 80% het gezwets eromheen bedenken. En dan vooral lekker veel buzzwords gebruiken "urban", "dynamic", "revolutionary".

Oh, een stoel uit oude karton verpakkingen? Bam, kunstwerk, want "reasons". Een hele hoop plastic, lichtjes en wat glas? Hoppa, artistiek meesterwerk. Ik snap wel waarom de musea het soms moeilijk hebben.
Ga eens naar een expo van Studio Drift. Ik ben geweest naar de tentoonstelling in het Stedelijk (amsterdam) en ik vond het echt indrukwekkend. Wat mij betreft is dit een stuk waardevoller, en ook vind ik dat zij meer bereiken in de ontwikkeling van de esthetiek en de kunst dan een productontwerper bij een groot merk die concessies moet doen aan marktwerking en de ongefundeerde meningen van mensen die hoger in de pikorde zitten.
Is natuurlijk wel heel kort door de bocht. Zeker de afgelopen de decennia gaat "het gesprek" binnen kunst over hoe wij als mens naar de maatschappij kijken en wat we daarin betekenen. Een beeldende vertaling daarvan geeft voor toekomstige generaties een verduidelijking waar we als mens mee bezig zijn. De iconische schilder techniek van Van Gogh was ook niks waard in zijn tijd maar is later een boegbeeld geworden voor de Nederlands kunst. Zou je zijn werk ook als nutteloos bestempelen?
Ah kom, misschien is het wel zo wat je schetst maar.. is toch cool ook :)
Je kan het ook anderom stellen.. werk je bij Apple om zoveel mogelijk hetzelfde eruit te laten zien terwijl je ook vrij had kunnen zijn en je mensen had kunnen vermaken met het laten rondvliegen van drones...
Het is maar net wat je eigen droom is en waar je zelf wil zijn, hardcore ontwerper of kunstenaar.

En gemeenschapsgeld.. ga ernaar kijken en als je 't mooi vind dan is 't goed besteed opzich.
In Den Haag doen ze 't over een maand ook, wel een ouderwetsere manier, met vuurwerk (vuurwerkfestival Scheveningen).
Is ook gemeenschapsgeld maar er komen een hoop mensen op af en dat is weer goed voor de omzet van de horeca e.d.

Tegenwoordig zijn er overigens ook een hoop kunstenaars die hun projecten voor vele tonnen en zelfs miljoenen weten te verkopen, particulier, komt geen gemeenschaps geld bij kijken.
Soms doen ze dan zo'n project als dit gratis, P.R.
Je hebt ook zo'n Nederlandse lichtkunstenaar, ben z'n naam even kwijt maar die heeft oa de afsluitdijk van lichtende kunst voorzien, betaalde klus maar andere zaken zoals een regenboog projecteren op het Centraal Station in Amsterdam deed ie weer gratis.
Internationaal doet die ook meer dan genoeg.
Maar deze mensen hebben vast ook hele andere specialiteiten.

*zegt Clifdon's vriendin :+ *
"beste te bekijken vanaf de NDSM-werf in Noord of de Haparandadamaan de andere kant van het water. Tweakers HQ"

Vanaf hoe laat zijn we welkom? :*)
Ha! mooie!

Ik ga zeker weten kijken, lijkt me super gaaf! :)
En gelijke even een cameratest voorbereiden.
Haha precies, zet de bier maar alvast koud!
(...) Tweakers HQ[/i]"
Tweakers.net: de grote kennisbank van digitale techniek. Na het live zetten van dit bericht zag ik dat Amsterdam 's nachts misschien niet zo handig is voor mijn zoon van 2mnd oud.

[hint]
In een visioen zag ik al wèl een live-stream :9~
[/hint]
Hoewel ik jouw opmerking best kan waarderen moet me van het hart dat ik het misbruik van moderatie hier echt heel vervelend zichtbaar vind. Zodra er iemand (ook in andere discussies) een opmerking maakt die goed valt bij tweakers dan laten ze massaal +3 erop los, zonder dat de inhoud ook maar een +3 / Spotlight verdient. En het wordt zo massaal gedaan dat mismods melden eigenlijk geen zin meer hebben, omdat het simpelweg niet terug te modden is, ook niet met een paar boosts.

Laten we alsjeblieft allemaal objectief kijken of een reactie een +2 of +3 waard is of dat het gewoon een +1 is en laten we het tweaker-hart dat vol verwachting gaat kloppen even buiten beschouwing laten. Hm'kay? Thanks.
gewoon dat hele mod systeem droppen, het lijd altijd en overal tot misbruik wat alsnog "gecorrigeerd" moet worden door mods, uiteindelijk kost het hun net zo veel moeite als gewoon de reacties even scannen en "meld misbruik" knopje erbij zetten bij de @naam* en tijd regel....
Is een goeie grap een essentiële toevoeging aan het artikel of de discussie? Not really...
en nu.... zonder muziek...... WEEEEHHHHHHHHHHHHHH

Ben benieuwd hoe ze de audio willen verzorgen bij de voorstelling 8)
Ook mijn 1e gedachte. Ben benieuwd wat je er van hoort op die afstand.
Ik raad je aan de film "Attack of the killer beees" te kijken om een beeld te krijgen van het geluid. ;)
Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat je ze niet of hoogstens nauwelijks hoort.

