Software-update: Python 3.13.3

Python logo (75 pix) Python is een objectgeoriënteerde programmeertaal die kan worden gebruikt om eenvoudige tot complexe platformonafhankelijke applicaties te ontwikkelen. Het is in de jaren negentig ontworpen door Guido van Rossum, die destijds in Amsterdam voor het CWI werkte. Guido was als BDFL betrokken bij de ontwikkeling van Python. Hij heeft daarnaast voor Dropbox gewerkt, ging daarna met pensioen en toen dat niet echt beviel, ging hij aan de slag bij Microsoft. De derde zogenaamde maintenancerelease voor versie 3.13 is uitgekomen en hierin zijn zo'n 320 verbeteringen aangebracht.

New features Typing Removals and new deprecations
  • PEP 594 (Removing dead batteries from the standard library) scheduled removals of many deprecated modules: aifc, audioop, chunk, cgi, cgitb, crypt, imghdr, mailcap, msilib, nis, nntplib, ossaudiodev, pipes, sndhdr, spwd, sunau, telnetlib, uu, xdrlib, lib2to3.
  • Many other removals of deprecated classes, functions and methods in various standard library modules.
  • C API removals and deprecations. (Some removals present in alpha 1 were reverted in alpha 2, as the removals were deemed too disruptive at this time.)
  • New deprecations, most of which are scheduled for removal from Python 3.15 or 3.16.

Python

Versienummer 3.13.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Android, Linux, BSD, macOS, Solaris, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11, Windows Server 2022, Windows Server 2025
Website Python insider
Download https://www.python.org/downloads/
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

09-04-2025 • 10:30

5

Submitter: danmark_ori

Bron: Python insider

Reacties (5)

5
5
3
0
0
1
Wijzig sortering
Als niet-pythonoloog een vraag: ik zie dat er een en ander uitgefaseerd is in deze versie en dat er voor komende versies ook wat op stapel staat. Levert dit niet (veel) extra werk op? Als je een hele applicatie / toepassing hebt gemaakt dan kun je dus niet ongezien de Python versie ophogen omdat de kans bestaat dat er iets is uitgehaald waar jij nou net gebruik van maakte

Achtergrond: ik ben ontwikkelaar in Progress 4GL en daar zijn (bijna) alle wijzigingen die in de laatste 30 jaar zijn doorgevoerd in de taal backward compatible met oude versies, zodat je code uit de negentiger jaren vrijwel zonder aanpassingen nog kan draaien. Dat is overigens zowel een vloek als een zegen. Een zegen omdat alle oude code gewoon blijft werken en een vloek omdat al die ouwe meuk gewoon in gebruik blijft.....

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 9 april 2025 12:30]

Voordat een functionaliteit wordt verwijderd is hij eerst een of meer versies deprecated. Hij zit er nog wel in, maar als je hem gebruikt wordt je op de een of andere manier gewaarschuwd dat de functie zal verdwijnen.

Dus zolang je maar regelmatig blijft upgraden zou je niet voor verassingen moeten komen te staan.

Python is natuurlijk wel een scripttaal, en ik neem dus aan dat als je een deprecated functie aanroept in een codepad wat slechts sporadisch wordt gevolgd, je de waarschuwing zou kunnen missen.
Python 2 -> Python 3 zorgde al voor hoop incompatibiliteit (print "blabla" vs print("blabla") bij. maar de release notes laten ook al zien wat er in toekomstige releases deprecated is.

Overigens bieden de nieuwe releases ook verbeteringen in snelheid (zie bijv. benchmarks op Phoronix) en wordt de taal beter (bijv. op asyncio gebied, locks) dus ik zie bij veel grote projecten met Python (bijv. Home Assistant) dat er snel wordt overgeschakeld op nieuwe versies.
En je kan altijd met iets als CI pipelines de oude en nieuwe versies testen om te kijken wat er aangepast moet worden.
Levert dit niet (veel) extra werk op?
Ik denk dat dit een belangrijk aspect van je vraag is, en het antwoord is eigenlijk niet eens zo heel ingewikkeld: Het is eigenlijk net als met onderhoud van bijv. een auto of een huis. Als je het goed bijhoudt is het allemaal prima te doen en heb je er weinig last van, maar als je ineens 10 jaar achterstallig onderhoud moet gaan inhalen dan is het een forse klus.

Je kunt er ook voor kiezen om het zo te laten, mits je de risico's die het met zich meebrengt kunt accepteren.
@P_Tingen In combinatie met .venv is het redelijk te doen

[Reactie gewijzigd door NoUser op 9 april 2025 14:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.