Driver-update: AMD Catalyst 12.3

Amd Radeon Graphics logo (75 pix)AMD is met nieuwe Catalyst-drivers gekomen. De drivers zijn zoals gebruikelijk beschikbaar voor Windows XP, Vista en 7, met aparte downloads voor 32- en 64bit-omgevingen. De nieuwe drivers zijn geschikt voor alle Radeon-modellen vanaf de HD 2400-serie. Oudere kaarten zijn aangewezen op de 10.3-release voor XP of Vista en 7. Is de kaart nog uitgerust met een agp-aansluiting, dan kun je hier terecht. Onder aan deze posting staan zoals gebruikelijk de directe links naar de pagina's met de beschikbare downloads. Versie 12.3 voegt ondersteuning toe voor videokaarten uit de HD 7000-familie en natuurlijk zijn er ook weer diverse bugfixes doorgevoerd.

New features
 • Catalyst 12.3 now fully supports the AMD Radeon HD 7900, AMD Radeon HD 7800 and AMD Radeon HD 7700 series of products
Resolved Issues for the Windows 7 Operating System
 • AMD Catalyst Control Center startup issues/ delays have been resolved
 • Tom Clancy HAWX: No longer crashes after task switching with MLAA (Morphological Anti-Aliasing) and Anti-Aliasing enabled
 • Furmark Benchmark: No longer crashes when launched in High Performance mode.
 • Quake 4: No longer display corruption after task switching when run in High Performance mode
 • XPlane: Textures no longer exhibit flicker and corruption
 • Skyrim: No longer displays flickering and texture corruption.
 • Alan Wake: A system crash is no longer experienced when running the game in DirectX 9 mode with Crossfire enabled
 • Far Cry 2: A random system hang is no longer experienced when running the game at high in game setting
Resolved Issues for the Windows Vista Operating System
 • AMD Catalyst Control Center startup issues/ delays have been resolved
 • Enemy Territory Quake Wars : no longer exhibits random corruption
Known issues under the Windows 7 operating system
 • Vsync may be disabled after task switching when playing Rage
 • Enemy Territory Quake Wars may crash when launched in High Performance mode
 • Crysis 2 may hang randomly when run in DirectX 11 mode.
Known issues under the Windows Vista operating system
 • The Catalyst Control Center may not display if launched while using WinDVD to play a BluRay disc.
Known issues under the Windows XP operating system
 • The system may hang when playing Dirt 3 at maximum in-game settings
 • The system may hang when launching Crysis – Warhead at maximum in game settings
 • Dragon Age 2 may display random graphics corruption.

De volgende downloads zijn beschikbaar:
*AMD Catalyst 12.3 voor Windows XP (32bit)
*AMD Catalyst 12.3 voor Windows XP (64bit)
*AMD Catalyst 12.3 voor Windows Vista en 7 (32bit)
*AMD Catalyst 12.3 voor Windows Vista en 7 (64bit)
*AMD Catalyst Mobility 12.3 voor Windows Vista en 7 (32bit)
*AMD Catalyst Mobility 12.3 voor Windows Vista en 7 (64bit)
*AMD CrossFireX Application Profiles

Versienummer 12.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows 7 x64, Windows XP, Windows XP x64, Windows Vista, Windows Vista x64
Website Amd
Download http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/downloads.aspx
Bestandsgroottes 101,00MB - 139,00MB
Licentietype Freeware

Reacties (63)

63
62
48
4
0
6
Wijzig sortering
Anoniem: 386605
30 maart 2012 13:41
AMD Catalyst 12.4 Beta 8.96 15 March is de snelste (beta-)driver op dit moment:

Win 7 32/64
http://developer.amd.com/...1.2betadriversWindows.exe

Linux 32/64
http://developer.amd.com/...CL1.2betadriversLinux.tgz

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 386605 op 30 maart 2012 13:44]

Ik hoop dat met deze update ik eindelijk een keer mijn CCC kan opstarten. Ik kan dit namelijk nu niet. Ik heb een HD6870 erin zitten maar werkt al vanaf het begin niet met CCC.
Moet ik win7 opnieuw installeren?
Neh, even Driver Sweeper draaien :) Heb zelf ook dat CCC niet wil starten via bureaublad > rechter muisknop. Als ik het icoon aanklik op mijn taakbalk dan werkt CCC wel.

[Reactie gewijzigd door JerX op 1 april 2012 11:41]

Anoniem: 386605
@JerX1 april 2012 03:49
driver sweeper lost zeker niet alles op. Het verwijdert gek genoeg niet eens alles van de driver. In het Windows Register blijven vriujwel altijd dingen achter en zelfs in Windows zelf kun je nog files van de uninstalled driver vinden. Als je bijvoorbeeld met de hand in het register zoekt naar ATI.ACE krijg je nog files te zien die gewoon weg moeten. Zeker voor een crossfire installatie is dit essentieel (en gaat het vaal nog fout uiteindelijk),

Ik heb een jaar met 2 hd5770's zitten hobbyen en voor crossfire is het echt het beste om de driver op een nuchtere WIn7 te installeren. Het beste kun je beginnen een image van windows terug te zetten. Het bespaart je veel werk en een grote teleurstelling omdat het weer niet blijkt te werken. Na het OS installeer je alleen eerst alle direct X files indien nodig .Je kunt daarbij het beste na iedere hardware installatie en Direct X update de performance test van windows zelf draaien zodat het OS zich bewust is van de gemaakte veranderingen aan directx en de driver voor de videoaansturing. ZOrg er hoe dan ook voor dat je bij cf installatie geen MSI afterburner of andere videotools hebt geinstalleerd. Met deze progs geinstalleerd zal de driver installatie vaak een systeem crash in de hand werken..

Nu met 1x MSI HD6950 2frozr II/OC verwijder ik zelden iets...updaten is kinderspel op welke manier dan ook...het werkt gewoon.

En nee Nvidia doet het niet beter. Momenteel zijn ze verassend redelijk dus volgens mij zijn ze bang overbodig te worden ofzo ..Normaal als ze de kans krijgen zijn ze erg arrogant en dus veel te duur en altijd achterlopend qua laatste nieuwe feautures. Ik ben gedwongen naar AMD gegeaan omdat zij alleen de optie hadden met 1 kaart 3 displays aan te sturen...Nv wilde me gewoon niet meer als klant...wat een armoede met dat bedrijf zeg...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 386605 op 1 april 2012 04:16]

Wat er in die changelogs staat, zijn dat nu elke keer slechts enkele bugfixes dus voor een paar games en af en toe een soort GPU-bereken-mogelijkheden die erbij komen?

Een bugfix voor Quake 4? Zijn er geen relevantere zaken?

Ik update altijd maar braaf maar ik heb eigenlijk geen idee of dit nu echt iets zal opleveren voor de games ik speel: Modern Warfare serie + BF3

Concreet de vraag; wat is nu eigenlijk het nut van het updaten van de drivers van je videokaart? Of stel ik nu een hele vreemde vraag die ik op het forum hoor te stellen?

Ik kijk bijvoorbeeld wel eens bij de drivers van Nvidia en daar staan vaak percentages van hoeveel beter/sneller een game gaat lopen van die update. (Rage 11% performance increase..zoiets) Is dat echt elke keer zo en bij AMD niet? Kan toch niet. Iemand die me wat verder kan helpen?
Nou AMD optimaliseert ook drivers voor bepaalde games en benchmarks alleen het is de vraag of het beter is om dit te melden of te verbergen. Het is geen optimalisatie in de zin van dat het zorgt voor betere DIrectX performance in het algemeen. Ze hebben gewoon specifieke screnes bekeken en geoptimaliseert en in een profiel in de driver gezet. Eigenlijk heel triest dat ze de hardware aan de game moeten aanpassen en niet andersom. Het is waarschijnlijk ook nog zo dat ze vooral die ene scene hebben getuned die je kunt benchen...lijkt me dat je dit soort trieste acties liever niet vermeld maar nvidia acht haar klanten blijkbaar stom genoeg om ze ook nog blij te laten worden met deze schijn-performance.

In een test werden catalysts vergeleken van een jaar eerder en er werd getest met games die niet getuned waren. Men kwam uit op ongeveer 1% performance increase.

Sterker nog...
Als je de huidige produkten van beiden fabrikanten nuchter bekijkt kom je tot de conclusie dat ze eigenlijk nauwelijks verschillen qua performance. Het productieprocede zorgt voor de grootste invloed en als je klaar betn met overlcocken scoren beiden kaarten nu iets van 14000 in 3dmark11...


....zucht...ik mis mn viper v550 en geforce 3 en geforce 8800utlra...die maakten echt verschil...de 9700pro deed overigens precies hetzelfde en dus werd toen groen ge-owned door rood, daar niet van ;)
En wederom kan ik met deze drivers de MSI Afterburner overclock options niet maximaal gebruiken. Ik word gelimiteerd tot de max die in CCP wordt weergegeven, terwijl onder de 11.12 driver de bekende Afterburner "hack" gewoon werkt en ik een hogere GPU en memory clock kan bereiken dan in CCP als maximum aangegeven staat.

[Reactie gewijzigd door RMYuma op 30 maart 2012 01:18]

Daar is ook al op het MSI afterburner steen en been over geklaagd maar dat heeft te maken met het feit dat AMD die functionaliteit uit de driver heeft gesloopt. De enige manier om nu over die waardes in CCC te komen is het bios van je kaart aanpassen.
Anoniem: 420309
@Spekkie8831 maart 2012 07:02
Ik heb een HD6950 die kan ik gewoon nog zo ver als ik wil clocken met MSI AB. Ik gebruik sinds vandaag de hieronder genoemde 12.4 beta maar had ook geen probleem met 12.3 en 12.2. Misschien moet je eerst Afterburner installeren? In het windows register ULPS op 0 zetten zorgt ook voor meer vrijheid. Powerplay is dan helemaal uit. Zeker voor crossfire is dat toch altijd een verbetering geweest bij mij.
Ik heb een HD6950 die kan ik gewoon nog zo ver als ik wil clocken met MSI AB. Ik gebruik sinds vandaag de hieronder genoemde 12.4 beta maar had ook geen probleem met 12.3 en 12.2. Misschien moet je eerst Afterburner installeren? In het windows register ULPS op 0 zetten zorgt ook voor meer vrijheid. Powerplay is dan helemaal uit. Zeker voor crossfire is dat toch altijd een verbetering geweest bij mij.
Powerplay gaat niet uit door ULPS op 0 te zetten. Zover ik weet zorgt dat ervoor dat de tweede kaart (als je crossfire gebruikt) niet in een diepe slaap (Of helemaal uit) wordt gezet. En dit moet sommige problemen oplossen mbt. (over)clocken van de kaarten.

Powerplay kan je dmv. de MSI Afterburner config bestand uitzetten.
Krijg vaker de melding dat mijn beeldstuurprogramma niet meer werkt , en dan bevriest de boel ff.
Rare videokaarten die van amd volgende word toch weer nvidia.
Daar heb ik sinds 12.2 ook opeens regelmatig last van... Hopelijk nu opgelost.
Zelfde probleem hier, heb het nu ook met 12.3, dus ik ga maar weer naar 12.1 :S
Die heb ik al sinds 12.1. En de enige manier om er af te komen voor mij was W7 te herinstalleren. En toen kwam AMD hun leuke auto update feature waardoor ik nu weer met de crashes zit. |:(

Word dus weer W7 herinstalleren.
Uh wait what? AMD met een auto update functie? Dat is nieuws voor mij, zelfs met steam moet het handmatig.
Er zit tegenwoordig een functie in CCC die kijkt of er een nieuwe versie van de drivers is, en als dat zo is een venstertje toont met een downloadlink. Het vereist dus sowieso nog steeds handmatige actie om de driver te updaten.
En daar ging het bij mij dus mis. Ik kreeg geen melding toen 12.1 werd geïnstalleerd maar wel bij 12.2 en toen wist ik dat het mis was. Geen idee wat er mis ging maar het is wel irritant. W7 gaat nu door mijn PC heen en dan meteen die stomme auto update uitzetten. ;)
CCC kan zichzelf niet updaten, dus dat is dan buiten CCC om gebeurd. Het komt er dus op neer dat je iets anders benoemt met 'AMD hun leuke auto update feature' in je eerder post ;)
Ik herken het probleem ja, de situatie waarin het zich bij mij voordoet:

De PC komt uit slaapstand en MSI afterburner staat aan (2x6850 OC'ed @ 960mhz)
Zodra ik iets opstart wat grafisch zwaar is (bijv. game) doet het probleem zich voor, ik vermoed dat het iets met het voltage i.c.m. afterburner te maken heeft.
Overigens heb ik er niet echt last van want ik zet m'n pc vrijwel nooit in slaapstand. Wellicht herken je dit probleem?
Regelmatig gehad, deed zich vrijwel alleen voor icm Flashplayer (YT filmpjes). Updaten van Flash hielp vrijwel altijd. YMMV ... btw Vista 64 / 5850

[Reactie gewijzigd door janek65 op 29 maart 2012 13:44]

Raar dit heb ik ook(gehad?)!

Altijd als ik flash aan het kijken ben, dan crashed het beeldstuurprogramma en als ik dan nog 1 flash openzet krijg ik blue screen...

(Bij deze laatste driver nog niet gehad maar die heb ik nog maar 2 dagen)
Ik heb precies hetzelfde met een HD6850. Dan crasht de driver, krijg ik het standaard Windows schema en volgt er een BSOD.

Het is vooral als ik veel grafisch materiaal tegelijk draai, bijvoorbeeld twee of drie Youtube filmpjes tegelijk, een livestream en iets in VLC. Alsof ie het niet aankan ofzo.

@ Visgek82

Denk niet dat het aan m'n PC ligt want al het andere werkt gewoon prima. Ook in games doet ie het gewoon goed maar het is vooral bij desktop gebruik en veel grafisch geweld tegelijk dat ie het af laat weten. Valt me zwaar tegen van zo'n dure kaart.
Ik heb dat ook met een ATI kaart die ik nog wel eens gebruik. Overclocked Club3d HD4870. Blijkbaar draaide hij niet stabiel op die overclocked waarden. Zelf beetje bij beetje terug gezet met AMD Overdrive en nu doet hij het prima.

Misschien dat iets dergelijks ook bij jou aan de hand is. Je kan het eens proberen, wie weet loopt hij dan niet meer vast en kan je beroep doen op je garantie.

Bij mij doet die kaart het nog steeds boven de standaard waarden dus ik heb er niet zo'n probleem mee.
Installeer alleen de driver en geen catalyst, is echt iets in catalyst dat zorgt voor problemen. Heb zelf een 5770 en als ik durf catalyst mee te installeren bevriest de driver continu, zelfe driver zonder catalyst = run.
nou ik hoef ook gen amd kaarten meer ik heb 12 jaar lang nvidia gehad en nooit problemen gehad zelfs niet als mensen problemen met de zogenaamde probleem drivers hadden werkte het bij mij prima.
er is bij mij nooit een game geweest due diet goed of helemaal niet werkte met nvidia en nu ik uit nood een amd kaart heb is het met deze 6870 niet vooruit te duwen mijn gtx 285 was even snel of sneller...
ik heb continu crashes freezes en driver reloads en bijna 50% van de games heeft wel problemen waarbij ik op nieuwe drivers moet wachten wat soms wel een half jaar kan duren bij amd.

nee amd test zijn hardware en software niet goed genoeg en er zijn teveel problemen voor mij binnekort gewoon weer een 680 gtx kaartje en mar duimen dat iemand deze bagger nog wil overkopen.
Nooit ergens last van gehad hoor, wat dit probleem betreft. ligt toch echt aan jouw PC.

Heb zelfs met Nvidia meer problemen gehad, de laatste Nvidia die ik heb gehad was een Geforce 3 Ti-500, sindsdien alleen maar AMD kaarten.
Eerst insinueert Theodor dat, omdat een driver niet lekker werkt, alle ATI kaarten kak zijn en daarom voortaan maar Nvidia videokaarten te gaan kopen.

Daarna stel jij dat, omdat jij er blijkbaar geen last van hebt, alle ATI kaarten perfect zijn en mensen die er dus wel last van hebben het probleem maar bij hun PC moeten zoeken. Je hebt zelfs met Nvidia meer problemen gehad, bravo een statistiek met een sample size van één. Tevens geef je nog toe dat jouw laatste Nvidia videokaart uit 2001 komt, 11 jaar geleden!

Werkelijk mensen, waar gaat het niveau van Tweakers heen :/
Beide reacties zijn totaal nietszeggend. Door de diversiteit in verschillende systemen zijn dergelijke situaties niet te vergelijken. Het kan net zo goed wel een driver probleem zijn, als geen driver probleem.

Het enige wat jullie dus zeggen is ik heb een probleem en de ander zegt ik herken me er niet in. Totaal nietszeggend en draagt in dit geval weinig tot niets bij aan de discussie over deze drivers.

Toevoeging:
Ik ben het dus eens met twiFight, alleen maakt hij het op een manier duidelijk waarvan ik me voor kan stellen dat je daar enige ergernis aan over houdt ;)

edit:
Fix typo :+

[Reactie gewijzigd door LollieStick op 30 maart 2012 10:27]

Ik blijf versie 12.2 krijgen als ik de mobility drivers wil downloaden...

12-2_mobility_vista_win7_64_dd_ccc.exe

Morgen nog maar eens kijken.
Er ging vorige maand ook al wat fout met de nummering. Toen installeerde je versie 12.2 en na installatie zag je 12.3.
Dat kwam omdat de 12.2 te laat zijn uitgebracht, maart was al begonnen!
Ik krijg een aan de AMD drivers gerelateerde BSOD wanneer ik een game probeer te spelen, ik ga weer terug naar de 12.2 beta, dat is de laatse die fatsoenlijk werkte (ik wil ook graag civ5 kunnen spelen, dat kan niet op de normale 12.2).
Anoniem: 386605
@Dicratium31 maart 2012 08:48
waar moet een BSOD aan voldoen om het "aan AMD drivers gerelateerd" stempel mee te krijgen? Laat me rade: Als de BSOD op jou pc verschijnt na driver installatie schuif je de schuld vakkundig in de schoenen van AMD zeker? O-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 386605 op 31 maart 2012 08:50]

Als er staat dat de BSOD komt door de driver van je videokaart lijkt me toch dat je aardig zeker kan zijn dat een driver update een BSOD veroorzaakt.

Ik heb er zelf ook last van gehad, tijdens het updaten van de driver ineens dat scherm met als oorzaak een ati bestand. Dan sla ik die update over en de volgende doet ie weer goed.

Hoewel er altijd problemen lijken te zijn, heb ik niet te klagen, in vergelijking met nvidia had ik een kaart moeten kopen die 300 euro duurder zou zijn.. terwijl de HD6990m niet veel verschild met de GTX580m
En ik moest weer terug naar de 12.1 preview driver.
Intel INF geinstalleerd met "-overall optie" en mocht helaas niet baten en uren verder. Tevens een RAID driver opgehaald op http://www.station-drivers.com/page/intel%20raid.htm en 12.1 draait weer als tevoren. Jammer dat BSOD problemen (voor mij althans) niet uitblijft.

Vista64 op een GA-X48T-DQ6.
Anoniem: 386605
@XRayXI31 maart 2012 08:36
Ik moet je helaas mededelen dat de intel inf driver nagenoeg niks doet :/ (-overall of niet). De inf driver geeft de apparaten op het moederbord de juiste naam mee, c'est ca.
En als een raid driver het videokaartprobleem oplost is je computer gaar en niet de AMD-driver bra' tweaka 8-)
Oh ja maar natuurlijk! Ik gaf alleen maar aan dat wat ik ook kon updaten dat dan ook gedaan heb. Mijn zin is dan ook onjuist, mijn excuses, omdat het inderdaad lijkt dat RAID driver te maken kan hebben met de BSOD ;)

Voorlopig blijf ik dan ook de 12.1 preview gebruiken om ergenis te voorkomen. Ik had misschien beter een lijstje kunnen plaatsen van wat ik al niet gedaan heb qua updates o.a. DirectX enzovoort.

De pc, met 12.1 preview, draait nu 41 62 uur zonder enige problemen( wel i.c.m. slaapstand). "Evenvwr" logs is nu ook schoon van fouten.

Meldt er ook bij dat ik een HD4890 heb, soms in crossfire.

[Reactie gewijzigd door XRayXI op 1 april 2012 21:48]

ik speel veel verschillende soorten games, nergens last van met 6970, elke nieuwe firmware die ik installeer draait als n zonnetje :)
Bedoel je firmware als in VGA-BIOS of firmware als in driver?

Een driver is bij lange na geen firmware natuurlijk ;)
Ik probeer via eigen drivers binnen te halen maar krijg te zien dat ik al up to date ben?

Ik heb al dus 12.3 sinds 8 maart
Bij mij geeft hij die foutmelding niet. Hij installeerde normaal zonder foutmeldingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee