Software-update: Syncthing 1.5.0

Syncthing logo (75 pix) Versie 1.5.0 van Syncthing is uitgekomen. Syncthing is een opensourceprogramma waarmee bestanden tussen twee computers kunnen worden gesynchroniseerd. Dit gebeurt net als bij BitTorrent Sync zonder dat er een centrale server tussen zit, zoals dat wel het geval is bij opslagdiensten als bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive, OneDrive en iCloud. De software is onder meer beschikbaar voor Windows, Linux, macOS en Android. Ook zijn er packages voor Synology en Qnap. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

Release version 1.5.0

This release changes the default location for the index database under some circumstances. Two new flags can also be used to affect the location of the configuration (-config) and database (-data) separately. The old -home flag is equivalent to setting both of these to the same directory. When no flags are given the following logic is used to determine the data location:

 • If a database exists in the old default location, that location is
  still used. This means existing installations are not affected by this
  change.
 • If $XDG_DATA_HOME is set, use $XDG_DATA_HOME/syncthing.
 • If ~/.local/share/syncthing exists, use that location.
 • Use the old default location.

This logic is used on non-Windows, non-Mac platforms only. On Windows and Mac the logic is unchanged.

Bugfixes:

 • #3808: gui: Number of days must be number flashes red then disappears
 • #5809: stdiscosrv failed to load keypair without proper error message
 • #6410: Wrong 30-days-interval in staggered versioning
 • #6430: Incorrect out-of-sync/locally changed status indication on folders
 • #6436: Revert Local Changes red button does not work correctly
 • #6440: Doesn't run monitor process when started with STNORESTART=1
 • #6450: LDAP auth doesn't handle LDAPS with certificate validation
 • #6487: Scan problem within single unignored subdirectory prevents bidirectional sync

Enhancements:

 • #4924: Move index db to $XDG_DATA_HOME/syncthing/
 • #5376: Improve LDAP authentication
 • #6384: Do auto upgrades early and synchronously on startup
 • #6416: Improve device status for "unused" devices
 • #6432: Deleted file that existed locally only reported as locally changed
 • #6437: Don't start browser when restarting after upgrade

Other issues:

 • #6471: Windows exe isn't properly version tagged
Versienummer 1.5.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Android, Linux, BSD, macOS, Solaris, Windows Server 2008, iOS, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016
Website Syncthing
Download https://github.com/syncthing/syncthing/releases/tag/v1.5.0
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

05-05-2020 • 13:09

20 Linkedin

Submitter: patviev

Bron: Syncthing

Update-historie

Reacties (20)

Wijzig sortering
Ik ben juist na jaren gestopt met SyncThing omdat het by design eigenlijk nooit werkt zoals je wil. Alleen in heel specifieke gevallen.

Bijvoorbeeld:
Whatsapp & Signal messages backup only syncen naar je NAS. ok dat werkt prima. 2-way sync is hiervoor geschikt omdat je de backup files synced en beide apps houden de map met backups zelf schoon.

Android/DCIM en Android/Pictures syncen. Dat wil je 1-way naar de NAS en ik wil dat Deletes (zeker van de /Pictures map) niet worden gesynced.

Syncthing ondersteund 1-way (Send Only). Maar als je "Ignore Deletes" optie gebruikt, zal de sync status altijd op 98% hangen, ondanks dat het syncen volgens de door jou gekozen regels reeds 100% is. Dit is zo gekozen en geen bug. Kan je lange discussies over voeren. Maar als het volgens jouw sync regels klaar is met syncen moet het niet aan de user aangeven dat het nog bezig is (eeuwig).

Overigens zijn mappen bij 1-way sync (Send only) ook standaard "Out Of Sync" in rode letters (want op de ontvangende device kan je bestanden wissen/toevoegen en dan heb je daar minder files dan op het versturen device), waardoor je denkt dat het syncen is gestopt terwijl dat netjes blijft werken. De rode melding is hierbij verwarrend.

De functionaliteiten van SyncThing zijn dus niet goed verwerkt in de statussen en UI, wat ik erg vervelend vind maar de developers vinden het juist goed zo. Ze hebben send only en ignore deletes wel mogelijk gemaakt, maar doen alsof je alleen 2-way sync mag gebruiken en gaan dit ook absoluut niet aanpassen (zie discussies op het forum).

Als je een feature implementeert, doe het dan goed of meld dat het nog komt/niet af is. Ze zeggen juist het tegenovergestelde..

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 5 mei 2020 14:35]

En de hamvraag, heb je ook een goed/werkbaar alternatief gevonden?
Ik dacht Seafile. Maar die werk alleen icm zijn eigen opslag systeem. Ik heb een Ubuntu based zuinige server gebouwd die ik ook als workstation gebruik. Alle data zou met Seafile gekopieerd worden naar het Seafile opslag systeem. Dan heb ik dus veel vrije ruimte nodig.

Als je echt dedicated NAS hebt is Seafile zeker een beter alternatief. Anders niet.

Ik wil Pydio gaan testen. Zocht namelijk niet alleen een sync oplossing maar ook een Dropbox achtige oplossing ernaast. Vandaar dat ik met Seafile heb getest.
Pydio schijnt goed te zijn maar over sync functionaliteit heb ik nog niet veel gevonden. Testen dus.
Ik heb een dedicated NAS, maar ook meerdere gebruikers en ik wil fined grained folder access. Ik kom al snel uit op de professional edition voor $100 per jaar. Voor thuisgebruik, familie en vrienden. Ik ben wel bereid ergens voor te betalen, maar $100 per jaar is wat veel.
met Pydio? Ik haal uit de website namelijk niet wat de exacte Home Use beperkingen zijn.. ik zie in elk geval geen beperking op het aantal users. Een ander alternatief (zonder database) is trouwens FileRun (gebaseerd op Own/NextCloud maar puur file management) maar dan kan je weer geen bestanden delen met externen.
Ik ga Pydio testen maar sluit niet uit dat ik toch SyncThing voor sommige dingen in zal zetten.
Dan maar alles via 2-way sync en iets bedenken voor de photo backup om ervoor te zorgen dat als ik een foto maak, deze later onverhoopt wis op mijn telefoon, het al is gebackupped op de server (bijv door Duplicati) voordat de delete actie is gesynced naar de server --> dit is mijn grootste probeem met SyncThing (een probleem dat blijft bestaan als je SyncThing icm Duplicati gebruikt zoals @DarkFire1985 dat doet).

Deletes niet syncen kan wel maar ik kan dan nooit meer onderscheid maken tussen een werkelijk probleem met syncen versus geen probleem met syncen doordat SyncThing altijd zal aangeven dat het op 98% zit en out-of-sync is.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 5 mei 2020 18:41]

Heeft iemand ervaring met Nextcloud voor dit soort vraagstukken?
omdat het by design eigenlijk nooit werkt zoals je wil
Dus Syncthing an sich is niet de oplossing voor jouw use-case. De use-case voor Syncthing zijn ze inderdaad heel stellig over hoe je het moet gebruiken. Maar dat wil niet zeggen dat Syncthing zelf niet goed werkt.
Voor mijn use-case (bestanden synchroniseren tussen non-trusted domains) werkt Syncthing goed, en de "tekortkomingen" programmeer ik omheen.
Je kan bijvoorbeeld jouw Android/Pictures folder dagelijks kopiëren naar een andere folder. Die folder is dan jouw backup. Dan heb je jouw functionele vraag ingevuld en kan Syncthing de folders synchroon houden, waar het voor bedoeld is.
Dat laatste wilde ik ook juist , maar dat is toch niet betrouwbaar?

Android <--- SyncThing --> server mapje --Duplicati----> backup mapje
Echter als er per ongeluk dingen worden gewist op je telefoon (binnen 24u nadat de foto is gemaakt), zijn ze ook direct weg in de server map. Vervolgens draait de backup en die mist dan de foto's van die dag.
Dan draai je het script vaker?
Maar dat is toch nooit waterdicht, via scheduling. Je zou het script dan moeten laten triggeren zodra er een wijziging in de betreffende map plaatsvind..
Ik ga voor dit soort dingen toch verder zoeken naar een andere oplossing. Zolang je "deletes" synced met Android heb je geen waterdichte backup. Dat is prima voor als je data nauwelijks verandert, bijvoorbeeld tussen servers. Of juist als je een map deelt tussen laptops of telefoons, zodat je samen met partner/collega's/vrienden een gezamenlijke map hebt.
Iemand hier ervaring mee? Klinkt goed namelijk!
Ik gebruik het om savegames tussen PC en laptop te syncen en om gegenereerde wallpapers op mijn Android telefoon (Tapet (ook een aanrader)) over te kopieren naar mijn PC en laptop waar ze ook als achtergronden gebruikt worden.

Werkt perfect, alleen apparaten toevoegen werkt niet altijd even lekker omdat het lijkt dat ik het nieuwe apparaat op alle bestaande apparaten moet goedkeuren.
Ik heb SyncThing hier om wat mappen te delen tussen (op dit moment) 2 computers. Ik heb er toendertijd veel onderzoek naar gedaan en veel opties nagekeken, en dit is wat ik me herinner:

Syncthing vereist dat twee apparaten allebei aangeven dat ze de share willen delen. Tussen 2 apparaten houdt dat in dat je op allebei de computers even 'Ja' moet zeggen om die map te kunnen delen. Als je 3 apparaten hebt die een map willen delen (of meer), moet je ze dus van allemaal interconnected accepteren.

Een voorbeeld: Stel je hebt drie apparaten A, B en C, en een map Share die tussen hun in ge-shared moet zijn. Dan moet A dus toestemming vragen en delen met B en C. B moet toestemmingen vragen en delen met A en C, en C moet dat doen met A en B.

Er is echter de mogelijkheid om tegen apparaten te zeggen dat ze de share-approval ook mogen doorsturen naar andere devices. Dan hoef je dus alleen toestemming te geven op computers A, B en C voor de share, en de share wordt dan toch tussen elke computer onderling geregeld.

Dit doe je door de SyntThing Web UI te starten (configuratiescherm), ga dan naar 'Externe Apparaten', kies 'Bewerken', en in 'Delen' activeer 'Introductie-apparaat'.

Met deze mogelijkheid is het dus ook makkelijker om bij een gedeelde map in een groep apparaten een nieuw apparaat toe te voegen dat ook die map deelt.
Ik gebruik deze al enkele jaren en werkt prima!
Wel heb ik deze ook via Docker op een NAS gezet die 24/7 draait. Anders is het vb. moeilijk te syncroniseren met een dual boot en/of weinig verbonden toestellen. Werkt prima samen met Syncthing Lite op Android. Af en toe moet je wel eens kijken of alles nog gezond is. Soms stopt hij eens omdat een schijf vol is of omdat een map weg is. Maar dat is met Dropbox niet anders.
Ik ben hierop overgestapt toen Dropbox mijn gratis promobundel opslag wegnam.
Na opruimen kreeg ik m'n data nog altijd niet in Dropbox.

SyncThing werkt behoorlijk goed out-of-the-box. Vroeger had hij problemen met een groot aantal kleine files te monitoren, maar dat is intussen opgelost. Is wat mij beterft een ideale vervanger voor dingen als Dropbox.

Enige wat je moet doen is je computers aan elkaar voorstellen, en zorgen dat ze met elkaar kunnen praten wanneer je niet op hetzelfde netwerk zit (als je wil dat ze syncen wanneer je bijvoorbeeld op de baan bent).

Ik gebruik hiervoor gewoon een SyncThing op een Linux servertje dat ik toch al huur, die staat gewoon op het Internet, en daar kunnen mijn andere computers dus altijd mee syncen.
Werkt voor mij uitstekend om mappen tussen verschillende computers/nas en telefoon/nas te synchroniseren. Heb het net zoals @Tofu draaien in een docker op mijn nas. Kost even iets tijd om het te installeren en configureren, maar als het eenmaal draait heb je er geen omkijken meer naar.
Ik gebruik het in combinatie met duplicati voor de diverse backups te synchroniseren.
De verschillende pc's synchroniseren naar de NAS hiermee. Hierna maakt Duplicati incrementals backups en syncthing synchroniseert deze naar een remote locatie.

Ook heb ik het een tijdje gebruikt op mijn mobile devices om documenten en/of foto's te synchroniseren naar de NAS.

Oh en als laatste synchroniseer ik mijn USB stick hier nog mee richting de NAS.

[Reactie gewijzigd door DarkFire1985 op 5 mei 2020 14:57]

Ja, het is een mooi product, maar niet zonder fouten. Zo mist een handmatige sync optie en werken de apparaat discovers en folder share notificaties niet altijd even goed (of je moet Syncthing opnieuw opstarten). Maar als je het eenmaal hebt draaien dan draait het wel mooi op de achtergrond door.
Werkt goed. Webbased interface, regelmatige updates, behoorlijk rap en wordt actief ontwikkeld. Er zijn een aantal concurrenten die min of meer hetzelfde doen, maar syncthing's unieke selling point is dat het ook achter CG-NAT werkt (bv 4G routers) of andere situaties waar je geen poorten kan openen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 5 mei 2020 17:49]

Ik gebruik het om werkbestanden tussen mijn NAS (freenas met syncthing als plugin), desktop pc en laptop te synchroniseren. Waarbij de bestanden op de NAS ook een version history krijgen. Werkt als een zonnetje.
Daarnaast synchroniseer ik soms de foto's van mij telefoon naar een map op de NAS.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee