Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 226 reacties

Tot slot: en nu?

HTC toont met de One net als met de One X een grote drang tot vernieuwing, zowel op het gebied van scherm en hardware als op het gebied van software. De toevoeging van zaken als infrarood en een nieuw homescreen zijn voorbeelden van hoe HTC probeert een stap verder te zetten. Of het daarbij verstandig is zo hoog van de toren te blazen als de fabrikant doet, valt te betwisten.

Maar al kon de One de was doen en 's ochtends een ontbijt op bed brengen, dan nog moet de Taiwanese fabrikant opboksen tegen die ene concurrent met eveneens een grote dosis vernieuwingsdrang, maar een veel groter marketingbudget: Samsung. De naamsbekendheid van het submerk Galaxy dreigt die van Android te overstijgen en dat is slecht nieuws voor iedereen behalve Samsung zelf.

Bovendien past bij de positie van de underdog een lagere prijs: die kan immers twijfelende consumenten over de streep trekken. Maar HTC heeft een andere strategie: de One is een van de duurste telefoons die HTC ooit maakte, met een adviesprijs van 699 euro. Hij komt over drie weken uit in Nederland.

Maar Samsung is de onbetwiste marktleider geworden en de ware strijd vindt daarom niet plaats tussen HTC en Samsung, maar tussen HTC en Sony, LG, Huawei en ZTE, die allemaal de op een na grootste fabrikant van Android-smartphones willen worden. In vergelijking met die concurrentie ziet het er rooskleuriger uit. De One heeft veel voor op de Xperia Z, waaronder het scherm, innovatievere software en features en de geringere afmetingen. De Xperia Z is wel waterdicht en Sony heeft een groot aantal eigen diensten die alleen op eigen toestellen draaien. De rest van de concurrentie is dan ook nog makkelijker te verslaan. LG brengt zijn Optimus G Pro vooralsnog niet naar Nederland, en Huawei en ZTE zijn vooralsnog te onbekend om potten te kunnen breken.

Afgezien van alle naamsbekendheid en marketing lijkt de HTC One een veelbelovend toestel: de benadering die HTC kiest met de 'ultrapixel'-camera en het homescreen met Blink Feed is gewaagd, maar veel dingen zijn geen gok: het scherm is op het oog uitstekend, de telefoon voelt stevig en goed aan en het is ook nog eens geen belachelijk groot apparaat. Met zulke eigenschappen belandt de HTC One ongetwijfeld op de shortlist van veel tweakers en terecht: het lijkt, in elk geval voor even, een van de meest interessante nieuwe Android-toestellen sinds lange tijd.

HTC One

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deHTC One


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (226)

Reactiefilter:-12260220+1130+27+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 10
"HTC bleef in de rode cijfers toen de One-serie niet het gedroomde succes bleek"

Dit is onjuist, HTC doet het niet goed als je kijkt naar de omzet- en winstontwikkeling, maar rode cijfers schrijven ze nog steeds niet. Voor een redacteur zijn dat toch redelijk grote fouten. Ze maken ook nu nog steeds winst, zie ook http://thenextweb.com/asia/2012/10/26/htc-q4-2012-forecast/
Dank voor de opmerkzaamheid, wat ontzettend slordig. Ik heb gisteren nog aan een collega van een ander medium uitgelegd dat HTC ondanks alle negatieve berichtgeving (ingegeven door het feit dat ze elke maand cijfers uitbrengen) nog altijd winst maken, maar dat die winst lager is dan voorheen. Gefixt nu :)
Blijft natuurlijk het feit dat de cijfers achter bllijven bij die van een paar jaar terug.
Op de beurs is dat fluoriserend rood toch?
Het is net als een recessie. Dat is als de groei niet meer groeit. Je groeit nog, maar minder hard. En op de beurs betekent dat je meer geld bij andere bedrijven kan halen dus moet je eigenlijk verkopen en ergens anders geld in stoppen.

De koers gaat dan dalen en dat kost je vervolgens geld. Maar voor het bedrijf zijn ze alleen niet zo succesvol als ze willen maar behoudt iedereen vooralsnog zijn baan en is het voortbestaan niet per direct bedreigend.
"Omdat HTC nooit tegen Samsung opkan wat marketingbudget betreft, besloot de fabrikant alles in te zetten op innovatie: nieuwigheden moeten consumenten ertoe overhalen een HTC te kopen."

Dit is gewoonweg riskant. Zeker als strategie. Ik snap dat niet iedere fabrikant het marketingbudget heeft van Samsung, maar dat neemt niet weg dat die marketing er wel degelijk moet zijn. Nieuwigheden zijn goed en ik persoonlijk wordt er blij van,maar het haalt de consument niet in eerste instantie over, nee dat doen uiterlijk, prijs en wat vrienden of omringende mensen zeggen.
Daar schuilt ook de adder in dit verhaal: je kan nog zo'n vernieuwend toestel brengen - als niemand het weet verkoopt het niet. Die nieuwigheden moeten zo gepresenteerd worden dat de meerwaarde gewoon 1) meteen duidelijk is of 2) in minder dan een paar minuten is uitgelegd. Dat lijkt me niet met alles het geval en dat zegt Arnoud ook. Ik hoop dan ook dat ze weer marktaandeel terug kunnen pakken.

On-topic:
Ik vond het al een mooi toestel, maar met de eerste hands on is dat enthousiasme toegenomen. Arnoud is vrij kritisch en laat zich toch vrij lovend uit, zeker wat betreft het scherm van de One X dat zijn gelijke nog niet heeft gevonden voor mij persoonlijk. Ik hoop dat de introductie echt in maart al is, dan loopt HTC voor het eerst in jaren voorop en hopelijk zakt daarmee ook de prijs. 700 euro adviesprijs is toch wel echt heel erg prijzig.

Extra toevoeging:
Benchmarks van de One: http://www.knowyourmobile..._4_in_benchmark_test.html
Quadrant: 12.417
Andere benchmarks: http://blog.gsmarena.com/...-ready-to-blow-your-mind/
Een echt monster!

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 20 februari 2013 10:23]

"Omdat HTC nooit tegen Samsung opkan wat marketingbudget betreft, besloot de fabrikant alles in te zetten op innovatie: nieuwigheden moeten consumenten ertoe overhalen een HTC te kopen."

Natuurlijk is dat riskant, maar brengt ook kleine revoluties teweeg; iets waar Apple zijn successen ook aan te danken heeft. Elk bedrijf zou eigenlijk moeten inzetten op innovatie en juist minder op marketing. Apple heeft ook nooit veel op marketing ingezet, maar juist meer op innovatie. Wanneer je een nieuw en innovatief product op de markt zet in hetzelfde marktsegment met een hoog onderscheidend-en functioneel vermogen, dan komt de marketing grotendeels vanzelf door mond-op-mond reclame etc.

Als bedrijf zijnde, je resources volledig inzetten op marketing voor bestaande technieken is gewoonweg stom. Als je dit te lang volhoudt net als Samsung, dan raakt die markt verzadigd en nemen de verkopen zienderogen af. Simpelweg gezien; als je een speeltje te lang hebt krijg je er genoeg van. Samsung is op dit moment de markt voor smartphones aan het verzadigen door veel typen smartphones te produceren met nagenoeg dezelfde technieken en geringe innovatie. De innovatie die Samsung dan doorvoert zijn in veel gevallen afgekeken.

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 20 februari 2013 13:20]

Ik vind de toon in het artikel een beetje pessimistisch. Het afgelopen jaar werd gezegd dat er weinig innovatie was, alleen groter en sneller.

Ja, het is groter (iig hogere resolutie) en sneller..

Maar daarnaast gooit HTC het nu over een andere boeg met stereo speakers aan de voorkant (Boomsound niets over gelezen in het artikel), probeert de software weer gebruiksvriendelijker te maken, zonder gevolgen (je kunt immers gewoon terug naar het oude vertrouwde), een ander soort camera en daarmee de megapixel race ontlopen (megapixels zeggen echt niets).

En natuurlijk het prachtige unibody design! 200 minuten voor het maken van 1 shell en een hogere kwaliteit aluminium (krasvaster) dan de iPhone 5.. eat that!
groot gelijk! htc is en blijft het merk van topgsm's! als ze wat meer commerciële reclame zouden maken, zouden ze zeker mee kunnen met alle andere grote merken!
Waarom wordt er bij de schermformaten niet vergeleken met de Nokia Lumia 920?
Deze heeft eenzelfde prijsstelling, eenzelfde schermformaat en bestaat als directe concurrent in de huidige markt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de HTC One X en de Galaxy S3 welke het "last year"-model is en waarbij dus in principe concurrentie geen optie zou mogen zijn.

Valt me overigens op dat de Lumia's in meer vergelijkingen bij Smartphones in het algemeen buiten beschouwing worden gelaten (of in de ene test wel meegenomen worden en in de andere weer niet). Ik snap dat het (momenteel) een kleinere speler is, maar desalniettemin zeker voor HTC in dit geval (welke zelf ook een kleinere speler is) zeer goed vergelijkingsmateriaal.
Waarom wordt er bij de schermformaten niet vergeleken met de Nokia Lumia 920?
Deze heeft eenzelfde prijsstelling, eenzelfde schermformaat en bestaat als directe concurrent in de huidige markt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de HTC One X en de Galaxy S3 welke het "last year"-model is en waarbij dus in principe concurrentie geen optie zou mogen zijn.
Ik wissel het af: toestellen als de Galaxy S3 en iPhone 5 zijn zo bekend, dat veel mensen ze kennen of herkennen en het dus goed werkt als vergelijkingsmateriaal. De One X is de voorganger en hoort er dus bij als ik over HTC spreek; de 8X ook. Ik heb hier gekozen voor de BB Z10, omdat het aantal ppi daarvan iets hoger ligt.

Het is inderdaad een bijzonder kleine speler; de leveringen in Nederland zijn dusdanig klein dat de meeste mensen het toestel alleen kennen uit de reclame van KPN voor 4g. Bovendien: als (en ik weet niet meer dan jij - big if) Nokia volgende week een opvolger van de L920 aankondigt, is hij niet minder last year dan de Galaxy S III en One X :)
Vraag me af waarom er totaal geen aandacht wordt besteed aan de "verouderde" Android versie (4.1) waarmee dit toestel wordt gelanceerd, en het gebrek aan communicatie vanuit HTC over een eventuele update. Bij de hands-on van de Xperia Z werd daarbij het volgende over gezegd:
Op dat moment moeten we echter nog even wachten en in de tussentijd zou Sony er goed aan doen om de Android 4.2-update zo snel mogelijk klaar te hebben, want de concurrentie zal hun telefoons waarschijnlijk vanaf het begin met deze versie uitrusten.
Verder werden ook in de tekst over de verouderde software versie opmerkingen geplaatst. Ben benieuwd hoe dat verschil in aandacht aan de Android-versie tussen HTC en Sony is ontstaan.

Overigens; ik ben een fan van Sony's werk, maar vindt de kritiek op oude Android-versies terecht.

[Reactie gewijzigd door frankK800i op 20 februari 2013 13:46]

Goed punt; inmiddels is me duidelijk geworden dat de versie van Android 4.2 zoals die oorspronkelijk door Google is uitgebracht een aantal behoorlijke fouten bevatte (inmiddels wel redelijk gefixt, maar pas afgelopen week), waardoor Qualcomm-processors minder presteerden en de accu sneller leegliep - zie bijvoorbeeld dit artikel. Fabrikanten besloten daarop om nieuwe telefoons vooralsnog met 4.1 uit te rusten om een snellere, stabiele softwareversie de deur uit te kunnen doen.

Ik had dit al ergens opgevangen, maar HTC-medewerkers hebben gisteren ook on the record gezegd dat voor 4.1 gekozen is om 'een stabiele gebruikservaring' te bieden. Gezien de bugs die geplet zijn in 4.2.2 - uitgebracht enkele dagen voor de aankondiging - vond ik dit niet langer een verwijtbaar minpunt. Op moment van de hands-on van de Xperia Z was dat nog niet echt bekend.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 20 februari 2013 20:58]

Met zo'n prijs zal het zeer moeilijk worden om nieuwe klanten over de streep te trekken. Ik zou persoonlijk de gok niet nemen.
Prijs lijkt me niet het grootste probleem. Mensen zijn toch vaak bereid om te kopen wegens features of design. Denk maar aan de iPhone5, die staat voor minimaal 655,- in de pricewatch. Daarvan zie ik er steeds meer rondlopen. (En nee, dit is geen android vs apple vergelijking).

Wat ik wel erg jammer vind is dat ze niet zo'n soort toestel kunnen maken, maar dan kleiner. 4.7" is voor mij gewoon veel te groot. Full HD is ook wel iets moois, maar tot welk DPI ga je verschil zien? Net als bij 720p en 1080p bij tv's, voorbij een bepaald afstand kan je het verschil bijna niet meer onderscheiden.

[Reactie gewijzigd door JCreations op 20 februari 2013 08:20]

Dit is het nieuwe topmodel. Wanneer andere fabrikanten met oversized smartphones komen in dat segment, kun je niet met een model komen dat veel kleiner is. Dan spring je eruit, in negatieve zin.

De dpi begint nu wel snel een onzinnige feature te worden, omdat het de beperkingen van het oog overstijgt op normale gebruiksafstand. Wanneer ze dat weer heel extreem doorzetten, kan het weer interessant worden voor brillen met ingebouwd display. Dan heb je het echter over full hd op 1 inch.
Als ik kijk wat er zoals te krijgen is qua toptelefoons tegenwoordig is de Xiaomi Mi2 (specs vergelijkbaar met LG Nexus 4) zo ongeveer de enige met een scherm kleiner dan 4,5". Je kunt er ook uit springen door een meer handzaam model te maken met een scherm tussen 4" en 4,5" met topspecs.

De rijen wachtenden voor de Chinese webshops zijn lang, aangezien een Xiaomi op geen enkele manier kan voldoen aan de enorme vraag (5 maanden na launch nog steeds moeilijk leverbaar), en dan verkopen ze niet eens in het westen. Dat geeft toch wel aan dat er niet alleen maar vraag is naar topspecs in combinatie met schermen groter dan 4,7".

Ik hoop dan ook op een scherper geprijsd toptoestel met een iets kleiner scherm, wellicht met een quadcore SOC van afgelopen jaar.

[Reactie gewijzigd door guapper op 20 februari 2013 09:18]

De HTC One is een prachtig mooi toestel maar inderdaad veel te groot.

De HTC One S met een 4,3" scherm is eigenlijk het enige alternatief van HTC en misschien wel het enige fatsoenlijke alternatief nu beschikbaar.

+1 Voor kleinere toestellen
ehm, zo klein is de S ook weer niet,
dat het een 4,3 inch is zegt niks, als je niet praat over de body, die hou je immers in je hand, in vergelijking met de sensation (zelfde grootte scherm) is hij gewoon veel groter (langer), en tov de X val het mee.
Iedereen hoor ik steen en been klagen over dat toestellen allemaal te groot zijn. Wat is het probleem ervan? Past de toestel niet meer in je hand? No offense maar volgens mij iedereen die klaagt over te grote toestellen heeft zelf waarschijnlijk kleine handjes. Kan me geen andere situatie voorstellen.

Heb zelf een One X+ die ook 4,7" is maar dat toestel lijkt net speelgoed in mijn hand, ik heb immers grote handen aangezien ik 1,95m lang ben.

Om je even een idee te geven, als ik de telefoon op me hand leg ongeveer gelijk met de onderkant van me handpalm dan red te telefoon het niet eens tot me tweede vingerkootje van me ringvinger.
Het gaat niet om de grote van je handen, het gaat erom wat mensen prettig vinden werken. Dat is subjectief en (soms) niet eens rationeel, en dus voor iedereen weer anders. Punt blijft dat er ook een relatief grote groep is die zegt 4,7" te groot te vinden..
Dergelijke toestellen zijn voor veel mensen simpelweg niet praktisch. Genoeg mensen die wel top performance willen in een compact formaat. Zo heb ik de One S gekozen omdat 4.3 echt het maximale is wat voor mij praktisch is. Het past makkelijker in de broekzak, ligt fijner in de hand en bedient makkelijker.

Het enige voordeel van zo'n groot scherm is dat je meer ziet. Het argument meer ruimte, dus grotere accu streept elkaar beetje weg met de hogere verbruik.

Bottemline is, wat vind de gebruiker zelf fijn. Sommige mensen willen een groter toestel, sommige mensen willen een kleiner toestel. Of het nou wel of niet ligt aan hoe groot hun hand is, is maar een van de factoren.
Als we dan toch aan het vergelijken zijn, als ik mijn telefoon op dezelfde manier op mijn hand leg, red deze het net tot het begin van mijn eerste vingerkootje van de ringvinger..ja, model kolenschop...en toch vind ik alles groter dan de One S te groot.

Mijn stelregel is dat ik het volledige scherm moet kunnen bereiken met een hand: als de telefoon in mijn hand ligt, moet ik met mijn duim alle hoeken kunnen raken zonder moeilijk te doen.

Laat dat nu met de One S nog precies kunnen en met alle grotere die ik sindsdien geprobeerd heb, (net) niet meer. Ergo, een groter model past best in mijn hand, maar voldoet niet meer aan mij (wellicht rare ;) ) eis.
De HTC Desire past compleet op mijn handpalm, en die vind ik groot zat. Ik hoef er ercht geen een die groter is. Bovendien vind ik de 5 knoppen aan de onderkant heel fijn. Erg jammer dat de revolutie is: groter scherm, minder knoppen.
Joa, toen ik een 3310 had, had een kennis zo'n palm ding, weet dat merk niet eens meer (BB formaat) en ik dacht verdomme wat is dat ontiegelijk groot voor een telefoon,dat wil ik nooit.

Enige waar ik nog benieuwd na ben is:Wanneer is het echt te groot, de S2 was te groot, de note 1 was te groot, de note 2 veel te groot, de s3 te groot.
De verkoopcijfers zijn ook grootst
Note 2 veels te groot?
Ik ben een gelukkige eigenaar van een veels te groot toestel hehe _/-\o_
Dit aantal DPI's is niet onzinnig.

Een Full HD TV van 43 inch heeft een breedte van ongeveer 100 cm met daarbij 1920 pixels. Een 4,7 inch smartphonescherm heeft een hoogte van iets meer dan 10 cm met daarbij ook 1920 pixels, dus 10x zo veel pixels per cm.

Bedenk dan wel dat je ook 10x zo kort op het scherm zit (30 cm vanaf je telefoon t.o.v. 3 meter vanaf je TV, wat ik persoonlijk al behoorlijk kortbij vindt). Voor je ogen is de onderscheiding tussen de pixels van je tv en je smartphone dus hetzelfde door de kortere kijkafstand.
4,3" is de max voor mij om goed met 1 hand te bedienen, 4,7" zoals deze kun je simpelweg niet met 1 hand bedienen. Ik heb zelf zeker geen kleine handen, ik gebruik maat 10/XL voor handschoenen en ik kan me niet voorstellen dat de claim is gebaseerd op basketballers ;)

Verder vind ik het op zich wel prettig dat er niet voor de 5" werd gekozen. Ik hoop dat er een ander topmodel van HTC uitkomt met bijv. een 1,5 Quad-core en een 4,3" met kleine beezel, maar de hoop dat er een topmodel met 4,3" uitkomt heb ik een beetje opgegeven. Wellicht is Apple hierin straks de enige, maar ik behoor niet tot hun fanbase.
Veel belangrijker is dat je je games/websites/films goed kan zien, zonder dat je vingers er voor zitten als het even kan. De meeste knoppen zitten ook niet in de hoeken voor als je per se met 1 hand wil werken, maar juist op plaatsen die wel met 1 hand te bereiken zijn. Daarnaast spelen zowel het gewicht, als de dikte, en de dikte van de randen een rol (zonder fysieke knoppen is er meer ruimte voor het scherm zonder dat het toestel groter wordt), naast natuurlijk het formaat van je handen en hoe lenig je bent. Niet alles geloven wat Apple je probeert wijs te maken, zelfs Apple is er vanaf gestapt ;)

Overigens zijn top specs ook minder relevant bij een kleiner scherm. Er zijn immers minder pixels om aan te sturen. Ook is bij een groot scherm het scherm zelf de groot verbruiker van energie, bij kleinere schermen zijn dat andere onderdelen en loont het dus meer om die zuiniger en dus minder krachtig te maken.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 20 februari 2013 11:10]

4,3" is de max voor mij om goed met 1 hand te bedienen, 4,7" zoals deze kun je simpelweg niet met 1 hand bedienen. Ik heb zelf zeker geen kleine handen, ik gebruik maat 10/XL voor handschoenen en ik kan me niet voorstellen dat de claim is gebaseerd op basketballers ;)
Heeft ook niet heel veel met de lengte van ja handen/vingers te maken, maar met de lenigheid en gewenning...

Ik heb juist kleine handjes (misschien wel vrouwenhandjes), maar kan prima een 5.3 inch bedienen...

Zie het alsof je met je vingers je tenen aan kan raken dat heeft ook niks met de lengte te maken van iemand, maar met lenigheid en gewenning (oefening baart kunst)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 februari 2013 09:51]

4,7" is helemaal niet te groot voor een smartphone. Zeker niet met een FullHD scherm.

Kijk eens om je heen.
-Mensen die vroeger altijd zeggen dat ze niet te grote scherm willen hebben, draaien nu bij en vinden de beeld van iPhone 4 & 5 te klein.
-Galaxy S 3 verkoopt met zijn 4,8" scherm!
-Note 1 & 2 verkopen ook met zijn 5+" schermen.

Het zijn smartphones. Men wilt daar van alles op doen en dan is een grote beeld wel zo handig.

on-topic.
Naar mijn mening mag het een grotere scherm hebben. Zo'n 5" voor een FullHD scherm. Telefoon mag ook wat dikker zodat er een nog grotere accu in kan van zo'n 3000mAh ipv 2300mAh van nu :)
Ben zeer benieuwd naar de nieuwe camera techniek.
HTC is wel ondergewaardeerd vergeleken met Samsung. Ik heb meerdere toestellen gehad van beiden merken en moet eerlijk zeggen dat kwaliteit van HTC beter is. Zowel hardwarematig als softwarematig.

Marketing van Samsung is echter wel een topper!!!
.....helaas, want het is veel te veel....zo irritant :|
Helaas is dit geen 5 of 5,5 inch. Ik had er graag een gezien die een extra concurrent is voor de Note 2 (naast de LG). Het design ziet er goed uit, wat frisser dan wat er de aflopen tijd is uitgekomen.
Ik hoop ook op meer concurrentie voor de Note II met pennetje.

Heb'm zelf en zeer tevreden, daar niet van, maar om de penfunctie naar een hoger plan te tillen zal het aanraakscherm toch echt dunner moeten zijn. A la de iPhone en de LG schermtechnieken.
Ik wil niet alles op mijn smartphone doen, beetje cadden, ellenlange mails tikken, op zo'n klein schermpje? 4 of 5 inch dat maakt het verschil dan niet hoor, en groter dan 4,5" neem ik absoluut niet mee. Ik heb een 4,7" gehad en dat zit vervelend in de broekzak, ga je ergens zitten moet je dat ding eruit halen, des te groter het scherm des te meer stroom het ding vreet ook nog.

Aan mij niet besteed.
Volledig met je eens. 4,7" is echt enorm groot, maar goed blijkbaar behoren wij tot een minderheid die graag kleine telefoons willen hebben. Laatst stond hier ook op tweakers een discussie over de dikte van telefoons waarbij een aantal tweakers aangaven blij te zijn met de aankondiging dat telefoons in de toekomst dikker worden.
4,7" is mij ook net te groot. Ik denk ook niet dat de fabrikanten per se 4,7" willen maken, echter geeft het hun meer ruimte om hardware in te stoppen. De processor, wifichip, nfc-chip etc. hebben hun afmetingen en passen nu eenmaal beter in een grotere 'kast'.

Wel erg leuk en handig vind ik de IR functie, scheelt weer een afstandsbediening op de bank. (al vind ik eigenlijk dat iedere zichzelf respecterende tvfabrikant een RF afstandsbediening zou moeten leveren bij de tv's).
Ik vind dat ook wat te groot. Ja, dat ze zo meer ruimte hebben begrijp ik. Helaas moeten zij dan begrijpen dat ik hun telefoon simpelweg niet wil. De iPhone 5 kost een fractie meer. Heeft tot nu toe de beste batterij en volgens mij nog hele aardige CPU/IGP en is kleiner.

Nu wil ik juist niet meer dan ¤300 uitgeven voor een telefoon dus valt dit sowieso af.
Wat ik me nu sowieso afvraag is wat de meerwaarde is van dit topmodel tegenover de meerwaarde van het laatste topmodel.

Ik vind Apple een geweldig merk maar ook daar zie ik niet wat ik opschiet met de iPhone 5 vs. mijn iPhone 4. Mijn batterij is goed genoeg, Siri interesseert me niet, die camera is leuk maar is minder dan die van de 4S en mijn iPhone speelt alle apps nog gewoon, dus die dikkere CPU zal me ook een worst wezen.

[Reactie gewijzigd door klonic op 20 februari 2013 12:12]

Nu wil ik juist niet meer dan ¤300 uitgeven voor een telefoon dus valt dit sowieso af.
Wat ik me nu sowieso afvraag is wat de meerwaarde is van dit topmodel tegenover de meerwaarde van het laatste topmodel.
De verschillen tussen de One X+ en de One zijn m.i. aanzienlijk:
Nieuwe soc. Nog steeds quadcore, maar wel van een nieuwe generatie. Ook de grafische kracht van de Adreno 320 is een stuk beter dan van de Tegra 3.
Nieuw scherm. Full HD vs. gewoon HD.
Design. Metaal unibody vs. polycarbonaat unibody
Camera. Nieuwe sensortechnologie (in telefoon) en optische stabilisatie
Software. Nieuwe versie Android en Sense.

Kortom, best veel wijzigingen t.o.v. het vorige topmodel (dat overigens nog pas enkele maanden op de markt is).

Ik denk wel dat topmodellen het steeds moeilijker krijgen op de smartphone markt. De innovatiekracht gaat nu zo hard dat zelfs midrange modellen al heel compleet zijn (HD scherm, goede quadcore processor, degelijk design). De Qualcomm 28nm quadcores worden steeds meer gemeengoed en die presteren heel goed in de benchmarks (ook de 'oude' S4 Pro die ook in veel relatief goedkope Chinese 5" toestellen wordt gebruikt). Maar ook qua design en gebruikservaring gaat het snel: Android wordt steeds meer volwassen en de toestellen steeds mooier en sterker.

Het wordt daarmee steeds moeilijker om een topmodel als de HTC One te onderscheiden van modellen daaronder. Camera-innovaties kunnen daar een rol in spelen (Lumia 920, HTC One), maar veel andere zaken zijn toch gimmicks.
De Xperia ZL heeft dat ook (IR). Deze is zelfs met een 5,0" scherm een stukje kleiner dan deze HTC One.

Ik ben zelf meer benieuwd naar een compact toestel met een scherm van max. 4,3". (De RAZR I van Motorola is er zo eentje, maar die lijkt me niet zo interessant :p )

Verder had ik volgens mij een keer gelezen dat de processor waar deze One gebruik van maakt (Snap 600) niet eens Qualcomm's top-processor is (dat is namelijk Snap 800). Aangezien deze HTC de vloer aanveegt met alle huidige toestellen (Nexus 4, en noem 't maar op), ben ik vooral benieuwd wat de toestellen zullen bieden die de Snapdragon 800 aan boord hebben. :9~

[Reactie gewijzigd door GS88 op 20 februari 2013 11:21]

Zo blijf je bezig natuurlijk, de Snappy 800 is nog niet uit maar zal inderdaad weer sneller zijn dan de 600 serie in de HTC One.

Einde van het jaar een One+ met Snapdragon 800 misschien? :Y)
Volgens de nieuwe strategie van HTC zal dit jaar geen nieuwe flagship toestel worden uitgebracht naast de HTC One.
Tot zover het bekend is is de snapdragon 800 nog niet klaar voor uitlevering. En natuurlijk speelt de prijs ook een grote rol. Als je eventueel wilt weten wat de toekomstige toestellen met de snapdragon 800 te bieden hebben kan je hier de socs vergelijken.
Ook voor mij is 4.7" te groot, maar je kan eigenlijk niet anders als je een high-end Android/WP8 toestel wil... Dan moet je naar iPhone overstappen en dat is ook maar net iets wat je moet willen, duur toestel (al komt de advies van de HTC One al erg in de buurt...) en je mag al je apps opnieuw kopen. En dan heb ik het nog niet eens over de rest van de issues (terecht of niet doet er niet toe..) die Android powerusers hebben met iOS.

Ben het inderdaad wel met je eens dat het eens tijd wordt voor RF remotes want IR is wel heel erg gedateerd en onhandig. Niet voor niets werkt de betere thuisautomatisering op RF, want anders zou je voor elk gordijn, lamp of garagedeur moet gaan richten en rekening houden met hoeken en gaten.. moet er niet aan denken.. Combineer dat met een universele RF remote (gemiste kans van Logitech) en je kan je hele huis in een straal van 30 meter oid bedienen.

Maar ik dwaal af.. Nu Logitech stopt met de Harmony lijn zouden ze eventueel nog een app kunnen maken en deze voor X euro verkopen in de Play Store. Een universele touch remote op je HTC One, niet verkeerd dacht ik zo.

Qua specs zit HTC dus wel weer erg goed, qua design (IMO) ook beter dan Samsung, maar dat heeft ze de vorige keer bij de One X / S ook niet geholpen. Dus ik ben benieuwd hoe dit het gaat doen.
Nou de hardware neemt niet zozeer plek in beslag, vergelijk de one s / x met de 8x. Het mainboard (waar de wifi,cpu,gpu¿,nfc etc inzit) van de 8x is 2/3x zo groot dan die van de one x . Bekijk de afmetingen (bezel) eens van de 8x en de one x. Het is dus natuurlijk onzin dat hardware veel plek in beslag neemt, JA het LCD neemt veel in beslag qua L*B, rest valt eigenlijk wel mee.
Ik kan nog steeds de Galaxy S II aanraden. 4,3" scherm, snel, licht, batterij gaat vrij lang mee, 12GB intern geheugen en verder gewoon een zeer degelijke telefoon voor niet te veel geld. Ik heb 'm zelf al bijna 2 jaar en ben nog niet van plan te wisselen.
Ik vind 4,7" de uiterste maat van binnen het acceptabele gebied van maten. Groter 'moet' echt niet. En dat de telefoons dikker worden, dat heeft Sony gezegd. ze gaan in de toekomst hun smartphones weer iets dikker en zwaarder maken, omdat er niemand is die om die paar milimeter geeft, en daar kunnen ze dan gebruik van maken door de accu een stuk meer capaciteit te geven. Ik ben voor, kan ik alvast zeggen.
...wat een farce. Ze zeggen innovativiteit maar ze laten weinig nieuws zien. Een scherm van 4, 7" met één hand te bedienen? Klopt als je de telefoon ergens op kan neerleggen. Ik heb (denk ik) relatief normale tot grote handen maar het is echt niet mogelijk om makkelijk het hele scherm te bedienen van de Galaxy S3.

Ik schat dat de audio zal zijn zoals tweakers goed verwoordt: het kan hard, doet pijn aan je oren. En meer is er niet te zeggen. Ultrapixels...
Veel te groot? Heb je ooit een smartphone in je bezit gehad met dergelijk groot scherm? Haast zeker weten dat je er dan anders over gaat denken!
Ik ben het niet met je eens. Voor de een geldt misschien dat groter beter is (de Samsung Note verkoopt ook goed), maar ik persoonlijk heb liever een iets minder grote telefoon. Ik heb nu een HTC One X. Hoewel het naar mijn mening een zeer goede telefoon is, vind ik deze toch net iets te groot. Door het formaat ligt het toestel bij mij niet lekker in de hand en kan ik de telefoon ook niet fijn met één hand bedienen. Ik zou dan ook liever een 4.3 inch scherm hebben.

Helaas vinden de fabrikanten, zoals Samsung en HTC, 4.3" (of kleiner) blijkbaar te klein voor hun topmodellen. Als HTC met een 4.3" variant komen (met dezelfde specificaties), dan heb ik mijn nieuwe telefoon gevonden. Waarschijnlijk zal dit echter niet gebeuren en zal er wel een kleinere variant komen, maar niet met gelijkwaardige specificaties, zoals bijv. de One X vs. One S.

[Reactie gewijzigd door DarkFly op 20 februari 2013 21:03]

Het scherm is idd fors maar de behuizing is niet veel groter.
Ik had een Desire HD (4,3") nu een One X+ (4,7").
Als ik de telefoon op elkaar lag scheelde het milimeters.
Dus de grote valt best wel mee. Je krijgt er een hoop voor terug.

En zo'n hoge resolutie op een kleiner scherm is geen doen.
Je went er erg snel aan en als je dan een kleinere telefoon in je handen heb denk je jeetje die is klein :9
Met zo'n prijs zal het zeer moeilijk worden om nieuwe klanten over de streep te trekken. Ik zou persoonlijk de gok niet nemen.
Ik begrijp niet dat er zo'n focus op de hoge prijs gelegd wordt. Een iPhone 5 zit in een vergelijkbare prijsklasse, terwijl deze One op alle vlakken betere hardware en specs bevat. Daarnaast betreft het hier een adviesprijs en geen echte verkoopprijs (in de Pricewatch staat ie nu al voor 673 ipv 699 euro). Icm een abonnement zal dit toestel nog een stuk goedkoper zijn.
HTC heeft een andere fanbase dan Apple. Ze werken ook in een markt waar veel meer keuze is dan 3 modellen.
De vergelijking met het Apple platform vind ik dan ook niet kunnen: ik denk dat de meeste consumenten eerst een platform kiezen, en dan kijken wat daar in verkrijgbaar is.

Wat betreft prijzen: ik kan niet in andermans zakken kijken, maar gezien de verkoopsuccessen van beiden Apple en Samsung is die prijs niet onoverkomelijk.
Maar het is wel de vraag in hoeverre je daar marktaandeel weg kunt halen als je qua marketing achter blijft, zoals ook in het artikel wordt aangehaald.
hoezo kan een vergelijking niet? het zijn beide telefons sure met een ander OS erop maar telefoon is telefoon, en kom dan niet aanzetten dat appels en peren allebij fruit zijn, want die zijn ook prima te vergelijken, (ik vindt peren lekkerder dan appels omdat ze zoeter zijn)

anyways, ben het eens dat de trend naar steeds grotere telefoons onwenselijk is, ik vindt het niet fijn, en de samsung galaxy S4 of hoe hij ook zal heten zal wss nog groter zijn.

ik ben zelf gebruiken van een iphone, en dat heeft voornamelijk 3 redenen,
1 schermformaat is goed, en handzaam
2 de accuduur is acceptabel
3 geen vervelende skins over het OS, dat en updates van het os.

1 ding wat HTC hier wel echt goed heeft gedaan in mijn ogen is en ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar de skin, dit ziet er echt fantastisch mooi en bruikbaar uit, ook niet extreem traag of wat dan ook. een beetje WinPhone 8 maar dan op het bewezen android platform, ergends lullig voor microsoft maar ja maakt het voor mij toch wel aantrekkelijk om voor deze phone te gaan.

Ook het toestel design is strak mooi bolle achterkant (wat ik ook erg fijn vond aan de 3GS) zit lekker in de broekzak en houdt lekker vast, en glijdt minder snel uit de handen, ik zie heel veel goede dingen waardoor ik deze telefoon zou kiezen, als de accuduur goed is en hij ondanks de groote door zijn vorm toch goed vasthoud zie ik mezelf deze telefoon nog best kopen.
hoezo kan een vergelijking niet? het zijn beide telefons sure met een ander OS erop maar telefoon is telefoon, en kom dan niet aanzetten dat appels en peren allebij fruit zijn, want die zijn ook prima te vergelijken, (ik vindt peren lekkerder dan appels omdat ze zoeter zijn)
De beweegredenen om een iPhone te kopen zijn vaak heel anders dan een Android toestel. De doelgroep is niet de zelfde.

Daarnaast als je een product wil met een Apple OS (met welke beweegreden dan ook), je bij de iPhone uit komt zonder concurrentie. Daar kun je dan nog kiezen tussen verschillende generaties.

Als je Android wil, zijn de opties echter legio en zal je moeten concurrenen met de andere toestellen. Daar is deze telefoon kwa features (nu nog) nog speciaal, maar of dat de 300euro tegenover een nexus 4 (niet lekker leverbaar in NL maar daar kun je omheen) of 250euro tegenover een S3 het waard is wordt dan de vraag.
[...]

Ik begrijp niet dat er zo'n focus op de hoge prijs gelegd wordt. Een iPhone 5 zit in een vergelijkbare prijsklasse, terwijl deze One op alle vlakken betere hardware en specs bevat. Daarnaast betreft het hier een adviesprijs en geen echte verkoopprijs (in de Pricewatch staat ie nu al voor 673 ipv 699 euro). Icm een abonnement zal dit toestel nog een stuk goedkoper zijn.
Dit laat gewoon zien dat voor een kwaliteits telefoon met mooie materialen veel geld betaald moet worden. Prachtig toestel, ook de schil lijkt me erg mooi.
Daarbij moet er niet zo naar die spec gekeken worden. Oké we zijn tweakers, maar vaak zeggen die specs niet zoveel. Als je bijvoorbeeld naar de S3 kijkt, dan vind ik dat scherm niet zo mooi als de specs je doen geloven, door die pixel sharing.
Je zegt trouwens icm met abo nog goedkoper, maar dat geldt voor alle telefoons.
Ik ben blij dat er weer eens een HTC zo goed ontvangen wordt. Sinds tijden weer innovatie en een poging om zich te onderscheiden. Daar houd ik van!

De problemen zijn echter nog niet over voor HTC: Dit toestel moet gaan concurreren met de Nokia 920, Iphone 5(S), de Nexus en de Samsung Galaxy SIII en S4.

Gezien de prijs van een Nokia 920 (zo'n 599,-) de SIII (529,- euro) kan je niet heel veel meer gaan vragen. Een introductieprijs van 599,- of 549,- zou dus beter passen als ze willen dat het een succes wordt.

De HTC one X vond ik ook een mooi toestel, maar mijns inziens ook voor een te hoge prijs in de markt gezet in vergelijking met de concurrentie.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 20 februari 2013 13:10]

De verkoopprijs zal snel 25% dalen onder de advies prijs, daarnaast is de vergelijking met de iPhone ook krom omdat je je daar helemaal suf betaalt als je een beetje meer geheugen wil.
Het was onmogelijk om foto's te nemen bij daglicht,
Volgens mij niet uit z'n verband gerukt, staat in het begin van een alinea na een stuk over HDR filmen. Dat zou betekenen dat hier even heel kort gemeld wordt dat de camera useless is overdag?

Misschien gaat dat over bepaalde instellingen, maar dan moet het toch iets duidelijker vermeld worden, of het is gewoon zo, maar dan zou ik wat meer focus daarop verwachten, want dat is nogal een issue lijkt me!
Het grootste probleem dat ik heb met de camera is de 4MP resolutie.

Het is theoretisch zo dat meer pixels op een sensor niet per definitie beter is. Een Canon EOS 20D met 8MP maakt beduidend betere foto's dan een iPhone 5 met 8MP. Dit heeft o.a. te maken met het pixel- en sensorformaat.

Echter is het wel zo dat sensoren in de afgelopen jaren flink verbeterd zijn. Een 16MP NEX maakt beduidend betere foto's dan de EOS 20D, ondanks dat hij 2x zoveel MP heeft op hetzelfde formaat. Dat heeft met allerlei factoren te maken waaronder betere hardware maar ook software ontwikkelingen als ruisreductie.

Daarnaast lever je door het kleinere formaat foto ook veel in op bewerkingsmogelijkheden. Een foto een beetje croppen is er niet bij, want je houdt al snel een nog kleinere foto over.

Ik wil dus nog maar eens zien of HTC zijn marketingpraatje waar kan maken, maar ik denk dat het nog eens flink tegen kan vallen.
Deze sensor is gebaseerd op de Foveon techniek en niet op de meer voorkomende Bayer techniek. Bayer sensoren hebben voor elke pixel een kleur filter zitten, dus elke pixel kan slechts rood, groen of blauw zijn. Om dan de echte kleur uit te vogelen moet je 4 pixels bij elkaar nemen. Dit werkt moire in de hand en daarom hebben de meeste Bayer sensoren ook een anti-alias filter voor de sensor die eerst de afbeelding een beetje wazig maakt. Een Foveon sensor heeft voor elke kleur een aparte pixel (onder elkaar aangebracht). Dus er is geen anti-alias filter nodig wat potentieel tot scherpere foto's leidt. Daardoor heeft een Foveon sensor een native resolutie die veel lager is dan die van een Bayer sensor, terwijl de Foveon sensor wel voor elke kleur een pixel uitleest en dus effectief 3x zoveel pixels heeft.

Als je de foto uit een Bayer sensor met evenveel effectieve pxiels als de Foveon sensor 2x verkleint in lengte en hoogte, dan krijg je een vergelijkbare scherpe, maar wel een lagere resolutie als een Foveon sensor (want je gaat bv. van 12 -> 3 Mpix, terwijl een Foveon met 4 Mpix effectief ook 12 Mpix heeft).

Een en ander is wel erg afhankelijk van de lens, dus als HTC een prut lens gebruikt heb je alsnog slechte foto's.

/edit: In geen enkel artikel over de introductie van deze telefoon kan ik een bevestiging vinden dat het daadwerkelijk om een Foveon sensor gaat. Dus ik ben bang dat het enige feature van deze 'ultrapixels' is dat ze groter zijn dan de concurrentie. Dat zou wel minder revolutionair zijn.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 21 februari 2013 11:19]

Uiteraard gaat de techniek vooruit, maar zeker op camera-gebied is het simpel: hoe groter je pixelsize, hoe beter de prestaties in beroerd licht. Daar heeft Nikon een paar jaar lang flink bewijs van geleverd, er werd driftig gescholden op hun 12 megapixel-limiet, maar qua ISO deden ze het prima. 4 megapixel vind ik overigens riant voor een telefoon, dat is nog steeds meer dan beeldvullend, en als je echt van plan bent de National Geographic te halen pak je een iets betere camera.
Dat we wellicht over 10 jaar (de 20D stamt uit 2004) ook 25 megapixel-cameras met redelijke ISO-3200-prestaties in telefoons vinden staat los van dat op dit moment zoiets totaal onmogelijk is. Voor de meeste gebruikers is het ook overbodig, die willen even snel iets op de foto hebben, en 4 MP is lekker hanteerbaar, ook op een telefoon. Meer pixels = langere bewerkingen, en de meeste fotos zullen nooit groter bekeken worden dan 1920x1080...
Aantal pixels is echt bull. Het gaat om de sensor kwaliteit en de lens. Ik maak met mijn 3MP canon 30d veel mooiere foto's dan welke telefoon camera dan ook.
Bedoel je de oude(re) D30 toevallig? De 30D is 8MP afaik, waar de D30 idd 3MP is?
Dit gaat over het feit dat er in de demoruimte moest getest worden, niet dat de camera overdag waardeloos is ...
Ja, je hebt gelijk! Als je het met het verhaal van het filmpje vergelijkt inderdaad. Maar het staat zo een beetje knullig, zeker als je het fimpje nog niet hebt kunnen bekijken.
"De One heeft veel voor op de Xperia Z, waaronder het scherm, innovatievere software en features en de geringere afmetingen."

Het scherm, kan ik inkomen ja. Innovatievere software? Op zich klopt dit enigszins wel, maar is de HTC Sense schil een pluspunt? Sense is nog altijd een van de zwaarste en meest gemodificeerde versies van Android en niet iedereen vindt dat prettig. Het zou tevens impliceren dat het andere eind van het spectrum, standaard Android, als een nadeel beschouwd zou moeten worden. Ook hier denk ik dat er legio mensen zijn die het daar absoluut niet mee eens zijn.

Tenslotte geringe afmetingen, ook dit moet je met een flinke korrel zout nemen. De HTC One is maar liefst 2mm minder hoog, 3mm minder breed maar wel 2mm dikker. Even aannemende dat beide perfecte "doosjes" zijn, is de HTC zelfs groter (83.8cm3 vs. 69.1cm3).

Ik ben benieuwd naar de eerste uitgebreide reviews, met name ook naar de prestaties van de nieuwe Snapdragon 600 soc en hoe deze het doet met o.a. accuduur. Met de Xperia Z, Oppo Find en HTC One nu al bekend en nog vele anderen van o.a. Samsung en LG in aantocht begint 2013 goed als smartphone jaar.
Onder het motto "Assumption is the mother of all fuck-ups": het zijn geen doosjes. De HTC is op z'n dikste punt 9,3 mm vs. 7.9 mm voor de Xperia Z. Daarnaast loopt de dikte terug tot 4 mm aan de randen. Qua volume zal het elkaar niet veel ontlopen, al is dat niet echt exact te meten bij de One zonder te weten wat de exacte bolling is.
Dat zou je makkelijk kunnen meten door beide telefoons in een met water gevulde maatbeker onder te dompelen en het verplaatste volume af te lezen. Jammer de One niet waterdicht is ;)
Dan is de One minder volumieus omdat het water het toestel in loopt :+
Citaat van moi_in_actie:

Het scherm, kan ik inkomen ja. Innovatievere software? Op zich klopt dit enigszins wel, maar is de HTC Sense schil een pluspunt? Sense is nog altijd een van de zwaarste en meest gemodificeerde versies van Android en niet iedereen vindt dat prettig. Het zou tevens impliceren dat het andere eind van het spectrum, standaard Android, als een nadeel beschouwd zou moeten worden

Je opvatting dat standaard Android dan als een bass beschouwd zou moeten worden is een impliciete aanname die je zelf maakt en die niet uit het artikel naar voren komt.
Zoals je zelf aangeeft heeft de One op papier softwarematige vernieuwingen die nog niet zijn verschenen. Dat is innovatief. Dat staat los van het feit hoe zwaar en gemodificeerd de schil is. Het staat daarnaast al helemaal los van de impliciete aanname dat standaard Android als een nadeel beschouwd moet worden.
Dat neemt niet weg dat de schil zwaar en gemodificeerd is. Dat is een feit en het klopt ook dat dit voor sommige mensen een nadeel is. Ik ben er zelf een van :).
Het punt dat je mist heeft betrekking op de achterliggende gedachte van de schil die sommige fabrikanten over Android leggen. De filosofie erachter is dat de schil je extra softwarematige dingen laat toevoegen bovenop de features van Android (waardoor het ook zwaarder wordt) die er standaard (nog) niet in zitten. Als tweede en meest gebruikte argument kan met de schil een fabrikant zich onderscheiden van andere. Sense is een zware modifcatie, maar toont tegelijkertijd aan dat het bedrijf zich wil onderscheiden van de concurrentie. Dat wil niet zeggen dat standaard Android slecht is - verre van dat zelfs, want dat is de basis van iedere schil.
Sense is sinds versie 4, die op de One X en S staat, al lang niet meer die super zware schil over de standaard Android UI.

http://www.engadget.com/2012/04/02/htc-sense-4-0-review/
Sense 4 is a different story. It's lighter, cleaner and much more visually appealing than older versions of the user interface, and it has the full suite of ICS goodies to go along with it.

...

Ultimately, HTC has successfully tweaked Sense's design in a way that keeps the spirit of stock Android 4.0 alive, while still offering something familiar to loyal HTC fans.
Jup, mooi. Jammer van de achterkant, maar daar kijk je vaak toch niet tegenaan. Waardige concurrent voor de Galaxy S III en de eventuele opvolger :).
Qua looks en prijs misschien.

Maar er zitten een paar dealbreakers bij:

-Geen Micro-SD slot
-Geen verwijderbare batterij
- Ook nog eens een kleine batterij
-(imho) een IPS scherm, ipv OLED...
De HTC One is een prachtig mooi toestel maar inderdaad veel te groot.

De HTC One S met een 4,3" scherm is eigenlijk het enige alternatief van HTC en misschien wel het enige fatsoenlijke alternatief nu beschikbaar.

+1 Voor kleinere toestellen
Ik heb nu een SD-kaartje van 32GB in mijn telefoon zitten. Er zijn geen SDHC kaartjes van 64 dus had je liever gehad dat er een 2-4GB in je telefoon zat en je zelf nog 32GB erbij moest steken? Ik weet overigens niet of de nieuwe modellen al weer SDXC ondersteunen maar daar leg je rap 50 euro voor neer. Iets wat de prijs flink opdrijft en er komt waarschijnlijk een 64GB versie uit. Overigens is het maar de vraag of je 32GB vol krijgt. Daarvoor kan je heel veel media opslaan voor een telefoon. Al is een film natuurlijk rap 7-10GB voor fullHD materiaal.

Wat dat betreft heb je wel een punt maar een dealbreaker? Ik vind eerlijk gezegd van niet. Tuurlijk was het leuker om een slot te hebben en de vrijheid te hebben om er van alles mee te doen. Maar als er voldoende geheugen in het toestel zit valt het best mee.

Verwijderbare batterij heb ik in mijn DHD wel, heb hem na twee jaar vervangen. Maar er zit een LiPo accu in en geen LiIon, eerstgenoemde heeft minder slijtage en zal na 3 jaar nog steeds voor 90% werken. Dat is veel beter dan de 80% van LiIon na twee jaar. Een gemiddelde LiPo accu moet meer dan 1000 cycles kunenn doen. Eerlijk gezegd hoop ik wel dat hij vervangbaar is, hetzij je het zelf met een schroevendraaier moet doen maar een goede accu die je niet hoeft te vervangen is imho beter en 2300mAh is een redelijke capaciteit denk ik, in ieder geval meer dan een SIII in een volgens mij kleinere behuizing.

En na de laatste opmerking kan ik je hele reactie eigenlijk niet meer serieus nemen. Wat is er beter aan OLED? De SLCD schermen van de One X waren de beste die er waren na alle kleurmetingen. Misschien dat OLED's feller kunnen maar als ik die Samsungs zie met OLED's vind ik de kleurtemperatuur altijd enorm buiten proporties lopen. Ze zijn meestal enorm koud of groen.

Misschien klink ik als een fanboy maar ik heb nu een DHD. Het enige waar ik mijn SD-slot voor gebruik is het flashen van nieuwe ROM's en de accu haal ik er alleen uit om mijn telefoon te resetten maar dat kan ook met een powerbutton. Verder vind ik persoonlijk de support van Samsung een drama, ik heb ze nodig gehad voor een printer en ik heb zes mails gestuurd en iedere keer beloftes van een reactie terug, maar niks helaas. En daarnaast vind ik het plastic zó goedkoop dat ik blij ben met deze nieuwe alu behuizing :)

[Reactie gewijzigd door NoxiuZ op 20 februari 2013 12:43]

Er zijn geen SDHC kaartjes van 64 dus had je liever gehad dat er een 2-4GB in je telefoon zat en je zelf nog 32GB erbij moest steken? Ik weet overigens niet of de nieuwe modellen al weer SDXC ondersteunen maar daar leg je rap 50 euro voor neer.
Een 64 GB (SDXC Class 10) geheugenkaart kost een kleine ¤50. Voor een 32 GB (SDHC Class 10) kaart betaal je ongeveer ¤25. Voor 32 GB extra intern geheugen betaal je de hoofdprijs, meestal ¤50 of meer; een SD-kaartje kost dus de helft voor dezelfde extra capaciteit.
Daarnaast ondersteunen de meeste nieuwe telefoons (zeker high-end-toestellen) SDXC gewoon. Daarom vind ik het echt een gebrek als een telefoon geen SD-slot heeft, want je wordt genaaid als je intern meer opslag wil.
Iets wat de prijs flink opdrijft en er komt waarschijnlijk een 64GB versie uit. Overigens is het maar de vraag of je 32GB vol krijgt. Daarvoor kan je heel veel media opslaan voor een telefoon.
Veel mensen gebruik hun telefoon als muziekspeler; ik ook. Mijn muziekcollectie thuis is een kleine 300 GB, en daarvan wil ik graag zoveel mogelijk bij me hebben zonder te hoeven streamen. Dat kost dataverkeer en zorgt voor veel hoger accugebruik dan lokaal afspelen.
Op mijn SIII (16GB) staat de SD-kaart (32 GB) helemaal vol met muziek - en niets anders. Het interne geheugen gebruik ik voor de rest. Ik zou graag meer ruimte hebben om muziek op te zetten, maar dat kan dus niet. In elk geval is het voor mij dus zeker niet de vraag of ik die 32 GB vol krijg - dat lukt namelijk zeker, en ik weet dat er veel mensen zijn die hetzelfde vinden.
En na de laatste opmerking kan ik je hele reactie eigenlijk niet meer serieus nemen. Wat is er beter aan OLED? De SLCD schermen van de One X waren de beste die er waren na alle kleurmetingen. Misschien dat OLED's feller kunnen maar als ik die Samsungs zie met OLED's vind ik de kleurtemperatuur altijd enorm buiten proporties lopen. Ze zijn meestal enorm koud of groen.
De voorkeur voor OLED of LCD is persoonlijk, maar er is voor beide zeker wat te zeggen. Zeggen dat iemand die OLED prefereert niet serieus te nemen is, is gewoon dom.
De One X heeft qua kleurreproductie en scherpte inderdaad een fantastisch scherm, maar kan op één punt (zoals elk LCD-scherm) absoluut niet tippen aan OLED-schermen: het contrast. Ik vind het contrast van mijn SIII heerlijk: zwart is echt zwart, in tegenstelling tot het toch altijd nog vrij grijze zwart van een LCD-scherm. Door het contrast leest tekst veel prettiger, en zien afbeeldingen met veel donker en de donkere menu's van Android zonder skin er veel beter uit.
De schermen van Samsungs staan inderdaad standaard wel op een belachelijke kleurinstelling, maar die is eenvoudig te veranderen naar een behoorlijk natuurgetrouwe instelling, waarop de kleuren wel vrij goed kloppen (maar inderdaad niet zo goed zijn als die van de One X). Dat lijkt in reviews helaas bijna altijd vergeten te worden.

[Reactie gewijzigd door Ghost Dog op 20 februari 2013 19:23]

Tja, jij hebt graag veel muziek bij je. Maar ik denk dat jij dan wel een beste uitzondering bent op het gros van de mensen - iets waar je zo'n apparaat voor maakt.

HTC kan natuurlijk ook een 5.3" versie maken met een 128GB SSD erin. Dit zouden veel tweakers enorm gaaf vinden. Maar wat heeft 'de markt' eraan? Dat ding moet met honderdduizenden tegelijk verkocht worden. Dan moet je iets maken wat zoveel mogelijk mensen aanspreekt voor een zo gunstig mogelijke prijs. Ze zitten nu ruim 100 euro onder de prijs van een iphone, als je niet leaset scheelt dat ongeveer de helft bij het aanbetalen. Voor zo'n iphone tik je 200 neer, voor deze 100 bij wijze van spreken.

Ik heb ook graag zoveel mogelijk muziek bij me, helaas gaat dat gewoon niet en ik heb een collectie nog groter dan jij hebt ;) Aan de andere kant zijn de meeste telefoons qua DAC en versterker niet sterk genoeg voor fatsoenlijke muziek onderweg.
Dit gaat er gewoon los over! Het is en blijft een smartphone! geen pc! Je kan niet verwachten dat er een TB aan geheugen in je gsm zit! 300GB muziek krijg je niet eens op een jaar geluisterd dus waarom zou het allemaal op je gsm moeten staan! Dit is en blijft een goed toestel en niemand kan er iets aan veranderen, je kan het verbeteren maar dat is niet aan de consument!
IPS ipv OLED hoeft wat mij betreft geen min-punt te zijn. Het scherm van de One X is prachtig, en deze lijkt daar niet voor onder te doen
Geen OLED is voor mij juist essentieel. Na de S2 wil ik nooit meer zo'n (imho) lelijk scherm. Die gedeelde pixels en superoverzadigde kleuren zijn voor mij niet om aan te zien.
Zal nog lastig worden om huidige One X gebruikers over te laten stappen. ik vind het een hele mooie telefoon maar dat is de One X ook en de One X voldoet gewoon nog uitstekend een jaar na lancering. Sense 5 zet ik er wel op via een custom rom ;)
Nu vind ik eerlijk gezegd dat dat ook helemaal niet het doel moet zijn. High-end telefoon kan je makkelijk 2 a 3 jaar mee doen. Er zullen altijd mensen zijn die elk jaar een nieuwe willen, maar ik vind niet dat dit de insteek moet zijn van een telefoonfabrikant (uiteraard willen ze dit wel).

Verder ziet het er naar uit dat dit een top telefoon is, alleen weer jammer dat het niet mogelijk is om hem uit te breiden met een geheugenkaart.
Het is niet alleen dat mensen het graag willen, maar het wordt ook te makkelijk mogelijk gemaakt. De gemiddelde consument wil niet jaarlijks ¤400-800 voor een high-end telefoon neerleggen, maar verpak het in een abbonomentsbundel en de consument overziet de gehele kosten niet meer. Het jaar daarop (of twee jaar) kan er weer een nieuw abbonoment worden afgesloten en is de keuze snel gemaakt.

Ik heb dit jaar voor het eerst de stap genomen om geen nieuwe telefoon te nemen. M'n Lumia 800 doet wat 'ie moet doen. Dat neemt echter niet weg dat de techniek niet stil staat - sterker nog; de ontwikkelingen op het gebied van smartphones gaan sneller dan de wet van Moore stelt. Toch kan die telefoon van twee of drie jaar oud nog prima bellen, smsen, whatsappen, Facebooken en eigenlijk 95% van waar je de telefoon daadwerkelijk voor 'nodig' hebt.
Ben ik het wel mee eens. Ik vermoed dat de gemiddelde consument enkel de adviesprijs ziet in een advertentie of in de winkel, met daarnaast een belachelijk lagere prijs icm een abonnement. De gemiddelde tweaker of de gehaaide consument weet dat je op zo'n manier de hoofdprijs betaald voor een telefoon, en toch zullen weinig mensen de telefoon in 1 keer kopen, dus exclusief abonnement. De meesten zullen zich waarschijnlijk elke 2 jaar weer naar de winkel haasten om een nieuw toestel uit te zoeken. En of een toestel dan 700 Euro kost of 500, dat verschil is icm een abonnement qua maandelijkse kosten dan weer zo klein geworden dat men die 2 euro méér per maand er graag voor over heeft als dit het toestel is dat men wil.

HTC heeft in ieder geval wél een duidelijk doel voor ogen, en komt met een zeer compleet toestel dat wellicht hoge ogen zal gooien om hun terugkeer naar de hogere regionen qua marktaandeel. Met het enkel lanceren van dozijnen budgetphones zul je jezelf moeilijk kunnen onderscheiden en de high end klasse betekend hogere marges. Als deze telefoon populair word zitten ze voorlopig weer even gebakken en zal hun naamsbekendheid flink ten goede komen.
Mensen kunnen gewoon niet rekenen, 24x30 euro klinkt blijkbaar lager dan in 1x 600 euro ophoesten. Dat laatste willen ze namelijk niet, terwijl het eerste gemeengoed is, zie de lease-prijzen van telefoons... En dan lease je em nog, aan het einde zijn beide bijna waardeloos, maar als je em koopt kan hij nog als backup-foon gebruikt worden.

Als HTC overigens meteen met de prijs gaat spelen denk ik dat gebruikers gaan wachten tot ie nog lager is, en nog lager (zie Nexus 4), terwijl ze nu een leuk statement neerzetten: wij doen mee met de top, dus betaal maar. Qua specs lijkt dat ze goed te lukken, nu kijken hoe de beschikbaarheid is.
Amen... Mensen willen te veel. Ik ook wil soms te veel, maar even nadenken of je het echt nodig hebt en dan is het antwoord vaak nee. Mijn iphone 3gs draait nog als een zonnetje na 3,5 jaar dienst (al is zijn looks aan het afbrokkelen :P ... letterlijk).

Ik wacht de volledige review van de One af en misschien is dit dan de tijd om wel over te stappen. Ik hoop dat ze hiermee een knaller hebben, want zoals al meerdere tweakers zeggen, wat meer keus en concurrentie houdt deze markt gezond. Dit geld voor de OS als voor fabrikanten van telefoons (persoonlijk hebben de Lumia's mij niet over kunnen halen al vind ik WP8 wel mooi).
Totdat je met een iPhone 5 aan de slag gaat, dan wil je niet meer terug :) . Maar dat is altijd zo. Je weet niet wat je mist totdat je er gewend aan raakt.
Raar, Ik had de Iphone 5(van me Broertje) even in mijn handen maar het enige wat ik merkte is het verschil in snelheid tussen de Iphone 4 en 5. Verder merkte ik niet echt veel verschil. Deze snelheids winst is wel duidelijk merkbaar en zeer prettig.

Daarbij moet ik mij aansluiten bij -Tom. Ben het volledig met je eens. Daarbij heb ik ook nog een oud Tmobile abbo waarbij geen data limiet zit _/-\o_ Verder betaal ik maar 3 tientjes per maand. Bij de huidige abbo's moet ik al voor dezelfde min./sms/Mb's al gou het dubbelen betalen :'(
Ja daar merk je alleen het verschil in snelheid en daar wen je snel aan. Met de 3GS is het ook het beeld natuurlijk, maar ik bedoelde vooral de snelheid. Daar hadden we het ook over. Wel gek, je vindt het eerst raar en daarna zeg je exact waar het om ging.
Maar goed, lekker off topic.
Wil deze HTC wel eens in het echt zien. Concurrent van de Sony experia V wellicht.
Ligt eraan wat je gewend bent, heb de HTC one x vorig jaar gekocht en mocht dit jaar verlengen. Wilde de overstap maken naar iPhone 5 omdat het OS mij wel bevalt.
Na 2 dagen gebruik heb ik de iphone teruggebracht, kan aan mijn dikke duimen liggen maar ik vind dat ding veel te klein... Als je dus eenmaal gewend bent aan een groter scherm dan is het moeilijk om kleiner te gaan.
Als Sensation gebruiker ben ik juist wel te porren voor deze telefoon. Maar dan moet HTC zeker nog een half jaar wachten voor ik tot een aankoop over ga.
Eerst maar eens het nieuwe er af is. En voorlopig voldoet mijn huidige device nog prima.
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 Edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Microsoft Windows 10 Pro EN

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True