Komend najaar keert de met testosteron doorspekte spelserie Gears of War weer terug. Dat gebeurt vooralsnog alleen voor de Xbox One, maar onlangs verschenen er aanwijzingen dat Microsoft van plan is om alle geplande Xbox One-releases ook naar de pc te brengen. Daarover is echter nog geen nieuws voor wat Gears of War 4 betreft, dus beschouwen we de actie-shooter voorlopig als een exclusieve titel voor de console van Microsoft. Een broodnodige exclusieve titel, want het gaat niet bepaald lekker met de Xbox One. De console moet het in de Benelux, maar ook wereldwijd, flink afleggen tegen de PlayStation 4, voor wat de verkoopcijfers betreft.
Gameplaybeelden uit de Gears of War 4-bèta.
De komst van een nieuwe Gears-game is dus welkom. De door Epic Games bedachte serie geldt immers al jaren als een van de grootste en belangrijkste games voor de Xbox-consoles, samen met bekende namen als Halo en Forza. Het was dan ook bepaald geen verrassing dat Microsoft de game op de E3 van vorig jaar aankondigde voor een release in 2016. In de tussentijd werd al duidelijk dat Gears of War 4 een nieuw verhaal inleidt. Dat verhaal gaat over nieuwe personages, maar die zijn wel gerelateerd aan de personages uit de eerste verhaallijn. Zo is JD Fenix bijvoorbeeld de zoon van Marcus Fenix. Het verhaal speelt zich dan ook vijfentwintig jaar na de gebeurtenissen uit de vorige games af.
Over de campagne, die naar alle waarschijnlijkheid weer zowel in singleplayer als coöperatief gespeeld kan worden, weten we verder nog weinig, want die hebben we nog niet kunnen uitproberen. Wel hebben we de afgelopen week al uitgebreid kunnen spelen met die andere belangrijke spelmodus van Gears of War: de multiplayer. Vanaf maandag 25 april is de bèta speelbaar voor alle Xbox Live Gold-members. In die bèta kunnen zij, net als wij, aan de slag met drie verschillende spelmodi op drie verschillende maps.
Die maps heten Harbor, Dam en Foundation, en zijn wat lay-out betreft eigenlijk niet zo heel verschillend. Er zijn altijd drie paden van de ene naar de andere kant, met wat vertakkingen tussen die paden, en vaak een open middengebied. De maps kennen ook maar één laag. Wel zijn er wat verhogingen en tunnels, maar de gameplay speelt zich voornamelijk op één niveau af. Je vijanden verrassen is er dus niet echt bij. De mappen worden dan ook vooral interessant gemaakt door de visuals en de plaatsen waar wapens te vinden zijn, en vooral met dat laatste kunnen spelers hun voordeel doen.
De multiplayer-modus van Gears of War 4 bevat een aantal leuke vernieuwingen, maar valt voor een aanzienlijk deel toch 'gewoon' terug op de basis van de spelserie. Een potje Team Deathmatch voelt in dit vierde deel dus niet plotseling heel anders aan dan voorheen. Nog steeds is rennen van dekking naar dekking aan de orde van de dag, met het kenmerkende 'gebochelde sprintje'. Zelfs het symmetrische level design doet vaak denken aan de maps van de vorige games. In dat opzicht kiest Epic Games dus voor een veilige en vertrouwde aanpak. Het heeft bewezen dat dit werkt, en dat zal nu niet ineens anders zijn. Bijkomend voordeel is dat ervaren spelers er direct mee weglopen: het voelt immers vertrouwd.
Shotgun-fest
Tegelijk is zo'n aanpak ook gevaarlijk. Na een paar potjes 'TDM' bekroop ons een 'been there, done that'-gevoel. Niet dat dat direct in de resultaten terugkwam, want de overige spelers in de eerder al voor media opengestelde 'friends & family bètatest' waren duidelijk beter dan wij, maar de spelervaring week weinig af van wat we gewend waren in de vorige Gears-games. Nieuwe wapens, zoals de Dropshot die exploderende projectielen van bovenaf op spelers laat komen en ze dus achter dekking vandaan kan halen, veranderden daar vrij weinig aan. Net als regelmatig het geval was in vorige spellen, veranderde menig potje in een 'shotgun-fest', waarbij de traditionele Lancer en Hammerburst veel minder werden gebruikt.
/i/2001060639.jpeg?f=imagenormal)
Natuurlijk zijn de vernieuwingen in de gameplay er wel. De vraag is alleen of je er makkelijk in slaagt ze te vinden. Sommige veranderingen zijn klein of komen niet overdreven vaak in beeld. De nieuwe executies wel: die zul je regelmatig voorbij zien komen, al is dat in ons geval vooral aan de ontvangende kant. Ook nieuw: de vault kick en de yanks. Spelers die dekking zoeken op een plek waarbij direct aan de andere kant van die dekkingplek een vijand zit, kunnen die vijand direct aanvallen over de dekking heen, of hem juist over de dekking heen naar zich toe trekken. Die laatste actie kan meteen worden gevolgd door een direct dodelijke melee-aanval. In potentie interessant, maar we zagen het weinig voorbij komen; de meeste spelers kiezen bij close combat voor hun shotgun.
Heerlijke toevoeging: Dodgeball
De nieuwe spelmodi zorgen al voor meer verandering. Nieuw is bijvoorbeeld de spelmodus Dodgeball, waarbij je geen automatische respawns hebt, maar teamgenoten terug kunt krijgen door spelers van het andere team uit te schakelen. De standaardverhouding van vijf tegen vijf spelers blijft dan doorlopend veranderen. Een '5-2' tussenstand betekent dat het ene team met al zijn spelers jacht maakt op de laatste twee van het andere team. Weet dat andere team echter één kill te maken, dan komt er bij hen een speler terug en is de stand ineens weer 4-3. Meerdere malen hebben we bijna besliste potjes op hun kop gezet zien worden doordat een of twee overgebleven spelers kills wisten te maken, zodat andere spelers weer terug in het spel kwamen.
/i/2001060633.jpeg?f=imagenormal)
Hoewel de gameplay hier op zichzelf niet verandert - het blijft om dezelfde wapens, maps en bewegingen gaan - verandert de dynamiek van een potje wel. Dodgeball nodigt automatisch uit tot meer teamspel, want als je in je eentje meerdere spelers van de tegenstander tegenkomt, breng je je team wel heel makkelijk op achterstand. Daarnaast is het minder voorspelbaar. In een normaal potje Team Deathmatch begint elk team met een vast aantal respawns, en je ziet hoeveel elk team er nog heeft. Als daar op een gegeven moment een gaatje tussen zit, zul je niet vaak zien dat dat nog helemaal omdraait. Een 5-2 of zelfs 4-1 of 5-1 tussenstand in Dodgeball hebben we echter vaak genoeg omgedraaid zien worden. Bovendien is het ook veel spannender. Als laatst overgebleven speler van een team kun je met een paar kills je teamgenoten terugbrengen. In Team Deathmatch kun je, als je de laatste speler van je team bent, proberen het hele andere team te verslaan. Maar als de tegenstander dan nog respawns heeft, is dat vrij kansloos.
Coöp
Dan is er nog de coöperatieve Team Deathmatch. Hierin speel je met maximaal vijf menselijke spelers in een team tegen vijf computergestuurde spelers. Dat is dus niet representatief voor de coöperatieve gameplay voor twee spelers die ontwikkelstudio The Coalition terugbrengt in Gears of War 4. De ontwikkelaar hecht waarde aan een spelervaring voor twee personen, en denkt dat dit waardevoller kan zijn dan een coöperatieve spelmodus voor vier spelers. Hoe dat uitpakt, moeten we echter nog even afwachten. De coöp-modus in de bèta speelt niet veel anders dan de normale TDM-modus in de Versus-spelmodus. Al te veel tijd hebben we hier dan ook niet meer aan besteed.
Gears of War 4 belooft, als we de multiplayer-bèta mogen geloven, een aardige mix te worden tussen nieuwe en oude elementen. De studio probeert met Gears 4 de sterke basis die de vorige games boden te behouden, en probeert er een aantal nieuwe elementen aan toe te voegen. Dodgeball is wat ons betreft in elk geval een leuke toevoeging die voor meer onvoorspelbaarheid en dus spanning zorgt dan de normale spelmodi. De vernieuwingen in de gameplay hebben we minder direct meegekregen, al zagen we ze wel voorbijkomen. Ze lijken de gameplay in elk geval nog niet rigoureus te veranderen. Ergens jammer, want dat zou het 'shotgun-fest' misschien een beetje doorbreken, maar ook wel weer lekker: het voelt vertrouwd, en dat is waarschijnlijk precies wat terugkerende Gears-gamers zoeken.