Software-update: Mozilla Firefox 136.0.2

Mozilla Firefox 2019 logo (79 pix) Mozilla heeft een tweede update voor versie 136 van zijn webbrowser Firefox uitgebracht. In deze uitgave zijn onder meer verbeteringen aangebracht in de sidebar, kan bij het opruimen nu ook informatie van formulieren worden verwijderd, en is hardwareversnelling voor hevc-bestanden onder macOS en AMD-gpu's onder Linux mogelijk. In versie 136.0.2 zijn verder nog de volgende verbeteringen aangebracht:

Fixed
  • Fixed a bug where "Cookies and site data" and "Temporary cached files and pages" were unexpectedly enabled after updating to Firefox 136 for users with "History" and/or "Site settings" set to clear on shutdown in previous versions. (Bug 1952564)
    Affected users already on Firefox 136 can disable these settings in "Privacy & Security".
  • Fixed an issue where the Primary Password prompt appeared in unexpected situations. (Bug 1946121)
  • Fixed visibility issues with radio buttons on dark backgrounds. (Bug 1951930)
  • Fixed high CPU usage on Windows when the screen was locked or the laptop lid was closed. (Bug 1924932)
Web Platform
  • Disabled support for the CookieStore API due to compatibility concerns. The API will be enabled later once the compatibility issues have been addressed.

De volgende downloads zijn beschikbaar:
*Mozilla Firefox 136.0.2 voor Windows (Nederlands)
*Mozilla Firefox 136.0.2 voor Linux (Nederlands)
*Mozilla Firefox 136.0.2 voor macOS (Nederlands)
*Mozilla Firefox 136.0.2 voor Windows (Engels)
*Mozilla Firefox 136.0.2 voor Linux (Engels)
*Mozilla Firefox 136.0.2 voor macOS (Engels)
*Mozilla Firefox 136.0.2 voor Windows (Fries)
*Mozilla Firefox 136.0.2 voor Linux (Fries)
*Mozilla Firefox 136.0.2 voor macOS (Fries)

Mozilla Firefox - about schem op Windows 11

Versienummer 136.0.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, macOS, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11, Windows Server 2022, Windows Server 2025
Website Mozilla Foundation
Download https://www.mozilla.org/en-US/firefox/all/#product-desktop-release
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

18-03-2025 • 21:00

35

Submitter: Technomania

Bron: Mozilla Foundation

Reacties (35)

35
35
16
2
0
12
Wijzig sortering
Firefox werkt niet goed meer met 136.0.2. Verschillende websites werken niet meer goed, waaronder Tweakers en de Pi-Hole dashboard interface. Het probleem is dat ze niet goed inladen. Ik heb automatisch updaten snel uitgezet op andere machines, geen tijd en zin om op dit moment te troubleshooten.

Troubleshootmode en refresh werkte bij mij helaas niet.

Kan het toch niet laten, al mijn add-on's verwijderd en opnieuw geinstalleerd geeft helaas ook geen oplossing.

Inmiddels de oplossing gevonden. Het lag aan de MetaMask add-on. Fix: Metamask Settings > search for "content" > Advanced: Override Content-Security-Policy header > Disable it. They are working on the bug in the meanwhile: https://github.com/MetaMask/metamask-extension/issues/31094.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 21 maart 2025 09:49]

Thanks! MetaMask uitzetten heeft het voor mij gefixt.
Ik heb Firefox verwijderd. Ze hebben de regels aangepast waardoor het dus niet meer zo is dat privacy belangrijk is. Voor meer informatie:
YouTube: The Betrayal of Firefox - What happened?

Ik gebruik nu Librewolf, een fork op Firefox die geheel open source is. En die wel privacy belangrijk vindt.

[Reactie gewijzigd door MrNiCeGuY77 op 19 maart 2025 05:17]

Ze hebben gewoon duidelijk op papier gezet wat de voorwaarden zijn. Die waren altijd al geldig op verschillende diensten zoals Firefox sync. Daarbij vertrouw ik Firefox momenteel veel meer dan Google.

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 19 maart 2025 06:46]

niet perse heel duidelijk aangezien ze het moesten aanpassen en verduidelijken, zie nieuws.
Daarbij vertrouw ik Firefox momenteel veel meer dan Google.
Voor mij is het precies andersom, bij Google weet ik precies waar ik aan toe ben (en gebruik ik dus niet), Mozilla is momenteel eigenlijk onduidelijk met hun visie.
Precies! bij Google weet je gewoon dat je weg moet blijven, bij Mozilla is het nu minimaal *vaag*...
Zo duidelijk vind ik het anders helemaal niet. Het zijn niet-specifieke containerbegrippen waar je als eindgebruiker nog niets mee kan, wanneer je naar Mozilla haar Privacy Notice kijkt. De voorbeelden die Mozilla aandraagt voor data types is overduidelijk een "including but not limited to"-lijst waarbij je alsnog niet precies weet wat Mozilla doet.
Ik denk overigens wel dat de meeste Librewolf-gebruikers het één en ander aan privacy-opties (zoals fingerprinting prevention) juist weer uitschakelen voor wat quality of life ;)
Er is eigenlijk maar 1 ding waar ik me nog wel eens aan stoor met resist fingerprinting aan, hij stuurt dan ook een random tijdzone mee. Dus als ik meeting invites zit te maken in de browser lopen die steeds twee uur voor als ik niet goed oplet.

