Software-update: Wine 6.0 RC 3

Wine logo (75 pix) De derde release candidate van Wine versie 6.0 is verschenen. Wine is een opensource-implementatie van de Windows-api en maakt het mogelijk om DOS- en Windows-programma's op Linux, FreeBSD, Solaris en macOS te draaien. Een grote groep ontwikkelaars draagt bij aan Wine en er is voor gekozen om elke twee weken een nieuwe zogeheten ontwikkelversie uit te brengen in plaats van te wachten tot er een aantal nieuwe functies klaar is. Een paar keer per jaar verschijnt er een stabiele uitgave. De database met applicaties die onder Wine werken, al dan niet met behulp van kleine aanpassingen, bevat op het moment van schrijven 27.614 titels. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

What's new in this release:
  • Bug fixes only, we are in code freeze.
Bugs fixed in 6.0-rc3 (total 19):
  • 20352: Autodesk 3ds Max 9 fails to start: "adlmdll.dll failed to initialize" (failure to connect to Autodesk Licensing Service)
  • 22009: Symantec Antivirus 10.1 installer fails due to missing Windows Event Log Service (wevtsvc)
  • 32772: Built-in iexplore crashes on exit with Flash player 11 ActiveX plug-in installed
  • 45699: Multiple applications crash on unimplemented function RPCRT4.dll.NdrClientCall3 (MS Office 2016 Pro Plus 64-bit/x64 installer, MS-MPI 10.x)
  • 48808: user32:cursorinfo "wrong info cursor" failure in Chinese locale on Windows 10
  • 49584: DbgHelp no longer can write minidumps
  • 49614: Regression: Steam win32 client floods with "CreateSharedImage: invalid format" before crashing
  • 49831: winetricks dotnet30sp1 fails
  • 49832: Crysis crashes when starting a new game
  • 49841: Provide an intermediate level of make output
  • 49940: 64Bit iexplore.exe crashes on macOS
  • 50014: ConEmu hangs (no interaction possible with console)
  • 50015: YUMI-UEFI broken in Wine 5.15
  • 50052: wineconsole and mark-copy
  • 50124: Objects are visible through each other or invisible at all with vulkan renderer (Sniper Elite V2, Banished)
  • 50142: winedbg fails to run programs
  • 50252: (linked
  • ?) fonts not handled correctly since wine 5.21
  • 50271: Wine throws virtual_setup_exception error during PSPad splash screen or while checking for updates
  • 50343: ConEmu is extremely slow when resizing or selecting text

Cyberpunk 2077 op Wine

Versienummer 6.0 RC 3
Releasestatus Beta
Besturingssystemen Linux, BSD, macOS, Solaris
Website Wine HQ
Download https://www.winehq.org/download
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

20-12-2020 • 19:48

24 Linkedin

Bron: Wine HQ

Update-historie

27-05 Wine 8.9 0
13-05 Wine 8.8 0
29-04 Wine 8.7 0
21-04 Wine 8.0.1 0
15-04 Wine 8.6 11
01-04 Wine 8.5 0
28-03 Wine 7.0.2 3
18-03 Wine 8.4 8
04-03 Wine 8.3 5
18-02 Wine 8.2 6
Meer historie

Reacties (24)

24
24
16
3
1
6
Wijzig sortering
Voor de Wine gebruikers onder ons: in hoeverre zie je Wine als een vervanger voor Windows?
Kan je een 'gewone' gebruiker Linux + Wine aanraden t.o.v. Windows?

Even uitgaand van Steam (Proton?) en de Office suite (+ OneDrive & Teams), zou Linux + Wine dit compleet kunnen draaien, of zou iets als dual boot de betere optie zijn, als je kijkt naar performance en stabiliteit?
Wine is een hele aardige vervanger, het is nog altijd geen native, maar in veel games is de performance bijna gelijk en in enkele gevallen zelfs beter dan op Windows. Dat laatste komt vooral vaker voor bij AMD-videokaarten (drivers op Linux zijn beter) of games die DirectX 9 gebruiken. Het is ook heel eenvoudig op te zetten, je kunt gewoon op installeren klikken bij games die 100% werken en officieel geverifieerd zijn (door Valve). In de Steam-intellingen kun je ook nog een optie aanvinken waardoor je Proton voor elke game kunt gebruiken, er wordt op ProtonDB een mooie onofficiële database bijgehouden. Momenteel wordt er met name hard gewerkt aan DirectX 12 ondersteuning, deze werkt al aardig goed maar het staat nog een beetje in de kinderschoenen in vergelijking met D3D11.

Er zijn ook nog custom builds van Proton beschikbaar die ontwikkeld worden door een externe gebruiker (zie hier), vaak wat meer experimenteel maar bevat soms een paar fixes/optimalisaties die nog niet zijn opgenomen in de normale builds.

Op YouTube is er een persoon die regelmatig Windows en Linux vergelijkt met Wine, is ook heel nuttig: https://www.youtube.com/channel/UCDmXLiZTBaFuCOXjy6mdw5w

Teams is gewoon native op Linux, kun je zo installeren mits de distributie die jij gebruikt het pakket in de repositories heeft zitten. Office suite draait volgens mij prima onder Wine, maar zelf gebruik ik altijd LibreOffice. Ook kun je Office 365 overwegen, al heb ik niet altijd even positieve ervaringen gehad met het samenwerken daarbinnen.

Persoonlijk draai ik nog een dual boot al wordt 80% van mijn gaming op Linux gedaan. Die dual boot gebruik ik met name voor VR - Linux versie heeft nog geen motion smoothing al draait de Index daar verder prima, en in VR wil ik echt alle frames die ik kan krijgen.

EDIT: Nog even een belangrijk puntje dat ik even vergat: anti-cheat draait vaak niet zo lekker via Proton. Hierdoor zijn sommige multiplayer games (Fortnite, Rainbow Six) niet speelbaar, al wordt daar ook aan gewerkt met de hulp van Valve.

[Reactie gewijzigd door thimodz op 21 december 2020 00:45]

MS Office 2016 is goed aan de praat te krijgen onder wine (zie playonlinux.com), latere versies geven (nog) problemen.

PS Getest met wine<= 5.22
Thanks voor het uitgebreide antwoord!
Ik zou voor mijn volgende computer waarschijnlijk over willen stappen op (Fedora of) Ubuntu, gezien ik ze gebruiksvriendelijk vind en er lichte ervaring mee heb. Misschien probeer ik in de tussentijd wel een dual boot om wat meer gebruikerservaring en kennis met Wine en Proton op te bouwen :)

Leuk om te zien dat gaming meer en meer ondersteuning krijgt op Linux! Ik heb me geabonneerd op het Youtube kanaal, zal binnenkort eens kijken naar de spellen die ik (wil) spelen.
Zelf vind ik Pop! OS (van System76, welke premium Linux desktops and laptops maakt) erg prettig in de omgang. Voor een gebruikersomgeving, bedoel ik. Voor servers gebruik ik geen enkele GUI, daar vind ik 'lean and mean' veel belangrijker.

Maar goed, Pop! OS is gebaseerd op Ubuntu (LTS versies), maar dan met alle optimizaties van System76. Deze werken op praktisch elke laptop/desktop goed, maar zijn echter wel geschreven met hun hardware in gedachten. Is een beetje een tussen Apple en hun houding tegenover software (OS) en Microsoft welke Windows op alle computers wil laten werken.

Klooien met je netwerk is in Pop! OS uitstekend geregeld (met een klik of 3 ben je al op de hoogte hoe je (bedrade) netwerkkaart is geconfigureerd). Ondersteuning van meerdere monitoren is ook erg simpel. Qua eenvoudigheid is het net zo goed of beter dan op Windows. Dit zijn 2 belangrijke onderdelen van mijn werkdag, vandaar mijn voorkeur.

