Inleiding
Niet alle smartphonefabrikanten hebben het er openlijk over, maar bijna allemaal werken ze in hun r&d-labs aan wearables, de overkoepelende naam voor kleine elektronica die je op je lichaam draagt, zoals Google Glass of een smartwatch.
Fabrikanten hebben verschillende redenen om aan wearables te werken. Ze denken dat dit soort apparaten ons leven makkelijker gaat maken en taken zal uitvoeren die je wellicht niet met een smartphone kunt of wil doen. Daarbij is de markt vrijwel onontgonnen, waardoor bedrijven de kans hebben om een groot marktaandeel te vergaren en veel geld te verdienen.
Wearables die je om je pols draagt, zijn sinds de laatste twee jaar steeds vaker te zien. De Pebble-smartwatch is het succesvolste Kickstarter-project ooit, maar ook bedrijven die zich van oorsprong niet met elektronica bezighouden, zoals Nike, proberen een graantje mee te pikken door fitnesselektronica uit te brengen.
Samsung gaf op telecombeurs Mobile World Congress een duidelijke boodschap af. De Zuid-Koreanen willen een grote speler worden in deze markt en om dat te bereiken kwamen ze met twee nieuwe smartwatches en een fitnessarmband. Wij zetten onze polsen aan het werk en keken wat deze kleine apparaatjes allemaal te bieden hebben.
De Gear Fit
De opvallendste van de nieuwe introducties is de Samsung Gear Fit, een fitnessarmband die is opgebouwd rondom de mooiste technologie die Samsung te bieden heeft. De Fit bestaat uit een langwerpig apparaatje dat in een kunststof polsbandje is ingekapseld, vergelijkbaar met hoe Sony's SmartBand is opgebouwd. Het apparaatje is lichtelijk gekromd en heeft aan de bovenzijde een eveneens gekromd Super Amoled-scherm met een resolutie van 432x128 pixels. In vergelijking met een smartphonescherm is dat natuurlijk heel weinig, maar omdat de Fit slechts een 1,84"-display heeft, ziet alles er redelijk scherp uit.
/i/1393370755.jpeg?f=imagenormal)
De Fit is bedoeld als accessoire voor tijdens het sporten en kan bijvoorbeeld de afstand van een rondje hardlopen bijhouden en tellen hoeveel stappen je op een dag zet. Dankzij de ingebouwde hartslagmeter kun je tijdens het sporten je hartslag in de gaten houden. Via de S Health-app die je op een gekoppelde smartphone draait, kun je deze gegevens nader analyseren en bijvoorbeeld ook bijhouden hoeveel je eet en hoe vaak je sport.
We konden de functionaliteit op de beurs natuurlijk niet testen. Om te beginnen zaten alle Fits vast aan alarmsystemen en daarnaast ziet het er enigszins koddig uit als je door een beurshal heen rent. Wel hebben we kunnen spelen met de interface en die zag er goed uit. Het amoled-scherm biedt mooie, gesatureerde kleuren en diep zwart. Door te vegen en tikken op het touchscreen kun je de verschillende opties bereiken. Bovendien zijn de kijkhoeken bijna 180 graden, terwijl kleuren er onder een hoek niet anders uitzien; een groot pluspunt voor een accessoire dat je vaak schuin zult bekijken.
Niet alle opties hebben betrekking op fitness; de Fit doet ook dienst als een simpele smartwatch. Op het langwerpige scherm wordt namelijk de tijd getoond en daarnaast kun je notificaties vanaf je telefoon naar de Fit laten sturen. Omdat het schermpje nogal klein is, worden notificaties al snel afgekapt en zijn ze niet makkelijk in één oogopslag leesbaar, maar het is een leuke extra feature. In tegenstelling tot de Gear-smartwatches van Samsung biedt de Fit geen mogelijkheid om te bellen of muziek te beluisteren.
Het design van de Fit vinden we geslaagd. Omdat het bandje niet aan de Fit vastzit, kun je kiezen uit verschillende kleuren en dankzij het gekromde amoled-scherm ziet de Fit er modern, misschien zelfs een beetje futuristisch uit. Met 27 gram weegt hij niet veel en het is dan ook geen straf om hem om je pols te hebben.
Zodra je de Fit omdoet, wordt echter meteen een groot minpunt duidelijk; het scherm is moeilijk af te lezen. Dat heeft niks te maken met de beeldkwaliteit, maar met de positie. Het scherm loopt over de breedte van je pols en als je naar de Fit kijkt alsof het een horloge is, dan is hij een kwartslag gedraaid en staat alles op zijn kant. Het is haast niet mogelijk om de Fit recht van voren te bekijken terwijl hij op je pols zit, waardoor je eigenlijk altijd half schuin naar het scherm kijkt, wat verre van ideaal is.
Dit is inherent aan het ontwerp en er valt weinig aan te doen, behalve misschien de Fit aan de binnenkant van je pols dragen. Samsung zal dit zelf opgemerkt hebben, maar vindt het blijkbaar minder storend dan wij. Voor een apparaat van 200 euro waarbij van gebruikers verwacht wordt dat ze regelmatig met het scherm werken, vinden wij het echter enorm onhandig. Je zou de Fit natuurlijk alleen kunnen gebruiken om je work-outs te loggen zonder het scherm veel te raadplegen, maar voor zulke gebruiksscenario's zijn goedkopere producten te krijgen.
De Gear 2 en de Gear 2 Neo
Dat Samsungs Galaxy Gear-smartwatch weinig indruk op ons maakte toen hij een paar maanden geleden uitkwam, is een understatement. Het notificatiesysteem was erg beperkt; WhatsApp-notificaties konden bijvoorbeeld niet op het horloge bekeken worden. Een goed horloge was het ook niet, omdat de tijd niet constant te zien was. Ook was de accuduur van de eerste Gear weinig indrukwekkend; bij intensief gebruik kon je hem in één dag leeg hebben.
Een update heeft al de nodige pijnpunten weggenomen, maar er bleef genoeg ruimte over voor verdere verbetering. De Gear 2 biedt echter niet de verbeteringen die we graag hadden gezien. Er zijn wel wijzigingen, maar niet op vlakken die we hoog op ons prioriteitenlijstje hebben staan.
/i/1393370746.jpeg?f=imagenormal)
De basis is met een 1,63"-amoled-scherm onveranderd, maar het design is iets aangepast. Er is een homeknop onder het scherm geplaatst en de camera zit nu in de zijkant van het horloge in plaats van in het horlogebandje. Daardoor zijn de bandjes van de Gear 2 verwisselbaar en dat is een verbetering. De hartslagmeter, die ook in de Galaxy S5 en Gear Fit zit, is eveneens present op de Gear 2, zodat een aantal van de fitnessmogelijkheden van de Gear Fit ook op de Gear 2 werkt.
Onder de motorkap heeft Samsung de 800MHz-singlecore-soc vervangen door een dualcore-exemplaar op 1GHz. De reden is onduidelijk; in de praktijk voelt de Gear 2 niet sneller aan dan zijn voorganger en het heeft waarschijnlijk een negatieve impact op de accuduur. Die bedraagt volgens Samsung overigens twee tot drie dagen bij 'typical use', al is het niet duidelijk wat de Zuid-Koreanen daar precies mee bedoelen. Of hij dus echt langer meegaat dan de eerste Gear en hoe groot dat verschil is, weten we nu nog niet.
Waar de eerste Gear nog op Android draaide, heeft Samsung voor de Gear 2 Googles besturingssysteem ingeruild voor het in eigen huis ontwikkelde Tizen. Tizen is een op Linux gebaseerd besturingssysteem voor smartphones, tablets en nu dus ook smartwatches. Dat zal op softwareniveau een behoorlijke klus zijn geweest, maar de gebruiker zal er weinig van merken, omdat de interface grotendeels overeenkomt met die van de eerste Gear. Of de overstap betekent dat ontwikkelaars hun apps opnieuw moeten bouwen, kon Samsung niet vertellen. Wel kijkt het bedrijf naar de mogelijkheid om Tizen ook op de eerste Gear te zetten.
De wijzigingen die Samsung heeft doorgevoerd, maken van de Gear 2 een beter product dan de eerste Gear, maar de belangrijkste problemen zijn gebleven. Zo blijven we van mening dat hoewel een smartwatch allemaal extra functionaliteit kan bieden, het in de basis een horloge is. Een horloge hoort constant de tijd weer te geven en dat doen de Gear-smartwatches van Samsung niet; je moet ze aanzetten met een knop of activeren via de bewegingssensor.
Ook de 'typical' accuduur klinkt weinig aantrekkelijk. Een smartwatch als de Pebble heeft een accuduur van ongeveer een week en dat zou eigenlijk de ondergrens moeten zijn voor dit soort apparaten. Mensen moeten al elke nacht een product opladen, hun smartphone, maar voor een smartwatch zou dat niet nodig moeten zijn.
De goedkope optie
Met een adviesprijs van 299 euro is de Gear 2 een behoorlijk dure gadget. Gelukkig heeft Samsung ook een goedkopere versie geïntroduceerd: de Gear 2 Neo. Deze heeft een minder luxe behuizing, gemaakt van kunststof, en moet het zonder camera doen, maar dat zijn kleine offers als je bedenkt dat de prijs 100 euro lager ligt. Hij doet qua uiterlijk maar weinig onder voor de duurdere variant en omdat hij beschikt over hetzelfde 1,63"-amoled-scherm met een resolutie van 320x320 pixels, werkt hij vrijwel hetzelfde als de normale Gear 2.
Tot slot
Dat Samsung een serieuze poging doet om een aandeel van de prille markt voor wearables te bemachtigen, is duidelijk. Terwijl andere fabrikanten nog bezig zijn met het testen van prototypen, is de Koreaanse fabrikant alweer aan zijn tweede generatie smartwatches toe.
Wat opvalt aan de producten die Samsung aankondigde, is dat ze alle drie hetzelfde dna hebben. Het zijn computers om je pols die je hartslag kunnen lezen, notificaties kunnen tonen en de meeste mogelijkheden bieden als ze met een telefoon gekoppeld zijn. Bij de Fit heeft het sportgedeelte de overhand, terwijl de Gear 2 zich meer richt op communicatie.
Uiterlijk valt er weinig aan te merken. Samsung weet hoe het mooie, indrukwekkende producten moet maken en zowel de Gear 2 als de Fit ziet er mooi uit en is strak afgewerkt. Vooral het kromme amoled-scherm in de Fit maakt indruk en ziet er futuristisch uit. Dat de polsbandjes voor beide producten verwisselbaar zijn, is een leuke extra.
Toch zijn we niet enthousiast over deze nieuwe 'draagbare' producten van Samsung. Dat komt omdat Samsung zich te veel op randzaken en extra's gericht heeft, terwijl het hoofddoel van de apparaten nog niet goed genoeg uitgewerkt is. De Gear 2 laat niet constant de tijd zien en het mooie scherm in de Fit is niet makkelijk af te lezen. Een mogelijke hinderpaal is ook dat de accessoires alleen werken met enkele tientallen modellen smartphones van Samsung zelf, waardoor de Fit en Gears voor een grote groep gebruikers van bijvoorbeeld Sony's, HTC's of Nexus-toestellen onbruikbaar zijn.
Dat zijn allemaal zaken die je bij goedkope producten makkelijker over het hoofd ziet, maar met prijzen die tussen de 199 en 299 euro liggen, is dat lastiger. Samsung doet duidelijk hard zijn best, maar het is de vraag of het zich bij de ontwikkeling wel op de belangrijkste zaken richt.