Software-update: Greenshot 1.2.8.14

Greenshot logo (60 pix)Er is een update van Greenshot uitgekomen. Met dit opensourceprogramma voor Windows kunnen screenshots worden gemaakt. Na het maken van een screenshot krijg je de mogelijkheid om de afbeelding te bewerken, om zo bijvoorbeeld tekst of pijlen toe te voegen. De afbeelding kan worden opgeslagen als een bestand of direct worden geïmporteerd in een programma, of op het klembord of zelfs op een onlineopslagdienst worden gezet. De release notes voor deze uitgave zien er als volgt uit:

Greenshot-RELEASE-1.2.8.14

This version is only a small improvement over Greenshot 1.2.8.12, we backported (copied)

Some fixes for Imgur from Greenshot 1.2.9 (which should be available as a release in a few weeks).

As some might have noticed, we have a new website which we moved to a new hosting platform. While doing this we noticed that the Greenshot update checks are way to often causing a very heavy load, so this needed to be reduced.
Versienummer 1.2.8.14
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows XP, Windows Vista, Windows 8, Windows 10
Website Greenshot
Download https://github.com/greenshot/greenshot/releases/latest
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

04-11-2016 • 08:10

29 Linkedin

Bron: Greenshot

Reacties (29)

Wijzig sortering
net greenshot geinstalleerd en het eerste dat me al opvalt...
wel een picasa plugin maar geen google drive, en dat terwijl ik bijv een screenshot van een betaling echt niet in mijn foto album wil... even zogoed ook geen plugins voor, owncloud en bijv stackstorrage.

en dan heb ik het programma nog niet eens gebruikt...
Bedankt voor de feedback, zeer waardevol.

Als "tegen" argument moet ik zeggen dat de support van image hosting (cloud) services zeer tijd intensief is:
 • over iedere verandering in de service moeten we informatie krijgen, en veranderingen doorvoeren.
 • als er problemen zijn komen de gebruikers van Greenshot eerst bij ons. Ook als der service problemen heeft die wij niet kunnen oplossen
Actueel is het platform waarmee Greenshot gemaakt is nog wat oud, wat er voor zorgt dat veranderingen en uitbreidingen erg lastig zijn. Hieraan werk ik nog, wat ervoor zorgen moet dat het in de toekomst in elk geval makkelijker is om nieuwe services toe te voegen. Ook door andere ontwikkelaars.

Meer services -> meer tijd. In theorie is een service in een dag geschreven, als 't platform eindelijk klaar is, de support kost helaas een veelvoud aan die tijd!

En helaas is mijn vrije tijd beperkt, ik steek al bijna 80% van mijn vrije tijd in Greenshot. Dat beetje wat wij als donaties krijgen maakt 't niet mogelijk mijn baan op te geven of al het privé werk (tuin, huis etc) in opdracht te geven.

Owncloud & Google drive staan in elk geval op mijn lijstje, van stackstorage had ik nog nooit gehoord.
stackstorage is een service van transip met 1000gb gratis opslag op een owncloud basis (dezelfde clients van owncloud) werken ook op je stack). daarom heeft het voor mij ook mijn ms drive, en google drive en dropbox account voor dagelijks verbruik vervangen.
Bedankt voor je programma, en het hier reageren en de uitleg. Het is een (goede) argumentatie die ik bij meerdere projecten zie.
Echter volgens de Tweakers info is Greenshot een opensource-project; is er geen 'standaard' GPL-api voor (cloudhosting) diensten waar je tegenaan kan programmeren, zodat aparte opensource-projecten de plugins voor de clouddiensten kunnen onderhouden en alle FOSS-projecten er alleen een plugin voor hoeven te laden/updaten? (Of als het groot groeit, clouddiensten die zelf gaan onderhouden!)

Bijvoorbeeld LibreOffice is recent met Cloud-integratie gestart, en heeft tweetraps-authenticatie voor Google Drive toegevoegd - dan zou je die zo kunnen integreren.
Als dat werkt, heb je een proof-of-concept en zou je de Document Foundation kunnen vragen deze plugins/api's als apart project te hosten.
Of mogelijk hebben andere grote projecten plug-ins die je kan gebruiken?

Ikzelf als gebruiker zou het namelijk ideaal vinden als ik niet per programma op clouddiensten hoef in te loggen en elk programma moet vertrouwen; ik zou liever een programma/service hebben die clouddiensten beheerd en vanuit ik andere programma's toegang kan geven.
En als het jullie programmeurs ook nog tijd bespaard zou dat dus win-win zijn.

Bijvoorbeeld
[block]
test
[/block]
________________Dropbox_____ GoogleDrive
Greenshot ________ W ________ RW
Gimp ____________ R ________ No
LibreOffice ________ RW ________ W

PS: Misschien dat ik er daarom weinig gebruik van maak, maar ik snap zoiezo niet precies waarom elk programma en app de inlogcodes voor clouddiensten moeten hebben; je hoeft toch alleen de directory ervan op je schijf op te geven en dan synct de service toch vanzelf?

[Reactie gewijzigd door mbb op 6 november 2016 14:17]

Aardige woorden en bedankt dat je jouw visie met me deelt. Dat help een beetje om onze gebruikers te begrijpen, en misschien ook om beter uit te legen dat een Open Source project als Greenshot veel meer tijd kost als ze denken.

Ik wou dat 't zo eenvoudig was, een voorbeeld van een API (eenvoudig gezegd een plug-in) die ik vandaag op mijn werk (niet Greenshot) kort gebruikt heb. De Google Calendar API voor .NET, omdat Google die onderhoudt moet de ontwikkelaar "alleen maar" de API een keertje in z'n applicatie inbouwen en dan updates van Google nemen. Klinkt goed...

Maar... (anders had ik 't niet als voorbeeld genomen) de implementatie van Google werkt niet eenvoudig door een firma proxy. Plus heeft niet iedere service een implementatie voor .NET, en als die er was hebben allen een andere manier van communiceren.

Google's authentificatie is een van meerdere standaards, en ik moet voor Greenshot dit een keertje maken en kan 't dan voor alles gebruiken. MAAR dat is alleen genoeg om de gebruiker aan te melden, niet om de screenshot te uploaden en iedere cloud service tikt net eventjes anders. Zodra de cloud service wat verandert moeten wij opspringen en de verandering doorvoeren en testen. Plus de veelvoud van tickets omdat er een bug in Greenshot is, of een netwerk storing of de gebruiker 't gewoon niet snapt... ik steek actueel >10 uur per week (en meer) erin en dat meeste gaat op aan tickets. Meer cloud services -> meer tickets, dezelfde inkomsten (erg weinig)

Okay voor Greenshot 1.3 heb ik een compleet nieuw communicatie systeem geschreven, wat 't veel makkelijker, stabieler (automatische tests) en flexibeler maakt. (Open Source: https://github.com/dapplo/Dapplo.HttpExtensions de website moet nog gemaakt worden)
Maar toch, alleen daar heb ik al meerdere maanden aan ontwikkelt...

Plus is 't niet alleen maar ontwikkeling en de tickets, ook de site kost tijd. Bijvoorbeeld hebben we de afgelopen dagen onze site verhuist, we schijnen populair te zijn en de vorige site kon de massa's van downloads niet meer verwerken en was meestal niet te bereiken. Direct na de verhuizing had GitHub ons geluk gewenst met onze succes maar schreven gelijk dat we daar konden we niet blijven als 't zo verder ging (150% van de maandelijks quota in 1 uur verbruikt).

Dan denk je, veel bezoekers -> veel inkomsten... Nee, daar zijn zo veel andere sites die Greenshot als download aanbieden, die kommen alleen op de download link. Plus de meeste mensen hebben een ad-blocker, wat ik begrijp maar begrijp ook ons standpunt: http://getgreenshot.org/2...ee-web-needs-advertising/

Al met al wil ik niet negatief klinken, wil alleen een beetje meer begrip bouwen voor alle Open Source projecten. Ik ontwikkel graag in mijn vrije tijd en heb nog heeeeel veeel ideeën voor Greenshot, en ontwikkel in mijn tempo door... ook als ik niet ervan leven kan.
Hartstikke bedankt voor de toelichting. Ik ben geen programmeur, maar vind het wel leuk om zo af en toe iets over de 'achterkant' van software te lezen.
Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik geen gebruiker ben (niet nodig voor die 3 screenshotjes per jaar die ik maak) maar herkende het van mijn vorige werk.
Ik had toen echter niet begrepen dat het FOSS en Nederlands was. (Ze waren toen al erg tevreden met het programma)
Ik zal je software nu zeker aanbevelen als ik iemand naar screenshot software vragen.

Ik had al begrepen dat het bijhouden van clouddiensten binnenOpen Source door veranderingen aan de aanbieder-kant veel tijd en energie vraagt, en er komen steeds nieuwe clouddienste op die populair zijn. (Zie mijn voorbeeld van LO die nu Google heeft, maar nog vrijwel geen andere clouddiensten)
Dus ik had gehoopt dat (kleinere) (FOSS) projecten door dit te delen/bundelen in een gemeenschappelijk upstream 'cloud-plugin' project, hier minder tijd in zouden hoeven stoppen.

Echter ik begrijp nu van je dat het niet alleen elke keer verandert, maar er ook veel nuanceverschillen tussen de verschillende diensten zitten die veel invloed op de performance hebben, en waardoor je elke keer weer het hele protocol moet testen.
En dat het ook implementatie-afhankelijk (en dus waarschijnlijk ook platformafhankelijk) is welke manier je het laat werken, en dus lastig te delen is.
Dus mijn idee is helaas waarschijnlijk die 'extra nieuwe standaard die alle standaards aanvult' :-( , en niet werkbaar in de praktijk.

Dat is jammer om te horen, want ik ben bang dat kleinere projecten steeds verder achter komen te lopen op de grote drie, omdat cloud-diensten actief voor hun software ontwikkelen i.v.p. omgekeerd.

Maar toch bedankt voor je inzicht in hoe dit werkt, het was leerzaam. :-)
Prachtig tooltje! Hulde.
Het enige wat ik merk als ik de afbeelding exporteer naar Outlook is dat mijn handtekening en mijn standaard lettertype niet wordt overgenomen, copy/paste is dus vaak gemakkelijker.
Bedankt! ;)
Heb je dit probleem al als een ticket gemeld?

Hier kan je 't als bug melden: https://greenshot.atlassian.net/projects/BUG/issues
Aanmelden is nodig omdat er meestal een navraag nodig is, in dit geval heb ik zeker een paar vragen. In elk geval heb ik de Greenshot & outlook versie nodig, maar wil ik ook weten hoe de signature opgebouwt is.

Greenshot neemt de default signature (staat in de registry) van hier:
C:\Users\<user>\AppData\Roaming\Microsoft\Signatures
Heeft iemand deze ooit met PicPick vergeleken? (Die gebruik ik dus. :))
Ik ken PicPick niet, dus kan het niet vergelijken. Maar als ik op de website kijk van PicPick krijg ik een 'druk' gevoel. Dit hoeft in werkelijkheid niet zo te zijn, omdat ik het nooit heb gebruikt.
Maar Greenshot blinkt uit in (simpel) gebruik.
Diverse collega's zijn al om en gebruiken deze tool ook.
Bedankt, dat is zeer belangrijke feedback voor ons die we in de redesign (die echt nodig is) verwerken kunnen!
Ik gebruik zelf LightShot, omdat Greenshot door policies op mijn apparaat steeds vastloopt. Ik zal PicPick eens uitproberen!
Kan je hier meer details over geven en heb je dit probleem al als een ticket gemeld?

P.S.
Hier kan je 't als bug melden: https://greenshot.atlassian.net/projects/BUG/issues
Aanmelden is nodig omdat er meestal een navraag nodig is.

[Reactie gewijzigd door Lakritzator op 4 november 2016 10:29]

Bij ons in de bedrijvengroep wordt deze standaard bij iedereen geïnstalleerd... En (of omdat :) ) GNU-GPL
ShareX (icm Greenshot) gebruik ik al een poosje, daarvoor altijd PicPick. Die laatste is redelijk compleet en makkelijk te gebruiken met een tabblad per screengrab.
Bij ShareX krijg je allemaal losse schermen, waar blijkbaar een maximum aan zit, want je moet dan een scherm sluiten om een nieuwe screengrab te zien.
Greenshot is zo uber eenvoudig. Ik heb het icoontje in de taskbar uitgeschakeld. En iedereen voor wie ik het installeer heeft totaal geen flauw benul dat ze screenshots maken met dit tooltje. Ze denken dat het gewoon Windows is. Print Scrn button, rectangle tekenen, direct opslaan of naar een programma sturen. Zoo simpel, heerlijk.

Ik zou alleen wel willen dat het menuutje alleen de programma's laat zien die je werkelijk hebt. En dat je in de settings alleen de progs kan selecteren die je wil. Nu is het alles aan of alles uit. Maar eigenlijk boeit het niet. Direct opslaan staat bovenaan en dan gaat het naar Pictures\Screenshots. Perfect.
Er wordt aan een nieuwe UI gewerkt, daarmee is het mogelijk de vele features die er nu al zijn (manueel de greenshot.ini aanpassen) ook over de settings te configurieren.
Ik ben niet zo te spreken over greenshot. Ik heb het eens keer geprobeerd omdat ik op zoek was naar een alternatief voor fraps. Ik maak voornamelijk screenshots van games en gebruik vooral zo'n programma als het spel zelf geen functie heeft om screenshots te maken. Echter bij het maken van de screenshot kreeg ik enkel zwart beeld. Ik meende dat dit bij Dungeon Siege: Legends of Aranna en bij Jade Empire het geval was. Inmiddels een ander alternatief gevonden genaamd Bandicam. Die werkt wel probleemloos. Greenshot kan blijkbaar niet overweg met bewegende beelden.
Dit klopt helaas, Greenshot heeft op dit moment geen mogelijkheid om een screenshot van DirectX of Direct3d te maken. Om dat mogelijk te maken moet in de meeste gevallen er een stukje code van Greenshot in het spel of application injektiert worden, dit is bijvoorbeld hoe Fraps 't doet, is niet mijn favorite oplossing... Plus kost zo'n oplossing veel tijd, 't is bijna onmogelijk om 't op alle spellen te testen. Aktueel hebben we die tijd niet, zodra Greenshot de nieuwe UI heeft kijk ik er een keertje na, maar de prio is niet hoog (sorry).
Een greenshot achtig programma voos macOS zou echt super fijn zijn. Nu moet ik een 4 knoppen combinatie onthouden om een screenshot te maken en op desktop op te slaan. Sowieso jammer dat macOS niet gewoon een printscreen knop heeft.
Inderdaad, Ctrl-Shift+Option+3 is niet bepaald een makkelijke optie .. :)
Je kunt wel Grab gebruiken.
Greenshot voor OSX komt, duurt niet lang meer.
Zeer fijn programma en ik gebruik het al jaren. Hij verbruikt 1% van mijn quadcore op het moment van screenshot maken, en op achtergrond 16.1 MB van het ram. Heb ook net gekeken en heb er ongeveer 12,000 screenshots mee gemaakt inmiddels.
Op onze IT-afdeling maakt ook iedereen er gebruik van. Nog nooit problemen mee gehad :)
Fijn programma Greenshot gebruik het nu ongeveer een jaar. Erg handig dat je gewoon screenshots kunt maken met sneltoets zonder verdere interactie. Screenshot wordt gewoon opgeslagen in map die je aangeeft. Erg handig bij maken van handleidingen of documenteren van werkzaamheden.
Er is ook een Greenshot 1.2.9 release candidate 2, voor meer informatie zie hier:
http://getgreenshot.org/2...2-moving-towards-release/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee