Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 60 reacties, 119.542 views •

Conclusie

We begonnen deze review door ons af te vragen of Asus niet te veel consessies heeft gedaan om het prijsniveau van 499 euro te halen. Het antwoord op die vraag is dat het wel meevalt. Het ips-scherm biedt goede kijkhoeken en een hoog contrast, en het feit dat het kleurenpalet niet overeenkomt met de rgb-standaard zal de meeste gebruikers waarschijnlijk niet opvallen. Overigens hopen we snel Windows 8-tablets te zien met hogere resoluties, want 1366x768 pixels oogt inmiddels een beetje achterhaald.

Ten opzichte van duurdere Windows-tablets lijkt Asus nog het meeste op de behuizing bespaard te hebben. De matte afwerking is zeker mooi, maar de bouwkwaliteit doet onder voor die van bijvoorbeeld Microsofts Surface RT, maar ook Asus' eigen VivoTab RT. En als we de vergelijking maken met bijvoorbeeld Apples iPad, dan kunnen we enkel concluderen dat laatstgenoemde voor hetzelfde geld meer kwaliteit biedt. De bouwkwaliteit is heus niet dramatisch en de tablet kan vast tegen een stootje, maar in vergelijking met tablets die evenveel kosten, valt het tegen.

Hoewel het energiegebruik van de Atom Z2760 die Asus gebruikt netjes binnen de perken blijft, hebben de RT-tablets op dit vlak nog steeds een kleine voorsprong, terwijl iPads en veel Android-tablets substantieel beter presteren. We zijn echter heel benieuwd hoe dit verhaal zich gaat ontwikkelen nadat Intel later dit jaar zijn volgende generatie Atom-socs geïntroduceerd heeft.

Afgezet tegen andere Windows 8- en RT-tablets doet de Smart het niet slecht, maar elk model heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen. De RT's hebben een betere accuduur en Office voorgeïnstalleerd, maar zijn duurder. De W510 van Acer biedt voor hetzelfde bedrag ook een dock, maar kampt met bugs en heeft een minder scherm. Asus heeft dus een tablet geïntroduceerd die zich staande kan houden in het Windows 8- en RT-landschap en die daarom ook een voldoende verdient, maar verder weinig opzienbarend is.

Pluspunten

+ Net uiterlijk
+ Vloeiend in gebruik
+ Standaard 64GB

Minpunten

- Matige bouwkwaliteit
- Omslachtig om bestanden over te zetten
- Accuduur minder dan de concurrentie

Mobiliteit en accuduur 6
Warmte en geluid 8
Ergonomie 8
Bouwkwaliteit 6
Beeldkwaliteit 6
Prestaties 6
Featureset 6
Prijs 6

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

Geteste uitvoering: Asus VivoTab Smart 64GB Zwart

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deAsus VivoTab Smart


Door Wout Funnekotter

- Adjunct-hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers. Hij is van alle markten thuis, maar richt zich primair op mobiele technologie, zoals smartphones, tablets en smartwatches en vliegt de wereld over om de nieuwste producten te zien en te testen. In zijn rol als adjunct-hoofdredacteur werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Reacties (60)

Reactiefilter:-160058+128+25+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Ik heb zelf de Acer W510, en het is altijd leuk om het vergelijk te zien. Ik vraag me wel af of jullie de Acer met de standaard installatie hebben getest of met de updates geļnstalleerd. Acer heeft op de site updates van drivers en BIOS staan die niet door de update tool op de tablet gezien worden. Sinds ik de driver update gedaan heb (die ook de nodige firmwares update, waarna de BIOS update zegt dat er al nieuwere drivers geļnstalleerd zijn), heb ik van de bugs die jullie beschreven niets terug gezien. Het zou interessant zijn om te zien of er op andere punten ook veranderingen zijn.
edit toevoeging: Ik heb de tablet een paar dagen thuis liggen, gekocht bij MM tijdens btw aktie.


De bouwkwaliteit is wel vind ik redelijk goed, hij buigt niet zo makkelijk als er beweert wordt.

Ook het overzetten van bestanden gaat makkelijker als je zou denken. Zeker als je een PC hebt met Windows 8, dan is bestanden delen heel eenvoudig, en kan je op die manier bestanden over zetten.

