Software-update: Fedora 9 beta

De mensen achter de Linux-distributie Fedora hebben via de mailinglist de eerste bètaversie van Fedora 9 aangekondigd. De nieuwe testversie kan vanaf deze pagina via http, ftp en bittorrent gedownload worden. Nieuwe in Fedora 9 is het gebruik van Gnome 2.22, KDE 4.0.2 en Linux-kernel 2.6.25-rc5. Daarnaast is het mogelijk om tijdens de installatie van Fedora 9 ext2-, ext3- en ntfs-partities van harde schijven aan te passen. Ook is de nieuwe Fedora voorzien van Packagekit, waarmee applicaties eenvoudig geïnstalleerd en gedeïnstalleerd kunnen worden. Wat er nog meer veranderd is in de de bèta kan op deze pagina gelezen worden. Hieronder staan de belangrijkste veranderingen volgens de ontwikkelaars:

Some highlights of Fedora 9 Beta:
 • GNOME 2.22, with new features like a helpful world time clock, better file system performance, security improvements, power management at the login screen, the ability to dynamically configure displays, better Bluetooth integration, improved podcast support, and many other enhancements
 • KDE 4.0.2, which includes a brand new desktop and panel with many new concepts, integrated desktop search, a brand new visual style called Oxygen, a new multimedia API called Phonon, and a new hardware integration framework called Solid -- all integrated by Fedora's KDE SIG
 • Firefox 3 Beta 5, featuring a native look and feel, desktop integration, the new Places that replaces bookmarks, and a reworked address bar
 • Support for resizing ext2, ext3 and NTFS partitions during install
 • Support for creating and installing to encrypted filesystems
 • PackageKit, a cross-distribution package management solution with a complete yum backend, designed to unify different distributions' software management with the latest technologies
 • Kernel 2.6.25-rc5
Fedora 9 beta - desktop Fedora 9 beta - Firefox 3 beta 4 Fedora 9 beta - PackageKit
Versienummer 9 beta
Releasestatus Beta
Besturingssystemen Linux, Linux x86, Linux AMD64
Website Fedora
Download http://fedoraproject.org/get-prerelease
Bestandsgrootte 4,22GB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Robin Vreuls

Doktersteam

26-03-2008 • 12:33

29 Linkedin

Submitter: A_L

Bron: Fedora

Update-historie

06-'09 Fedora 11 5
03-'09 Fedora 11 bèta 12
11-'08 Fedora 10 16
10-'08 Fedora 10 bèta 10
05-'08 Fedora 9 Sulphur 50
03-'08 Fedora 9 beta 29
10-'07 Fedora 8 test 3 19
09-'07 Fedora 8 test 2 10
05-'07 Fedora 7 24
10-'06 Fedora Core 6 final 11
Meer historie

Reacties (29)

Wijzig sortering
Geen van de screenshots klopt met wat je werkelijk krijgt na een standaard installatie.

1. KDE 4 krijg je wel (als je de dvd download) en als je er voor kiest! gnome is standaard
2. Leuk plaatje van de browser, maar niet echt een feature. Was beter geweest als de firefox 3 met de nieuwe features zichtbaar was.
3. PackageKit had net zo goed bij de screenshots van Fedora 8 or zelfs Fedora 7 kunnen staan.. zit er al een tijdje in. (passen ze wel steeds aan)

Ik begrijp ovirgens niet waarom fedora die plaatjes in de release notes zet.. echte screenshots maken was blijkbaar iets teveel werk.

zoals:
1. Nieuw update dialoog (werkt wat gebruikers vriendelijker)
2. Nieuwe firefox MET features zichtbar (tabs o.a.)
3. Gnome: Cheese, Internationale klok, bureaublad op afstand, vereenvoudigde toetsenbordinstellingen, verbeterde netwerkinstellingen en nog veel meer: http://library.gnome.org/misc/release-notes/2.22/

voor fedora: http://fedoraproject.org/nl/f9-beta-relnotes#id2981125

* markg85 is een zware Fedora gebruiker
Hoop wel dat ze die updater eens flink onderhanden hebben genomen.
tot versie 8 ging hij ook packages updaten die niet geïnstalleerd stonden.
Anoniem: 93114
@Collen27 maart 2008 13:13
Dat gebeurt alleen als zo'n package ineens een dependency geworden is van een package wat al _wel_ geinstalleerd stond (en geupdate wordt).
't Gaat er echt steeds mooier uitzien, dat Linux :D
Eerder vond ik het maar een stuk prut-software, maar nu de functionaliteit en vooral het "design" mooier is geworden is het een aantrekkelijk besturingssysteem.

Eens eventjes dit weekend proberen :D
Dus omdat het 'fancy' uitziet ga je het opeens gebruiken ? Heb je toevallig ook een Apple producten omdat deze er mooier uitzien ?

Ik heb Linux non-stop gebruikt tot de helft van vorig jaar maar ben mijn interesse verloren na een tijdje omdat ik alleen maar aan het leren was (ben er wel slimmer op geworden ;)). Dus verstand heb ik er zeker van alleen trekt het me niet meer.

Op stabiliteit is Linux beter dan Windows, functionaliteit is ook beter dan Windows. De enige nadeel is compatibiliteit van programma's (omdat de meest gebruikte Windows only zijn) en spellen.
Ik waag te betwijfelen of de tweakers die altijd zeggen dat het er niet toe doet hoe het eruit ziet, dat ook zeggen als het gaat om hun auto, vriendin, telefoon, etc. (Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.) Het is een legitieme opmerking om te zeggen dat linux er steeds mooier uit gaat zien, en ik snap de denigrerende opmerkingen richting mensen die wat zeggen over het uiterlijk van linux dan ook niet. Ik bedoel, je kijkt er al gauw een paar uur per dag naar je scherm. Mag het er dan ook een beetje fatsoenlijk uitzien?
Dus omdat het 'fancy' uitziet ga je het opeens gebruiken ? Heb je toevallig ook een Apple producten omdat deze er mooier uitzien ?

Ja ik heb een Apple product omdat het er mooi uitziet en tevens ook makkelijker werkt voor mij.Ik begrijp niet waarom je eye-candy met Apple gaat vergelijken????Microsoft en nog veel meer andere soft- en hardware bouwers proberen hun produkten zo goed mogelijke eruit te laten zien inclusief Linux gerelateerde produkten,dus wat is er mis mee om iets mooi te vinden.Iets wat fancy eruit ziet kan ook functioneel zijn.

Ik vind het juist prachtig om te zien dat mensen Linux en/of andere OSen gaan uitproberen en zeker als de mensen switchen vanwege de eye-candy of vanwege de fancy factor.Ik vind dat de simpele niet wetende consument ook gewoon eens moet weten dat er meer is dan Windows en dat er voor hun mischien wel beter alternatieven zijn dan de OS(Windows) die mee is geleverd bij hun laptop of desktop-PC.

Ik raad stephenophof zeker aan om eens Fedora of een andere Linux-distro uit te proberen,wie weet werkt dat wel makkelijker voor hem en voor de dagelijkse dingen die hij doet met zijn laptop of PC.Een kleine algemene tipje voor je, download en burn eerst een Live-cd van de desbetreffende Linux-distro.Als je niet wat dat is gewoon Google gebruiken...
Anoniem: 233094
@QubicX27 maart 2008 10:51
inderdaad, linux ziet er steeds mooiter uit en je kan steeds meer.
tegenwoordig met beryll kan je stoten uithalen die op vista zelfs niet in te beelden zijn ^^
het is maar hoe je het zelf wilt, het levende bewijs dat open-source wel werkt, de linux distro.
ze maken zelf geen reclame, ze ontwikelen gewoon, en komen in de aandacht zoals hier op tweakers nu. "alle pr is goede pr, ook slechte pr" is soms zelfs het motto.


wat me wel stoort, is dat er inderdaad teveel naar uiterlijk gekeken wordt.
linux is al jaren een "alternatief" voor zo goed als elk doel, maar je moest er een beetje moeite in steken. je kan er bijna alles mee, maar moest wel weten wat je deed.

conclusie: mensen willen gewoon klik klik klik doen zonder te (hoeven) denken...
Mja, maar iedereen wil alles zo makkelijk mogelijk natuurlijk. Ik als linux gebruiker wil ook niet alles zelf moeten configureren. En met distros als Fedora en Ubuntu wordt het ook steeds meer klik klik.
Het grappige met linux is juist dat het helemaal niet zo moeilijk is als mensen beweren (en in mijn ervaring juist makkelijker, als je tenminste niet er aan begint met het idee dat het een windows kloon is). Dat komt misschien nog die door tweakertjes die 10 jaar terug eens redhat 5 hebben geïnstalleerd en toen nog alles zelf moesten doen, inclusief hun eigen drivers compileren. Dat is allang al niet meer zo en linux is in gebruiksvriendelijkheid windows al ver voorbij. Tis niet alsof de gemiddelde domme huis-tuin-en-keuken klikker zelf ook windows kan installeren, want die installatie is een stuk moeilijker dan linux. Dus ja, als ik dan hoor hoe sommige bezoekers van deze site linux moeilijk te installeren vinden ga ik altijd een beetje aan hun IQ twijfelen...

Ik denk dat linux met wat goede PR/reclame en software support van 3rd party developers die nu alleen windows-only software maken, best wel een eind kan komen. De jaren 90 zijn allang al voorbij...
Als je de screenshots al mooi vindt, kijk dan effuh hiero http://youtube.com/watch?v=_ImW0-MgR8I
8-)
Mensen die de DVD x86_64 bit willen downloaden, maar geen mogelijkheid tot bittorrent:
edit: pc uitgezet (niemand aan het downloaden), link weg.

[Reactie gewijzigd door A_K op 27 maart 2008 00:42]

volgens mij is in fedora KDE altijd de standaard geweest
@uwog: oeps dacht dat het een KDE distro was, foutje.

