Het is pi-dag, maar dat zou het niet moeten zijn

Dinsdag is de jaarlijkse pi-dag, waarop wiskundliefhebbers hun liefde betonen aan mathematica in het algemeen en de constante π in het bijzonder. Beetje jammer is dat de dag een ronduit slechte basis heeft.

Pi-dag is inmiddels een internationaal fenomeen. In de Benelux zijn het vooral de Belgen die evenementen rond π organiseren. Zo houden ze bij de KU Leuven allerlei experimentjes om het belang van het getal aan te tonen, gebruikt de Vrije Universiteit Brussel de dag om de finale van zijn Wiskunnend Wiske Wedstrijd te houden en voorziet de Thomas More-school in Mechelen alle ramen in een gebouw van cijfers uit het getal pi. Tot in Duckstad is het fenomeen doorgedrongen: oma Duck bakte een pi-pie voor Gijs Gans.

Het zou pi-dag zijn omdat 14 maart als 3-14 geschreven zou kunnen worden, waarmee de link met 3,14 gelegd kan worden: een afronding van de constante. Jammer is alleen dat deze notatie alleen in de Verenigde Staten gebruikt wordt, hoewel ze zich er ook in Canada, de Filipijnen en Saudi-Arabië wel eens aan schijnen te bezondigen.

De rest van de wereld gebruikt een normale manier om data te noteren, maar nog beter zou het zijn als iedereen de door het ISO ontwikkelde internationale datumnotatie zou gebruiken. ISO 8601 schrijft het gebruik van een numeriek systeem op basis van JJJJ-MM-DD voor.

Dit is ook veel logischer: de ordening verloopt dan van de meest significante eenheid naar de kleinste tijdseenheid. Dit heeft veel voordelen, waaronder voor software, bestandssystemen en het web. Het chronologisch sorteren verloopt bijvoorbeeld veel makkelijker, de notatie is eenvoudig uit te lezen door software en door een internationale standaard af te spreken zijn data eenvoudig overdraagbaar tussen systemen. Helaas is het gebruik van JJJJ-MM-DD in nog niet zoveel landen ingeburgerd, eigenlijk met name in China, Japan en Korea. Als iets een internationaal fenomeen zou moeten worden, dan is het wel het gebruik van ISO 8601 en niet zoiets als pi-dag.

Het is jammer voor alle ludieke acties en marketing, maar 14 maart is een uiterst zwakke basis om een dag tot pi-dag te verklaren. Eigenlijk zou je ook geen speciale dag nodig moeten hebben voor een lofzang op π, dat in november vorig jaar tot 22,4 biljoen cijfers achter de komma berekend is.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-03-2017 • 16:28

142

Reacties (142)

142
137
91
16
1
34
Wijzig sortering
Misschien kan tweakers het goede voorbeeld geven door zich zelf aan iso8601 te gaan houden: zie datum bij de post.... dit zou moeten zijn: 2017 maart 14 16:38

[Reactie gewijzigd door blade08 op 24 juli 2024 01:51]

"Maart" is zo moeilijk alfanumeriek te sorteren, kunnen we niet beter 2017-03-14 16:47 aanhouden? :)
Aangenomen dat hoofdletters voor kleine letters komen is "Maart" toch al perfect alfanumeriek gesorteerd? ;-)
Helaas heeft maart in het Nederlands geen hoofdletter ;)
en omdat het formaat toch strak is kunnen de '-' en : ook wel weg, dus

20170314 1727

en als we ook seconden willen zien

20170314 172726
Laten we dan maar gewoon unixtime nemen: 1489511295
Tweakers doet het goed! Het is beter om bij deze comments eerst de dag weer te geven: de 2017 voegt namelijk weinig informatie toe, immers vrijwel alle berichten komen uit 2017. Als mijn ogen telkens eerst de "2017" moeten lezen voor ik de dag kan zien... inefficient. Ik wil graag snel kunnen zien of een comment van vandaag, of gisteren is.

