Inleiding:
Eerder had ik een Acer W700 gekocht, de reden was vooral de prijs (en de cover met keyboard). Achteraf voldeed hij toch niet helemaal naar wens en besloot ik hem terug te sturen en alsnog deze Samsung aan te schaffen. Ik had al het een en ander gelezen en was me dan ook zeer bewust van de (eventuele) minpunten, het plastic gevoel, de prijs, het niet heel stevig staan, het dock welke regelmatig zou loskoppelen, maar ik besloot het risico te nemen... Hier mijn eerste ervaringen
Uitpakken en eerste indruk:
Qua doos en inhoud is er niet extreme veel te melden, het bevat de tablet, dock, lader, doekje voor het scherm en wat boekjes. Niets bijzonders, maar ik zou ook niet weten wat ik nog meer zou verwachten of hopen.
De tablet voelt goed en voelt wat gestroomlijnder aan dan de W700. Deze is wat vierkanter naar mijn gevoel, ook al scheelt het in afmetingen amper tot niks (is de samsung zelfs wat breder)... De Samsung is net wat dunner aan de randen wat eea prettiger aan laat voelen.
Het materiaal, tja... plastic. Maar toch ziet het er degelijk uit en voelt het stevig aan. Het stoort me dan ook helemaal niet, wellicht helpt het feit dat ik een Samsung Galaxy S3 als telefoon heb welke natuurlijk hetzelfde 'euvel' heeft. Plastic is voor mij niet perse negatief, het is licht en krijgt wat minder snel krassen dan bijvoorbeeld aluminium.
Verder zit er op de tablet een USB3.0 aansluiting, micro-hdmi, een sd card slot, volume-, rotationlock-, power-knop en aansluiting voor de lader. Keyboard dock bevat nog een USB2.0 slot en je kan de lader erop aansluiten als de tablet gedocked is.
Het erin klikken gaat... niet heel erg makkelijk (vergeleken met bijv. de transformer prime android tablet) maar op zich prima. Dan heb je een aardig compact geheel, niet ultradun of licht maar zeker geen log apparaat.
Even gebruiken:
Het werkt heerlijk! De i5 cpu kan alle taken prima aan en ik merk dan ook geen haperingen in metro ui of de desktop omgeving. Een van de redenen om alsnog voor de samsung te gaan was dat het toetsenbord van de W700 geen touchpad bevat (en ik die toch echt te veel miste in de desktop omgeving) en ik hem toch niet heel lekker vond tikken. Dat is met deze samsung helemaal opgelost, het toetsenbord tikt heerlijk en de touchpad voldoet goed. Niet perfect moet ik zeggen, soms heb ik het idee dat ik echt wat druk moet zeggen om mijn bewegingen te laten herkennen, maar zeker niet slecht. En in de desktop omgeving merk ik toch dat ik hem regelmatig gebruik voor wat 'detailwerk'.
Ik had gelezen over het feit dat het toetsenbord regelmatig zou disconnecten. Ik weet nog niet helemaal wat ik ervan moet denken, maar ik heb er niet echt last van... Ik hoor inderdaad af en toe geluidjes alsof er iets verbonden wordt (of juist verbinding verbroken) maar ik merk niet echt dat ik het toetsenbord niet kan gebruiken, voor mij dus geen issue.
Ook de stabiliteit is voor mij geen punt, na de berichten verwachtte ik dat hij elk moment om kon vallen als ik hem in de dock had maar dat is echt totaal niet het geval. Op dit moment zit het scherm zo ver naar achter gebogen als maar kan (had iets verder gemogen trouwens) maar hij staat nog prima stabiel. Als ik hem zo naar achter duw dat de rand van het toetsenbord dock 2 of 3 cm naar boven komt valt hij nog niet om, ik moet hem ruim 4cm omhoog duwen (heb t gemeten

) voor hij echt omvalt. Niks aan de hand dus.
De foto waarbij hij open is geklapt geeft meteen de uiterste stand aan, op deze manier staat hij nog aardig stabiel. Je moet er niet met je vuist tegenaan gaan slaan, maar als je normaal met je vingers het touchscherm bedient hoef je je geen zorgen te maken over eventueel omvallen... Dit bij een normale effen ondergrond in ieder geval.
Qua windows ervaring ook geen klachten. De CPU kan alles prima aan. Over het algemeen hoor ik hem amper tot niet (er komt wel continu redleijk warme lucht uit de roosters). Als ik hem intensiever ga gebruiken wordt een en ander wat luider, maar dat is niet anders dan verwacht. Het scherm is prima en heerlijk (ik heb ook een Asus X202E touch laptop van 11.6" met een resolutief van 1366x768 en hoewel ik dat eerder helemaal prima vond voelt het nu wel heel grof en simpel aan... de HD resolutie voegt toch echt wat toe.)
De tablet bevat ook een pen, dit voegt samen met de S Note app van samsung ook echt wat toe. Je kunt zeer goed aantekeningen maken, schrift wordt prima geregistreed maar ook herkend. De app bevat wat handigheidjes zoals formule herkenning, object herkenning en schrift herkenning.
Ik heb het maar kort getest maar de (simpele) formules werden prima herkend (2*pi*r, wortels, etc). Je schrijft ze in handschrift, ze worden herkend en in typvorm toegevoegd. Zelfde voor handschrift herkenning, alleen lijkt dit alleen engels op het eerste gezicht. Toch is het voor aantekeningen prima!.
De speakers van de tablet zijn ook ok, geen idee wat je kan verwachten maar het valt niet tegen. Wat schel, maar heb nog niet gekeken naar instellingen of mogelijkheden dit aan te passen. Volume lijkt hoog genoeg te kunnen zonder (erg) te vervormen...
Als tablet is hij fors, met 1 hand vasthouden is niet echt lang te doen... Tenminste, niet ideaal. Helemaal in portrait mode ziet het er wat apart uit, erg lang. Maar aan de andere kant is het zeker niet ondoenbaar, in landscape kan het onscreen keyboard wat lastig te gebruiken zijn (als in, om alles te bereiken). Maar nu heb ik ook niet al te grote handen, daar kan het ook aan liggen. Overigens is lastig zeker niet onmogelijk, je moet alleen even reiken met je duim bijvoorbeeld. (Met de pen gebruik je hem vooral als tablet, maar dan heb je hem waarschijnlijk rusten op je benen of een buro oid...)
Met de meest recente bios lijkt er echter een issue te zijn met de light-sensor, bij de boot krijg je de melding dat het donker is en moet je de volume of windows button indrukken om door te booten. Een issue wat bij velen voorkomt met de nieuwste bios, dus ik ga er vanuit dat het snel opgelost zal zijn.
*Edit*
arnoud_h merkt op dat het een feature is, zie zijn uitleg bij de comments. Ik bedoel hierboven ook meer te zeggen dat de sensor deze melding te snel geeft. 's Avonds in de kamer, met de lampen aan, krijg ik hem ook zeer regelmatig... Van wat ik had gelezen si dit ook iets van de laatste bios, maar daar ben ik niet zeker van...
Batterij vind ik lastig om al wat over te zeggen, maar ik zou schatten een 4.5 tot 5 uur op het eerste gezicht met redelijk gebruik. Niet bijzonder (hoog of laag) en naar verwachting. Moet nog even kijken of er wat te tweaken is en wil ook nog even een clean install doen eigenlijk, maar dat komt nog.
Conclusie:
Voor mij is dit op dit moment de meest volledige en best voldoende windows tablet/hybrid. 11.6" is voor mij de sweetspot waarbij het nog als tablet te gebruiken is en niet te klein is voor laptop gebruik. De keyboard dock werkt prima, ook al stelt het niet heel veel voor. Een extra USB poort maar helaas geen batterij oid. (Wel soort van dock natuurlijk). Toch is het voor mij in de volledige windows omgeving wel een echte toevoeging.
De tablet zelf kan alles prima aan. Het scherm is voor mij groot genoeg in tablet gebruik en nog te handlen in tablet gebruik. Had graag een batterij in de dock gezien, maar helaas...
Als je nog genoeg geduld en geen haast hebt is het wellicht handig te wachten op de Lenovo Thinkpad Helix al lijkt die weer minimaal 200 euro duurder te worden.
De prijs is wat mij betreft wel te hoog... Vooral vergeleken met de Acer W700, een 200 euro lager zou realistischer zijn wat mij betreft. Echter is het voor mij op dit moment de enige serieuze optie (qua tablet/laptop ervaring) en dan zijn geld ook wel weer waard.
De S-pen werkt en registreert helemaal prima en maakt het apparaat prima geschikt voor aantekeningen.
*EDIT*
In de geavanceerde muisopties kun je ook de gevoeligheid van het touchpad instellen en het lijkt erop dat dit de 'stroefheid' ten goede komt... Dat minpuntje zou er nu misschien wel af kunnen.
Ondertussen ook een cleane windows 8 geinstalleerd, nu eens zien of dat wat uitmaakt.
Ben er ondertussen ook achtergekomen dat de Samsung blijkbaar Single Channel geheugen heeft (itt Dual Channel in enkele andere tablets als de W700 en Surface Pro). Resultaat is bijvoorbeeld verminderde performance van de IGP... Erg jammer van Samsung.