Software-update: ReactOS 0.3.13

ReactOS logo (75 pix)Verleden week is versie 0.3.13 van ReactOS verschenen. Het React Operating System is een opensource besturingsysteem dat als doelstelling heeft om compatibel te zijn met Windows NT, 2000 en XP, zodat er Windows-applicaties en -drivers op gedraaid kunnen worden. Hoewel er al veel software probleemloos op draait, waaronder OpenOffice.org, Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird en diverse spellen, verkeert het hele project volgens de ontwikkelaars nog in het alfastadium en is het niet geschikt voor dagelijks gebruik. Op deze pagina kunnen enkele screenshots van ReactOS worden bewonderd. De belangrijkste verbeteringen in deze release zien er als volgt uit:

Some of the most important changes:
  • Implemented dynamic video mode switch and improved graphics drivers compatibillity.
  • Fixed several graphic issues.
  • Completely rewritten heap manager with additional debugging capabilities for detecting out of bounds operations.
  • Improved management of audio mixer lines, preventing application sounds from becoming garbled due to overlapping lines.
  • Heavy bug fixing in user subsystem ( improved handling of user mouse input, messages and timers).
  • Visual artifacts fixed in some apps as Firefox and Thunderbird.
  • Fixed several bugs in the installer.
  • Improved apps compatibility: Stellarium 0.10.2, LHelp, winpcap,FlashPlayer 10.1 and Mono 2.8, OllyDbg 1.10, Xenon 2000, VLC 1.1.5, Foobar 2000, Skype 4.0.0 work now.
  • More SATA devices are supported.
  • Lots of test cases were fixed.
  • Many improvements in the memory manager that fix several bugs and make it more compatible with NT memory manager.
The detailed 0.3.13 changelog is also available.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Versienummer 0.3.13
Releasestatus Unstable
Website ReactOS
Download https://sourceforge.net/projects/reactos/files/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

29-03-2011 • 09:34

34

Submitter: I386DX

Bron: ReactOS

Update-historie

22-03 ReactOS 0.4.15 25
12-'21 ReactOS 0.4.14 10
04-'20 ReactOS 0.4.13 26
09-'19 ReactOS 0.4.12 17
03-'19 ReactOS 0.4.11 7
11-'18 ReactOS 0.4.10 23
07-'18 ReactOS 0.4.9 28
04-'18 ReactOS 0.4.8 40
12-'17 ReactOS 0.4.7 13
09-'17 ReactOS 0.4.6 65
Meer historie

Reacties (34)

34
34
24
3
0
2
Wijzig sortering
Hier is een lijst te vinden van de programma's die het wel/niet doen.
Het is een leuk project, maar het is gedoemd om te sterven. Het is al jaren in alpha, de compatibility is mondjesmaat en dat zal altijd zo blijven. Vergelijk het ontwikkelteam en de ontwikkeltijd van Windows 7 eens. Dat is een gigantisch team dat met uitstel op uitstel uiteindelijk een OS oplevert. Die mensen zijn er fulltime mee bezig in een professionele setting en nog blijven er hyaten over van software en/of hardware support.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een leuk initiatief. Ik denk dat veel coders in dit project enorm veel leren, de beste bedoelingen hebben en graag willen dat het een succes wordt, maar zonder serieus commitment, planning, druk en targets, gaat dit nooit een succes worden.

Daarnaast is het ook nog eens zo, dat wanneer het dat onverhoopt wel mocht worden, de kans dat Microsoft dit over z'n kant laat gaan, uiterst gering is.
Het is een leuk project, maar het is gedoemd om te sterven.
Zolang er mensen enthousiast voor zijn zal het niet sterven.
Het is al jaren in alpha, de compatibility is mondjesmaat en dat zal altijd zo blijven.
Dit en Haiku zijn ook al jaren in alfa. Een OS ontwikkelen is een groot project en dat vergt nu eenmaal tijd. Daarbij staat de rest van de wereld ook niet stil, er komt steeds nieuwe hardware en je zal dat met de drivers moeten bijhouden. Kortom, dat men niet stil blijft staan is al een prestatie.
Vergelijk het ontwikkelteam en de ontwikkeltijd van Windows 7 eens. Dat is een gigantisch team dat met uitstel op uitstel uiteindelijk een OS oplevert. Die mensen zijn er fulltime mee bezig in een professionele setting en nog blijven er hyaten over van software en/of hardware support.
De teams die bij Microsoft aan de ontwikkeling werken zijn vele malen groter, zijn er full-time mee bezig en kunnen rekenen op uitgebreide ondersteuning in allerlei opzichten.

In die zin is dit een enorme prestatie, en deze mensen moeten dus per gewerkt uur heel wat effectiever, en dus efficiënter gewerkt hebben en moeten dus ook heel wat creatiever zijn als de mensen bij Microsoft.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een leuk initiatief. Ik denk dat veel coders in dit project enorm veel leren, de beste bedoelingen hebben en graag willen dat het een succes wordt, maar zonder serieus commitment, planning, druk en targets, gaat dit nooit een succes worden.
In hoeverre men veel leert kan ik niet beoordelen, veel werk zal bestaan uit testen en proberen en systematisch de resultaten vastleggen. Dat vergt ook planning.
Commitment zal er absoluut zijn, maar deze mensen hebben ook nog een normale baan. Druk en targets zijn bij Microsoft juist de reden dat er bugs ontstaan. Druk en targets moeten de kosten onder controle houden zodat het project winstgevend verkocht kan worden. Veel van de planning zit dan ook in nieuwe features en grafische pracht-en-praal die wezenlijk niets toevoegd maar kopers moet overhalen om voor al dat moois de geldbuidel te trekken.
Daarnaast is het ook nog eens zo, dat wanneer het dat onverhoopt wel mocht worden, de kans dat Microsoft dit over z'n kant laat gaan, uiterst gering is.
Daarom wordt ook bewaakt dat er geen code overgenomen wordt van Microsoft, dat er geen de grafische onderdelen (zoals knoppen) worden overgenomen, dat deze anders zijn als, maar wel duidelijk genoeg voor de gebruiker (dus gelijkend). Hierin wordt ook weinig energie in gestoken omdat ze technisch weinig ter zake doende zijn, en dus zijn ze ouderwetser, eenvoudiger.

Niet de intentie hebben om copyright-inbreuk te maken is niet genoeg, je mag op geen enkele manier inbreuk maken, niet op broncode, niet op grafische onderdelen, niet op patenten (al zijn die misschien tegen de tijd dat het vrijgegeven wordt verlopen), niet op merkrecht (zie ook Lindows vs Microsoft).

Daarnaast zal het Microsoft nog weinig boeien omdat ze compatibiliteit beogen met Windows-versies waarvoor Microsoft de ondersteuning heeft opgegeven en zal een actuele Windows altijd nieuwer, moderner, vooruitstrevender en mooier zijn. Daarbij blijft het een apart product onder een andere naam zodat het nooit de 'goede' naam van Windows aan kan tasten.

Sterker nog, Microsoft heeft liever dat mensen een illegale versie van Windows gebruiken als een (legale) versie van bv Linux, mits het uiteraard beperkt blijft tot mensen die anders echt geen officiële versie zouden kopen, en daar vult ReactOS in principe het gat op een legale manier.

Dat laatste is ook één van de redenen waarom men bij ReactOS geen hulp wilt of kan accepteren vanuit Redmond, op die manier zouden ze afhankelijk worden van de goedkeuring van Microsoft en hun onafhankelijkheid verliezen, en zou Microsoft er op een gegeven moment de stekker uit kunnen trekken, nu kan dat niet.
De GUI van OpenOffice werkt ongeveer zoals een oude versie van MS Office ooit deed. De tijd dat we ons druk konden maken over 'look and feel' ligt al weer enige tijd achter ons.

Zolang ReactOS geen code gebruikt van windows, kan microsoft hier weinig tegen doen. Ik kan me ook niet voorstellen dat Microsoft zich druk maakt om iemand die een 'kloon' maakt van minimaal twee windowsgeneratie's terug.
Hoogstwaarschijnlijk zal ReactOS het hobbisme-stadium nauwelijks ontstijgen en heeft het 0.0 impact op de verkopen van windows.

Eén programmeur werkt full-time aan de code, twee programmeurs niet meer, want ze moeten hun taken onderling afstemmen. Hoe groter het team, hoe kleiner de toevoeging aan de code door een extra teamlid. Verder moet microsoft bij een nieuwe versie iets nieuws uitdenken, terwijl dit team alleen maar hoeft uit te denken hoe het geïmplementeerd kan worden.
Als het doel is om 2000 of XP te evenaren dan zie ik nog wel een markt. Als office OS is het dan zeker wel geschikt. Wellicht minder geschikt als game OS (want dan blijf je achter de feiten aanrennen).
Over professionele ontwikkelaars versus open-source: het grote verschil is de ene doet het voor het geld de ander voor de eer. 1 keer raden wat betere resultaten oplevert.
Anoniem: 238040 29 maart 2011 10:10
Serieuze vraag; waarom zou je dit OS in hemelsnaam willen gebruiken? Als je niet bereidt bent te betalen voor Windows en om één of andere reden ook geen Linux of een ander OS wilt gebruiken? Zou dit OS daarnaast ooit volwassen worden? Het is nog lang geen volwaardig besturingssysteem.
Omdat sommige programma's niet meer draaien op de nieuwere os'en. Wij op het werk hebben bv nog programma's draaien die alleen op 2000 draaien (zelfs xp niet, al getest)
Is het dan niet de vraag of je met ReactOS wel beter af bent dan met Windows 2000?