De terminal ziet er ook goed uit, maar heb je in principe niet nodig voor huis-tuin-en-keuken-gebruik. De omvang van het iso installatie bestand is maar 2,1GByte, maar is toch vrij compleet. Libre Office is inbegrepen en eventuele extra codecs om video/muziek af te spelen worden automatisch gedownload en geinstalleerd.
Linux draai je omwille van Linux en Windows omwille van Windows. Het is een ander systeem. Geen enkel systeem is bedoeld als Windows vervanger.

Toen ik begon met Linux was de interface nog instabiel, houtje touwtje, en het zag er niet uit. Youtube-video's waren schokkerig. Open Office crashte regelmatig. Games waren lachwekkend. programma interfaces primitief en eigenwijs. Ik moest wennen aan het bestandssysteem en leren hoe ik dingen moest installeren. Het duurde even voor mijn angst voor de terminal veranderde in grote waardering vanwege het gemak (voor pro-user aanpassingen, wat regels in de terminal kopiëren en enteren, en klaar is kees). Sterker nog, het heeft een jaar geduurd voor ik een Linux distributie gevonden had die überhaupt wilde installeren en draaien. En die eerste waren echte hobby projecten.

Ik zat 90% van de tijd op Windows 7, wat een erg mooie omgeving was, die ik door en door kende. En toch had Linux voor mij een bepaalde charme, vrijheid waardoor ik er steeds naar terug keerde. Ook het idee van deel zijn van een sociale gemeenschap die zijn eigen systeem onderhoudt sprak mij erg aan.

Naarmate de Linux interface beter werd en ikzelf steeds beter bekend werd in Linux ging ik vanzelf meer tijd in Linux doorbrengen. Na een paar jaar had ik allemaal goede vervangers gevonden voor mijn Windows-programma's. Maar het zijn niet van die afgeladen volle programma's met features als in de Windows. Ze doen gewoon wat ze moeten doen. Na een tijdje ga je dat juist waarderen. Dan ga je de Windows-omgeving als druk en rommelig ervaren,

Na een jaar of drie zat ik voor 90% op Linux omdat ik de omgeving naar mijn hand had gezet en het veel fijner vond werken. Daarbij ben in het begin regelmatig van distro gewisseld. Uiteindelijk ben ik bij KDE Plasma interface terecht gekomen, omdat ik die helemaal out of the box kan fijntunen en zo de ideale interface heb kunnen maken. Inmiddels zijn alle Linux-omgevingen stabiel en netjes afgewerkt. Keuze genoeg. Het is heerlijk om er wat uit te proberen en in een andere omgeving te vertoeven, terwijl je favoriete programma's gewoon blijven werken.

Als je begint is Windows de gouden standaard, en voelt Linux wat tegendraads aan. maar zodra je de smaak voor Linux te pakken krijgt, gaat dat geleidelijk omdraaien. Dan ga je eerder ergeren aan zaken in Windows, omdat het handiger en beter doordacht is in Linux. Ik ben een echte MSO fan, maar ben thuis helemaal overgeschakeld op Libre Office. Ik vind dat ook een heerlijk pakket in zijn eigen recht. Maar het is minder MSO compatible dan MSO en MS zorgt er wel voor dat dat zo blijft.

Wat voor mij mee speelt, is dat ik de voortdurende interface en andere veranderingen van MS best wel moe ben. Drie stappen vooruit, twee achteruit. Geef mij maar de Linux aanpak waarbij dingen elke keer weer een klein beetje beter worden. Neem maar zoiets als Wine. Het gaat geleidelijk maar wordt steeds maar beter en beter en beter.

Ik gebruik Wine voor Windowsprogramma's waar ik gehecht aan ben geraakt. Ook voor een paar Windows games. Maar om eerlijk te zijn, de look and feel is minder dan onder Windows (out of character) en het benaderen van bestanden op schijven anders. MSO gebruik ik niet onder Linux, maar heb ik ook niet meer nodig. Voor dat enkele MSO documentje dat moeilijk doet, start ik dan Windows op meestal in een virtuele machine. Er zijn ook diverse andere mogelijkheden. (online MSO, Google Drive, andere office pakketten onder Linux, dual boot, andere PC)

Als je een Windows-vervanger zoekt, kun je het beste op Windows blijven. Windows is de beste Windows vervanger (100% compatible!). Linux wil je om Linux, het is een heerlijke, rustige en veilige omgeving die je helemaal naar je hand kan zetten. Er zullen altijd dingen zijn, die op Linux minder zijn, maar ook omgekeerd.

