Linux draai je omwille van Linux en Windows omwille van Windows. Het is een ander systeem. Geen enkel systeem is bedoeld als Windows vervanger.
Toen ik begon met Linux was de interface nog instabiel, houtje touwtje, en het zag er niet uit. Youtube-video's waren schokkerig. Open Office crashte regelmatig. Games waren lachwekkend. programma interfaces primitief en eigenwijs. Ik moest wennen aan het bestandssysteem en leren hoe ik dingen moest installeren. Het duurde even voor mijn angst voor de terminal veranderde in grote waardering vanwege het gemak (voor pro-user aanpassingen, wat regels in de terminal kopiëren en enteren, en klaar is kees). Sterker nog, het heeft een jaar geduurd voor ik een Linux distributie gevonden had die überhaupt wilde installeren en draaien. En die eerste waren echte hobby projecten.
Ik zat 90% van de tijd op Windows 7, wat een erg mooie omgeving was, die ik door en door kende. En toch had Linux voor mij een bepaalde charme, vrijheid waardoor ik er steeds naar terug keerde. Ook het idee van deel zijn van een sociale gemeenschap die zijn eigen systeem onderhoudt sprak mij erg aan.
Naarmate de Linux interface beter werd en ikzelf steeds beter bekend werd in Linux ging ik vanzelf meer tijd in Linux doorbrengen. Na een paar jaar had ik allemaal goede vervangers gevonden voor mijn Windows-programma's. Maar het zijn niet van die afgeladen volle programma's met features als in de Windows. Ze doen gewoon wat ze moeten doen. Na een tijdje ga je dat juist waarderen. Dan ga je de Windows-omgeving als druk en rommelig ervaren,
Na een jaar of drie zat ik voor 90% op Linux omdat ik de omgeving naar mijn hand had gezet en het veel fijner vond werken. Daarbij ben in het begin regelmatig van distro gewisseld. Uiteindelijk ben ik bij KDE Plasma interface terecht gekomen, omdat ik die helemaal out of the box kan fijntunen en zo de ideale interface heb kunnen maken. Inmiddels zijn alle Linux-omgevingen stabiel en netjes afgewerkt. Keuze genoeg. Het is heerlijk om er wat uit te proberen en in een andere omgeving te vertoeven, terwijl je favoriete programma's gewoon blijven werken.
Als je begint is Windows de gouden standaard, en voelt Linux wat tegendraads aan. maar zodra je de smaak voor Linux te pakken krijgt, gaat dat geleidelijk omdraaien. Dan ga je eerder ergeren aan zaken in Windows, omdat het handiger en beter doordacht is in Linux. Ik ben een echte MSO fan, maar ben thuis helemaal overgeschakeld op Libre Office. Ik vind dat ook een heerlijk pakket in zijn eigen recht. Maar het is minder MSO compatible dan MSO en MS zorgt er wel voor dat dat zo blijft.
Wat voor mij mee speelt, is dat ik de voortdurende interface en andere veranderingen van MS best wel moe ben. Drie stappen vooruit, twee achteruit. Geef mij maar de Linux aanpak waarbij dingen elke keer weer een klein beetje beter worden. Neem maar zoiets als Wine. Het gaat geleidelijk maar wordt steeds maar beter en beter en beter.
Ik gebruik Wine voor Windowsprogramma's waar ik gehecht aan ben geraakt. Ook voor een paar Windows games. Maar om eerlijk te zijn, de look and feel is minder dan onder Windows (out of character) en het benaderen van bestanden op schijven anders. MSO gebruik ik niet onder Linux, maar heb ik ook niet meer nodig. Voor dat enkele MSO documentje dat moeilijk doet, start ik dan Windows op meestal in een virtuele machine. Er zijn ook diverse andere mogelijkheden. (online MSO, Google Drive, andere office pakketten onder Linux, dual boot, andere PC)
Als je een Windows-vervanger zoekt, kun je het beste op Windows blijven. Windows is de beste Windows vervanger (100% compatible!). Linux wil je om Linux, het is een heerlijke, rustige en veilige omgeving die je helemaal naar je hand kan zetten. Er zullen altijd dingen zijn, die op Linux minder zijn, maar ook omgekeerd.
Voor de grote software bedrijven als Microsoft, Google, enz. hebben Linux-versies een lage(re) prioriteit, de gemeenschap moet zelf steeds oplossingen ontwikkelen, en hobbelt er zo achteraan. Zo heeft het een tijd geduurd
voor Netflix wilde draaien, maar
uiteindekijk komt het wel. Linux loopt zeker voorop op talloze terreinen, maar niet op consumentengebied. Als je dus erg aan allerlei nieuwe commerciële diensten hangt, is Windows een logischer keus.
Maar voor gewone gebruikers die een beetje browsen, media afspelen, een documentje openen is de overgang juist een breeze. Alleen gaan die zelf nooit een ander systeem installeren. Zijn je ouders zo? Zet dan Ubuntu erop en ze zijn veilig voor al die phisting en andere aanvallen en je wordt op verjaardagen en feestdagen niet meer gevraagd probleempjes op te lossen. Het systeem onderhoudt zichzelf, het doet geen gekke veranderingen en stelt geen moeilijke vragen, probeert niets op te dringen.
Met een dual-boot hoef je niet te kiezen, dat is handig als je veel Windows games hebt, al kan Proton hier nu verandering in brengen. Je kan ook Windows aanhouden op een andere machine. Heb je genoeg geheugen (8gb) en doe je geen zware grafische applicaties dan kan je Windows ook prima in een virtuele machine opstarten.
De vraag blijft, waarom? Waarom zou je een Windows-vervanger zoeken als je al Windows hebt? It makes no sense. Je wil iets dat op voor jou belangrijke aspecten beter is, en neemt het mindere op andere aspecten erbij. Waarom zou je veel tijd en moeite investeren om een nieuw systeem te leren kennen, dat hetzelfde doet als het oude? Dat is zoiets als zeggen: Ik wil een nieuwe vrouw, maar ze moet wel op alle punten minimaal gelijk zijn aan de oude, want ik wil niet veranderen. Nee, ik denk dat je met dit uitgangspunt beter lekker kunt blijven zitten waar je zit.
Maar voel je aangetrokken tot gemeenschapsprojecten en houdt je wel van een beetje avontuur en zelf knutselen en eigen inbreng, dan is Linux voor jou. Dat soort mensen heeft nog nooit spijt gekregen en worden enthousiaste gebruikers. En dat is ook wat de Linux gemeenschap nodig heeft, geen gratis-zoekers die willen klagen, maar mensen die het willen helpen dragen.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 21 december 2020 10:20]