Software-update: Virtualbox 2.0.4

VirtualBox logo (90 pix) Sun Microsystems heeft gisteren versie 2.0.4 van Virtualbox uitgebracht. Dit programma kan worden gebruikt om een ander besturingssysteem op een computer in een virtuele omgeving te installeren. Virtualbox draait onder Windows 2000 en hoger, Mac OS X, Linux en Opensolaris en kan overweg meteen groot aantal gast-besturingssystemen.

De software is in twee verschillende versies verkrijgbaar. De volledige versie heeft meer functionaliteit, zoals ondersteuning voor usb-poorten en remote display-protocol, maar is alleen gratis voor privégebruik en evaluatiedoeleinden. Deze extra functionaliteit is namelijk closed source en ontbreekt in de andere versie: de opensource-uitvoering. Versie 2.0.4 is een zogenaamde onderhoudsrelease en bevat geen nieuwe functionaliteit. Wel zijn er diverse verbeteringen aangebracht en zijn er een aantal bugs verholpen. Hieronder is het changelog van deze release te vinden:

The following items were fixed and/or added:
 • VMM: better error reporting for VT-x failures
 • VMM: don’t overflow the release log with PATM messages
 • VMM: fixed save state restore in real mode (software virtualization only)
 • GUI: work around a Qt bug on Mac OS X
 • GUI: properly install the Qt4 accessible plugin
 • SATA: error message when starting a VM with a VMDK connected to a SATA port
 • SATA: fixed Guru mediation when booting OpenSolaris/64; most likely applies to other guests as well
 • Network: don’t crash when changing the adapter link state if no host driver is attached
 • VHD: fixed bug which prevents booting from VHD images bigger than 4GB
 • VRDP: fixed a repaint problem when the guest resolution was not equal to the client resolution
 • Clipboard: don’t crash when host service initialization takes longer than expected (Linux hosts only; bug #2001)
 • Windows hosts: VBoxSVC.exe crash
 • Windows hosts: VBoxSVC.exe memory leak due to a Windows WMI memory leak (Vista only)
 • Windows hosts: VBoxSVC.exe delays GUI startup
 • Linux hosts: handle jiffies counter overflow (VM stuck after 300 seconds of host uptime; bug #2247)
 • Solaris hosts: fixed host or guest side networking going stale while using host interface networking
 • Solaris hosts: added support for using unplumbed network interfaces and Crossbow Virtual Network Interfaces (VNICs) with host interface networking
 • Solaris hosts: reworked threading model improves performance for host interface networking
 • Windows additions: fixed crash when accessing deep directory structures in a shared folder
 • Windows additions: improved shared folder name resolving
 • Windows additions: fixed Windows 2000 shutdown crash
 • Windows additions: fixed error code for MoveFile() if the target exists
 • Linux additions: fixed seek() for files bigger than 2GB
 • Linux additions: support Ubuntu 8.10
 • Linux additions: clipboard fixes
 • Web services: improved documentation and fixed example
[break]
VirtualBox 2.0.0 screenshot (481 pix)
Versienummer 2.0.4
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 2000, Linux, Windows XP, macOS, Solaris, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008
Website Sun Microsystems
Download http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

25-10-2008 • 16:04

26 Linkedin

Submitter: Dutchy_

Bron: Sun Microsystems

Reacties (26)

26
24
6
2
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 278532
26 oktober 2008 15:06
Voordeel van een virtuele omgeving is als volgt:
De host (soort van server) heeft de virtuele omgevinging pre-installed (beetje concept van een image)
Stel deze host heeft 8 GB aangeheugen, dan zou je bijv. o.a. 1 GB aan geheugen toe kunnen wijzen aan de virtuele omgeving, neem als voorbeeld met besturingssysteem Windows XP SP2.
Het moment dat je van je guest, stel een minimale pc met 256 MB aan geheugen, de virtuele omgeving laadt welke eerder omschreven, dan draai je een virtuele omgeving van Windows XP SP2 met 1 GB werkgeheugen lokaal maar met de resources van je host.
Te vergelijken met: een patatje zonder, maar dan met mayonaise in gedachten en wel de smaak kunnen proeven :?
Zo heeft dit meerdere voordelen, bijvoorbeeld voor test omgeving.
Stel je banjert op internet zoals iedereen hierzo zoekend naar software.
Je ziet een leuk programma maar hebt je twijfels erover.
Stel je nu voor dat je deze kan testen zonder dat je je pc om zeep kan helpen :(
Voila, je laadt de virtuele machine en installeerd het programma op je virtuele omgeving
Bevalt het niet, niks aan het handje ga je weer terug naar basic. dan denk je :? "huh ... basic" ... nou, of je laad je virtuele omgeving gewoon opnieuw, maar je hebt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om tijdens je virtuele omgeving eerst een "snapshot" te maken bijvoorbeeld voordat je het programmaatje installeerd, nu heb je het geinstalleerd en is het helemaal noppes, again no panic ... je maakt aanspraak op de "snapshot" en gaat gewoon terug "in de tijd" moment van je "snapshot" en wederom ... niks aan het handje.
En zo zijn er nog tal van voordelen zoals meerdere virtual omgevingen aanmaken van verschillende besturings systemen als je zo nu en dan een ander besturingssysteem wil proberen maar niet met bijvoorbeeld 10 computers in huis te zitten, het is namelijk wel je huis en niet een serverpark en mocht je een relatie hebben je partner zal blijer zijn met virtuele rommel dan fysiek aanwezige troep als 10 computers, 10 muizen en toetsenborden, en 10 monitoren en ik denk je portemonnee ook wel aangezien aanschaf en stroom verbruik. Maar ik hoop dat je hier wat aan hebt, mocht je als nog vragen hebben laat ze gerust vallen of kijk rond in de "virtuele" wereld wijde web en stap door de deur van Google ...

succes
staat dit gelijk aan vmware ?
Vmware bied ook geavanceerde GPU virtualisiate, voor de rest zijn ze enigzinds geljikwaardig, prijs/kwaliteit wint deze....
Leg uit: prijs/kwaliteit......

Als je kiest voor VMware Server ben je geen cent kwijt. Met welk VMware product vergelijk je dan?

[Reactie gewijzigd door ZeroKay op 25 oktober 2008 17:58]

Workstation denk ik zo.

VirtualBox is een leuk idee, vooral dat seamless mode is erg grappig. (Al heeft VMware Workstation dat nu ook geloof ik) Maar op het gebied van netwerk vind ik ze toch ver achterlopen.

Zowel onder Linux als Windows moet je "moeilijk" gaan lopen doen met bridges. Bij VMware (in ieder geval onder Windows) heb je dit niet.

Schijnt dat VirtualBox Bridging + Wireless NIC's niet erg lekker loopt.

Ja, bridge je niet dan heb je alsnog netwerk maar dan kan je je guest niet rechtstreeks op IP benaderen. Wel zo fijn als je netwerk related dingen wil doen in Vbox.

Voor "gewoon" gebruik, dus een ander OS in een virtuele machine, waarbij geen (geavanceerde) netwerkzaken mee gedaan worden is het prima genoeg. Op sommige opzichten is Vbox sneller dan VMware, wat natuurlijk ook wel leuk meegenomen is.

Jammer dat de opensource versie geen USB support kent. De gesloten versie heeft wat meer features (RDP, USB over RDP, iSCSI Initiator, Virtual SATA, Virtual gigabit nic, en webservices.
Netwerk met virtualbox gaat volaitomatisch, iig met windows als Host
Ja & nee.

Vmware heeft het voordeel van multi core ondersteuning in de guest os. M.a.w, speel je een 1080p film af, in VMware kan je deze over de meerdere core's dat je systeem heeft verspreiden; Maar virtualbox beperkt zich enkel tot 1 core. Mutli core ondersteuning zou in ontwikkeling zijn, maar ja...

Een ander probleem dat ik opgemerkt heb is dat de netwerk verbinding te traag is. De virtual driver doet zich voor als een 100Mbits kaart, maar je haalt maximaal 1MB/sec ( zelf wanneer je systeem niet getaxed is ).

Daartegen werk het goed, zeer snel, stabiel en is het perfect te integreren in je desktop ( bijvoorbeeld onder linux in een aparte desktop zetten, guest options installeren, en dan right ctrl + L :) ).
Sorry, maar max 1MB/s is nonsense. Ik draai hier VirtualBox 2.0.4 met Archlinux als HostOS en Ubuntu 8.10rc als guest. Ik gebruik de default 100mbit netwerkkaart, voeg een samba-share (mp3tjes) van een server toe in m'n ubuntu guest en laat rhythmbox de share indexeren. Als ik in m'n system monitor kijk zie ik file-transfers over de 4 MB/s gaan, en dit is met gewoon even indexeren. Als ik een file regelrecht van een samba share naar m'n desktop kopier (in de ubuntu 8.10 guest), dan haal ik 10.6MiB/sec. Dat vind ik zeer goed voor een virtual network adapter.
Voor je roept dat het nonsense is, is het beter dat je eerst vraagt voor je iemand beschuldigt als leugenaar. Mijn configuratie is niet die van u. Ik denk dat de meeste mensen wel een andere os zullen draaien in virtual box, ipv Linux in Linux. Hint!

Als je een beetje rond zoekt, zal je merken dat er meer dan genoeg topics bestaan omtrent dit probleem. Meer bepaald dat de uitgaande traffic tot een crawl durft gaan & andere toestanden. Snelheid tests bevestigde het probleem hier.

http://www.virtualbox.org/report/32
Hehe sorry voor mijn eenzijdige reactie, maar ik heb zelf geen problemen met trage netwerkperformance in VirtualBox, tenminste niet met een Linux OS als host en guest. Mischien is dat met windows hosts of guests inderdaad anders, maar dat gebruik ik niet zoveel.
Linux additions: support Ubuntu 8.10
Dat is wel een heel breed begrip. Tot nu toe kreeg ik seamlessmode niet aan de gang op XP x64 Host met Ubuntu 8.10 x64 Guest.
Maar eens snel uitproberen!
Dat probleem heb ik nog steeds. Voeg het volgende toe aan /etc/X11/xorg.conf: dat is iig voor het muisprobleem de oplossing. Btw. deze section niet toevoegen aan je screen-section, wat wel verleidelijk is, gaat gegarandeerd fout.

Section InputDevice
Identifier "Configured Mouse"
Driver "vboxmouse"
Option "CorePointer"
EndSection
# Linux hosts: handle jiffies counter overflow (VM stuck after 300 seconds of host uptime; bug #2247)

Daar had ik dus echt verschikkelijk last van!

Blij dat die eruit is!
Was dit niet een product van InnoTek (ofzoiets, Duitse firma in ieder geval). Overgekocht door Sun dus?
edit: @mezelf
May 2, 2008. VirtualBox 1.6 released! The first major release since being acquired by Sun Microsystems is now available.

[Reactie gewijzigd door thegve op 25 oktober 2008 22:00]

Is het jou ook opgevallen? :7 Mij ook....
VirtualBox was toch niet van Sun...? :?
Als je goed kijkt naar het logo, hier op tweakers, kan je in het linker vlak "InnoTek" nog zien staan :)

Op de officiële website is het al veranderd.

[Reactie gewijzigd door Henridv op 26 oktober 2008 14:24]

Anoniem: 233443
26 oktober 2008 13:02
Ik heb een vraagje over Virtualbox, is Virtualbox nog steeds computer afhankelijk of kan ik hem ook op een andere computer de virtual omgeving opstarten? Zelf gebruik ik VMware Workstation, daar is het gewoon mogelijk om mijn VMware omgeving op een andere computer op te starten.
Vaak genoeg gedaan. Werkt net als VMware workstation. Gebruikte je niet een ander platform op het andere systeem ( als in van 32bit naar 64bit, van een x86 naar een powerpc oid ). Dat heb ik niet getest, van de ene 32bit x86 naar de andere wel.
even een vraagje, waarvoor gebruiken jullie eigenlijk virtual machines?
ik kan me voorstellen dat het in bedrijfsmatige oplossingen mbt veiligheid een voordeel kan opleveren, maar wat is een reden voor een consument om een virtual machine te gebruiken??
Het is natuurlijk handig als je naar Linux overstapt, maar een bepaald Windows programma niet kan missen. Ik werk zelf met Virtualbox om websites ook in IE te kunnen testen.
Ik gebruik VirtualBox vooral om nieuwe linux distro's te testen, bijv. een beta of rc van de nieuwe Ubuntu 8.10, dan hoef ik niet eerst een ISO te branden en een partitie op m'n schijf vrij te houden. Daarnaast is een VM ook handig als je wat wilt experimenteren met nieuwe/onbekende features die je systeem kunnen verknallen, etcetera.
Testopstellingen.

Virtuele machines zijn de uitkomst als het gaat over het testen van andere besturingssystemen.
i.p.v. dat je een nieuwe partitie maakt, of PC koopt, kan je gemakkelijk dit in een virtuele omgeving draaien.
Veiligheid is ook een punt.
Als je bankzaken doet, en op dezelfde PC ook serials, cracks en andere dubieuze software draait, kan je dit makkelijk doen in een VM.
Consultants kunnen via VM's per odrachtgever de OS-, software- en netwerkomgeving finetunen, terwijl de laptop mooi kaal blijft voor regulier (thuis)gebruik. Een ander voordeel bij het afsluiten en opstarten van een VM is, dat je je sessie bv na een weekend gewoon weer oppakt. Ik vind het een uitkomst.
Ik gebruik het voor het bouwen van deploys voor op de Windows server (repackagen van installers).

Kan ik lekker een programma installen + repackagen en daarna met 1 druk op de knop de hele boel resetten als ik klaar ben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee