Software-update: Fedora 9 Sulphur

De ontwikkelaars van Fedora hebben een nieuwe versie van de Linux-distributie aangekondigd. Het gaat dit keer om Fedora 9 met codenaam 'Sulphur', die vanaf deze pagina voor verschillende platformen via bittorrent, http en ftp gedownload kan worden. De nieuwe versie van Fedora wordt geleverd met Gnome 2.22, KDE 4.0.3, Xfce 4.4.2 en Openoffice.org 2.4. Verder maakt ook Packagekit deel uit van de nieuwe features, waarmee gemakkelijk programma's, uitbreidingen en updates geïnstalleerd en verwijderd kunnen worden. Welke veranderingen nog meer in Fedora 9 zijn doorgevoerd, kan in dit artikel gelezen worden.

Fedora 9
Versienummer 9
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Fedora
Download http://fedoraproject.org/get-fedora.html
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Robin Vreuls

Doktersteam

14-05-2008 • 19:42

50 Linkedin

Submitter: yellowisblue

Bron: Fedora

Update-historie

06-'09 Fedora 11 5
03-'09 Fedora 11 bèta 12
11-'08 Fedora 10 16
10-'08 Fedora 10 bèta 10
05-'08 Fedora 9 Sulphur 50
03-'08 Fedora 9 beta 29
10-'07 Fedora 8 test 3 19
09-'07 Fedora 8 test 2 10
05-'07 Fedora 7 24
10-'06 Fedora Core 6 final 11
Meer historie

Reacties (50)

Wijzig sortering
2 jaar ubuntu gebruikt en vandaag gefrustreerd 8.04 de deur uit gegooid...
Fedora 9 even geprobeerd:

Eerste indrukken
Positief
- Bootscreen / Bootsplash: ongelooflijk goed gedaan. Enorm hoge resolutie gelijk vanaf het booten, muis beschikbaar, grafisch zeer strak, gewoonweg geweldig!
- Gnome menu, en nautilus enz. zijn razendsnel, dat ben ik niet gewend tov Ubuntu en het is zeer prettig.
- Gnome menu indeling is heel goed over nagedacht. Vooral het ¨Syteem/Voorkeuren" is prettig doordat er submenu's inzitten.
- Eenvoudig om de livecdiso op usb te zetten.

Negatief
- Lelijk desktop thema, voelt een beetje als de kleuterschool. Smaken verschillen.
- Pakketbeheer/yum/hoe het ook heet: sloooom. Iedereen zeurt altijd over yum/rpm enzo, maar dit was echt karig. Ik ga niet uren wachten totdat dat ding installeert. Wel was yum tov apt-get grafisch wat duidelijker in de CLI.
- Het schijnt dat de NVIDIA drivers niet werken ivm dat ze een te nieuwe xorg versie gebruiken... Tsja... ik kon ze inderdaad niet vinden en als dat waar is dan snap ik niet dat zoiets durft te releasen.
- Kan niet in install van livecd JFS/XFS/Reiserfs filesysteem gebruiken. Beetje jammer.

Goed, verder kan ik er niet echt veel over zeggen. Ik blijk teveel gehecht te zijn aan apt-get en heb geen zin om yum en uberhaupt de Fedora workflow te leren kennen, dus ik ga toch maar terug naar Ubuntu 7.10 , die was geweldig wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door - peter - op 14 mei 2008 21:17]

Het schijnt dat de NVIDIA drivers niet werken ivm dat ze een te nieuwe xorg versie gebruiken...
Fedora word aanzien als een testplatform voor RHEL. In Fedora word bij elke release steeds de meest recente pakketen gebruikt, het is een distributie die een beetje stabiliteit en functionaliteit opgeeft om toch maar de cutting edge te kunnen meegeven.

Ik heb FC enkele jaren gebruikt maar ben uiteindelijk naar Debian gegaan omdat FC soms wel eens je systeem helemaal om zeep hielp.
De stabiele 'open' versie van RHEL is natuurlijk CentOS.
Het desktop theme verandert met iedere release. Maakt mij btw niet zo veel uit, ik gebruik toch custom meuk :)
Alleen jammer dat die GDM 2.22 zo basic is. Ze hebben deze helemaal herschreven voor deze release, om een hoop design issues op te lossen, maar er mist nog te veel. Kan geen theme instellen, kan niet automatisch inloggen, etc. Mijn laptop draait ubuntu 8.04, en die heeft gelukkig nog 2.20.
Ik vind yum inderdaad ook een stuk minder dan apt, maar dat heeft natuurlijk niks te maken met rpm packages op zich. Heb een tijdje een rpm versie van apt gebruikt en dat werkte wel goed. Ben er na een tijdje van afgestapt omdat er voor fedora niet genoeg apt repos waren, en bijna alle repos er van uit ging dat je yum gebruikte. Sindsdien gebruik ik Smart Package Manager, die zowel een cli als een gui heeft, en om kan gaan met yum repos, en die bevalt me een stuk beter dan yum.
Nvidia is inderdaad jammer, maar niet fedora's schuld. Ze ondersteunen namelijk geen proprietary shit. Als ze die driver nou eens open source maken kun je fedora de schuld geven, tot die tijd is het nvidia's schuld dat ze achter de feiten aanlopen. Overigens heb ik er zelf geen last van. Ik heb de xorg versie van FC8 geïnstalleerd staan, en 173.08 heeft 2.6.25 ondersteuning. Nvidia is er qua kernel ondersteuning meestal wel redelijk snel bij, en die nieuwe xorg is nog niet officieel uit, dus dat ze daar geen ondersteuning op leveren, vind ik zo gek ook dan weer niet.
http://rpm.livna.org/rlowiki/

Deze repo heeft alles qua NVIDIA / Ati drivers die wel goed werken en wifi drivers / wrappers etc. _/-\o_

En met 2 klikken te installeren:

http://rpm.livna.org/livna-release-9.rpm
Je moet Fedora dan ook niet zien als een productie/final OS. Het is en blijft een developer versie van RedHat. Dus als dingen niet af zijn, tja. Jammer dan.
Ik ben het helaas met je eens dat ubuntu 8.04 toch wel tegen valt. Het is allemaal zo traag en log, totaal het tegenovergestelde van 7.10.
Binnenkort ga ik opensuse 11 proberen. De beta ziet er veelbelovend uit... behalve dan dat mijn wireless nog niet werkte. Als het met de final nog niet werkt ga ik deze fedora maar eens proberen.
Anoniem: 197965
@kthijske15 mei 2008 06:47
Ik ben eigenlijk begonnen met ubuntu 7.10 en vond deze heel prettig. Recent maar naar 8.04 gegaan vanwege de LTS en eerlijk gezegd geen hikje gehad tijdens de installatie. Zelfs met de 64 bit editie werkte alles in 1 keer goed. Van traagheid is nergens sprake maar misschien ligt dat aan de machine. Ik heb ubuntu op Dell machines draaien en iets zegt me dat Dell goed gesupport is
Ik vond 8.04 ook traag tot ik ontdenkte dat FF3 beta 5 de boosdoener was. Die heb ik er af gegooid en nu draait alles weer soepel :)

Fedora heb ik een paar weken geprobeerd maar in 3 weken tijd werd twee keer mijn NVidia installatie ongedaan gemaakt zodat ik die vanaf de command line weer goed moest zetten .. :'(
Dus ik houd het voorlopig nog even bij Ubuntu.
Maar Fedora 9 gebruikt ook FF3 (welke beta het is weet ik niet maar k kan me voorstellen dat het beta 5 is, net als Ubuntu). Hoe zal het dan gaan in Fedora qua snelheid?
Het enige irritante aan ubuntu 7.10 en 8.04 op m'n laptop vind ik de vertraging die de compiz animaties opleveren bij het openen van menu's.

Verder heb ik op m'n desktop/server mijn 6.10 install elke keer geupgrade en ik heb niet gemerkt dat mijn pc in deze tijd trager geworden is. Maar daar gebruik ik ook geen compiz vanwege mijn tv-out (niet dat ik het echt mis).
Ik heb alle hardy-proposed updates geinstalleerd, en t komt nu aardig in de buurt van Gutsy qua performance.
Alleen heb ik hetzelfde als Left hieronder: FFb3 werkt echt heel traag, en daar is (nog) geen fix voor.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 16 mei 2008 14:18]

De beste fix heet naar mijn idee Opera :*)
Ja maar dat is dan weer geen free software.
Beetje spijtig. Ik zou graag de webkit engine NOG verder verbeterd zien, en dan daarvan gebruik maken via bijvoorbeeld konqueror.
- Het schijnt dat de NVIDIA drivers niet werken ivm dat ze een te nieuwe xorg versie gebruiken... Tsja... ik kon ze inderdaad niet vinden en als dat waar is dan snap ik niet dat zoiets durft te releasen.
Hoezo? Dat is de omgekeerde wereld. Fedora moet wachten tot alle closed source driver-fabrikanten hun zaakjes op orde hebben? Als je closed-source drivers gebruikt kun je verwachten dat je achter de zaken aan blijft hollen. Zeker bij Fedora waar vaak de nieuwste versies worden gebruikt.

Maar als je een tijdje wacht komen ze van zelf beschikbaar hoor.
Yum kan net zo mooi zijn als apt-get. Wat aan te raden is, is om je sources aan te passen in /etc/yum.repos.d/ naar snellere mirrors ;)
yum kan dat ook zelf uitzoeken. Installeer yum-fastestmirror
yum install yum-fastestmirror
De technische voordelen van apt zitten hem inderdaad grotendeels in het feit dat de meeste apt-toepassingen (ik zeg de meeste -- er is/was apt voor RH vroeger) met debs werken en de meeste (alle?) yum-toepassingen met RPM werken :)
aptitude is ook wat duidelijker dan apt-get. Maar yum is inderdaad een traag verteerbaar snoepje.
Voor de versie: Het is Fedora 9 niet Fedora 9.0.0!

@Peter,

ik ben het met bijna al je punten eens behalve yum.
Yum was in eerdere Fedora versies (dan vooral voor fedora 8) echt rete traag!! ze hebben dit behoorlijk verbeterd en het is inmiddels draagbaar, maar idd nog steeds niet zo snel als apt-get (of het even goed/beter/slechter is weet ik niet).

Over de nvidia drivers.. Ik kan van fedora begrijpen dat ze er een nieuwe xorg in willen proppen, maar kan van nvidia niet begrijpen dat ze die drivers niet effe normaal laten compilen onder de nieuwe xorg..
Ook moet je niet verwachten dat er binnenkort een nieuwe nvidia release voor linux komt die in Fedora 9 (eigenlijk met de nieuwe X Server) gaat werken zolang dat een prerelease is (bron: http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=107725). Ergens begrijp ik nvidia wel, maar zit hier toch ook kwa samenwerking wel effe fout.

Wat ik trouwens op de fedora devel list heb gelezen is dat op dit moment alleen de intel drivers werken omdat die volledig opensource zijn en simpelweg zijn aangepas

Een ander kritiek puntje..
GDM - Hoe lelijk en amateuristisch kan je een gdm theme maken!! Het ziet er gewoon zo ontzettend lelijk uit! Fijn voor hun dat het een nieuwe gdm is met veel meer opties (wat dat ook mag wezen), maar voor mij ziet t er erg lelijk uit. zwaar min puntje voor fedora hier.

Begrijp me niet verkeerd! ik ben een groot oss voorstander en gebruik bijna niets anders dan fedora, maar begin nu wel steeds meer ubuntu te gebruiken omdat fedora gewoon slecht begint te worden. (en in ubuntu kan ik nog makkelijk zonder gezeur die codecs krijgen ook).

Over codecs gesproken.. In fedora 8 was het zo dat codec buddy amerikaans gericht was en voor de eu mensen stond er dus bij mpeg codecs dat je moest betalen ($7 ofzow)! terwijl je dit in de eu met de livna repository gewoon mag gebruiken. Geen idee of dit is aangepast in Fedora 9 maar denk t niet.

Als Fedora zo door gaat zoals het nu bezig is zijn ze mij als gebruiker kwijt!

[Reactie gewijzigd door markg85 op 14 mei 2008 22:03]

Dat de nieuwe GDM zuigt is niet fedora's schuld. Ze maken tenslotte geen GDM, dat doet gnome voor ze. Misschien moet je eens bij gnome gaan klagen dat de nieuwe versie zuigt, alhoewel ik denk dat ze dat wel weten. 2.22 is namelijk vanaf de grond opnieuw opgebouwd om een aantal design issues (niet van de gui, maar van de interne werking) op te lossen. Voor een eerste release valt het op zich wel mee. En nee, GDM 2.22 heeft niet meer opties. Het heeft zelfs totaal geen configuratie meer, tot groot ongenoegen van onder andere mij. Ik mis m'n autologin. Ik ben de enige gebruiker van mijn pc, dus wil ik niet iedere keer in hoeven loggen.
Ook kon ik vroeger met een keyboard shortcut naar 'gnome-session-save --kill', via het keyboard mijn pc afsluiten. Vind ik zelf veel handiger dan met de muis klikken. Nu heb ik daar alleen nog maar een logout scherm. Waarom zou ik uit willen loggen? Er zijn geen andere gebruikers op deze pc, dus het enige wat ik wil doen is hem afsluiten...

Nouja, een eerste versie is toch nooit wat. Ik wacht F10 wel af. Als het in en uitloggen daar nog steeds zo kut is wissel ik mijn desktop misschien wel naar ubuntu ofzo...
voor de orde. deze nieuwe gdm is wel degelijk door fedora medewerkers gemaakt of het grootste deel ervan! is dus wel een fedora issue (ook gnome omdat het een onderdeel van gnome is).
Het is geen GNOME issue; GDM 2.22 was niet gereleased met GNOME 2.22. Fedora wijkt hiermee af van GNOME.
...
Ook moet je niet verwachten dat er binnenkort een nieuwe nvidia release voor linux komt die in Fedora 9 (eigenlijk met de nieuwe X Server) gaat werken zolang dat een prerelease is (bron: http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=107725). Ergens begrijp ik nvidia wel, maar zit hier toch ook kwa samenwerking wel effe fout.
Een nvidia-beta-driver is wel werkend te krijgen, maar zonder 3d-ondersteuning.
Over codecs gesproken.. In fedora 8 was het zo dat codec buddy amerikaans gericht was en voor de eu mensen stond er dus bij mpeg codecs dat je moest betalen ($7 ofzow)! terwijl je dit in de eu met de livna repository gewoon mag gebruiken. Geen idee of dit is aangepast in Fedora 9 maar denk t niet.
Codec-buddy (ook wel codeina genoemd) is gedropt. Mede omdat het nogal 1-op-1 gelinkt is met Fluendo. (en uiteraard omdat hierdoor gebruikers zouden worden aangemoedigd om closed-source software te gebruiken)

Dus voor mp3, dvd, etc. gewoon weer livna voor fedora 9 gebruiken.
...
Ook moet je niet verwachten dat er binnenkort een nieuwe nvidia release voor linux komt die in Fedora 9 (eigenlijk met de nieuwe X Server) gaat werken zolang dat een prerelease is (bron: http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=107725). Ergens begrijp ik nvidia wel, maar zit hier toch ook kwa samenwerking wel effe fout.

Een nvidia-beta-driver is wel werkend te krijgen, maar zonder 3d-ondersteuning.


Over codecs gesproken.. In fedora 8 was het zo dat codec buddy amerikaans gericht was en voor de eu mensen stond er dus bij mpeg codecs dat je moest betalen ($7 ofzow)! terwijl je dit in de eu met de livna repository gewoon mag gebruiken. Geen idee of dit is aangepast in Fedora 9 maar denk t niet.

Codec-buddy (ook wel codeina genoemd) is gedropt. Mede omdat het nogal 1-op-1 gelinkt is met Fluendo. (en uiteraard omdat hierdoor gebruikers zouden worden aangemoedigd om closed-source software te gebruiken)

Dus voor mp3, dvd, etc. gewoon weer livna voor fedora 9 gebruiken.
Das echt weer typisch iets voor fedora... eerst lekker adverteren in de nieuwe features dat iets erbij is gekomen (beagle search in FC6? en nu codeine in F8) en dan verdwijnt het weer.. om in een latere versie weer leuk aan te kunnen kondigen als "nieuwe feature" (beagle oid gaat er mogelijk weer in komen in F10 of F11).

Is allemaal niet erg maar wel jammer van de tijd die ze erin hadden gestoken. Is in deze 2 gevallen dus echt gewoon verspilde tijd geweest die ze beter in wat anders hadden kunnen stoppen.

[Reactie gewijzigd door markg85 op 14 mei 2008 22:41]

Denk niet dat beagle weer terug komt. Beagle is traag en imho iets van vroeger. Ik gebruik tracker tegenwoordig, wat ongeveer het zelfde doet, maar dan een stuk sneller. Beagle maakte m'n systeem altijd traag, tracker merk ik niet veel van.
Zo werkt het nou eenmaal met open source, als iets niet werkt, en iets anders is beter, dan verdwijnt het. Is enigszins zonde van de tijd, maar wel zo prettig voor gebruikers. Je wilt ze toch ook niet opzadelen met zooi terwijl er al beter is.
Over codecs gesproken.. In fedora 8 was het zo dat codec buddy amerikaans gericht was en voor de eu mensen stond er dus bij mpeg codecs dat je moest betalen ($7 ofzow)! terwijl je dit in de eu met de livna repository gewoon mag gebruiken. Geen idee of dit is aangepast in Fedora 9 maar denk t niet.
Dat maakt voor Fedora weinig uit, sinds ze nogsteeds een Amerikaans bedrijf zjin..
Anoniem: 197965
16 mei 2008 19:02
@dangerpaki

Ter aanvulling. OpenSUSE is min of meer de gratis versie van SLED (Suse Linux Enterprise Desktop). De laatste is de stabiele commerciele release. OpenSuse is zeker een goede distro om mee te beginnen. Alles is grafisch te configureren en de distro is erg compleet. Minpunten zijn de relatieve traagheid en dat Opensuse vaak 'bleeding edge' is. Het nieuwste van het nieuwste maar niet altijd even stabiel.

Fedora is de vroegere Red Hat Linux Desktop. Wat snelheid betreft mijn favoriet en er zijn erg veel packages voor deze distro te krijgen.

Ubuntu is heel snel opgekomen en enorm populair. Ubuntu loopt niet voorop in Linux land maar staat garant voor stabiliteit en goede support. Installeren is gemakkelijk en vooral voor beginners en voormalige Windows gebruikers erg prettig. Ik las al diverse keren 'Linux is simple, Windows just works'. Ubuntu bezit beide kwaliteiten.
Anoniem: 24417
14 mei 2008 23:28
wat me opvalt de laatste tijd (niet echt fedora maar meer kde/gnome specifiek) is dat er steeds meer loze ruimte zit in de interfaces... alle iconen moeten 4x zo groot als voorheen, overal moet whitespace tussen.. beetje zonde!
wat me opvalt de laatste tijd (niet echt fedora maar meer kde/gnome specifiek) is dat er steeds meer loze ruimte zit in de interfaces... alle iconen moeten 4x zo groot als voorheen, overal moet whitespace tussen.. beetje zonde!
Is bij gnome altijd al zo geweest.
KDE heeft dit trekje sinds versie KDE 4.

Het heeft wel wat, maar ik zie het zelf liever ook wat compacter.
Je kunt het toch gewoon naar je smaak aanpassen met thema's? :Y)
yum -y upgrade

zo, zit ik ook op de final release :)
Of je gebruikt de nieuwe grafische preupgrade tool.

yum -y install preupgrade&&preupgrade
Ik heb alleen maar console :)
Livna ftw

Just install the driver's kernel module by running


yum install kmod-nvidia

or

yum install kmod-fglrx
jaja!! test zelf eerst maar eens uit!
als het al lukt zal je geen 3d hebben
Leuk is ook dat deze op een USB-stick gezet kan worden à la een live-cd.
Zou wel lachen zijn als ik hem zonder problemen overal kon insteken, inclusief MacBooks en weet ik veel wat voor PC's.
Dit is de bedoeling toch?
Volgens mij hoef je dit enkel in een usb-slot te prikken (op gelijk welke computer) en te booten, niet?

Henri
Zit compiz er nou wel of niet in? als ik op de link klik van de release notes
http://docs.fedoraproject...nl/sn-Desktop.html#Compiz
krijg ik The requested URL /docs/release-notes/f9/nl/sn-Desktop.html was not found on this server.
Anoniem: 154800
@Goldwing197314 mei 2008 23:20
Ja, nu doet die link t wel, en compiz zit erin:
Fedora 9 bevat Compiz 0.7.2, welke multi-display ondersteuning verbetert, KDE4 ondersteuning toevoegt, een configureerbare middel en rechter klik knop toevoegt, en muis wiel acties voor GTK Window Decorator. Compiz 0.7.2 heeft vele verbeteringen en fout herstellingen.

Voor meer details refereer je naar de Compiz 0.7.2 vrijgave aankondiging:

http://lists.compiz-fusio...ty/2008-March/000168.html
Verder indd erg jammer dat die NVidia driver het nog niet doet...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 154800 op 14 mei 2008 23:21]

Vind FC9 wel een stuk aangenamer dan ubuntu 8.04 qua responsitiviteit en qua uiterlijk.
Het enige waar ik me aan stoor is de kei harde BEEP dat uit de pc speaker komt (nouja, boxjes). Vreemdgenoeg staat bij de alsamixer alleen maar de nieuwe pulse audio en geen optie van de pc speaker...

En tja dat van het nvidia verhaal... das jammer nog even wachten dan maar.

@killerdemon hierboven,
die command werken niet aangezien de files niet op the livna server staan...

[Reactie gewijzigd door falcon4ever op 16 mei 2008 22:28]

$ rmmod pcspkr

[Reactie gewijzigd door roan op 16 mei 2008 12:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee