Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 65 reacties, 82.962 views •

Methodiek en resultaten

De benchmarks zijn eenvoudig opgezet: de temperatuur van de cpu wordt met behulp van Real Temp uitgelezen wanneer deze in rusttoestand is en vervolgens wanneer deze, met behulp van Prime95, volledig belast wordt. De processor in kwestie is een Core i7 920, die van 2,66GHz naar 3,8GHz werd overgeklokt, door de baseclock te verhogen naar 190MHz. De spanning op de cpu bedroeg 1,30V: andere spanningen werden volledig met rust gelaten. De genoteerde temperatuur is de gemiddelde temperatuur van de vier kernen, gemeten over een aantal verschillende meetpunten.

De H50 en de Ultra Extreme 120 werden uit de verpakking gehaald en zonder aanpassingen op het moederbord geïnstalleerd. Thermalright levert zijn eigen ChillFactor-koelpasta mee, terwijl Corsair de H50 voorziet van een laagje Shin-Etsu; welke variant daarvan is overigens niet bekend.

Het meest opvallende verschil tussen de koelers zijn de meegeleverde ventilatoren. De H50 heeft een pwm-gereguleerde ventilator met een bereik dat tussen de 600 en de 1600 toeren per minuut ligt. De Thermalright Ultra Extreme 120 daarentegen heeft een ventilator met een vast toerental van 1000 rotaties per minuut. Uiteraard heeft dit verschil invloed op de koelprestaties. In een uitgebreidere review zullen de koelers met identieke fans getest worden.

Het systeem werd in een Element S-behuizing ingebouwd. De ventilator aan de achterkant van de kast werd verwijderd om plaats te maken voor de radiator en de bijbehorende ventilator. Corsair raadt aan om de ventilator als intake te gebruiken, terwijl dit bij deze kast normaliter een exhaust-fan is. Wij monteerden de ventilator dan ook zodat deze als intake dienst deed. In sommige kasten kan dit nadelige gevolgen hebben voor de airflow. Zowel de H50 als de TRUE moeten met een backplate geïnstalleerd worden.

Idle

In rusttoestand is er nauwelijks een verschil te zien tussen beide koelers. Alleen de energiebesparende functie Speedstep stond aan, waardoor de multiplier automatisch verlaagd wordt. Eist moest uitgezet worden omdat de overklok naar 3,8GHz anders instabiel bleek. Andere spanningen, zoals cpu-vtt, stonden op hun standaardwaarde.

Idle-temperatuur (graden Celsius)
True
**********
38,9
H50
**********
39,5

Load

Wanneer de cpu flink belast wordt, wordt het beide koelers aardig warm onder de koperen voeten. De H50 weet de TRUE echter met gemak voor te blijven, wat niet heel vreemd is, aangezien de TRUE een ventilator heeft die 700tpm langzamer draait. Ondanks dat beide koelers met opzet gebruikt zijn zoals ze uit de verpakking komen, konden we het niet laten om de ventilator van de Corsair ook even op de TRUE te monteren.

Load-temperatuur (graden Celsius)
H50
*********
67,8
True
**********
78,8

De metingen spreken voor zich: met een snellere ventilator weet de True het gat met de H50 te verkleinen, maar niet te dichten.

Load-temperatuur (graden Celsius)
H50
*********
67,8
True
**********
74,4

De ontwerpers van de H50 lijken in hun opzet geslaagd, aangezien hun koeler de strijd met een van de beste luchtkoelers die momenteel op de markt zijn, met gemak aankan. De H50 moet ongeveer 65 euro kosten, terwijl de TRUE met een prijs van ruwweg 60 euro niet veel goedkoper is.

TRUE

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Corsair Hydro Series H50
Thermalright Ultra-120 eXtreme-1366 RT


Reacties (65)

Reactiefilter:-165065+142+21+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Dit is gewoon een rebranded systeem van Asetek. NorthQ heeft dit ook uitgevoerd:

http://www.techzine.nl/ex...0%29-at-Driverheaven.html

En zie Asetek:

http://www.asetek.com/content/view/471/229/

Ik heb deze al een tijdje in mijn systeem zitten. Een flink jaar :) Voordeel is dat het goed te managen is en de pomp vrij stil is maar wel duidelijk trilt.
Het kan aan mij liggen, maar welke processor werd er eigenlijk koel gehouden?
ik zie het inderdaad ook niet staan, wel dat de TRUE alleen op socket 1366 kan en de H50 op 775/1156, am2/3 (volgens de aangegeven specificaties)

een iets uitgebreidere review

[Reactie gewijzigd door superwashandje op 3 augustus 2009 13:03]

De TRUE kan op elke socket, hoewel het een beetje afhankelijk is van welke je koopt/krijgt. Een wat ouder exemplaar heeft eventueel geen bevestigingssysteem voor LGA1366 is de doos zitten. Overigens zijn bevestigingskits wel los verkrijgbaar mocht je een oudere TRUE hebben.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 3 augustus 2009 21:42]

Hier nog een review die veel beter gedaan is als de review die hier te lezen is.
Het is goed dat tweakers nieuwe producten laat zien. Maar deze review had toch minimaal twee keer zo groot moeten zijn. Het lijkt wel een editorial uit de computer idee.

systeem specs?
koeleropties?
inhoud verpakking?
waar zijn de goede detail foto's
verschillende modus
vergelijk met 10 andere coolers.

http://babelfish.yahoo.co...en&btnTrUrl=Translate

http://www.computerbase.d...luessigkeits-cpu-kuehler/

Come one guys.. dont take the money and run.
En hoeveel geluid produceert hij?
Het gewicht hadden jullie ook zelf even kunnen bepalen door hem op een simpele keukenweegschaal te leggen.

Het lijkt bijna of er 2 pagina's zijn vergeten.
Eum, op de inleidende pagina staat er staat toch duidelijk "Beide koelers werden gemonteerd op een Intel Core i7 920, die op 3,8GHz werd geklokt. Als moederbord werd een DFI LANParty UT X58 T3eH8 gebruikt."
Of werd dit er pas later aan toegevoegd?

[Reactie gewijzigd door Cdude op 3 augustus 2009 13:00]

De processor in kwestie is een Core i7 920, die van 2,66GHz naar 3,8GHz werd overgeklokt, door de baseclock te verhogen naar 190MHz. De spanning op de cpu bedroeg 1,30V: andere spanningen werden volledig met rust gelaten.
Ik versta niet dat ze zo'n hoge vCore gebruiken, mijne draait op 1.136v @ 3.6GHz en die blijft 30c idle met een TRUE....

[Reactie gewijzigd door AsoT op 3 augustus 2009 23:29]

Edit: info later aangepast

[Reactie gewijzigd door kstang80 op 3 augustus 2009 15:19]

Ik kwee nie of het door tweakers.net is aangepast maar op de eerste pagina staat (nu?):

Beide koelers werden gemonteerd op een Intel Core i7 920, die op 3,8GHz werd geklokt. Als moederbord werd een DFI LANParty UT X58 T3eH8 gebruikt.
Al gefixt zie ik :) En ook nog even de spanning erbij gezet.

[Reactie gewijzigd door Marc Rademaker op 3 augustus 2009 18:01]

Hoeveel lawaai maakt die pomp en fan op full eigenlijk? Waterkoeling neem je juist dat het stil is
Volgens de beschrijving bij de inleiding heeft de H50 een 120mm fan die je aan de binnenkant achter op de kast monteert. De Thermaltake heeft ook een 120mm die op de conventionele plaats in je kast zit (namelijk op je CPU :P). Ik zou dus zeggen dat je de H50 dan beter hoort omdat hij tegen de casing hangt, maar dat hangt natuurlijk af van je kast :)

edit: Volgens de specificaties werkt de Thermaltake op 1000rpm en de H50 op 600~1600. Denk dat de werkelijke snelheid ook nogal wat invloed heeft op welke luider is. Jammer dat ze er geen geluidsmeting bij gedaan hebben. Wel een tof apparaat trouwens, de H50 ;)

[Reactie gewijzigd door ThomasAH op 3 augustus 2009 17:23]

Denk dat de werkelijke snelheid ook nogal wat invloed heeft op welke luider is
Ik weet het zeker :) En dan heb je nog de postitie en de richting van de fan, Een take fan maakt vrijwel zeker meer lawaai door de luchtstroming dan een push fan. Vooral op hogere rpm is het goed hoorbaar. Ik heb dit effect bij mijn scythe muggen met 2 fans erop (1 take & 1 push) en de intake van de kast. Gelukkig kan je het opvangen door lagere rpm fans of pwm fans te gebruiken waardoor het in idle gebruik niet hoorbaar is zodra de intake fans boven de 1000rpm gaan worden ze hoorbaar en bij 1400 rpm is het vrijwel zeker de lawaaigste deel van een stille pc
Waterkoeling neem je m.i. om makkelijker te kunnen overclocken. Voor stilte neem je bijv. de passieve Scyte Orochi. Heb zowel waterkoeling als nietwaterkoeling gekoelde pc's gehad. Uiteindelijk ben je met een goede passieve koeler stiller uit en vaak valt er ook nog wel wat te overclocken. (Bij waterkoeling heb je naast een fan ook nog het vaak irritante geluid van de pomp). Nee, voor mij alleen nog maar passieve cpu-koeling.
Je zegt het zelf al voor stilte neem je pasief. En de stil die ik bedoelde is iets anders dan stilte namelijk bijna onhoorbaar. Probleem van passief is juist dat het bijna geen rek heeft voor overclocken plus dat het vaak tot een bepaalde cpu/gpu range geschikt is omdat het anders niet meer goed/voldoende gekoeld word.

Ik ben een high end gebruiker die liefst zo stil mogelijke pc heeft wanneer het voor surf en office word gebruikt. Vandaar dat ik wil weten hoe stil die pomp is. Tijdens het gamen maakt het mij het weinig uit omdat ik toch niks hoor door de ingame geluiden. De Scythe mugen die ik met 2 PWM fans gebruik kunnen de overgeklokte Phenom II 940 stressed amper onder de 50 graden houden. Ik vind overigens 12CM fans boven de 1000rpm niet meer stil voor office gebruik. Gelukkig daaien de fans bij mij op minimale snelheid bij surf/office gebruik.

Mensen die waterkoeling nemen, nemen het omdat het koeler en stiller is dan high end air cooling. Dit setje presteert natuurlijk lang niet zo goed als een echte waterkoeling set met een grotere en/of meerdere radiator(s).
dan nog, is deze processor dan echt tot zijn max getrokken? of is het ding slecht gemonteerd... 78 graden is hoe dan ook redelijk warm voor een processor (en hoe betrouwbaar is realtemp???)
En wat was de ambient omgevingstemperatuur?
Maakt het uit hoe betrouwbaar RealTemp uiteindelijk is? De testopstelling is in beide gevallen, op de koeling na, identiek gebleven.

Duidelijk is het verschil te zien tussen beide koelers. Hoe betrouwbaar dan je meet apparatuur is, is niet zo heel relevant aangezien het gemeten object gelijk blijft.

Een IR-thermometer zal dan waarschijnlijk eenzelfde verschil laten zien, doch met een ander eind-resultaat (69 graden ipv 68 graden bijvoorbeeld).

Ik ben het wel met de andere reacties eens dat de "review" wel erg summier is uitgevoerd :)

Men gaat niet naar waterkoeling om daarvoor meer lawaai terug te krijgen. Op die manier verplaats je het probleem alleen (van de heatsink naar de radiator).

[Reactie gewijzigd door redfoxert op 3 augustus 2009 12:52]

dat is niet helemaal correct. In meetapparatuur zitten twee soorten fouten. Een systematische fout (een thermometer die bij elke meting 2 graden te hoog aangeeft), en een random fout (een thermometer die elke keer iets anders aangeeft). En zelfs als je twee maal meet met dezelfde thermometer, zou je niet met zekerheid kunnen zeggen welke koeler het beste is.

