Mooi gezegd. Maar desondanks blijft wetenschap een beschrijving van de werkelijkheid, niet de werkelijkheid zelf. Zoals je aangeeft maken mensen dat verschil niet meer.
Ik denk dat wetenschap beter gefinancierd moet worden. Maar als dat geld van belastingbetalers weg komt dan wil ik mee kunnen beslissen wat we op deze planeet bestuderen. Op dit moment hebben we de Heilige Drie-eenheid. Politiek, Kapitalisme en Wetenschap. Een soort Personen Kraft Wagen. :-)
De politiek wil banen, altijd maar banen. Banen krijg je door investeringen van het bedrijfsleven. Wanneer gaat een bedrijf investeren? Als de wetenschap iets ontdekt waar een R&D lab een product van kan maken. Universiteiten moeten geld hebben voor hun onderzoeken. Dus willen ze patenten kunnen verkopen of licenseren. En net als bedrijven concurreren ze met andere universiteiten.
Al deze drie liggen met elkaar in bed. Al die onderzoekers concurreren ook nog met elkaar voor fondsen. Ik zou graag meer controle willen. Er wordt te veel onderzocht wat niet nuttig is voor de problemen van de wereld op dit moment.
Zo blijft het me irriteren, denkend aan het Betamax, VHS en Philips 2000 verhaal, dat we als consument in ieder geval niet altijd de beste technologie krijgen en dat allerlei universiteiten en labs bezig zijn met accu ontwikkeling. Er zijn misschien wel tientallen verschillende manieren ontdekt om accu's beter te maken op alle mogelijke fronten. Duurzaamheid, ladingvastheid, veiligheid, materiaal gebruik etc.
Er is geen garantie dat een bedrijf dat accu's nodig heeft voor elektrische auto's uiteindelijk kiest voor de ideale oplossing. Wel, ideaal voor de aandeelhouders, niet noodzakelijkerwijs voor milieu, natuur en klimaat. Photovoltaïc, zelfde verhaal.
Ik vind dat gerommel. De planeet heeft de beste oplossing nodig. Niet een pseudo-oplossing die wel winst oplevert voor bedrijven maar door een minder milieu-technisch rendement dat verschil afwentelt op de planeet.
Je kunt dus zeggen dat wetenschap mag doen wat ze willen maar dat de markt bepaald wat doorbreekt. Bedrijven willen eigenlijk geen vernieuwing. Waarom zou het top management van een groot bedrijf iets nieuws willen? Van zodra het break-even point bereikt is en de R&D kosten zijn terugverdiend, is elk cassettebandje wat je verkoopt voorzien van een grotere winstmarge.
Daarom kwam Philips met de DCC. Tape was al ontdekt en makkelijk te maken. Je maakt het alleen digitaal.
Kortom, de effectiviteit van wetenschap en daarmee het nut voor de mens is beperkt door een combinatie van paradigma's. We willen kapitalistische open-markt theorieën hanteren, we willen dat mensen werken voor geld, we willen dat die mensen dat besteden bij bedrijven die doorgaans nutteloze apparaten bouwen waarmee we onze huizen vullen om gelukkig te worden. En met de kennis uit wetenschap en investeringen blijft er een stroom goederen komen.
Welkom op Aarde, Sol, Orion Arm, Saggitarius A, (Local Group), Virgo Cluster, Laniakea Supercluster. Dit is hoe wij leven. Koop een kaartje bij de kiosk, alien.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399807 op 24 juli 2024 05:01]