Het is weer 1 april en dat betekent dat techbedrijven hun best doen om grapjes te maken, met dit jaar onder andere Where is Waldo in Google Maps, en een schoen van T-Mobile waarmee je kan bellen. Tweakers heeft dit jaar geen grap, maar introduceert geheel toevallig wel TweakStone.
Zoals elk jaar pakt met name Google weer groots uit met een serie nieuwe 'features'. Zo is er een versie van het bekende Where is Waldo ingebouwd in Google Maps. Wie de kaartendienst opent krijgt een zwaaiende Waldo te zien. In het spel kun je Waldo vervolgens over de hele wereld volgen, waarbij je hem in een plaatje moet zien te vinden alvorens naar het volgende level te kunnen gaan. Je kan ook de game starten door het commando "Hey Google, where is Waldo" in te spreken in de Assistant.
Daarnaast komt Google met de zogenaamde Cloud Hummus API, een machine learning-tool om ervoor te zorgen dat iedereen zijn favoriete smaak Hummus kan vinden. Een api is volgens Google noodzakelijk omdat er erg veel verschillende soorten hummus zijn, en iedereen iets anders wil. Daarnaast komt de Japanse tak van Google met een fysiek 'swipe'-toetsenbord, en komt er een manier om ruimte vrij te maken op je smartphone, door alle content met slechte grappen te verwijderen. Verder ondergaat Google in Australië een 'rebranding', en wordt het bedrijf daar voortaan Googz genoemd.
Maar niet alleen Google doet mee aan 1 april. Zo is T-Mobile naar eigen zeggen van plan om de Sidekick weer te herintroduceren. De Sidekick is een soort smartphone die je horizontaal vasthoudt en die een uitschuifscherm bevat. Deze werd gemaakt door het bedrijf Danger, dat ongeveer tien jaar geleden door Microsoft is overgenomen. T-Mobile wil het product nieuw leven inblazen, maar dan wel door het in een schoen te stoppen, zoals onderstaand filmpje laat zien.
Snapchat heeft een functie geïntroduceerd waarmee er een Cyrillisch sausje over de app wordt gelegd, een knipoog naar Russische bots die op sociale media zwerven. Bij het aanzetten van de filter wordt tekst weergegeven met Cyrillische tekens, maar dan nog wel op een manier dat het te lezen is voor degenen die de Russische taal niet machtig zijn.
Het Amerikaanse bedrijf Pindrop denkt een nieuwe, veilige manier van beveiliging te hebben gevonden voor smartphones. Waar veel smartphonemakers gebruik maken van vingerafdrukscanners, denkt Pindrop dat het gebruik van de tong veiliger is. Met de technologie Tongueprinting moet de smartphone dus beter worden beveiligd, en kan een apparaat worden ontgrendeld door het scherm te likken.
De Vrije Universiteit heeft te kennen gegeven dat het in samenwerking met een Chinese universiteit gezichtsherkenning gaat introduceren in collegezalen. Daarmee kan niet alleen de aanwezigheid van de studenten worden achterhaald, maar de technologie kan ook inzien of de studenten wel op zitten letten. Op 3 april geeft de VU een lezing waarbij de studenten vragen over hun privacy kunnen stellen, zo leert een Facebook-event.
Het Nederlandse bedrijf Kippie is tenslotte van plan om kant-en-klaarmaaltijden te bezorgen met drones. Het zou in het afgelopen jaar al in het geheim hebben getest, en onlangs een ontheffing hebben gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport voor het bezorgen met drones. Kippie begint met tien drones, en wil daarna uitbreiden naar dertig.