Het is dus niet altijd waar dat je eerst het meeste significante deel moet tonen. Zoals bij de datum van deze comments 8-)
Er is een andere reden waarom het vandaag niet pi-dag zou moeten zijn, omdat het veel handiger zou zijn, als pi als 2x pi gedefinieerd zou zijn, zoals Vi Heart uitlegt:

https://www.youtube.com/watch?v=jG7vhMMXagQ

Dus eigenlijk zou het 28 juni moeten zijn.
Leuke video, maar..
2x taart dan? maar dat is gelijk aan 4 pi radialen? Dus 4x taart? 8 pi radialen? etc.. argh.. 8)7

EN

Albert Einstein is geboren op 3-14 !
Dus dubbel feest!
Er zijn net zoveel redenen om tau niet te gebruiken. Geen van beiden is altijd de beste.
Maar met ISO8601 is er nog wel wat voor te zeggen dat het vandaag pi dag isZ. Dit omdat zo'n dag elk jaar is en het jaartal dus weggelaten kan worden waardoor er met MM-DD 03-14 word gevormd.

Overigens zijn er ook mensen die vinden dat 22/7 een betere pi dag is (in ieder geval in nederland) omdat 22/7 dichter bij pi komt dan 3.14
Als je zomaar het jaartal weglaat, voldoet het simpelweg niet meer aan de standaard.
Als je het jaartal er bij wilt houden is het met het mm-dd-jjj systeem alleen in het jaar 1592 pi dag geweest.
Dan nog is het een laffe benadering. Het mooie aan pi is naar mijn mening dat het irrationeel is. 3,14 is een benadering die op de middelbare school werkt. 3,1 of 3 is prima als je in een verfwinkel staat, maar toch viert niemand pi-dag op 3 januari. Maar 3,14 is NIET pi.
Ergens op die dag is het wel heel even pi ;).
De enige echte pi dag is al lang geweest op 14 maart 2015:

"In the year 2015, Pi Day had special significance on 3/14/15 (mm/dd/yy date format) at 9:26:53 a.m. and also at p.m., with the date and time representing the first 10 digits of π.[14] Pi Day of 2016 was also significant because its mm/dd/yy represents pi rounded to the first five digits."
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pi_Day

[Reactie gewijzigd door wouterg00 op 24 juli 2024 01:51]

Ergens in 1592 was de enige échte Pi dag
Misschien wist je dit nog niet: pi is irrationeel. Er is niet een enige echte pi dag, iedere zogenaamde pi-dag is een benadering, en welke benadering beter is hangt af van je toepassing.
Wat een raar gezeur op pi-dag
Beetje zure smaak heeft dit artikel, maar ik moet zeggen dat ik het wel eens ben met de ISO notering van datum. Dit zou veel beter werken als internationale standaard.
Op de redactievergadering:
"Het is morgen een speciale dag en je mag er een artikel over schrijven!"
"Yes, Steak &..."
"Nee nee, Pi-dag"

*zuur stukje schrijft*
Ik moest hardop lachen. Heerlijke reactie. _/-\o_
Exact mijn gedachte... :D
*LOL* Die had ik ook in mn hoofd zitten...


Ik denk dat het stukje zo zuur geworden is door de zure pi
maar ik moet zeggen dat ik het wel eens ben met de ISO notering van datum. Dit zou veel beter werken als internationale standaard.
Ben ik niet mee eens.
Het is een voor mensen minder practische manier om een datum te noteren. Dit formaat is bedacht om makkelijk doorzoekbaar te zijn voor computers.
Maar ik vind dat we zoiets als een standaard datum notatie niet moeten optimaliseren voor computers maar voor mensen. Daar vind ik datums te belangrijk voor in het dagelijks leven.
En ik denk dat voor mensen een omgekeerde volgorde beter is.
Anoniem: 457607 @koelpasta14 maart 2017 20:57
"Het is een voor mensen minder practische manier om een datum te noteren"