maar misschien dat dit een beetje te ver gaat voor een review(tje) tussen twee koelers
Er zijn toch zeer veel mensen die er niet om geven dat een opstelling met waterkoeling ook meer lawaai begint te maken door meer fans. De opzet van waterkoeling zorgt nu eenmaal dat je op een effectieve manier de warme lucht uit je kast krijgt en je kan makkelijker het oppervlak vergroten om de warmte of te staan.
Moesten computerkasten grotere koelblokken toelaten, zou je plots ook veel luchtkoelers krijgen die ongeacht het lawaai 4 ventilators bevatten.
Jammer dat er niet ook even een geluids meeting gedaan is het zou erg fijn zijn om te weten hoeveel herrie de verschillende fans maken. Ik vind een beetje extra herrie heel veel vervelender dan een graadje warmere CPU. Overklokken is leuk natuurlijk en gratis extra performance geweldig maar de paar procenten extra rekenkracht wegen voor mij niet op tegen de extra herrie die de PC dan maakt.

Anders dan dat is het een leuk idee die H50 maar een intake aan de achterkant van de PC is in maar heel erg weinig cases een goed idee. Minimaal 90% van de cases gaat uit van een airflow van de voorkant van de case naar de achter kant en veel al dan ook nog van beneden naar boven. De meeste moederborden zeker de overklok borden zijn hier ook voor ontworpen met hun warmste componenten in aan de achter kant boven in de kast. Als je daar op eens lucht de andere kant op gaat blazen dan krijg je niet alleen een veel slechtere koeling van de componenten die nu koel gehouden worden door de airflow in de kast maar ook nog eens een enorme herrie door dat de lucht gaat circuleren in de kast.
Een leuk idee zo'n losse CPU water koeler maar een erg rare uitvoering als de fabrikant aanraad om de koeler als intake te gebruiken.
Oke, waarom kan je die koeler niet als uittake gebruiken dan? Waarom moet het perse een intake zijn? Het is heeeel normaal dat er een 12CM rad aan de uittake bij de cpu hangt. Dat zie je in veel meer wc setups. Om hier als voorbeeld die van Ed_L te pakken.

http://i26.tinypic.com/2u949c5.jpg

[Reactie gewijzigd door Reinman op 3 augustus 2009 14:10]

Dat klopt, maar de lucht die de koeler dan zou verplaatsen, is dan iets warmer dan de lucht die van buiten aangezogen zou worden in een achterzijde-intake setup. Ik spreek niet uit ervaring, maar uit logische beredenatie. Misschien is het verschil verwaarloosbaar, maar dat kan ik niet beoordelen ^^
Dat klopt, maar niemand zegt dat het perse een intake moet zijn. Het zal wel een paar graden schelen met een die puur voor de intake zit, maar dan kan je ook weer zeggen dat je je lucht alvast opwarmt voor het langs je componenten gaat. Dat is dan weer minder voor je componenten :). Het beste is dus een helemaal buiten de kast? Maarja, dan heb je weer een extra ding wat een plek moet hebben :). Daarbij zijn de blokken die boven in de kast liggen(zie je ook vaak) ook outake fans.

Daarbij, een TRUE staat toch ook midden in je kast? Daar gaat dus ook alle opgewarmde lucht van binnen door?

[Reactie gewijzigd door Reinman op 3 augustus 2009 14:20]

Voor de warmte afvoer is de stromingsrichting in de kast nauwelijks relevant. Die opstijging van de warmte lucht is niet significant t.o.v. de kracht van de ventilators. Voor de CPU is het uiteraard het beste als die koude lucht van buiten krijgt, i.p.v. warmere lucht van binnen. Dan wordt de rest van de kast wel warmer, maar de rest van de componenten in je computer zijn i.h.a. niet zo temperatuur gevoelig dat het uitmaakt of de kast temperatuur een tikkie hoger is.

Op de GPU na dan! Die is i.h.a. nog veel kritischer dan de CPU. Daarom snap ik ook niet waarom je wel voor dit soort mini-waterkoeling systemen voor de CPU krijgt, en niet/nauwelijks voor de GPU. Voor een GPU is het namelijk veel interessanter! Daar heb je verschrikkelijk weinig plaats, en zit je met onhandige en luidruchtige systemen. Daar valt dus veel te winnen wanneer je een grote radiatore met grote fan kunt gebruiken. Terwijl je bij de CPU sowieso al rustig enorme torens met stille 120mm fans kunt neerzetten.

Een H50 heb ik absoluut geen behoefte aan, omdat mijn CPU al stil is. Maar een videokaart variant zou ik absoluut overwegen!
Hoeveel geluid maakt de H50 eigenlijk op verschillende standen ?

Ik heb bv een TRUE (overigens veel minder voor beteaald dan de prijs die ik nu zie :| ) met een stille Papst fan en die is vrijwel onhoorbaar en houd een Phenon II 955 met gemak koel.
Doet de H50 dat ook of word het op 1600rpm een stofzuiger ?
ongeacht de geluidproduktie van de fan koelt de H50 beter daar bij de tweede meting de TRUE gebruikt maakt van de fan van de H50.

Ik weet dat de geluidsproductie niet alleen afhangt van de luchtverplaatsing maar ook van de opbouw van de koelvinnen, maar dan toch veel zal het niet uitmaken.

Dus ongeacht de herrie, conclusie blijft gelijk ,de H50 koelt beter.
Ik vind ook niets terug over de geluidsproductie van beide koelers. Ik ben wel benieuwd of de opgegeven 26.5 DB gehaald wordt en hoe zich dat tegenover de andere koeler verhoud.
Ben ik helemaal mee eens, het is altijd een belangrijk punt hoe bij coolers de verhouding tussen geluid en prestatie is. Anders kan je wel zeggen dat een goed koelblok met een 4cm fan slechter is dan 1 met een slecht ontworpen koelblok met een turbine er op die aan het proberen is om in mach 1 te komen.

Dus ik ben bang dat deze review ons niks verteld hoe goed of slecht de cooler is. Beetje jamer dus.
Er staat duidelijk in dat de fan van de H50 ook eens op de TRUE werd geplaatst. Dit toonde duidelijk dat de H50 nog steeds veel beter is dan de TRUE. Een betere vergelijking met dezelfde fan kan je volgens mij niet maken, dus ik versta in de verste verte niet waarom je niet snapt dat de H50 de beste koeler is, de fan kan je altijd vervangen door een stiller/ander exemplaar, de H50 zal nog steeds de betere zijn.
deze werd ook gereviewd op Toms. daaruit bleek dat de pomp best stil is en ongeveer net zo veel geluid maakt als de ventilator in idle. de pomp gaat niet hader werken bij load. overigens kwam de luchtkoeler bij Toms beter uit de bus. maar dat scheen te komen doordat er een openlucht-setup werd gebruikt.
verder heeft de H50 nog een voordeel, hij is relatief klein en kan dus ook in kleinere kasten op kleinere mobo's gebruikt worden.
ideaal zou een setup zijn als de antec 900 met achterin een 120mm en een 230mm fan. dan zet je de radiator op de plek van de 120 en word de lucht gelijk uitgeblazen. de andere fan zet je in de zijkant en door de hogere intake als outtake (positive air pressure) en de werking van boven naar beneden krijg je een bijna ideale koelsituatie. een paar stoffilters erbij en je kast blijft nog mooi schoon ook.
Nogal stom van Tom dat ze een open-lucht setup testen. De enige reden waarom je de H50 gebruikt is natuurlijk dat je de radiator naar de buitenkant van de kast verplaatst, en daardoor hopelijk een betere efficientie bereikt. Voor de rest is het zaakje ongeveer net zo groot als de radiator van normale luchtgekoelde systemen, dus daar hoef je geen voordeel te verwachten.
Hij is aangepast tov de Asetek:

The H50 is based on Aseteks LCLC, the latter standing for Low Cost Liquid Cooling. Though Corsair has redesigned the pump and cold plate for better performance.

http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&articID=939
Ik zie inderdaad een paar kleine wijzigingen. Onder andere het waterblok is anders. Wat er nog meer veranderd is zie ik niet, niet qua performance.
@ hierboven,
dat vraag ik me ook wel af. want ik kan ook zeggen dat een bepaalde koeler een cpu koel houd op 20 graden maar ik vertel er dan niet bij dat het om een pentium 2 gaat 8)7
Intel Atom zeker :P

[Reactie gewijzigd door nFo op 3 augustus 2009 12:37]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True