'Nokia wil Qt verkopen'

Volgens diverse bronnen wil Nokia de opensource-ontwikkeltoolkit Qt verkopen. Nokia nam het bedrijf achter Qt begin 2008 over, maar sinds het bedrijf is overgestapt op Windows Phone heeft het weinig belang meer bij het bezit van Qt.

Qt logo (75 pix)Op de Qt-mailinglijst schrijft Atlant Schmidt, een oud-ontwikkelaar van Nokia, dat het bedrijf van plan is om Qt af te stoten. Een hoge manager bij Nokia zou daartoe opdracht hebben gekregen. Technologiesite Phoronix schrijft over dezelfde informatie te beschikken.

Een Qt-ontwikkelaar schrijft op dezelfde mailinglijst dat de vestiging van Qt in Brisbane eind deze maand wordt gesloten. Het is onduidelijk hoe het zit met andere Qt-vestigingen.

De grafische toolkit Qt is van weinig nut meer voor Nokia, omdat het bedrijf zich tegenwoordig niet meer richt op het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem en in plaats daarvan telefoons met Windows Phone uitbrengt. Het bedrijf achter Qt, dat kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van mobiele applicaties maar ook voor Linux-, OS X- en Windows-software, werd in 2008 door Nokia overgenomen.

Het afstoten van Qt zou passen in een reeks van verkopen en stopzettingen: nadat Nokia besloot om zich te concentreren op toestellen met Windows Phone, werd het Symbian-besturingssysteem verkocht en werd de ontwikkeling van het mobiele besturingssysteem MeeGo stilgelegd. Ook 'project Meltemi', dat een variant van MeeGo voor goedkope telefoons moest opleveren, werd onlangs beëindigd. Verder stootte Nokia onlangs nog de uitgifte van Qt-licenties af.

Door Joost Schellevis

Redacteur

02-08-2012 • 12:46

60

Reacties (60)

60
58
48
3
0
2
Wijzig sortering
Ik denk dat Qt zonder nokia veel meer kans maakt op de applicatie markt om als framework gebruikt te worden, mits het onder een OSS licentie valt. Zo hoeven er geen gelden meer betaalt te worden. Trekt altijd meer ontwikkelaars aan...
Qt valt al onder een OSS licentie mits je het niet-commercieel gebruikt.
Qt valt onder een OSS-licentie (LGPL) ongeacht of je het commercieel of niet gebruikt.

De enige redenen waarom je nog een commerciele licentie zou willen nemen zijn:
- Je wilt commerciele support.
- Je wilt Qt statisch linken in je applicatie, maar je applicatie valt niet onder een open-source license.
- Je wilt custom patches toevoegen aan Qt waarvan je niet wilt dat die onder LGPL worden vrijgegeven.

Commerciele applicaties die niet statisch linken (maar dus simpelweg de DLL's meeleveren) zijn gewoon toegestaan.

Overigens worden alle commerciele licenties al een tijdje uitgegeven door Digia, en niet meer door Nokia. Dat gedeelte van de "Qt business" was namelijk al eerder afgestoten.
Nu de libs onder LGPL vallen mag je het wel commercieel inzetten. Je mag enkel, indien je zelfs Libs aanlevert, geen aanpassingen maken aan de libs.

Toen QT libs nog onder de pure GPL vielen, moest je een dev licentie kopen om iets te kunnen uitgeven.
Jawel hoor, je mag ook aanpassingen maken in de Qt libs. Je moet die aanpassingen dan wel publiceren. Als een dergelijke aanpassing slechts een kleine feature of bugfix is, dan zie ik daar het probleem niet van in, ook niet bij een verder uiterst commercieel project.
Nee hoor. Zelfs toen Qt onder de GPL viel, hebben wij voor klanten commerciele software geschreven op basis van Qt. 80% van de software pakketten in de wereld zijn toch intern voor bedrijven. GPL werkt door voorwaarden te stellen aan distributie, en als een pakket alleen intern gebruikt wordt heeft de GPL geen consequenties.
Euhm... Het gebruikt de LGPL, dus kan je het volgens mij ook gewoon commercieel gebruiken. Digia heeft toevallig een licentie van Nokia gekregen/gekocht om de QT Commercial naam te mogen gebruiken en het te distribueren onder een andere licentie.
Nu hopen dat Qt niet dood bloed. Het is een mooi framework om relatief simpel cross platform C++ programma's te schrijven. Ik hoop dat bedrijven bestaan die er winst mee denken te kunnen behalen maar het open source houden.
Ik vraag me af wat er te verkopen valt aangezien het open source is, zeker aangezien ze de commerciele licensing al hadden verkocht... Wat Nokia nog had zijn een berg ontwikkelaars en wat buro's en gebouwen misschien om die in te huisvesten.
QT heeft een dubbele licentie. Er is een open source licentie voor gebruik in andere open source projecten. Voor gebruik in commerciele applicaties dient een commerciele licentie te worden afgenomen..

Eerder was het licentie uitbesteed. Echter moet Digia weer een kickback terug geven aan Nokia. Daarbij lagen de rechten en copyright nog steeds bij Nokia.

Ik weet voor welk bedrag Nokia QT wil verkopen, maar de KDE foundation lijkt mij een goede kandidaad. Zeker als ze hun ontwikkel platform veilig willen stellen..
Voor gebruik in commerciele applicaties dient een commerciele licentie te worden afgenomen..

dit is niet volledig correct. Je mag wel degelijk een commerciele app schrijven, mits je niet raakt aan de libraries:

This version of Qt is appropriate for the development of Qt applications (proprietary or open source) provided you can comply with the terms and conditions contained in the GNU LGPL version 2.1. Learn more about the LGPL license here.
Je mag wel degelijk een commerciele app schrijven, mits je niet raakt aan de libraries:
Jawel hoor, je mag rustig de libraries aanpassen. Alleen dienen de wijzigingen aan een LGPL library ook weer open source te worden gemaakt. Maar de rest van je app niet. Die mag gewoon closed blijven, als je dat wil.
Ik weet (niet?) voor welk bedrag Nokia QT wil verkopen, maar de KDE foundation lijkt mij een goede kandidaad. Zeker als ze hun ontwikkel platform veilig willen stellen..
De "open" tak blijft open, ook als er in een gesloten traject verdergewerkt wordt. KDE kan de resources die gemoeid zijn met een overname beter steken in een fork, vooropgesteld dat Nokia meer dan een symbolisch bedrag voor de overname verwacht.
Ik denk dat RIM het gaat kopen, hun nieuw OS is er namelijk op gebaseerd.
(ze moeten juist het geld hebben)
KDE foundation zou inderdaad het trademark en eigendom kunnen overnemen, maar heeft bij lange na niet de resources om de ontwikkeling (vele full time developers) en support structuur (Continious Integration testing op alle platforms, community support, marketing, sales) over te nemen. Wat mij betreft dus een allerlaatste uitwijkmogelijk, maar liever zie ik een partij opstaan die een significante investering in Qt kan blijven doen.
De KDE Foundation hoeft Qt helemaal niet te kopen, ze zijn volledig beschermt door de "poison pill" die in de oorspronkelijke overeenkomsten over de aankoop van TrollTech/Qt zat ingebouwd:

One other thing I would like to point out is the fact that we are “future-proofing” it. The new license headers say specifically that you may:

(at your option) use any later version of the GNU General Public License if such license has been publicly approved by Trolltech ASA (or its successors, if any) and the KDE Free Qt Foundation.

(For those of you who don’t know what it is, the KDE Free Qt Foundation is what we call a “poison pill” for Trolltech: should we ever stop releasing open source versions of Qt, the foundation is given the right to unilaterally release the last version of Qt under the BSD license.)


http://labs.qt.nokia.com/...d-4-licensed-under-gplv3/
Waarschijnlijk iets als eigendom? Als eigenaar van de software mag je de licentie weer gesloten maken. Als in de licentie naar anderen staat dat al je wijzigingen ook weer vrij gegeven moeten worden, kan het dus wel zijn voordeel hebben om de software in handen te krijgen, om zo onder deze regel uit te komen.

Eigenaar van software zijn biedt dus wel degelijk meer voordelen dan een opensource pakket mogen gebruiken.
Er zijn gewoon teveel verschillende applicatie frameworks, er komen er ook steeds meer bij. Het is onvermijdelijk dat daar vroeg of laat een paar in onbruik raken, en Qt is er eentje van. Cross-platform development is ook een beetje verleden tijd, Java en Silverlight/.NET zijn zich ook al aan het terugtrekken op 1 platform (resp serverside-Linux en Windows 8 ), en de ambities van Flash en Air zijn ook stevig ingedeukt.

Iedereen gaat ofwel native voor 'performance' apps, ofwel heeft genoeg aan de functionaliteit die HTML/JS biedt (voor widget-achtige webapps).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 juli 2024 15:54]

Tja, ik denk ook dat Qt een beetje verouderd is, als je ziet dat tegenwoordig bijvoorbeeld het HTML DOM model veel makkelijker werkt, en ook cross-platform is.
Wat ReneX al aangeeft, wat hebben deze twee met elkaar te maken? En Qt is echt niet verouderd. Het gemak waarmee een applicatie een custom look valt te geven m.b.v. Qt Stylesheets heb ik nog niet ergens anders gezien. Als je bekend bent met CSS is het erg gemakkelijk om je applicatie een custom look te geven.

Het zou mooi zijn als Samsung of Intel (of beide) zich op Qt willen storten, prachtig framework om mee te werken en een stuk meer een "grafische toolkit" zoals het in het bovenstaande artikel wordt genoemd, er zit ook een filereader in en webkit als er een browser nodig is of op een veel lager niveau kan je ook met sockets werken.
Maar voor welk plaform dan? De wereld is in rap tempo aan het afstevenen naar een bijna volledige triopolie van Android/Windows/iOSX. Developers zijn (terecht of niet) behoorlijk tevreden met de native frameworks van deze platforms, wat gaat ze over de streep trekken om nog een 3rd party framework gebruiken?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 juli 2024 15:54]

Mensen die de performance van native code willen (C++) met een deftig framework? Qt is niet alleen voor user interfaces. Het bevat modules voor networking, database access, OpenGL.

Bij mijn weten is Qt nog altijd redelijk" hot" in de medische beeldvorming en de luchtvaart-sector.
Ik zat er zelf aan te denken om Qt creator te verwerken voor HMI doeleinden op Touchscreens.

We zitten nu overal namelijk vast aan die dure veroudere klote Siemens WinCC wat ook nog eens gebaseerd is op het verrote windows waar je verschrikkelijke dure licentie voor moet afdragen.

Ik had een lichte Linux distro in gedachte met daarop Qt creator/Quick gebaseerde elementen waarmee je dus met een PLC via TCP/IP Modbus kan communiceren.

Ik hoop dat Linux nog eens een keertje doordrinkt in de automatisering zoals het is doorgedrongen is bij het hele server gebeuren.

Scheelt echt zeeeer veel duiten :) Siemens is net als Microsoft een monopolie die iedereen leegzuigt. Hekel heb ik aan zulke bedrijven !

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 26 juli 2024 15:54]

En hebben deze 2 iets met elkaar te maken ? :-)
Zodra je iets met hardware wil doen is een native applicatie meestal eenvoudiger te programmeren. En je bent niet afhankelijk van geinstalleerde frameworks die je dan ook nog eens mag gaan troubleshooten.

Ik denk dat Qt inderdaad z'n beste tijd wel gehad heeft. Ik gebruik zelf al jaren wxWidgets waar nog volop aan ontwikkeld wordt en wat een applicatie oplevert met een volledig native look. Ik heb destijds niet voor Qt gekozen omdat het een dual licensing opzet heeft. Met dat soort constructies ben je aan de wolven overgeleverd. MySQL is daar ook een goed voorbeeld van.
Qt gaat op het moment in elk geval heel erg goed - sinds de ontwikkeling is geopend met 'open governance' zijn er veel andere partijen gaan bijdragen. Ook zijn veel grote bedrijven diep afhankelijk van Qt. In de medische en film sector maar ook bijv. BMW. Geen enkele toolkit komt in de buurt van Qt in de diepte en breedte... Maar we zullen zien wat er allemaal van komt.
Ik heb hier ook nog naar gekeken voor de Raspberry Pi van de week maar het trekt mij onvoldoende om voor Qt te gaan, het is niet heel groot en gaat het naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer worden en dus krimpen. Jammer het had wel potentie maar of het nog toekomst heeft zal mij benieuwen.

* GewoonWatSpulle gaat weer verder hacken met zijn HTML5 "desktop"
KDE, Skype en ik geloof Opera maken gebruik van Qt. Dus zo klein is het nu ook weer niet.
Vergeet ook VLC niet.

Edit: en als we toch aan opsommen zijn: RIM's nieuwe OS.

[Reactie gewijzigd door ATS op 26 juli 2024 15:54]

De Tera launcher (van pricewatch: TERA Online, PC maakt er ook gebruik van volgens mij en zo zullen er ongetwijfeld duizenden programma's zijn waarbij het gebruikt wordt maar je het niet merkt. Ondanks dat het crossplatform is wordt het ook gebruikt voor Windows only applicaties simpelweg omdat er makkelijk mee te werken is.
Opera gebruikt al sinds versie 10 ofzo geen qt meer
Spotify (desktop), Google Earth, Filemaker
KDE, Skype en (...)
én QtMoko, het op QT gebaseerde OS voor Openmoko-telefoons!
En Tom Tom Home...
Neuh, dat was eerst wxWidgets en daarna FireFox (XulRunner) gebaseerd. MyTomTom is wel Qt.
En DVDFab als ik me niet vergis ...
Ik gebruik het niet meer zakelijk (slechte COM ondersteuning, ik heb dus de betaalde licentie moeten nemen, echter kreeg ik geen support mbt geclaimde COM ondersteuning). Toch een heerlijke template lib voor alle projecten zonder COM zoals op m'n Raspberry.
De raspberry pi versie zou ik nu niet bepaald als maatstaf nemen. Veel zaken zijn gewoonweg nog niet geport. Komt veelal omdat veel developers lang moeten wachten op de hardware.

En klein... Qt wordt toch door vele grote spelers gebruikt. Ik weet voor een feit dat ze het bij Barco gebruiken, bij RIM, Intel, ... . Het is echt een plezier om te gebruiken.

Het is ook een schitterend framework die namelijk wel veel te bieden heeft en die het schrijven van portable apps makkelijk maakt.

In die zin is het wel altijd een doorn in het oog geweest voor Microsoft dus rouwig zullen ze wel niet zijn dat nokia het gaat afstoten.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 26 juli 2024 15:54]

QT wordt natuurlijk ook gebruikt buiten de "phonewereld"... in hardware van bv de medische, luchtvaart en militaire toepassingen bv.
Ben benieuwd of zo'n actie ook gevolgen heeft voor KDE. Ze hebben een overeenkomst met Nokia over het gebruik van QT maar gaat die overeenkomst ook mee als QT wordt verkocht.

Het mooiste zou zijn als QT gewoon vrij beschikbaar komt, maar Nokia in zwaar weer zal dat waarschijnlijk wel niet doen...

Edit: volgens de KDE Free Qt Foundation zal er volgens de licentie een BSD licentie variant van QT ontstaan zodra Nokia QT afstoot, verkoopt, stopt of als Nokia falliet gaat.

[Reactie gewijzigd door pe1dnn op 26 juli 2024 15:54]

Staat toch dat het LGPL/GPL is? Nokia kan doen wat ze willen maar zoveel controle hebben ze er niet over.
Volgens de website die jij linkt wel
The agreement stays valid in case of a buy-out, a merger or bankruptcy.
volgens de KDE Free Qt Foundation zal er volgens de licentie een BSD licentie variant van QT ontstaan zodra Nokia QT afstoot, verkoopt, stopt of als Nokia falliet gaat.


Er ontstaat pas een BSD variant van de laatste versie indien QT non-free wordt.
De verbintenis blijft wel gelden bij een afstoot, verkoop of failissement.

Dit is origineel nog afgesproken toen het nog Trolltech was. Als de volgende eigenaar mooi de GPL/LPGL licentie volgt, blijft alles zoals het nu is.
Beetje mierenneuken maar de correcte schrijfwijze is Qt (grote Q, kleine t), QT in hoofdletters staat voor Apple's QuickTime.
waarom leveren ze deze techniek niet aan Joomla want meego maakt toch net als Maemo gebruik van het QT (cute) framework?
Waarschijnlijk omdat JoomlaJolla (thanks @prutsger) niet de resources heeft om de volledige Qt ontwikkeling op zich te nemen.

[Reactie gewijzigd door arendjr op 26 juli 2024 15:54]

Joomla? Een webbased CMS dat Qt wil gebruiken? Je bent vast in de war met Jolla.
Anoniem: 428562 2 augustus 2012 13:53
Hmm, misschien kan intel of samsung QT kopen, past mooi bij het Tizen project dat ze samen opzetten ...
Tizen heeft juist de hele Qt-gebaseerde Meego UI eruit gegooid en focussed op HTML5. Wat is dan nog het nut van Qt in die context?
"Weinig nut" is niet zo'n groot probleem. Nokia heeft een veel groter probleem: geen geld. Ze hebben de klassieke fout gemaakt om te snel met de oude producten te stoppen, voordat ze significant betere vervangers hebbem. Dat kost ze omzet, en dus moeten ze nu bezuinigen. Qt is daar simpelweg het slachtoffer van.
Ik vraag me nu nog steeds serieus af, of Nokia wel de juiste keuze heeft gemaakt. Ze liepen inderdaad erg achter met Symbian, waardoor iOS en Android telefoons markt pakte. Hierdoor hebben ze het grote geld van M$ maar geaccepteerd.

Maar als ik kijk hoe het er nu uitziet, is het reuze geschikt voor Nokia telefoons: niet te dure smartphones. De verkoop van WP telefoons moet daarnaast nog steeds op gang komen. In mijn ogen heeft Nokia een grote fout gemaakt! Ik prefereer nu liever een Android toestel boven een WP variant en er zijn nu tal van mensen die volgens mij het zelfde doen.
Nokia liep echt zoooo veel achter met Symbian, slechts een mooie API structuur en het on-par met Android, alleen dat is van Google dus sowieso fijner dan Nokia destijds omdat dat ook een telefoon concurrent is.

Symbian Belle is prima te gebruiken en de apps zijn er ook voldoende (geen 3 miljoen nee) alleen nu is er al jaren geen interessante hardware meer uitgekomen. Nja de PureView is weer zo'n mooi voorbeeld van wat het wél had kunnen worden maar niet meer gaat.. :(
Ik doe zelf het een en ander met Qt en het is echt een prachtig framework, dus ik hoop dat het gewoon doorontwikkeld blijft worden.
Ik hoop dat Qt blijft voortbestaan. Ik heb zowel met Qt als GTK ervaring en Qt beviel me echt het beste. De documentatie is bijvoorbeeld een stuk beter.
Voor zover ik weet is Symbian helemaal niet verkocht maar is enkel de ontwikkeling van software updates en verder onderhoud aan symbian uitbesteed aan accenture.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.