Software-update: Exact Audio Copy 1.4

Exact Audio Copy logo (75 pix) Versie 1.4 van Exact Audio Copy is uitgekomen. Exact Audio Copy is een geavanceerd audio-extractieprogramma, om al dan niet beveiligde audio-cd's in de computer in te lezen, waarbij kan worden gekozen voor vrijwel elk denkbaar compressieformaat. Het programma is ontwikkeld door André Wiethoff, uit onvrede over de toenmalige extractieprogramma's, die vaak slechte resultaten behaalden met beschadigde cd's. Exact Audio Copy gebruikt een leestechniek waarmee fouten met zeer hoge betrouwbaarheid kunnen worden gedetecteerd en in veel gevallen zelfs gecorrigeerd. Door middel van de AccurateRip-plug-in kan de kwaliteit van de rip worden vergeleken met die van andere gebruikers. De changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

What’s new in version 1.4
  • It is possible to use two command line encoders for compression
  • The second compressor has separate file naming conventions
  • The freedb++ plugin has been replaced by a MusicBrainz plugin (the official freedb will cease to exist)
  • The cover downloader in the plugin has been updated to find again more images
  • The lyrics downloader in the plugin has been made to work again
  • The profiles data format has changed, but it is possible to load profiles from version 1.3
  • Removed a problem with the metadata plugins, possibly crashing EAC at the end of a rip
  • Fixed the problem of no length information (TLEN) in the last track if EAC writes the ID3V2 tag
Exact Audio Copy screenshot (620 pix)
Versienummer 1.4
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows Vista, Windows 8, Windows 10
Website Exact Audio Copy
Download https://www.fosshub.com/Exact-Audio-Copy.html
Bestandsgrootte 4,87MB
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

07-02-2020 • 06:51

60

Bron: Exact Audio Copy

Reacties (60)

60
59
56
2
0
1
Wijzig sortering
Ik lees hier en daar FLAC... Is gewoon .WAV geen optie?
Schijfruimte is tegenwoordig niet meer het probleem toch?
FLAC et al neemt significant minder ruimte in, in het ergste geval zo'n 70 %, gemiddeld rond de 40-50 %, soms maar 30 %. Van mij hoeft m'n verzameling niet twee keer zo groot… :)

Maar ook belangrijk zijn de tags. Ik gebruik MusicBrainz Picard voor metadata (en automatisch op de juiste manier benoemen) + ReplayGain zodat m'n albums allemaal ongeveer even luid klinken.
Anoniem: 100047 @Garrett7 februari 2020 11:37
Zeker is WAV een optie, EAC ondersteund dit out of the box. Daarnaast kan je het één en ander aan EAC knopen, zoals de LAME ( :9 _/-\o_ ) MP3 encoder. Het enige wat ik echt op mijn Linux'je mis is EAC, een prachtprogramma.
Asunder werkt ook makkelijk, heeft ook een cdparanoia optie.
maar eac doet het ook met wine (nadat .net20 geinstalleerd is met winetricks)
Hmm... moet ik Wine installeren :| Straks even proberen, dan maar even van mijn geloof afstappen.
Asunder werk wel makkelijker :)
Op Linux gebruikte ik (volgens mij) altijd rubyripper of grip. Beide gebruiken vergelijkbare technieken als EAC om goede rips te maken.

Nu ik overgestapt ben naar Mac, ben ik overigens XLD gaan gebruiken om cd’s te rippen.

[Reactie gewijzigd door DeeD2k2 op 24 juli 2024 21:20]

Anoniem: 100047 @DeeD2k27 februari 2020 21:10
Er zijn wel alternatieven, maar ik mis het programma zelf. Rippen doe ik zowat niet meer.
Kan je EAC niet in Mono draaien? Of misschien zelfs in een VM (en dan de CD drive mounten)?