Nee, in een internationale context is het dat niet. Werk maar eens in een multinational, dan kom je er achter hoe praktisch het lokale formaat is waarbij de lezer maar moet gokken wat er bedoeld wordt.
Nee, in een internationale context is het dat niet. Werk maar eens in een multinational, dan kom je er achter hoe praktisch het lokale formaat is waarbij de lezer maar moet gokken wat er bedoeld wordt.
Uuh. Ik heb het over een standaard....
De vraag is alleen wat het format dan zou moeten zijn.
Ik ben het dus alleen niet eens met YYYY-MM-DD. Ik zou liever willen dat we een DD-MM-YYY format als wereldstandaard zouden nemen.
YYY-MM-DD is een machinestandaard, geen mensenstandaard.
Anoniem: 457607 @koelpasta15 maart 2017 10:56
Who cares wat jij persoonlijk een fijn formaat vind? In een internationale setting is YYYY-MM-DD de norm. Het is het enige formaat waarbij geen verdere uitleg nodig is en welke probleemloos gecommuniceerd kan worden.
Het is het enige formaat waarbij geen verdere uitleg nodig is en welke probleemloos gecommuniceerd kan worden.
Elk afgesproken formaat heeft volgens mij geen verdere uitleg nodig. Dat is waar je een afspraak voor maakt.
Maar het is een formaat dat bedacht is voor databases, niet voor mensen.
Vandaar dat ik die ISO standaard niet als allerdaagse standaard wil zien. Ik ben geen computer en volgens mij is het voor bijna alle mensen handiger om die volgorde om te draaien.
Who cares wat jij persoonlijk een fijn formaat vind? In een internationale setting is YYYY-MM-DD de norm.
Ik care. Waarom zou ik genoegen moeten nemen met een infirieure standaard?
En buiten dat, ik redeneer dat een DD-MM-YYY formaat gewoon handiger is in dagelijks gebruik. Niet alleen voor mij maar voor iedereen.
Anoniem: 457607 @koelpasta15 maart 2017 11:28
Sorry, maar je blijft beredeneren vanuit jezelf, en niet vanuit een internationale groep. Ik werk al meer dan 20 jaar in multinationals en iedereen gebruikt dit formaat. In documenten en communicatie. Er is niets onhandigs aan.

Het formaat wat je aandraagt is niet handiger, het is handiger voor jou, maar niet voor een amerikaan. Het is ook een formaat wat niet erkend wordt en wat op meerdere manieren uitgelegd kan worden, wat je met YYYY-MM-DD nooit hebt.

Nogmaals, het idee van een internationale notatie is dat IEDEREEN het begrijpt. Alleen YYYY-MM-DD heeft dat kenmerk. Alle andere verzinsels niet.
Ik werk al meer dan 20 jaar in multinationals en iedereen gebruikt dit formaat.
Multinationals doen dit omdat het handig is voor computers. Het maakt sorteren door een computer makkelijker.
Maar ik wil niet in een wereld wonen waar taalstandaarden die door mensen in het dagelijks leven worden gebruikt gedefinieerd worden volgens regels die eigenlijk alleen voor een computer gunstig zijn.
Het formaat wat je aandraagt is niet handiger, het is handiger voor jou, maar niet voor een amerikaan.
Ik heb geen idee hoe je erbij komt dat het mij om gewenning gaat. Daar heb ik het helemaal niet over. Jij bedenkt dat.
En ik denk ook dat het voor een amerikaan niet handig is om alle datums YYYY-MM-DD te maken.
Het jaartal is in het dagelijks leven het minst significante aan een datum.
Zoals ik al aangaf, de enige reden dat de ISO standaard met YYYY begint is om het makkelijker sorteren door een computer te faciliteren.

Maar ik ben geen computer.
Anoniem: 457607 @koelpasta15 maart 2017 19:53
Nee, men begint ook bij mensen met YYYY omdat het betekent dat wat volgt onmiskenbaar maand en dag zullen zijn. In geen enkel ander formaat kun je daar zeker van zijn. Daarom is het ook voor mensen die internationaal samenwerken de enige werkbare standaard.
ik redeneer dat een DD-MM-YYY formaat gewoon handiger is in dagelijks gebruik. Niet alleen voor mij maar voor iedereen.
Voor jou misschien. Maar duidelijk niet voor iedereen, want o.a. niet voor Fledder2000 en niet voor mij.

Ik werk voor een KMO met hoofdkantoor in belgië en met enkele buitenlandse vestigingen.

Denk je dat het een succes wordt als onze Noorse vertegenwoordiger een meeting plant in Engeland op 9/8 om 2:00 ?

* bedoelt hij 9 augustus of 8 september?
* 2:00? 's nachts dus? Of bedoelt hij 14:00? En dan Noorse tijd? Of Engelse tijd? Of Belgische tijd?
* moeten we de datum-en tijdnotatie zien in context van de initiatiefnemer? Of van de hoofdzetel van het bedrijf? Of van de plaats waar het event georganiseerd wordt?

Als hij schrijft 2017-08-09 13:00GMT dan is het meteen voor iedereen duidelijk.
Denk je dat het een succes wordt als onze Noorse vertegenwoordiger een meeting plant in Engeland op 9/8 om 2:00 ?
Hoe kom je bij zo'n krom voorbeeld? Dit is helemaal niet wat ik voorstel.
Als hij schrijft 2017-08-09 13:00GMT dan is het meteen voor iedereen duidelijk.
Ja, en dat had net zo goed 09-08-2017 13:00GMT kunnen zijn, niet?
En volgens mij is het zelf beter dan.
Of 13:00GMT 09-08-2017. Is ook volkomen duidelijk.
En voordat je komt met dat die 08 en 09 ambigu zijn omdat ze in sommige landen omgedraait worden, daar zul je altijd mee te maken krijgen. Dat kan je van de ISO standaard ook zeggen. Als je niet weet dat het om de ISO standaard gaat dan kan je het ook fout interpreteren.
Dat is dus het hele punt met een standaard, die standariseert zoiets. Ik pleit alleen voor een standaard die gebaseerd is op ergonomie en niet op sorteerbaarheid door een computer.
Hoe kom je bij zo'n krom voorbeeld? Dit is helemaal niet wat ik voorstel.
Dat is geen krom voorbeeld, dat is een voorbeeld uit de praktijk (echt gebeurd) met 1 partij (die Noor) die enkel focust op zijn eigen visie en standaard en redeneert dat dat "gewoon handiger is in dagelijks gebruik. Niet alleen voor hem maar voor iedereen".

Gelukkig was er wel 1 slimmerik (nee, ik heb het niet over mezelf, ik was niet uitgenodigd) die het probleem zag en de juiste vragen heeft gesteld.

DD-MM-YYYY lijkt me niet erg duidelijk, omdat het inderdaad ook MM-DD-YYYY kan zijn.

Ik heb echter nog nooit iemand YYYY-DD-MM zien gebruiken (gelukkig)

[Reactie gewijzigd door tc-t op 24 juli 2024 01:51]

Dat is geen krom voorbeeld, dat is een voorbeeld uit de praktijk (echt gebeurd) met 1 partij (die Noor) die enkel focust op zijn eigen visie en standaard en redeneert dat dat "gewoon handiger is in dagelijks gebruik. Niet alleen voor hem maar voor iedereen".
Ja, dat snap ik maar het is op geen enkele manier relevant voor hetgeen ik zei. Ik heb het helemaal niet over lokale standaarden.
Je haalt er een voorbeeld bij dat niks te maken heeft met YYYY-MM-DD versus DD-MM-YYYY als wereldstandaard.
DD-MM-YYYY lijkt me niet erg duidelijk, omdat het inderdaad ook MM-DD-YYYY kan zijn.
Niet als er een standaard is waarvan we afspreken dat we die aanhouden.
Ja, dat snap ik maar het is op geen enkele manier relevant voor hetgeen ik zei. Ik heb het helemaal niet over lokale standaarden.
Natuurlijjk is dat relevant. Jij hebt het over DD-MM-YYYY of DD-MM wat maar in een relatief klein deel van de wereld gebruikt wordt.
Toevallig hier, dus een lokale standaard...
De Engelsen en Amerikanen hebben toevallig andere lokale standaarden.

Door aan te nemen dat jouw keuze de standaard moet zijn (of is) en dat dat "handiger is in gebruik, voor iedereen" creëer je net zo'n situaties als degene die ik schets.
De Noor uit mijn voorbeeld deed namelijk exact hetzelfde.
Niet als er een standaard is waarvan we afspreken dat we die aanhouden.
Er is al een ISO-standaard voor :)
De Engelsen en Amerikanen hebben toevallig andere lokale standaarden.
1. Ook de amerikanen en engelsen beginnen hun datums niet met YYYY.
2. Jou voorbeeld ging over een ander voorval. Ik had het over volledige datums als internationale afspraak en niet over afgekorte datums in lokale standaarden.
Door aan te nemen dat jouw keuze de standaard moet zijn (of is) en dat dat "handiger is in gebruik, voor iedereen" creëer je net zo'n situaties als degene die ik schets.
Nee, ik creeer helemaal niks. Ik pleit voor een internationale standaard die in ieder geval niet met het jaartal begint.
Er is al een ISO-standaard voor :)
Ja, dus? Ik zeg alleen dat die ISO standaard niet erg geschikt is voor dagelijks gebruik waardoor het eigenlijk alleen als een soort interfacestandaard in het bedrijfsleven wordt gebruikt.
Ik pleit ervoor om een meer aan dagelijks gebruik gerelateerde wereldstandaard te gebruiken.
Jouw voorbeeld ging over een ander voorval. Ik had het over volledige datums als internationale afspraak en niet over afgekorte datums in lokale standaarden.
Dan nog heb je dat probleem: 09/08/2017, is dat 8 september of 9 augustus?
Mijn voorbeeld blijft relevant als de Noor er het jaartal bijgezet zou hebben.
Ik zeg alleen dat die ISO standaard niet erg geschikt is voor dagelijks gebruik waardoor het eigenlijk alleen als een soort interfacestandaard in het bedrijfsleven wordt gebruikt.
Ik pleit ervoor om een meer aan dagelijks gebruik gerelateerde wereldstandaard te gebruiken.
Ik zie nergens een argumentering waarom het niet erg geschikt is, enkel dat jij dat vindt.
ik redeneer dat een DD-MM-YYY formaat gewoon handiger is in dagelijks gebruik. Niet alleen voor mij maar voor iedereen.
En zo zal de Amerikaan/Engelsman MM-DD-YYYY als formaat naar voor schuiven, met dezelfde reden, dat hij vindt dat dat formaat gewoon handiger is in dagelijks gebruik. Niet alleen voor hem, maar voor iedereen.

En zolang iedereen lekker zijn eigen 'handig voor iedereen' standaard gebruikt ipv de bestaande internationale standaard lopen we tegen het soort problemen aan dat ik in mijn voorbeeld schets.
of hij schrijft het gewoon zo: DD/MM/YYYY
het meest significante getal als eerste (de dag) daarna de maand en daarna het minst significante in gemiddelde communicatie, het jaar.

als iedereen zich daar aan houdt is het allemaal prima logisch,
Y/M/D is voor mensen een heel onlogische manier van redeneren, het minst belangrijke zet je niet vooraan..
of hij schrijft het gewoon zo: DD/MM/YYYY
Dan zou de Amerikaan nog steeds de meeting gemist hebben en op 8 september gearriveerd zijn.
Jij bent niet gewend om te beginnen met YYYY, dat betekent niet dat het niet logisch is. Ik, en Duitsers met mij, vinden het heel logisch om bij het getal 326 eerst het eerste cijfer (driehonderd), dan het laatste cijfer (zes-en) en dan het middelste cijfer (twintig)uit te spreken, maar de meeste mensen in deze wereld denken daar (gelukkig) anders over.
Jij bent niet gewend om te beginnen met YYYY, dat betekent niet dat het niet logisch is.
Ja, dat snap ik allemaal wel.
En toch denk ik dat het ergonomischer is om DD-MM-YYY te doen.
Dat heeft denk ik niks met gewenning te maken.
Het zou misschien ergonomischer zijn om 'vijf over 11' als 05:11 op te schrijven.
Nee. Dat is niet ergonomischer. Dat vereist juist meer breinwerkt om te decoderen.
Vandaar dat we dat dus niet moeten doen. En daarom zeg ik ook dat we datums ook niet achterstevoren moeten opschrijven.
Waarom kost het volgens jou bij data meer breinwerk om most-significant-first aan te houden, terwijl het bij tijd juist meer breinwerk zou kosten om spreektaal de volgorde te laten bepalen? Volgens mij haal jij 'onlogisch' en 'ik ben het niet gewend' door elkaar.
Waarom kost het volgens jou bij data meer breinwerk om most-significant-first aan te houden,
Omdat de meeste menselijke bezigheden relatief kort van duur zijn.
Voor mensen onder elkaar is volgens mij het jaar meestal dus helemaal niet 'most significant'.
terwijl het bij tijd juist meer breinwerk zou kosten om spreektaal de volgorde te laten bepalen?
Dit punt heb ik niet gemaakt.
Bij tijd zijn meestal juist de uren het belangrijkste gegeven.
Volgens mij haal jij 'onlogisch' en 'ik ben het niet gewend' door elkaar.
Nee. Ik denk dat DD-MM-YYY het meest overeenkomt met hoe datums door mensen het meest gebruikt worden.
Als iemand vraagt: hoe laat komt de trein, dan volstaat 'kwart over'. Als iemand vraagt: 'wanneer werd Willem Alexander gekroond' en ik zeg: 'op de 30e' dan is het antwoord vrijwel waardeloos. Wat jij als 'belangrijk' omschrijft is dan ook heel ambigu. Maar in computer science is 'most significant' gelukkig wel gedefinieerd. Maanden zijn significanter dan weken, uren significanter dan minuten. Dat je het jaar wel kunt raden maar de minuut niet veranderd niets aan de significantie.
Wat jij als 'belangrijk' omschrijft is dan ook heel ambigu. Maar in computer science is 'most significant' gelukkig wel gedefinieerd.
Ja, dat is precies het significante verschil tussen mensen en computers.

Leg eens uit, waarom zou je jezelf onderwerpen aan standaarden die goed door een computer te definieren zijn? Ben jij nog wel een mens? ;)
Dat je het jaar wel kunt raden maar de minuut niet veranderd niets aan de significantie.
Nogmaals, wat volgens een computernotatie (of wiskunde) als significant wordt aangeduid hoeft niet overeen te komen met de significantie van zo'n deel van een getal in het dagelijks leven.
Wij mensen zijn bilologische wezens die bepaalde beperkingen hebben. Daarom bestaat er zoiets als ergonomie. Dat is dingen zodanig aanpassen dat het prettig is voor mensen.
En ik denk dat een YYYY-MM-DD formaat juist het tegenovergestelde is van ergonomisch.
Tuurlijk, iedereen zou er aan kunnen wennen, maar waarvoor? Om een computer happy te maken?...
Okay, je hebt gelijk, computers zijn geen mensen. Maar daar begon ik mijn reactie mee: mensen willen soms de minuten weten en soms de jaren. Er is dus geen 'goed' of 'slecht'. Er is slechts 'consistent'. En op een of andere manier verzet jij je daartegen door er op te staan dat je eerst dagen, dan maanden, dan jaren, dan uren en dan minuten noteert. En je ziet er een logica in die anderen (waaronder ik) niet zien en claimt dat die universeel is. En je bent nog niet ingegaan op mijn argument: jij verwart logica met gewenning.
mensen willen soms de minuten weten en soms de jaren.
Vaak is tijd en datum gescheiden, laten we daarmee beginnen.
Maar inderdaad, soms wil je de dag weten, en soms het jaar.
Maar ik ben ervan overtuigd dat in het dagelijks leven er veel vaker naar een dag wordt gerefereert dan aan een jaartal.
Maar goed, dat heb ik hierboven al uitgelegd.

