Software-update: TrueCrypt 6.3

TrueCrypt logo (60 pix)Donderdag is versie 6.3 van TrueCrypt uitgekomen. TrueCrypt is een opensource-encryptieprogramma waarmee fysieke volumes (een harde schijf of een partitie) en virtuele volumes (een bestand dat als partitie wordt benaderd) kunnen worden versleuteld. Daarnaast is het ook mogelijk om een verborgen volume in de versleutelde disk aan te maken. Dit tweede volume is alleen zichtbaar als het juiste wachtwoord ingegeven wordt. Als je dus gedwongen wordt om het wachtwoord af te geven, dan kun je alleen dat wachtwoord geven dat toegang geeft tot de gehele versleutelde disk. Het tweede verborgen volume is dan volledig onzichtbaar. Meer informatie hierover kan op deze pagina gevonden worden.

In versie 6.3 is onder andere ondersteuning toegevoegd voor de nieuwste versies van Mac OS X en Windows. Verder is het nu mogelijk om 'system favorite volumes' aan te maken, wat nodig is om een volume aan te melden voordat gebruikers inloggen. Het volledige changelog van deze release ziet er als volgt uit:

New features:
  • Full support for Windows 7.
  • Full support for Mac OS X 10.6 Snow Leopard.
  • The ability to configure selected volumes as 'system favorite volumes'. This is useful, for example, when you have volumes that need to be mounted before system and application services start and before users start logging on. It is also useful when there are network-shared folders located on a TrueCrypt volume and you need to ensure that the network shares will be restored by the system each time it is restarted. For more information, see the chapter 'Main Program Window', section 'Program Menu', subsection 'Volumes -> Save Currently Mounted Volumes as Favorite' in the documentation. (Windows)
Improvements and bug fixes:
  • 'Favorite' volumes residing within partitions or dynamic volumes will no longer be affected by changes in disk device numbers, which may occur, e.g., when a drive is removed or added. (Windows)
  • Many other minor improvements and bug fixes. (Windows, Mac OS X, and Linux)
Truecrypt screenshot (481 pix)
Versienummer 6.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, Windows XP, macOS, Windows Server 2003, Linux AMD64, Linux IA-64, Windows Vista, Windows Server 2008
Website TrueCrypt Foundation
Download http://www.truecrypt.org/downloads.php
Bestandsgroottes 3,20MB - 7,80MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

22-10-2009 • 13:57

15

Submitter: begintmeta

Bron: TrueCrypt Foundation

Update-historie

02-'12 TrueCrypt 7.1a 13
09-'11 TrueCrypt 7.1 37
09-'10 TrueCrypt 7.0a 4
07-'10 TrueCrypt 7.0 13
11-'09 TrueCrypt 6.3a 5
10-'09 TrueCrypt 6.3 15
06-'09 TrueCrypt 6.2a 47
05-'09 TrueCrypt 6.2 27
12-'08 Truecrypt 6.1a 12
11-'08 Truecrypt 6.1 31
Meer historie

Reacties (15)

15
15
11
0
0
2
Wijzig sortering
Volgens mij werkte de vorige versie al op Windows 7? Tenminste, bij mij wel. Verder een erg handig tooltje. Ik heb al mijn documenten / foto's in een container geplaatst van 100GB groot. Ik hoef hier toch niet altijd bij en ALS ik een filetje wil dan mount ik de file aan een driveletter d.m.v. een snelkoppeling. Even wachtwoord invoeren en gaan...

Tevens handig als extra beveiliging. Malware/fucked-up tooltjes kunnen OOK niet bij de files in de container....

[Reactie gewijzigd door smeerbartje op 23 juli 2024 22:15]

klopt werkte inderdaad, maar je kon bvb niet gans je OS partitie encrypten, dit zou nu wel moeten lukken.
Je kon wel containers mounten met versie 6.2 in win7
Tevens handig als extra beveiliging. Malware/fucked-up tooltjes kunnen OOK niet bij de files in de container....
Behalve wanneer je container gemount is ;)
# Full support for Windows 7.
Waarschijnlijk worden meer geavanceerde functies nu ook volledig ondersteund in Windows 7.
Truecrypt is geen GPL:

http://www.truecrypt.org/downloads2: 'TrueCrypt License Version 2.8'
The ability to configure selected volumes as 'system favorite volumes'.
Dit is echt een héél prettige toevoeging waar ik het voor gebruik. Mijn hartje gaat hier sneller van kloppen ;)

Overigens als reactie op een reactie: met Win7 RC kon de OS partitie prima encrypt worden, maar er zullen nu vast zaken zijn die nu officieel compatible zijn met Win7.
is er nog performance verlies mocht je dit gebruiken ? zou het graag willen gebruiken maar performance voor alles :P
Ik heb m'n hele hdd encrypted (dus geen container, maar alles, inclusief OS) en ik merk er geen drol van.

En sowieso is het verlies totaal verwaarloosbaar bij de hoofdpijn die je krijgt als iemand je laptop jat met al je bedrijfsgegevens en weet ik wat voor shit erop.
Hier staat een zeer beknopte review van de prestaties op een traag systeem. Het schijnt toch wel een invloed te hebben op de prestaties van de harde schijf, en laat dat net de bottleneck zijn van een doorsnee systeem.

Dat je het misschien niet direct merkt, kan ik goed geloven. Maar je hebt dan ook geen vergelijking gedaan tussen twee identieke installaties.

Als je niets supergevoelig te beschermen hebt, zou ik zeker met containers werken. Als je echt met gevoelige bedrijfsgegevens werkt, dan is het aan te raden om de hele disk te versleutelen.
Wat maakt een klein beetje performance verlies uit als je het niet eens zelf merkt?
Dat je het niet merkt, wil niet zeggen dat het niet een groot stuk prestatieverlies kan zijn. Stel dat je gewoon bent van op een Pentium 4 2,8GHz met 512MB RAM te werken, en je gaat ineens naar een Core 2 Duo E8400 met 2GB RAM, met de systeemschijf versleuteld. De nieuwe computer zal nog steeds sneller aanvoelen, maar hij kan eigenlijk nog sneller.

Zo kan het ook zijn dat als je je systeemschijf op je bestaande computer versleutelt, dat je het bij de meeste acties niet merkt. Stel dat een laadactie van de harde schijf van een relatief klein programma een halve seconde langer duurt. Dat ga je niet merken. Maar extrapoleer dit nu naar een veel groter programma, en daar kan je dan wel veel prestatieverlies merken.
Precies!
Heb mijn netbook ook volledig versleuteld (met een yubikey) en ik merk ook geen performance verlies.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 104592 op 23 juli 2024 22:15]

Als je je hele systeemschijf versleuteld ga je allicht wel verminderde prestaties krijgen. Maar als het gaat om het versleutelen van wat losse bestanden, kan je best gewoon een versleutelde container maken. Het versleutelen van heel de computer lijkt me vooral handig voor bedrijfslaptops met gevoelige gegevens.
Formeel zal er wel performance verlies zijn. Maar net zoals bij de on-the-fly drive-compressie vraag ik het mij af of je het zult merken bij je dagelijkse werkzaamheden.

Anders gezegd, als je bij normaal gebruik merkt dat de encryptie performance kost, dan moet je toch op zoek naar betere hardware en/of een beter os. Oftewel je had toch al tegen de grenzen van de hardware en het os aan zitten kijken.

Doet me denken aan de pc-xt tijd met msdos 3.x en stacker. Dat maakte het systeem soms zelfs sneller...
Dat is niet te vergelijken. Versleuteling en compressie zijn twee verschillende dingen. Door compressie worden er minder sectoren van de schijf gelezen. Als de decompressie minder tijd kost dan de besparing op disk IO, wordt je systeem er inderdaad sneller van (en ik spreek uit ervaring).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.