Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 94, views: 168.453 •

Conclusie

We hebben vijf verschillende GTX 650 Ti's getest, met en zonder overgeklokte gpu's. Daarbij namen we aan dat er duidelijke verschillen tussen de videokaarten zouden zitten, maar de GTX 650 Ti's bleken zeer aan elkaar gewaagd te zijn. Alleen Nvidia's GTX 650 Ti is keer op keer de langzaamste GTX 650 Ti; zelfs de niet overgeklokte kaart van Club3D wist nog een enkele benchmark te winnen.

Ondanks kloksnelheden die soms wel tien procent verschillen, presteren de videokaarten dus vrijwel hetzelfde. Voor een koopadvies kijken we daarom naar de prestaties van de koelers en natuurlijk naar de prijzen. De kaart van Club3D is met 142 euro in ieder geval de goedkoopste GTX 650 Ti; de versie van MSI is met 147 euro amper duurder. De GTX 650 Ti van Asus heeft nog geen prijs, maar de niet overgeklokte variant met DirectCU II-koeler kost net geen 150 euro. Hetzelfde geldt voor Point of View, dat ongeveer 140 euro voor een model met standaardsnelheden vraagt.

Vooral vanwege de stille koeler lijkt de GTX 650 Ti van MSI het aantrekkelijkst. Alleen Asus' koeler is beter, maar die kaart kost gegarandeerd meer dan de MSI. Ook de Point of View zal meer kosten dan de kaart van MSI, maar de koeler van die kaart is juist stukken minder goed dan die van Asus. Ook de versie van Club3D is geen slechte keus; de koeler is relatief stil en de kaart is een van de goedkoopste.

 Club3D GeForce GTX 650TiMSI N650Ti PE 1GD5/OCAsus GTX650TI-DC2T-1GD5Point of View GeForce GTX 650Ti 1 GB Ultra Charged
  Club3D GeForce GTX 650Ti MSI N650Ti PE 1GD5/OC Asus GTX650TI-DC2T-1GD5 Point of View GeForce GTX 650Ti 1 GB Ultra Charged
Algemene beoordeling Score: 4Score: 5Score: 4Score: 3
Prijs Score: 4Score: 5Score: 0Score: 0
Featureset Score: 4Score: 4Score: 4Score: 4
Prestaties Score: 4Score: 4Score: 4Score: 4
Warmte en geluid Score: 4Score: 5Score: 5Score: 3
 Tweakers zegt: goed!Tweakers zegt: uitstekend!Tweakers zegt: goed!Tweakers zegt: voldoende

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

MSI GeForce GTX 650 Ti
Asus GeForce GTX 650 Ti
Club3D GeForce GTX 650Ti
Point of View GeForce GTX 650Ti 1 GB Ultra Charged


Reacties (94)

Nou, je kunt zeggen van NVidia wat je wilt, maar ze doen de product-lijn wel weer goed naar mijn idee. Met de 650Ti hebben ze van de 650 tot 670/680 nu echt een voor ieder budget optie, waar de prijzen ook redelijk naar de prestaties zijn.

Toch vind ik deze kaart lang niet zo aantrekkelijk als de 660. Als je de resultaten bekijkt van alles games op 1080p en max / utlra settings, is het het steeds nt niet. Of eigenlijk, helemaal niet, je zult dus puur op dingen moeten inleveren. Maar mijn vraag bij deze review is, WAT moet je inleveren? Zit het geheugen vol, dus moeten de textures omlaag? Houd de geheugen controller het niet bij? Is de GPU load te hoog? Kunnen de shaders het niet aan?

Welke instellingen kan je wl spelen in BF3, Metro, etc etc? (Voor 40-60fps dus)

Waarom ik de 660 en 660Ti zoveel aantrekkelijker vind, is omdat zoals in de inleiding wordt gesteld, deze games wl moderne titels op hoge instellingen op 1080p aankunnen. Je zult misschien hier daar iets moeten laten (AA uit, geen Tesselation, shaduw kwaliteit van ultra naar high etc), maar voor 30% van de prijs van de 650Ti extra heb je gewoon toch een 25% performance winst, in het gebied waar het telt!

{edit} En dan nog n puntje: Hoe werken deze kaarten in SLI? Voor de prijs daarvan zit je kwa stroom verbruik over de GTX670 heen, maar hoe schaalt de performance? Dat zou voor mensen die er beginnen met n met het idee later te upgraden nog wel interessant kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door djunicron op 16 oktober 2012 14:14]

Deze kaarten zijn de vervangers van de gtx560, zullen misschien ietsje beter presteren en uiteindelijk een stuk goedkoper worden.

in bf3 zit je op low tussen de 50 en 90 fps op 1920x1080

[Reactie gewijzigd door haarbal op 16 oktober 2012 14:16]

Je wilt ook geen 150 uitgeven om BF3 op low te spelen lijkt me.
Ze zullen wel in prijs dalen ben ik van overtuigd maar dat doet de HD7850 en de HD7770 en de GTX660 ook.

Ik vind dat deze kaarten te weinig prestatie geven voor het geld.
Ik geef geen donder om wat dice, low noemt, ziet er prima uit imo. Heb liever een hoge framerate dan wat fancy lichteffecten die daarna toch weer teniet gedaan worden door een blauw/grijs filter.

En ja, de kaart is nu nog wat te duur, maar 130 zou al een goeie prijs zijn, dan kan je voor 20 extra een 7850 1GB nemen, voor weer 30 extra een 7850 2GB en dan weer 20 extra voor een 660.
Dat lijkt me niet. De GTX560 werd geintroduceerd rond de 200 euro. In dat segment zit nu gewoon de GTX660 (non ti, vergeet inflatie niet).

Deze kaart is dan ook niet sneller te noemen dan de GTX560. Zie bijvoorbeeld Metro 2033: http://nl.hardware.info/r...-650-ti-review-metro-2033

De GTX 550 Ti zat bij de introductie ook rond de 140 euro. Het is dus, zoals de naam ook doet vermoeden, gewoon een vervanging van de GTX 550 Ti ;). Wel een flinke boost in performnace... dat wel :).

Overigens zit de goedkoopste 560 rond de 160 euro. De 650 Ti heeft dus nu al betere value for money.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 16 oktober 2012 17:28]

SLI wordt niet ondersteund op deze kaart dacht ik (correct me if I'm wrong).

Mijn vraag is waarom worden deze kaarten alleen op ultra en full HD getest? Deze kaarten dienen hiervoor niet, dit is een budget kaart dus moet je aannemen dat deze alleen op lagere resoluties goed uit de verf komen. Ik vind het jammer dat deze dan ook niet getest zijn...
Deze informatie geeft je wel een indicatie wat je kan verwachten op die resolutie en settings. Alles wat daaronder zit zal je dus meer frames opleveren.

Kan het ook anders stellen, stel dat ze op medium settings en een lagere resolutie hadden getest, dan krijg je geheid vragen waarom deze kaart niet gewoon op max is getest want ja nu weet je niet precies wat hij kan.
Bij deze kaart weet iedereen wel dat ze bij nieuwe games geen Full HD ultra kunnen verwachten. Ik vind het gewoon jammer dat er toch wel vrij veel sites zijn (zelfs de buren van hardware.info) die deze kaart ook testen op lagere resoluties om duidelijk te maken dat je er perfect mee kan gamen, maar gewoon niet op de laagste resoluties. Ik had dit graag hier ook gezien ter vergelijking en ook ter info voor mensen die dit willen weten en niet op 10 sites willen zoeken. Is niet echt moeilijk h, resolutie van test omlaag en nog eens laten lopen..
Ik denk ook dat je een 650ti koopt puur vanuit je budget.
Als ik kijk naar het stroomverbruik is een 660 namelijk maar een fractie meer (en ook nog steeds maar 1 pci-e connector) en toch wel een stuk meer prestaties. Voornamelijk wat jij zegt, het brengt in een hoop spellen de fps van 'net niet' naar 'net wel'.

Maar aangezien ik eigenlijk voornamelijk naar energie-profile kijk en dan naar 'bang-for-buck' in mijn builds vind ik de 660 leuker.

Voor mijn mini-ITX systeem wil ik bijvoorbeeld gewoon de snelste kaart met 1 pci-e connector. punt. Budget boeit dan niet. Dan is de 7850 (1gb al helemaal) ook leuk, maar de 660 toch net wat sneller meestal met minder stroomverbruik -> bingo. Hitte en herrie kan echt een probleem worden in zo'n kleine kast :).

Voor grotere systemen heb ik meestal gewoon een limiet er op zitten dat ik extra performance niet meer nodig vind en dus zonde van het geld. Een hd7970 vind ik bijvoorbeeld gewoon het geld niet waard ten opzichte van een 7950 of zelfs een een 7870.

Of je moet specifieke eisen gaan krijgen zoals > 192x1080 schermen of triple-screen en zo. Dan komen er andere dingen bij kijken.

Maar ja, het blijft een mooi gat wat de 650ti opvult, maar iedereen die er eentje wil zou ik toch altijd even laten nadenken of de 4 a 5 tientjes voor een 660 er echt niet inzitten, want het is alleen maar win :).
Voor die prijs heb je ook een standaard 7850. Die beter presteert. Dus de 650Ti kan ik op dit moment niet aanraden.
Dit zijn gewoon lekkere kaarten om de computer van je neefje een flink boost te geven voor een acceptabele prijs. Als je wat meer toekomstgericht wilt kopen zou ik dit echt laten schieten, of je moet gewoon geen serieuze eisen stellen aan de toekomstige graphics in games.
Mwah, ik denk dat je hier prima Torchlight 2, CS:GO, Starcraft 2, Diablo 3 etc etc soepeltjes mee kunt spelen.

Voor een best prettige prijs inderdaad. BF3, Dirt 4, Far Cry 3 en dergelijke "grafische toppers" (bij max instellingen) vereisen inderdaad een stuk meer performance, toekomstige iteraties gaan hier niet lekker opwerken. Maar CoD games weer wel, omdat ze daar gewoon de engine niet updaten.

Het is maar net wat je eisen zijn dus... Maar de gemiddelde tweaker die van games houd haalt hier inderdaad z'n neus wel voor op denk ik zo. Zeker gezien je niet echt iets wint met hogere clocks... :Y)
Ik vind toch dat de GTX650 TI niet al te best presteert tov de HD7850 wat nu echt een concurrent is voor deze kaarten.
Voor een tientje meer heb je de HD 7850 Royal Queen (150,-) en prima prestaties, meer als deze GTX 650 TI kaarten.

Ik weet het niet wat ik van deze moet vinden, maar ze vullen aan de kant van nVidia wel het gat tussen de GTX650 en de GTX660 op.

Edit:
Sterker nog, de HD7850 (pricewatch: Club3D Radeon HD 7850 royalQueen) is evenduur als de
pricewatch: Club3D GeForce GTX 650Ti @ 150,-
pricewatch: MSI N650 Ti PE 1GD5/OC @ 150,-

Ik wist het wel in dit geval. Of je moet helemaal in to nVidia zijn natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Quad op 16 oktober 2012 14:25]

Bedankt voor deze reactie.

Ik was aan het wachten op de beschikbaarheid van de 650Ti. Nu ik op de hoogte ben van de gunstige prijs van deze kaart is mijn mening veranderd. Ik zal de RoyalQueen versie bestellen.

Even een idee van het verschil volgens Toms Hardware (http://tpucdn.com/reviews...n/images/perfrel_1920.gif). Dat zegt natuurlijk nog steeds niet heel veel.

De prijs is wat lager omdat deze 7850 t.o.v. het referentiemodel 1GB in plaats van 2GB vram heeft. Dat lijkt op resoluties <=1080p niet veel uit te maken volgens de benchmarks. De kaart is ~8% sneller dan de 650Ti.
Club3D zet dag ding agressief in de markt met een dergelijke prijs.

Let wel, wij testen de HD 7850 2GB. Ik zal voor toekomstige reviews een HD 7850 1GB op de kop tikken, maar in deze review gebruiken we dus de HD 7850 2GB als vergelijkingsmateriaal!
Het is een stock HD7850 2GB, op deze resoluties heb je echts aan 2GB hoor. De Royal Queen is iets sneller geclocked etc dan de standaard HD7850. Ik mag daarom ook wel aannemen dat het dan op zijn minst gelijk presteert als de meegenomen HD7850 in deze test.

Alle GTX 650 TI kaartjes presteren ook iets beter als het reference model zoals je kan zien en bij AMD zal het niet anders zijn.
Is er een reden dat de HD7850 1GB van VTX3D word vermeden? Op het feit dat hij er niet uit ziet na? :+
Volgens de fabrikant zelf is hij zelfs flink overclocked, maar dit word niet vermeld door tweakers.
Pricewatch: VTX3D HD7850
Link fabrikant

Zat zelf te kijken naar een nieuwe kaart en kwam via de 650ti dankzij alle reacties op de 7850 uit ;)

EDIT: misschien omdat de prijs inclusief verzendkosten toch net iets hoger is. Maar deze kaart is volgens de fabrikant wel standaard overclocked en bied 2 dvi poorten tov de Club 3D royalqueen.

[Reactie gewijzigd door Skeltenaer op 22 oktober 2012 17:50]

Ik vind 4 sterren voor de prestaties nog wel vrij hoog. De prijs veel sterren kan ik me in vinden, maar er zijn natuurlijk vele videokaarten die een stuk sneller zijn dan dezen.

2 of 3 sterren zou dan ook een veel betere indicatie geven.
Het is gebasseerd op prijs/prestatie verhouding he.
Als je deze kaarten voor het dubbele wilt verkopen, krijgen ze gewoon 1/2 sterren. In deze prijsklasse presteren ze prima en dus 4 sterren.

Al vind ik wel dat het een ster te veel is voor prestaties daar de HD7850 beter doet en niet veel meer kost.
Ik vind het jammer dat in deze review niet de HD7770 is opgenomen, deze kan ook prima mee met deze kaarten. Maar ja het gaat meer om onderlinge verschillen aan te duiden lijkt het.
Dat zou nu juist niet het geval moeten zijn, dan had er een apart kopje bij moeten staan, prijs/prestatie verhouding.
Je wil graag zien hoe de prestaties zijn, eigenlijk zou ik eerder het kopje prijs als prijs/prestatie verhouding zien, omdat de prijs beoordeling niet alleen van de prestatie af kan hangen. Prestatie is in de wereld van grafische kaarten iets wat je los kan meten en objectief in zou moeten (in ieder geval kunnen) zijn.
Voor hun prijs presteren de kaarten prima tot goed en daarom krijgen ze deze beoordeling.
En als ik vervolgens bvb een sortering maak op prestaties van videokaarten, van hoog naar beneden gebaseerd op de reviews. Dan komt deze uit de bus als een kaart die hoge prestaties geeft. En dat klopt gewoon niet.

De presaties van deze kaart zijn niet goed. De prijs is dat wel.

Prijs 4 sterren.
Prestaties 2 sterren.
context. je moet altijd alles in context plaatsen. Als jij gaat zoeken en sorteren op prestaties, klik dan ook even door. Op 5 sterren kan je niet veel gaan verdelen en als je uw systeem pakt, dan neemt elke top kaart 5 sterren en blijft elke budget kaart onderaan staan en moet je elk jaar al je sterren gaan herevalueren want dan ga je daar ook nog de topkaarten van enkele jaren terug zien staan.
Leuk idee, maar gezien elke nieuwe generatie in principe sneller is als de oude, komen er elke review sterren bij. Dan zit je binnen de kortste keren aan 10 of 20 sterren, en is het einde zoek.

Dus helaas, alles moet in context, en dus ook prestatie relatief aan de overige kaarten rond die prijs. Voor de absolute prestaties heb je gewoon de resultaten van de benchmarks.
Zet het jaartal van introductie erbij, en dan heb je dat ook zo goed als opgelost.
Had zojuist een 660 gekocht en was al bang dat deze review mij van gedachten ging veranderen, maar gelukkig is deze net niet wat ik zoek.
De benchmarks van 1920x1080 in BF3 is denk ik zodat men ziet, wat de kaart kan op deze settings, ik wil namelijk wel altijd weten hoe de kaarten presteren met die settings.
Op dit moment is de GTX650ti helemaal niet zo'n interresante keuze.
Voor 150euro heb je een HD7850 van Club3D.

Deze doet het een stuk beter dan de Reference HD7850 die ze in de test gebruikt hebben.
Denk dan aan performance, geluidsniveau en stroomverbruik.
Bovendien hebben de ati kaarten de Zero Core Power functie.

Pas als de 650ti een eurotje of 20 zakt word het interresant.
Ik vind dat de GTX 650TI moet concurreren met de HD7770, maar de prijs is te hoog en de gewone GTX 650 is minder als de HD7770.

Ik vind het jammer van nVidia maar de 650 ti is het gewoon weer net niet.
De GTX 660 heeft wel weer een erg goede prijs prestatie verhouding vind ik.

En ik mis bij jou de bronnen.
Waar ik die wel degelijk heb en dus een goede vergelijk maak.

[Reactie gewijzigd door Quad op 16 oktober 2012 17:00]

Fijn dat JIJ 'm hebt, de prijswijzers zeggen toch anders... 140,- is de laagste prijs die je kan vinden en dat is zeker gezien de HD7850 1gb VEEL te duur.
Prijzen liggen gewoon te hoog, weet niet of dat komt door de slechte beschikbaarheid, maar gezien de performance zou deze kaart ~120,- moeten kosten, en dan moet de kaart dus ~10-15% in prijs dalen. En dat zie ik binnen nu en een maand niet gebeuren. Tot die tijd is deze kaart in NL vrij zinloos in mijn ogen.

(En ik gniffel nog steeds behoorlijk; Anderhalf jaar geleden een HD5850 voor 107,- nieuw gekocht en die is zit qua performance boven deze GTX650 Ti en boven de HD6850.)
En boven de hd 7850
Vooral vanwege de stille koeler lijkt de GTX 650 Ti van MSI het aantrekkelijkst. Alleen Asus' koeler is beter, maar die kaart kost gegarandeerd meer dan de MSI
De prijs is nog niet bekend, dus daar is niets over te zeggen. Ik zie immers ook geen sterren voor de prijs in de scorekaart. De gewone GTX 650 Ti van Asus werd juist geroemd om zijn prijs:
De door ons geteste Asus GTX 650 Ti DirectCU II zou ongeveer 140 euro moeten gaan kosten, en dat lijkt ons een goede prijs reviews: GTX 650 Ti: goedkoop gamen
Ondanks kloksnelheden die soms wel tien procent verschillen, presteren de videokaarten dus vrijwel hetzelfde. Voor een koopadvies kijken we daarom naar de prestaties van de koelers en natuurlijk naar de prijzen. De kaart van Club3D is met 142 euro in ieder geval de goedkoopste GTX 650 Ti; de versie van MSI is met 147 euro amper duurder.
En dan krijgt de Club3D 4 sterren voor de prijs en de MSI 5 sterren? Ik snap het niet, of het klopt gewoon niet.

Waar deze kaart (bv. de Club3D) erg geschikt voor is, is een case als de Bitfenix Prodigy (pricewatch: BitFenix Prodigy Wit) . Als je daar nu een gewone videokaart inpropt dan moet je het HDD rack er uit halen. Nu kun je het laten zitten en toch je grafische prestaties opkrikken. De HD7850 modellen zijn toch allemaal net even wat langer.

[Reactie gewijzigd door xboxlivejunk op 16 oktober 2012 15:18]

We kijken niet sec naar de prijs, maar wat je krijgt voor die prijs. Bij MSI krijg je een hogere kloksnelheid en een betere koeler. Reken uit je winst...
De HD 7850 is toch de betere keus voor dit budget
-> pricewatch: Club3D Radeon HD 7850 royalQueen
Deze kaart is goedkoper dus valt niet in het budget van de 7850 royalqueen.
Je kijkt niet wat over 2 maanden goedkoper is maar wat nu het beste is en dat is de 7850 Royal Queen. Natuurlijk zal deze GTX650TI goedkoper worden, maar wanneer? Na verloop van tijd zal deze echt een prima kaart zijn voor niet veeleisende (casual) gamers die niet al te veel geld in hun systeem willen steken.
150 euro vs 140-145 euro? = zelfde budget

je moet dom zijn om op dit moment voor deze kaart te kiezen ipv die hd 7850..
Dat durf ik te betwijfelen, er zijn genoeg mensen die worstelen met de drivers van AMD, waaronder ikzelf. Dat kun je dus niet zomaar feitelijk stellen met alleen de prijs in acht te nemen.
Heb je een HD 7850?
Nee? -> Je kan er niet over oordelen.
Ik heb nog geen enkele grootschalige driver problemen gehoord over de hd7850.. :+
-> daarbij kan deze gtx ook driver problemen hebben? Hij is net uitgekomen..

Er is een reden waarom deze kaart telkens gekozen wordt in de BBG

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 16 oktober 2012 17:41]

Kom op, komt het driver verhaal nu weer ter sprake? Dit soort kaarten koop je over het algemeen voor single gebruik, dus met CF issues heb je sowieso niet te maken. En voor single use is er gewoon niks mis met de AMD drivers. Ik heb beide trouwens gebruikt afgelopen jaren.
Misschien een rare vraag, maar in welke mate is de geheugenbandwijdte nog beperkend? Er 660 zit geloof ik op 192, terwijl er ATI kaarten in die prijsrange op 256 en hoger zitten met minder prestaties en sneller geheugen. Ik heb google al verzocht, maar toch staat hier nergens echt duidelijke taal over...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBSamsung

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013