Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 130, views: 121.777 •

Slot

De documenten bevestigen wat we eigenlijk al wisten: Microsoft is met Windows Phone 7 een geheel nieuwe weg ingeslagen. De softwaregigant uit Redmond wil alles - van de hardware en de updates tot en met de ontwikkeling van applicaties - zo veel mogelijk in eigen hand houden. Dat moet zorgen voor snelle updates, een soepel werkende interface en kwaliteitsapplicaties. De invloed van providers, fabrikanten en gebruikers wordt daartoe ingeperkt.

Providers en fabrikanten mogen weliswaar het nodige aanpassen aan Windows Phone 7, maar daar zitten weinig schokkende zaken bij: het vervangen van Microsofts zoekmachine in de browser is wellicht de opvallendste. Die beslissing zal ongetwijfeld zijn genomen onder druk van providers die een deal hebben met een ander zoekbedrijf. De Amerikaanse provider AT&T heeft bijvoorbeeld een deal met Yahoo, net als toestelfabrikant Motorola.

Verder valt het op dat processen tot 1GB aan virtueel geheugen toebedeeld krijgen: dat is niet alleen veel meer dan de 32MB in Windows Mobile 6, het is naar vrijwel alle maatstaven veel. Deze ontwerpkeuze wijst erop dat Windows Phone 7 is ontworpen als een OS voor de lange termijn; Microsoft houdt duidelijk rekening met een flinke groei van de hoeveelheid virtueel geheugen die applicaties te zijner tijd zouden kunnen willen gebruiken.

Microsoft mag dan met opzet de rol van underdog innemen, achter de schermen wordt duidelijk hard gewerkt om van Windows Phone 7 een marktleider te maken. Het bedrijf neemt daarmee een grote gok, en alleen de tijd zal leren of die gok goed uitpakt.

Windows Phone 7


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (130)

Reactiefilter:-11300123+168+23+30
de illustratie van een telefoon die micrsoft altijd gebruikt.
zou die ook echt uitkomen want ik vind het best een mooi telefoontje.
Het model bestaat echt ja. De kans is niet onbestaande dat je ze ooit in de winkel ziet.

[Reactie gewijzigd door boe2 op 19 april 2010 09:09]

http://www.watbenjedan.tk/ is leuker }:O

Maar ontopic, ligt het aan mij of zie ik niet echt het voordeel van Phone7 tov Android? Tis allemaal leuk en aardig maar MS laat je niks meer aanpassen.. Blijft er dan niks meer over waar je als user nog wat te vertellen hebt (op Android na)? :(
Natuurlijk zullen er nog genoeg dingen aan te passen zijn. Ik vind het wel fijn als er een kwaliteit controle komt voor applicaties, met name voor mensen die wat minder goed zijn in mobiele telefoon configureren.

Op het moment ben ik een tevreden WinMo 6.5.3 gebruiker (met Sense 2.5), maar ik kan niet wachten op WP7!! Met name de Zune software lijkt mij helemaal te gek, omdat ik mijn telefoon ook gebruik als MP3 speler voor onderweg.

De desktop software van Zune heb ik al een beetje mogen ontdekken. Ik heb nog geen apparaten die compatible zijn hiermee, maar van hetgeen wat ik heb mogen proeven lijkt het mij stukken beter dan Windows Media Player.
Waarom zijn er steeds van die mensen die andere mensen weer op hun spelfouten wijzen. Ga dan naar http://www.hetbegintmettaal.nl/ daar zijn genoeg mensen die het leuk vinden om met taal te werken.
Hier op deze site komen we bij elkaar als tweakers, voor de elektronica, etc. Alleen lijkt het alsof jullie hier alleen komen om andere mensen op hun taalfouten te wijzen. Daar is het hier niet voor bedoeld!

Dit was weer mijn pleidooi, ik denk dat vele het met mij eens zijn.
Waarschijnlijk zitten in dit stukje tekst genoeg taal- en stijlfouten, om het maar even in het vernederlandst Engels te zeggen: "Ik zuig in Nederlands".

Trip.X

[Reactie gewijzigd door eXtink op 19 april 2010 22:03]

Ik ben het niet helemaal met je eens. Een spelfout hier of daar is niet zo erg, maar het is wel enigzins storend dat veel mensen niet eens een klein beetje moeite doen om correct Nederlands te schrijven.

En gelukkig ben ik niet de enige die dat vindt.
offtopic:
Same here. Mensen die consequent onmogelijke en niet bestaande taalconstructies gebruiken, mensen die interpunctie en/of hoofdletters volledig verwaarlozen en mensen die afkoritngen gebruiken waar ze iets heel anders bedoelen (ivm betekent `in verband met', niet `in verhouding tot') maken het lezen van reacties een onplezierige bezigheid. Het is alleen jammer dat er geen eevoudige methode is om "off the record" te reageren op dit soort misstanden.
Prima om kritisch te zijn op spel- en taalfouten maar maak ze dan zelf ook niet.
offtopic:
Je mag best krietiek leveren op de fouten van iemand anders, zonder zelf perfect te zijn. Als je nooit iemand iets mag leren omdat je zelf niet alwetend bent zal nooit iemand iets leren.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 21 april 2010 16:49]

Meen je dat? |:(
Ik vind
Prima om kritisch te zijn op spel- en taalfouten maar maak ze dan zelf ook niet.
Sorry, bovenstaande critici: "vindt" is correct, want het hoort bij het onderwerp "de enige".
"Ik" is het onderwerp bij "ben".
Confidential documents, uitgelekte informatie..
Ik zeg: Twikileaks! :+
Het zou best kunnen dat dit een hardware telefoon is die developers tzt kunnen bestellen bij microsoft. Ik heb in de tijd van windows mobile 2003 een developer phone van MS gewonnen, geheel microsoft branded waarmee verder niet gebeld kon worden maar wel veel "emulatie" in zat zoals sms ontvangen, en simkaart beheer.

Persoonlijk zou ik dit toestel ook wel willen hebben, maar grote kans dat HTC straks met een nog mooier pareltje komt :D

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 19 april 2010 11:17]

Ja ik heb er al mee gespeeld, leuk toestel hoor. Ligt degelijk in de hand.
Idd, ik hoopte toen bekend werd dat MS een mobiel op de markt ging brengen dat dit hem was. Ik vind hem persoonlijk, mede door iPhone-design-moeheid, mooier dan de iPhone.
Ik ben benieuwd naar snelheden en grafische prestaties (ja, natuurlijk hangt dit af van de hardware, maar ook grotendeels van het OS). En met snelheid bedoel ik ook het navigeren van de ene functie/applicatie naar de andere. Als deze beide in orde zijn dan lijkt het erop dat Microsoft een behoorlijk OS neerzet.
Idd maar vooral ook hoelang het snel blijft....

Ik was heel positief toen ik het verhaal aan het lezen was maar de volgende zin heeft het iets minder positief gemaakt :(
Deze zaken zijn allemaal met vrij eenvoudige aanpassingen in het register te regelen.
Het is natuurlijk alleen de bedoeling dat leveranciers en tweakers zich met het register bezig houden. Voor de standaard gebruiker zal het echt niet nodig zijn...
Vind je ? Ik moet het nog zien. MS heeft zich de kritiek op de inconsistente interface heel behoorlijk aangetrokken en dit aangepast maar eigen GUI's zoals die van HTC behoren nu waarschijnlijk grotendeels tot het verleden en de vraag is of MS zelf iets beter heeft neergezet.

Hetzelfde voor het filesystem. Natuurlijk los je een hoop problemen op maar je haalt ook de gebruikerservaring deels weg als je werken met geheugenkaarten onmogelijk gaat maken.

De vraag is wat de consument meer gaat waarderen.
Grote updates worden verspreid via Zune-software op de pc, waarvoor de telefoon uiteraard aan de pc moet worden gekoppeld.
Eén van de mindere kanten van de iPhone is het updaten via iTunes en Microsoft neemt dit gewoon over..

Het mooie aan WM6.x.x was dat je kon updaten zonder dat je extra software moest gebruiken, jammer! Ben wel benieuwd naar het eind resultaat :) .

[Reactie gewijzigd door Vectrox op 19 april 2010 09:12]

Mwa, ik vraag me dan af hoe het anders moest. Nokia gebruikt ook hun eigen (nogal onvriendelijke, als je het mij vraagt) software, zo ook met vele andere fabrikanten (Samsung ook als ik me niet vergis).

En aangezien ik al een trouwe gebruiker ben van de Zune, tesamen met de Zune software kan ik met volle 100% zeggen, dat het een heerlijk programma is. Gewoon alles overzichtelijk, enzovoort :)
Dus veel problemen zal dat niet leveren. Waarschijnlijk gebruiken ze het dus ook om muziek te syncen, aangezien de Zune software er gewoon op draait als mediaspeler.
Gewoon over the air, zoals Android dat doet. :)
Ik weet niet precies wat de Zune software op WP7 allemaal gaat ondersteunen, maar iTunes is bij de iPhone tegelijkertijd om je apps en settings etc. te syncen, om je muziek/filmps/ebooks library te updaten en voor firmware update & restore. Eigenlijk alleen het eerste zou ik over-the-air willen doen, want 20+GB muziek over mijn WiFi versturen zie ik niet zo zitten, en een firmware update of restore al helemaal niet, dan wil ik gewoon de meest betrouwbare verbinding gebruiken en dat is een kabeltje.

Ik zie zelf het probleem niet met 1 applicatie om je telefoon te beheren, en ik zie ook het probleem met iTunes niet, volgens mij werkt het vrij prima. Als de Zune software net zo werkt is er niks op tegen om het zo te doen lijkt me.
en een firmware update of restore al helemaal niet, dan wil ik gewoon de meest betrouwbare verbinding gebruiken en dat is een kabeltje.
Daar zijn checksums voor uitgevonden. Hij zal dus nooit flashen als het bestand corrupt is. Downloaden over 3G is dus geen enkel probleem.
En gebruikers va macos/linux dan? Kijk itunes draait (schijnt) geweldig op een mac maar elke andere pc zuigt het naar mijn mening, dat zelfde maar dan omgekeerd kan nog wel is voor deze software gaan gelden!
Valt wel mee hoor, iTunes is gewoon iTunes, ook op de mac ;)

Maar inderdaad ik hoop ook dat ze het een beetje mac-compatible maken, want ik vind dit op de een of andere manier toch mooier dan de iPhone, dus ikke wil!
Valt wel mee hoor, iTunes is gewoon iTunes, ook op de mac ;)
En jij hebt daar ervinag mee dan? Zo te lezen niet, want dan had je wel geweten dat iTunes op het Windows-platform gewoon ruk draaid. Hier op T.net zijn genoeg mensen die dat bevestigen, waaronder ik dus. Ik gebruik het alleen als ik een filmpje op mijn iPod wil zetten, wat spijtig genoeg niet (goed?) gaat met MediaMonkey.
Maar inderdaad ik hoop ook dat ze het een beetje mac-compatible maken, want ik vind dit op de een of andere manier toch mooier dan de iPhone, dus ikke wil!
Tja, dat zal mij ook benieuwen, als ik zoek op ActiveSync en Mac Os dan krijg ik geen MS resultaten terug, dus ik denk niet dat dat veranderd, al is het standpunt van MS tegenwoordig wel anders geloof ik tov de concurrentie. :)

[Reactie gewijzigd door CptChaos op 19 april 2010 12:07]

Ik vind het wel een beetje overdreven... Ik beheer mijn complete muziek collectie (oke is niet groot, zal iets van 30GB zijn) met Itunes en ben nog nooit tegen problemen aangekomen.

Miss dat het met grote library's en of video's anders is....
Misschien dat iTunes traag als stront is op de PC en niet op de Mac (ervaring). Maargoed, met 8gb geheugen in je pc is dat probleem ook weer opgelost. En daarnaast: Windows Media Player zuigt pas echt hard, ondanks dat het snel draait.
Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar Zune, iemand ervaringen? Is dit te gebruiken als / een aanrader als media-app?

[Reactie gewijzigd door poepkop op 19 april 2010 22:22]

En jij hebt daar ervinag mee dan? Zo te lezen niet, want dan had je wel geweten dat iTunes op het Windows-platform gewoon ruk draaid.
Hij geeft aan dat iTunes ook op de mac zuigt.
got, iedereen is zo enthousiast over dit ding, ongekend... Als ik het verhaal lees denk ik 'my my, wat dichtgetimmerd, wat beperkt... je MOET een liveID hebben (Over My Dead Body), je MOET Zune Software gebruiken (Over My Dead Body), de providers mogen dit niet, ze mogen dat niet, apps MOETEN Bing gebruiken, blabla...

Ik zou deze phone niet willen al kreeg ik er een auto bij.

Maar ik ben ook erg verwend met Maemo op mijn N900. Veel mensen gebruiken iPhone en zijn al niets anders gewend...
Kijk itunes draait (schijnt) geweldig op een mac
Op de Mac draait iTunes exact hetzelfde als onder Windows (Mac is ook een pc). Ik draai ze beiden, en kan niet direct een verschil opnoemen. Maar misschien dat mensen die van hun Windows systeem een zooitje hebben gemaakt problemen ondervinden.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 19 april 2010 15:07]

Een Mac is geen PC. De Personal Computer is een marketing term die door Microsoft aan Windows-computers is gegeven, dus er is wel degelijk een verschil tussen een Mac en een PC.
Een Mac is WEL een PC.
Namelijk een Personal Computer... Dat de term in de loop der tijd vrijwel synoniem is geworden aan een windows-computer doet daar niets aan af.
Inderdaad. Ik draai linux op mijn PC (of dat nu Apple hardware is of niet) en kan iTunes en Zune vast ook niet draaien. En als het al kon zou ik het niet willen - ik wil erg graag zelf kunnen bepalen wat ik met mijn hardware doe, ipv het door een fabrikant laten dicteren. Als mijn hardware iets kan wil ik er gebruik van kunnen maken, danku. Geen iPhone of WinPhone voor mij, zo blijkt nu...

MS' os was nog aardig maar ze denken kennelijk dat het success van Apple komt omdat ze alles dicht hebben getimmerd, dus volgen ze dat voorbeeld. Stommerikken.
mwah, ik vind het op mijn mac ook een zuigprogramma ;) ik gebruik amarok op mijn linux machine om muziek op mijn ipod te zetten, terwijl ik als laptop notabene een macbook met osx heb ;) osx is echt wel prima, maar ik vind itunes echt software from hell.
Updaten via software op de computer is in principe wel makkelijker voor de meeste mensen dan een rom file op de SD kaart zetten en vervolgens 2 knoppen ingedrukt te houden om een bootloader te starten op de telefoon.

Hoewel bij HTC updates ook altijd een .exe zit die de update voor je uitvoert.
Tja... Custom roms kun je ook gewoon via exe'tje doen hoor als je sync verbinding hebt en je phone hebt gehard SPLéd.. Meestal doe ik daarna wel hard reset dus ja 2 knoppen indrukken en resetten. Enige waar je aan moet denken natuurlijk is meer dan 50 procent batterij en of je niet verkeerde rom aan het flashen bent. Eerste keer dat ik het deed heb ik aantal dagen moeten verdiepen in het hele gebeuren omdat ik overal in grote rode letters las : DO NOT FLASH FOR CDMA!!! or you will end up with a very expensive paperweight... Had toen geen idee wat cdma was :p
Ik denk echt dat dit het minste probleem gaat opleveren.

De Zune mediaplayer is (in mijn bescheiden mening) verre superieur aan iTunes in zowel looks als ook snelheid (al heeft ie wel wat minder features) en is in europa hoofdzakelijk zo slecht verspreid omdat de Zune hier nooit is uitgekomen en de meeste mensen niet eens weten dat er gewoon een desktop mediaspeler bij hoort die echt geweldig werkt. (I fell in love the first time I used it and no media player has come close since)

Komt bij dat je bij de oude WM-phone ook wel gewoon een actieve active-sync verbinding met de PC moest hebben (correct me if I'm wrong) en er veranderd dus eigenlijk helemaal niet zo veel in dat opzicht.

Ik verheug me eigenlijk wel op dit OS. Zodra er versies met een goede keyboard zijn zal ik er waarschijnlijk wel eentje halen.

Edit: Ik was inderdaad vergeten dat je ook je ROM op de SD-kaart kan zetten maar dat lijkt mij voor de gemiddelde gebruiker zoals Neko al zegt helemaal geen goede oplossing.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 19 april 2010 09:41]

Precies, waarom doen ze het niet gewoon als Android op het apparaat zelf?
Dat doen ze ook, maar wel deels, alleen 'grote updates' gaan via Zune, de rest over the air.
Ik ben benieuwd wat MS onder 'grote' updates verstaat. Ik heb er persoonlijk geen moeite mee om een 1GB Rom update over-the-air binnen te halen, maar als je ergens woont waar je alleen maar GPRS hebt, is je foon daar een paar dagen non-stop zoet mee.
Ook als je een abbo met datalimiet/FUO (KPN/Vodafone) hebt, kan ik me voorstellen dat je niet regelmatig honderden MB's aan updates over-the-air wilt hebben...
Eén van de mindere kanten van de iPhone is het updaten via iTunes en Microsoft neemt dit gewoon over..
Ik weet niet welke update je hier bedoeld, maar applicaties vanuit de App Store of vanuit Cydia / Rock (mits jailbroken) kunnen gewoon over-the-air geüpdatet worden. Dat dat met de kernel software niet kan lijkt mij dan weer niet meer dan logisch, want de bestanden van de kernel mogen dan uiteraard niet in gebruik zijn.
Enterprise omgevingen hebben die optie wel.. Maar dan nog, gezien de trage UMTS verbindingen en overbelaste cell-towers is dat niet zo erg.
Nou download van onze school website toch echt makelijk PDF bestanden van 12 mb met snelheden die ik vroeger bij @home op de kabel had.
Het enige wat traag is op UMTS en HSDPA dat de opstart tijd of opvragen van data lang duurt. Als een file eenmaal op gang gaat is het super rap...
En zo'n update hoeft ook weer geen honderden mb's te zijn. Dus lijkt me te doen..
Hij heeft het ver software-updates van het OS zelf. Bij Android-telefoons krijg je een melding dat er een update is, klik je op downloaden, telefoon rebooten en klaar.

