Inleiding
Toen OS X Lion in juli uitkwam, keken we al uitvoerig naar Apples vernieuwde besturingssysteem, maar de prestaties lieten we links liggen. Ook de nieuwe Airs werden op de pijnbank gelegd, maar enkel met OS X Lion. Aangezien er over niet al te lange tijd zogeheten Ultrabooks verschijnen, besloten we om de eerder geteste 13" Air en de 13" Pro te voorzien van Windows 7, door middel van Apples Bootcamp-software.
Na het draaien van enkele tests viel ons op dat de Air en de Pro sneller leken met Windows 7 dan met OS X Lion. We hebben de beide laptops dan ook onderworpen aan een uitgebreid aantal tests om een idee te krijgen van het prestatieverschil tussen de beide besturingssystemen. We keken zowel naar de cpu- als de gpu-prestaties en hoe zuinig beide OS-en omspringen met de accu./i/1313153404.jpeg?f=imagenormal)
Showdown: synthetische benchmarks
Veel programma's voor Windows zijn niet verkrijgbaar voor OS X en vice versa. Er is echter wel degelijk een aantal populaire programma's die voor beide besturingssystemen verkrijgbaar zijn. Op synthetisch gebied zijn er Geekbench en Cinebench, waarmee we dan ook beginnen. Ter illustratie nemen we ook twee normale Windows-laptops mee, met zowel een dual- als een quadcore.
In Geekbench, dat puur de cpu en het werkgeheugen test, presteren de Macbooks beter als OS X gebruikt wordt. Als we wat dieper in de materie duiken, zien we dat de Macbooks in Windows 7 beter presteren tijdens Integer operations, maar dat wordt tenietgedaan door de betere floating point operations in OS X.
Bij de Memory- en Stream-onderdelen zien we een vergelijkbare verhouding. In het Memory-gedeelte zijn de MacBooks in OS X sneller, terwijl het Stream-gedeelte sneller is in Windows 7.
In de test waarin Cinebench alle cores aanspreekt om een beeld te renderen, zijn de verschillen nihil. Het lijkt erop dat de test in OS X sneller verloopt, maar de verschillen zijn te klein om er een harde conclusie aan te kunnen verbinden.
In de singlecore-test zijn de Macbooks weer het snelste in Windows 7 en nu zijn de verschillen percentueel gezien al iets groter geworden. Mogelijk klokken de processors in Windows 7 iets hoger over dankzij Intels Turbo-modus.
Showdown: real-world-benchmarks
De synthetische benchmarks geven geen gelijkluidend beeld. Zo scoren de Macbooks in OS X hoger in Geekbench, maar in subcategorieën scoren ze juist lager. Hetzelfde geldt voor Cinebench, waarin de single-coreprestaties in Windows hoger liggen, terwijl de multicoretest de voorkeur geeft aan OS X. Realworld-benchmarks moeten dan ook uitsluitsel geven.
Windows 7 is aanzienlijk sneller dan OS X als het aankomt op Photoshop. Het verschil is bij beide Macbooks 15 procent.
In Photoshop Lightroom zijn de verschillen kleiner, maar nog steeds aanwezig.
In Premiere wordt het verschil weer groter, zo groot zelfs dat de 13"-Air in Windows 7 sneller is dan de 13"-Pro in OS X. Relatief bedraagt het verschil tussen OS X en Windows 7 ruim 20 procent.
HandBrake is weer andere koek, aangezien het nu OS X is dat het voortouw neemt. Het verschil bedraagt ongeveer 13 procent.
Speciaal voor deze review hebben we ons ertoe gezet om iTunes te installeren, om een aantal mp3's te converteren naar Apples aac-formaat. Opnieuw gaat dit sneller in OS X. De verschillen bedragen maar liefst 30 procent.
Gpu-prestaties
Behalve naar de cpu-prestaties, keken we ook naar die van de gpu. Daarvoor gebruikten we eerst de synthetische benchmark in Cinebench 11.5, om daarna de resultaten te verifiëren in Starcraft 2. OS X staat erom bekend dat spellen iets langzamer draaien dan in Windows 7.
Let wel dat er in Windows met Fraps gemeten kan worden, wat redelijk betrouwbare resultaten oplevert. In OS X is er wel een fps-teller, maar die moet op het oog bijgehouden worden, om zo veel mogelijk waarden te noteren.
De MacBooks lijken in OS X iets sneller te zijn dan in Windows 7 als het aankomt op het draaien van OpenGL-code.
De eerste benchmark is in het voordeel van OS X, maar het verschil is erg klein en zou goed een meetfout kunnen zijn.
Met de medium-settings is OS X ook iets sneller, maar de verschillen blijven marginaal.
Ook op 1440x900 beeldpunten, met de MacBook Air, liggen de twee besturingssystemen dicht bij elkaar.
In Windows 7 lijkt er een klein verschil te ontstaan, maar tot nog toe durven we er geen harde conclusies aan te verbinden. Het testen van meer spellen zou uitsluitsel kunnen geven.
Boottijd & Accuduur
Boottijd
We meten de boottijd vanaf het moment dat de startknop in wordt gedrukt, tot het moment dat de desktop geladen en bruikbaar is. De boottijd is bij Windows 7 een stuk langer dan bij OS X. De 13"-Pro, met een traditionele hdd, verliest relatief weinig tijd. De Air, die over een ssd beschikt, doet er echter drie keer zo lang over om naar Windows 7 te booten dan naar OS X. De 13"-Pro 2,3GHz, die we zelf met een ssd hebben uitgerust, laat zien dat er amper verschil zit tussen de Pro en de Air.
De video dient enkel ter illustratie van het verschil in boottijd tussen Windows 7 en OS XAccuduur
Behalve de boottijd kijken we ook naar de accuduur van de MacBooks in zowel OS X als Windows 7. In beide OS-en wordt de helderheid van het scherm op 50 procent ingesteld en staan energiebesparende functies overwegend aan. In OS X is de mogelijkheid om de accu-setttings aan te passen echter nauwelijks aanwezig.
De accuduur neemt in Windows 7 met ongeveer een half uur af, dat is significant, maar niet heel erg veel.
Conclusie
Onze aanvankelijke indruk was dat Windows 7 sneller is dan OS X op de MacBook Air, maar dat blijkt behoorlijk afhankelijk te zijn van de software die wordt gebruikt. OS X en Windows 7 vertonen wel degelijk verschillen in prestaties, maar het gaat over en weer. De synthetische benchmarks leken enigszins de voorkeur te geven aan OS X, maar de real-world-benchmarks geven een ander beeld.
De ene keer is een applicatie in Windows 7 sneller, de andere keer wint OS X. Adobe lijkt meer tijd te steken in het optimaliseren van zijn code voor Windows 7, terwijl Apple uiteraard meer prioriteit geeft aan iTunes voor OS X. HandBrake, dat in eerste instantie voor OS X werd ontwikkeld, doorstond de overzet naar Windows ook niet vlekkeloos en presteert daar dan ook minder goed. Starcraft 2 lijkt zich er weinig van aan te trekken op welk besturingssysteem het wordt gedraaid. Dat betekent nog niet dat dit van alle games kan worden gezegd, maar het is een teken dat een spel in OS X net zo goed draait als in Windows 7. Misschien is het nog opmerkelijker dat OpenGL net zo efficiënt is als DirectX.
Tot zover bespraken we puur de prestaties, maar of het ene besturingssysteem nou productiever is dan het andere, kunnen we niet zeggen. Zo zijn er collega's die zweren dat Premiere Pro prettiger werkt in OS X dan in Windows 7 en daardoor uiteindelijk sneller is, en dat terwijl een timeline in Windows 7 bijna een kwart sneller kan worden gecodeerd.