Haha, bijna niemand zegt meer LOL op Facebook

De meerderheid van de mensen die op Facebook willen uitdrukken dat ze iets grappig vinden, gebruikt daarvoor de uitdrukking 'haha'. In minder dan 2 procent van de gevallen zeggen mensen op Facebook 'LOL' om weer te geven dat ze ergens om moeten lachen.

Onder 'haha' vallen ook varianten als 'hahaha' en 'hahahaha', zeggen de onderzoekers op Facebook Research, de onderzoekstak van het sociale netwerk. De dataset waren alle posts en reacties op Facebook in de laatste week van mei. Omdat het onderzoek vanuit Facebook kwam, hadden ze ook toegang tot posts en reacties die voor gebruikers normaal gesproken niet zichtbaar zijn.

In een op de drie gevallen gebruikten mensen een emoji om uit te drukken dat ze ergens de humor van inzagen. 'Hehe' kwam ook vaak voor. De gebruikers van LOL zijn niet alleen minder talrijk, maar ook gemiddeld ouder dan die van 'haha' of een emoji.

De onderzoekers hebben zich beperkt tot Engelstalige uitdrukkingen en emoji's die in Engelstalige landen gemeengoed zijn, waardoor de situatie elders kan afwijken. Hoeveel mensen in het onderzoek daadwerkelijk moesten lachen en hoeveel mensen het niet meenden of de uitdrukking van humor ironisch of sarcastisch bedoelden, is onbekend.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-08-2015 • 12:44

239

Reacties (239)

239
188
59
1
0
0
Wijzig sortering
LOL bestond al toen ik met het internet begon - en dat is zo rond 1994-1995. Het is lang populair gebleven en zelfs vertaald: in het Frans ziet men vaak 'MDR' bijvoorbeeld, "Mort de rire" (+/- "om je dood te lachen"). Met ICQ (en AIM en Yahoo en MSN) kwam er een concurrent: de smileys.

Het principe bestond al even lang als LOL (of zelfs langer... LOL is uit de jaren 80, :) is uit de jaren 70), maar om lachen uit te drukken sloeg het minder aan. Met deze programma's ging er een hele nieuwe wereld aan emoticons open, maar toch was het bij het typen vaak te omslachtig om smileys uit een menu te kiezen, dus LOL overleefde nog steeds. Als er al een tijdje een echte concurrent was, dan was het xD, wat dezelfde betekenis als LOL weergaf maar tegelijkertijd een smiley was én bovendien een letter korter.

De echte doodsteek voor LOL was eigenlijk de smartphone met touchscreen. Op een toetsenbord had echte tekst een voordeel in snelheid, maar op een touch-screen niet. Als dan applicaties zoals WhatsApp een hele resem smileys toevoegen voor alledaags gebruik, dan belandt de goeie oude LOL natuurlijk in de vergeethoek.

Volledigheidshalve: ook hipheid speelt een (kleine) rol. LOL is ouderwets, zoals ook het T.net artikel aantoont. Dit versterkt nog verder de teloorgang van LOL.

RIP LOL

Edit: Problemen met [/nosmilies]

[Reactie gewijzigd door YellowOnline op 23 juli 2024 16:35]

Oudste gebruik was op UseNet in de jaren 80 volgens dit artikel:

http://www.bbc.com/news/magazine-12893416

Blijkbaar is het in 2011 opgenomen in de "Oxford English Dictionary"
Dus alleen 25+ gebruiken nog LOL :P
En in de nabije toekomst, dan gaan we foto's van elkaars hoofd als emoticon gebruiken in navolging van de emoticons op o.a. twitch.
Je brengt het een beetje kinderachtig, maar je hebt imho wel een punt; de gaming-communities zijn onvergelijkbaar met facebook. Of andersom, aangezien iedereen(ish) op facebook zit is het daar wat.. 'braver' en minder jargon'ish :)
OK, ik dacht dat ik op despeld.nl zat. Facebook Research doet hopelijk wel wat meer interessant onderzoek dan naar LOL.. ;(
Het kan ook gewoon binnen een uurtje onderzocht zijn.
Hoeveel mensen in het onderzoek daadwerkelijk moesten lachen en hoeveel mensen het niet meenden of de uitdrukking van humor ironisch of sarcastisch bedoelden, is onbekend.
Je zoekt gewoon naar woorden zoals: LOL, haha, hehe, etc en laat een programma tellen hoe vaak elk word gebruikt.

Dan maak je hiervan een tabel, die kan je dan weer omzetten in een grafiek.
Zal in ieder geval geen maanden hebben geduurd lol
Ze doen heel veel serieus onderzoek. Zelfs zo serieus dat mensen er regelmatig boos van worden. Zie bijvoorbeeld: http://www.theguardian.co...ical-experiments-on-users

Als je op "facebook social engineering experiments" google'd kom je nog een heleboel meer interresants tegen.
zat al te denken... "
Omdat het onderzoek vanuit Facebook kwam, hadden ze ook toegang tot posts en reacties die voor gebruikers normaal gesproken niet zichtbaar zijn."
So much voor je privacy settings...
Het geeft anders wel mooi stukje reclame af, over hoeveel data ze eigenlijk verzamelen en kunnen analyseren. Marketing richting onderzoeksbureau's lijkt mij dit dan ook meer "kijk eens wat wij kunnen".

Voor de gebruikers is het hopelijk iets dat weer een paar meer mensen de ogen opent, dat welk dingetje wat je post geregistreerd en verwerkt wordt op die site.
:O speld.nl zal je bedoelen
Maak je geen zorgen, dit onderzoek deden ze even tussendoor voor de LOL.
Valt ook niet echt geld aan zo iets te verdienen.
You sir, deserve more likes ;) .
Als je het doet , doe het dan goed ;) "ROFLMAO" :o
Anoniem: 427069 10 augustus 2015 13:08
wat ik me nog wel eens afvraag is of mensen de definitie van LOL wel kennen en of het de betekenis (Laughing Out Loud) ook al had voordat mensen in Nederland bijvoorbeeld de uitdrukking "ergens lol in hebben" begonnen te gebruiken.

http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/lol

Op de website van de bron lijkt het alsof het woord lol al werd gebruikt in de 16e eeuw.
Ik kende het woord lol al voordat ik wist dat het ook een engelse afkorting is. Mijn ouders gebruikten het vroeger ook al gewoon.
klopt lol, wordt zolang als ik leef al gebruikt (ik ben 39), het is een nederlands woord wat plezier betekent.
ik ben hard en luidop beginnen lachen met jouw reactie :D
(H)EERLIJK !
En benieuwd hoeveel mensen nog LOL + LOL = hihi kennen :). Toen was er van Internet nog geen sprake :).
Anoniem: 427069 @Twixie10 augustus 2015 16:38
Ik denk niet dat zoiets nog heel bekend is. Tegenwoordig worden er uitgebreidere rekenmachine's gebruikt zonder 7-segment cijfers.

OT: Schrale troost, ik weet wat je bedoeld (k ben 'slechts 22' ;) )
OT: De Casio FX-82 wordt nog erg vaak gebruikt door zijn prijs. LOL + LOL = hihi zal daardoor nog steeds erg bekend zijn. (source: neefje van 12 :) )
Niet alleen door zn prijs, bij tentamens zijn andere rekenmachines meestal niet eens toegestaan. Bij ons op school in ieder geval.
1414=707+707 :) ik ken het nog !
Ja, en meer van dat soort grappen:

123 x 456 x 789 + 28830302 = HELEBOEL :+
123 * 456 * 789 + 28830302 :+
Anoniem: 234453 10 augustus 2015 13:10
In het Frans gebruikt men MDR (=mort de rire, ik lach me dood) en dat gebruik is nog niet op de terugweg. (LOL kan ook wel in het Frans, maar MDR wordt wel het meest gebruikt).
Ah, nooit geweten! :D Ik dacht altijd dat het een verhaspelde afkorting van "merde" was. :z
Moeten we dan in het Nederlands niet "ILMD" gaan gebruiken? :+
Fransen moeten het ook altijd anders doen :X :P
Inderdaad, kijk bv. naar hun eigen vertaling voor CD-rom:

"cédérom" :')

Seriously, WHY?
Onvervalste chauvinisme.
Ik mis de oude MSN emoticons. Die nieuwe emoticons die overal worden gebruikt dekken de lading vaak niet.
Ik mis een goed gesprek... chatten dekt vaak de lading niet.
Met chatten kun je ook leuke / goede gesprekken hebben. Al chat ik al jaren niet meer. De emoticons gebruik ik wel nog in whatsapp gesprekken met vrienden/familie. Die zie ik regelmatig maar maar spreek ze ook regelmatig via whatsapp.
dan ga je naar mensen toe, ipv het te typen in een chat..
Ja, lekker handig met je maat die in de VS woont. Nog meer van die briljante ideëen?
ja, bellen, facetime,
Ik moest toch even 2x controleren of ik niet op speld.nl zat, gelukkig zag ik geen groen slotje in de adresbalk en wist ik dat ik goed zat.
"Omdat de onderzoek vanuit Facebook kwam, hadden ze ook toegang tot posts en reacties die voor gebruikers normaal gesproken niet zichtbaar zijn."
Dat moet natuurlijk het onderzoek zijn. lol
LOL komt mij meer over als nou wat grappig maar toch niet LOL
Geen wonder; "LOL" is ondertussen zo grijsgedraaid dat het tegenwoordig vaak ironisch gebruikt wordt als parodie op de yolo-tiener lifestyle. Trends komen en gaan.
Ik ben benieuwd hoeveel proces kekkekkek gebruikt.

Kleine opmerking over dit 'onderzoek'. Het gaat hier om alle Facebook gebruikers. In het Nederlands heeft het woord 'lol' ook gewoon een betekenis die de lading ook dekt. In het Engels (en de andere talen die gesproken worden op Facebook) betekend het woord 'lol' niks, afgezien van de afkorting van Laughing Out Loud. Ben wel benieuwd naar de percentages van Nederlands sprekende Facebook gebruikers, denk dat die significant hoger is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.