Ik snap het gezeur verder niet zo hoor, het werkt allebei prima. Lekker boeiend. Het is toch een handeling die je maar drie keer per jaar uitvoert.
Ik begrijp je punt, maar er is ook een reden voor een gesloten platform. Hoeveel mensen hebben wel niet hun telefoon kapot gemaakt omdat ze het fout deden enz.
De gemiddelde gebruiker die wilt een duidelijk systeem, door alles door 1 programma te laten regelen, hoeven mensen er niet bij over na te denken.

Ik weet dat een hoop mensen hier echte tweakers zijn die alles zelf willen doen, maar de groep die werkelijk dit soort dingen perse zelf moeten doen is zeer klein, terwijl de groep die juist dit allemaal automatisch willen laten doen veel groter is.

Persoonlijk weet ik mijn dingen wel, ik draai dan ook alweer 3 jaar WM en toch moet ik zeggen dat ik er wel wat in zie in dit systeem, ze moeten zeker niet alles afsluiten en hun eigen zin doordrukken zoals Apple dat doet, maar als je wat minder kan tweaken, maar wel betere performance krijg en kwaliteit apps waarvan je zeker weet dat die zuiver is, allemaal op 1 plek, dan vind ik pluspunt.

Als Microsoft de verwachtingen waar kan maken dan stap ik over in december, zo niet dan ga ik voor Android, want ik vind dat ik een beetje teveel moet tweaken om een fijn werkend toestel te krijgen.
Ben erg benieuwd wat dit uiteindelijk gaat worden.. zeker nu er al 4 goede OSsen zijn (android, iPhone, webOS, blackberry). Op den duur moet de markt wel verzadigd zijn zou je zeggen. Komt de softwareontwikkelaars trouwens ook niet ten goede deze versplintering.
Ik vind het alleen maar een goede zaak, hoewel ik webOS van palm hier nog nergens gezien heb, en ik ken ook geen mensen die een webOS smartphone hebben (andere 3 wel)

Een jaar geleden had je win 6.1 en 6.5 die beide eigenlijk meer gericht zijn op zakelijk
gebruik dan gewoon thuisgebruik (bedoel niet iedereen is een tweaker) Iphone OS was al heel goed en geschikt voor de massa en nu zijn ze het allemaal.

Voorheen had ik het idee dat ieder bedrijf een andere doelgroep had, tegenwoordig richten ze zich op dezelfde doelgroep waardoor er meer ''geschikte'' keus is. Als ik vorig jaar moest kiezen tussen android of wm6.1 was het makkelijk nu wp7 komt wordt de keus weer wat moeilijker. Gezien wp7 qua gebruiksvriendelijkheid 100x beter moet zijn dan 6.5 en 6.1
Het is natuurlijk de vraag hoe lang WebOS nog blijft bestaan gezien de huidige situatie van Palm.
5 stuks, je vergeet Maemo / Meego...
6 stuks, de allergrootste wordt vergeten, nl. Symbian !
Toch 5 stuks, ik denk nuliet dat we het verouderde, lelijke BlackBerry OS nog onder de goede OS'en mogen rekenen..
Ik ben ook erg benieuwd. Vooralsnog lijkt het er op dat ze het huidige type windows mobile gebruiker (persoon die wat moeite doet om op het net een nuttige app te vinden) volledig de rug toedraaien, zodat ze volledig kunnen gaan vissen in de vijver van Apple (mensen die geen problemen hebben met een gehandicapte telefoon).

Ik heb al sinds de HTC Magician Windows Mobile telefoons gehad en ben altijd zeer tevreden geweest over de flexibiliteit van de telefoons en de hoeveelheid beschikbare applicaties. De nieuwe versie lijkt volledig incompatible te zijn met bestaande applicaties (aangezien alles via marketplace moet), en veel beperkender qua mogelijkheden.
Ik mag voor Microsoft hopen dat het besturingssysteem en de 1e toestellen zo goed zijn, dat ze qua werking veel beter zijn dan wat er al in de markt is (iphone & android).
Tov de iphone zal microsoft een groot gebrek aan applicaties hebben. Dat had android ook.

Android kon dit compenseren door veel vrijheid te geven. Iedereen kan programma's maken en op het toestel installeren. Die vrijheid heeft ervoor gezorgd dat het besturingssysteem heel snel kon groeien. Dit terwijl het produkt zeker nog niet perfect was en is.

Als Microsoft niet met een briljant besturingssysteem komt, dan zie ik niet in op welk vlak ze de concurrentiestrijd met android en iphone aan kunnen gaan. Ook telefoonfabrikanten zullen niet bijster enthousiast worden van de vele eisen die gesteld worden.
In tegendeel Microsoft is een software gigant. Ze kopppelen het aan office, msn, xbox live, hotmail, exchange, windows mediacenter, zune, msn weather en Microsofts cloud storage en je hebt meteen meer functionaliteit en inter interoperabiliteit dan enig ander toestel. 95% van de apps in de applestore zijn rommel zonder enige toegevoegde waarde. Het enige wat ik nog gebruik is de navigatie software.
voor zover ik weet heet dat:

Misbruik maken van je monopolie positie, en gelukkig zijn er een aantal belangrijke personen in die wereld die hier *heel* kriebelig van worden.

Wat dacht MS van daadwerkelijk een beter product leveren dan de concurrentie?
MS heeft in de smartphonewereld geen monopoliepositie dus die vlieger gaat hier lekker niet op :)
<quote>
Ze kopppelen het aan office, msn, xbox live, hotmail, exchange, windows mediacenter, zune, msn weather en Microsofts cloud storage
</quote>

Het hele punt is dat als zij ergens bij die gebieden wel een monopolie positie hebben en dit gebruiken om ook een andere markt te betreden (zoals de smartphone markt) dit misbruik is.

Hoezo, "vlieger gaat lekker niet op", ook voor jouw is daadwerkelijke concurrentie door goede producten van MS toch een positief iets? Of heb je liever dat ze met een half gebakken product toch de hele markt over nemen?
Uuhm in het gene wat jij quote (op de verkeerde manier) zit maar 1 product met een monopolie (Office)

De rest totaal niet eigenlijk, zelfs Exchange zullen ze geen monopolie hebben aangezien enorm veel bedrijven nog een linux servertje hiervoor draaien (daarentegen, Nokia, BB en Iphone hebben uitmuntende exchange ondersteuning voor zover ik zie in de praktijk)

En als ik even kijk in mijn Nokia E71 dan zie ik heel verrassend Mobile Office (Wordt, Excel, Powerpoint) staan

Oftewel deze "Vlieger gaat lekker niet op" probeer voortaan je post iets beter te onderbouwen met feiten ipv MS Bashen zonder dat je weet waar je over praat

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 19 april 2010 12:35]

Laat die functionaliteit en interoperabiliteit voor mij als consument nou net dat geen zijn wat het voor mij tot een beter product maakt. Ik wil een smartphone die alle digitale bronnen aan elkaar knoopt. Geen losstaande bagger die je met een apart software pakket aan andere apparatuur moet koppelen om informatie uit te kunnen wisselen.

Er is zoveel mogelijk. Om je een voorbeeld te geven mijn zakelijke smartphone is aan mijn home automation server gekoppeld. Als active experts detecteerd dat mijn smartphone zich aanmeld op m'n wifi netwerk gaat de verlichting in huis aan. Voor ik de sleutel in m'n deur steek staat de verlichting aan, staat de thermostaat aan en is mijn pc gestart. Als iemand bij me aanbelt krijg ik dat op m'n smartphone te zien en zie ik met één druk op de knop wie er voor de deur staat en kan ik de intercom op m'n smartphone gebruiken. Dat is wat ik wil, geen flash aansteker of lightsaber app voor m'n iphone.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 19 april 2010 10:33]

Welke telefoon en welke home automation server heb je dan? (of was dat een voorbeeld?)
Ik gebruik homeseer in combinatie met een aantal tools en met een 3 jaar oude HTC touch cruise met Windows Mobile 6.5.
Ziet er goed uit! En wat voor hw gebruik je om de lampen ed mee aan te sturen? Heb je homeseer pro op een windows pc?

Sorry dat ik zoveel vraag maar vind het gewoon erg interessant!
Het draait op een windows 7 machine. HSPRO. Ik gebruik X10 micro inbouw modules voor het aansturen van de verlichting met een simpele x10 controller en een x10 koppelaar. Voor de bediening gebruik ik een logitech harmoney, smartphone en windows mediacenter met een USB RF interface.
Oke thanks for the info!

Ik heb even een winkel gemailed voor wat informatie. Heb jij nog winkels die je kunt aanraden?

Die wat is precies het verschil tussen de controller en de koppelaar?

Ik heb ook een Logitech Harmony One dus dat komt goed uit!!

Thx m8!!
Elektroshop.nl is een goede winkel waar je veel onderdelen kunt bestellen. De koppelaar zorgt er voor dat je de schakelaars kunt aansturen over verschillende fasen/groepen. Als je radiografische schakelaars gebruikt heb je die niet nodig. Als ik jou was zou ik klein beginnen. Als het eenmaal werkt kun je het langzaam uitbreiden.
Oke bedankt!

Jij maakt waarschijnlijk gebruik van x10(via stroomnetwerk) als ik zo her en der op internet lees is dit zo'n beetje de standaard. Ik snap alleen nog niet echt hoe het programmeren van de modules gaat.
Zulke home automation was goed te doen op WM6.5 dit had een klasgenoot ook. Kon zijn verlichting via een zelfgemaakte programma bedienen en het blijft een eeuwig project want hij wil ook temperatuur kunnen instellen en automatische gordijnen.. nou, je kan echt alles verzinnen. Het is leuk.
Zoiets kan op android en WM6.5 zulke programma's hebben geen marketplace nodig.
Ik ben blij dat ze trials op de rom tegen willen gaan, daar word ik altijd gek van.
Daarnaast moeten applicaties gratis zijn, wat bijvoorbeeld de gangbare trials van navigatieprogramma's uitsluit.
Edit: Spelfoutjes

[Reactie gewijzigd door Shal-Ziar op 19 april 2010 09:17]

Ze zitten hiermee bijvoorbeeld ook Opera dwars. Op WM 6 wordt Opera door fabrikanten vaak meegeleverd omdat het standaard Pocket Internet Explorer op zijn zachtst gezegd rommel is. Opera Mobile is niet gratis, de fabrikanten betalen ervoor, maar die browser mag dus niet worden meegeleverd van Microsoft.

Met Windows Phone 7 zal Opera, als ze dat willen doen, sowieso een nieuwe browser moeten ontwikkelen, aangezien WP7 toch geen native code kan draaien.

Sterker nog: de tekst 'daarnaast moeten applicaties gratis zijn', sluit trials niet uit. De trial zelf is veelal wel gratis, in tegenstelling tot de volledige applicatie, waar je wel voor moet betalen. :)

[Reactie gewijzigd door Jaap-Jan op 19 april 2010 10:07]

Waarschijnlijk wordt bedoeld dat de consument niet later voor (een van) de applicaties hoeft te betalen die 'standaard' met zijn telefoon zijn meegeleverd.
Opera Mobile (waar de fabrikanten wél voor betalen, maar de klant niet) kan dus wel worden meegeleverd (vraag is of de fabrikanten dat gaan doen/mogen). Een trail waar later voor betaald moet worden mag dus niet (terecht naar mijn mening).
Hierdoor zorgt MS ervoor dat de telefoon 'compleet' wordt gekocht, niet crippleware waar je later extra voor moet betalen.
Misschien vraagt de EU wel om een browser choice scherm te maken.
Zou ik niet raar vinden en waarschijnlijk zullen ze hier zondermeer mee instemmen.
Mwah de dominantie van Microsoft op de desktop markt is natuurlijk een behoorlijk stukje groter dan op de mobiele markt :)
Maar om nu enkel daar op te varen qua browserchoice zou ik toch wel een slechte zaak vinden, want je benadeelt dan het commerciele succes welk een bedrijf behaalt heeft; en geeft anderen vrij spel.