Verder heb ik het helemaal niet gehad over uren. Dat bedenk je er zelf blijkbaar maar bij.
En je ziet er een logica in die anderen (waaronder ik) niet zien
Ga maar eens kijken hoe je in daglijkse omgang (dus niet werk-gerelateerd) datums gebruikt. Hoe vaak heb je het met mensen over een jaartal en hoeevaak heb je het over een bepaalde dag in een bepaalde maand?
En je bent nog niet ingegaan op mijn argument: jij verwart logica met gewenning.
Dat heb ik wel degelijk in mijn vorige post uitgelegd. Dat jij het niet kan relateren is jouw probleem.
Dat jij het niet kan relateren is jouw probleem.
Jammer dit.
Jammer dit.
Ja, vind ik ook, maar anders moet ik mezelf blijven herhalen en dat heb ik al een paar keer moeten doen in deze thread.
Ik speel EVE Online en ben lid van een multi-culturele alliance met leden van over de hele wereld... probeer dan maar eens te gokken wat bedoeld word met "CTA on Thursday @ 02:00"... zelfs als je er van uit gaat dat met 02:00 GMT bedoeld word (wat vrij standaard is in EVE gezien dat ook de tijd is van de server die in londen staat) weet je nog niet of die ruk amerikaan nou donderdag GMT of ZIJN donderdag bedoelt (en dus een dag later/eerder afhankelijk van hoe je het bekijkt)....
Waarom zou iedereen dezelfde "standaard" na moeten leven. Ben ik op tegen.
Mensen verschillen , hun ideeen verschillen en dat dat af en toe zichtbaar word daar is niets mis mee. Er is ook geen enkele reden te verzinnen waarom computers ons leven zouden meten gaan beheersen , dus ook geen reden mijn manier van schrijven aan te passen.
Waarom zou iedereen dezelfde "standaard" na moeten leven.
Omdat het communicatie tussen mensen bevordert.
Ben je daar dan ook tegen? :)
Datums zijn dingen die mensen over de hele wereld in grote getalen met elkaar delen.
Er is ook geen enkele reden te verzinnen waarom computers ons leven zouden meten gaan beheersen , dus ook geen reden mijn manier van schrijven aan te passen.
Ja, ik zei eigenlijk hetzelfde maar vanuit een iets ander standpunt. Ik vind namelijk ook dat dit soort dingen niet moeten worden ingericht omdat het handiger zou zijn voor computers.
Jij hebt nederlands geleerd omdat het makkelijk is om met anderen te communiceren.

Jij hebt wellicht engels geleerd en wellicht zelfs nog meer talen omdat de wereld niet alleen nederlands spreekt en het makkelijk is met anderen te kunnen communiceren.

Als we ooit aliens tegenkomen zal een eventuele vertaalmatrix opgezet moeten worden welke een oorsprong zal vinden in de wiskunde ~omdat dat een universele taal is~

Er is dus wel degelijk een wel te onderbouwen reden om meer globaal en wiskundig gezien logisch te schrijven, meer zo dan jou tegenargument van "wat de boer nie kent da vret ie nie"
Waarom? Alleen om dat wij dat toevallig zo gewend zijn? De Amerikanen gebruiken "March 14, 2017", dat vinden zij dan weer "beter".

Ik kan geen enkele reden bedenken waarom voor mensen in het algemeen de volgorde dag-maand-jaar (of maand-dag-jaar) beter zou zijn dan jaar-maand-dag.
Omdat maand-dag-jaar geen logische volgorde is in orde van grootte.

De reden erachter is natuurlijk de schrijf- en spreekwijze in de Engelse taal. Ze zijn daar vrij traditioneel, ze meten ook nog in voeten, duimen en stenen. Overigens niet zo veel mis mee behalve dat het het ontzettend onhandig maakt omdat die eenheden niet op tientallen gebaseerd zijn. 12 duimen (inches) in een voet, 14 ponden in een steen, 3 voeten in een yard. 8)7 Is wel bezigheidstherapie als je iets moet omrekenen. Dat vind ik eigenlijk nog veel vervelender dan die datumvolgorde.

Zelfs Engeland is hier vanaf gestapt met als een van de weinige uitzonderingen het verkeer.
Net zo onlogisch als de manier waarop je in het Nederlands getallen leest 326 --> 300, 6 en 20. Ook niet bepaald in volgorde van grootte. Wie is er nu onlogisch? ;-)
Juist, en daarom pleit ik om een eventuele wereldstandaard juist wel logisch te houden. :)
Heb je wel gelezen waar het over ging?

De opmerking van koelpasta was, dat "dag-maand-jaar" ("onze" volgorde) beter zou zijn voor mensen dan "jaar-maand-dag" (de ISO-volgorde).
Ter aanvulling over imperial vs metric (en dus indirect ook datum/tijd notaties over de wereld, maar niet van toepassing op onderstaande film omdat het alleen over afstanden gaat)

https://www.youtube.com/watch?v=r7x-RGfd0Yk

https://whydoesitsuck.com/why-does-the-imperial-system-suck/
Waarom? Alleen om dat wij dat toevallig zo gewend zijn? De Amerikanen gebruiken "March 14, 2017", dat vinden zij dan weer "beter".
Nee, omdat ik denk dat de dag voorop hebben, dan de maand, dan het jaar het meest bruikbaar is in het dagelijks leven. Datums waarbij de dag het belangrijkste stukje informatie is is volgens mij ook het meest voorkomend in dagelijks gebruik. Dan is het ergonomischer om die volgorde als standaard te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 24 juli 2024 01:51]

Nou, zeg dat!
Bijzonder onaangenaam stukje zelfs, dat deels eigenlijk off-topic is met z'n uitgebreide verhandeling over datumnotatie. En dat over iets dat grappig, geinig en ludiek is, alsmede voor nerds bedoeld: zoals (veel) Tweakers.

