Inleiding
Op de 2016-editie van de CES heeft Lenovo groots uitgepakt, zoals het eigenlijk elk jaar doet. De fabrikant onthulde onder andere nieuwe IdeaPads, nieuwe gamehardware die in samenwerking met Razer gebouwd is, en natuurlijk nieuwe laptops in de immer succesvolle ThinkPad-serie.
Eén product springt eruit en dat is de ThinkPad X1 Yoga. De X1 Yoga is een convertible met Lenovo's welbekende 360 graden draaibare 'Yoga-scherm'. Het scharnier zelf is niet nieuw en ook de toepassing in een ThinkPad-convertible hebben we al eerder gezien. Wat wel nieuw is, is het gebruikte paneel. Lenovo is namelijk de eerste fabrikant die een oledscherm toepast in een convertible die Windows draait.
Oled: voor het eerst op een laptop
Oledpanelen komen we al sinds 2009 tegen in smartphones en in 2013 introduceerden Samsung en LG hun eerste televisies met oledpanelen. Het heeft dus even geduurd voordat laptops aan de beurt waren, maar met de X1 Yoga is de eerste laptop met oledscherm een feit.
Het grote verschil tussen lcd- en oledschermen is de manier waarop de subpixels verlicht worden. Bij lcd's wordt een backlight gebruikt die het hele scherm verlicht. Dit licht kan nooit volledig worden tegengehouden, waardoor zwart niet helemaal als zwart kan worden weergegeven. Bij oleds speelt dat probleem niet, doordat de subpixels bestaan uit leds en er dus geen backlight nodig is. De leds kunnen bij het weergeven van zwart helemaal worden uitgeschakeld, waardoor een oledscherm theoretisch gezien een oneindig hoog contrast heeft.
/i/2000899438.jpeg?f=imagenormal)
De diepe zwartwaarden hebben tot gevolg dat het beeld van de X1 Yoga er indrukwekkend uitziet, vooral bij de contrastrijke afbeeldingen die Lenovo uiteraard op de demomodellen liet zien. De resolutie van het scherm bedraagt 2560x1440 pixels, waardoor je niet alleen indrukwekkende kleuren, maar ook scherpe plaatjes voorgeschoteld krijgt.
Lcd's kunnen zich niet meten met het indrukwekkende contrast van oledschermen, maar oled heeft niet alleen voordelen. Een nadeel is bijvoorbeeld het risico op inbranden bij het weergeven van statisch beeld, zoals bijvoorbeeld de taakbalk van Windows. We hebben aan verschillende Lenovo-medewerkers gevraagd of en hoe het risico op inbranden voorkomen wordt, maar we kregen geen eensluidend antwoord. Wat wel duidelijk werd, is dat Lenovo intensief met Samsung, de fabrikant van het paneel, heeft samengewerkt. Samsungs ruime ervaring met oledschermen moet voorkomen dat het scherm inbrandt.
/i/2000899439.jpeg?f=imagenormal)
Een tweede nadeel van oledschermen is de energieconsumptie. Die varieert afhankelijk van wat wordt weergegeven. Bij de weergave van veel lichte tinten, zoals bij browsen of het gebruik van kantoorsoftware, ligt het opgenomen vermogen hoger dan bij de weergave van veel donkere tinten. Volgens een medewerker van Lenovo is het verschil in accuduur tussen de lcd- en de oledversie van de X1 Yoga echter klein, en zou de oleduitvoering slechts een halfuur op de accuduur van elf uur inleveren.
Hardware: verwachte upgrade
Bij een nieuwe laptop hoort natuurlijk ook nieuwe hardware. De X1 Yoga krijgt, zoals je kunt verwachten, dan ook de beschikking over Intel Skylake-processors. Welke configuraties er in Nederland en België geleverd zullen worden, is nog niet bekend, en de prijzen evenmin. Wel is duidelijk dat er naast een oleduitvoering goedkopere modellen met een full-hd- en een 2560x1440-lcd geleverd zullen worden. De huidige goedkoopste uitvoering in de VS kost 1440 dollar, terwijl de versie met 2560x1440-pixelscherm voor 1800 dollar over de toonbank gaat. De meerprijs voor een oledscherm zal in ieder geval tweehonderd dollar bedragen en als Lenovo dezelfde prijzen hanteert, zul je voor tweeduizend dollar een laptop met een oledscherm kunnen kopen.
Yoga X1: verbeteren met kleine tweaks
Op het oledscherm na verschilt de ThinkPad X1 Yoga op het eerste gezicht weinig van zijn voorganger, de ThinkPad Yoga. De opvallendste mogelijkheid van de ThinkPad Yoga is natuurlijk het scherm dat volledig om de behuizing heen te klappen is. Daarvoor worden dezelfde stevige metalen scharnieren gebruikt, die zich al in de ThinkPad Yoga en ook de Yoga 2 Pro bewezen hebben.
/i/2000899780.jpeg?f=imagenormal)
Voor de behuizing van de X1 Yoga is hetzelfde donkergrijze plastic gebruikt dat we op veel andere ThinkPad-laptops zien. Niet iedereen is gecharmeerd van het ThinkPad-ontwerp, maar het plastic voelt wel erg stevig aan. Til je de X1 Yoga op, dan valt op dat de laptop bijzonder licht aanvoelt. Het gewicht bedraagt net geen 1300 gram, wat een flinke verbetering is ten opzichte van de vorige ThinkPad Yoga, die nog 1900 gram woog.
Toetsenbord, touchpad en nieuwe stylus
Het gebruikte toetsenbord en de touchpad kennen we ook van de ThinkPad Yoga en andere ThinkPad-laptops. De ThinkPad-toetsenborden zijn voorzien van toetsen met een klein 'kuiltje', waardoor je vingers makkelijk naar het midden van de toets glijden. Daarnaast hebben de toetsen relatief veel travel, waardoor het comfortabel typen is. Ook de touchpad is lekker groot en natuurlijk mag de kenmerkende trackpoint, die in het midden van het toetsenbord prijkt, niet ontbreken.
Wel nieuw is de actieve stylus, die aan de rechterzijkant in de Yoga geschoven kan worden. De stylus is een centimeter of tien lang en is prima geschikt om aantekeningen te maken, maar werkt voor langdurig gebruik niet zo comfortabel als een dikkere stylus, zoals bijvoorbeeld die van de Surface Pro 4. Dat is waarschijnlijk ook niet het idee achter de Yoga-stylus, die juist zijn praktisch nut bewijst doordat hij makkelijk mee te nemen is. Stop je de stylus terug in de X1 Yoga, dan wordt de accu automatisch opgeladen. Is de accu leeg terwijl je met de stylus aan het werk bent, dan volstaat het om de stylus gedurende slechts vijftien seconden terug in de houder te stoppen, om de accu weer voor tachtig procent te laden.
De grootste veranderingen aan de buitenkant van de X1 Yoga betreffen dus de praktische stylus en de iets dunnere en vooral lichtere behuizing. Aan het goede toetsenbord, de stevige scharnieren en de grote touchpad is gelukkig vrijwel niets veranderd, maar door het lagere gewicht en de nieuwe stylus is de nieuwe ThinkPad Yoga alleen maar beter dan zijn voorganger.
Voorlopige conclusie
Met de ThinkPad X1 Yoga heeft Lenovo een aantal beproefde ingrediënten gecombineerd tot een succesvolle convertible. Het prettig tikkende toetsenbord, de stevige plastic behuizing en de scharnieren die het scherm om de behuizing laten klappen, kenden we al van de vorige ThinkPad Yoga en we zijn blij dat daar niets aan veranderd is.
Nieuw is de stylus, die in de behuizing schuift en die je daardoor altijd bij de hand hebt. Dat is handig, maar de stylus is wel erg klein en dus niet geschikt om langdurig te worden gebruikt.
De belangrijkste vernieuwing aan de ThinkPad Yoga is natuurlijk de optie om de convertible uit te rusten met een oledscherm. Dankzij het hoge contrast en de dito resolutie zien beelden op het Yoga-scherm er in ieder geval fantastisch uit. In hoeverre de X1 Yoga last heeft van de mogelijke nadelen van oled: inbranden en een hogere energieconsumptie, zullen we later in een uitgebreide review moeten onderzoeken.
Voorlopig biedt Lenovo de oledoptie exclusief aan bij de ThinkPad Yoga, maar we juichen de toepassing van oledschermen op laptops toe. We hopen dat er in de toekomst meer ThinkPads van een oledscherm worden voorzien en dat veel fabrikanten Lenovo's voorbeeld zullen volgen.