Samsung stelt dat alle persoonlijke gegevens die het via camera's en microfoons in zijn tv-toestellen verwerkt, veilig opslaat. Daarmee reageert de fabrikant op een kritisch artikel waarin mogelijke privacygevaren worden aangestipt.
Een aantal recente hdtv's van Samsung, waaronder de ES8000- en E7000-series, zijn voorzien van geïntegreerde hd-camera's en microfoons. Ook is in de firmware spraak- en gezichtsherkenning opgenomen. Deze technologie, Samsung Smart Interaction geheten, wordt onder andere gebruikt voor diensten op het Smart TV-platform en het direct aansturen van het tv-toestel.
In een kritisch artikel op HD Guru werd er de nodige kritiek gegeven op Samsung. Het bedrijf zou consumenten onvoldoende voorlichten over zijn privacybeleid met betrekking tot gevoelige data die het via Smart Interaction kan bemachtigen. Ook biedt Samsung in de VS klanten de mogelijkheid zich te registreren waarna zij drie maanden extra garantie krijgen. Hierdoor is het in theorie mogelijk om het adres van een consument aan het serienummer van het toestel te koppelen.
Een ander potentieel gevaar is dat de geïntegreerde camera en microfoons in theorie ongevraagd door derden ingeschakeld kunnen worden om zo heimelijk informatie te verzamelen, terwijl ook onduidelijk is in welke mate het platform van Samsung bestand is tegen hackers. Tevens bestaat er de mogelijkheid dat er backdoors in de software aanwezig zijn. Daarnaast laat de camera geen ledje knipperen als deze actief is.
Inmiddels heeft Samsung antwoord gegeven op de vragen over zijn privacybeleid. Het Koreaanse bedrijf claimt dat het alle informatie die het inzamelt via zijn Smart TV-platform goed heeft beveiligd en encrypted opslaat. Data die wordt gebruikt voor gezichtsherkenning wordt volgens de fabrikant uitsluitend op het toestel opgeslagen en zowel de microfoons als de camera kunnen in de firmware uitgeschakeld worden. Daarnaast stelt Samsung dat de lens van de ingebouwde camera weggedraaid kan worden waardoor deze slechts een zwart beeld afvangt.
Samsung meldt echter ook dat het niet verantwoordelijk is voor de diensten van derden. Daarbij wordt alle ingezamelde data direct doorgestuurd naar de betreffende aanbieder. Een ander kritiekpunt is dat Samsung in zijn voorwaarden stelt dat het persoonlijke gegevens binnen al zijn bedrijfsonderdelen mag gebruiken. Het Samsung-concern telt internationaal een groot aantal divisies en joint-ventures, waardoor onduidelijk is welke onderdelen precies toegang hebben tot dergelijke gegevens.