Ik snap natuurlijk waarom ze het doen, alleen een beetje jammer dat het "alles of niets" is voor die fingerprinting protection, maar ze maken zelf ook wel duidelijk dat dat met opzet zo gedaan is.
Ook overgestapt. Het is goed de-bloated. Gewoon een stuk sneller door allerlei onzin achterwege te laten. Een goed begin was de optie om nooit meer aan te bieden om iets te vertalen in die achterlijke translate pop-up van Firefox. Hoe kom je erop? :)

Nu nog een keer dat about:config ding onder handen nemen. Lijkt wel Windows XP register. Alle opties categoriseren in een normaal instellingen-menu en er bij vertellen wat het is.

[Reactie gewijzigd door blorf op 19 maart 2025 07:46]

Die vertaal popup zet je letterlijk in 1 klik uit via het tandwieltje, en in de 'about:config', zit gewoon een zoekfunctie...

Zoeken naar voorkeuren
Om bepaalde voorkeuren snel te vinden, kunt u het veld Naam voorkeursinstelling zoeken boven in de pagina about:config gebruiken. Als u bijvoorbeeld ocsp in het veld Zoeken invoert, wordt de voorkeur security.OCSP.enabled zichtbaar.

(https://support.mozilla.o...ratie-editor-voor-firefox)

[Reactie gewijzigd door cool1971 op 19 maart 2025 08:23]

Lekker handig, dat is een soort van index van weinig zeggende variabele-namen. Als ergens iets nuttigs aan is kan het gewoon naar programma-settings. Kost alleen moeite om uit te zoeken wat wat is.
En waar klik je op als je die vertaal-popup nooit meer wil zien? Dat is zo onlogisch als wat. Sowieso, waar is dat interactieve defaulten voor nodig? Is het misschien een probleem dat mensen per sessie een gekopieerde profile directory gebruiken? Die worden er telkens weer mee geconfronteerd.

[Reactie gewijzigd door blorf op 19 maart 2025 09:40]

Je weet het zelf ook niet? :*)
Wat bedoelt u?
Ik geef toch wat jij moet uitvinken.
Het kan uit. Alleen, waar slaat het op om daarnaar te vragen en ook nog die optie te verstoppen? Niemand wil standaard iets vertalen. Dat vereist geen verplichte interactieve pop-up bij een default installatie. Hij komen we bij "Dutch"?
  • about:config
  • om volledig uit te schakelen, zoek naar browser.translations.enable en zet op "false"
  • om pop-ups uit te schakelen, zoek naar browser.translations.automaticallyPopup en zet op "false"
Librewolf bij 1e keer starten: [x] Never translate anything.
Die verplichte pop-up zelf krijgen ze er waarschijnlijk niet uit.
Sowieso, waar is dat interactieve defaulten voor nodig
Dit gebeurt gewoon wanneer de lang attribute van de pagina anders is dan jouw voorkeurstaal. Lijkt me best logisch toch?

Daarnaast kun je het uitzetten per website, per taal, en zoals @rrrrrrrrr hieronder aangaf kun je het ook gewoon helemaal uitzetten in de pop-up. Ze hebben er zelfs een support artikel over.

En nog een puntje voor Librewolf, die heeft gewoon een setting, "Prompt to translate pages that aren't in the browser's configured language", op een logische plek in de instellingen.
Mijn voorkeurstaal? Er is niks Nederlands aan mijn hele systeem. Volgens mij doet hij een ip geolocatie check en vraagt zich dan af of we willen vertalen omdat het niet strookt met mijn US int. toetsenbord.
Heb het net zelf even uitgetest, het gebruikt gewoon de voorkeurstaal van je browser. Die van mij stond op Engels, dus Nederlandse pagina's werd aangeboden om naar Engels te vertalen. Net even de taal naar Nederlands veranderd, en de popup verschijnt niet meer.

Weet niet wat jij allemaal aan het doen bent, maar bij mij werkt het gewoon exact zoals ik hiervoor zei. (heb het nu wel over "standaard" Firefox)
Hoe krijg je het uit een nieuwe installatie? Geen vertaal-popups die 3 clicks vereisen...Ik heb zitten proberen Firefox out-of-the-box buikbaar te maken zonder begin-opties, dus alles standaard. Een ander probleem dan dit is dat je de extensies opnieuw handmatig aan moet zetten bij een gekopieerde profile dir.
Hoe krijg je het uit een nieuwe installatie?
Ja dat is dus wel een dingetje met standaard Firefox, dat ben ik helemaal met je eens. Voor zover ik kan vinden is daar geen makkelijke optie voor, naast dan in about:config gaan zoeken.

