De mensen die en indicatie willen wat de kaart doet in een langzamer systeem hebben niet goed begrepen hoe de fps in een game tot stand komt. Systemen zijn zelden in balans en je hebt in de praktijk gewoon te maken met een cpu bottleneck of een gpu bottleneck.
Een gtx260 in mijn e-350 voegt synthetic veel toe (zie mijn e350 review), maar in de praktijk heb je er niks aan. Al zet je een GTX680 in dat systeem, die framerate blijft hetzelfde. De toegevoegde waarde van een tragere cpu testen is er dan ook niet. Het hangt namelijk puur van de cpu af in hoeverre de gpu belast wordt en dat verschilt dus per cpu en niet per gpu.
Je kunt een nieuwe kaart nooit testen voor alle beschikbare cpu's. Dit jaar zijn er 26 Ivy Bridge cpu's gelanceerd en dan praat ik alleen over de desktop varianten van Intel! Welke pak je dan? En waarom? Het word tallemaal erg arbitrair.
Daarnaast zal het ook vaak niks opleveren. Als je bijvoorbeeld een setje van €320 pakt (3550k) dan weet ik 100% zeker dat deze kaart de bottleneck is. Dan krijg je dus precies dezelfde framerates als met een cpu van €1000 euro. Het enige verschil is dat op het moment dat je een highend kaart gaat testen je resultaten niet meer representatief zijn. Niemand schiet er dus iets mee op.
Reden dat ze zo testen is dus simpel, er wordt hier een kaart getest en als je kaarten onderling zinnig wilt vergelijken dan moet je alle andere variabelen proberen uit te sluiten. Met een overkill aan cpu power ben je dit dus aan het doen.
Daarnaast wil je ook consistent blijven en kun je door steeds hetzelfde testsysteem te gebruiken beter vergelijken met nog uit te komen kaarten.
Het alternatief is een test publiceren waarbij elke kaart min of meer dezelfde score neerzet. Dat is per definitie een kansloze test want op basis daarvan kun je niets concluderen. Er zijn overigens sites die dit weleens doen. Dan zie je dus een grafiek met 20 keer evenlange balkjes

.
Of een kaart al dan niet overkill is zul je zelf in moeten schatten. Gelukkig is dit tegenwoordig een stuk beter te doen dan vroeger. Je kunt namelijk de gpu load uitlezen met de gratis gpu-z en msi afterburner software. Heb je momenteel <90% gpu load dan heb je een cpu bottleneck. Zit je boven de 90% (met name bij 99% maar niet alles draait altijd even efficient) dan heb je baat bij een snellere gpu.
Hoe je eigen systeem schaalt kun je
zelf testen. Als je 99% gpu load hebt kun je je eigen cpu trager maken tot die load omlaag gaat. Dan weet je meteen hoeveel ruimte JIJ nog hebt. Stel je kunt je cpu 40% trager clocken dan kun je dus in ieder geval een 40% snellere gpu pakken (wiskundig niet helemaal correct maar het is een grove inschatting). Sterker nog je kunt ook gewoon naar je cpu belasting kijken en op basis daarvan een inschatting maken. Zo wordt mijn 2500k@4.0 ghz zelden meer dan 60% belast. Ik zou dus een flink snellere gpu kunnen gebruiken.
Overigens noem je best een paar leuke punten, gelukkig zijn er reviews die inderdaad zo ver gaan.
Voorbeeld TechpowerUp:
-18 games op 4 resoluties (1280, 1680,1920 en 2560)
-2 synthetics
-fan noice
-power consumption
-overclocking
-geagregeerde scores (zowel overall als per resolutie)
http://www.techpowerup.co..._Ti_Power_Edition/28.html
[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 10 oktober 2012 18:33]