Het kan ook zijn dat de ironie mij ontgaat (?)...

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 24 juli 2024 01:51]

Mwoh, YYYYMMDD zou veel beter zijn. Zonder die rare streepjes er tussen. Waarom staan er streepjes tussen? Helemaal niet handig.
Wat een zeikartikel, zeuren om te zeuren.
Ja inderdaad zeg.. Bovendien staat er volgens ISO 8601 alsnog 2017-03-14, dus daar komt de 3,14 gewoon in terug..
Ik proef in het artikel enige sarcasme...
Zeuren uit liefde is dit O+
Dingen 'waar je niks aan hebt' kunnen je soms zelfs heel gelukkig maken...
De meest perfecte pi-dag was in de 16de eeuw:
14-3-1592 6.53.58 uur :) ;) :+
edit: link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 24 juli 2024 01:51]

Ach dan zouden we NEN0512 ook moeten hernoemen naar NEN1205 - je blijft bezig ;)
Idd een behoorlijk zeuren om het zeuren artikel dat tevens zichzelf een beetje ontrkacht door te zeggen dat we met z'n allen de ISO 8601 notering moeten gaan aanhouden. Dan staat dus enkel het jaartal voor 03-14, waardoor het dus juist wel zou kloppen. Of ben ik gek?
ik geloof dat je de ondertoon van het artikel niet helemaal snapt, zoiets noemt men satire.
Persoonlijk vind ik dit wel een gepast artikel voor een website zoals Tweakers, het is technisch onderbouwd en het doet terecht zijn beklaag over een onzinnige standaard.

Volgende artikelen in de reeks mogen wat mij betreft ook gaan over het niet gebruiken van het metrieke stelsel, het gebruik maken van andere stopcontacten en het hanteren van andere voltages.

[Reactie gewijzigd door Donvermicelli op 24 juli 2024 01:51]

Is het niet gewoon geschreven om ons nog eens even aan de ISO standaard te herinneren.
"Het zou nog beter zijn als.... "
Ik zeg van niet. Beter blijven verschillende culturen het op geheel eigen wijze doen.
Spijtig dat we artikels niet kunnen beoordelen :-)
Natuurlijk gebruik je maand dag notatie; anders kom je nooit zonder het jaar te negeren aan 3.14.
Er is in mijn beleving geen regel om plezier en fun uit de weg te gaan.

[Reactie gewijzigd door Prince op 24 juli 2024 01:51]

Een normale manier :P
Liever een irrationele manier :+
Dat valt wel mee, onze spraak is namelijk gelinkt aan de schrijfwijze (net als in de VS) 14 maart -> 14 - 3. Of march 14th (3 -14).

Voor de meeste mensen is het dus een rationele schrijfwijze.

En persoonlijk vind ik DD-MM-YYYY veel logischer dan MM-DD-YYYY. Nu heb je in elk geval nog least naar most significant.
Waarbij ook nog eens de dag (die veel al het meest interessante is) vooraan staat.
Ik denk dat breew erop doelde dat pi een irrationeel getal is. ;)
Lekker belangrijk zeg. Er zijn wel "dagen van" voor minder in ere gesteld.
Eeh. Onze huidige technologisch ontwikkelde wereld zou nooit hebben bestaan zonder PI. Dat je het maar even weet. :)
Daarom toch. Dit is een betoog dat het vandaag geen pi dag zou mogen zijn omdat een bepaald deel van de wereld niet onze datumnotatie gebruikt.
Oh, sorry, ik heb je post niet zo goed gelezen :) Helemaal mee eens.
Anoniem: 180171 14 maart 2017 16:38
Waarom word het belangrijke nieuws hier niet gepost.. Vandaag is het steak and blowjob day!!
Hum, welke dag is dat? :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.