Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 86, views: 48.444 •

Conclusie

Daarbij komt dat de dialogen in het spel grappig en goed zijn. Vaak zijn ze echter veel te lang, wat de vaart er nogal uithaalt. Bij veel dialogen had de helft van de tekst geschrapt kunnen worden zonder dat het afbreuk had gedaan aan de game. Integendeel. Voor het uiterlijk van de game gelden enigszins vergelijkbare bedenkingen. Op zich heeft Ghibli een mooi en vooral erg herkenbaar uiterlijk aan het spel meegegeven, dat fantasierijk en kleurrijk oogt. Het is echter ook wel heel erg kinderlijk en Japans en de vraag is of dat bij een Westers publiek aan zal slaan. Wie naar Ni no Kuni kijkt, zal toch in eerste instantie een kindergame voor zich zien. Pas als je je in de game verdiept, blijkt het een volwaardige rpg, met voldoende diepgang om je avonden lang zoet te houden. Juist die diepgang lijkt een beetje te botsen met het kinderlijke uiterlijk van de game. Wie zich niet stoort aan het - naar westerse maatstaven kinderlijke - uiterlijk, heeft aan Ni no Kuni een prima rpg die voldoende tactische mogelijkheden biedt. Met verrassend volwassen teksten, dat wel. Wie van games als Final Fantasy XII en Tales of Vesperia houdt, zal aan Ni no Kuni erg veel lol beleven. Wie minder bekend is met de Japanse klassiekers moet sommige Japanse gewoontes een beetje voor lief nemen.

Pluspunten:

- Vechtsysteem met veel tactische opties
- Teksten en voice-acting
- Kleurrijke en uitgebreide wereld

Minpunten:

- Dialogen zijn goed, maar gaan te lang door
- Kinderlijk uiterlijk strookt niet helemaal met volwassen gameplay

Eindcijfer: 8

Titel Ni no Kuni: Wrath of the White Witch
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch
Platform PlayStation 3
Ontwikkelaar Level-5
Uitgever Namco Bandai
Releasedatum 1 februari 2013

Review Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White WitchReview Ni no Kuni: Wrath of the White Witch

Laagste prijzen voor:

Bol.com

Score: 3.5

€ 20,99

€ 20,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 20,99
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 20,99
Bekijk

Gameshop Twente

Score: 2.5

€ 22,-

€ 23,88

Kostenoverzicht

Productprijs € 22,-
Pakketpost € 1,88
iDeal € 0,-
Totaal € 23,88
Bekijk

One More Level - Gratis verzending - Achteraf Betalen Mogelijk

Score: 3.5

€ 23,89

€ 23,89

Kostenoverzicht

Productprijs € 23,89
Pakketpost Games € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 23,89
Bekijk


Door Paul Hulsebosch

- Redacteur games

Paul is de oudgediende van de redactie en schrijft al sinds 1996 over games. Eerst voor tijdschriften als PC Zone Benelux, maar door de jaren heen steeds meer voor websites. Na een uitstapje bij een Nederlandse ontwikkelstudio schrijft Paul sinds 2008 voor Tweakers, waar hij zijn voorliefde voor tactische shooters en mmog's helemaal uit kan leven. Al is hij na al die jaren nog nieuwsgierig genoeg om bijna alle nieuwe games uit te willen testen. De nachten zijn nog steeds kort in huize Hulsebosch.

Volg Paul op TwitterVolg Paul op Google+

Reacties (86)

Ik heb dit spel zelf al een aantal uurtjes gespeeld. Het is een must-have voor iedereen die Studio Ghibli films leuk vind. Op sommige momenten voelt het spel als een Anime/Film, mede door de lange cutscenes die soms geheel geanimeerd zijn door Studio Ghibli. Ik vind zelf de lange dialogen juist geweldig, ze voegen voor mij juist veel toe qua verhaal. Het is ook een leuke toevoeging dat je een magic boek hebt die je daadwerkelijk gewoon kan lezen pagina per pagina.

De "Kinderlijke uiterlijk" is overigs echt een stijl van Studio Ghibli, het is een herkenbare stijl die ze bij al hun films ook hebben waarbij niet al hun films ook daadwerkelijk voor (jonge) kinderen zijn bedoeld :P.

Voor Westers publiek is het waarschijnelijk inderdaad wennen. Maar het spel is zeker de moeite waard, netzoals de films van Studio Ghibli als je ze nog niet hebt gezien :).
Helemaal mee eens, het ziet er fantastisch uit!

Mijn enige minpunten liggen dan ook elders.
Voice acting: Ik snap best dat niet alles gevoice act word, maar soms is er nogal een overgang in een gesprek naar tekst. Dit voelt wat vreemd en haalt de vaart er wat uit. Ik had dan ook graag gezien dat alle conversaties met belangrijke personages gewoon geheel voice acted waren.

De menu combat: Het lukt mij vaak niet om snel te switchen naar defense, omdat je door dat menu moet zoeken. Een knop om snel naar een defensive mode te gaan was dan ook leuk geweest.
Geloof me, die knop is aanwezig ;) gewoon even doorspelen.
De eerste trailer die ik zag van dit spel, deed mij onmiddelijk denken aan de films van Studio Ghibli en toen ik later hoorde dat er inderdaad een samenwerking was aangegaan, kon ik mijn enthousiasme niet beteugelen. Ik ben een enorme fan van de films en alhoewel de Japanse RPG's die ik heb gespeeld vaak hit and miss waren, heb ik Ni no Kuni gelijk gereserveerd.

[Reactie gewijzigd door NoUseWhatsoever op 28 januari 2013 08:57]

Ik ben zeker een Ghibli fan, maar heb spijtig genoeg geen PS3 ;( . Had anders het spel zeker wel eens willen proberen.
Ik denk dat wij westerlingen gewoon niet heel erg van JRPG's houden. Wij spelen westerse RPG's als The Elder Scrolls en "MUMORPUGERS" als World of Warcraft. Japanse games zijn gewoon erg apart, zoals veel spul dat uit dat land komt :-) Daar moet je van houden.

Betreffende de dialogen kan ik me wel wat voorstellen. Ik heb een poos terug Okami HD gekocht. Hoewel het een prachtig spel is zijn de dialogen ellenlang en vanwege de geluidseffecten tenenkrommend. Erg genoeg was dit niet over te slaan of te versnellen, waardoor het bijna 20 minuten duurde voordat ik eindelijk kon beginnen. Final Fantasy is daar ook een mooi voorbeeld van. Veel gezwam en weinig actie.

Maar goed; JRPG's zijn niet de enige games die intro's veel te lang kunnen oprekken. In "Need for Speed : Most Wanted" duurt het ook een eeuw voordat je aan de slag kunt de 1e keer, net als "Burnout 3 : Takedown" voor de PS2. Je krijgt veel te veel informatie in één keer voorgeschoteld waardoor het moelijk is om alles te onthouden. Als er vervolgens ook nog een complexe inleiding komt zodat je de basisbesturing onder de knie krijgt heb je de helft (of meer) van het verhaal al weer vergeten. Ik begin me op een moment ook te ergeren als het onredelijk lang duurt, waardoor ik niet meer naar het verhaal luister. Kortom; spellen met lange intro's en te veel dialoog zijn niet aan mij besteed. Ik heb bij Skyrim al moeite te onthouden wie iedereen is en waar ze zich ophouden.

De stijl van No no Kuni vind ik op zich wel grappig maar ik denk niet dat dit voor mij een geschikte game is. Bovendien is het turn-based-combat; iets waar ik helemaal niet van gecharmeerd ben. Ik zal later eens wat Youtube filmpjes bekijken; misschien vergis ik me ook wel.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 30 januari 2013 01:24]

Het is gewoon een must voor iedereen die eens een deftige game wil kopen. Ik ben het spel nu al 2 dagen aan het spelen en nu snap ik deze review al helemaal niet meer. Het enige minpunt en dat staat hier dan niet als een minpunt is dat de dialogen soms wegvallen en dan worden vervangen door tekst.

Dit is het beste spel dat ik in jaren heb gespeeld. Ik heb echt niks met japanse games of manga of anime toestanden en ook niet echt een rpg fanaat. En toch kan ik maar niet genoeg krijgen van dit spel. Van dit spel kunnen heel wat game ontwikkelaars wat opsteken want dit is niet enkel de beste game van de laatste 12 maanden. Dit is één van de beste games die ooit voor de next gen consoles is verschenen.

De uitverkochte winkel duiden er echt wel op dat deze game bij het Westers publiek echt wel aanslaat.
Kinderlijk uiterlijk strookt niet helemaal met volwassen gameplay
En dat is gelijk de reden dat veel Japans spul niet aanslaat in het westen, omdat we hier alles wat geanimeerd is associeren met kinderachtig.

[Reactie gewijzigd door Neko Koneko op 28 januari 2013 08:18]

[...]


En dat is gelijk de reden dat veel Japans spul niet aanslaat in het westen, omdat we hier alles wat geanimeerd is associeren met kinderachtig.
Ik vond het er best kinderachtig uit zien als ik eerlijk mag zijn. Niet alleen inde de tekenstyle, maar je speelt ook echt met een kind. En in die trailer ahd je dat mannetje dat die tussen de twee werelden leven, die zag er ook best kinderlijk uit. En de dialoog was bepaald niet dat van een goed boek (maar dit kan komen doordat spellen nogaal vaak slechte dialoog hebben).

Nou kan het best zo zijn dat volwassenen het ook kunnen waarderen, maar dit spel kan zeker als kinderachtig gezien worden, ongeacht of het is geanimeerd.
Pro-tip: Als je dingen als animatie gaat bestempelen, ieder spel is geanimeerd.

Dit spel is echt zeer Japans, het uiterlijk zecht helemaal niets over de thema's die het behandeld.

Het probleem hier zit hem in de cultuur kloof. Bij ons is alles wat getekend is direct bestempeld als voor kinderen. Nu komt daar lanzaam wel wat verschil in (South Park, Family Guy etc.). Het helpt ook niet echt als Anime hier in het westen word aangepast zodat het geschikt is voor kinderen. Vloeken en expliciter geweld zijn in Japan wat meer gewoon dan hier, Dragon Ball, Naruto etc. zijn voor westers publiek behoorlijk aangepast zodat het voor kinderen kon worden uitgebracht.

Tevens zijn er zat Japanse anime met een wat kinderlijker uiterlijk die expliciet geweld of meer naakt laten zien (nee ik heb het niet over hentai).

Nu gaat het in dit geval niet om dat soort zaken, maar het spel behandeld wel thema's die voor kinderen niet helemaal te begrijpen zijn. Een 12+ rating lijkt mij dan ook een goed uitgangs punt. Kinderen zullen het niet allemaal begrijpen, maar kunnen het wel spelen en volwassenen zullen de thema's wel oppikken en het verhaal ook beter kunnen volgen.

Het lijkt mij zeer jammer als een prachtige game als deze word beoordeeld op hoe "kinderlijk" hij er uit ziet en niet op hoe goed de game daadwerkelijk is. Ik heb zat games gespeeld die als kinderlijk werden bestempeld (zoasl Mario games) die een stuk beter waren dan de zogenaamde adult games (weer een shooter die niets nieuws brengt).
En dan heb je nog de spellen die je weer helemaal terug naar je kindertijd halen, ik ben toch zo enorm cowboy geweest tijdens het spelen van RDR :-)


Growing old is inevitable, growing up is optional
Tja, maar zegt dat niet ook wat over de reviewer? Zelf vind ik bijvoorbeeld Gears of War een kinderachtige uitstraling hebben met zijn uber-mensch soldaatjes, het is mij te GI-Joe achtig. Veel geschreeuw, weinig wol, perfect geschikt voor 12 jarige.

Dat is waarschijnlijk een vooroordeel van mij MAAR gezien de hoge scores die DAT soort spellen juist weer wel scoren, heb ik zo'n vermoede welke stijl de tweaker redactie prefereert.

Ghibli heeft een bepaalde style waarbij de kararkter ontwerpen inderdaad simpler zijn, het is echter in Anime juist vaak het geval dat super gedetailleerde tekeningen en zeer korte dialogen met enorme stiltes JUIST voor de beginnende tieners zijn. Ghibli gooit het over een andere tak, daar kun je wel of niet van houden maar om het kinderachtig te noemen zegt meer over de kijker dan over de inhoud.

Als je mijn mening wilt weten: Dit is een boven gemiddelde JRPG met minder angst dan de (recente) Final Fantasy series maar als je bij zeg een Kotor al door de dialogen skipt, dan is dit echt niet voor jou bedoelt. Houd je van western RPG zoals Bioware, dan kan dit interessant voor je zijn maar denk je dat een RPG alleen telt als het een Skyrim is, dan is dit voor jouw geen RPG maar meer een adventure met vechten.

Maar smaken verschillen enorm. Wat de een diepgaand vind is voor de ander oppervlakkig. Sommige mensen willen echt alleen maar de zelfde spellen spelen terwijl andere ieder spel op zich beoordelen en niet proberen alles een homogene eenheids worst te maken.
Sorry, maar dan vraag ik me af of je Gears wel eens gespeeld hebt. Ik laat mijn neefje van 12 Gears echt niet spelen zonder dat de gore filter aan staat en dan nog vraag ik me af of ik er wel verstandig aan doe om het hem te laten spelen, terwijl zijn ouders het goed vinden (die kennen de game volgens mijn ook niet).

Gears is dan wel een echte Amerikaanse macho game, in vergelijking daarmee is deze game een stuk verfijnder. Maar zodra de hoofdpersoon van een game een kind is, heb ik moeite om de game serieus te nemen als een voor een wat volwassener publiek.
Ik ben ermee bekend dat veel Japanse anime kinderen in de hoofdrol heeft, terwijl die series ook vrij geweldadig kunnen zijn.

Maar om er naar te kijken of er mee te spelen, dat zijn voor mij echt 2 totaal verschillende dingen en ik laat deze game dan ook links liggen.
Dat er veel bloed et cetera in Gears staat betekent misschien wel dat de game niet geschikt is voor kinderen, maar dat betekent niet automatisch dat het een volwassen game is.

Dat je deze game laat liggen omdat een kind de hoofdrol heeft vind ik ook vreemd. Het kan natuurlijk zijn dat je het thema of de setting niet interessant vindt, en dat is prima. Het is echter wel vreemd dat je de game niet serieus kan nemen omdat een kind de hoofdrol speelt. "the boy in the striped pyjamas" is een voorbeeld dat me direct te binnen schiet, of hier toepasselijker "grave of the fireflies". Beide een kind in de hoofdrol en laten duidelijk zien dat een kind in de hoofdrol niet per se tot een kinderachtig product hoeft te leiden. Dat lijkt mij ook voor games opgaan.

Tldr: prima dat je deze game niet koopt als hij je niet leuk lijkt, maar de game direct afschrijven omdat een kind de hoofdrol speelt vind ik een beetje vreemd.
(Kan het niet goed zien maar dit is een reactie op Clogg en niet Nioz)

Heb Gears of War gespeeld en het ging mij NIET om de gameplay maar om de indeling. En JUIST de overdreven gore, de bouw van de soldaten etc vond ik kinderachtig. En kinderachtig betekend in dit geval NIET voor kinderen maar flauw.

Juist dat Amerikaanse macho wat jjj benoemt maakt dat ik het niet serieus kan nemen. En nogmaals, dit gaat niet over de gameplay zelf.

Heb het zelfde probleem met Ufo: Enemy Unknown, de soldaten de hele aankleding is voor mij een beetje teveel gericht op minder jarige jochies die bang zijn dat ze geen man zijn. Het is alsof Band of Brothers zou zijn gedaan met alleen Stalone en Schwarzenegger. zou de serie toch iets minder serious hebben gemaakt toch?

Overigens is de reden dat in Anime kinderen vaak de hoofdrol spelen dat het kan. Beverly Hill 90210 had als een van de problemen dat karakters van zogenaamd 18 jaar door 30 jarige werden gespeeld wat de geloofwaardigheid niet ten goede kwam.

Met animatie heb je daar geen problemen mee, iedere leeftijd kan zonder problemen dag in dag uit worden getoond, met meestal ruim volwassen stem acteurs. Dan kun je de extreme verhalen van jeugd toch verfilmen, iets wat in live action gewoon niet kan of tenenkrommend slecht. Een eerste liefde is nou eenmaal aangrijpender dan de 10de.

In http://en.wikipedia.org/wiki/Now_and_Then,_Here_and_There komt een jonge jongen in een andere dimensie terecht waar een brute oorlog heerst. Een meisje dat hij tegenkomt na gevangen te zijn genomen wordt weggesleept en verkracht (nee dit is geen Hentai (porno)). Ga jij maar eens een kind acteur vinden die DAT kan uitbeelden. In boekvorm, tekening en animatie, is dit geen probleem.

Zou je aanraden "Grave of the Fireflies" eens te zien. Lees er niets over, gewoon kijken.

Dan zie je wat mogelijk is met kinder karakters in Animatie wat je nooit zou kunnen doen met echte acteurs.

Ghibli en veel Anime gaan vaak over "wie ben ik" "wat is mijn rol" "wat is mijn doel". Dit zijn dingen waar bij uitstek jonge mensen over na denken en die ook universeel zijn. Er zijn zeker Manga/Anime over en voor volwassenen, maar die richten zich veel meer op de Japanse cultuur en spreken hier niet echt aan.

[Reactie gewijzigd door sfc1971 op 28 januari 2013 17:18]

Natuurlijk zegt het veel over de reviewer. Dat onvermijdelijk bij dit soort producten (muziek, films, boeken, games). Een grafische kaart of processor is puur op basis van meetbare gegevens te testen en te beoordelen, een game niet. Hoe je een game ook bespreekt, het is en blijft een persoonlijk oordeel. Dat geldt hier dus ook.

En wat Tweakers betreft; we hebben inderdaad een zeer volwassen doelgroep. Dat niet alleen, we hebben ook een zeer volwassen redactie. Daardoor is het (lijkjt me) ook niet zo vreemd dat we games (en trouwens ook andere producten) bekijken door een volwassen bril.
Je reactie doet anders toch niet vermoeden dat je volwassen bent als je zulke kritiek op deze manier pareert.

Ik snap ook niet dat dit spel maar een 8 krijgt en dat kinderlijk uitzicht wordt afgedaan als een minpunt. Het lijkt er dan ook heel sterk op dat jullie nog niet echt het stadium van volwassene hebben bereikt anders zou je zoiets niet zien als een minpunt. Stoer willen doen is echt geen vorm van volwassenheid.

Ik heb totaal niets met Japanse games, ik heb totaal niets met anime, ik had zelfs nog nooit van Ghibli gehoord (Spirited away had ik dan weer wel gezien) maar de artwork van deze game wekte direct mijn interesse omdat het duidelijk hier over kunst gaat. En dan komen we uit bij smaak. Het gaat er dus niet over of iemand te volwassen is om dit soort games te appreciëren. Het gaat er over of iemand genoeg smaak heeft om dit soort games te appreciëren. Het lijkt er dus op dat de reviewer weinig smaak heeft en zich afvraagt of het niveau van het publiek in het westen even laag ligt.

Ik ben er zeker van dat dat niet het geval is en dit spel een klassieker gaat worden.
Toch associeer ik deze stijl niet direct met Japan. Dat heb ik meer met manga/anime achtige looks. Dit doet mij denken aan sommige games voor CDI op de een of andere manier. En die waren ook kinderachtig.
Je associeert de Ghibli stijl niet met Japan? :?
De gebruikte tekenstijl is zo algemeen, dat zelfs mensen die al 20 of 30 jaar geen tekenfilms gezien hebben het herkennen. Dat ze destijds op zaterdagochtend anime zaten te kijken zullen ze zich nooit van bewust zijn geweest.
Inderdaad, dat is wat mij overviel bij het zien van deze game. Ik zag iets uit mijn kindertijd dat ik nooit heb geassocieerd met Japan of anime. Gewoon een tekenstijl van de goede tekenfilms uit je kindertijd. Direct een reden om het op te pikken en je terug te laten brengen naar die tijd.
Idd, wat echt onterecht is wat mij betreft. Als er een nieuwe Ghibli film en zeker bij een Miyazaki film zitten de bioscopen vol, en niet met kinderen.

Ik was met mijn gezin naar Ponyo geweest in Pathe Scheveningen, wij waren de enige in de zaal! Ze waren zelfs "vergeten" de film aan te zetten.
@Neko Koneko : Ik denk dat het er mee te maken heeft dat JRPG's vaak op "turn-based combat" gebaseerd zijn. Onze westerse RPG's hebben dat in veel mindere maten en neigen eerder naar een actie-adventure game met RPG elementen, zoals Skyrim.

Persoonlijk heb ik nogal een hekel aan "turn-based combat". Je selecteert wat zaken uit een statisch venster en laat de computer het spel spelen. Ik bedoel; wat is daar nou voor een lol aan ? Je ziet nummertjes groter worden zonder dat je er zelf echt mee bezig bent. Parallel aan je bezigheden wordt je door het verhaal getrokken alsof er een vishaak in je neus zit met een stuk lijn eraan.

Goed, Skyrim is ook wel een aardige "grind-quest"; het enige dat de "Companions" me momenteel laten doen is incidenteel een of ander huis uitruimen waar een beest in zit. De overige opdrachten bestaan meestal uit het vermoorden van een of andere ontsnapte gevangene of bendeleider.

De rest van de tijd ben ik ook maar bezig om grotten uit te ruimen en gevonden schatten in te ruilen zodat ik schandalige hoeveelheden cash op zak heb. Is ook niet het meest interessante spel, maar ik heb in ieder geval nog het gevoel dat ik wat aan het doen ben.
Het is dus eigenlijk een soort Pokémon - Final Fantasy crossover? Zo lees ik het tenminste. Dit is trouwens geen negatieve opmerking, ik ben van beide spelseries erg gecharmeerd.
Nou om het nu te vergelijken met Pokémon gaat me wat te ver, al zou je je Familiars zo kunnen omschrijven daar je ook een combinatie kiest die bij jouw speelstijl past.

De dialogen is juist waar het om draait in deze game, en dat maakt mede dat ik er van ga genieten... Het diepgaande en daarbij de vele mogelijkheden om door het spel heen te gaan maakt het voor mij de perfecte tegenhanger van oppervlakkig poppetjes neerknallen/slaan of door spreuken te bewerken...

De japanse tekenstijl hoort bij het genre dus daar zou wel een overeenkomst kunnen zijn al vind ik dit persoonlijk leuker/mooier
Rules of anime #42- Law of Juvenile Omnipotence - Always send a boy to do a man’s job. He’ll get it done in half the time and twice the angst. ;)

Het lijkt mij, als Ghibli fan, wel een leuke RPG. De Ghibli-invloeden zijn duidelijk te zien trouwens (vergelijk dit screenhot met dit Ghibli karakter bijv.), maar ontgaan je wellicht als je alleen maar Naruto en DBZ kent. Ik vrees echter net als anderen, dat dit toch geen succes gaat worden. In Nederland staan we toch meer onder invloed van de Amerikaanse cultuur waarbij tekenfilm-achtige producties sterk verbonden zijn met kinderen, terwijl dit een 12+ game is.

Dat gaat dus boze ouders opleveren bij de game shops, omdat hun 6 jarige zoontje niks begreep van dit 12+ "kinderspelletje". :P

[Reactie gewijzigd door Atomsk op 28 januari 2013 09:18]

Dat gaat dus boze ouders opleveren bij de game shops, omdat hun 6 jarige zoontje niks begreep van dit 12+ "kinderspelletje".
Zeker? Het niveau engels van een 6 jarig kind is meestal al voldoende hoog om een dialoog te voeren en te volgen. En de main thread in het verhaal gaat toch maar 1 richting uit? Hoog moralistisch en gericht op het redden van de moeder door het kwade te verslaan. Niet al te gecompliceerd lijkt me.

Daarnaast verwacht ik niet dat families die voor de kids alleen dood en verderf spelletjes kopen ook maar 1 seconde zullen nadenken om hun horizon, of die van de kids te verbreden met dit soort spellen.

Hmmm, bespeur ik hier wat arrogantie in mezelf?
Ik weet niet hoe ingewikkeld de dialogen zijn, maar overschat het tekstbegrip van een zesjarige niet. In feite is een zesjarig nog een kleuter, die in groep 3 net heeft leren lezen. Dan moet je het nog simpel houden en niet met veel tekst en lange dialogen aankomen.

Daarnaast is de kwalificatie van 12+ er niet voor niets.
Zeker? Het niveau engels van een 6 jarig kind is meestal al voldoende hoog om een dialoog te voeren en te volgen.
Jij hebt duidelijk geen kinderen ;)

Kinderen van 6 begrijpen geen Engels (buiten "let it rip!' van hun beyblade tekenfilms). Ik ken ook werkelijk geen enkele familie die "dood en verderf" spelletjes gaat geven aan zesjarigen. De mijne spelen momenteel Toy Story en Shrek: The game.
Kinderen die een Gears of Wars gaan spelen zitten meestal al in hun puberteit. Als dat niet zo is, is dat gewoon een parenting fail.

[Reactie gewijzigd door boe2 op 28 januari 2013 12:57]

Beyblade ?? is dat niet een beetje uit de foxkids tijd ??

enfin, Kinderen van 6 jaar ?? nou ik weet niet hoe goed Engels jij kon toen jij 6 was. (of je moet in engeland of vs wonen) Maar ik kende alleen yes, en no. (ik kende wel meer maar wist niet wat het betekende) Daarnaast is deze game Pegi 12. Als ik een ouder was liet ik mijn kind dit pas spelen als hij 10-11 is. Bij games zoals dit is dit hetzelfde als je een kind van 13 GTA liet spelen (oke dat is dan wel heel erg parenting fail)

Maar het is niet alleen het bloed dat Pegi zegt 12/16. Het is meer de Dialoog en het geweld. Toen ik 10 was speelde ik al Half life 1. Maar ik kreeg er geen nachtmerries om. Alleen omdat mijn ouders wisten dat ik er goed tegen kon (ja mijn broer liet het me spelen en van mijn ouders mocht het) Daarom ben ik ook de pathologie ingegaan. Als ik zo vroeg geen half life had gespeeld. was dit me misschien nooit gelukt.
Jij hebt duidelijk geen kinderen
Klopt ;-)

Maar mijn vrienden hebben wel kinderen en mijn broertje ook.
Ik woon in Brussel waar het misschien wat internationaler is waardoor kinderen jonger beginnen met een 2e, 3e of 4e taal te leren. In ieder geval spreek ik met de meeste kinderen Engels. Vanaf 4 jaar gaat dat behoorlijk goed, maar dan zitten ze natuurlijk ook al op een internationale school waar Engels de 3e of 4e taal is die ze aanleren.

Maar goed, ik realiseer me nu dat ik vast in een of andere reality distortion field woon. In dorpen zal er waarschijnlijk minder noodzaak zijn om de talenkennis op jonge leeftijd al uit te breiden.

[Reactie gewijzigd door EektheMan op 29 januari 2013 17:31]

ik ben wel gecharmeerd van dit soort animatie en spellen,
maar ben dan ook erg fan van de Final Fantasy reeks, zelda en meer van dat soort vergelijkbare spellen
Gelukkig kan ik deze teken/animatie stijl wel waarderen. En ik ben vooral heel blij dat we de keuze krijgen tussen de engelse voice overs of de Japanse originele stemmen.
Op 1 of andere manier vind ik het met Japanse voice overs minder kinderlijk.

In ieder geval een lekker geschreven review en ik denk dat een 8 ook een mooi cijfer is voor deze game :)
Gelukkig dat we de optie voor originele audio krijgen, ik vind de Engelse dub altijd een stuk minder dan de OV.
Vaak wel, maar niet altijd. In geval van Arriety bijvoorbeeld (een Ghibli film) gaat mijn voorkeur uit naar de UK dub, de originele versie is niet slecht, de VS dub is dan weer wel om te huilen.
Alleen al omdat dat gele mannetje zo heftig zwaar Welsh klinkt zou ik de Engelse dub willen.
Ok, dat is wel fijn ja. Die japanse stemmen!
Nu baal ik echt dat ik pas geleden een xbox gehaald heb ipv een ps3.. Deze game lijkt me echt fantastisch. De studio Ghibli films zijn echt prachtige Japanse sprookjes waar ik helemaal bij weg droom.
Erg jammer vind ik het zelf, dat de reviewer zelf geen verstand lijkt te hebben van de stijl van Ghibli, en dus de standaard Ghibli dingen als minpunten gaat geven. Het is hetzelfde als een spel van 4 jaar terug nu gaan reviewen en zeggen dat de graphics slechter zijn dan games nu. Dat weet je voordat je er aan begint.


Sorry, maar als je ziet dat een game van Studio Ghibli is, weet je dat je dit kan verwachten.

Voor de rest sluit ik me volledig bij sfc1971 aan.

[Reactie gewijzigd door lanerios op 28 januari 2013 09:35]

Good thing a review is one person's opinion and one shouldn't take it to heart when making a purchase.
Net als zijn Tomb Raider review/preview was er alsmaar gezeur hoe hij QTE's maar niets vindt.
Sorry maar ik weet echt niet wat deze gast bij Tweakers doet....

On-topic: Ik voer dezelfde discussie met mijn vriendin, geweldig spel maar ze vindt 't maar niets omdat de hoofdrol speler op een 5 jarige lijkt.
Beetje te dom voor woorden vindt ik zelf, afgezien wij alsmaar meer "westerse" spellen spelen staan we weer raar van op te kijken als een Japanese firma wat anders doet dan bijv. een shooter.

We kunnen niet genoeg krijgen van alsmaar hetzelfde huh?
Ik ga dit spel zo ie zo kopen, puur omdat het zo leuk uitziet, klassiek en verfrissend.
Ik juich dit soort games alsmaar toe, echte JPRG's hebben we dit generatie niet echt gehad.
Het ziet er allemaal wel heel erg mooi uit, jammer dat ik de gameplay niet zo leuk vindt.. maar misschien zodra het voor 15 euro of minder in de bakken ligt maar eens meenemen..
Van het weekend de demo gespeeld van Ni No Kuni. Geweldig mooi spel, heerlijke sfeer. Maar de combat, oei wat stoor ik me daar aan. Het is natuurlijk JRPG eigen van van die grindy repeterende combat te hebben, maar ik was het hier na het spelen van de demo al zat. Jammer, want verder lijkt het me een toffe game!

Dus advies aan potentiele kopers: speel eerst de demo even, just in case.
Met andere woorden ? Je bent dood gegaan bij de eerste boss die je tegenkwam ?

Anyway een demo is meestal een slecht beeld bij een RPG omdat je niks zelf heb opgebouwd aan de basis en je kan niks doen om het uit te breiden. En je kan zeggen dat de moeilijkheidsgraad in de demo een tikkie lager ligt natuurlijk.
Nee hoor, die boss was het issue niet. Die was juist het leukste. Ik vond het simpelweg geen leuk combatsysteem. Een beetje turnbased trekjes maar dan toch realtime. Wat me precies niet aanstond weet ik niet, maar ik merkte dat ik het niet fijn vond voelen. En aangezien je vaak aan het vechten bent is het toch wel een vereiste dat je je daarmee vermaakt.

Ik ben het overigens wel met je eens dat je in de demo de hele opbouw mist en dat heb ik ook meegenomen in mijn overweging. Maar uiteindelijk toch op basis van de demo besloten niet tot aankoop over te gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013