Voor de grote software bedrijven als Microsoft, Google, enz. hebben Linux-versies een lage(re) prioriteit, de gemeenschap moet zelf steeds oplossingen ontwikkelen, en hobbelt er zo achteraan. Zo heeft het een tijd geduurd voor Netflix wilde draaien, maar uiteindekijk komt het wel. Linux loopt zeker voorop op talloze terreinen, maar niet op consumentengebied. Als je dus erg aan allerlei nieuwe commerciële diensten hangt, is Windows een logischer keus.

Maar voor gewone gebruikers die een beetje browsen, media afspelen, een documentje openen is de overgang juist een breeze. Alleen gaan die zelf nooit een ander systeem installeren. Zijn je ouders zo? Zet dan Ubuntu erop en ze zijn veilig voor al die phisting en andere aanvallen en je wordt op verjaardagen en feestdagen niet meer gevraagd probleempjes op te lossen. Het systeem onderhoudt zichzelf, het doet geen gekke veranderingen en stelt geen moeilijke vragen, probeert niets op te dringen.

Met een dual-boot hoef je niet te kiezen, dat is handig als je veel Windows games hebt, al kan Proton hier nu verandering in brengen. Je kan ook Windows aanhouden op een andere machine. Heb je genoeg geheugen (8gb) en doe je geen zware grafische applicaties dan kan je Windows ook prima in een virtuele machine opstarten.

De vraag blijft, waarom? Waarom zou je een Windows-vervanger zoeken als je al Windows hebt? It makes no sense. Je wil iets dat op voor jou belangrijke aspecten beter is, en neemt het mindere op andere aspecten erbij. Waarom zou je veel tijd en moeite investeren om een nieuw systeem te leren kennen, dat hetzelfde doet als het oude? Dat is zoiets als zeggen: Ik wil een nieuwe vrouw, maar ze moet wel op alle punten minimaal gelijk zijn aan de oude, want ik wil niet veranderen. Nee, ik denk dat je met dit uitgangspunt beter lekker kunt blijven zitten waar je zit.

Maar voel je aangetrokken tot gemeenschapsprojecten en houdt je wel van een beetje avontuur en zelf knutselen en eigen inbreng, dan is Linux voor jou. Dat soort mensen heeft nog nooit spijt gekregen en worden enthousiaste gebruikers. En dat is ook wat de Linux gemeenschap nodig heeft, geen gratis-zoekers die willen klagen, maar mensen die het willen helpen dragen.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 21 december 2020 10:20]

Je hebt aardig je best gedaan op de vroege ochtend zie ik ;)
Interessant om je ervaring(en) te lezen, ik ben benieuwd of ik over een aantal jaar op een vergelijkbare manier terugkijk.
De vraag blijft, waarom?
Is dat niet altijd het geval? :) Ik heb ongeveer hetzelfde als wat jij zegt, altijd Windows gebruikt, maar ondertussen wel een interesse richting Linux. Heb er +- een jaar geleden kennis mee gemaakt op school, tijdens het programmeren op een Pi en het maken van m'n eerste Fedora VM.
Ondertussen ben ik al op zoek naar excuses redenen om een homelab oid op te gaan zetten, al kan dat waarschijnlijk nog wel wachten tot ik het ouderlijk nestje verlaat.
Om terug te komen op de vraag, ik wil dus iets met Linux gaan doen. Het enige waar ik nu mee zit, is dat mijn computer thuis voor 90% gebruikt wordt voor school en gamen (office suite en Steam), dus ik was benieuwd of mensen met meer kennis hun ervaring konden delen, voordat ik impulsief overstap en erachter kom dat het voor mij geen 'Windows 2.0 (20?)' is en ik deel uitmaak van de
gratis-zoekers die willen klagen
:)

In ieder geval, bedankt voor je uitgebreide antwoord!
Je kan ook beginnen met Linux in een VM onder Windows en zo ervaring opdoen. Wel even uitzoeken welke distro's goed draaien. Daarbij werkt VMware Player voor alsnog het beste. Een echte installatie draait wel altijd beter, maar dat houdt je dan maar in je achterhoofd.

Schijf partioneren en dual boot is meer werk en potentieel risicovol als je niet weet wat je doet. Kan ook lastig zijn op laptops waar men de zaak dicht getimmerd heeft (Altijd eerst Schijfbackup maken!).

Maar ik heb een betere oplossing voor jou!

Het is handiger Linux op een schijf er naast te zetten en via het bootmenu te kiezen welke je opstart en dat kan nu nog gemakkelijker. Een nieuwe mogelijkheid die nu aantrekkelijker wordt is Linux installeren op een partitie op een externe SSD (kleiner en goedkoper kan ook). In het bootmenu stel je deze dan als eerste keus in en hij start er vanzelf van op als je hem in-plugt en anders Windows. Onder Linux kan je in de bestandsbeheerder Windows-partities aankoppelen en heb je toegang tot je data, je kan ze ook automatische aankoppelen door aanpassingen in het ftab-bestand. (dingen die je leert door wat Googlen).

Ik denk dat ik in deze tijd voor het laatste zou gaan. Dan kan je met weinig moeite een volledige installatie doen zonder veranderingen aan je bestaande systeem aan te brengen. Snelheid zal goed zijn. (SD-cards en USB-sticks zijn niet echt geschikt voor veel schrijfwerk) Ik zou wel een aparte systeempartie (\) en home-patitie (\home) maken (voor documenten en instellingen). Dan kan je nieuwe installaties doen zonder je instellingen te verliezen.

Daarbij zou ik als beginner altijd een op Ubuntu (=debian) gebaseerd systeem kiezen. Dan kan je er gemakkelijker andere op Ubuntu gebaseerd systemen overheen of naast zetten. Behalve de gelijknamige Ubuntu-derivaten (Kubuntu, Lubuntu enz.) horen daar ook bij KDE-Neon en Mint en nog meer. Distro's als Fedora, CentOS, Open Suze, Arch (o.a Manjaro), hebben afwijkende packacking systemen, terminal commando's en mapindelingen.

Ik raad je zelfs aan om meerdere systeempartities van 40GB te maken en één gemeenschappelijke homepartitie en één gemeenschappelijke swap-partitie (2x RAM memory). Ik zou dit van te voren doen met een schijfpartitioneringsprogramma zoals bijvoorbeeld Gparted (staat op elke Linux live iso/image). Nieuwe partities aanmaken kan ook vanuit installatie-programma's, maar dan maak je gemakkelijker fouten. Bij de installatie moet je meestal de laatste mogelijkheid kiezen (iets anders /overig/ zelf indeling kiezen/ andere indeling, etc). Daarna hoef je alleen de systeem, swap en home partitie aan te wijzen en formateren hoeft niet meer.

Zo kan je meerdere Linux distros installeren en naast elkaar gebruiken, dat is heel leuk. Als ze allemaal op Ubuntu gebaseerd zijn kunnen ze probleemloos dezelfde homepartitie delen. (Bij vogende installaties moet je de homepartie aanwijzen, maar NIET opnieuw formateren!). Zo neem je gelijk de programma-instellingen over. Ik heb nog steeds een notebook met naast Windows, acht Linux distro's, totaal outdated, maar een leuke trip to memory lane en elke keer verbaas ik mij er over hoe mooi ze waren.

Hoe groot je de Home-partitie maakt moet je zelf weten ik houdt hem liever beperkt (alleen voor instellingen en resources als fonts, icons, wallpapers, maar geen documenten), hoef je ook niet veel te backuppen. Maak hem ook 40GB. Documenten kun je in op Windows-schijf blijven opslaan of ander DATA-partitie. (Je kan onder Winwows ook Libre Office installeren). Ga je Steam onder Linux gebruiken, dan kan je voor de game-opslag een plek buiten de home-map instellen. Je zou je SSD zo kunnen indelen, in deze volgorde:
  • 1 x 16 GB swap map (bij 8 GB ram)
  • 1 x 40 GB home map (ext4, HOME)
  • 4x 40 GB systeem mappen (ext4, LINUX1 t/n LINUX4)
  • 1 x 700 GB voor data en backsups (NTFS, DATA)
De data partitie is dan ook vanuit Windows toegankelijk. Gebruik een middelste systeem map voor je vaste distro. Dan kan je later overbodige geworden systeem-mappen weer met home-map of data-map mergen.

In principe is 40GB ook groot genoeg om de homemap in de systeemmap te herbergen zodat je er ook niet-ubuntu systeem in kwijt kan. 40GB is nu ruim maar wel handig met programma's die hele grote tijdelijke bestanden aanmaken. Je kan een nog grotere systeemmap maken voor je vaste distro en kleinere voor uitprobeersels. Voor even testen is 20GB ook genoeg. Je kan de groottes later met Gparted nog aanpassen.

Let op
  • er wordt dringend aangeraden. de vaste schijf(en) voor installatie los te koppelen, omdat de Grub UEFI installatie bestanden anders niet op de externe schijf komen maar de vaste schijf. Daardoor start Windows niet meer, en start de externe schijf niet op andere computers.
    [Volgens mij is dit loskoppelen niet nodig, als je maar uitdrukkelijk bij ELKE INSTALLATIE bij [Device for bootloader] je SSD aangeeft. Vergeet je dit dan zet hij hem standaard op de vaste schijf. Zie video hieronder. Maar loskoppelen is 100% veilig. Overigens is Windows boot wel weer te herstellen, met een Windows system repair disc USB drive of een Windows instalatie CD hebt. Maak die anders eerst even aan, je weet maar nooit.]
  • Je moet "fast boot" in Windows 10 uitschakelen omdat deze het NTFS-systeem in een dirty-mode houdt, Ga je er dan met Linux op schrijven dan krijg je problemen en kan er ook toe leiden als Windows niet meer start. Dat geldt dus ook bij Dual Boot waarbij je Linux op dezelfde schijf installeert.
  • Let op: De liefde van Microsoft gaat zelfs zover dat als je fast boot uitzet, deze na een update weer aan staat!. Microsoft, de grote vriend van Open Source en Linux, probeert installeren van Linux naast Windows een horde loop te maken om ons scherp te houden. Verder kan in deze sluimertoestand de PC dan blijven afluisteren omdat Windows basis-systeen in Ring 0 actief blijft. Met dit in gedachten kun je twee dingen doen. Je kunt geen gegevens delen tusen Linux en Windows. Je kunt ook de Windows-partitie opdelen in een systeem- en data-partitie. Doe dit liefst van uit Windows zelf. Kies context-menu (rechter muisknop) van "deze computer", beheer, schijfbeheer. Vervolgens ga je naar de Windows-partitie en maakt hem via het context-menu kleiner. Daarvoor wel eerst data elders onder brengen (bijv. Data partitie externe SSD), en als het een harddrive is even defragmenteren waarbij je alles naar het begin schuift (gaat het wat sneller). In de vrijgekomen lege ruimte schept je dan een data-partitie (D:). Een alternatief is gewoon een tweede schijf in de computer plaatsenvoor data. Deze kun je veilig vanuit Linux benaderen. Overigens heeft Windows7 al die beperkingen niet
  • Door in de verkenner de mappen Mijn documenten, Mijn afbeeldingen, enz via knippen en plakken naar partitie of schijf te verplaatsen, zullen nieuwe en veel bestaande programma's nu automatisch daar gaan bewaren. Wel voor elk programma even checken, anders handmatig verwijzen naar de nieuwe plaats. Een bijkomend voordeel is dat het een stuk gemakkelijker wordt om de Windows-systeemmap te backuppen en restoren. De data backup je dan apart.
  • .
Als je op die manier doet heb je een groot aantal voordelen
  • lage drempel
  • snelle installaties, met behoud van alle programma-instellingen
  • gemakkelijk Linux distro's uitproberen
  • geen verandering aan het bestaande systeem, dus laag risico
  • volledig systeem met grafische drivers en goede schijfsnelheid
  • Je hebt meteen een backup systeem als je vaste schijf niet meer wil booten.
  • Hij werkt ook als je hem in andere computer plugt (portable systeem)
  • Is Linux helemaal niets voor jou? Even de Linux-partities wissen en de vrije ruimte aan de data partitie toevoegen.
Op Youtube vind je diverse tutorials zoals:
How To Install Linux to an External USB SSD or HDD

[Reactie gewijzigd door Elefant op 21 december 2020 22:39]

Rule-of-thumb: Als het van een multinational is met een concurrerend besturingssysteem, dan werkt het niet lekker op Linux. OneDrive is dus geen optie, net als iTunes, of Microsoft Office. Sommige producten hebben nog wel workarounds gemaakt door vrijwilligers, maar het is veiliger om gewoon aan te nemen dat die software niet werkt.

Steam maakt dan juist weer veel gebruik van Linux, dus dat is helemaal geïntegreerd. Je kunt Steam gewoon installeren en Wine is dan gebundeld, onder de merknaam: Proton.
Hmm, Onedrive zou voor mij wel een overwegingspunt kunnen zijn.
Je kunt Steam gewoon installeren en Wine is dan gebundeld, onder de merknaam: Proton.
Oh? Ik wist niet dat Proton inclusief Wine kwam, scheelt weer een commando :)
Proton maakt gebruik van Wine. Er zitten nog wat andere componenten bij zoals dxvk (DirectX to Vulkan) en .NET Mono, maar het heeft veel met elkaar te maken. 90% van de Windows-only software die ik draai, zijn games dus die draai ik via Steam met Proton.
Damn, reactie ging verkeerd, mijn reactie staat hieronder.
Dat hangt sterk van je verwachtingen en use case af. Voor wat hobbymatig gebruik gaat het wel. Nog steeds wel hit en miss, maar het wordt beter.
Voor meer professioneel gebruik neem ik het niet serieus. Veel te onbetrouwbaar.
De ene update werkt alles, een update of twee later en dingen werken ineens niet meer. Ik heb bepaalde programma's die het nog steeds enkel doen met een (zeer) oude versie. Meerdere keer melding van gemaakt.
Wine gebruik je om een msWindows applicatie op linux te draaien. Een applicatie ontwikkelaar gebruikt wine om een msWindows applicatie ook op linux aan te kunnen bieden.

Wine gebruik je niet om over te stappen op linux en al je windows tools te blijven gebruiken. Als je overstapt, dan zal je voor de meeste taken de linux-eigen tool gebruiken.

Zelf zou ik niet meer voor dual-boot kiezen. Beter te kiezen voor 1 hoofd platform en per tool te zien of je over gaat naar een andere tool, of je kiest voor een wine (of de andere kant op: wsl) of voor virtualisatie.
Ik zou beginnen met zoveel mogelijk software proberen te gebruiken die native voor Linux beschikbaar is, als dat mogelijk is. Dus LibreOffice i.p.v. MS Office, Gimp i.p.v. Photoshop, dat soort dingen. Het is namelijk gewoon makkelijker als de software die je wilt gebruiken officieel wordt uitgebracht voor Linux.

Daarnaast zijn browsers zoals Chrome en Firefox gewoon beschikbaar in Linux, dus de meeste webbased 'software' zou gewoon via deze browsers moeten werken onder Linux. Denk aan dingen als Google Meet enz.