Het moet gewoon regelgeving worden welk in zijn geheel op gaat, waarbij ontwikkelaars het verboden wordt om functionele applicaties van derden te weren, en functionele alternatieven op eigen applicaties aan de consument aangeboden wordt. Ongeacht of dit nu windows is, windows phone of bijv. apple osx of iphone os, of wat dan ook.
Probleem zit 'm dan wel in support.
Apple heeft gegronde redenen om allerlei programmeertalen niet langer te gaan supporten of zelfs blokkeren op iPhone OS 4.0. Maar dat komt wel de stabiliteit ten goede. En geeft meer productiviteit terug aan Objective C programmeurs.
Lastige discussie hoor :)
Lijkt me een goed plan, als ze dat eerst even bij Apple doen, de iPhone heeft immers een veel groter marktaandeel dan WM7 telefoons...
Opera Mobile is niet gratis, de fabrikanten betalen ervoor
Voor de consument is het echter gewoon gratis. Als jij OM niet al voorgeïnstalleerd hebt staan kun je dat gewoon zelf doen.
Verder valt het op dat processen tot 1GB aan virtueel geheugen toebedeeld krijgen: dat is niet alleen veel meer dan de 32MB in Windows Mobile 6, het is naar vrijwel alle maatstaven veel. Deze ontwerpkeuze wijst erop dat Windows Phone 7 is ontworpen als een OS voor de lange termijn; Microsoft houdt duidelijk rekening met een flinke groei van de hoeveelheid virtueel geheugen die applicaties te zijner tijd zouden kunnen willen gebruiken.
Met 4GB is de koek op: Windows Phone 7 is een 32bits OS en kan niet meer geheugen adresseren.
Ik begin te begrijpen waarom Microsoft eigenlijk geen multitasking wilde. Die twee uitspraken zijn toch nauwelijks te combineren? Enerzijds houdt Microsoft rekening met een explosieve groei van het geheugengebruik van applicaties, aan de andere kant kunnen ze onmogelijk veel meer geheugen in het totaal aanbieden.
Uhm, dat geldt voor alle 32 bits OS'en. Zeggen dat een applicatie max 1GB mag gebruiken betekent niet dat je maar 2 applicaties tegelijk kunt hebben draaien. Het is namelijk virtueel geheugen, het gebruikte deel van de address space mapt gewoon naar fysiek geheugen, en elk proces heeft zijn eigen mapping. Beide processen kunnen dan bijv. ook iets van hunzelf op adres 0x12345678 hebben staan zonder dat dat conflicteert.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 19 april 2010 11:56]

Wat ik bedoel is dat als je uitgaat van een groeiend geheugengebruik van maximaal 32MB per applicatie naar maximaal 1GB per applicatie, dan is die laatste grens een beetje ofwel onzinnig hoog, ofwel onhaalbaar. Meerdere applicaties die werkelijk 1GB gebruiken passen simpelweg niet op de telefoon.

Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat het erg stoer klinkt om 1GB geheugen te kunnen gebruiken, maar dat geen één applicatie er iets mee zal doen.
Een applicatie gebruikt niet slechts zoveel geheugen als de applicatie schijfruimte inneemt. Het is voor een applicatie van een paar Kb een fluitje van een cent om vele gigabytes aan geheugen te gebruiken.
Op wince 5.0 (windows mobile) kan je ook meer dan 32mb hebben per process door geheugen te gebruiken uit shared memory. Dus kan je op de huidige win mobile smartphones ook een programma hebben die meer dan 100mb gebruikt... het is nu gewoon eenvoudiger geworden om meer geheugen te gebruiken en ook stuk veiliger wegens volledig gescheiden geheugen.
Volgens mij moet de eerste 64-bits ARM CPU nog aangekondigd worden.

In principe is 1 GB per process natuurlijk idioot veel voor een embedded OS.

Als ik kijk naar iPhone apps, dan zie ik voor de meeste apps toch niet meer dan een paar MB per application, zelfde voor Symbian.

64-bits gaat zeker komen dat wel weer.
De belangrijkste omissie IMHO is power management. Steeds meer toeters en bellen en zelfs een verplichte 3D hardware accelerator voor nog meer eye-candy. Wat vergeten wordt is dat de batterijen niet meegroeien en dat je blij mag zijn als je met zo'n telefoon het einde van de werkdag kunt halen. Nu is de ARM natuurlijk een ander type chip dan een Atom o.i.d., maar ik zou graag zien dat undervolting, underclocking, smart power down e.d. al standaard in het OS meegenomen zouden worden. just my $0.02
Zulke technieken zijn al standaard in moderne smartphones hoor.
Waar ik me zorgen over maak is dat er blijkbaar belangrijke bestanden op de sd-card worden geplaatst? Het eerste wat ik doe is een sd-card wissen als ik een telefoon koop maar dan wordt deze telefoon onbruikbaar?
Nee.
Wat ik lees is dat er 2 FileSystems zijn. 1 voor het OS (systeembestanden), 1 voor overige (data, enz.).
Het OS zal in de ROM zitten en zal het OS (hopelijk) gebruiken om de systeembestanden (van apps) op te zetten.
Het andere FS zal voor de rest gebruikt worden. Als het systeem aan staat is het nodig, maar bij booten zou dan vers naar het FS gekeken worden, waardoor verwijderde/nieuwe applicaties niet/wel ingelezen worden. Bij het plaatsen van een SD kaart onder de accu is dit al 'opgelost'. Je telefoon moet dan uit om de SD te vervangen. Bij het starten leest hij dan de SD nieuw in.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013