Voor een snel en betrouwbaar draadloos thuisnetwerk is een wifirouter of wifiaccesspoint van goede kwaliteit nodig, wat kan betekenen dat de standaard modemrouter van jouw internetaanbieder niet volstaat. In dat geval kan je kiezen om een eigen wifirouter met betere betere wifi-ondersteuning of meer instelmogelijkheden te gebruiken.

Wij hebben de afgelopen periode meer dan dertig wifirouters getest en deze onderverdeeld in groepen, voor verschillende gebruiksdoelen. In deze onze wifirouter Best Best Guides geven we op basis van onze testresultaten per categorie één of meerdere aanraders en alternatieven. De komende periode zullen we de Wifi Best Buy Guides uitbreiden met categorieën voor meshkits en access points

Beste high-end routers

Eis je veel van je router, zoals een hoog instellingsniveau, meer dan voldoende overhead voor momenten dat het druk wordt en mogelijkheden om alternatieve firmware te gebruiken, dan kijk je al snel naar high-end routers. Deze bieden niet altijd de meeste waar voor je geld, vooral als je kijkt naar de snelheidsbeloftes op het draadloze vlak, maar wel de beste specificaties die op de markt verkrijgbaar zijn.

Beste midrangerouters tot 200 euro

De midrange- of familierouters zijn op hun plaats in een drukker huishouden, waarin op piektijden verschillende apparaten tegelijk actief gebruikmaken van het netwerk en internet. Van deze routers verwachten we niet enkel een snel en stabiel (draadloos) netwerk, een fatsoenlijk bereik en goede eigenschappen om diverse clients tegelijk te bedienen, maar ook uitgebreidere ouderlijktoezichtsopties en internetbeveiliging.

Beste instaprouter tot 100 euro

Zijn de eisen beperkt, maar verwacht je een stabiel wifinetwerk en een router die makkelijk in te stellen is, dan is een instaprouter al snel prima. Hoewel dit de goedkoopste categorie is, mag je van deze routers verwachten dat ze voor een een- of tweepersoonshuishouden voldoende kracht beschikken om normaal gebruik van het internet te faciliteren, zelfs als er verschillende apparaten tegelijk om bandbreedte vechten.

Beste Mesh-set met een dedicated backhaul

Een mesh-set met draadloze backhaul biedt een enorm gemak, je plaatst de satellieten op een goede plek in de buurt van een stopcontact en je bent klaar. Mesh-sets met een dedicated backhaul hebben een aparte radio om het netwerkverkeer te transporteren tussen de satellieten. Door de aparte radio heeft apparatuur op je netwerk minder last van drukte in een ander segment van je netwerk en worden er snellere verbindingen mogelijk als je via meerdere satellieten verbindt met de router of hoofdnode. Deze sets zijn het best geschikt als het onmogelijk is om de satellieten bekabeld aan te sluiten.

Beste Mesh-set met shared backhaulverbinding

Als je van plan bent de satellieten bekabeld aan te sluiten dan zijn sets met een gedeelde backhaulverbinding een beter idee voor je portemonnee. De backhaulradio en -kwaliteit zijn dan niet meer van belang. Sets zonder een aparte backhaulradio zijn met een bekabelde backhaul goed bruikbaar en een stuk goedkoper in aanschaf.

 

Een wifirouter of een meshkit kopen: de belangrijkste overwegingen

Als je op zoek bent naar een upgrade voor je router of wifinetwerk, heb je tegenwoordig de keuze uit wifirouters en meshkits. Die laatste hebben over het algemeen de routerfunctie ingebouwd. Het grote verschil tussen beide oplossingen is het potentiële wifibereik. Een enkel accesspoint, zoals bij een router, kan in de basis een prima wifinetwerk voor een gemiddeld appartement verzorgen. Heb je een grotere woning of veel drukke naburige wifinetwerken, dan kan een enkel accesspoint tekortschieten. Een extra los accesspoint op een router kan dit oplossen, maar alleen in specifieke gevallen werkt dat goed samen. De functie die een meshkit zo fijn maakt ten opzichte van een oplossing met losse routers en accesspoints, is vooral dat ze clients actief helpen verbinden met het beste accesspoint, en die overgang zo soepel mogelijk laten verlopen.

Wi-Fi 7

De eerste Wi-Fi 7-apparatuur is inmiddels al beschikbaar in de vorm van de TP-Link BE85 en BE65 Mesh-sets, en BE800 en -900 routers. Netgear biedt de Nighthawk RS700. Ook de Wi-Fi 7 FritzBox van AVM, de 5690 Pro, is onderweg naar de winkelschappen. De clients in onze testopstelling ondersteunen Wi-Fi 7 nog niet, omdat de PCI Express-netwerkadapters met deze standaard nog niet verkrijgbaar zijn. Dat neemt niet weg dat we deze router al hebben bekeken in een vergelijking van moederborden met Wi-Fi 7-ondersteuning. De resultaten hiervan publiceren we binnenkort. Vooruitlopend op dat artikel kunnen wel melden dat deze router heel kieskeurig is wat de clientchipsets betreft waarmee je hem combineert. Goede resultaten werden enkel bereikt als de fabrikant van de clientchipset overeenstemde met die van de routerchipset. Wil je op dit moment dus al instappen in deze nieuwe standaard, dan moet je vooraf goed uitzoeken welke fabrikant de chipsets van je apparatuur levert.

Wifikwaliteit

In ons testlab testen we alle routers in een gecontroleerde omgeving. De praktijk is ongecontroleerd en dus heeft elk wifinetwerk zijn eigen uitdagingen. Veel nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd. Dat is fijn voor de energierekening, maar die isolatie kan ook radiosignalen dempen. Dat helpt tegen storing van omringende wifinetwerken, maar heeft ook tot gevolg dat het bereik van je eigen netwerk afneemt.

Het kan ook zijn dat de bouwkwaliteit van je huis weinig demping oplevert, maar dat het bereik van je netwerk niet optimaal is doordat naburige netwerken zo stevig doordringen dat ze je eigen netwerk 'wegdrukken' zodra je verder weg zit van de wifirouter. Wifiapparatuur is wettelijk gebonden aan een maximumuitzendsterkte, dus een duurdere router reikt niet per definitie verder. Wel kan een router geholpen door goede algoritmes iets betere resultaten bereiken dan andere routers in dezelfde omstandigheden.

Is je eigen wifinetwerk weleens zo druk dat je verbinding vertraging ondervindt, dan kan het helpen om een router te kiezen met een 6GHz- of verscheidene 5GHz-radio's. Deze frequentiebanden bieden de hoogste wifisnelheid en ook ruimte om verschillende snelle netwerken naast elkaar te gebruiken. Zo kun je je apparatuur over de netwerken verdelen, zodat ze elkaar niet meer in de weg te zitten. De 6GHz-frequentieband is op dit moment de beste om naar uit te wijken. Er zijn nog maar weinig andere netwerken die gebruikmaken van deze frequentie. De 6GHz-band heeft potentieel wat minder bereik dan de 5GHz-band doordat een hoogfrequenter signaal eerder uitdooft, maar dat effect valt op dit moment mee. Een zwak signaal wordt op deze band minder snel overschreeuwd door naburige netwerken doordat die er simpelweg vaak niet zijn.

Ouderlijk toezicht

Ben je op zoek naar een router die filtermogelijkheden biedt om internet beter geschikt te houden voor kinderogen, dan zijn er heel wat routers die die functionaliteit bieden. Helaas is dat niet altijd gratis; soms moet je hiervoor een abonnement afsluiten. Door die maandelijkse kosten kan het totale bedrag dat de router kost, nogal oplopen. Sommige merken bieden de functionaliteit gratis aan, waarbij je je kunt afvragen hoeveel aandacht er wordt gestoken in het actueel houden van de filters.

Gamingrouters

Als je veel online multiplayergames speelt, lijkt een gamingrouter misschien interessant. Laat je echter niet volledig inpakken door de snelle leds en imposante designs waar deze routers vaak over beschikken. De daadwerkelijke gamingfunctionaliteit bestaat over het algemeen voornamelijk uit presets die de portforwarding- en prioriteitsinstellingen van de router snel instellen. Op vrijwel alle uitgebreidere routers kan dit ook handmatig, maar zul je de juiste instellingen zelf moeten opzoeken. Over het nut van een gamingrouter kun je dus twijfelen. Weinig games vereisen nog doorgestuurde netwerkpoorten en de prioriteitsinstelling is vooral nuttig voor internetverbindingen met een dusdanig lage capaciteit dat ander netwerkverkeer invloed uitoefent op de spelkwaliteit. Koop een gamingrouter dus voor het gemak, maar niet met het idee dat je gamingprestaties er met sprongen op vooruit zullen gaan.

Best Buys en alternatieven

Klik hier voor al onze aanraders.

Hoe wij testen

Alle routers die je in deze Best Buy Guide terugvindt, zijn uitgebreid getest in ons testlab. We hebben elke router in onze wifitestopstelling, een gecontroleerde omgeving zonder invloeden van buitenaf, een reeks tests laten ondergaan waarbij we kijken naar de draadloze datadoorvoer en het wifibereik. Ook hebben we getest hoe de routers omgaan met storing door omliggende wifinetwerken en druk gebruik van verschillende clients op het eigen netwerk. Met de resultaten die dit oplevert en de ervaring die we opdoen met het gebruik van de router, kunnen we weloverwogen kiezen welke routers een aanrader zijn in hun respectievelijke categorieën. Meer over onze testopstelling lees je hier.