[Reactie gewijzigd door DummyXL op 26 maart 2008 15:05]

da's vreemd; bij alle Fedora installaties die ik gedaan heb ( 1 t/m 8 ) was toch echt Gnome de standaard desktop...
@DummyXL: what's in a name ;)

[Reactie gewijzigd door borchen op 26 maart 2008 16:42]

Anoniem: 93114
@borchen26 maart 2008 13:23
En dat is in 9 nog steeds zo.
Erg veel KDE distros zijn er allang al niet meer, nu Ubuntu, Fedora en Suse allemaal standaard met gnome komen. Dat KDE screenshot is om een indruk te geven van KDE4, die er nu standaard bij zit.
wat een uberlompe taakbalk in screenshot 1.
Verder vind ik het thema toch een tikje lelijker dan ik van fedora gewend ben.

[Reactie gewijzigd door geerttttt op 26 maart 2008 13:07]

Grootte van de taakbalk hoort gewoon aangepast te kunnen worden.
If not already dan toch in de latere releases. In kde 3 kan het gewoon wel, maar kde 4 is nog in ontwikkeling dacht ik, en mist nog dingen die nodig zijn om het tot een gebruikersvriendelijk verhaal te maken.

edit; uit http://core.tweakers.net/meuktracker/17294/kde-402.html

New features in Plasma. The size and position of the panel can now be configured, the visibility of a number of option is now improved to makes it easier for new users to discover

Dus ze hebben de taakbalk alleen maar lomp groot gemaakt voor het plaatje.

edit @Wardie; ja ik ben zelf ook content met de nieuwe KDE; heb m net even op mn bakje gezet en het ziet er al weer veel beter uit dan de eerste kde4. Leuk dat Fedora dit al meelevert in deze release.

[Reactie gewijzigd door dragunova op 26 maart 2008 16:59]

Ik denk dat de ze de iconen op de taakbalk groot willen laten zien om een indruk te geven.

Verder vind ik het er prima uitzien, maar om nu een oordeel te trekken na 3 screenshots gezien te hebben... Laat ik liever aan de beta testers over.

[Reactie gewijzigd door Wardie op 26 maart 2008 15:31]

Anoniem: 233094
@Wardie27 maart 2008 10:45
inderdaad, maar je kan het perfect instellen naar eigen maat.
wat mij meer intreseert zijn de vernieuwingen tegenover fedora 8, en eventueel andere distro's.

wanneer deze uit beta komt zal ik hem eens testen, kwestie van de spanning er een beetje in te houden ^^

@uwog: oeps dacht dat het een KDE distro was, foutje.
fedora heeft altijd al KDE en Gnome gehad, als vele andere zoals WindowMaker, IceWM enz enz, leuk speelgoed
De eerste screenshot is KDE. is Gnome niet meer de standaard?
Pfff Fedora 9 al! Ik heb deze distro niet echt goed gevolgd wat betreft de versies e.d.. Ik heb ooit eens Fedora 4 geïnstalleerd maar toen echt te complex voor mij. Nu heb ik ubuntu, werkt prima. Maar ik wil nog op m`n desktop (ubuntu staat op m`n laptop) linux hebben, alleen ik heb een ATI X1600 videokaart met dual monitor. In Ubuntu (Gnome) heb ik geen goede ervaringen met de driver van ATI, aangezien Ubuntu hier direct in low graphics springt en niet eens dual monitor maar clone. Dus ik ben bang dat dat ook wel zo zal zijn in Fedora. Maar als ik de screenshots moet geloven dan lijkt Fedora behoorlijk vooruit te zijn gegaan.
De screenshots worden over het algemeen gemaakt met een single-display opstelling op een leuke resolutie van 1280x1024, 1600x1200 of een nog grotere (of breedbeeld) resolutie. Als je dan een nieuwe achtergrond hebt en een paar leuke frisse icons lijkt er op zich al heel veel verbeterd te zijn, maar schijn bedriegt.

De echte verbeteringen zitten in de changelog zoals je die boven ziet, o.a. bluetooth, nieuwere kernel en packagekit. Bij bepaalde distro's gaat die ontwikkeling gruwelijk hard (Ubuntu en Fedora iig). En het voorbeeld wat jij aanhaalde met ubuntu low graphics, dat is waarschijnlijk de bullet-proof X-server die inspringt omdat er geen goedwerkende driver/configuratie is gevonden. Met de juiste driver en configuratie kunnen alle Linux-distro's hetzelfde.
Die packetmanager ziet er erg goed uit. PCLinuxOS had een verbouwde apt-get en synaptics voor RPM. Ben uiteindelijk heel erg benieuwd in hoeverre dit onderling gaat uitwisselen in de wereld. Als dat mogelijk wordt kan Linux een grote speler worden op de Desktop markt.
Ik ben nu maar de iso aan het downloaden, ga ik vanavond ff installeren. Alleen nu maar wel hopen dat ik m`n ATI videokaart goed aan de praat krijg. :X

Ik doe het trouwens op een aparte partitie, dus kan altijd nog terug naar Vista.

[Reactie gewijzigd door Juicyhil op 27 maart 2008 18:52]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee