Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 73 reacties, 157.734 views •

Conclusie

De notebookmarkt heeft in korte tijd flinke sprongen gemaakt en we zijn anno 2013 ver gekomen. Wie had pakweg twee jaar geleden kunnen voorspellen dat we een Windows-tablet met full-hd-scherm met pls-paneel en krachtige Core i5-processor in de winkelschappen zouden zien? Of een dunne en lichte Atom-tablet met pls-scherm, lange accuduur en volwaardig Windows-OS?

Samsung Ativ Samsung ATIV Smart PC pro (XE700T1C-H01NL) ZwartDe Ativ Smart PC Pro heeft de hardware van een high-end-ultrabook, maar dan met een beter scherm, de nodige sensoren en veel dunnere en lichte behuizing. Zo bezien zou het zijn prijs van 1299 euro waard zijn. De tablet wordt wat warm bij belasting en ook hoor je de fans dan. Dit is niet significant meer dan bij andere ultrabooks, maar bij tablets is dit vervelender aangezien je die in je hand houdt. De tablet voelt plastic-achtig aan en dat is jammer voor een product met deze prijs.

We zijn ook om andere redenen niet onverdeeld positief over de Smart PC Pro. Als tablet gebruik je namelijk vooral het nieuwe Start Menu van Windows 8 en om dat soepel te kunnen draaien heb je die krachtige hardware helemaal niet nodig. De rekenkracht van de hardware komt vooral van pas bij de traditionele desktopomgeving, waar je veeleisender software kunt draaien. Die omgeving is echter niet voor touch geoptimaliseerd dus is een kwalitatief goed toetsenbord en touchpad onontbeerlijk. Helaas heeft Samsung voor een vrij eenvoudig, wat goedkoop aanvoelend keyboard en touchpad gekozen. Het is geen slechte invoerset, maar het kan de kwaliteit van die van concurrerende ultrabooks in deze prijsklasse niet benaderen.

Kwalijker is dat de keyboardaccessoire te licht is ten opzichte van het gewicht van het tabletdeel. Gevolg is dat de combinatie te gauw achterover kantelt bij aanraking van het scherm en dit speelt des temeer als de Smart PC op schoot gebruikt wordt. We denken dat de combinatie van tablet met los te koppelen keyboarddeel wel potentie heeft, maar dat Samsung hier een duidelijk 1e generatie-product heeft gemaakt, dat op een aantal punten verbetering verdient. Waarschijnlijk krijgt Samsung bij de komst van de nieuwe zuinige serie Y-processor van Intel en anders bij Haswell een nieuwe kans.

Pluspunten

+ Krachtige hardware in tablet-jasje
+ 11,6" full hd-pls-scherm 
+
Tablet-extra's als sensoren en stylus

Minpunten

- Kantelt te makkelijk achterover
- Behuizing en keyboard voelen goedkoop aan
- Prijzig

Samsung Samsung XE500T1C-A01NLWat voor de Series 7 geldt, is deels ook op de Ativ Series 5 met Atom van toepassing: ook dit systeem voelt wat goedkoop aan en kan achterover hellen, al is dit effect minder dan bij de Pro. De Windows-gebruikerservaring is hier omgekeerd: In de traditionele Windows-omgeving loop je net als bij netbooks al gauw tegen de beperkingen van de hardware aan, maar het nieuwe Start Menu valt soepel te bedienen.

Hierdoor, en door de nette accuduur, is de Series 5 een hele aardige tablet, waarbij het keyboard en de mogelijkheid om traditionele Windows-software te kunnen draaien als zeer welkome extra's te beschouwen zijn. Ook de usb-, micro-hdmi- en microsd-aansluitingen zijn zeer bruikbaar in combinatie met het Windows-ecosysteem. Die extra's zijn in onze ogen echter niet genoeg om de adviesprijs van 849 euro te rechtvaardigen. Concurrerende Android- of Windows RT-tablets met keyboard-docks zijn minstens 150 euro goedkoper en die hebben een hogere resolutie dan wel pixeldichtheid. Je mist dan de mogelijkheid om het 'oude' Windows te draaien maar aangezien het hier om een netbook-gebruikservaring gaat is dat gemis te overzien. Mocht de prijs van de Ativ Series 5 Smart PC flink gaan zakken, dan wordt het een ander verhaal.

Pluspunten

+ Lange accuduur
+ Dun en licht
Tablet-extra's als sensoren en stylus

Minpunten

- Atom maar net krachtig genoeg voor oude Windows-omgeving 
Behuizing en keyboard voelen goedkoop aan
- Prijzig

 Samsung Ativ Smart PC (XE500T1C-A01NL)Samsung ATIV Smart PC Pro (XE700T1C-A02NL) Zwart
  Samsung Ativ Smart PC (XE500T1C-A01NL) Samsung ATIV Smart PC Pro (XE700T1C-A02NL) Zwart
Algemene beoordeling Score: 3Score: 3
Prijs Score: 2Score: 2
Featureset Score: 4Score: 3
Prestaties Score: 3Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 4Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 3Score: 3
Ergonomie Score: 3Score: 2
Warmte en geluid Score: 4Score: 3
Mobiliteit en accuduur Score: 4Score: 3
 Tweakers zegt: voldoendeTweakers zegt: voldoende

Lees ook de gebruikersreview

Populaire gebruikersreview

Alle gebruikersreviews over:

Samsung Ativ Smart PC Pro
Samsung Ativ Smart PC


Door Olaf van Miltenburg

- Nieuwsco÷rdinator

Olaf werkt sinds begin 2007 bij Tweakers en snapt als geen ander wat nieuws is. Hij heeft een voorliefde voor computers, internet, wetenschap en techniek en gebruikt die kennis sinds 2008 dan ook in zijn rol als nieuwsco÷rdinator. Ook test Olaf nog regelmatig zelf laptops en bezoekt hij internationale beurzen om op de hoogte te blijven.

Volg Olaf op Twitter

Reacties (73)

Ziet er goed uit alleen snap ik die prijs niet, waarom zo hoog? 850 euro voor een Atom en een 768p schermpje is echt veel te veel net als voor de Pro versie. De prijzen moeten echt beter worden anders gaat dit helemaal de verkeerde kant op met de Modern UI.
Ja en dan moet je bedenken dat Samsung zelf die schermen produceert.

Werkelijk onbegrijpelijk, maak dan gebruik van het voordeel als fabrikant.

Wat voor nut heeft het dan om fabrikant te zijn?

Dit is net zoiets als dat Mercedes zijn snelste motor aan BMW verkoopt en zelf een afgeslankte versie gebruikt.
Quote: "Wat voor nut heeft het dan om fabrikant te zijn?"

Meer geld verdienen :-)
Samsung is zo groot dat het meer aparte bedrijven onder 1 noemer zijn. Ik denk niet dat de bedrijfstak die schermen produceert graag minder goede resultaten neerzet doordat ze een fixe korting geven op schermen voor in een product van een andere bedrijfstak welke vervolgens met de goede resultaten de eer gaat strijken ook al is het voor het gehele Samsung beter.

Dat gaat bij veel grote bedrijven helaas zo.
Een het alternatief is dat Apple met de eer gaat strijken met de retina schermen.

Waarom niet zelf dat soort producten op de markt brengen in plaats van 2 euro extra willen verdienen?
De verschillende concerns binnen samsung zijn gewoon concurrenten .
Precies het probleem. Allemaal boekhoudkundige regels. Ze zouden ook een deel van deze mindere winst op de laptop afdeling kunnen boeken om zo meer te verkopen. Maar de kans is aanwezig dat Apple door grotere afnames minder betaald voor een zelfde scherm als het laptop bedrijf van samsung.
armageddon dat gaat bij ALLE bedrijven zo, iig alles MKB en up.

Iedereen bekommert zich enkel om hun eigen taak/afdeling/divisie.
Als iets niet onder de verantwoording valt van een manager dan boeit het hem gewoonweg niet.
Omdat Apple altijd al veel schermen bij LG e.a. besteld, Samsung is nooit een grote schermleverancier van Apple geweest behalve bij een bepaald model iPad.
Apple strijkt met de eer omdat het dit soort dingen uberhaupt toepast. Daarnaast zal Apple ook de nodige input geleverd hebben voor dit scherm. Maar hoeveel innovaties van leveranciers ztten er niet in producten waarmee de eindprocoducent de zier mee maakt.
Waarom heeft Apple ook maar iets met dit verhaal te maken?

On topic: zolang men deze prijzen blijf hanteren, of sterker nog, zolang de 'ultra-tablet-book' of wat voor tussenvorm er ook gemaakt wordt, duurder uit valt als een volwaardige laptop met goede specs, is er vrijwel geen markt voor dit spul.

Ik ben benieuwd hoe lang het zal duren voordat de fabrikanten dit gaan inzien.
Mee eens.

En ook de afmetingen. Ik prefereer eerder 13 - 14 inch, zodat werken met zo'n apparaat evengoed nog prettig en niet bekrompen is.
Kan het allemaal wat positiever!?
Heb nu anderhalve week de ATIV SMART PC in gebruik, naast een laptop en mmc-pc, alle met windows 8. En dan blijkt hoe goed dit allemaal werkt, met de synchronisatiefuncties aan!
De Smart PC met Windows 8 dicht volgens mij eindelijk het gat van een goed te gebruiken tablet op de bank met productiewerk onderweg op een notebook met Office.
- Cloud? Gebruik van SkyDrive werkt perfect in combinatie met het skydrive-programma in de traditionele windows-omgeving waardoor je ook offline goed kunt werken.
- Muziek die fysiek op de htpc staat, kan ik automatisch streamen met de muziek-app van windows op mijn tablet.
- De krant lezen op 11,6 inch werkt ook lekker, dat was op mijn 9,4 inch tablet geen pretje.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Dus kom op, ga gebruiken en ervaren. Ik kijk uit naar een windows 8 Phone voor een nog meer ge´ntegreerde ervaring!
Er is niks mis je aankoop verdedigen, maar met opmerkingen als:
De krant lezen op 11,6 inch werkt ook lekker, dat was op mijn 9,4 inch tablet geen pretje.
Scoor je geen punten aan geloofwaardigheid ;)
Kort gezegd: nee dat kan niet.

Jouw aankoop is duurkoop geweest. Need I say more?

Dat alle functies die je op elke andere pc of laptop ook kan op jouw geweldig overpriced ATIV SMART PC werken is fantastisch maar het voegt helemaal niks toe.
Netbookje? Heb je het artikel wel gelezen of is dit de verplichte "mijn apple product is beter en goedkoper" ?

Jij vergelijkt dus een gewone laptop met 1 waarvan je het scherm kan loskoppelen en gebruiken als tablet. Dat de prijs en specs dan gelijkaardig zijn toont aan dat samsung het gewoon heel goed gedaan heeft qua hardware.
tot op zekere hoogte heeft hij natuurlijk gewoon een punt, het gaat verdorie om 2 modellen de ene een veel te zware (lees warme / lees onzuinige ) i5 en de andere met zo'n flut netbook processor.. en dat terwijl intel bijv ook gewoon de celeron B serries nog heeft, die zijn zeker 2x zo snel als een atom, en verbruiken nog niet de helft van een i5...

beter hadden ze dus gekeken naar bijv een intel b840 en bijv een core i3 als zwaardere versie...

verder nog geeft men zelf al aan dat het om plastic ondingen gaat, terweil er genoeg laptopjes zijn die voor de helft van de prijs dubbel zo goed presteren... en daar zitten ook 11 en 13inc versies bij...

als je dan moet kiezen heb je bijv bepaalde 13inc thinkpad medellen die even zwaar zijn als het atom modeel en zoń 500 tot 600 euro goedoper zijn... je kunt mij niet vertellen dat een toetsenboar zo erg in de weg zet dat het je 500+ waard is om die kwijt te zijn... om over de mindere prestaties dan maar niet te beginnen. en ja die laptops kun je prima uit(laten)rusten met degelijke(re) touchscreens. dat kost echt geen 500euro

en ander (en overigens veel leuker alternatief) is bijv om een kleine touch-muis te dan ben je voor nog geen 100euro klaar en die werken ergonomisch gezien ook nog eens beter dan die schemen die je totaal in een verkeerde (voor je lichaam) hoek perobeerd te bedienen
"krachtige Core i5-processor" die op 1,7Ghz loopt.... als dat de toekomst van de "pc" is dan ga ik stilletjes in een hoekje zitten huilen.
haha, jij neemt het 'te' letterlijk.

Maar ik wil mijn hele leven gewoon een pc kast naast mijn tafel hebben die 25 kilo weegt.
Ik kan niet zonder mijn BAKBEEST met dual GPU, dikke koelers en overkill config. EN als je het niet met mij eens bent, doe ik het alleen al voor de looks.

Hoe wil je zoiets nabootsen met een Smart PC pro? Zit totaal geen charma in, noppes niets. Alleen een hoop marketing .

En als je dan klein wilt gaan haal gewoon een laptoppie. Done.

Dit zal niet meer dan een gadget blijven.

[Reactie gewijzigd door A87 op 7 januari 2013 09:22]

Ja elke keer weer is er een nieuw artikel gewijd aan "de vervanger voor de pc" met doomsday uitingen terwijl het toch duidelijk mag zijn dat de PC nog lang niet aan vervanging toe is.
Tenzij ze alles wat je nu op of in je pc hebt kunnen minituriariseren tot laptop / tablet formaat zullen pc gebruikers altijd een pc blijven aanschaffen.

Als vervanger van een pc heb je het volgende nodig:
1. cpu die net zo krachtig is als een mainstream pc cpu
2. gpu's die net zo krachtig zijn als mainstream pc gpu's en net zo makkelijk te vervangen
3. mogelijkheid om veel data op te slaan voor dezelfde prijs als huidige hardware

Ik zie in de nabije toekomst geen vervanger op de markt komen voor mijn pc.
En niet alleen omdat er 2 quadcores, 5 gpu's en 30 TB aan harddisks in hangt.
Het kan aan mij liggen, maar die hele hybride tablet/laptops klinken nogal als een concessie.

Juist waar alles zich focust op cloud en syncing om al je devices up to date te houden, kiezen veel fabrikanten ineens om dit zelfde probleem op te lossen met ingewikkelde en dure technische constructies (een typische techneuten oplossing, the inmates are running the asylum)

Ik vraag me af of dit niet net zoiets wordt als de netbook. Een net-niet-apparaat dat leuk en hip is in het begin bij de meer technisch onderlegde bevolking, maar nooit het grote publiek zal bereiken.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 7 januari 2013 09:39]

Je stipt nu precies het verschil aan tussen Microsoft en Apple/Google.

Google gaat voor een cloud-approach die ook nog eens multi-platform is (alhoewel ze er de laatste tijd steeds meer aan doen om Windows buiten te sluiten lijkt het wel).

Apple heeft een duidelijke splitsing zitten tussen OSX en iOS (hoewel ze wel steeds meer naar elkaar toe groeien) en synct dit via iCloud.

Maar Microsoft kiest er juist voor om een one-device-to-rule-them-all tactiek toe te passen.

Het probleem (imo) is gewoon dat dit niet de goede manier is. De reden dat ik een laptop en desktop heb is omdat ik thuis op een groot (27") scherm wil kunnen werken. Nu kan ik dat doen door m'n laptop aan zo'n scherm te hangen, maar m'n desktop is ook nog eens een stuk krachtiger.

Alle hybride devices die je nu uit ziet komen zijn of tablet/laptop devices met 10-13" schermen, wat voor laptops te klein is (10-11") en voor tablets te groot (12-13").
De andere categorie zijn desktop AIO's die ook weer als tablet gebruikt kunnen worden en die variŰren weer van 17"-27" wat voor tablets sowieso veel te groot is.

Ondertussen is er nog steeds geen enkele Úcht goede windows tablet gebaseerd op Windows RT die met de iPad kan concurreren. Het zijn allemaal hybride devices die nergens heel goed in zijn, maar alles maar een klein beetje kunnen...

Feit is gewoon dat het hele consumer-computer-veld zich verplaatst naar de mobiele markt en hoe je het ook went of keert, Microsoft speelt daar geen enkele rol.

We zullen zien wat de goede tactiek is, maar ik zet m'n geld op Google/Apple...
Grappig. Juist MS heeft een cloud approach Ún is het meest multi-platform.

Een betere tablet als een ipad is er voor velen al in de vorm van een Surface. De Surface heeft daarbij USP's die de ipad mist. Review 'm alleen vanuit het oogpunt van de Surface ipv vanuit het oogpunt van een ipad.

Na ervaring met touch op alle groottes, zet ik mijn geld op Microsoft.
En die ervaring missen velen en denken dat ze het weten. En neem aan van mij dat het niet zo zwart wit is als je denkt.
.

[Reactie gewijzigd door Sake op 7 januari 2013 12:35]

Ik zie op dit moment geen enkele aanleiding om te verwachten dat Microsoft een dominante plek in de mobiele markt gaat krijgen. Windows 8 is, dat kunnen we inmiddels wel concluderen, geen succes. Dat zou misschien een reden kunnen zijn om ook te kiezen voor een Surface RT, gewenning met de Pro versie van het systeem. Maar wat kan je nu feitelijk met een Windows RT device dat je met een iPad niet kan doen? Office. Voor de gemiddelde consument zijn er buiten het Office pakket geen redenen om te kiezen voor een RT tablet. Die kiest liever voor een systeem dat de markt domineert, waar veel content voor verkrijgbaar is, goedkoper is(iPad is scherper geprijst, anders is er nog altijd Android) en waar het mogelijk bekend mee is. De Surface RT heeft gewoon alle schijn tegen.
@ reemptive
Je quote: Ik zie op dit moment geen enkele aanleiding om te verwachten dat Microsoft een dominante plek in de mobiele markt gaat krijgen.
Heb je het onderwerp van dit topic gelezen?
Samsung Smart PC's: de toekomst van de pc?

Tja, full usb poort, intern SD slot, kickstand, Xbox controller support, 1 account voor tablet/PC/laptop/smartphone, account sync enz enz. Nee hoor, er zijn geen redenen om een Surface te preferen boven een ipad :+
Dat wil niet zeggen dat voor sommigen een ipad beter is, maar zoals gezegd: vergelijk met een ipad uit het oogpunt van een Surface en niet andersom.
.

[Reactie gewijzigd door Sake op 7 januari 2013 15:45]

Voor een gemiddelde consument niet nee. Het ontbreken van een SD slot is inmiddels al geen dealbreaker meer, je zegt het zelf al: " Juist MS heeft een cloud approach". Hoeveel mensen hebben effectief op een tablet meer dan 32 GB nodig? Kick stand is leuk, maar die zit inmiddels in tig hoesjes voor elk apparaat ingebouwd. Tja, een controller aansluiten... ik kan een controller op mijn Nexus 7 aansluiten maar ik heb die behoefte nog nooit gehad. Ik ken persoonlijk ook niemand die daar wel de behoefte aan heeft. Wat betreft accounts, met de integratie in iOS en Android voor ondersteuning van bijvoorbeeld gmail is dat ook geen issue meer, sterker, als ik in mijn omgeving krijgt heeft 90% een gmail account, wat vroeger hotmail was.

Er wordt op Tweakers te veel gedacht vanuit de Tweaker mindset, helaas zijn wij bij lange na niet representatief voor consumentenmarkt.
En jij doet niet veel meer anders met jou argumenten? Ik zie juist wel dat mensen interesse in Windows 8 tablets hebben. Als ik de klanten in de winkel de verschillen laat zien tussen de ipad, android en windows 8, zijn ze erg te spreken over het Windows 8 platform. Voornamelijk wegens het gemakkelijkere uitbreiden van opslag (128 gb sdxc), syncen van documenten, je Windows 8 instellingen. ect. ect) Veel mensen gebruiken een tablet ook voor films, waarom zou je dan graag aan het standaard opslag geheugen vast willen zitten?

Wat op de grote massa tegenhoudt is de prijs (al vind ik de prijs van mijn surface erg meevallen). Jammer genoeg is op dit moment alleen de Asus rt tablet op voorraad en voor een 599 is die nogal prijzig. Hopelijk ziet Samsung, asus en acer dit ook in en brengen ze goedkopere tablets in de markt om gemakkelijker te concurreren met Apple en de vele Android tablets.

Ik zie het nog dit jaar nog het marktaandeel van Windows 8 drastisch omhooggaan, als er tablets te vinden zijn van 300- 400 euro. Ze zullen in mijn winkel in ieder geval als warme broodjes over de toonbank gaan.
Wat betreft accounts, met de integratie in iOS en Android voor ondersteuning van bijvoorbeeld gmail is dat ook geen issue meer, sterker, als ik in mijn omgeving krijgt heeft 90% een gmail account, wat vroeger hotmail was.
Intregratie van Windows 8 gaat een stukje verder dan alleen mail. Toen ik mijn surface kreeg hoefde ik alleen mijn outlook account in te voeren van mijn desktop/laptop. Hierna stond al mijn email accounts, facebook, ie geschiedenis en favorieten (en ga zo maar door) allemaal geconfigureerd op mijn tablet en met 1 druk op de knop stonden alle Apps er ook op. Wat wil je als gebruiker nog meer ?

[Reactie gewijzigd door vali op 7 januari 2013 21:52]

Ik denk dat de verschillen in die integratie echt minimaal zijn. Ook op iOS en Android ben je in no-time op de diensten die je gebruikt ingeplugd en daarna is het gaan met die banaan.

Wat wel een potentieel sterk punt is, is Office integratie. Maar in de praktijk eigenlijk ook niet:

- Het is niet voor touch geoptimaliseerd
- Office is grotendeels beschikbaar op de andere platformen
- Office is niet serieus te gebruiken op een mini schermpje

Het enige unique selling point kan de xbox integratie zijn, voor de liefhebbers.
Wat heeft mijn verhaal met tweakers mindset te maken?
Het zijn praktische zaken die ideaal zijn om te hebben. Voor iedereen.
Dan kan je proberen deze te weerleggen, het blijven valide redenen.
En de sync met Windows 8 gaat trouwens heel wat verder als die van Google en Apple. Probeer het eens. Blijkbaar zal je positief verrast worden.
Goh, en laten er nou net een handjevol gebruikers zijn die met MS Office werken...... Natuurlijk een niche markt, maar toch........

Ik ben het overigens wel met je eens dat de huidige pogingen nog niet erg overtuigend zijn, maar samen met Windows phones en desktops die een soortgelijke UI hebben kan dat op den duur een heel sterk product worden waar de concurrentie niet zoveel tegenover kan zetten. De eerste XBox was ook niet zo'n succes.
Theoretisch gezien heb je daar absoluut gelijk in, al snap ik zelf de strategie van MS niet. Maar zoals het er nu uit ziet mag Microsoft zich zorgen gaan maken dat Apple niet besluit op de PC markt in een lager segment te gaan opereren met de Mac reeks, want dat zou wel eens een flinke nekslag kunnen betekenen. En dan ben ik absoluut geen Apple fan.
Ik ben het met je eens. Tablets zijn inmiddels een succes en nu proberen sommige fabrikanten deze geschikter te maken voor content creatie en produktie werk, om zo tot het ultieme device te komen.

Natuurlijk kun je lekker een mailtje wegtikken onderweg of een Excel bekijken, maar iets echt serieus kun of wil je toch niet op een brakke hybride met een friemel 10" schermje doen? Het is ietsiepietsie beter in content creatie dan een "klassieke" tablet, maar niet meer dan dat, en meer gaat het ook niet worden. En de prijs die je betaald voor dat net-niet verhaal is een hoger gewicht, een grotere dikte en een veel hogere prijs.

Er is een doelgroep voor (reizende kantoorfiguren), maar de voordelen worden ernstig overschat en de nadelen onderschat.
@Bosmonster Dus je denkt dat iedereen 1 apparaat zal hebben? En dat MS geen cloud sync heeft? Ik zie dat sommigen al het grote compromis gemaakt hebben van 1 apparaat met een max 10" scherm. Hoezo compromis ;)

[Reactie gewijzigd door Sake op 7 januari 2013 12:07]

A87, idd. Er gaat niets boven zo'n desktop monster ;) heeft Asus toch wel een beter aanbod met die nieuwe tablet al zit daar helaas ook maar een atom in. Maar voor mij ook liever een x86 systeem i.p.v. die gesloten ARM troep.

[Reactie gewijzigd door bgttje op 7 januari 2013 09:39]

Hier kan ik me ook in vinden, je hebt gewoon je desktop voor al het betere werk, en een tablet met windows 8 voor het bankzitten. Ik heb nooit interresse in een tablet gehad met iOS of Andriod, dit allemaal omdat ik niet gewoon normale windows apps kan draaien.

Asus heeft tot nu toe een beter aanbod kwa prijs vind ik. Zeker als je alleen een tablet wilt en geen tobo dock. Waar die van Samsung 850 met keyboard is(kan volgens mij niet zonder dock), kost die van Asus maar 500 zonder keyboard dock (maar die is voor mij niet nodig). Ben wel benieuwd naar hoe duur die sleeve met ingebouwde tobo gaat worden want als het niet te duur word koop ik dat er wel bij, gewoon voor de heb.
Blijkbaar is samsung een beetje een synoniem geworden voor plastiek en goedkoop aanvoelend?
Wel jammer want het is uiteindelijk wel kwaliteit (verwijzend naar hun SGSII en SGSIII en note) maar men wilt voor dit bedrag toch echt ook wel iets dat zijn geld waard is qua feel. Iets wat Apple altijd goed in slaagt en naar mijn idee ASUS en HTC ook.


Het feit dat je in laptop modus een laptop hebt die achterover kwakt is wel onaanvaardbaar. Op die manier ben je er eigenlijk niets mee.

Ik herinner me niet dat Asusdit probleem had dus Samsung had het ook kunnen voorkomen.
Wel jammer want het is uiteindelijk wel kwaliteit (verwijzend naar hun SGSII en SGSIII en note) maar men wilt voor dit bedrag toch echt ook wel iets dat zijn geld waard is qua feel
Want of iets beter aanvoelt is veel belangrijker dan of het daadwerkelijk beter is.

Seriously, kunnen we het hele 'plastic is troep'-sentiment gewoon in de jaren '90 laten, waar het hoort?

Protip: het gevoel van 'degelijkheid' komt met name voort uit een inschatting van dichtheid. Als je de accu uit een phone van 'kwaliteitsmateriaal' haalt, dan voelt deze instantly een stuk 'goedkoper' aan.
Kwestie van smaak.
wat ik persoonlijk het meest interessante vind aan dit verhaal is dat er voor windows 8 is gekozen, en niet voor android. Als er voor android was gekozen was het echt een teken aan de wand geweest voor mij iig...(android als "de windows van de toekomst"), maar dit is imho een teken dat windows voor de consumer markt in hybride vorm (media consumptie = apps en media productie = office, web development, dus laptopvervanging) zeker een toekomst heeft.

Het zou kunnen betekenen dat android een os blijft die qua groei op het mobiele vlak blijft, en dat op den duur vooral de smartphone en sensor toepassingen (zoals internet of things of augumented reality glasses, quantified self..)... Windows zou best wel eens zich goed kunnen herpakken met hun apps store, metro, en could synced diensten. En ja google het dit al jaaren..maar windows heeft nu ook een OS die dit allemaal verbindt. Het apparaat zelf is een 1e attempt in een serie van een nieuw paradigma op laptopgebied en dus bij voorkeur niet perfect..

Ik weet zeker dat samsung ook aan android heeft gedacht, maar ik vermoed dat het gewoon niet goed genoeg was. ik heb de tranfformer van asus met een detachable keyboard en android 4.1, het werkt echt niet lekker bij iets meer dan pure multimedia-consumptie (apps, games..)..
Android heeft geen fatsoenlijke desktop environment, dus dan ben je snel klaar als fabrikant. Qua Linux distro's zal je dan naar Ubuntu of (zakelijk) Red Hat EL moeten kijken.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 januari 2013 10:45]

ik denk dat je daar zeker een punt hebt, maar zowiso vind ik unity een betere hybride dan metro... het heeft HEEEL lang geduurd voor cononical er iets van wist te maken maar nu lijkt het toch langzaam aan een volwaardige desktop te worden, iets meer inzet naar multi-tasking ... en ze hebben het ....

wat dat betreft loopt windows 8 dan mijlen ver achter... voor touch is het niet goed genoeg ToV android en voor een desktop haalt het niet bij windows 7 of ubuntu.
Hoezo? De W8 desktop verschilt nauwelijks van de W7 desktop (minus een startknopje).
Samsung heeft al een berg aan Android tablets. Hoezo hebben ze dan "niet voro Android gekozen"? Dit is specifiek hardware voor een Windows OS (Intel processoren).

Samsung zet gewoon in beide markten een product neer.
Goede review. Ik heb de ativ pro al een tijd in bestelling. Levering duurd nogal lang helaas.

Maar de prijs is inderdaad aan de hoge kant.

Ik snap de reacties van sommige wel, dat je bijvoorbeeld net zo goed een notebook kan kopen.
Al is dit met dezelfde hardware in tablet vorm wel net iets handzamer.


Ik koop hem persoon als tool om 3d, zbrush en photoshop werk te doen onderweg, of lekker op de bank. inplaats van gelijk aan mijn workstation gekluisterd te zitten.

Voor profesioneel werk is dit vaak toch snel genoeg voor de opzet. en het geheel finishen kan eventueel op een zwaarder systeem.

Ben blij dat er eindelijk een tablet met wacom pen tech is, die en vrij snel is, portable en een groot genoeg scherm heeft, vond de 10 inch versies namelijk net iets te klein om 2d of 3d werk op te maken.

Wel een stevige prijs, maar als je ht vergelijkt met een cintiq, of een modbook, dan valt het juist wel weer mee ;)
Blijven interessante dingen maar de samsungs zijn het hem toch net niet naar mijn idee.

Plastic-ig is niet perse een slecht iets (stoort me bij de SGS2 en SGS3 ook niet). Het helpt het gewicht te beperken, elke gram telt, en hoeft niet perse minder degelijk te zijn. Aluminium kan weer eerder krassen en butsen bijvoorbeeld... Het feit dat deze smart pc kantelt is wel slecht en matig qua uitvoering, zelfde geldt voor indeuken, etc.

Denk dat de Asus Transformer Book uiteindelijk DE oplossing zal zijn. Daar zit in het dock een extra batterij en extra opslagruimte in (en als ze het op dezelfde manier weten uit te voeren als de Transformer serie android tablets zal het qua stabiliteit en werkbaarheid van de docks ook prima in orde zijn). Asus heeft hier iig al heel wat ervaring mee. Nu zal die batterij in de dock bij het gebruik van de tablet niet helpen, maar als ultrabook draagt het weer een paar uur bij. Het verschil tussen overdag moeten opladen en het de hele dag kunnen uithouden.

De prijs, het is niet goedkoop, maar aan de andere kant zitten ultrabooks ook in deze klasse. Heb nu zelf een Asus X202e, een (relatief) budget laptopje met touchscreen en moet zeggen dat het touchscreen alleen al, voor mij, een toevoeging is. De resolutie hiervan is laag, iets wat af en toe toch stoort, dus mocht de Transformer book nog uitkomen is dat een serieuze optie.

Probleem zoals eerder vermeld is wel dat de grootte het tablet gebruik wat beperkt, een 13.3" tablet is te fors voor velen, een 11.6" laptop ook weer aan de kleine kant. Maar de 11.6" is denk ik wel de sweetspot voor gebruik als zowel laptop als tablet.

Hoe dan ook, deze dingen beginnen net uit te komen en er is nog heel wat werk aan de winkel. Ben wel bang dat de atom versies wat teleurstelling zullen opleveren, de prijs is toch aan de hoge kant en als je dan bij enigzins serieus gebruik (en dat is toch de reden om voor een volwaardige windows tablet te gaan) toch te maken krijgt met haperingen, etc is dat toch wel jammer.

Kijken wat januari verder gaat brengen :)
Ik zie het nut van dergelijke toestellen wel in.

Mijn moeder bijvoorbeeld wil een tablet om rustig in de zetel te zitten en naar foto's/filmpjes te kijken en wat te surfen.

Maar ze zou ook soms wel eens snel een word documentje willen openen en aanpassen, gewoon iets afdrukken via de normale printer of gewoon de tablet snel gebruiken als laptop op een tafel.

Op dit moment zou ze zowel een tablet, als een laptop moeten kopen en dan haar documenten in sync houden.

En voor deze taken komen normale tablets net een beetje te kort..

Ik heb de goedkope versie in mijn handen gehad en hij is totaal niet zwaar, dus perfect voor mijn moeder.
De duurdere versie vond ik nog net een beetje te zwaar en kan enkel fatsoenlijk gebruikt worden als je hem ergens kunt op laten steunen zoals in de zetel.


Dus ik denk dat de duurdere versie eigenlijk meer een laptop is die je kan gebruiken als tablet in de zetel.
En de goedkope met atom is een tablet die je ook af en toe kan gebruiken als een laptop.
waarom neem je dan niet gewoon een normale tablet met een tablet cover waar een toetsenbordje in zit... of je sluit iets van een bluetooth ding aan... daar heb je toch zoen duur ding niet voor nodig...

en jouw moeder zou volgens mij prijs-kwalteits-verhoudend beter af zijn met een leuk 13 inc netbookje, 500 euro licht genoeg om prima op schoote houden, en nog een groter schem voor haar achtuitgaande ogen...


m0ridin - ik denk dat jouw case prefect aansluit bij wat ik bedoel, je moet wel binnen een heeeeel specifieke niche vallen als dit iets voor je is...
zijn de consessies veel te duur en het dus absoluut niet waard..
Ja ik begrijp wat je zegt, ik heb zelf ook gewoon een laptop en ben er zeer tevreden over.

Maar ze wil super graag touchscreen, aangezien ze dat gemakkelijk en fijn vind werken, vooral in de zetel of aan tafel.

Een laptop staat zo recht voor je en dat geeft direct zo een asociale indruk.


En ze wil het ook af en toe gebruiken om een citrix verbinding naar haar werk te leggen, video conferences te doen en in documenten te werken. Dus daarom wil ze graag Windows.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBLG

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True