Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 150, views: 157.218 •

Conclusie: een showcase

Nokia wilde zijn spierballen weer eens laten zien: de Nokia 808 PureView is het meest indrukwekkende staaltje innovatie dat we dit jaar op de smartphonemarkt hebben gezien. Voor smartphonebegrippen is de camera subliem en de video's zien er goed uit en klinken als een klok. We mogen wel stellen dat deze telefoon het als eerste daadwerkelijk tegen een goede compactcamera kan opnemen.

De grote vraag is echter voor wie Nokia deze telefoon heeft uitgebracht. Wie op zoek is naar een serieuze smartphone met voldoende processorkracht en genoeg apps, kan het toestel beter in de winkel laten liggen. En hoe goed de camera ook is, wie serieus met fotografie aan de slag wil, zal de gevraagde 550 euro beter kunnen besteden.

Wie een gewone telefoon met een buitengewone camera zoekt, en vervolgens niet veel meer wil dan die plaatjes op Facebook zetten of per e-mail te versturen, heeft een goeie aan de 808 PureView. Daarnaast is het bereik goed en het scherm is niets minder dan een doorbraak in amoled-technologie, al is de resolutie dan weer jammerlijk laag.

Ondanks de tekortkomingen laat de 808 wel zien dat camera's in smartphones nog enorm verbeterd kunnen worden. Bovendien toont het toestel dat Nokia nog altijd in staat is om met technologische innovaties te komen. In dat opzicht is het toestel een triomf, maar vanwege diezelfde tekortkomingen blijft de 808 een niche-product.

Het wachten is op Windows Phone-toestellen met PureView-camera's, maar die worden niet voor volgend jaar verwacht. In elk geval hebben de Nokia-fans voorlopig wel weer iets om naar uit te zien.

Pluspunten
+ Uitstekende fotocamera
+ Uitstekende videocamera
+ Uitstekend amoled-scherm

Minpunten
- Duur
- Symbian kan concurrentie niet aan
- Schermresolutie is laag

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 1
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 3

Eindoordeel

Tweakers zegt: voldoende

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deNokia Pureview 808


Reacties (150)

Reactiefilter:-11500145+172+212+31
1 2 3 ... 6
Toch vind ik het jammer dat er niet van die effecten zijn opgenomen, zoals Instagram dat bied. Verder vind ik het ook jammer dat er op deze telefoon Symbian staat, want dat is niet echt een veel gebruikt OS (zoals Android, Windows Phone 7/7.5/ en IOS) dit betekend namelijk dat er weinig apps beschikbaar zijn.
Waarom zou je filters over de foto's willen zien, dit zegt niets over de kwaliteit. Ik heb de review niet gelezen en ben direct door gegaan naar de gallery, maar wow, ik vind de foto's er voor een telefoon fantasttisch uitzien.

Ik zie wel potentie in dergelijke cam-phones, zo heb ik met mijn N95 altijd graag foto's geschoten. Een camera heb je immers niet altijd bij, terwijl je je telefoon zelden thuis laat liggen. dit zorgt ervoor dat je foto's neemt die je normaal niet zou nemen! Fantastische ontwikkeling!
Op de laatste pagina wordt een interessant punt hierover even aangestipt, wie is de doelgroep...

Conclusie daar was dat dit vooral een telefoon is voor mensen die eenvoudig goede foto's op facebook e.d. willen zetten, dan zijn instagram achtige filters juist wel een must, vooral ook omdat veel foto bewerking apps niet beschikbaar zijn voor dit toestel.

Zelf denk ik ook niet dat dit een erg succesvol toestel gaat worden (dik duur toestel met weinig apps maar een goede camera, do the math...). Ik zou deze techniek veel liever in echte compact camera's zien, dan kun je er ook nog eens een mechanische zoom op zetten en waarschijnlijk betere lens e.d.
het mooie van Symbian is dat er al ontzettend veel standaard in zit waardoor je niet voor alle taken een nieuwe app hoeft te downloaden.
True, maar apps die iets bijzonders kunnen zitten er niet standaard in.

Apps zijn vaak geen uitbreiding van functionaliteit, maar het aanbieden van nieuwe diensten.

Dus om te stellen dat er veel al ingebouwd zit is onzin.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 27 juni 2012 09:29]

Nou en? Het is geen smartphone maar een featurephone. Voordeelvan Symbian is ook groot, je krijgt een veel betere baterijduur.

Ik zie voor deze telefoon hele goede toepassingen in het zakelijke bereik. Er zijn best mensen die regelmatig foto's moeten nemen en de kwaliteit waarderen en het erg prettig vinden als daarvoor geen extra apparaat mee hoeven nemen. Die doelgroep past ook bij deze prijsstelling.

Ik vind het jammer dat men het toestel reviewed als iets dat het niet is: een concurrent voor de andere smartphones. Dit is een featurephone. Overrigens als ze de prijs nog eens fors laten zakken is er denk een nog veel grotere markt. Tweakers gaan er van uit dat iedereen maar al die speciale apps wil, maar een hoop mensen stellen die eisen helemaal niet.

Voor mij persoonlijk is een phone nog steeds primair iets om te bellen, de rest vind ik bijzaak waar ik me ook vooral niet mee bezig wil houden. Het schijnt dat mensen nu tot 4 per dag aan het spelen zijn op mobile devices. Voor dat soort gedoe heb ik echt geen tijd. Maar een goede camera in een telefoon kan ik zeker waarderen. Foto's maken is toch vooral het moment pakken. Een bekende beroepsfotografe vertelde dat ze meest foto's maakte met haar iPhone. Waarom? Omdat ze dat ding altijd bij de hand had.

Nokia had er ook WP7 op kunnen zetten, maar dan wordt de batterijduur ook weer stukken korter en dat past niet bij een featurephone, en WP7 is inmiddels met de komst van WP8 net zo dood verklaard als Symbian. Dat is ook geen systeem meer die de echte smartphone gebruiker nog wil hebben.

[Reactie gewijzigd door Magalaan op 27 juni 2012 11:01]

Dat vind ik inderdaad ook erg jammer.

Nokia schijnt met de komst van WP8, ook WP-toestellen te voorzien van deze techniek.
Ik ben inderdaad zeer benieuwd wat dat gaat doen met de accu.
Nokia had er ook WP7 op kunnen zetten, maar dan wordt de batterijduur ook weer stukken korter en dat past niet bij een featurephone, en WP7 is inmiddels met de komst van WP8 net zo dood verklaard als Symbian
.
Je blijft het maar roepen, maar huidige toestellen met 7.5 krijgen een upgrade naar 7.8, welke features van WP8 zullen hebben.
Daarmee is het niet veel anders dan oudere iPhones welke een update van iOS niet kunnen installeren.
WP7.8 en dan is het afgelopen, dan kunnen ze ook ongelijke tegels op hun phone zetten, o wat fijn. Maar iets als unity player zal nooit gaan draaien in en WP7. Daar is dit systeem ook helemaal niet geschikt voor. MS heeft op een slimme manier iedereen weer bij de neus gemomen. Al die mensen dachten dat WP7 het nieuwe systeem van MS was. Zo is ze ook steeds wijsgemaakt.

Mooi niet het was gewoon een stoplap, een opgepoetste versie van WinCE met een 15 jaar oude kernel. Niet alleen was WP7 niet compatible met WM6 (hadden ze geen tijd voor), het blijkt nu ook weer niet compatible met WP8. WP7 is pas 2 jaar uit en al weer afgedankt. De toestellen moesten het met een paar minor upgrades doen en nu is de boel dood. Vergelijk dat eens met Apple die op de drie jaar oud 3GS nog IOS levert.

De Microsoft fans hier spelen zoals gewoonlijk weer mooi weer, maar op het WP7 forum lees je toch verhalen van mensen die zwaar ontgoocheld zijn door deze gang van zaken.

[Reactie gewijzigd door Magalaan op 27 juni 2012 19:32]

Die vergelijking met apple gaat niet helemaal op.
Mijn ipad1 krijgt bijv geen update naar ios 6, qua specs is de ipad 1 een iphone 4 die wel de update krijgt en de 3gs is inferieur aan de ipad.
Wat de logica er achter is weet ik niet, maar enige dat ik kan bedenken is dat apple probeert om me een ipad 3 te laten kopen.
Ik denk niet dat ik ios 6 ga missen, maar apple haalt het hier zelfde trucje uit als microsoft.
Het kan zijn dat de iPad 1 een te laag geheugen heeft tegen over resolutie, de 3gs heeft ook 256 mb ram, maar op 480x320. en de iPhone 4 heeft 512mb
Had ik nog niet aan gedacht! Dat zou best wel eens kunnen. Heeft de gpu shared memory met cpu?
Je kan beter blij zijn dat Microsoft zo transparant erover is. Ik ben het er niet volledig mee eens maar ze zijn wel eerlijk. Dat in tegendeel van de meeste Google Android-device fabrikanten, waarbij het altijd spannend is of je uberhaupt wel een minor update krijgt, laat staan een major update.
De featureset van WP7.8 zijn nog niet helemaal bekend gemaakt dus het is nog lastig daarover een discussie te starten. En dus ook onmogelijk om 7.8 een minor update te noemen, aangezien je totaal nog geen kennis hebt van die featureset.

Wellicht komt er nog een WP7.9 update, je weet het niet en dus kun je moeilijk nog zeggen of de support al stopt en of WP 7.x dood/afgedankt is. Maar dat zeg jij als fervent MS-basher nogal graag.
Vooralsnog niet, wat er komt nog een update, namelijk 7.8 en misschien dus nog meer.
Mooi niet het was gewoon een stoplap, een opgepoetste versie van WinCE met een 15 jaar oude kernel.
Wat is je punt? De kernel doet zijn werk, al is ie 100 jaar oud zolang hij werkt is er toch geen probleem?
Vergelijk dat eens met Apple die op de drie jaar oud 3GS nog IOS levert.
Vergelijk dat eens met de iPhone 4 die al geen Siri-ondersteuning meer kreeg toen de iPhone 4S uitkwam.
Vergelijk dat eens met al die Android-toestellen die zo lang moesten wachten op een update naar ICS, als ze hem al kregen.
De Microsoft fans hier spelen zoals gewoonlijk weer mooi weer, maar op het WP7 forum lees je toch verhalen van mensen die zwaar ontgoocheld zijn door deze gang van zaken.
De Microsoft-basher speelt zoals gewoonlijk weer de overdreven pessimist met zijn subjectieve meningen en ongegronde beweringen.

Maar goed, ik zal je je hobby van wat alles wat MS is de grond in te trappen niet ontnemen. Neem de ruimte ga gerust los, je hebt de vloer.
.
Ik vind dat je er wat makkelijk tegenaan kijkt. Het is wel een smartphone, anders hadden ze er S40 wel in verwerkt. De kans dat die terugkomen voor reparatie is kleiner omdat mensen er niets aan kunnen verpesten. Toch kiezen ze voor Symbian. Dan mag je best de kritiek hebben dat het een dood verklaard platform is. Zat mensen zullen immers wel de verwachting hebben dat ze er vanalles mee kunnen wat in de OVI-store, of hoe dat tegenwoordig ook heet, nooit zullen terugvinden.

Anderen, die specifieke zaken gebruiken die Symbian wel kan en andere platforms niet profiteren juist wel van die Smartphone-kwaliteiten.

Nokia had hier overigens geen WP7 op kunnen zetten, omdat in WP7 geen mogelijkheden zitten om dergelijke technologie te ondersteunen. In WP8 komt dat wel, maar daar hebben ze wel mensen speciaal voor moeten aantrekken om dat te kunnen.

Ik vraag me af waarom de mensen die achter de Symbian-ondersteuning dit niet voor WP8 konden inbouwen...

Tevens vraag ik me af of het echt zo lastig is om Symbian hogere resoluties te laten ondersteunen.
Magalaan geeft aan dat de vergelijking met een smartphone niet helemaal terecht is en daarin ben ik het zeker met hem eens.
De ironie, het eerste echte smartphone OS wordt dood verklaard, door het geen smartphone te noemen 8)7 . Omdat er te weinig apps voor zijn, wil nog niet zeggen dat het geen smartphone is IMHO. Is een dumbphone met voldoende apps in eens wel een smartphone dan ??

Maar goed ik snap het punt dat het geen "volwaardige OS" is. Alhoewel er wel QT applicaties op gedraaid kunnen worten :Y) .
Ik vraag me af waarom de mensen die achter de Symbian-ondersteuning dit niet voor WP8 konden inbouwen...
Ik denk dat dit te maken heeft dat Nokia al langer met deze technologie bezig en meer ervaring heeft om de verschillende drivers en hardware te combineren met Symbian. Dat het ong. een jaar duurt voordat er een WP variant van komt, geeft al aan dat het geen eenvoudige technologie is. Daarnaast is WP voor Nokia werknemers complexer en meer gesloten natuurlijk.

Ik zelf vind het nog steeds jammer dat Nokia die stomme deal heeft gemaakt met Microsoft. Ze konden beter ook gewoon Android phones maken. Vooral nu MS ook aangekondigt heeft eigen WP 8 toestellen te maken.
De ironie, het eerste echte smartphone OS wordt dood verklaard, door het geen smartphone te noemen . Omdat er te weinig apps voor zijn, wil nog niet zeggen dat het geen smartphone is IMHO. Is een dumbphone met voldoende apps in eens wel een smartphone dan ??
Daar heb je natuurlijk een punt, wellicht een less smartphone dan de huidige smartphones.

Volgens mij heeft Microsoft nergens aangekondigd dat ze zelf toestellen gaan maken.
Alleen tablets, dat is niet hetzelfde lijkt mij.

Nokia had/heeft het moeilijk. Ik weet niet of het een handige keuze is om, net als al die andere fabrikanten, ook toestellen met Android uit te gaan brengen.
Zo onderscheid je je nog minder van de concurrentie.
Of het ze uiteindelijk uit de problemen gaat helpen is nog maar de vraag uiteraard, maar Android niet perse de betere keuze in deze.

Overigens komt WP8 in het derde kwartaal uit en is er al een versie naar de verschillende fabrikanten verstuurd. Ik vermoed dat voor het einde van het jaar er al WP8 toestellen op de markt zullen gaan komen. Dat is wel wat sneller dan een jaar.
Ik denk dat dit te maken heeft dat Nokia al langer met deze technologie bezig en meer ervaring heeft om de verschillende drivers en hardware te combineren met Symbian. Dat het ong. een jaar duurt voordat er een WP variant van komt, geeft al aan dat het geen eenvoudige technologie is. Daarnaast is WP voor Nokia werknemers complexer en meer gesloten natuurlijk.

Ik zelf vind het nog steeds jammer dat Nokia die stomme deal heeft gemaakt met Microsoft. Ze konden beter ook gewoon Android phones maken. Vooral nu MS ook aangekondigt heeft eigen WP 8 toestellen te maken.
Ik denk dat het komt omdat WP7 heel erg specifiek is voor wat betreft de hardware: CPU en GPU specificaties zijn bijna tot op typenummer beschreven. De PureViewtechnologie maakt bijvoorbeeld gebruik van een extra beeldbewerkingschip. WP8 zal fabrikanten meer vrijheid bieden, dus daar zal deze technologie mogelijk wel in te integreren zijn. Maar WP8 is nog niet uit; dat komt pas in het najaar.

Ik ben het deels wel met je eens voor wat betreft de keuze voor platform. De PureView 808 op Android met een moderne ARM-processor (Tegra 3) en een scherm met hogere resolutie zou een gigantische verkoophit zijn geweest. Het staat echter te bezien hoe Windows 8 / WP8 het in de markt gaan doen. Ik vermoed dat het platform best wel zal gaan groeien in de loop van 2013.

In ieder geval had Nokia anders om moeten gaan met Symbian telefoons: ze hadden het kunnen handhaven voor een ander marktsegment, zodat app-ontwikkelaars er in waren blijven investeren. Maar onder die voorwaarden had Microsoft natuurlijk nooit ingestemd met het betalen van miljarden voor het maken van WP7 telefoons.
Dat is onjuist. MS gaat geen eigen toestellen maken.
True, maar apps die iets bijzonders kunnen zitten er niet standaard in.

Apps zijn vaak geen uitbreiding van functionaliteit, maar het aanbieden van nieuwe diensten.

Dus om te stellen dat er veel al ingebouwd zit is onzin.
Er zijn wel degelijk bruikbare apps beschikbaar voor

NU.nl,
de Telegraaf,
de NS Reisplanner
Buienradar
VI
NOS app en teletekst

http://store.ovi.com/search?q=NS#/applications?categoryId=18

Angry Birds
http://store.ovi.com/cont...ce=recommended&pos=10

om er maar een paar te noemen.
WTF is dat toch met dat Instagram :? Instagram verkracht juist je mooie foto's met die achterlijke filters..
Oke, je taalgebruik is wat slecht.... Maar je hebt wel gelijk!

Een mooie foto maak je op het moment, en niet door hem achteraf te bewerken. Ook al kan dat een foto nog mooier maken. Maar een slecht gemaakte foto maak je niet meer mooi!
Och, over het maken van een mooie foto op het moment kan je interessante discussie over hebben met mensen die nog in DOKA's met chemicaliën hun foto's ontwikkelden.
De kleur correcties, mate van belichting en zelfs compositie waren nog grotendeels aan te passen achteraf. Niet veel anders dan je in iets als Lightroom met RAW kan doen.

Verder ben ik het wel met je eens dat je een foto in de eerste instantie moet kloppen qua compositie en belichting. Je kan hoogstends wegsnijden, maar niet toevoegen. Je kan belichting compenseren, maar niet teveel. En bewogen is bewogen. Daar kan niks tegenop.

Instagram filters zijn leuke gimmicks om vlak belichte foto's er nog leuk uit te laten zien. Maar dat maakt ze niet perse goed.
Afhankelijk wat de definitie is van een mooie foto:
http://www.youtube.com/watch?v=nBw589H2XwI
Dit is niet een concept telefoon, maar een proof of concept! Uit de review maak je op dat het Nokia echt gelukt is om een telefoon te maken met een goede camera. Waarmee je je compact camera de deur uit kan doen. Dat kan tot op heden met nog geen enkele smartphone.

Het had twee kanten op kunnen gaan, het is een succes, of het is een mislukking. Nu is het een succes, maar helaas op een achterhaald OS.

Als het een mislukking was geweest... so what, OS is ook al achterhaald.

Als het echter een mislukking was geworden op Windows Phone... Dan komt Windows Phone ook direct in de negatieve publiciteit! En dat kan nog Nokia, nog Microsoft gebruiken.
De telefoon is gewaagd en gedurfd.. en ik hoop dat Nokia hier weer een keerpunt weet te maken en weer terrein weet te veroveren op de markt. Vroegâh brachten ze (voor die momenten toen) echt innovatieve telefoons uit. Met deze PureView 808 hebben ze bewezen dat ze het nog niet verleerd hebben. Jammer dat de N900 en de N9 geen opvolger hebben gekregen, want dat OS was fantastisch! En ik benieuwd naar de 808-variant in Windows Phone. :)

En dat het OS achterhaald is kan je beter een mening noemen dan het als feit neer te kwakken. Fantastisch OS vind ik het, en me Nokia E7 (met Symbian Belle) is sinds aanschaf al superstabiel.. geen foutmeldingen (1x soort van, de batterij was binnen een uur leeg, that's it) ... niks, en er is niks dat ik mis.
Jammer dat ze Symbian laten vallen ipv. het te optimaliseren.

[Reactie gewijzigd door GS88 op 27 juni 2012 09:49]

Dit is niet een concept telefoon, maar een proof of concept! Uit de review maak je op dat het Nokia echt gelukt is om een telefoon te maken met een goede camera. Waarmee je je compact camera de deur uit kan doen. Dat kan tot op heden met nog geen enkele smartphone.
Ik vind het anders inderdaad de beste cameraphone maar tussen andere camera's vindt ik hem helemaal niet echt goed ofso... Ik zou mijn compact camera dus helemaal niet weg kunnen doen als ik deze telefon zou kopen!
Hoezo is Symbian niet veel gebruikt? Volgens mij is Nokia nog steeds één van de grootste en merendeel van hun telefoons hebben Symbian staan.

Waarom zou je Instagram willen? Die app is echt wel te overhyped, alsof Instagram de eerste foto app was met retro looks. Zo had je Lomo en Camera360 met zelfs meerdere effecten.
Niet veel gebruikt in telefoons van 550 euro in ieder geval, en dat is waar we het nu over hebben. Dat het nog wel staat op wat crappy toestellen die gratis bij je pre-pay sim zitten verbaast mij niets maar als ik zo veel geld uitgeef aan een telefoon wil ik hem ook echt voor alles kunnen gebruiken en daar heb je in dit tijdperk gewoon een grote app store voor nodig (iOS/Android/WP dus).

En verder over dat Instagram, dat is daar direct een mooi voorbeeld van. Jij kan het dan wel onzin vinden maar kijk eens om je heen hoe veel mensen zich er wel mee kunnen vermaken. Uiteraard is deze app, net als heel veel anderen, weer niet beschikbaar in de Symbian app store. Deze telefoon is hierdoor enorm achterhaald en dit is ook niet erg verassend voor een bedrijf als Nokia, wat de laatste paar jaren enorm achter de feiten aanloopt en totaal niet lijkt te snappen waar ze mee bezig zijn, maar jammer blijft het wel.
Symbian heeft misschien minder apps ter beschikking, maar de noodzakelijke apps zijn er gewoon! En Instagram is gewoon een belediging voor fotografie, mensen denken mooie foto's te maken maar ze maken lelijke foto's de enigszins goed uitzien dmv van een simpele filter.

En je lijkt even te vergeten dat symbian een paar jaar terug nog een groot OS was op de smartphone markt. En het is dus geen featurephone zoals Magalaan ons wilt laten geloven. Dit is gewoon een smartphone met een wat verouderd OS (al werkt het vernieuwender als iOS ;) )

[Reactie gewijzigd door triflip op 27 juni 2012 13:02]

Toch vind ik het jammer dat er niet van die effecten zijn opgenomen, zoals Instagram dat bied. Verder vind ik het ook jammer dat er op deze telefoon Symbian staat, want dat is niet echt een veel gebruikt OS (zoals Android, Windows Phone 7/7.5/ en IOS) dit betekend namelijk dat er weinig apps beschikbaar zijn.
[meme]
Buys 38MP-camera, puts antique filter over all photos
[/]

:P

[Reactie gewijzigd door Fire69 op 27 juni 2012 14:13]

tot twee jaar geleden had niemand van de term app gehoord...
Het merendeel van de mensen weet vandaag de dag nog niet eens dat het een afkorting is.
Soms is er bij vernieuwing iets nieuws nodig en niet dat er iets wordt gebruikt wat al ''main stream'' is.
Het is goed om te zien dat Nokia nog met een goede innovatie kan komen, al betwijfel ik of het echt aan gaat slaan. Voor mij persoonlijk is het niks, ik heb een goede compact en spiegelreflexcamera.

Daarnaast zullen er niet veel apps zijn / komen voor dit toestel denk ik. Al met al is het voor mij meer een compact camera waar je mee kunt bellen.
The Verge vatte het mooi samen; een dood OS, weinig spannends en kwalitatief niet heel veel soeps, alleen de camera is geweldig. Conclusie; een mooi apparaat om mee te nemen samen met je smartphone. :) Een traditionele telefoon voor Nokia dus, 1 iets wat excelleert wat niet meer een strategie van deze tijd is.
Waarom zou je hem samen met je smartphone willen nemen? Puur om de camera en daar 600 euro voor neerlappen? Lijkt me iets overdreven!
Dat is dan ook de mop he. Ze geven aan dat dat het enige is waar ze het nog uberhaupt voor zouden willen.
Voor een dood os leeft het nog zeker en Pureview slacht alle camera telefoons af!
Ja en daar zit de consument echt op te wachten, geen apps zoals op de andere telefoons, een OS wat EOL is, maar wel een camera die super goed is. Voor 5 a 600 Euro weet ik wel wat beters aan te schaffen. Moet je dit overigens zien: Pixel-testje Verrassend hoor.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 27 juni 2012 10:33]

hier vind je practige fot's met de Nokia gemaakt: http://www.flickr.com/groups/808pureview/
Hij maakt mooie foto's, alleen voegen die extra pixels nauwelijks wat toe, dat is het punt.
Dit word de laatste leuke telefoon met Symbian, ik persoonlijk vind dit veel fijner werken dan iPhone ( waar alles standaard is en weinig is in te stellen ) en android ( wat het meest kale besturingssysteem ooit is, je hebt overal 3rd party apps voor nodig ).
verder zijn Nokia Maps geweldig, houden ze zich aan de standaarden ( voor laden, video streamen en geheugenkaartjes ). nee dat er Symbian opstaat is voor mij alles behalve een nadeel.
Idem voor mij. Nog 1x Symbian. Maar ik wacht nog wel even met aanschaffen. Mijn N8 doet het al ruim anderhalf jaar prima en 550- euro vind echt te veel van het goede.
Idem hier. Mijn N8 kan ik niet missen en dit is een super opvolger! Nu even wachten tot de eersten op mp komen.
Ik snap het commentaar niet over de resolutie van scherm. Ik heb nu de N8 en ik heb heb hele goeie ogen en kan echt geen pixels tellen! Ik zie de meerwaarde niet van een hogere resolutie op een 4 inch scherm.

[Reactie gewijzigd door dotternetta op 27 juni 2012 12:35]

Nou, op een iPhone4 zie je bijv. wel kleinere tekst veel beter. Gewoon op een bepaald niveau leesbaar zonder dat je hoeft in te zoomen. Verder zou je bijv. ook meer icoontjes op het scherm kwijt kunnen. Zijn zomaar twee voordelen die ik erg zou kunnen waarderen. Een smartphone is immers in grote mate ook een internettelefoon.
Ik heb eigenlijk hetzelfde gevoel. De privacyvoorwaarden zijn naar mijn weten ook gewoon zoals je kan verwachten, itt iOS, Android en WP7.

Erg jammer dat ze er niet op tijd voor gekozen hebben om het door te ontwikkelen en we tegenwoordig met drie feitelijk gemankeerde OS' zitten. Een smartphone hoort een soort van kleine PC te zijn. Niet een pakket van mogelijkheden die door de fabrikant voorgeschoteld worden waarmee bepaald wordt wat ik wel of niet kan doen.
Vooruit, Android laat je vrij, maar je moet wel voor veel zaken die standaard zouden moeten zijn een app installeren, en dan werkt het nog steeds niet zo perfect. Jaren na dato is de enige verbetering die het biedt een mooiere en gebruiksvriendelijker GUI.

Maar goed, voor het gros van de consument is dat wat belangrijk is. De grote zwakte is dat er te weinig apps voor zijn, en dan vooral dat er te veel bekende apps er nooit voor zullen komen. Blijkbaar heeft dit deels te maken met het gemak (of het gebrek daaraan) om voor Symbian te ontwikkelen. Kennelijk was daar niet zomaar verbetering in te brengen.
Duidelijk te merken dat jij geen Belle hebt (gehad/gebruikt). Wat mis je bvb bij Belle? Of wat vindt je teveel?
Ook hier blijf ik bij een supersmartphone zoals de N8/808.
Geen gezeur met losse hdmi/kaart-lees adapters, gewoon volledig werkende bluetooth, super camera en alle apps die ik nodig heb.
instagram vind ik echt geen meerwarde aan foto's gegeven.

Windows Phone biedt relatief ook nog niet zoveel apps aan vergeleken met android of iphone gebruik zelf Windows phone).

Echter lijkt mij de pureview met windows phone 8 een mooie combinatie.

zelf heb ik echter geen 41 mp camera nodig. mijn telefoon camera gebruik ik regelmatig om een foto te maken van een feestje of wat mensenn.

Lijkt mij dat de liefhebbesn van foto grafie toch een spiegel reflex camera kopen en dit toestel achter laten.
100.000 apps wil ik niet echt weinig noemen en vergeleken met Symbian erg veel. Vooral nu je ziet dat banken Windows Phone een stuk serieuzer nemen en met kwalitatieve apps komen.

Ik denk dat dit toestel inderdaad niet veel zal verkopen. Maar een Windows Phone met deze technologie kan juist fotoliefhebbers overtuigen er 1 te nemen.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 27 juni 2012 09:25]

Windows Phone heeft vooral veel nutteloze apps die bijna niets doen. Ik heb 2 maand een Lumia 800 gebruikt, wat een ramp. Heb mij een Nexus aangeschaft en wat een verademing! Nu heb ik tenminste alle Synology apps, Yelo app (telenet tv), Imo, volwaardige Tweakers app, enz... Plus het feit dat ik met m'n Nexus 2 volle dagen doorkom en met m'n Lumia 800 met moeite een dag op een volle lading door kwam.

Nokia is de draad volledig kwijt. Wie koopt er nu een half volwaardige smartphone met een half volwaardige camera.

Kom nou niet af met voor zakelijk gebruik want al m'n zakelijke vrienden gebruiken bepaalde apps die op Symbian niet aanwezig zijn.
Klopt!

Vergelijk dit van WP maar eens:
http://www.windowsphone.com/nl-NL/marketplace

Met dit van Android:
https://play.google.com/store

Kwalitatief zijn de Apps van Android beduidend beter! Vooral de laatste half jaar is het op niveau van iOS. Dat was eerst wel minder.

Op WP marketplace zie je veel probeersel apps. Allemaal van die halve apps die amper iets doen. En echte features hebben ze vaak niet. Komt denk ik ook omdat je van MS niks mag en er te weinig API's zijn die dingen in het OS aanspreken....

iOS heeft het het mooiste voor elkaar met de apps geef ik toe.. Vooral op Tablet gebied.

WP wordt teveel de hemel in geprezen hier op dit forum...
Ik hoop dat Nokia nog iets kan maken van Symbian. Want moet eerlijk zeggen. Heb het vroeger met plezier gebruikt...
Een hele review over pixeltjes O+

Maar zonder dollen; das best een goede camera voor in een telefoon, en ook tegenover een simpele digitale camera houdt hij zich prima. Het is jammer dat Nokia niet meteen een WP toestel uitbrengt met deze cameramogelijkheden want ik denk dat ze daar uiteindelijk meer op kunnen verdienen dan wéér een Symbian toestel.
Ze zijn al 5 jaar bezig met deze ontwikkeling, dus lang voordat MS kwam aankloppen. Vandaar dat het op symbian draait.
en ook tegenover een simpele digitale camera houdt hij zich prima.
Ik vind dat eigenlijk nog meevallen. Het ding heeft een 1/1.2" sensor, dat is veel groter dan bij mijn weten zo'n beetje elke "gewone" digitale camera. Op basis daarvan zou ik verwachten dat hij het beter doet dan "zich prima houden". Zoals de review zegt: van zodra er gezoomd wordt gaat het resultaat naar beneden, evenals van zodra de ISO-waarden omhoog gaan. Dat verwacht ik niet van zo'n grote sensor. Ligt het dan aan de lens? Geen idee.

Kortom: ik was onder de indruk tot ik las dat het om een 1/1.2" sensor ging.
Nouja, een compactcamera heeft nog iets van een optische zoom, wat eigenlijk altijd beter is dan digitale zoom (wat feitelijk gewoon croppen is en dus verlies van kwaliteit betekend, ook bij deze nokia) én er is ongeveer 10 keer meer ruimte voor alle onderdelen.

Als je dat in beschouwing neemt vind ik dat de nokia het helemaal niet slecht doet. Je kunt er ook nog mee bellen en internetten eh, probeer dat eens met een digitale camera ;)
Deze reactie is ook @Relief2009

In dit geval is het geen echte digitale zoom. De oversampling wordt niet meer gebruikt, maar je gaat wel de echte pixels uitlezen zoals vastgelegd. Dit is dus geen klassieke digitale zoom, maar gewoon het volle gebruik van de sensor.

Nu heb ik het nog niet uitgerekend maar ik vermoed dat de pixeldichtheid van de Nokia ruwweg vergelijkbaar is aan de pixeldichtheid van pakweg de Canon.

Op basis van bovenstaand zou ik dan verwachten dat er niet zo'n grote dropoff zou mogen zijn wanneer gezoomd wordt, maar die is er dus wel.
De 808 heeft geen optische zoom. Hierdoor is het resultaat slechter bij meer dan 3x zoomen.
@MatthiasDS: De sensor is behoorlijk groot, maar Nokia heeft dan ook in totaal 41 megapixels daarop gepropt. Daardoor is de pixelgrootte vergelijkbaar met andere cameramodules in smartphones, maar door oversampling/pixel binning is een scherper resultaat te verkrijgen met minder zichtbare ruis.
@MatthiasDS: De sensor is behoorlijk groot, maar Nokia heeft dan ook in totaal 41 megapixels daarop gepropt. Daardoor is de pixelgrootte vergelijkbaar met andere cameramodules in smartphones,
Wel, dat vroeg ik me dus af. Heb je daar cijfers over?

Ik denk alleszins dat 41MP op een 1/1.2" sensor redelijk vergelijkbaar is aan 14MP op een 1/2.3" sensor (zoals in dit geval de SX260HS). Ik dacht dat de pixeldichtheid in andere smartphones toch nog gevoelig hoger lag (of, zoals jij het zegt, de pixels op sensoren in andere smartphones kleiner zijn).

Misschien ben ik ietwat hard en ga ik te kort door de bocht door op basis van pixeldichtheid bepaalde verwachtingen te stellen, want er speelt meer dan alleen pixeldichtheid bij kwaliteit van foto's. Maar toch vind ik het geen overweldigend resultaat.
@MatthiasDS: In de Galaxy S3 wordt volgens Chipworks een 8MP-beeldsensor van Sony gebruikt met een pixel pitch van 1,4 micrometer. Diezelfde cameramodule wordt ook in de iPhone 4s gebruikt.

Het is wel zo dat onder meer Aptina, Sony en Samsung al eerder hun 1.1 micrometer-pixeltechnologie aangekondigd hebben, maar die modules worden bij mijn weten nog niet breed toegepast in huidige smartphones.
Jammer dat er niet wat meer binnenfoto's en avond foto's geschoten zijn. Als deze android had gehad was het een serieuze kanshebber als opvolger voor mijn Desire.
Ik vraag mij eigenlijk af wat een snelle implementatie voor windows in de weg staat?
Ik zou denken dat aangezien alle logica gekend is, ze dit gewoon moeten converteren naar windows phone? Is het een gebrek aan API ondersteuning of iets anders?
de hardware denk ik. Windows is veel zwaarder, heb ik gehoord.
Ligt niet aan Windows PHONE, maar aan het feit dat de hardware niet sterk genoeg is. Pureview heeft een extra core nodig voor alleen het oversampelen.
De 808 gebruikt een aparte speciale cpu/gpu voor het oversampelen van foto's. Gezien huidige Windows Phones single-core zijn, zijn ze niet geschikt. Met WP8 zou de weg vrij moeten zijn naar PureView op Windows Phone.
Mooi toestel en een prima OS. Vraag me wel af waarom de accuduur zo kort is. Het grote voordeel van de vorige generatie toestellen, waaronder de Symbian, is de accuduur. Had dan ook wel gehoopt dat dat terug zou komen bij dit toestel. Misschien dat het nog beter wordt met een nieuwere firmware?
Het verbruik in standby kan wel met een bug te maken hebben, maar dat de accuduur vergeleken met oudere Symbian telefoons minder is zal wel te maken hebben met de camera en volgens mij ook voor een groot deel met de processor. Die ARM11 mag dan misschien traag zijn, 1,3 GHz zijn wel een hoop ticks. Als je weet dat de N8 hetzelfde soort processor aan de helft van de kloksnelheid had, dan weet je dat het verbruik van die processor toch ook ongeveer verdubbeld is.
Daarom is de vergelijking in prestaties van de N8 met de 808 niet helemaal eerlijk. Prestaties als webpagina's laden gaan uiteraard sneller met het dubbele processor vermogen.

Ben zelf ook de bezitter van een N8, maar de benchmark die de frontpage testte liet me wel even schrikken. Dat Symbian FP1 @ 1.3 Ghz zelfs nog 4/5 keer trager is dan de concurrentie is wel echt bedroevend. Had gehoopt er meer uit te halen.

Voor de N8 bezitters; FP1 Lite komt er nog aan binnenkort :)
Probeer Opera eens als browser op je N8, gratis en beter dan de standaard van Nokia
Als hij ¤150,- euro goedkoper was geweest had ik hem gekocht. Ik merk dat ik op mijn Android toestel en shitload aan apps had staan, maar nu heb ik 2 maanden een Blackberry, en het enige wat ik mis is de snelheid van het browsen en het grote scherm.

De mobiele sites worden steeds beter waardoor het hebben van een aparte app voor dingen als mobielbankieren, 9292ov, NS enz. enz. naar mijn mening misschien wel overbodig geworden.
Met het verschil dat de meeste banken geen mobiele website hebben. En een app werkt nou net wat fijner dan een mobiele website. Vooral op touchschermen.
De audio van dit soort reviews mag wel eens bewerkt worden voordat ze geplaatst worden. Er zit namelijk een BAK ruis bij.

De ruis was me eigenlijk nooit eerder opgevallen, maar wil je je omgeving niet lastigvallen en dus gebruik je een headset, dan is het mateloos irritant!

Probeer hier s.v.p. wat mee te doen...
En ik hoorde iemand heel irritant lachen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBDesktops

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013