EAC Docker container, anyone? :D
Anoniem: 100047 @keranoz8 februari 2020 10:00
Geen idee, ik ga eerst ff kloten in Wine, zoals @bouwfraude al zei.
FLAC is een soort gezipte WAV en scheelt toch best nog een hoop in vergelijk met de grootte van een WAV.
(factor 9 a 10)
Ook kan een WAV geen metadata opslaan en een FLAC wel (artiest, album etc)
Factor 9 a 10? Heb je een voorbeeld? Ik haal gemiddeld zo'n 50%.
Tuurlijk is dat een optie, maar waarom zou je? Wav neemt meer ruimte in, en FLAC is ook lossless?
Metadata is met WAV nog best een probleem. Een beetje geavanceerde bibliotheek bijhouden van WAVs is een stuk moelijker dan met FLAC. Nog afgezien van zaken als foutdetectie met checksums die wel in FLAC zitten maar niet in WAV.
FLAC is kleiner, maar belangrijker, het is veel uitgebreider qua metadata.
Schijfruimte niet. Maar backuppen en bestandsdeduplicatie zal niet zo rap gaan.
Hier nog een 3000+ cd collectie die nog moet worden gedigitaliseerd. Zoals je snapt zie ik er tegenop maar ik heb al wel gelezen dat dit de applicatie is hiervoor! Op korte termijn maar eens inlezen wat de beste snelheid+kwaliteit oplevert.

Programma ziet er in ieder geval logisch uit.
In die situtatie zat ik een paar jaar geleden. Inmiddels al mijn CD geript naar FLAC - gecomprimeerd, maar lossless. Simpelweg omdat ik de schijfruimte inmiddels heb en ik wil niet nog een keer alles rippen, omdat de kwaliteit stereotoren/boxen/etc in de toekomst beter worden. :)

EAC is hiervoor de beste oplossing, in combinatie met MP3tag... daar heb ik veel gebruik van gemaakt om alles op orde te krijgen. :)

Als je zoveel CD's hebt, bedenk eerst een goed plan om het aan te pakken qua programma's/workflow. En rip wekelijks een stuk 20-40 CDs, probeer er zeker niet teveel/te lang te rippen. Na een stuk of wat maak je foutjes in het renamen en dan kost het meer werk! 3000+ CDs heb je toch niet in een weekend gedaan, dat zal een paar jaar duren.
Ik heb dezelfde oefening 5 jaar geleden gedaan: eerst de ganse collectie sorteren, dan elk album nog eens volledig afspelen om het kaf van het koren te scheiden. En de blijvers (ongeveer 80%) geript.

Dat heeft mij bijna 2 jaar gekost maar het resultaat mag er zijn: sommige albums die ik was vergeten bleken na herbeluisteren zo goed te zijn dat ik de gaten in mijn collectie ben gaan opvullen. Weeral 800 CDs er bij (en je vind ze nu aan spotprijzen).

Kleine tip: neem je tijd. Als je probeert 50 CDs op een dag te doen, dan raak je het snel beu. Doe het rustig en vervolledig meteen alle tags met een Tagscanner of gelijkaardig programma.

Een voorbeeld van de keuzes die je beter op voorhand maakt: "The", "A", "An", De", ... vooraan of achteraan de groepsnaam? Hetzelfde met voornamen: Mercury, Freddie of Freddie Mercury? Verschillende mappen voor albums die uit meerdere CDs bestaan, of vertrouw je op Disc-tags?
Kijk zo doe ik het ook. Ben ook super verbaasd dat er een update is, super!

Mooie tips die ik dan nog wil geven zijn:
Album Art Downloader: https://sourceforge.net/projects/album-art/
Bulk Rename Utility: https://www.bulkrenameutility.co.uk/

Maakt het nog een stukje completer en je hernoem probleem is ook meteen een stuk minder werk.
Kom je nu mee met Album Art Downloader... die had ik eerder moeten hebben! ;)
Hahaha, tja. Ik heb er een hoop tijd in gestopt toen ik hem vond. :P
Geweldig te horen dat hier meer fervente muziekliefhebbers zijn. Het merendeel van mijn CD muziekcollectie heb ik in FLAC dankzij een inmiddels verdwenen muziek-deel-platform. Dat scheelde afschuwelijk veel tijd. Tegenwoordig koop ik meestal geen muziek meer op CD, maar als audiobestand via BandCamp. Ik vind het belangrijk dat artiesten en labels betaald krijgen en BandCamp's fair-trade-music-policy staat me al jaren aan (streamen, DRM vrij downloaden en artiesten/labels krijgen een zeer acceptabel deel van de verkoop). Ik heb zo zelfs aardig wat CD's en platen digitaal opnieuw aangeschaft.
Jaren terug had ik een Hifidelio, en daarmee heb ik toen honderden CD's mee geript.
Hadden ze goed over nagedacht, na het rippen ging kwam de CD eruit, hup volgende erin, en ging ie weer verder. Kostte eigenlijk geen moeite behalve dan eens in de zoveel tijd even van de bank komen voor een klein minuutje. Collectie rippen ging dus redelijk vlot, iedere avond een stapel :-)
Heeft iemand nog CD's?
Zeker. Er gaat niks boven schijfjes in laatje voeren op de buik op een goed vloerkleed met deftige boxen en versterker. Liefst SACD. Kan ie die trouwens ook rippen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 24 juli 2024 21:20]

SACD's DSD data zit op een speciale laag op het schijfje die een normale CD-drive niet kan lezen, als hij toch iets ziet is dat de 'klassieke' CD-audio laag (en dan heb je een 'hybrid-SACD' schijfje). Er zijn wel truukjes om een SACD-speler de data door te laten geven, bijvoorbeeld via streaming, maar wat er precies kan hangt van je speler af.
SACD is gewoon de tweede "DVD" laag, DVD speler kan er technisch bij.
Ja en nee, men gebruikt dezelfde laser en track specs, maar de data wordt er anders in opgeslagen, een DVD speler kan er technisch dus niet bij. Het lezen van een optische schijf is een combinatie van mechanische en digitale processen, alleen het mechanische proces is hetzelfde. Zie ook http://amplioaudio.blogsp...ng-sacd-with-your-pc.html
You couldn't purchase a SACD drive for your PC and even though it turns out a SACD drive is really a DVD drive with different firmware that allows it to read the DSD data format, you couldn't just replace the DVD's firmware to make it work with SACDs.
Als een speler er technisch bij kon dan zou je hem ook met wat tweaks kunnen gebruiken om te rippen, zoals bijvoorbeeld bij een GD-ROM. In de praktijk moet je juist een SACD-speler tweaken om te kunnen rippen.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 24 juli 2024 21:20]

Absoluut. Vertrouwde een tijdje op Spotify en Apple maar die wissen doodleuk je gehele bilbiotheek als je eens naar het buitenland gaat en Apple vertikt het om zonder papierwinkel opsturen je betaalde zooi terug te geven. Gelukkig had ik nog niet zo veel verkocht.

Als je het alleen online koopt, ben je het snel weer kwijt en dus betaal ik daar niet meer voor. Ik had het moeten weten omdat ik ooit een van de eerste kopers was bij Planetmp3 (of Mp3planet of hoe het ook heette).
Absoluut. Vertrouwde een tijdje op Spotify en Apple maar die wissen doodleuk je gehele bilbiotheek als je eens naar het buitenland gaat en Apple vertikt het om zonder papierwinkel opsturen je betaalde zooi terug te geven. Gelukkig had ik nog niet zo veel verkocht.
Kun je dit wat verder toelichten, want ik vind dit een vreemd verhaal?

Ik heb ook heel veel bij Apple gekocht en kom ook wel eens in het buitenland, maar bij mij is er nog nooit wat gewist. Tevens heb ik hier ook nog nooit eerder van gehoord.
Niet in België en Duitsland. Ga maar naar Brazilië. Kijk in je Apple winkel op je laptop als je verbonden ben met het internet zonder vpn. Poef, weg. Als je vraagt waarom, dan is het "Ja maar meneer, luisterrechten in andere landen bla bla." En dan mag je het allemaal wel opnieuw aankopen maar daar had ik minder zin in.
Terug in NL, dan denk je, alles wordt per direct teruggezet. Maar nee hoor. Dan vraag je support, dan duurt een week, blijkbaar nogal ingewikkelde vraag. Blijken er heel wat lui een vpn te gebruiken en ze weten dat ik er 1 van ben (blijkbaar is iedere paar uur van een ander EU land een weggever). Alles wat ze nodig hebben, is een vliegticket die laat zien dat ik ben teruggereisd, en kopie paspoort. Dat heeft Apple niet nodig en dus heb ik die hele store van ze gewist, bekijk het maar.
Met Spotify is het nogal een probleem dat het ene nummer wordt gewist en dan komt er een andere uitvoering in de plaats, of ze halen dingen lukraak weg. Geen playlist intact. Dan vraag ik waarom, geeft support me een lijst van redenen waarom Spotify geweldig is en waarom ze geen invloed hebben op wat ze wel en niet mogen aanbieden. Ook iets in de trant van "U moet meer populaire muziek luisteren dan is dat probleem er niet." Moet? Dat maak ik zelf wel uit en daar heb ik geen zin in. Dan betaal ik niet langer. Maar ongeacht van hoe lang je heb betaald je heb uiteindelijk helemaal niks.
In beide gevallen, als je de cd bezit en er zelf een .m4a of .flac van maakt heb je geen probleem met beide diensten.
Dan had je nog die mp3 dienst, die was in 98-2000 zo ergens helemaal hype. Maar door te trage groei trokken investeerders de stekker er snel eruit, geen cent terug. Punt was, dat voor iedere keer afspelen moest er verbinding met de server zijn, zeg maar een veredelde Spotify. Toch kabel toen, en nieuw. Maar server weg, aankopen weg. Toen kwamen ze nadat ze lang en breed schluss waren uiteindelijk met een oplossing, iedereen kreeg een programma om toch af te spelen, zonder server. Maar ik en iedereen die ik ken, had de zooi allang gewist, schijven waren behoorlijk klein. Alsof ze het niet wisten. Echt wel. En geen manier om nog aan die bestanden te komen, en zowel, zolang gold die regeling niet dus je moest snel zijn.

Dat is al 3 keer dat ik flink te pakken ben genomen. Het houdt een keer op. Ik koop wel fysiek en anders naar DC++.
Bedankt voor je reactie.

Ik blijf het wel bijzonder vinden dat je muziek zomaar gewist wordt en dat je zoveel moeite moet doen om het weer terug te krijgen. Ik vraag me af of dit ook in hun voorwaarden is vermeld.

Maar om dit soort problemen te voorkomen, kun je het beste gewoon fysieke CD’s kopen en als je wel online iets koopt, dat het op zijn minst DRM-vrij is zodat je er een backup van kunt maken.

Van mijn gehele iTunes collectie heb ik een backup, dus mocht Apple besluiten om de boel te wissen, of een album wordt op last van de artiest / uitgever teruggetrokken (heb ik al een keer meegemaakt), dan heb ik in ieder geval nog toegang tot de muziek waarvoor ik betaald heb.

Streaming diensten zijn leuk, maar wel voor er bij. Echt goede muziek wordt hier nog steeds apart gekocht.
Jazeker. 1904 om precies te zijn :)
Zeker, een stuk of 700. Veel speciale uitgaven en pre-loudness-wars uitgaven (juist geen remasters!). Ben ook gebruiker van streaming diensten, niets mis mee verder. Maar appels en peren met CD's.

Ook koop ik online wel eens lossless bestanden, alhoewel ik laatst ervaarde dat gekochte flac bestanden zeer waarschijnlijk van een lossy bron afkomstig waren (rechtstreeks bij de artiest gekocht...). Dat is toch een groot nadeel: er is een woud van lossless bestanden (meestal wel flac, maar verder in allerlei varianten) op de markt, waarvan de bron totaal niet traceerbaar is. Dan kies ik toch liever voor een geripte 16/44 CD & AccurateRip-verificatie.

Ik ben dus heel erg blij dat EAC nog ondersteund wordt. Samen met dbPowerAmp en XLD toch de gouden standaard voor het rippen van audio-cd's. Met Cuetools en Foobar als goede 'runner ups' uiteraard. De rest mag eigenlijk niet eens in de schaduw staan van deze programma's.
Wow!


Na 4 jaar een update. En ik gebruik het al sinds 1906 (voor m'n gevoel).

What's next? Slackware 15?

Top. Als ís m'n cd collectie inmiddels al wel digitaal, je weet nooit wanneer je nog eens struikelt over zo'n glimmend zilveren schijfje!!
Waarschijnlijk om deze belangrijke reden een update en ik ben er erg blij mee:
'The freedb++ plugin has been replaced by a MusicBrainz plugin (the official freedb will cease to exist)'
Van het weekend maar eens updaten dan... _/-\o_
Mijn oude rips zijn niet alleen in mp3, maar ook nog eens veel lagere kwaliteit dan de bijna transparante LAME preset extreme. Ik rip dus vaak genoeg een cd'tje nog eens opnieuw, deze keer in FLAC omdat ik nu wel de ruimte heb. 15+ jaar geleden niet. ;)
Oh mp3! Dat gebruik ik ook nog om podcasts te uploaden (mono, q0 v4). Alles ondersteund dat. FLAC voor archief en daarna (evt) naar opus is toch wel zo'n verschil vergeleken met de 128kbps lage kwaliteit mp3's van vroeger.
Hier ook zo een. Onripbare of beschadigde CD's kon ik weer uitlezen. Wordt niet meer heel veel gebruikt, maar heel soms toch wel.
Ik koop nog steeds wel eens CD’s. Meestal iets wat niet of moeilijk te krijgen is op een andere manier. Koop ik een tweedehands CD ergens online, rip ik hem en daarna verdwijnt hij ergens in de kast.

En zeker voor tweedehands is een goed rip programma met AccurateRip wel een must 😬.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 24 juli 2024 21:20]

Als ís m'n cd collectie inmiddels al wel digitaal,
Waren CD's niet altijd al digitaal? ;)
Misschien ook eens proberen, gebruik nu CDex op VBR 256-320, maar wil alles naar FLAC overzetten. Iemand ervaring met het verschil tussen CDex en EAC?
Geloof dat CDex geen AccurateRip ondersteunt. Dat meestal is toch wel de ultieme bevestiging dat een rip 100% is gelukt. Verder heb ik bij beschadigde CD's een voorkeur voor EAC, maar cd-paranoia van CDex is ook wel een beproefde library.

Een nadeel van EAC is wel dat je er een hele studie van moet maken als je alle opties wilt doorgronden.
De defaults van EAC zijn voor bijna iedereen goed genoeg.
Eenvoudiger alternatieven van goede kwaliteit (en AccurateRip) zijn Foobar2000 en Cuetools.
Waarbij Cuetools tot op zekere hoogte bepaalde fouten *achteraf* nog kan herstellen ook. Heeft me al meerdere keren gered bij EAC-rips die niet meer foutloos lukten wegens krassen e.d.
In de praktijk zal het weinig uitmaken mits je full paranoia hebt ingesteld (iirc de default in CDex). Op oudere schijflezers is EAC voor zover ik weet de enige tool die goede resultaten kan verkrijgen als de drive de boel (voor het rippen) verprutst met ingebouwde foutcorrectie. Of dat in het SATA-tijdperk nog van belang is betwijfel ik. Maar met EAC hoef je je iig geen zorgen te maken op een willekeurige computer.
Altijd mijn nr. 1 ripper geweest. Gebruik het tegenwoordig maar heel sporadisch meer, maar het blijft een super programma.
Same here. Super.

Één van die programma's die na mijn overstap naar linux wat heimwee gevoelens gaf. Gelukkig ontdekte ik RipperX. Simpeler maar óók met cdParanoia. Alleen... Op uitgebreidheid legt die het wel af tegen deze meester. EAC RULES.
En dan kom je er achter dat sommige cd's eigenlijk geen cd's zijn.
De kopieerbeveiliging van Melody AM van Royksopp is gewoon smerig. Die hebben express fouten in de tracks gemaakt die automatisch met de CRC gecorrigeerd worden zodat je met afspelen niets hoort, maar ript onwijs tikt.
Iets minder nauwkeurig, maar voor die éne CD kies je dan de burst-modus, in 9/10 vd. gevallen een tikloze rip.
Waarschijnlijk wat outdated, deze settings werden aangeraden om perfecte rips te maken.
https://jaykayonline.com/eac/eac_setup.html
Top programma, altijd al geweest. En in deze tijd een luttele 5 MB.
Toen ik nog een optische media speler had in mijn PC heb ik dit programma ook veelvuldig gebruikt. Werkt perfect en gemakkelijk in gebruik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.