Aangezien de ontwikkelaars zelf aangeven dat het OS nog in alfastadium zit, lijkt het me dat Windows 2000 stabieler is (heb er zelf indertijd positieve ervaringen mee gehad), zelfs al wordt dat niet meer officieel ondersteund.

Of redeneer ik nu te kort door de bocht?
In principe ben je nu met Windows 2000 beter af, dat is niet in beta (of zelfs alfa zoals ReactOS nu) maar met alle servicepacks behoorlijk stabiel.

Nadelen van Windows 2000 die ReactOS echter niet heeft zijn:
- het is niet meer regulier verkrijgbaar. Je moet dus een gebruikte licentie overkopen of een illegale kopie gebruiken.

- Bepaalde onderdelen die Microsoft in XP, Vista en Windows 7 introduceerde zijn niet beschikbaar voor Windows 2000, te denken valt aan onder meer

- Wireless Zero Configuration Kit (alternatieven zijn duur en je hebt vaak alleen WEP-beveiliging)

- Internet Explorer, blijft steken op versie 6 (en bij XP op 8) terwijl alleen IE9 conform de standaarden werkt (HTML5). Sommige sites werken echter niet met Firefox, Chrome en Opera (Zeelandnet schotelt mijn Opera 11 hun mobiele website voor in plaats van de reguliere)

- Framework .NET blijft steken op versie 2.0 (bij XP op versie 3.0 en 3.5) terwijl versie 4.0 al een jaar uit is. Appicaties die van een .NET framework afhankelijk zijn, werken dus niet op Windows 2000 (of XP) en zullen dat nooit doen, terwijl ze wel op ReacOS zullen werken of gaan werken.

- Direct-X, alhoewel voor zakelijke gebruikers niet interessant, is voor Windows 2000 en XP gelimiteerd tot versie 9c terwijl Vista versie 10 heeft (kan upgraden naar 11) en Windows 7 versie 11. Games zullen steeds meer met versie 11 gaan werken (zij die nog niet op 10 zitten slaan deze versie waarschijnlijk over) en dus niet werken op 2000, XP of Vista en mogelijk wel op ReactOS.

- Windows 2000 ondersteund geen S-ATA, PCI-E, USB3.0 en andere moderne hardware. Tenzij fabrikanten drivers ter beschikking stellen, ben je gelimiteerd tot oude hardware en die raakt ook een keer op. ReactOs zal wel nieuwe hardware ondersteunen.

Bovenstaande issue's zullen steeds belangerijker worden en ReactOS zal verder ontwikkelen, dus op steeds meer van deze issue's een antwoord bieden.
Ja, maar als bedrijf wil je niet elke paar jaar een nieuw OS aanschaffen. Als Windows 2000 echt hopeloos verouderd is inclusief veiligheidsrisico's, dan kan het interessant zijn het OS door een goed werkende opensource variant te vervangen. ReactOS blijft niet eeuwig alpha als het goed is, voorlopig moeten ze echter nog door die fase heen.
Als het met het OS (W2000) functioneert, en probleemloos is dan is er altijd wel een mogelijkheid om het te laten werken

Dat het in de ogen van de gemiddelde gebruiker "te oud" is doet niet aan de werkzaamheid af
Ik mag aannemen dat het stuk software 'bedrijfskritisch" genoemd kan worden.

Met zicht op veiligheid, intern kan je de eventuele netwerk toegang beperken met vlans die alleen intern bereik hebben.
Zou betreffende machine toch 'buiten' de eigen veilige omgeving moeten komen, zal daar vast wel een oplossing voor zijn.
Genoeg apparatuur en techniek die qua communicatie gewoon omlaag compatible zijn

< en als dat niet het geval is, zal het bedrijf vanzelf met nieuwere technieken (moeten) komen om dat voor elkaar te krijgen - nwe software / andere apparatuur >
Omdat het kan, gok ik.

Daarnaast is het denk ik een up-to-date besturingssysteem wat lichter is dan Windows.
(En waarom men, indien er een lichter systeem, niet op een lichte versie van Linux stapt weet ik niet).
Compatibiliteit met oude software is een goede reden om dit OS te gebruiken denk ik. Windows XP wordt ook niet eeuwig meer ondersteund.
Je geeft eigenlijk al zelf een antwoord op uw vraag... Niet alle opensource-lovers moeten persé linux-fanaten zijn toch?
Ik snap dat dit een geheel nieuw OS is, maar hoe verschilt het van de Windows varianten waarmee het compatible is? Is het dan eigenlijk een nieuwe (hopelijk betere) implementatie van Windows? Is het dan niet beter om je op Wine te storten als ontwikkelaar?!? Of zie ik dit verkeerd? (Zo ja, hoe?)
ReactOS is niet bepaald geheel nieuw. Daarnaast maakt het voor zo ver ik weet gebruik van Wine.
Er word code gedeeld met wine, maar het is zeker geen simpele wine implementatie. Doel is volledig compatibel te zijn met windows, inclusief bijv. drivers.
Ehm, het verschilt in de eerste plaats is al dat het opensource en gratis is. Waarom werd linux ooit geschreven? Er waren toch ook al massa's unix-varianten... ? Omdat het kan, omdat het open is, ...
Het project deelt trouwens veel bibliotheken met het wine-project, maar de win32 kernel dient volledig van scratch te worden geschreven omdat het hier om een op zichzelf staand besturingssysteem gaat, en geen emulatorlayer.
Dit is geweldig! Het project was een tijd terug een hele tijd dood maar is opgepakt en zo te zien werken ze hard! Je zou kunnen stellen inderdaad, waarom geen linux ? Maar waarom dan ook geen Android ? Waarom wél Windows ? Het is gewoon een alternatief OS wat compatibiliteit van Windows met zich heeft en super licht is. Erg leuk en ik ga deze even in de VMWare duwen :P

@wildcat1, wat is een volwaardig besturingssysteem ?
Anoniem: 166774 @R.Evil29 maart 2011 15:13
wat is een volwaardig besturingssysteem ?
Een systeem dat volledig doet wat je ervan zou verwachten.
Dat is opzich behoorlijk beperkend natuurlijk, als alles dat ik verwacht van een OS is dat ik een .txt kan creëen, editen en opslaan en dat is alles wat het OS kan, maakt dat het volwaardig? Dacht het niet.
Als dat alles is wat jij verwacht van een volwaardig os is dat een volwaardig os voor jou ;)
Vind dit een geniaal project, en vind het fantastisch om te zien dat dit weer opgepakt wordt.
zoals hierboven vermeld, was het een tijdje dood.

Overigens, volg ik dit project al een paar jaar en is het best redelijk gegroeid qua mogelijkheden en compatibiliteit.

al met al, mijn dag is zojuist weer wat opgeleukt :)
Een leuke hobby voor de ontwikkelaar, maar commercieel zie ik hier de toegevoegde waarde niet van. Het loopt qua technologie en innovatie constant achter de feiten aan.
Waar zie jij het commerciëel oogpunt bij dit project? :)
Anoniem: 85411 29 maart 2011 15:15
zo buggie als wat, ooit éénmaal getest paar jaar geleden.
Misschien eens opnieuw installeren, zie er ook het nut niet van in.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85411 op 24 juli 2024 17:18]

...verkeert het hele project volgens de ontwikkelaars nog in het alfastadium en is het niet geschikt voor dagelijks gebruik.
Als je je zo erg irriteert aan bugs kun je beter wachten tot de release ;)
zo buggie als wat....éénmaal getest......paar jaar geleden
Moet ik nog meer zeggen of stem je jezelf nu ook naar beneden?
Anoniem: 231496 29 maart 2011 20:26
Dit OS zou het heel goed kunnen doen in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden.
Daar is linux of bsd al voor.... die zijn al zover en alle hardware werkt...
Ik vermoed dat m$ ze gaat aanklagen voor hun user interface. Dat was een tijd geleden toch ook zo met een chinees die de volledig gekloonde user interface van xp op een linux kernel draaide?

link gevonden:)
Het probleem bij die chinees was waarschijnlijk dat je het verschil amper zag met de echte Windows xp.
Dat is hiet echt niet het geval, de ui lijkt evenveel op 2000 of xp als op Gnome en er staat duidelijk bij dat het ReactOS is.
Op de achtergrond, op de vorm en kleur van de knoppen en op de daarin gebruikte afbeeldingen heeft Microsoft het copyright. Die volledig identieke GUI maakte dus, zoals Goderic aangeeft, wel inbreuk. Had men bv een kleurstelling gebruikt die niet in XP zit, en bv de formaten van de knoppen iets aangepast (grootte en verhoudingen) dan had men er waarschijnlijk mee weg gekomen.

De versie is trouwens nog steeds beschikbaar en is inmiddels bijgewerkt naar 3.0 (gebaseerd op Ubuntu 10.04 LTS)

edit: en ze zijn bezig aan 4.0

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 24 juli 2024 17:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.