Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 111, views: 335.488 •

Conclusie

De zes geteste ssd's, of eigenlijk vijf, want de 830 is uiteraard al ouder, kosten allemaal rond de 1 euro per gigabyte, iets meer dan grotere varianten. Alleen de 840-drive van Samsung is stukken goedkoper. Dat is te danken aan het nieuwe type geheugen dat Samsung in de 840 stopt; dankzij het tlc-geheugen met drie bits per cel is er minder flashgeheugen nodig om de opslagcapaciteit te bereiken. Dat heeft echter flinke gevolgen voor de snelheid.

Zo zijn de OCZ Vector en Samsung 840 Pro in AS-SSD vooral snel in random writes en blijkt de Samsung 840 een trage schrijver. Dat beeld zien we in IOMeter-tests terug; bij zowel sequentiële als random schrijfacties is de 840-drive traag en voert de Pro de lijsten aan, terwijl de Vector het ook niet onaardig doet. Ook in de traces is er één duidelijke winnaar en dat is, opnieuw, de Samsung 840 Pro. De rest van de drives wisselt stuivertje wat positie betreft.

Het grote nadeel van de 840 Pro komt echter bij de degradatiebenches naar voren. Zodra de drive meer dan driekwart vol zit en zeker als er nog weinig ruimte over is, zakken de prestaties behoorlijk in. Bij de boot-traces zakt de drive tot het niveau van de overige drives; bij de workstation-trace wordt de Pro een van de tragere schijven. Dat is, zeker voor een relatief kleine ssd, geen gunstig scenario. Na installatie van flink wat applicaties en games zal een 128GB-ssd zeker in een laptop makkelijk meer dan driekwart vol zijn. De snelheidswinst die de legere 840 Pro biedt, is dan goeddeels verdwenen.

Welke drive kunnen we dan, naast de niet meer dan driekwart volle 840 Pro, aanraden? De Neutron GTX presteert af en toe wat minder, maar is een goede allrounder, net als de M5 Pro. De Vector is echter nooit echt slecht ergens in, en meestal in de hoge middenmoot terug te vinden. De drive kampt alleen, net als de 840 Pro, stevig met degradatie als deze vol zit. De 'gewone' 840 van Samsung raden we alleen aan als de kosten van doorslaggevend belang zijn; vooral voor schrijven is deze drive traag. Aangezien elke drive wel een minpunt heeft, kunnen we nergens de volle vijf punten uitdelen.

 Samsung 840 series Pro 128GBSamsung 840 series 120GBSamsung 830 series SSD 128GB
  Samsung 840 series Pro 128GB Samsung 840 series 120GB Samsung 830 series SSD 128GB
Algemene beoordeling Score: 4Score: 3Score: 4
Prestaties Score: 4Score: 3Score: 3
Prijs Score: 4Score: 5Score: 4
 Tweakers zegt: goed!Tweakers zegt: voldoendeTweakers zegt: goed!

 Corsair Neutron GTX CSSD-N120GBGTX-BK 120GBOCZ Vector 128GBPlextor M5 Pro 128GB
  Corsair Neutron GTX CSSD-N120GBGTX-BK 120GB OCZ Vector 128GB Plextor M5 Pro 128GB
Algemene beoordeling Score: 4Score: 4Score: 4
Prestaties Score: 4Score: 4Score: 4
Prijs Score: 4Score: 4Score: 4
 Tweakers zegt: goed!Tweakers zegt: goed!Tweakers zegt: goed!

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Samsung 840 series Pro
Samsung 830 series SSD
Samsung 840 series
Corsair Neutron GTX
OCZ Vector
Plextor M5 Pro


Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Volg Willem op TwitterVolg Willem op Google+

Reacties (111)

Reactiefilter:-11110108+189+211+30
Waarom staat de Crucial M4 hier niet tussen? Hoewel hij heel gelijkwaardig is aan de Samsung 830, vind ik het wel nog steeds een goede SSD die je als benchmark erbij zet.
Voor zover ik weet, is dit nog steeds de populairste SSD, dus zou toch geen kwaabij kunnen om deze bij de benchmarks erbij te zetten...
Daarnaast is de Samsung 830 bijna EOL en wordt nog amper verkocht. De Crucial M4 is echter nog niet EOL en om de review compleet te maken, zou het netjes zijn als ze de Crucial M4 toevoegen. Bij de laatste SSD review is dat uiteindelijk ook gebeurd.
Op dit moment staat de Crucial M4 alleen nog bij de synthetische benchmark.

[Reactie gewijzigd door Don Roberto op 18 januari 2013 08:42]

En is deze ook nog eens zo'n 30% goedkoper. Wat hem een erg interessante speler maakt.
Want laten we eerlijk zijn. Elke SSD zal ongelofelijk snel aanvoelen voor een nieuwe ssd gebruiker.
Waarschijnlijk omdat Tweakers.net deze SSD's toegereikt heeft gekregen en ze na het testen gewoon weer terug moeten geven aan de fabrikant en/of door moeten geven aan de volgende reviewer.

Waarschijnlijk hebben ze de Crucial M4 dus gewoon niet meer in huis, loop toch niet steeds te zeiken op Tweakers.net pak gewoon de vorige test van de M4 erbij en vergelijk het zelf of vraag op het forum of ze snel een grafiekje voor je willen maken dat willen ze echt wel doen voor je.

Reken er dan nog wat extra vermogen bij door de software updates en voila je hebt je antwoord.

Het is juist goed dat Tweakers.net een Samsung als referentie gebruikt omdat er namelijk ook al 2 in de test zelf zitten. Dit lijkt misschien een overload aan Samsung maar zo krijg je wel een duidelijk beeld wat er het afgelopen jaar is gebeurd op SSD gebied.

Zo heeft de Samsung 840 Triple Level Cell (TLC) gekregen wat veel goedkoper is om te produceren. Voor mij was deze techniek juist heel interesant, de Samsung 840 Pro daarintegen heeft nog gewoon Multi Level Cell (MLC omdat toendertijd alleen nog Single Level Cell bestond hebben ze Dual Level Cell maar MLC genoemd, ja dat vind ik ook raar) en het verschil in prestatie mag er wezen.

Dankje Tweakers.net voor deze review.

[Reactie gewijzigd door ReDnAx1991 op 18 januari 2013 10:03]

Ik snap ook niet waarom men niet positiever is over de gewone Samsung 840. Kijk eens naar de prijs! Dat ding is zoveel goedkoper dat je de prestaties ook heel anders moet beoordelen. Voor een laptop lijkt het me juist de ideale schijf upgrade. Vooral omdat je dan al bijna de 256 GB versie kan betalen.
De prestaties is een leuk punt.

In de grafiek zie je soms grote verschillen maar ik vraag me echt af of je die als normale gebruiker ook gaat zien.

Of de pc nu in 15 of 17 seconden opstart dat verschil is niet echt groot. Idem of je applicatie er nu 3 of 3,3 seconden over doet. Denk zelf dat hoewel de ene misschien iets sneller is als de ander je als gebruiker weinig verschil zal merken.

Wat je wel merkt is het grote verschill met een hdd. Maand geleden in een oude core2 duo 1.8 ghz de hdd vervangen door een ssd (samsung 830) en het verschil is gigantisch. Maar om nu de 830 te vervangen door een 840 pro zal weinig verschil geven denk ik.
Verschil tussen de 840 (standaard) en 830 en 840 PRO is dat de laatste twee MLC geheugen hebben (Multi-Level-Cells) en de eerstgenoemde, ofwel de 840 standaard, TLC geheugen heeft (Triple-Level-Cells). Verwachte levensduur en aantal writes over een bepaalde cell is een stuk hoger bij de 830.

tl;dr: als je een 830 kan krijgen voor ongeveer dezelfde prijs als de 840 standaard, zou ik die zeker nemen.
Ik vind het juist goed om in de comments suggesties aan te dragen. Het is wel zo dat het minder zeurderig zou kunnen maar het is voor mij niet ongewenst doordat het blijkbaar toch wat (discussie materiaal) toevoegd.
Het puur aandragen en linken naar gegevens van deze SSD zouden natuurlijk ideaal zijn.
Waarschijnlijk hebben ze de Crucial M4 dus gewoon niet meer in huis, loop toch niet steeds te zeiken op Tweakers.net pak gewoon de vorige test van de M4 erbij en vergelijk het zelf of vraag op het forum of ze snel een grafiekje voor je willen maken dat willen ze echt wel doen voor je.
En hoe kunnen wij weten of de testomstandigheden van de nieuwe test hetzelfde zijn als van de oude test?

Inderdaad was het ontbreken van de M4 zo merkwaardig dat, indien het opzettelijk was, er een goede reden had gegeven moeten worden of een disclaimer "let op in dit overzicht ontbreekt schijf X".
Want de M4 is een snelle ssd voor de kleine beurs, en onwetenden zouden nu verkeerde conlcusies kunnen gaan trekken.

Wat niet onverlet laat dat we dankbaar zijn voor deze reviews :Y)
Waarschijnlijk omdat Tweakers.net deze SSD's toegereikt heeft gekregen en ze na het testen gewoon weer terug moeten geven aan de fabrikant en/of door moeten geven aan de volgende reviewer.

Waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Van Tweakers verwacht ik volledige en eerlijke informatie. Niet dat ze de speelbal zijn van welke fabrikant dan ook. Wil beslist geen situatie hebben waar producten als goed worden beoordeeld zodat ze de volgende keer weer leuke spulletjes opgestuurd krijgen. En de concurrentie links laten liggen.
In de IOmeter-resultaten stond de M4 er (nav de discussie rond de 250GB-roundup) er al wel bij, op eoa manier de overige niet.
Nu de M4 dus toegevoegd (behalve energiemetingen: die staan helaas niet in de database)
Bedankt dat je de Crucial M4 bijgevoegd hebt. Nu kan je uiteindelijk toch de belangrijkste spelers op de markt vergelijken.

Alleen is het mij niet helemaal duidelijk welke firmware-versie jullie gebruikt hebben voor de Crucial M4. De sequentiële schrijfsnelheid ligt tegenwoordig al op 500 MB/s en in jullie review haalt hij maar een score van 400 MB/s.

[Reactie gewijzigd door Don Roberto op 18 januari 2013 10:45]

De M4 heeft geen sequentiele schrijfsnelheid can 400 MB/s maar 200 MB/s zoals je kunt zien in as-ssd, misschien bedoelde je leessnelheid
Logischerwijs kun je niet alles altijd maar in tests opnemen maar alleen de nieuwste.

Misschien is het een idee om voortaan ook een link te plaatsen naar de database waar alle geteste objecten in grafiek zijn weergegeven?(hier de SSD`s gelinkt.)
Zodat je oude met nieuwe kunt vergelijken in één oogopslag en zo ziet wat voor ranking iets heeft op dat moment, of extra kunt filteren qua prijs?(hoewel een prijs natuurlijk niets met benchmarks te maken heeft is dit voor velen toch een doorslaggevend argument. Zie ook laatste alinea.)

De link moet dan gelden voor een basisfilter, als je nu naar de benchmarks gaat zie je bv de samsung 830 128GB 12 maal als beste getest overall, .
Huh denkt de leek, dat is toch dezelfde en deze is 12x de beste???? WTF 19 x getest?
Blijkt dat het 19 verschillende tests zijn, al dan niet door Tweakers, met verschillend aantal schijven per array en verschillende configuraties.(controller/raidlevel)
Misschien kan dit wat duidelijker/eenvoudiger voor de doorsnee bezoeker aangeduid worden zodat je niet zelf een zoekfilter hoeft in te stellen en je een simpeler beeld krijgt, het liefst één vergelijkbaar testresultaat per model.
Dit voorkomt ook imo een hoop reacties van waarom staat die en die er niet bij.(kijk dan daar)

En misschien is het een idee om in de benchmarks standaard de huidige aanschafprijs te vermelden, (bijvoorbeeld tussen haakjes achter de naam de pricewatch-prijs en evt EOL), zodat je ook kunt zien dat bijvoorbeeld de 2e plaats de helft kost ten opzichte van de beste (maar die inmiddels uit productie is)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 18 januari 2013 20:18]

Ze zijn ook Intel vergeten en die maken schijven die ook erg goed zijn.

Ik vindt het wel een beetje te veel van Samsung in die test, qua prijs vs. Gb zijn ze prima maar in vergelijking met Crucial en Intel hebben ze slechte drivers (brak zijn ze niet, die eer gaat naar OCZ).
het verschil tussen de 840 en de 840pro is te groot om ze niet beiden in de test op te nemen en de 830 was gewoon de beste schijf van de vorige generatie samen met de M4.
hoezo heb je drivers nodig voor een ssd? ze praten allemaal gewoon sata toch?
Videokaarten gaan ook allemaal in een PCI-Express slot, dat wil nog niet zeggen dat er geen software nodig is om ze aan te sturen. En juist die software kan een enorm verschil maken, bij SSD's heb je te maken met allerlei schrijf- en leesalgoritmes, garbage collection, etc. Er zijn vast leuke stukken te vinden op internet die je het beter uitleggen dan ik nu doe.
mjah, beetje klok/klepel verhaal hier. De verschillen waar jij het hier over hebt, worden bepaald door de firmware op de ssd zelf, in principe heeft de gebruiker hier geen invloed op, en ze zijn dus ook OS agnostisch. Bij Videokaarten is dat neit het geval.
Ze hebben de M4 er weer bij geplaatst. Alleen denk ik dat tweakers geen recent exemplaar heeft met een van de nieuwere firmware's.

http://tweakers.net/revie...koning-onder-de-ssds.html

Hun review is van 01-09-2011
Oftewel, de tijd voor de introductie van de nieuwere en snellere firmware.


Weet iemand dit?
De M4 hebben ze er inmiddels ingezet, wel jammer dat ie er niet instond in de vorige test van anderhalf week geleden. Vreemd aangezien de M4 nog steeds één van de populairste SSDs zijn.
En er staat ook geen enkele SSD met SandForce controller tussen.
Bijvoorbeeld de Adata Premier Pro SP900 128 GB vanaf ¤92 ?
pricewatch: Adata Premier Pro SP900 128GB

Ben wel benieuwd hoe die presteert vergeleken met de rest. Volgens notebookcheck erg goed.
En wederom wordt de Crucial M4, een veelgebruikte, goed presterende, goedkope SSD, notabene tot koning onder de SSD's getroond door jullie, niet meegenomen door Tweakers. Erg jammer!

Ja, hij is al eens getest, maar zet hem dan ook even tegenover deze nieuwe (muv de 830) ssd's. En vergeet niet dat er voor de M4 na jullie test ook nog nieuwe firmware is uitgekomen die de prestaties flink zou moeten verbeteren.

In de vorige ssd-review is de vraag naar vergelijking met de M4 ook al 100x genoemd in de reacties, waarom wordt het nu weer vergeten?

[Reactie gewijzigd door woekele op 18 januari 2013 08:30]

Voor de geïnterseerden:

De review van de Crucial M4
reviews: Crucial m4: koning onder de ssd's
Door Willem de Moor, donderdag 1 september 2011 17:30, views: 163.813
Veel te oud. Deze drive heeft al een aantal grote firmware updates gehad. Dus het is denk ik interessant de tests een keer opnieuw te doen.
Op pagina 3 van de review, Synthetische tests: IOMeter, staat de M4 er nog gewoon tussen hoor. Plus dat niets je er van weerhoudt om de oude test er bij te pakken.
syntetisch boeit me niet zoveel, die kan je op andere sites ook wel vinden. Juist de real-world benchmarks van Tweakers zijn interessant. En de oude test is wellicht niet representatief, ivm nieuwe firmware, wellicht gewijzigde test-systemen/drivers/updates, etc.
Hij staat nog steeds in dezelfde benchtest (Als je op de naam van de benchmark klikt in de grafiekjes).
'
Ja, je moet er nog steeds werk voor doen, maar je kan de waardes van de traces best makkelijk opzoeken zonder de zoekfunctie van Tweakers hoeven te gebruiken (alhoewel ctrl+f op de resultaten pagina wel makkelijk is :P).

Dan kom je er inderdaad achter dat hij net wat minder presteert dan de moderne drives, maar on par (en hier en daar beter waar het om schrijven gaat) beter dan de normale 840 (uitgegaan van de FW0009 firmware van de Crucials). Goedkoopste prijs in de pricewatch is nu 95,- voor de 128gb.

Als schrijven niet het aller belangrijkste voor je is, is de normale 840 gewoon nog steeds een hele goede voor iedereen die gewoon een simpele snelheid winst wil. De vraag of je met dagelijks gebruik het verschil 'voelt' tussen de 840 en de 840 Pro betwijfel ik namelijk, en het scheelt best een grote hap geld.

Als je weet dat je wil kunnen schrijven met (ruim) meer dan 200 mb/sec, dan moet je naar modernere drives, punt :).

De 830 was nog een hele goede optie geweest, op het feit na dat hij door zijn EOL status nu gewoon te duur is om nieuw aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door dipje2 op 18 januari 2013 11:44]

De M4 had er inderdaad bij mogen staan gezien zijn populariteit.

Wat ik niet begrijp is de bijzonder matige prestaties van de Plextor op de random writes.
Ik zie daar ook geen verklaring/tekst die de afwijking benoemd.
Een vergelijk met een Vertex 4 is gezien de firmwares ook niet 1 op 1 maar daar zie ik dat verschil niet: http://www.anandtech.com/...z-vertex-4-review-128gb/3

Aan de marvell controller zou het dan niet hoeven liggen, een Plextor firmware issue??

[Reactie gewijzigd door Double-X-L op 18 januari 2013 08:16]

productreview: Plextor M5 Pro 256GB review door TERW_DAN

Dat geeft je waarschijnlijk wat meer inzicht in waarom de Plextor zo slecht uit de test komt hier.
Het komt juist WEL door de Marvell controller die gaat er nogal slecht mee om.
Een Intel of AMD on-board sata3 controller maakt al een wereld van verschil, ook low-budget pci-e controllers presteren beter dan Marvell chipset based controllers m.u.v. Areca.
Toch fijn om te zien dat mijn Samsung 830's nog prima mee komen met de nieuwe generatie.

De vorige en huidige generatie zijn ook zo snel dat ik mij daadwerkelijk afvraag of je het verschil zou merken tussen beide. Mijn ultrabook start op in minder dan 10 seconden (Win 7) tot het login scherm bijvoorbeeld.
Een samsung 830 ging nog altijd de eerste keus geweest zijn, moest hij niet EOL gegaan zijn ;)
Voor die prijs?? Neuh toen die 82 a 95 was, toen was die overal de hele tijd uitverkocht, nu is die 121 en niet meer interessant....
En juist die prijs is gestegen omdat die EOL is ;-)
@sjah
:X
denk even 2 secs langer na
Totdat je de SSD echt zwaar gaat gebruiken (virtual machines met zwaar data verkeer daarbij)
Dan merk je dat er verschillen in zit

Voor het opstarten zal je inderdaad weinig verschil in merken (een paar seconde, op zijn meest.)

[Reactie gewijzigd door Wallioo op 18 januari 2013 08:58]

Beetje een dooddoenertje vind ik, lekker belangrijk voor de andere 99% van de gebruikers die het onderlinge verschil van SSD's sowieso in de praktijk niet zullen bemerken.
Ik heb er voor gekozen om mijn budget systeem een 64 GB Samsung 830 series te zetten.
Opslag gaat op andere schijven en alleen het besturingssysteem en een paar applicaties staan op de SSD (nog niet voor de helft vol). Het hangt natuurlijk van de beurs af, maar als je net als ik een echt kleine beurs hebt, maak je hiermee al een flinke snelheidswinst in het besturingssysteem.
Hou er wel rekening mee dat de 64 GB-versies van SSD's in het algemeen een lagere performance hebben dan de 128 GB-versies, die weer een iets lagere performance hebben dan de 256 GB-versies. Maar soms is de prijs een belangrijke factor. :)
Dat is relatief. Ik heb een nu *trage* Intel SSD (een G2) maar mijn laptop start wel in < 7 seconden, en die laptop is zelf niet erg snel. Als ik er een snellere SSD in stop verwacht ik niet heel veel snelheidswinst. Aan de andere kant, een harde schijf... Na ja, dat ding is alleen nog voor massa opslag.

Dat heb je soms ook nodig, dus ik heb de DVD rewriter vervangen door de SSD, niet de harde schijf, en er een extern & mobiel DVD writertje bijgekocht voor weinig. Is toch handig als je een netbook koopt (voor zolang het nog duurt).
Het zou leuk zijn als er is getest wordt wat een ssd kan doen in een systeem van zeg 5 a 6 jaar oud.
Ik heb laatst een 830 in een dual core 5700 gezet, en heb het gevoel dat dit systeem sneller is als ooit. In dit systeem kan het maximale van de ssd volgens mij niet gebruikt worden, maar ik hoef geen nieuw systeen te kopen, wat een snelheids winst.
Heb niet al te lang geleden 2 laptops geupgrade met een M4 van 128GB, een travelmate 7720G(T7300cpu) en een amilo Li3910(celeron 1400 dual core). Beide hebben, ondanks een beperkte sata verbinding, een ware snelheidsmetamorfose ondergaan.
Beide starten op in ongeveer 15 seconden (w7 + MSE) en voelen beiden weer als nieuw.

Waar de laptops vooral moeite hadden om twee dingen tegelijk te doen (outlook en chrome opstarten) gaat dat nu vrij direct. Ook een virusscan en dan nog iets opstarten (excel of outlook) gaat een stuk sneller. De beperking van de 5400rpm discs was dus goed te merken.
Probleem is dat in oude systemen geen SATA600 zitten, en dan kan je behoorlijk wat problemen krijgen met een SSD (uit eigen ervaring met Intel 330 SSD, welke na een tijdje om de haverklap heel windows blijft hangen voor een paar seconden (in het begin lekker snel na een paar weken langzaam aan een vertraging).
Had niet zo hoeven zijn, de SSD was een nieuw iets en stond nog in de kinderschoenen, heeft meer temaken het tijdsbestek en met het feit dat de oudere AHCI drivers en vooral die van AMD nog niet optimaal waren.
Is het een optie voor Tweakers om ook een soort grafiekje te maken van de real life benches waarin value performance/prijs tegen elkaar afgezet wordt? Tien procent meer snelheid is natuurlijk mooi maar als dit tegen 20% meer prijs is dan is het eigenlijk voor de gewone consument niet zo interessant.

THG doet dit altijd mooi voor de system builds, dit zou voor dit soort reviews echt toegevoegde waarde kunnen hebben volgens mij.

Edit:
Nu de M4 ook tussen de resultaten staat zie je wel dat deze (nog steeds) een hele goede prijs/prestatieverhouding heeft.

[Reactie gewijzigd door JunkieLimbo op 18 januari 2013 12:37]

Inderdaad vreemd dat de titel suggereert dat het 'kleine beurs' gedeelte erg belangrijk is, en dan eigenlijk de duurste consumenten SSDs in de markt pakken.

Kleine beurs slaat blijkbaar alleen op de grootte van de drive.

Als je de M4 en de 840 bekijkt die 40 euro goedkoper zijn dan de rest van het veld is het vreemd dat dit grote verschil niet mee wordt genomen.

Ja, de 840 is geen snelheidsmonster met het schrijven van sequentiele data. Maar hoe vaak doe je dat nu werkelijk? Random read/write vind ik belangrijker in dagelijks gebruik..
Mee een, de titel dekt wat mij betreft de lading niet.
Voor mensen met een kleine beurs was het veel interessanter geweest om de onderkant van de 120G ssd markt te reviewen.
een waarom niet de 64gb versies, je hebt daar vaal genoeg nog weer andere presties, en die kun je tenminste afzetten tegen de gemiddelde conventionele schijf...

kijk je bijv naar de budget BBG's zit daar gemiddeld een 3 ~ 500 gb schijfje in van +/- 40 / 60 euro... kortom dan moet je naar 64gb schijven gaan kijken... bovendien zijn die groote genoeg om windows 7 op te laten draaien als je je de page-file uitschakeld en nog wat andere ruimte besparende truukjes uithaald... bovendien zullen het gemiddeld genomen systemen zijn die geen zware / logge applicaties kunnen draaien... en bovendien zijn er HEEL veel tweakers die nog wel een oud schijfje hebben liggen waar nog wat data op gezet kan worden...
Steeds meer fabrikanten brengen geen 64GB versies meer uit van hun SSDs. En gezien de prijzen van de 128GB versies (en het minimale prijsverschil tussen de 64 en 128GB varianten in het verleden) lijkt me deze modellen te testen niet heel hard nodig.
gezien de prijzen van de 128gb ssd's zo'n 20% van je budget als je hebt over een budget systeem.

is het dan nog wel entry-level / voor een kleine beurs te noemen? naar mijn idee is het niet meer te verdedigen dat het prijsverschil tussen een 64 en een 128 gb ssd je een goede 300gb aan conventionele schijfruimte zal kosten.

dat er relatief weinig 64gb uitvoeringen meer zijn is op zijn zachtst gezegd een jammerlijke faal, hoeveel sneller zou de gemiddelde piledriver of sandybridge butget pc/notebook kunnen zijn door enkel te booten vanaf een kleine ssd.
Jammer dat de 830 niet meer gemaakt wordt. Mijn keus blijft daarom bij de crucial m4
Ja hoor, de Crucial M4 schittert weer door afwezigheid! De vorige keer is dit ook al gezegd maar Tweakers verdomd het gewoon om de M4 ook te testen!
:(
Weet iemand waarom de OCZ Vertex 4 niet wordt meegenomen bij deze tests?

Ten tijde van de review was tweakers noch lyrisch.
Ik heb nog altijd de droom om twee OCZ Vector drives in RAID te plaatsen, zoals hier:

http://club.myce.com/f138...review-330311/index2.html

1 GB sequentieel lezen en schrijven _/-\o_ _/-\o_ :9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6DestinyAssassin's Creed UnityFIFA 15Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox OneApple iOS 8

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013