Ik hoop wel dat ze mazzel hebben en het lekker windstil is, lijkt me positieve factor voor zo'n evenement.
Samenwerking met lokaal radiostation is vaak een goede oplossing voor zoiets. Is de Vrije Keyser of Patapoe nog in de lucht?
Drones zonder lampjes maar met speakers eronder :+
PA-tje opbouwen, muziek eraan hangen en knallen? :)

Maar dit is toch gewoon een reclame-stunt (team) van Intel?
Leuk lulverhaal eraan vast knopen is ook een vorm van marketing! ;)
Leuk dat ze dit op een dag doen wanneer op Scheveningen een vuurwerkshow is. Nu moet ik gaan kiezen. ;)
Ze doen het op 3 dagen, misschien 2 dagen vuurwerk 1 dag drones? of andersom? ;)
Voor het eerst een zwerm drones met lampjes gezien bij een concert van Metallica, was best een WTF voor ik door had dat het drones waren.

Vond het wel een mooi gezicht iig!
En sommige vielen ook naar beneden. Maar was zeker mooi om te zien.
Goed idee vooral in de no-fly zone:
De regels waaraan u zich moet houden (Wet luchtvaart (artikel 5.3) en Regeling modelvliegen) staan op: rijksoverheid.nl/drones.
Enkele voorbeelden uit de regeling zijn:
alleen bij daglicht en tot een maximale hoogte van 120 meter;
niet boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing, wegen, spoorlijnen, industrie- en havengebieden;
drones verlenen voorrang aan vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen, vrije ballonnen en luchtschepen;
binnen laagvlieggebieden moet er iemand meekijken om u te waarschuwen voor luchtvaartuigen.
In het algemeen geldt dat het verboden is op zodanige wijze aan het luchtverkeer deel te nemen dat daardoor personen of zaken in gevaar (kunnen) worden gebracht.
Er kan altijd sprake zijn van tijdelijke verboden/beperkte gebieden in verband met bijvoorbeeld een evenement (zie "Temporary Airspace Restriction" op www.lvnl-ohd.nl).
Voor ongecontroleerde luchthavens geldt dat vluchten binnen een afstand van 3 km zijn toegestaan, mits geen bezwaar bestaat bij de exploitant van de luchthaven.
Ook kan sprake zijn van gebieden die tijdelijk en uitzonderlijk worden gebruikt voor de start en landing van luchtvaartuigen; vliegen binnen een afstand van 3 km is toegestaan mits er geen bezwaar is bij de exploitant van dat terrein.
Het deel waarin gevlogen gaat worden valt officieel in de buitenrand van de CTR Schiphol, binnen dat gebied mag gevlogen worden met (commerciële) RPAS (ook op de door jouw aangedragen site terug te vinden) mits aan een gigantische reeks voorwaarden wordt voldaan, iets wat voor jouw en mij, en zelfs voor vrijwel alle bedrijven die drone diensten leveren domweg niet mogelijk is.
Ik zie een mooie abofest aankomen ;)
Vind het bovenstaande filmpje toch minder spectaculair dan wat ze tijdens de Spelen lieten zien. Ik was vooral onder de indruk van hoe still die figuren destijds bleven.
De swarm drone tech is cool, maar ik zie dit als niks minder dan een soort 3 dimensionaal medium.
"Kunst" door pixels op dit medium in bepaalde vormen te bewegen en morphen, zie ik daarom als niks anders dan beelden op een tv tonen.
De wow factor zit em in de tech.

Het type "sculpturen" wat hier in het filmpje wordt getoond is op zich zelf niet echt spannend. Langzaam bewegende blobs van point clouds, die overgaan in andere blobs..
Nou kan de flow misschien elegant gedaan worden, waardoor het zich daardoor kan onderscheiden, maar daar zie ik niks van terug in het filmpje. Er zou gebruik kunnen worden gemaakt van snellere en langzamere kringen van drones die om een centraal punt draaien (denk Mekkacirkel), maar ook dat zie ik niet terug.

Je kunt het pas weten als je het in het echt hebt gezien natuurlijk, maar voor mij komt het over als spelen met leuke nieuwe tech, zonder al te veel inspiratie of kunstzinnigheid. Dat mag, voor sommigen is dat al ruim voldoende, maar het lijkt me daarom niet echt boeiend als kunstuiting.
Ik denk dat de gemiddelde c64/amiga democrew er meer uit had kunnen halen, had deze tech er in de jaren 80/90 al geweest..
Super gaaf, metallica gebruikt dit al een tijdje in hun show

https://www.youtube.com/watch?v=uUR006tm37Y

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee