Voor mijn werk moest ik een rekenserver bouwen die voor zo weinig mogelijk geld, zoveel mogelijk prestaties moest leveren.
Na even gekeken te hebben naar een dual Xeon oplossing werd duidelijk dat de prijs/prestatie verhouding van de Xeons niet in vergelijking was met die van een Core i7, vooral niet als ik deze ging overclocken.
Het systeem moet de komende 3 jaar 24/7 rekenen, waardoor lage temperaturen erg belangrijk zijn
Ik heb dacht eerst om een volledige waterkoeling set te kopen, maar was bang dat het zou gaan lekken, vooral wanneer het 's nachts op kantoor draait. De H50 had ik al eerder gezien en leek mij de beste oplossing.
Doos inhoud:
Backplate
Socket 775, 1366, AM3 bracket
Corsair H50
12CM Corsair fan
Schroeven om alles in elkaar te zetten
Installatie:
Na dat je de cpu in de socket legt, moet je de backplate (met rubber erop geplakt) aan de achterkant van het moederboard houden. Daarna moet de bracket een beetje aangeschroefd worden (niet strak!). De H50 pomp wordt met een kwart draai aan de bracket vastgemaakt, waarna de brackt vastgeschroefd moet worden.
Dit gaat allemaal best makkelijk, al zijn de instructies niet altijd even duidelijk.
Gebruik:
Allereerst heb ik de temperaturen van de processor op stock snelheid gemeten. Dit heb ik gedaan in zowel in rustmode (
idle) als gestrest (
load = half uur Prime95). De weegegeven temperaturen zijn het gemiddelde van alle cores, niet de Tjunction temperaturen!
Core i7 920 @ 2.66GHz (vCore 1.1V)
Idle: 30 °C
Load: 56 °C
Hierna heb ik de Bclk verhoogd van 133MHz naar 150MHz. Met een multiplier van x21 is dat gelijk aan 3.15GHz. Alle voltages heb ik op
Auto gehouden, het geheugen heb ik steeds onder 1600MHz gehouden.
Core i7 920 @ 3.15GHz (vCore 1.2V)
Idle: 35 °C
Load: 57 °C
De P6T SE heeft de voltage automatisch verhoogd naar 1.2V. Die resulteert in een 5 °C hogere
idle, alsmede 1 °C hogere
load, maar is nog steeds niet heet te noemen. Door verschillende reviews wordt gesuggereerd dat een core temperatuur van 80 °C maximum toegestaan zou zijn voor een lange levensduur. Ik heb dus nog 23 °C te gaan
Ik heb daardoor moed gekregen en de Bclk gelijk naar 181 verhoogd (=3.8GHz). De voltages heb ik nog steeds allemaal op
Auto gehouden.
Core i7 920 @ 3.8GHz (vCore 1.42V)
Idle: 39 °C
Load: 83°C
Ehh.. yeah. De P6T heeft de vCore verhoogd naar 1.42V! Dit resulteert in een onacceptabele
load temperatuur van 83°C.. Dit is ook niet het enige; dezelfde reviews die een maximum toegestane temperatuur van 80°C adviseerden, zeiden ook dat de vCore niet hoger zou moeten zijn dan 1.375V (
voor langdurig gebruik!).
Ik heb daarom maar besloten om de voltages zelf in te stellen: vCore op 1.375V, QPI/DRAM op 1.3V, DDR op 1.64V. De temperaturen heb ik nogmaals gemeten, met dezelfde snelheid, nu met de zelf ingestelde voltages:
Core i7 920 @ 3.8GHz (vCore 1.375V)
Idle: 37 °C
Load: 76°C
Ziet er beter uit! ...maar zou het nog verder kunnen? Zonder iets aan de voltages te doen, heb ik de Bclk verhoogd naar 200MHz (=4.2GHz).
Core i7 920 @ 4.2GHz (vCore 1.375V)
Idle: 40 °C
Load: 82°C
Hij doet het! na meer dan 12 uur Prime95, werden de temperaturen stabiel op gemiddeld 82°C. Deze maximum werd bereikt rond 12 uur 's middags, als het hier op kantoor ongeveer 23-24 graden was.
4.2GHz vond ik wel een mooie oveclock. Het geheugen loopt netjes op 1600MHz, en overclocken naar meer dan 4.2GHz zou resulteren in een lagere geheugen snelheid.
Hierna heb ik - met dezelfde settings - een ventilator toegevoegd voor een "push-pull" configuratie. Dit resulteerde in de volgende temperaturen:
Core i7 920 @ 4.2GHz (vCore 1.375V)
Idle: 38 °C
Load: 79°C
Het verschil met een "push" configuratie was dus 2 °C lager in
idle en 3 °C in
load.
Geluidproductie:
Hier ben ik écht tevreden over: het pompje is nauwelijks te horen, de ventilator is relatief stil. Als iemand echt voor stilte wil gaan kan hij makkelijk een Noctua fan kopen.
Conclusie:
Ik ben heel tevreden met mijn aankoop. Deze koeler is eenvoudig te installeren, hij koelt perfect en maakt weinig geluid, voor een redelijke prijs! Wat wil je nog meer?