Iets wat ik in alle reviews mis is het ontbreken van dual band Wifi. Dat scheelt toch flink in de wireless snelheid. Wifi. Iets wat tegenwoordig bijna standaard is op een GSM, ontbreekt op deze tablet.
Een ander nadeel vind ik dat portable HD’s zonder voeding niet aangesloten kunnen worden, dit is erg jammer.

Voor het normale surfwerk is deze tablet heel fijn, en ook de koppeling met andere W8 apparatuur werkt goed.

Van de genoemde bug's heb ik niets gemerkt, ik heb wel als eerste de Asus Bios en Driver update gedaan, en daarna pas de Windows updates. Die laatste duren trouwens bijna een hele nacht.

[Reactie gewijzigd door yzf1kr op 29 januari 2013 09:58]

Oke ik heb deze tablet en ben het op sommige punten wel eens en op sommige punten weer niet,

Pluspunten

+ Net uiterlijk (mee eens)

+ Vloeiend in gebruik(mee eens)

+ Standaard 64GB (mee eens)

Minpunten

- Matige bouwkwaliteit(niet mee eens, het is dan wel plastic, maar niet van dat goedkope rotzooi, ook heb ik geen kraakjes).

- Omslachtig om bestanden over te zetten(compleet niet mee eens, netwerk of micro SD kaartje is niet echt omslachtig te noemen).

- Accuduur minder dan de concurrentie(mee eens, maar ik kom van een laptop met 2 uur accuduur, dus voor mij is het een enorme vooruitgang).

Al met al ben ik zeer tevreden over deze tablet.

ps, voor de video vragen, je kan gewoon full HD youtube kijken, zonder happeringen of verstoringen in het beeld. Via de NAS nog niet geprobeerd(als iemand er vraag naar heeft roep je maar dan test ik het). Ook via een Micro SD kaartje zijn gewoon full HD video beelden af te spelen. Het duurd wel 5-7 seconde voordat VLC opstart met Full HD formaat, maar speelt het gewoon vloeiend af(getest vanaf SD kaart).

Hoesjes vragen, de transsleeve is nog niet uit. Hij zou eind januari uitkomen. Ik heb nu gewoon een 10,1 inch simpele hoes voor tablets, werkt ook net zo goed tegen beschadigingen.

[Reactie gewijzigd door Facenoise op 30 januari 2013 16:15]

Video informatie is goed om te horen (ik ben om I want one! :D):)
Ik zou graag wel willen weten hoe het via de NAS werkt, aangezien ik dat hier thuis ook zo heb aangelegd, heb zo'n 300GB aan films van de dvd's omgezet en op de nas gezet, kan ik ze benede op de TV afspelen, maar zou prettig zijn als de tablet dat ook kan, en mijn huidige galaxy tab 10.1 trekt dat echt niet.
Dus als je dat zou kunnen en willen testen, heel graag.
Ik heb het getest, 1080p via de NAS speelt goed zonder happeringen of verstoringen.
mooie tablet zou echt kunnen aanslaan bij het ''grote'' publiek voor 500 euro
Volgens mij schuift intel zo nu en dan even flink wat duiten onder de tafel. Waarom komt er geen enkele tablet met een AMD processor? De behoorlijk verouderde E-450, of zelfs de de E2-1800 neemt dit ondermaatse baksel voor ontbijt.
Daar lever ik graag een uurtje batterij tijd voor in, dan heb je tenminste een apparaat waar je wat met kan. De Atom is een zwaar incompetente chip die echt niet fatsoenlijk kan werken. Zware inputlag, veel laden, snel haperen, en hij kan niet eens een youtube filmpje met 720p fatsoenlijk afspelen. Sterker nog, zelfs Angry birds draait hij niet soepel.

En dat voor slechts voor 500euro.

Voor mij nog maar even wachten dus, op een fatsoenlijke tablet met een (fatsoenlijke)AMD soc.
De behoorlijk verouderde E-450, of zelfs de de E2-1800 neemt dit ondermaatse baksel voor ontbijt.
Waarom dit +2 krijgt is mij een raadsel, een E-450 is 18W TDP chip (excl chipset nog) versus 3W TDP voor die complete Atom SoC, dat verschil is teveel, een tablet kan die warmte niet kwijt - en de accuduur wordt dan dramatisch. AMD maakt wel een sub-5W SoC met een redelijke GPU, de Z-60, maar die is qua cpu weer fors trager dan deze Atom, en ook iets onzuiniger.

Edit: hoezo kul, de C-70 is qua cpu even snel als deze Atom, en dat is een 9W TDP netbook chip, geen <3W tablet SoC. Tuurlijk de GPU van Brazos is veel sneller, maar als je geen games speelt, heb je daar niks aan. De Surface Pro is een compleet andere categorie qua prijs, accuduur en dikte, daar concurreert AMD's Trinity/Richland tegen Ivy Bridge/Haswell. Maar Brazos heeft in dat segment niets te zoeken.

Dit is geen anti-AMD rant, met Temash wordt het vast een stuk beter, maar op het moment heeft AMD gewoon geen concurrent voor Clover Trail en de ARM chips. Het is echt geen grote samenzwering dat OEMs hun tablets massaal uitrusten met SoC's van nVidia, Qualcomm, Intel, Samsung - en niemand bij AMD aanklopt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 29 januari 2013 19:20]

Wat een kul verhaal. De surface pro en acer w700 hebben eens te meer bewezen dat je prima een "volwaardige" chip kunt gebruiken in een tablet.

Ik zeg ook duidelijk dat ik daar graag batterij tijd voor inlever, dus waarom jij vervolgens met jezelf gaat argumenteren over accuduur is mij een raadsel.

De warmte kan die makkelijk kwijt, en we hebben het ook nog eens over een processor die al 2jaar oud is. Het was slechts een indicatie.

En lees je even wat verder dan zie je dat de Atom het zelfs al aflegt tegen de C-50, maar lezen is al niet je sterkste punt, in ieder geval zal de C-70 daar nog een schepje bovenop doen, en dat is nog maar op cpu gebied, laat staan op grafisch gebied.

Waarom jij +2 krijgt voor natte vinger praat is mij eveneens een raadsel.
Mooie review, snap 1 dingetje niet, over het bestanden overzetten. Waarom zou je de tablet met een usb kabeltje aan een andere pc willen koppelen? Dat doe je met een laptop en een desktop toch ook niet? Bestanden overzetten doe je via het netwerk of gewoon een USB stick toch? Of zie ik iets over het hoofd?
Het is dan ook geen desktop of laptop maar een tablet. Met m'n Android telefoon en tablet zet ik eigenlijk ook vrijwel altijd bestanden via USB over (mits het geen relatief kleine bestanden zijn die ik op Dropbox gooi).
Een android tablet is geen windows tablet.

Met andriod is zonder te rooten bijna onmogelijk om netwerk locaties te openen.
Bij een Win8 tablet werkt dat zo uit de verpakking meteen. Een kwestie van de tablet toevoegen aan de workgroep, en je kan overal bij.

(Vandaar dat ik het jammer vind dat 5Ghz Wireless N ontbreekt)
dan doe je toch echt iets fout hoor
met ES Explorer op m'n Android tablet kan ik (na de juiste instellingen) alle shares van m'n Windows pc gebruiken
Hoe gaat dat met een iPad? Moet je dan niet via iTunes bestanden overzetten? Overigens is zoiets als dropbox toch veel handiger.
Ik vind het een groot nadeel van dit tablet dat je met die usb poort alleen maar kunt opladen.
Dus
Geen camera aansluiten
Geen cardreader
geen toetsenbord.

Op reis heb ik vaak geen netwerk geen dropbox etc.
De flut handleiding van een half a4 noemt de aansluiting zelfs usb 2.0. In de review lees ik daar helaas niets over.Voor de prijs van 0,10 cent mist het tablet een hostcontroller voor de usb poort. Met een o.t.g kabel van ¤3 is het dan net geen miskoop!
waarom maken ze deze windows 8 tablets niet iets meer pc-like door er 3 usb poorten op te maken.. in principe heb je dan een laptop zonder toetsenbord en muis toch? die je nu zonder verlooptje, en hub niet toe kunt voegen..
Het is een tablet en in mijn visie heeft een tablet geen aansluitingen voor randapparatuur. Alles wat je nodig hebt zit er al op, het enige waarvoor je misschien een aansluiting nodig hebt is voor opladen en eventueel bestanden uitwisselen met een pc als er geen wifi aanwezig is.

De rest doe je via Netwerk, zelfs printen heb je geen aansluiting voor nodig. Ik vind al die aansluitingen op een tablet zo overrated.
Nummer uit de video: :)
Hot Since 82 - Like You
http://www.youtube.com/watch?v=YYoAY_vE7QM
De videostill op de eerste pagina is een star wars referentie, ziet iemand dat?

:+
Ik vind ¤ 499,- nog steeds veelte duur, je hebt een Asus Transformer Pad 300T WiFi 16GB Blauw met Quad Core (Tegra 3) met Google Android 4.0 10,1" 720P all voor ¤ 294,05

Of de Toshiba AT300SE Zwart met de zelfde specs als Asus Transformer Pad 300T WiFi 16GB Blauw maar dan met Google Android 4.1 JB, voor ¤ 347,98

Nee voor Tablet met goedkopere onderdelen is ¤ 499,- nog steeds te duur.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 29 januari 2013 17:36]

Dat zijn wel veel zwakkere cpu's, en met een kwart van de opslag.
Dat zijn wel veel zwakkere cpu's, en met een kwart van de opslag.
Nou dat is niet waar aangezien Android niet veel CPU kracht nodig heeft en Windows 8 wel, want werd al in de film review gezegd dat hij in desktop mode niet zo snel was.

En je kan gewoon een SD kopen van 32 of 64 GB en heb dan ook een lekkere opslag.
Appels en peren. Het zijn dan wel allebei Asus tablets, maar de OS'en zijn totaal verschillend. Ik heb Androids gehad en ook een iPad, maar die zijn geheel anders in gebruik dan een Windows tablet.
Ikzelf heb de Vivo RT en ben er uiterst tevreden mee. Zoals in deze review ook wordt gezegd, je moet jezelf nog maar afvragen of je wel x86 op een tablet wilt draaien. Deze tablets, net als iedere andere tablet, zijn geen vervangers van desktop systemen, ook niet van laptops of ultrabooks.
Een 10.1" scherm biedt niet veel werkruimte. Om bijvoorbeeld een excelsheet goed in elkaar te zetten (afgezien van het gemis van macro's) op een dergelijk werkveld is geen feest. Daar had ik eerder al een probleem mee op een 17,3" laptop. Een tablet scherm is nog een stuk kleiner dan dat.
Gelukkig beschikt een RT wel over een Office pakket, wat toch wel handig is in noodgevallen of tijdens het forenzen.
Mocht je een keuze nog moeten maken, dan is deze Smart natuurlijk wel erg aantrekkelijk. Zeker qua prijs is het, in vergelijking met een RT, een prima keuze. Afgezien van het verschil in bouwkwaliteit krijg je een volledige Windows 8 versie voor 100 euro minder. Ook in vergelijking met een Microsoft Surface RT is het nog een aantrekkelijke overweging. De Smart is maar een tientje duurder, maar heeft wel meer geheugen. Op zich is de opslagcapaciteit natuurlijk geen probleem. Je kunt er immers een microSD instoppen met 64GB extra. De prijzen van die dingetjes vallen tegenwoordig ook mee.
En ook al zou je dat niet doen, dan hou je nog steeds meer opslagruimte over dan een iPad in dezelfde prijsklasse. En bovendien is het geheugen van een Windows 8 or 8 RT tablet (Android overigens ook) ook nog eens nagenoeg geheel voor je toegankelijk. Ook dat kom je op een iPad niet tegen (ook niet met een appje).
Ik heb de aankoop van de Smart nog overwogen en mijn RT in de verkoop te doen, maar het werkelijk gebruiken van x86 applicaties op een 10.1" waarvan de functionele inrichting van die applicaties niet voor touchscreens gemaakt is, heeft me tegengehouden. Daarnaast functioneert mijn RT perfect en doet nagenoeg alles wat ik ervan verwacht. Helaas kon ik dat over mijn Androids en iPad niet zeggen. Ondanks dat voor die platforms vele malen meer apps beschikbaar zijn, brengt een Windows 8 tablet me toch meer gebruiksplezier. De interface is af en volwassen. Het draait minstens even soepel als iOS, maar biedt me veel meer mogelijkheden.
Na veel pionieren met OS'en ben ik denk ik wel beland bij het OS dat ik zal blijven gebruiken. Nu nog de 2e of 3e generatie Windows 8 tablets afwachten, voordat ik mijn trouwe RT ga inruilen.
Ik vind ze ook veel te duur. vooral de resolutie is bijna onacceptabel. voor 250 - 300 euro heb je een android of aan oudere ipad met een monsterlijk scherpe resolutie. zeker als je een moderne smartphone hebt zul jeje erg storen aan de lage ppi van de wintabs.
Goede review. Mooie prijs voor deze tablet, alleen vraag ik me nu nog af hoe hij zich verhoudt t.o.v. android tablets in die prijsklasse.

Ik zou het fijn vinden als T.net deze tablet ook vergelijkt met Tablets met andere OS-en. Nu staan op de pagina alternatieven alleen Windows tablets.
Het is lastig en waarschijnlijk zelfs verkeerd om dit met bijvoorbeeld Android of iPad te vergelijken. Dit soort apparaten verliest het altijd op specs bij gelijkwaardige prijs gezien de licentiekosten (een volwaardig OS zit erop).

Dit is voor mensen die bereid zijn concessies te doen aan gewicht , dikte en andere zaken om een volwaardig OS te kunnen draaien. Mensen die het vervelend vinden dat ze regelmatig hun tablet aan de kant moeten schuiven om de desktop/laptop aan te zetten omdat er iets niet lekker werkt.

Traditionele tablets zijn eigenlijk opgeblazen telefoons, dit zijn platgeslagen laptops

[Reactie gewijzigd door SeamusXanthus op 29 januari 2013 09:39]

gezien de licentiekosten (een volwaardig OS zit erop).
Zo heel veel scheelt het ook niet, Android kost inmiddels met alle licensies ook al snel richting de $25.

Verschil met de Android tablets is vooral de SoC: de Atom is qua CPU veel sneller dan bijna alle Android tablet SoC's maar heeft wel een tragere GPU. De Android tablets gaan het dus vooral in games benchmarks al snel winnen, terwijl deze x86 tablets het royaal winnen in Office/etc benches.

Het is niet voor niets dat de RT tablets met Tegra 3 chips vooral op consumenten/gamers gericht worden, en de Atom tablets op de zakelijke markt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 29 januari 2013 09:50]

kuch *bs* kuch.

De zakelijke markt wil zakelijke applicaties gebruiken.

3x raden welke instructieset die zakelijke applicaties gebruiken?

En hoe lang denk je dat het gaat duren voordat bestaande zakelijke applicaties zijn geport naar de arm?

Juist ja, zakelijke markt heeft andere requirements.

Edit: En 'office benchmark'? Wat voor 'benchmarks' is belangrijk voor een zakelijk toestel? De arm is sneller en zuiniger. Zo simpel is het. Apps apps apps!

[Reactie gewijzigd door oliveroms op 29 januari 2013 13:14]

De arm is sneller en zuiniger.
"De ARM" bestaat niet, en deze Atom is sneller dan alle ARM chips behalve de Exynos 5, en net zo zuinig als de Tegra 3 in oa de Surface RT. Zijn grote nadeel is de prijs en zijn zwakke GPU, en laat dat nou juist minder grote problemen zijn voor zakelijke gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 29 januari 2013 19:05]

Ik vraag mij af of die andere atom tablets de prijs kunnen behouden op 800+ euro. De Surface Pro met een i5 kost ongeveer even veel als de Vivo Tab (niet de smart).

Een vergelijkende review start van de Surface Pro zou wel fijn zijn. Kunnen we zien of de I5 veel uit maakt.
Gezien het enorme verschil met de AMD A6-3410MX, denk ik dat het verschil met de i5 uit de Surface Pro alleen maar dramatischer wordt. Deze tablets zitten in andere marktsegmenten, met bijbehorende andere specs. Het is ook niet eerlijk om een netbook met een MacBook Pro te vergelijken.
Waarom hebben jullie ook niet even de optionele 'Transleeve' (hoesje dat als stand gebruikt kan worden+toetsenbord setje) getest? Het is weliswaar optioneel maar wordt door Asus eigenlijk gemarket als een geheeld. Het was wel interessant geweest om te zien of die nou het aanschaffen waard is :)
Deze is nog niet leverbaar, schijnt pas eind februari begin maart te worden alvorens die beschikbaar is. Wel een interessant concept, los toetsenbord in plaats van vast zoals bij bv. de Surface. Dus potentieel comfortabeler werken en het is een BT toetsenbord dus ook inzetbaar voor andere PC's (naar verwachting)

Overigens zijn er wel een paar video's met de Transleeve te vinden:

http://www.engadget.com/2...s-vivotab-smart-hands-on/
http://www.youtube.com/watch?v=EsKEEJqy-uM

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True