Mijn punt was meer dat deze default denk ik juist exact is wat de meeste mensen willen. Namelijk, talen anders dan je browsertaal (wat voor veel mensen hun moedertaal, of Engels is), aanbieden om te vertalen.

Dit was eerder trouwens volgens mij gewoon een extensie die je uit kon zetten toen het in beta was, dus het zal nu nog steeds wel een soort extensie zijn. Ik vermoed dat Librewolf dit er wel uit zou kunnen krijgen als ze dat willen.

En als je het echt zo vervelend vind, kun je natuurlijk zelf ook Firefox of Librewolf forken en het zelf fixen.

[Reactie gewijzigd door Ghoelian op 21 maart 2025 10:04]

Het 'about:config" aanpassen naar 'een nromaal instellingen-menu'???? Het normale instellingen menu is er al jaren: <hamburger> -> Settings. Mocht je daar instellingen missen, dan is zo een 'register' overzicht wel zo handig, daar staat gewoon alles in.

Als je zelf zo vaak in about:config werkt, dan zou je die instellingen eens moeten voorstellen voor een plekje in de settings omgeving.
Wat is het voor iets: Instellingen, toch?
Het is verkeerd om opgezet. Ik wil de kleur van de actieve tab veranderen. Wat gaan we doen? Een instelling zoeken bij "appearance" oid, of een about:config waarde? Het is in ieder geval niet duidelijk of het mogelijk is en er is ook geen centraal punt waar vanaf je daar achter zou kunnen komen. Het zou me niet verbazen als ik er een extensie voor nodig heb. Vaak komen die met een waarschuwing dat er geen veiligheidsgarantie is omdat de werking niet is gecontroleerd. Eigenlijk hetzelfde probleem. Met een consistente opzet van het geheel ontstaat die situatie niet. Die extensies kunnen bij nog meer, niet beschreven instellingen.

Bij Librewolf zag ik dat de source al rond the 1TB groot is. Echt hoog tijd om dat eens uit elkaar te halen. We hebben een aantal ondersteunde webstandaarden en een "render-engine" voor de hele pagina. Verder niks vanzelfsprekend.

[Reactie gewijzigd door blorf op 19 maart 2025 17:25]

Firefox nog niet verwijderd, maar wel overgestapt naar een andere FF fork. Zen browser.
Design keuzes zijn gemaakt om de screen clutter te minimaliseren. Zodat je heel ZEN kunt browsen. Rust op je scherm. Bevalt me tot nu toe erg goed.

Enige reden dat FF zelf nog niet verwijderd is het gebrek aan widevine in ZEN. DRM content kan niet worden afgespeeld.
Die privacy policy was uiteindelijk niet problematisch.

Wat voor mij beslissend was om over te stappen naar Librewolf, is het feit dat ik geen zin meer heb om discussies over privacy policies te moeten volgen om het antwoord te kennen. Op de vraag of ik dit nu verder hoor te gebruiken of niet. Zoals rechtsfilosoof Chief Wiggum ooit antwoordde op Marge toen die opwierp "I thought you said the law was powerless!": "Powerless to help you, not punish you."

Als iets terms of service, end user license agreements of * policies heeft, ga ik er van uit dat Trump, Putin, Xi, Netanyahu en een paar lokale potentaten in de lage landen mijn activiteiten persoonlijk en in real time volgen. Ik gebruik de dienst of het product dan slechts voor zover ik het gevoel heb dat "joke's on them".

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 19 maart 2025 13:09]

Dit is echt al tig keer ontkracht op Tweakers en elders op internet. Het is simpelweg gewoon niet waar.
ik kan gewoon een heel aantal sites niet meer normaal openen sinds de laatste update. waar andere browsers geen probleem geven lijkt firefox zaken te blokkeren waardoor pagina's maar half laden
Kun je een voorbeeld geven?
ja de tweakers site
als je notificatie hebt en je klikt daar op dan krijg je : CSRF check failed, invalid token

of de e-boekhouden.nl site, laad maar half
allemaal CORS meldingen in de dev-tools zie je dan

[Reactie gewijzigd door Zjemm op 19 maart 2025 16:13]

Geen problemen met notificaties op Tweakers. Wel af en toe invalid token als ik een antwoord in een discussie wil geven, maar bij een tweede klik op Reageer lukt het wel. Niet onderzocht of dat alleen in Firefox gebeurt. Geen ervaring met e-boekhouden.
nee nou tot gister werkte alles nog perfect, werk namelijk alleen maar in FF. maar vanaf die laatste update dus niet meer :(


net firefox compleet gereset en nu werkt het weer :) (via troubleshoot functie - refresh)

[Reactie gewijzigd door Zjemm op 19 maart 2025 17:57]

Fixed high CPU usage on Windows when the screen was locked or the laptop lid was closed. (Bug 1924932)
En daaraan gelieerd: nsRefreshDriver continues to tick with VsyncRefreshDriverTimer when Firefox window is occluded (1952787) - welke nog niet opgelost is.

Hopelijk komt daar ook snel een oplossing voor, ivm bijv. fullscreen gaming wanneer er nog een browser venster open staat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.