Software-update: Zero Assumption Recovery 8.4

Zero Assumption Recovery logo (60 pix) Alexey Gubin heeft versie 8.4 van Zero Assumption Recovery uitgebracht. Met dit programma kan data worden teruggehaald van een harde schijf die per ongeluk is verwijderd of door een andere ongelukkige samenloop van omstandigheden niet meer bereikbaar is. Er is een evaluatieversie beschikbaar, maar deze kent wel enige beperkingen. Zo kunnen maar maximaal vier folders worden teruggehaald. De functie voor het terughalen van foto's van digitale camera's werkt overigens wel zonder enige beperkingen. Het is niet bekend gemaakt welke veranderingen er in deze release zijn doorgevoerd:

Zero Assumption Recovery screenshot
Versienummer 8.4
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista
Website Zero Assumption Software
Download http://www.z-a-recovery.com/zar84setup.exe
Bestandsgrootte 2,52MB
Licentietype Shareware

Reacties (16)

16
15
8
4
0
0
Wijzig sortering
Ik ben nog steeds tevreden met GetDataBack. Nu werk ik zelf op een pc zaak waar we regelmatig te maken krijgen met kapotte harde schijven, en vaak zie je dat ook GetDataBack bijvoorbeeld wel alle foto's kan terughalen, maar veel foto's hebben nog maar half beeld (erg grappig) of openen maar geven geen beeld. Nu weet ik dat er op de markt heel veel tooltjes (veelal betaald) zijn die gespecialiseerd zijn in het terughalen van foto's. Aangezien mensen juist meestal betalen voor recover om de foto's ben ik benieuwd of iemand er verschillende getest heeft (mogelijk in combinatie met GetDataBack) en een hele mooi kent?

Offtopic: vind dit tooltje qua uiterlijk heel veel op Recuva lijken, maar dat is freeware.

Edit: sorry bedoel natuurlijk ook defraggler, was even in de war. En de tool mag best geld kosten, een computerzaak is geen goede doelen stichting. Ik zal dan ook is naar PhotoRescue kijken (geef SKiLLa is +1). Het gaat niet zozeer om wat goed is, maar om wat beter is dan GetDataBack. De eerste kapotte HDD die ik in mijn handen krijg met foto's zal ik eens met GDB en PhotoRescue testen.

@Katsunami: Wij zijn een kleine zaak, die hard groeit (zelfs in deze economische tijden), de reden dat mensen komen is de snelle hulp (vandaag brengen, vandaag halen) en de overige service dat willen we graag zo houden. Verder zie ik economisch niet in waarom je die mensen zou laten stikken. Recoveren kun je best wat geld voor vragen en mensen betalen het vaak erg graag, wat persoonlijke dingen betreft. Natuurlijk waarschuw je mensen, maar stel dat iedereen zo voorzichtig zou worden als jij(?) dan zou ik misschien naar een nieuw baantje moeten zoeken.

En misschien ben jij weer geen autoliefhebber en vind de plaatselijke autodealer jou weer een stommeling omdat je zo onvoorzichtig met je car omgaat, wat voor jou maar een gewoon ding is.

Edit2: Voor word bestanden zijn toch ook speciale tools? Herinner me opeens dat ik al een paar keer scholieren met een USB stick heb gezien met een 'groot werkstuk' die beschadigd was. GetDataBack FAT32 en Recuva kregen zo een Japans getekend document terug. Ik weet dat voor kapotte hdd's het redelijke onbekende HDD Regenerator een waar wondermiddel is (ik bedoel hdd's die niet meer kunnen booten), datzelfde bedrijf heeft ook DOC Regenerator, iemand ervaring?

[Reactie gewijzigd door Malarky op 22 juli 2024 16:27]

ben hier ook tevreden over, maar helaas niet grafisch, en de bestandsnamen gaan verloren.
Enkel als alle andere tools niet werken gebruik ik deze nog (de naam van foto's is zelden belangrijk)
Offtopic: Uuhm dit tooltje lijkt totaal niet op Recuva, dan nog eerder op Defraggler(ook van Piriform).

PhotoRec kan inderdaad ook, of:
Recuva
- werkt ook voor meer bestandsformaten dan alleen foto's
- deep scan mogelijkheid
- gratis (ook voor bedrijven)
Hier te downloaden: meuk: Recuva 1.25.409 of http://www.recuva.com/.

Wat ik persoonlijk fijn vind aan Recuva is dat je ook alleen een bepaalde directory kunt laten recoveren. Kan PhotoRec dat ook? PhotoRec biedt overigens wel de mogelijkheid om EXT2, EXT3 en HFS+ bestandssystemen te recoveren.


Het zou leuk zijn eens een test te maken voor dit soort programma's, alle programma's eenzelfde schijf laten recoveren.

EDIT @SKiLLa:
Ik dacht dat Malarky qua looks bedoelde, en niet qua functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door Gody op 22 juli 2024 16:27]

Voor foto's zou ik dan naar Datarescue PhotoRescue kijken, Datarescue is een grote naam in de "security" gemeenschap omdat ze de by-far beste Disassembler ontwikkeld hebben.

Het idee achter "halve" foto's is echter file-fragmentatie, overschreven en/of unreadable data, dus naast een hele goede file-system (NTFS/FAT) analyse en low-level IO (om bij leesfouten toch het lees-buffer uit te lezen, corrupte data of niet) valt er software-matig niet zoveel meer te doen ...

EDIT @Gody: Het proggie is een recovery tooltje dus het lijkt wel degelijk op Recuva, ondanks de mogelijk 'defrag-achtige' GUI. Verder is Recuva een "simpel" undelete programma, terwijl ZAR verder gaande analyse van het FS doet.

En voordat iedereen nu gratis alternatieven gaan roepen, er zijn al zoveel 13-in-een-dozijn varianten, we zijn nu juist op zoek naar tools die het "beter" kunnen; zoals b.v. GetDataBack ookal "geavanceerd" is. In mijn ervaring zijn de betere tools: de Runtime (o.a. GetDataBack) tools, SpinRite, R-Studio, TestDisk en plain old WinHex.

[Reactie gewijzigd door SKiLLa op 22 juli 2024 16:27]

Ik ben nog steeds tevreden met GetDataBack. Nu werk ik zelf op een pc zaak waar we regelmatig te maken krijgen met kapotte harde schijven, en vaak zie je dat ook GetDataBack bijvoorbeeld wel alle foto's kan terughalen, maar veel foto's hebben nog maar half beeld (erg grappig) of openen maar geven geen beeld.
Dit komt door twee zaken.

1) Foto's kunnen een "open einde" hebben. Dit zie je ook als je bijv. een zooitje foto's van lekkere wijven download van een pr0n torrent site, en de foto's zijn nog niet compleet gedownload, je kunt ze dan al wel openen, maar slechts een deel van de foto is dan te zien.

2) De clusters van het deel wat niet zichtbaar is, is waarschijnlijk al overschreven met andere data, bijvoorbeeld door een poging tot her-installatie van Windows XP door de gebruiker die daarmee onbewust delen van de data overschrijft.

Juist omdat plaatjes een open einde kunnen hebben, is het dus mogelijk om "halve" plaatjes te restaureren, waar je dat met PDF en Word bestanden niet hebt. Er zijn wel restauratie tools voor deze inderdaad, maar meestal kunnen die alleen maar de nog beschikbare data terug halen, en het geheel een mooi begin en einde geven in het .DOC of .PDF formaat zodat een lezer er weer wat van snapt.

Aangezien jullie xxx Euro per uur/consult vragen, zullen gebruikers toch gauw geneigd zijn eerst zelf iets te proberen, en helaas is het zo dat in het geval van data-recovery gebruikers vaak veel meer schade toebrengen dan dat ze helpen. Het meeste wat ik zie is gebruikers die opnieuw windows hebben geïnstalleerd, en dan verwachten dat alles nog te redden is. :')
Anoniem: 119722 @Malarky13 april 2009 17:13
Smartrecovery van PCInspector/Convar doet het ook, en gratis :)

Een oude versie van ZAR schijnt ook nog goed te werken, zie hier ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 22 juli 2024 16:27]

Ach ja, mensen die data kwijtraken vanwege een defecte harde schijf, moet je eigenlijk gewoon laten ***, zeker als het al meerdere keren is geberd. Ik zie het op mijn werk dagelijks. Het liefst zou ik iets als dit willen zeggen in een gesprek (en vaak zit ik er niet ver naast):

"Heeft u geen reservekopie gemaakt van die gegevens?"
- "Nee, heb ik niet."
"Volgens mij bent u een paar maanden terug alles kwijtgeraakt vanwege een virus, een jaar terug heeft u per ongeluk de verkeerde map gewist, en een jaar of 3 terug was u alles kwijt vanwege het laten vallen van de laptop?"
- "Dus nu bent u voor de 4de keer gegevens kwijt vanwege het niet maken van reservekopieën?"
- "Ja, dat klopt."
"Stommeling."

Jammer dat je dat richting klanten niet kan maken, want die denken nog steeds dat harde schijven en electronica onfeilbaar zijn. Je zou eens moeten zien hoeveel reacties wij krijgen van "Hoe kan dat nou kapot gaan?!", alsof mensen nog nooit een defect apparaat hebben gezien.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 16:27]

Tsja, zo'n reactie is eigenlijk geen reactie waard, maar goed... Even het volgende scenario (en de reden dat ik op zoek ben naar een -voor mij wel werkend- recovery programma.

Je maakt een dag lang prachtige, unieke foto's tijdens een unieke gebeurtenis. Opeens zegt je fototoestel "CRASH", en vernaggelt je hele disk. Conclusie achteraf is dat het fototoestel kapot is (gratis vervangen door leverancier), maar je foto's zijn weg.

En nu?
Ik heb het vaker gelezen in de DPReview.com fora, als de flash kaart niet meer te benaderen is dan kan de fabrikant van de flash kaart vaak nog bestanden recoveren, en ook nog free of charge om hun goede naam hoog te houden.

If all else fails, send it in.
Ik vind dit altijd zo een interessant gebied.
Hoe weet je nou of zo een tooltje goed zn werk doet?

Geen enkele beschadidge hdd is hetzelfde, toch?
Dus waar vergelijk je dan mee? Betaalde tools zijn helemaal moeilijk om te testen, want wat heb je als referentie materiaal? Een stel claims op de website van de verkoper?

Ik heb zelf ooit ens Spinrite 6 laten draaien op een harde schijf, duurde bijna 2 dagen en leek oneindig lang door te gaan, toen resette ik mn systeem maar en vervolgens was de firnmware van mn hdd gaar en werd ie niet meer herkend in de BIOS....
Wie zal zeggen waar het aan ligt.

Hetzelfde heb ik ook een beetje met dit soort tools, hoe weet je nou echt of 1 prog GOED is?
idd, je zou pas een vergelijk hebben als je een paar tools laat draaien op schijven van hetzelfde type met exact hetzelfde defect. Maar zie die maar eens te krijgen...
Anoniem: 230385 14 april 2009 09:15
Veel van de aangedragen gratis alternatieven mag je natuurlijk helemaal niet gebruiken op je werk, de licenties laten alleen non-commercial gebruik toe. Als jij een klant laat betalen (en dat doe je vast wel) voor het terug halen van data dan ben je vaak in overtreding. Je baas moet gewoon een licentie kopen, die heb je er na 1-2 klanten al wel weer uit en zo help je de ontwikkelaars ook nog om betere software te maken, waarmee jij/je baas weer meer geld mee kunnen verdienen.
Wij gebruiken ook geen gratis alternatieven, dat heb ik ook nergens gesuggereerd. Alleen als er betere alternatieven zijn dan GetDataBack (dat zijn ongetwijfeld ook betaalde) willen we daar graag ook een licentie voor kopen. Maar we gaan niet zomaar in het wilde weg kopen, daarom vraag ik om gebruikerservaringen. Overigens gelden trial-periodes ook voor bedrijven.
Als het betaald mag: makers van WinHex, natuurlijk ook dikke experts op dit gebied, hebben een programmaatje genaamd Davory, best goede ervaringen mee. Echter m.b.t. foto's de beste ervaringen met met eerder aangerade freeware proggie PhotoRec, maar Davory kan met aanzienlijk meer (headers van) bestandsformaten overweg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.