Software-update: Defraggler 2.22 build 995

Defraggler logo (75 pix) Piriform heeft na lange tijd weer eens een update van Defraggler uitgebracht. Dit defragmenteerprogramma kan niet alleen voor de hele harde schijf worden gebruikt, maar ook voor individuele bestanden. Het doel is hetzelfde, namelijk het verkorten van de laadtijd van het besturingssysteem en de programma's. Sinds versie 2.0 is het mogelijk om tijdens het starten van de computer te defragmenteren, dus nog voordat Windows wordt geladen. In deze release zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

Changes in version 2.22.995:
  • Fixed a bug that caused a scheduled defrag to fail silently
  • Improved SSD detection for newer SSD devices
  • Improved SSD detection for laptops
  • Added new Privacy menu Installer
  • /L (list) switch now highlights SSDs
  • Added a warning when attempting to defrag SSDs
  • Added switch for forcing defragmentation of SSDs
  • Fixed text cutoff on the 'Defrag' button in Dutch
  • Added a warning when attempting to defrag SSDs
  • Fixed text bleeds in the installer for German and other languages

Versienummer 2.22 build 995
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows Vista, Windows 8, Windows 10
Website Piriform Ltd.
Download http://www.piriform.com/defraggler/builds
Bestandsgroottes 5,52MB - 6,11MB
Licentietype Freeware

Reacties (19)

19
19
17
1
0
1
Wijzig sortering
Het voordeel van dit programma is dat je ook de systeembestanden kunt defragmenteren. Zoals de registry en pagefile (vooral handig indien je die een vaste grootte gegeven hebt).

Verder heeft dit programma een ingebouwde planner, die ook snel kan defragmenteren, die duurt typisch 2 minuten. Je kunt voor iedere schijf een aangepast schema maken.
De standaard Windows defrag tool duurt veel langer, en is potentieel op te merken in het gebruik.

Andere voordelen:
- SMART informatie tool
- Bestanden of mappen uitsluiten
- Shutdown na defragmentatie optioneel
- Voorwaarden voor defragmentatie zijn in te stellen (ik doe meestal fragmenten kleiner dan 50MB en minimaal 20 fragmenten)

Net als bij Ccleaner, kun je de configuratie laten opslaan in een .ini bestand, zodat de configuratie voor alle gebruikers geldt: Instellingen->Opties->Geavanceerd
In dit tabblad kun je het beste ook de Benchmark uitzetten, en VSS laten stoppen.

Heb dit programma al letterlijk duizenden keren geinstalleerd. Enige probleem is dat VSS of Defraggler op hol konden slaan van elkaar in specifieke omstandigheden. Daarom ook de VSS uitzetten voor de defragmentatie.

Een SSD gebruikt TRIM en garbage collection. Filesystem en SSD functioneren onafhankelijk van elkaar. De Metadata van NTFS kan wél gedefragmenteerd worden in extreme omstandigheden. Maar daar heb je de standaard optimalisatie van Windows voor.
Defraggler waarschuwde altijd al als je een SSD probeerde te defragmenteren.

[Reactie gewijzigd door oheng op 22 mei 2018 20:37]

Wat merk je nu in de praktijk van registery fragmentatie? Volgens mij is dat compleet niet merkbaar.
Waarom zou je bestanden of mappen willen uitsluiten? Dat hindert de defragmentatie alleen maar.

Ik heb net even een test gedaan door eerst een schijf te defragmenteren met de standaard windows defragmentatie om daarna defraggler los te laten. Op een schijf is er geen defragmentatie nodig volgens defragler en op een andere schijf begint het doodleuk zaken te verplaatsen die door de Windows defragmentatie al zijn verplaatst. Niet heel nuttig of betrouwbaar lijkt mij.

Op een SSD is bij mij geen health status beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 mei 2018 08:28]

Je moet ook niet 2 defragmentatie tools na elkaar gebruiken, dat is geen test. Ze hebben hun eigen manier van werken, dus natuurlijk gaan ze elkaar tegenwerken.

En mappen of bestanden uitsluiten is wel handig:
- Je kunt (grote!) log bestanden uitsluiten
- Een map met video bestanden (geen prestatieverlies als ze gedefragmenteerd zijn)
- Tijdelijke bestanden uitsluiten, zoals Torrents

En dit alles om de defragmentatie tijd tot het absolute minimum te beperken. Zoals ik zei: als je het goed instelt, is Defraggler in ongeveer 2 minuten klaar, en valt de job niet op. Dat is een groot verschil met Windows Defrag, die om 01:00 (standaard tijd) de prestaties van je systeem omlaag haalt.

En de registry moet bij het booten geladen worden in het geheugen, dus hoe snel de registry gelezen kan worden vanaf schijf heeft invloed op de boot snelheid. Het is ook niet zo dat je dit iedere week doet. Maar eerder eens in de paar jaar.
Het nut van deze programma's is toch al sinds XP of Windows 7 nihil...?

[Reactie gewijzigd door MavhRik op 22 mei 2018 14:57]

Idem voor SSD's die vaker en vaker gebruikt worden.

Maar:
- Defraggler laat o.a. zien welke bestanden op een bepaalde regio staan. Kan bijv. interessant zijn wanneer je partities verder wilt verkleinen, maar tegen wordt gehouden door bestanden die in de weg staan aan het einde van de partitie.
- Het toont ook welke bestanden gefragmenteerd zijn en hoeveel fragmenten er juist zijn.
- Plus een grafische weergave is altijd wel leuk.
- Defraggler laat o.a. zien welke bestanden op een bepaalde regio staan. Kan bijv. interessant zijn wanneer je partities verder wilt verkleinen, maar tegen wordt gehouden door bestanden die in de weg staan aan het einde van de partitie.
Mwah, een beetje partitiemanager trekt zich weinig aan van de data die op te schijf staat en regelt het verplaatsen hiervan zelf wanneer nodig. Dit voordeel is maar erg klein als je het mij vraagt.
Dacht dat Defraggler gewoon gebruik maakte van de standaard Windows api's en weinig zelf deed behalve als grafische schil dienen
Want? Ik heb nog regelmatig gedefragmenteerd (ook met dit programma) ten tijde van Windows XP (en ik geloof ook Windows 7). Toen de SSD's kwamen, toen werd de noodzaak voor defragmenteren een flink stuk kleiner.
Net even opgezocht, het is sinds Windows 7 automatisch geregeld binnen Windows.
Maar niet zo grondig zoals andere programmatuur dit doet.

Ik heb zelf bv. de HGST 7K4000 4TB Deskstars en een Samsung HD103SJ, en beiden hebben er flink profijt van om de leessnelheden te verbeteren als een bestand weer eens is geplaatst met honderden of duizenden fragmenten.
Als het echt zo gefragmenteerd is zie je ook de schrijfsnelheden naar een andere schijf flink inkakken en er komt veel meer geluid van de drive af voor het seeken.

Overigens lijkt Defraggler niet zo heel erg efficiënt te werken, afhankelijk met het type harde schijf dat je gebruikt.
Zo lijken de 1TB en kleinere schijven van Samsung/Seagate/WD een heel stuk vlotter te defragmenteren dan de 4TB Deskstars die ik in gebruik heb.

Het programma zit heel veel processor kracht te verspillen aan het zoeken welke sectoren er verplaatst moeten worden per bestand, en dan pas komt de schijf weer in actie, dus met veel tussen pauzes.
Daarom gebruik ik momenteel versie 2.08 nog, omdat deze het probleem iets minder lijkt te hebben.

Vergelijk ik dit met Iobit Smart Defrag V3, dan is Smart Defrag een heel stuk efficiënter en heeft continu de schijven op vollast staan.

Helaas vind ik het persoonlijk niet zo fijn dat Iobit de neiging heeft sommige dingen op het einde van de schijf te plaatsen, dus Defraggler moet het zware werk oplossen voordat ik dat nog aanraak om dingen te defragmenteren die Defraggler niet gezien heeft.
Ik ga niet mijn machine daarvoor aan laten. En vaak komt het ook nog ongelegen, waardoor ik het liever handmatig doe en wil weten hoe lang het gaat duren.

Sinds WinVista is de defragmentatie tool van Windows zo erg uitgekleed dat je geen idee hebt hoever het defragmentatieproces is. Dan liever Defraggler, waarbij je ook nog verschillende manieren van defragmenteren hebt.
Klopt, volgens mij elke woensdag. En voor SSD's wordt er een trim uitgevoerd
Het nut van deze programma's is toch al sinds XP of Windows 7 nihil...?
Ja dat is het inderdaad. Een modern OS als Windows 10 regelt defragmentatie zelf in de achtergrond (standaard). Bij een SSD is defragmentatie zelfs helemaal niet aan te raden i.v.m. de vele schrijfacties die een defragmentatieronde teweeg brengt. Vrijwel alle defragmentatie tools gebruiken de standaard Windows API's waardoor het verschil in resultaat vaak nihil is of door een ander algoritme wordt veroorzaakt.
Hmm interessant. Nooit geweten dat een dergelijke tool overbodig zou moeten zijn.
Sterker nog ik heb nog een Windows 7 machine die veel in gebruik is (SSD voor OS en belangrijke programma's, meerdere HDD's voor documenten, films, foto's, etc). Ik heb nog nooit de indruk gehad dat er in de achtergrond een soort preventieve defragmentatie plaats vond.

Vind wel interessant om eens te proberen, weet dat als ik een half jaar niet defragmenteer (goede 3 jaar geleden gehad) dat er meer dan 20% fragmentatie op de schijf is.
Ik ga dat eens even uitzoeken.
Nutteloos vroeger wel gebruikt maar nooit enige verandering gezien. Sinds win 7 niet meer nodig. Het schijnt slecht te zijn voor SSDs.
Doet me denken aan een schoonmaakmiddel waarbij ze in de reclame een fornuis met een cm vet laten zien. Totaal onrealistisch
Nutteloos vroeger wel gebruikt maar nooit enige verandering gezien. Sinds win 7 niet meer nodig. Het schijnt slecht te zijn voor SSDs.
Doet me denken aan een schoonmaakmiddel waarbij ze in de reclame een fornuis met een cm vet laten zien. Totaal onrealistisch
Ik merk de verschillen zeker wel, maar daar is niet iedereen even gevoelig voor.

Overigens voor SSDs is het slecht omdat het geen mechanische apparaten zijn met een zoek-arm die maar op één plek tegelijk kan zijn op de platter van de harde schijf.
Je bent dan gewoon je geheugencellen aan het 'verbranden' waardoor ze slijten, want schrijfacties kosten veel meer stroom om een geheugen cel te herschrijven.

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 22 mei 2018 19:48]

Mee eens. Tot op heden niet eens gemerkt dat Windows dit zelf regelde.
Integendeel zelfs, fragmentatie en de prestaties veranderen merkbaar zonder defragmenteren.
Of ik heb hier te maken met een heel sterk placebo effect.
Sinds versie 2.0 is het mogelijk om tijdens het starten van de computer te defragmenteren, dus nog voordat Windows wordt geladen.
Klinkt interessant. Iemand ervaring hiermee?
Ik gebruik het niet zoveel maar is wel handig. Volgens mij ook nodig als je systeem bestanden zoals de pagefile wilt defragmenteren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee