Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

×

Help jij Tweakers Website van het Jaar te worden?

Tweakers is genomineerd voor beste website 2014 in de categorieën Nieuws & Informatie, Community en Vergelijking. Stem nu en maak kans op mooie prijzen!

Door , , reacties: 93, views: 148.683 •

Conclusie

Op de bouwkwaliteit van de PFL9707 is niets aan te merken. Ondanks de kwetsbaar ogende hals van de standaard is deze op zijn taak berekend, al bemerken we enig nadeinen als de tv aan de bovenkant een tikje krijgt of met de hand gedraaid wordt. De witte achterkant oogt fris en zou niet misstaan in de woonkamer, terwijl TP Vision de bezels van de tv smaller gemaakt heeft, waardoor het accent meer nog dan voorheen op het beeld gelegd wordt.

De tv moet het zonder verdere aanpassingen vooral hebben van de diepe zwartweergave met behulp van het local dimming-systeem met het grote aantal led-zones, en van de uitstekende kleurreproductie. Ook is het semi-matte Moth-Eye-filter zeer effectief in het bestrijden van reflecties, waardoor het contrast bij invallend licht langer behouden blijft dan bij andere lcd-tv's en bijna alle plasma-tv's.

Af-fabriek zou de witbalans voor een dergelijke high-end tv nog wat strakker kunnen, terwijl ook de werking van het local dimming-systeem aandacht behoeft. Vooral het feit dat het aanzetten ervan het gamma, de witbalans en de maximale helderheid in de war schopt, is niet handig. Natuurlijk kun je met behulp van de Movie-, ISF Day- en ISF Night-beeldmodes een aantal zinvolle presets instellen, zodat je niet steeds een aantal beeldinstellingen moet wijzigen, maar TP Vision zou eens met een schuin oog moeten kijken naar het local dimming-systeem dat Sony bij zijn Bravia HX950 gebruikt.

Nieuw ten opzichte van de PFL9706 is dat het nieuwe model gebruikmaakt van een dualcore-soc. Dat maakt de bediening van de tv merkbaar sneller dan die van andere Philips-modellen, maar ten opzichte van de concurrentie is de menu-interface nog altijd traag en heeft de Smart TV-omgeving weinig extra mogelijkheden. De nieuwe remote met ingebouwd qwerty-toetsenbord aan de achterzijde is een goede greep, maar het liefst hadden we gezien dat er ook bewegingen mee herkend konden worden, zoals het geval is bij de remote die LG als extra bij sommige modellen levert.

Verder heeft de PFL9707 een extra hdmi- en usb-poort ten opzichte van zijn voorganger. Heb je de extra features van het nieuwe model niet nodig, dan zou de huidige PFL9706 een voordeligere koop zijn, maar de vraag is hoe lang dat model nog verkrijgbaar is. In vergelijking met de geboden alternatieven levert de Philips-tv betere zwartwaarden en dus een hoger contrast, terwijl de PFL9707 in een ruimte met meer omgevingslicht beter tot zijn recht komt dan bijvoorbeeld de Viera VT50-plasma-tv van Panasonic.

[update 29/11]: Aan het Beelduniformiteit-onderdeel op de Beeldeigenschappen-pagina is een alinea toegevoegd over het zogeheten 'dirty screen effect', naar aanleiding van opmerkingen van @GuiltyNL.

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 2
Featureset Score: 4
Kleurweergave Score: 4
Contrast & helderheid Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Vormgeving Score: 4

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!


Reacties (93)

Reactiefilter:-193089+155+210+30
Kunnen jullie ook de 7- en 8000 serie nog doen?
...voortgebouwd op de Philips-traditie
Waarom geeft me dat nu helemaal geen goed gevoel bij Philips?.... :|
de bezels van de tv smaller gemaakt heeft, waardoor het accent meer nog dan voorheen op het beeld gelegd wordt
Dan hadden ze die kerstboom genaamd Ambilight ook wel eindelijk eens de deur uit kunnen doen.
In het buitenland is er geen zichzelf respecterende fabrikant te vinden die zo'n gimmick in haa tv's stopt.
Er zijn mensen die speciaal voor Philips kiezen vanwege ambilight en ik ben blij dat er tenminste nog een fabrikant dit levert.
Ik heb ook daarom daarvoor gekozen. Vind het echt geweldig.
Maar het blijft bij één fabrikant hoor.
Ach, als het niet hoeft mee te kleuren ben je voor 3 tientjes klaar en kan je elke TV uitrusten met kleurenlicht dat van achter de TV de woomkamer siert. Ik heb van die IKEA LED strips als passive-ambilight en dat is voor mij voldoende.
Ik heb 'zelf' wat van LED's gemaakt, maar dat werkt alleen onder windows, dus niet geschikt voor mensen die nog op de oude manier TV kijken. Die 'zelf' maak Ambilight onderdelen zijn heel goedkoop, en red je zeker voor 3 tientjes.
Misschien omdat Philips daar patenten op heeft?
Frank-L, patent op ambilight voor Philips is verlopen. Andere fabrikanten hebben gewoon niet de technische kennis in huis momenteel om ambilight net zo effectief te integreren als Philips dat doet..

Maar wie weet wat we de komende jaren nog gaan zien:)
Is dit een grap?

Er zijn hobbyisten die met een paar LED-strips en (ik dacht) Arduino, Ambilight op elke TV kunnen zetten. Als Samsung of Sony dit had gewilt hadden ze dit allang in elkaar geknutseld...

Niet de technische kennis in huis.... want gekleurde LED'jes vereisen natuurlijk een heel jaar werken door de beste techneuten... :X
Hoe kom je aan die wijsheid, ik kan dat nergens vinden...

Dit is hem toch?

https://register.epo.org/...ication?number=EP02077696
Volgens mij niet verlopen maar afgelopen maand overgedragen aan TP Vision. Zie onderste regel:
https://register.epo.org/...&lng=en&tab=legal
Speak for yourself! Ik kies JUIST voor Philips TV's vanwege Ambilight, dus ik ben heel erg blij dat ze dit erin houden. Door de dunnere bezels wordt het effect van Ambilight juist nog mooier en natuurlijker, het voegt voor mij echt iets toe aan de beleving.

Prima dat jij een van de andere 100 merken kiest :)
is het beeld zo slecht dan dat je naar de muur erachter zit te kijken? :+

[Reactie gewijzigd door matty___ op 28 november 2012 09:00]

Haha geniale reply! Maar wij hebben dus ook een Philips TV uitgezocht door de vrouw in huis om ambilight. Ik vind het zelf niet bijster veel toevoegen, maar het stoort me ook niet. Dat je het niet terugziet bij andere fabrikanten komt door een patent van Philips volgens mij.
Het valt niet op totdat je het ambilight uit zet, dan mis ik het al na 1 seconde.

(Full) Ambilight FTW _/-\o_
Persoonlijk vind ik het veel rustiger kijken vanwege het licht om de TV.

Vroeger had ik altijd een lamp aan in de buurt van de TV, zodat het felle licht van de TV niet zo irritant was. (Ik vind het niet echt fijn in het pikke donker TV te kijken.)

Maar Ambilight is een stuk beter dan zo'n lampje hoor! :p
Het is in veel landen (o.a. Engeland, Scandinavië) al tientallen jaren de gewoonte om lampjes achter de TV te plaatsen of een lampje erop dat een beetje naar achteren schijnt. Bij sommige modellen zat dat lampje ook al gewoon achterop de TV geschroefd of maakte onderdeel uit van het meubel. Het werkt vaak ook rustgevend op de ogen.

Philips heeft die gewoonte een stap verder gebracht door het licht bij het TV-beeld te laten aansluiten zodat het juist een ruimtelijker idee geeft. Heeft niet met beeldkwaliteit te maken en ook niet (was opzich waarschijnlijker) met de kwaliteit van het uitgezonden materiaal.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 28 november 2012 18:16]

Ik ben blij met die kerstboom en de volgende keer koop ik er weer een bij want je kunt niet zonder meer als je het eenmaal gewoon bent.
Ik vind ambilight een goede toevoeging. Het maakt het beeld rustiger. En het straalt ook nog wat sfeer uit.

Ik vind het echt stom dat andere fabrikanten deze optie niet bieden. Mogelijk door patenten, maar als ik weer de keuze krijg uit ambilight ja of nee zou ik altijd voor wel gaan.

Ambilight is 2 seconden wennen en dan is het gewoon rustig dat er wat meer licht op je beeld komt, zeker wanneer de dagen donkerder worden zoals nu.
Mijn ouders hebben een ambilight thuis. Het valt me amper op en stoort ook niet maar doet mij zoals gezegd ook helemaal niets.

Waar ik me meer aan erger is het slechte beeld (te felle en over de top kleuren) tegenover mijn pana plasma thuis.

Als je in een donkere kamer film kijkt dan wil je toch zo min mogelijk licht.

[Reactie gewijzigd door matty___ op 28 november 2012 09:58]

Misschien dat de settings verkeerd staan? En als dat niet zo is dan kan het net een verkeerd modelletje zijn. :)
Misschien omdat er patenten op rusten, en dus mag betalen als men ook zoiets wil hebben ..
Daarom is de VT50 van Panasonic ook beetje de maatstaaf wat beeld betreft.
Een tv koop je om het beeld niet om het randje erom heen.

Alleen Nederland geeft Philips nog een redelijke score. Daar buiten geeft echt niemand erom.
Kun je dit gezwets ook onderbouwen? Of zwam je gewoon maar wat?
Dat is een link over de V50....
Denk eerder dat hij bedoeld dat alleen Nederland Phillips een redelijke score geeft, wat inderdaad gezwets is. Onderbouwing?
Dat bedoelde ik inderdaad, had het eigenlijk beter kunnen quoten.
Misschien overdrijf ik maar ik heb soms het gevoel dat bij een nederlandse review minder zwaar aan bepaalde eigenschappen van de tv getild wordt dan bij een buitenlandse review.

Misschien heeft elke review site ook wel een bias voor een bepaald merk.
Blijft tenslotte mensen werk ook al wordt het onderbouwd met cijfers.
Ja, je overdrijft :P
Philips wint geregeld (de laatste 10 jaar achtereen) de Europese EISA TV Awards. Ook buitenlandse reviews bevestigen maar al te vaak de goede beeldkwaliteit van hun topmodellen. Het is echt niet alleen een Nederlands feestje.
Staat er ook bij waarom ze de award gewonnen hebben?
Want op beeldkwaliteit alleen zal die het niet halen of value for money

"we had to look a fair amount longer at the screen due to the unresponsive menu" :D
edit:
European Display Achievement 2012-2013 LG 55EM970V/975V
European Smart TV 2012-2013 LG 55LM960V
European Plasma TV 2012-2013 Panasonic VIERA TX-P50VT50
European LCD TV 2012-2013 Philips 46PFL9707
European Future Proof TV 2012-2013 Samsung UE46ES8000
European 3D TV 2012-2013Sony BRAVIA KDL-55HX850
European 3D Achievement 2012-2013 Toshiba 55ZL2

dus iedereen heeft wel wat en wil nu niet zeggen dat ze beter tv's maken.

[Reactie gewijzigd door matty___ op 28 november 2012 14:55]

Buiten Nederland is Philips juist het merk, vooral in de niet Europese landen. In Nederland (en de rest van Europa) zie je het wel minder worden.

Het verhaal over Ambilight. Dat andere het niet hebben komt door de patenten, zoals door vele geroepen. Philips heeft het patent, en heeft de licentie-kosten ervoor zo duur gemaakt dat niemand het wil.
Philips wint anders wel de een na de andere award voor zijn TVs.
Ik vind persoonlijk ambilight erg sfeer gevend. Geeft toch een gevoel dat het scherm iets groter is. En in combinatie met een Z5500 tv een erg aangename film ervaring
Je kan het natuurlijk ook uitzetten.
Ik heb zelf een 2011 tv en vind Ambilight zeker wat toevoegen aan de filmbeleving. Waar ik me echter aan erger zijn de trage menu's. Ook de reden dat mijn volgende tv geen Philips wordt. Het is gewoon niet meer van deze tijd dat menu's hangen en daarmee bijvoorbeeld de 'smart' omgeving compleet onbruikbaar maken. Qua design zaten ze in 2011 gewoon erg goed.

[Reactie gewijzigd door MaDLiVe op 28 november 2012 08:19]

Ik heb zelf ook een 2011 Philips (designline) en met name het smart-tv gedeelte is ergerlijk. Maar ondertussen gebruiken we het wel heel erg vaak. Onbruibaar is het zeker niet. En daarbij is inderdaad het design zoveel mooier dan willekeurige andere tv.

Maar wat mij wel verbaast bij dit topmodel is dat de speakers in de voet zitten. Dat maakt het onmogelijk om de tv aan de muur te hangen, of je moet altijd een externe versterker aan hebben staan.

En ik lees nergens iets over een eventueel ips-paneel, wat mijn toch wel aanzienlijk goedkopere designlign-tv uit 2011 dat wel heeft?

[Reactie gewijzigd door pegagus op 28 november 2012 10:50]

Bij Philips hoef je geen aparte beugel te kopen. De voet met ingebouwde topspeakers kan je gebruiken als ophangbeugel. Ideaal he? :)
Mogelijk is de voet ook direct de muursteun, zo zit dat volgens mij in de 8000 serie van 2011 wel. Je kan de hals op twee manieren bevestigen één is voor op de muur en de ander voor staand. Waarbij je mogelijk de tv niet kan kantelen.
De voet doet ook inderdaad dienst als muursteun.
@pegasus: Ips is niet altijd de heilige graal. Het hangt ervan af wat je belangrijk vindt. Ips kan je ook goed schuin naar kijken zonder dat de kleurverzadiging afneemt, maar ips staat niet bepaald bekend om zijn uitstekende zwartwaarden. Daar zijn de 'vertical allignment'-panelen van onder meer Sharp en Samsung beduidend beter in.
Maar dat lijkt me voor een full-led tv weer niet zo'n probleem. En wat in het artikel al werd vermeld en waar ik dus geen last van heb, is inderdaad de kleuren van opzij. Ik kan dus wel goed vanuit een flinke hoek kijken.
Waarom zou dat voor een full-LED-tv geen probleem zijn? De zwartwaarde is afhankelijk van het paneel, en niet van de achtergrondverlichting...
Met de standaard af fabriek software is de tv idd tergend traag, de updates vanaf 150.xx brengen daar verandering in!!!
De niet fusion philips tv's (4 en 5000 serie) zijn trouwens ook een stuk sneller dan de 2k11 modellen.
Dus vooruitgang zit er zeker in, alleen jammer dat de software niet af fabriek al in orde is.
Wat een prijs!!! Dat is toch niet van deze tijd, 46" voor ~¤2700. Zelfs niet voor een full-led.

Denk dat ze de plank redelijk mis schieten met dit model
De prijs is zo hoog, omdat het uit China komt :)
Het grappige is, dat hij helemaal niet uit China komt. Hij zal in Hongarije gefabriceerd zijn, en het paneel zal Japans zijn of misschien zelfs Pools of eventueel Chinees (ik weet uit m'n hoofd niet welke fabrieken van Sharp welke producten op welke locaties maken, en het komt ook wel eens voor dat er meerdere merken of types panelen in hetzelfde model gebruikt worden).

Maarja, dat weten we allemaal niet omdat de schrijvers van reviews kennelijk niet kijken naar commentaren die op eerdere reviews gegeven zijn en ook niet naar de aanpassingen die naar aanleiding van de feedback in eerdere reviews zelfs wel eens gedaan zijn.

Zo had de schrijver inmiddels makkelijk kunnen weten dat TPV niet Chinees is (en TP-Vision al helemaal niet, hetgeen nog relevanter is omdat alleen low-end toestellen door TPV gemaakt worden), en dat het om diverse redenen toch wenselijk is om een close up van de typesticker aan de fotogalerij toe te voegen. Bij reviews die inwendige foto's tonen (dat verdient opzich een compliment) zijn opschriften meestal ook niet leesbaar, en kan je nog net zien dat het paneel inderdaad van (bijvoorbeeld) Sharp is, maar het type paneel is dan al niet meer leesbaar.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 28 november 2012 18:23]

Ik had wel een foto gemaakt van de typesticker maar niet in de recensie verwerkt. Ik moet het even nakijken, maar volgens mij is hij inderdaad in Hongarije geassembleerd. Overigens werd volgens mij oorspronkelijk om een afbeelding van de sticker gevraagd om het gebruikte paneeltype te kunnen afleiden. Aangezien we het paneeltype nu direct weten aan de hand van de macrofoto van de pixels, dacht ik dat de typesticker niet meer zo'n hoge prioriteit had.
Dank voor je reactie!

De reden dat de sticker nog steeds relevant is voor het paneeltype is, dat er eventueel andere uitvoeringen op de markt kunnen komen met een ander paneel. Die laten zich dan makkelijker herkennen.

Behalve het paneel kan je ook de hardwarerevisie aflezen aan het serienummer, zodat je kunt 'gokken' dat bepaalde problemen van het gereviewde toestel misschien alweer verholpen zijn in een nieuwe model. Ook iets als een uitvoeringsnummer kan relevant zijn, hoewel dat bij dit soort toestellen meestal gewoon iets van /12 zal zijn en je in de winkel ook geen andere zult aantreffen.

Vandaar dus dat ik er alsnog over begon ;)
De Samsung UE46S8000 is bijna ¤1000 goedkoper 8)7 . En na meerdere negatieve ervaringen met Philips is die keuze snel gemaakt. Als ik dat bedrag te besteden had zou ik voor de 56" versie van de Samsung gaan. Krijg je er nog een SGS tab bij ook.
tja, brood in de supermarkt is ook wat goedkoper. maar je proeft het verschil met dat van een echte bakker ook. kwaliteit mag best wat meer kosten
Maar als het brood in de supermarkt vervolgens beter is dan bij de bakker gaat er toch iets niet goed, hier wordt de top serie van Samsung wel heel erg onderschat.
Mijn reply is idd gelijk aan de reactie boven mij. Heb met diverse Samsung en Philips (en Sony) tv's te maken gehad, maar de Samsung zijn simpelweg beter. Of tenminste in mijn beleving prettiger, maar ik sta bepaald niet alleen in die mening.

Bij gelijke prijs zou deze tv al een zware dobber hebben aan de high-end Samsungs, maar als het beestje ook nog eens 1,5 keer zo duur is zijn we - helaas voor Philips - snel klaar.
Ik deel deze mening ook, zie ook mijn uitgebreide reactie hier:

http://tweakers.net/react...ting&ParentID=5940752

Peter024 onderschat de kwaliteit van Samsung. De kwaliteit van Philips is momenteel matig en zelf ondermaats, zeker voor die prijzen.

Nadat mijn 9706 gecrediteerd werd door Philips (nette service overigens), heb ik de 9707 gekocht en diezelfde dag nog ingeruild voor de 46ES8000. Ook in mijn beleving, en ik ben kritisch, is de Samsung veel beter in veel opzichten. Het enige dat de Samsung mist is Ambilight en dat is jammer.
Maar wat versta je onder kwaliteit?

Het ene aspect zal bij Samsung beter zijn, het andere aspect bij Philips.

Iets waar Samsung traditioneel slecht in is, is de bouwkwaliteit. Die is in de afgelopen 30 jaar wel drastisch verbeterd, maar die van Philips is in verhouding minder verslechterd zodat ik Samsung op dat gebied toch nog steeds onder Philips zou plaatsen.

Of je de gebruikte panelen mooier van beeld vind, lijkt heel persoonlijk te zijn. Ik vind Sharp en LG nog steeds tot de top behoren en Samsung net een stukje minder. Nou monteert Samsung soms ook andere merken panelen, dus als er in dat topmodel nou net toevallig eentje van LG zit heb ik daar niets over gezegd verder.

De nadelen die je in je andere reactie noemt hebben vooral met beeldkwaliteit te maken en dat kan ook nog afhangen van instellingen (heb je daar wel mee gespeeld of kan je niet alles aan of uitzetten op de Philips?) en tsja, een glanzend schermoppervlak zou juist weer niet mijn voorkeur hebben.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 28 november 2012 18:29]

Max. 16x fast forward is tergend traag. Als ja halverwege een film moet zijn zit je 4 minuten lang te wachten.
Is het correct dat deze televisie 1200Hz aan kan? Of is het een schrijffout?

Ik heb het artikel niet gelezen, enkel de specs overzien, en daar staat 1200Hz. Volgens mij moet dit 120 zijn...
1200 Hz Perfect Motion Rate

Bron: Klik
Daar had moeten staan '1200Hz Perfect Motion Rate'. Dat is het geheel van verversingssnelheid van het paneel (200Hz), beeldinterpolatie, backlight scanning en processorsnelheid uitgedrukt in een fictieve verversingssnelheid. De vloeibare kristallen van de PFL9707-lcd kunnen dus maar met maximaal 200Hz schakelen. Ook andere tv-fabrikanten bedienen zich van dergelijke marketingpraktijken. Overigens is het beeldinterpolatiesysteem van de PFL9707 wel een van de beste.
De 1200Hz is PMR - perfect motion rate. Dit wordt berekend met alle beeldverbeteraars aan (backlight scanning enz.). De refreshrate van het paneel wordt niet genoemd, maar ik verwacht dat dat gewoon weer een 200 Hz paneel zal zijn.
5 sterren voor Kleurweergave? Ik weet niet hoor, maar er zijn veel betere panelen dan deze als ik de grafieken mag geloven. Ook de kijkhoek is niet echt top. En dan toch 5 sterren voor de kleur. Hmm.
Een belangrijke afweging daarbij is hoe de tv scoort zonder kalibratie, aangezien de meesten niet over apparatuur, software en de kennis beschikken om het goed af te regelen. En direct uit de doos zijn de kleurfouten van alle primaire en secundaire kleuren lager dan de grens van 3.
Mooie TV hoor, alleen vind ik het prijskaartje wel aan de forse kant, zelfs voor een Philips!
Dat qwerty toetsenbord op de remote lijkt me wel handig, verder wel leuk om het binnenwerk te zien.
Ik heb de 6xx7 serie, ook met een dual core CPU, en die is werkelijk zo traag als dikke stront in de menu's. Op 'fora' gaat dan ook het gerucht dat deze dual CPU alleen actief gebruikt wordt voor de beeldverbeteraars. Of dat waar is kan ik natuurlijk niet nagaan.

Gebruikers van de 6xx7, 7xx7 en 8xx7 klagen over bugs in deze beeldverberaars. Op de Gathering of Tweakers kun je duidelijke plaatjes van de meest vreemde artefacten zien wanneer je zaken als HD Natural Motion aanzet. Standaard moeten deze dus 'uit' gezet worden en zit je met een traag menu en een werkloze dual core CPU.

Ik ben daarom benieuwd of de 9xx7 serie dezelfde problemen heeft, maar als het om deze 2012 lijn gaat heb ik de ervaring dat een mooie TV is, met mooie specs en goede hardware, maar simpelweg niet levert wat een high-end TV zou moeten leveren. En dat door de beroerde firmware die de hardware eerder tegenwerkt dan ondersteunt.

Zie hier een inmiddels emotioneel reagerende user community op het Philips forum.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 28 november 2012 11:56]

Ik heb een filmpje gemaakt van mijn 9707 waar ik het menu op ging starten. Ik moet het even terugzoeken, maar het kwam er op neer dat alles geanimeerd was.

De icoontjes vielen dus geanimeerd op hun plek, alleen zag je meteen dat de TV CPU-kracht tekort kwam, de icoontjes schokten en het liep verre van vloeiend.

Het Smart TV deel is ook noemenswaardig trager dan het Smart TV deel van de Samsung ES8000 TV waar ik mijn Philips uiteindelijk voor geruild heb.

Ook dat de bouwkwaliteit degelijk / goed was, ben ik het niet mee eens. De 9706 was duidelijk veel beter gebouwd dan de 9707.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6DestinyAssassin's Creed UnityFIFA 15Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox OneAsus

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013