Werken deze bovenstaande opties niet goed genoeg voor je in Linux, dan heb je een paar opties om Windows software te draaien:

- Dual-boot. Hiervan weet je zeker dat het werkt, maar eerlijk gezegd is dual-boot meer gedoe dan het echt een voordeel oplevert. Je hebt toch de neiging om het bij 1 OS te houden, het switchen is vervelend.
- Virtual (VM) Windows draaien. Met Virtualbox of VMWare kun je een virtuele Windows draaien. Programma's draaien daarin goed, en je kunt makkelijk switchen tussen de VM en Linux zelf, maar het wordt wat lastiger als je specifieke hardware support in de VM nodig hebt.
- Via Wine de Windows software draaien.

--

Wat spellen betreft, heb je best veel aan Steam en Lutris. Lutris is voor alle Windows spellen die niet op Steam staan. Beide maken het makkelijk om Windows spellen op Linux te draaien. En wil je weten wat wel en niet werkt, kijk dan eens op Protondb.com

Wat performance betreft, maakt het niet zo super veel uit of je het in Windows draait, of ge-emuleert in Linux. De performance-overhead is maar een paar procenten, mits de computer niet te oud is.
Goed punt van de dual boot t.o.v. de Windows VM. Het lijkt me inderdaad prettiger om 'even' een VM op te starten in plaats van steeds een computer opnieuw op te starten. Als ik Linux ga draaien, dan zal ik er sowieso Wine opzetten, de VM zou dan voor programma's zijn die ik niet (lekker) aan de praat krijg.

Lutris ga ik op m'n programma lijstje zetten, klinkt als een mooie toevoeging aan de collectie :)
Wat performance betreft, maakt het niet zo super veel uit of je het in Windows draait, of ge-emuleert in Linux.
Sinds wanneer is Wine een emulator?
Swine? (Since When Is it aN Emulator?)
De suggestie om alternatieven te gebruiken vind ik altijd vermakelijk.
Geen van de gratis alternatieven biedt namelijk het zelfde niveau.
Al helemaal niet op professioneel niveau.

Libreoffice gebruik ik zelf nu al vele jaren. Voor simpele dingen en excel werk gaat het wel.
Maar met allerlei scripts en custom geautomatiseerde opmaak en kun je het echt wel vergeten.
Idem voot GIMP tov Photoshop.
Dat is vanuit professioneel tot serieus-amateur niveau echt niet met elkaar te vergelijken.
Photoshop: Dat kan je toch het beste op Apple hardware draaien? Wil je per-se msOffice draaien dan is dat daar ook beschikbaar. Ook LibreOffice, Gimp en dergelijke zijn daar goed beschikbaar. Daarvoor heb je geen wine nodig.

Voor de laatste msWindows gebaseerde tools die je toch nodig hebt in het MacOS platform, kan je wine gebruiken om het in gang te krijgen.

Detail: Wine staat niet gelijk aan linux, Wine is de msWindows runtime omgeving op unix-achtige platformen.
Klopt, Mac is een heel ander verhaal.
De reactie ging over Linux.

Echter zijn dit enkel twee kleine voorbeelden.
Zeker in engineering zijn heel veel pakketten (CAD ed) niet compatibel met Mac
Het merendeel dat ik dagelijks moet gebruiken (en met mij heel veel anderen) werkt niet op Mac of Wine
Of zo buggy dat het niet betrouwbaar genoeg is.
Omdat je photoshop als tool meldt: Volgens mij kan je dat beter op een Apple platform draaien dan op een msWindows platform. Daar is msOffice ook gewoon beschikbaar.

Voor alle tools die niet op apple MacOS native beschikbaar zijn, zou wine een oplossing kunnen bieden.

Wine is namelijk helemaal niet gebonden aan linux. Wine biedt een runtime omgeving voor msWindows software op unix-achtige omgevingen zoals BSD, MacOS en linux.
Dankzij Wine kan je zelfs DirectX 11 games als het populaire Among Us spelen op MacOS Big Sur. Zie hier voor een guide: https://www.reddit.com/r/...mong_us_running_on_macos/

Werkt soepel en vlot.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee