Software-update: Opensuse 11.0

openSUSE logo (60 pix) Donderdag is versie 11.0 van Opensuse uitgekomen. Opensuse is een van de vele Linux-distributies die beschikbaar zijn en de software heeft AMD en Novell als sponsor. Tijdens de installatie kan uit KDE, Gnome of Xfce gekozen worden als grafische interface, maar zoals gebruikelijk bij Linux is een command line interface ook beschikbaar. In versie 11.0 zijn meer dan 200 verbeteringen aangebracht. Zo is de setup grondig aangepakt, waardoor het eenvoudiger is om openSuse te installeren. Ook is package management sneller en eenvoudiger geworden en worden de nieuwste versies van Gnome, KDE, Firefox en Openoffice.org meegeleverd. Hieronder zijn de release notes voor versie 11.0 te vinden:

OpenSUSE 11.0

A lot has changed since openSUSE 10.3, and a lot of work has gone into improving openSUSE. In this release you'll find updated versions of almost every program, a vastly improved installer, faster and easier package management, and much more. Here's some of the improvements you'll see in openSUSE 11.0:
  • Rewritten installer that makes installation even easier
  • Faster and easier package management
  • Easier system updates with PackageKit
  • Easier 3-D effects with Compiz-Fusion and CCSM
  • KDE 4 - The next generation KDE Desktop
  • GNOME 2.22 - Latest and greatest GNOME release
  • Firefox 3.0 - openSUSE ships with Firefox 3.0 beta 5, will update to 3.0 final
  • OpenOffice.org 2.4 - Latest OpenOffice.org, with dozens of improvments and new features, including better VBA support, 3-D transitions in Impress, and import support for Microsoft Office 2007 document formats.
  • Banshee 1.0 - Major update to Novell-sponsored multimedia application.
  • Tasque - Simple and elegant to-do application.
  • NetworkManager 0.7 - Cutting edge release of NetworkManager, which includes support for EV-DO/UMTS cards.
  • PulseAudio - Better sound management in GNOME.
  • Linux kernel 2.6.25 - Most recent major release of the Linux kernel
  • Nearly every application has been updated since 10.3
  • More than 200 new features specific to openSUSE
[break]
openSUSE 11.0 met Gnome desktop (410 pix)
Versienummer 11.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Opensuse
Download http://software.opensuse.org/
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

20-06-2008 • 14:13

46

Submitter: Anoniem: 206724

Bron: Opensuse

Reacties (46)

46
46
16
14
1
0
Wijzig sortering
Voor wie het wil lezen ik heb een review online gezet
http://members.home.nl/ralphm/linux_handleiding_suse11.html

[Reactie gewijzigd door DummyXL op 24 juli 2024 22:23]

GE-WEL-DIG! Prachtig gemaakt, die staat in mijn favo's. Goede opmerking trouwens aan het einde. Heb ook liever reviews van het product als het installed is want die install-reviews ken ik al wel. maar je hebt het zeer compleet beschreven.

Over KDE4: Crashes? Geen idee, ik heb ze niet. Maar ze hebben ervoor gekozen zodat de KDE4-ontwikkeling in stroomversnelling gaat. Ze hebben een hele hoop patches en meuk gemaakt die nu weer 'upstream' verwerkt zijn. Binnenkort zal de boel naar 4.1 updaten. Als ze KDE4 niet als standaard gebruikten dan moest iedereen nog 8 maanden wachten terwijl 4.1 al wel redelijk KDE3-feature-proof is.

SUPER review. Uitzonderlijke kwaliteit!!! Hier kunnen veel reviewers meerdere puntjes aan zuigen.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 24 juli 2024 22:23]

Lange tijd Ubuntu gedraaid, maar ben zeer te spreken over openSUSE 11.

Grafisch gezien veel meer gepolished, Ik heb het idee dat de software wat meer op elkaar afgestemd is, bij Ubuntu heb ik nog wel eens het idee dat het bij elkaar geraapt is.

Start menu is erg prettig en ook snel, installatie van software is snel en makkelijk, en aangezien ik fan van mono ben, is opensuse natuurlijk ideaal als zijnde tevens van Novell.

Het enige waar ik even aan moet wennen is het ontbreken van apt-get, maar met smart of andere vervangers is het via de commandline bijna net zo makkelijk en snel als in Debian/Ubuntu.

Top product wat mij betreft, ga hem zeker ook boxed aanschaffen voor E60,- als blijk van waardering. Het geld zeker waard wat mij betreft.
Het enige waar ik even aan moet wennen is het ontbreken van apt-get, maar met smart of andere vervangers is het via de commandline bijna net zo makkelijk en snel als in Debian/Ubuntu.
In openSUSE heet dit zypper, probeer maar: zypper install <pakket>

Sinds 11.0 net zo rap als apt-get. Onderwater gebruikt YaST ook deze package manager, of beter gezegt de library 'libzypp'.

[Reactie gewijzigd door YaPP op 24 juli 2024 22:23]

Type "zypper" in je console en je krijgt alle opties.

- Sneak Peeks at openSUSE 11.0: Package Management
- Video laat snelheid zien

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 24 juli 2024 22:23]

Anoniem: 44174 @- peter -21 juni 2008 11:09
Ik ben bij versie 10.3 voor het eerst afgeweken van Suse, ik gebruik suse al sinds versie 6, maar ik had te veel problemen met de hardware van mijn laptop (HP), terwijl Ubuntu alles, maar dan ook echt alles in 1 keer herkende.

Ik vindt ook het pakketten beheer in Ubuntu beter dan in suse, al weet ik niet hoe het onder versie 11 is.

Verder KDE of Gnome, heeft mij nooit iets uitgemaakt ik gebruik ze allebei met evenveel plezier.
Anoniem: 197965 20 juni 2008 15:02
OpenSuse en Ubuntu zijn de distro's die ik het beste ken. Na lang wikken en wegen heb ik voor Ubuntu gekozen als default. Hun strategie is een beetje tegengesteld. OpenSuSE is DE distro voor de laatste snufjes, maar dat gaan wel ten koste van stabiliteit. Ubuntu doet het andersom en lijkt wel eens iets achter de zaken aan te lopen. Maar daar krijg je wel een zeer snel en stabiel systeem voor terug
OpenSuse is redelijk progressief, maar een Fedora gaat imho nog een stapje verder. En ook Ubuntu heeft al eens een beta release in zijn finals gestoken.
Idd. Fedora heeft een unstable X-server ed aan boord, die niet of nauwelijks door de closed-src video-drivers ondersteund wordt, alleen de niewe (s)ata-stack en firewire-stack, een unstable pakket-manager, en nog wat andere zaken. Je lijkt wel betatester...
Ubuntu 8.04, een LTS, had al ff 3 beta aan boord, maar aangezien ubuntu binnen een release geen major pakket-upgrades doet, had je anders weer 6 maanden mogen wachten.
Je lijkt wel betatester...
Dat klopt volledig, als je Fedora draait ben je in principe een betatester voor RHEL.
Wat OpenSUSE betreft: Het zal wel iets vergelijkbaars zijn met SLES of iets dergelijks.

Alleen Ubuntu is een rare eend in de bijt: er is geen aparte versie die als betaalde versie wordt angeboden, je alleen support kopen voor Ubuntu.

@verhaaltje afgemaakt :P

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 24 juli 2024 22:23]

OpenSuse is idd zoals rhel, alleen krijg je bij opensuse wel support van novell.
Dat blijkt ook dan maar weer waarom Ubuntu de Debian-distro als basis hebben genomen ;)
@Roit & VHware: het klopt idd dat Ubuntu Debian als basis neemt, echter gaat het dan om de Debian unstable repo's als ik het me goed herinner. Ubuntu is even hard DE distro voor de laatste snufjes (en dit is helaas soms ook in de stabilieit te merken).
Wanneer bepaalde dingen niet in ubuntu zitten (bijvoorbeeld zoals kernel 2.6.25 in Ubuntu 8.04) komt dat omdat er ook zoiets bestaat als een feature freeze (als deze neit bestond zou elk OS onhoudbaar instabiel worden). Als er nieuwe software uitkomt na de freeze dan komt dat pas terecht in de Ubuntu versie die daarna uitkomt (hoewel daar uitzonderingen op bestaan, zoals bijvoorbeeld software die kortere ontwikkelingscycli kent zoals de kernel. In Ubuntu 8.04 komt hoogstwaarschijnlijk 2.6.26 of 2.6.27).
Ubuntu Server bevalt me prima, maar met Ubuntu Desktop heb ik nogal wat gewenningsproblemen (ik kom uit 't Mandrake/Mandriva kamp na eerst Minix, Slackware en RedHat gedraaid te hebben). Dingen die niet op de plek zitten waar ik ze verwacht en zo...
Ben benieuwd hoe OpenSUSE (de 'U' is niet klein meer) me gaat bevallen. Leuk! :)
Ik gebruik openSUSE11.0 al sinds alpha 3 en het bevalt me heel erg goed. Ben destijds overgestapt vanwege een video van de nieuwe pakketbeheerder en zijn snelheid. Maar ook de rest van het pakket zit geweldig in elkaar. KDE4 met delen KDE3 waar nog geen KDE4-apps voor zijn. Een extra Compiz manager voor mensen die de boel willen instellen met 2 clicks, one-click-installer....ga maar goor ga maar door. Echt een prachtige release.

Default openSUSE screenshots: Goed afgewerkt
Pimped openSUSE 11 op een 8 jaar oude PC: Super

Enkele superfacts. De eerste is command-not-found in console. Hier een voorbeeld
20:52 geeko:~> dragon

The program 'dragon' can be found in the following package(s):
* dragonplayer (/usr/bin/dragon)

Try: sudo zypper install dragonplayer
Ten tweede een artikel over de prestaties van het nieuwe pakketbeheer. Het laat yum en smart in het stof bijten:
- Sneak Peeks at openSUSE 11.0: Package Management
- Video laat snelheid zien

Ten derde een artikel over de nieuwe installer en installmogelijkheden:
- Sneak Peeks at openSUSE 11.0: New Installer

Ten vierde een artikel over openSUSE-werk voor KDE4. Hiermee is openSUSE 11 in mijn mening veruit de beste distributie voor KDE 4 (ook omdat er repo's zijn voor KDE 4.1 ontwikkeling):
- openSUSE 11.0: The Plasma Desktop

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 24 juli 2024 22:23]

offtopic:
@BartOtten: mag ik weten welk theme gebruikt is in deze screenshot? Ik vind 'm namelijk veel mooier dan de standaard KDE4 theme.
1.) Dat is het standaard KDE 4.1 plasma-theme :D. Kleurenpalet op een donker thema gezet.
2.) Ik draai dus ook KDE4.1-Unstable
openSUSE KDE4-unstable dir
KDE4-unstable Basis - OneClick
3.) Grafische effecten 'on', geen KDE -effecten geladen (zodat taakbalk transparant wordt)
4.) Compiz voor de effecten, Emerald als windowthemabeheer

Het is zo een hele lijst maar met KDE 4.1 install en wat rondklikken kom je er ook wel :D. Dat standaardthema van Plasma is inderdaad erg mooi.

Overigens kan je in KDE4 met [rechtsklik >> bureablad instellingen >> Meer thema's] extra thema's ophalen voor Plasma/KDE4. Zitten hele stoere tussen. Malaysia, Slim-Glow....en nog meer. Dit geldt ook voor wallpapers (daar heb ik ook de wallpaper vandaan gevist)

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 24 juli 2024 22:23]

Ik weet niet veel van linux af en zal het dan ook graag willen uitproberen. Ik had alleen eventjes een vraagje: Kan je ook KDE en GNOME naast elkaar installeren zodat je makkelijk kan switchen?
Ja, dan moet je de DVD downloaden. Je kan ze in begin niet allebei selecteren maar dat kan je wel doen als je het geinstalleerd hebt (ik zou beginnen met KDE4 installatie en dan Gnome bijpluggen)
Niet helemaal. Je kunt al tijdens de setup allemaal Desktop managers installeren. Je moet dan even op "Software" klikken bij het goedkeuren van je instellingen. Dit is dus je configuratie overzicht waar ook info over de taal, partitionering ed staat. Dan kun je bij Software alles aanvinken wat je geinstalleerd wilt hebben, daar staan ook verschillende desktop managers bij.

Na installatie kun je bij het inloggen kiezen welke DM je wilt gebruiken.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 24 juli 2024 22:23]

Ik weet het maar ik gok dat Artie KDE gaat gebruiken en dan is KDM als inlogscherm wel handig. Vandaar mijn voorgang van zaken :Y)
Zoals jij het beschrijft installeer je de andere Desktop Managers NA de installatie. Het kan echter ook gewoon TIJDENS de installatie. That's de difference. Je kunt in openSUSE dus gewoon tijdens de setup voor KDE4 kiezen, maar na install zelf nooit die desktop manager aan te hoeven raken omdat je direct ook al KDE3, GNOME, XFCE ed ter beschikking kunt hebben.
Ok bedankt voor de tip! Ik ben hem nu aan het downloaden :)
Ja kan!
als je nu kde heb en je installeerd gonme (of andersom) dan kan je daarna bij het inloggen de "session" veranderen van kde naar gnome. Daarna krijg je waarschijnlijk de vraag of je dat voortaan zo wil houden of alleen 1 malig Gnome wil starten. Zo werkt het iniedergeval in Ubuntu en Fedora en ik ga ervan uit dat suse dit ook heeft. zou wel dom zijn als ze dat niet hadden.

Ik gaat m ook maar eens downloaden en proberen.
Anoniem: 86020 20 juni 2008 14:43
Ik wil dit graag op een laptop installeren omdat XP hier erg traag is, maar ik kan geen drivers vinden voor een linksys WRC54G wireless adapter. Iemand een goeie site waar die drivers te vinden zijn?
Als ik naar deze link kijk zitten er minimaal 2 verschillende chips in deze kaart: http://linux-wless.passys...art.php?brandname=Linksys

Ze zullen alle drie werken. Mogelijk zullen er handmatige acties nodig zijn als er een ACX111 chip in zit.

Het is best mogelijk dat dit volledig automatisch gedaan wordt in openSuSE 11.0. Aangezien ik deze kaart niet heb kan ik het niet testen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 24 juli 2024 22:23]

WRC54G?

http://forums.opensuse.or...rnet/wireless-networking/

Google even op de juiste naam en je vind genoeg links/handledingen.
Het wireless verhaal is één van de redenen dat ik Suse (doe ik niet graag), verwisseld heb voor ubuntu.
Ik moet misschien verder zoeken dan mijn google-neus lang is, maar hoe lijkt het met een installatie van dit op een raid 0 configuratie?

met ubuntu alleen maar problemen mee gehad.
tja, dat hangt voornamelijk van je hardware af. Is het een onboard oplossing of heb je raid 0 via een sata-controller op de pci-bus?

Ik vrees wel dat als je het niet gelukt is met Ubuntu, Suse ook niet zoveel voor je kan betekenen.
Wat is dat nou voor redenering? "Als Ubuntu het niet kan zal openSUSE het ook wel niet kunnen". Ik ben erg blij dat het niet zo werkt want dan had ik nu nog problemen met mijn wired-netwerkkaart :S

Ubuntu doet een hoop goeds maar het is echt niet dat ze marktleider zijn qua driver-ondersteuning, design, pakketbeheer enz. Dat waar Ubuntu onwijs goed in is zijn de forums. Enorm groot en veel goede informatie. Daar heb ik als openSUSE-gebruiker zelfs wat aan.*

*dat zal ook de reden zijn geweest dat de 3 grootste openSUSE-forums gemerged zijn naar 1 enorm forum.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 24 juli 2024 22:23]

Anoniem: 84213 @BartOtten20 juni 2008 17:18
Ja, je hebt gelijk, ik heb het nogal ongelukkig geformuleerd. :)

Mijn ervaring is dat met Ubuntu door de geintegreerde closed-source driver ondersteuning meer mogelijkheden biedt tav raid ondersteuning, maar dat is mijn
ervaring.
Zodra je met OpenSuse tegen deze problemen aanloopt is het juist moeilijker om een oplossing te vinden, mede door de diverse fora. Maar dat is nu veranderd begrijp ik? Ik heb OpenSuse sinds 10.1 niet meer goed gevolgd. O-) dus waar heb ik het over.....
Je hebt het over je ervaring met 10.1. Daar wil ik het niet eens meer over hebben want dat was te dramatisch voor woorden :S. Er is zelfs een soort 10.1-remake uitgekomen waar ze de grootste bugs uitgehaald hadden. DRAMATISCH. Ook de enige keer dat ik overwoog om iets anders te gaan gebruiken. Nu ben ik blij dat ik bleef hangen want ik geloof niet dat iets aan openSUSE 11.0 kan tippen (voor mijn gebruik en smaak).

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 24 juli 2024 22:23]

Één van mijn favoriete Linux distro's ik ga gelijk proberen of ik deze release wel aan de praat krijg met mijn 2 x ATI 3870 setup. Dat is me bij 10.3 nog niet gelukt.
De live cd ziet er leuk uit, netjes afgewerkt. Alleen loopt de Yast installer hopeloos vast in VMware Server. Zodra je de resolutie wijzigt en je in het control panel naar 'Appearance' gaat de X server over z'n nek. Het kan zijn dat VMware Server hier nog niet mee om kan gaan uiteraard, anders is het buggy nog. Ik maakte overigens gebruik van de 64 bit versie, niet dat dat wat uit mag maken maar het is wel het vermelden waard.
Lijkt me wel de moeite waard om de live CD ervan uit te gaan proberen. Gebruik al tijden Mac 0sx voor dagelijks gebruik en school (Adobe suite), Vista om te gamen en Ubuntu om wat aan te rommelen, maar mischien wordt dit wel de vervanging voor Ubuntu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.