Gewest Brussel geeft providers groen licht voor 4g-netwerken

Huidige Belgische providers kunnen toch 4g-netwerken in Brussel gaan bouwen. De Belgische regering heeft daarover een akkoord bereikt met de Brusselse overheid. Tot nu toe zijn 4g-netwerken nauwelijks mogelijk vanwege de stralingsnormen in de Belgische hoofdstad.

4gHoe het akkoord over de stralingsnormen eruitziet, is vooralsnog niet duidelijk. Tot nu toe kunnen alleen providers die geen 2g of 3g gebruiken een 4g-netwerk in Brussel beginnen. Dat gaat de nieuwe provider B.Lite doen. Nu kunnen ook gevestigde namen als Proximus, Mobistar en Base in Brussel 4g gaan exploiteren, meldt persbureau Belga.

Tot nu toe was het vanwege de stralingsnorm van 3V/m volgens de providers onmogelijk om 4g aan te bieden in Brussel. De stralingsnorm van 3V/m is cumulatief. Bestaande providers willen 4g naast 3g en 2g gebruiken. Met het derde netwerk erbij komt de straling volgens de provider onvermijdelijk boven de norm. De strenge stralingsnorm wekte onder meer de woede op van Eurocommissaris Kroes. Wanneer Proximus, Mobistar en Base willen beginnen met 4g in Brussel, is vooralsnog onduidelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-07-2013 • 09:56

31

Reacties (31)

31
27
21
5
0
1
Wijzig sortering
Dit is wel een goede zaak, als hoofdstad van europa met alle bijbehorende ministers en dergelijke die daar komen is een snel draadloos internet wel belangrijk.

Verder doet brussel op alles wat vervelend in België (ik ben een belg en ben ze een beetje kotsbeu met hun afwijken van de rest van België).

Anderzijds blijft het natuurlijk wel de vraag opwekken hoe het nu juist zit met die maximale straling. Gaan we er inderdaad niet een beetje over met de verschillende netwerken? (ik bedoel hiermee de verschillende providers) Is dit nodig? De extra straling die het geeft...

Vrije markteconomie is belangrijk, maar de volksgezondheid ook. Is het niet beter misschien om daar de stralingsnorm over de verschillende providers te maximaliseren? Mobile vikings is bijvoorbeeld een nieuwe provider, maar die wel op het netwerk zit van Base. Zo zit telenet ook niet op zijn eigen netwerk. Dus het kan wel.
Officieel heeft de Europese Unie echter geen hoofdstad noch de intentie er een vast te leggen (Bron)
Maar stad huisvest onder meer de officiële hoofdzetels van de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie, de Europese Raad en de tweede zetel van het Europees Parlement. (Bron)

Dat maakt het geen onbelangrijke stad. ;)
Op de radio hebben ze net vermeld dat de stranglingsnorm van 3V/m nog steeds geld.
Alleen komt er nu bij dat dit per techniek mag zijn.

Dus 3V/m voor 2G - 3V/m voor 3G en 3V/m voor 4G.

Zo blijft dus de norm 3V/m maar kan de nieuwe 4G techniek toch worden uitgerold.
Yep. Dit lijkt me een geniepige manier om de stralingsnormen toch te verhogen...

Want waarschijnlijk komen twee zenders van 3V/m overeen met 6 V/m? Of is dit logaritmisch en zijn twee zenders van 3V/m even sterk als één van 4V/m? Iemand raad?
Dus als ik het bericht goed begrijp, was 4G dekking alleen nog in Brussel niet beschikbaar maar in de rest van Belgie wel? Ik vind dat een best vreemde manier van aanpak, maar het zal wel belgische politiek zijn. Bij ons heb je toch of een landelijke uitrol, of niet? En dan mag de provider toch uitmaken waar die dekking biedt?
Anoniem: 438140 @Maistah12 juli 2013 10:11
In Brussel waren de stralingsnormen strenger dan in de andere grootsteden in België en bovendien is de stralingsnorm per provider cumulatief.

dit betekent dat als men al een 2g en 3g netwerk heeft men deze stralingsniveaus moet optellen en dan kijken wat er nog overschiet van het maximum om nog een 4g netwerk te kunnen uitrollen, en aangezien dit te weinig was kon men dit dus niet uitrollen.
Gezien de grote aantal buitenlandse bezoekers in Brussel kan ik me voorstellen dat de stralingsnormen beperkt worden. Doe je dat niet dan zet iedere provider de niveau's maximaal om die roamers te "vangen" op hun netwerk.
Zo werkt dat niet. Vrijwel alle telco's hebben een voorgeprogrammeerd (OTA updateable) lijstje van providers op de SIM staan, waarmee de klant *bij voorkeur* verbinding maakt in het buitenland. Pas als dat netwerk _geen_ dekking heeft schakelt je telefoon over. Ik was laatst met een duo-sim telefoon in het buitenland (T-Mobile NL en KPN NL erin) en ze hadden ieder een ander roaming netwerk.
België is een federatie van een Vlaamse (deel)staat, Waalse (deel)staat en Brusselse (stad)staat. Om het niet te hard te laten opvallen plakken we de term "gewest" op een deelstaat/stadstaat.

In praktijk betekent dat Brussel op een andere manier stralingsnormen, geluidsnormen voor luchthavens,... kan regelen dan Vlaanderen of Wallonië.

Brussel had gekozen om 4G onmogelijk te maken met hun stralingsnormen, dan is het niet raar dat de telco's in alle (groot)steden behalve Brussel 4G aanbieden.

In Brussel heerst de trend om te protesteren tegen alles dat een stad rendabel maakt. Vliegtuigen worden naar Duitsland weggepest. Ze willen rijstroken halveren, terwijl Vlaanderen de ring rond Brussel stevig wilt upgraden. Stel je voor dat smartphones te goed surfen, lekker tegenwerken!

Vlaanderen is druk bezig met goede verbindingen aan te leggen voor mensen en bedrijven die het verstikkende Brussel willen inruilen voor het Vlaamse hinterland. Over 20 jaar zal daar weinig economische activiteit meer zijn en de Brusselaars kiezen ook echt om zoveel mogelijk economisch activiteit buiten te pesten.
Nee, een aantal grote steden hebben het maar volgens mij.

Het netwerk van Belgacom ziet er als volgt uit:
http://support.nl.belgacom.be/app/answers/detail/a_id/14815

Van andere providers kan ik niet zo snel een kaartje vinden, maar volgens mij heeft Belgacom wel een van de betere mobiele netwerken.
Base:
http://mv.b12e.be/coverage/
Geen 4G. Donkerblauw is 3G.

Mobistar:
http://corporate.mobistar.be/nl/images/march15.png
Ook nog geen 4G (in de nabije toekomst wel, ze zijn bezig met testen uit te voeren in Antwerpen dacht ik)

[Reactie gewijzigd door CedricD op 29 juli 2024 08:48]

Nee hoor, momenteel heeft enkel Proximus in de acht (schiet me niet dood als dit aantal niet klopt) grootste steden van belgie een proefproject lopen met 4G.
Ik kan 4G al in Antwerpen gebruiken hoor :) maar er zijn veel gebieden buiten de steden die ook 4G hebben. Zoals de E19 tussen Brussel en Mechelen. Maar ook in kleine gemeenten.
Inmiddels heeft Proximus in een twintig steden of gebieden 4G.. Vooral tussen Antwerpen en Brussel is de 4G-penetratie hoog en ook aan de kust.

Limburg heeft enkel Hasselt en Genk, in de provincie Antwerpen is dat Antwerpen en Turhout.
Dit vind ik wel positief, had namelijk 4g in alle grote Belgische steden behalve in Brussel (de hoofdstad 8)7) en da's toch wel belachelijk :p
Dus in feite kon er wel al 4G gezet worden door B.lite.. En kunnen de andere operatoren eventueel van hun netwerk gebruik maken...
Maar nee, samenwerken is natuurlijk tegen hun principes...
Anoniem: 304483 12 juli 2013 11:56
goede en terechte beslissing. uiteindelijk denk ik dat men immers toch toch nog maar een 3-4j 2g gaat voorzien en dit dan gefaseerd afbouwen. zodoende gaat men slechts deze periode over de limiet zitten. ook denk ik dat het nog minimum 6j gaat duren alvorens men denkt aan investeringen richting de opvolger van 4g en tegen dan kan men nog eens gaan discussiëren...
En natuurlijk is het ook handig dat de provider op dit moment nog geen 2g/3g mag hebben in brussel.
Op dit moment nog geen spraak over 4g, dus een mooi internet abbonement.
Hopenlijk komt hier nog verandering in voor de mensen die daar wonen
Of lees ik het nou verkeerd?
Brussel heeft zijn eigen overheid? Wanneer heb ik gemist dat brussel een eigen land werd? :?
De landelijke regering zou toch gewoon de lokale moeten overstemmen?

Maar goed, mooi dat Brussel nu ook 4G krijgt :)
Brussel heeft zijn eigen overheid? Wanneer heb ik gemist dat brussel een eigen land werd? :?
De landelijke regering zou toch gewoon de lokale moeten overstemmen?

Maar goed, mooi dat Brussel nu ook 4G krijgt :)
Dit zijn de overheden in België :)
  • de Belgische regering of federale regering op federaal vlak
  • de Vlaamse Regering voor het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap
  • de Waalse Gewestregering voor het Waals Gewest
  • de Brussels Hoofdstedelijke Gewestregering voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • de Franstalige Gemeenschapsregering voor de Franstalige Gemeenschap
  • de Regering van de Duitstalige Gemeenschap voor de Duitstalige Gemeenschap
en nee, dat zijn niet allemaal aparte landen :)
Dat is héél simplistisch....

In federaal Be kan éénzelfde stukje grond door 5 regeringen geleidt worden.

We hebben de volgende:
- Landelijke regering (spreekt voorzich, voor heel BE, heeft weinig bevoegdheden)
- Gewestelijke regeringen (Vlaams/Waals/Brussels, veel bevoegdheden)
- Gemeenschapsregeringen (Frans/Nederlans/Duits, heeft niet zoveel te zeggen)
- Provinciale regeringen (Spreekt voor de provincies (10), doet nog veel, binnenkort waarschijnlijk naar gewesten)
- Gemeentelijke regeringen (per gemeente)


Het is de regering van het Brussels gewest die deze norm heeft opgelegd en nu weer heeft aangepast.

OT:

Goede zaak dat de providers nu hun ruimte krijgen.
Als je in Brussel rondliep dan had je altijd amper bereik, waardoor je telefoon enkel harder ging zenden... triestige zaak.

Enfin, laat ze maar opschieten met de zaak :)
Anoniem: 418414 @larsg12 juli 2013 19:20
Dat is héél simplistisch....

In federaal Be kan éénzelfde stukje grond door 5 regeringen geleidt worden.

We hebben de volgende:
- Landelijke regering (spreekt voorzich, voor heel BE, heeft weinig bevoegdheden)
- Gewestelijke regeringen (Vlaams/Waals/Brussels, veel bevoegdheden)
- Gemeenschapsregeringen (Frans/Nederlans/Duits, heeft niet zoveel te zeggen)
- Provinciale regeringen (Spreekt voor de provincies (10), doet nog veel, binnenkort waarschijnlijk naar gewesten)
- Gemeentelijke regeringen (per gemeente)
In tegenstelling tot de franstalige tegenhanger is de nederlandstalige gemeenschapsregering samengevoegd met die van het vlaamse gewest.

Het is dus gewoon zoals Kheos het zei. Daar komen inderdaad ook nog de provincies en de gemeenten bij, zoals in de meeste landen.

Niet zoals in de meeste landen is dat een grondgebiedje met ongeveer 1 miljoen inwoners beheerd wordt door 19 burgemeesters, een gouverneur en een brusselse regering met parlement. Die zijn uitsluitend voor brussel.
Komt nog bij/boven: een vlaamse regering (grondgebied), de franstalige gemeenschap (bevolking) en daar bovenop nog de federale regering.
Terwijl 75% van de regelgeving door europa wordt gedicteerd...

edit 75% en niet 17...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 418414 op 29 juli 2024 08:48]

Ook dorpen, steden en provincies hebben overheden.

Officieel heten die in Nederland 'lagere overheden'. De overheid van de stad Amsterdam heet bijvoorbeeld 'Gemeente Amsterdam' en een Nederlandse provincie is ook een lagere overheid met een eigen bestuur (Gedeputeerde Staten), parlement (Provinciale Staten) en ambtelijk apparaat.
Het gaat hier weldegelijk over de Brusselse Gewest-regering, niet de Belgische... En die werkt zo mogelijk nog slechter :+
Wat een idiote houding. De regering is er voornamelijk om de burger te beschermen. Blijkbaar vond de plaatselijke overheid het gevaarlijk om de stralingsnormen vrij te laten, of dit gegrond is of niet is een andere discussie. Feit blijft dat er hier wel degelijk over gestemd is door de partijen die door het volk democratisch zijn gekozen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.