De opgepakte 17-jarige hacker Time claimt dat hij AntiSecNL heeft opgericht om 'onethische' hackers te kunnen aangeven. "Ik zat daar met één reden: dat stelletje scriptkiddies oprollen", zegt hij in een exclusief interview met Tweakers.net.
De afgelopen dagen is AntiSecNL veelvuldig in het nieuws geweest nadat vier van de leden van dit hackersclubje werden opgepakt. Een 17-jarige hacker met de nickname Time was een van de vier opgepakte mannen. Vrijdag werd hij weer op vrije voeten gesteld, waarna Tweakers.net hem 's avonds sprak. Time volgt momenteel een ict-opleiding en is de oprichter van AntiSecNL.
"Op het moment dat ik AntiSecNL oprichtte begon mijn 'dubbelrol'. Mijn plannen waren al klaar, ik was gedreven om deze groepering op te breken koste wat het kost. Ik heb het niet voor mezelf gedaan maar voor de maatschappij en de internetgebruiker. Want als je gegevens op internet belanden, staan en blijven ze daar ook. Ik heb zelf AntiSecNL opgericht met het plan om dieper en dieper in AntiSec te komen en wanneer het moment daar is, alle gegevens van de leden naar het KLPD te brengen. Ik zat daar met maar één reden: dat stelletje scriptkiddies oprollen."
Het verzamelen van informatie is volgens Time wel gelukt. "Ik heb een hoop nicknames, en ik weet wie er achter wat zit omdat ik zoveel vertrouwen heb gewonnen in de wereld. Ze weten dan ook niet dat ik ben opgepakt omdat ik meerdere nicknames gebruikte. Natuurlijk ben ik bang voor mijn rechtszaak, want ik weet dat ik opgesloten kan worden, maar ik weet dat ik dit heb gedaan om ze te vinden en op te kunnen pakken."
De claim dat Time alleen maar de politie wilde helpen, is op dit moment niet te controleren: het OM vertelt niets over de inhoud van de verhoren. Time ontkent tegenover Tweakers.net dat hij zelf actief betrokken is geweest bij de hacks die in het nieuws zijn geweest. Onafhankelijke bronnen bevestigen dit. Van diverse kanten heeft Tweakers.net inmiddels vernomen dat Calimero de man achter de Bronkerk-hack was en dat Dutchd3v1l verantwoordelijk was voor de Nimbuzz-hack. Deze laatste hack kon worden uitgevoerd doordat de inloggevens van het beheersysteem via een open wifi-netwerk konden worden achterhaald toen de beheerder in een café inlogde. Ook werd het clubje hackers in verband gebracht met de aanval op datingsite Pepper.nl, de hack van voip-bedrijf Nimbuzz en het laten uitlekken van gegevens van Politiebond.nl. Saillant detail is dat de hack van Pepper.nl, waarmee AntiSecNL voor het eerst uitgebreid de media haalde, volgens Time niet is uitgevoerd door AntiSecNL maar door AntiSec zelf.
Helemaal als een verrassing kwam zijn arrestatie niet, bevestigt Time desgevraagd tegenover Tweakers.net. "Ik had mijn arrestatie op een punt zelf ook wel verwacht, want ik werd gewaarschuwd door een aantal mensen dat ik er te diep inzat. Natuurlijk is het niet leuk om vier dagen in zo'n rotcel te zitten waar het ijskoud is. Het enige dat ik dan ook heb gedaan was slapen en een beetje voor me uit staren."
De arrestatie ging georganiseerd, blijkt uit het verhaal van Time. Dit keer geen arrestatieteam dat 's nachts een deur inbreekt, maar een goed geregisseerde aanpak. "Er werd tussen 19 en 20 uur aangebeld door een nep-postbode die vroeg of ik wilde tekenen voor een aangetekende brief. Drie minuten later stond mijn woonkamer vol politie, en vijf minuten later zat ik zelf in de auto op weg naar het arrestantencomplex. Wat ze hebben meegenomen weet ik zelf nog niet. Ik weet wel dat ze mijn Blackberry hebben meegenomen en mijn laptop. Mijn drie honden hebben ze in het asiel gestopt. Het is nog maar de vraag of ik die wel terug krijg."
Ook is het de vraag of Time de bij hem in beslaggenomen hardware nog terugkrijgt. "Ik baal er heel erg van dat mijn telefoon is afgepakt, aangezien dat mijn enige communicatiemiddel met mijn familie is. Verder hebben ze alle ingenomen spullen nog in hun bezit natuurlijk. Het is de vraag maar of ik mijn laptop ooit terugzie."
Tegenover Tweakers.net bevestigt Time dat er wel delen van zijn harde schijf zijn versleuteld. "Er werd naar mijn wachtwoorden gevraagd, maar die heb ik niet gegeven omdat er voor mij privacygevoelige informatie op staat, zoals foto's van mijn ex en jeugdfoto's." Ondanks dat Time zegt deze wachtwoorden niet te hebben gegeven, zegt het Openbaar Ministerie dat de opgepakte hackers goed hebben meegewerkt met het onderzoek. Op welke manier wil Justitie niet zeggen.
Overigens is het nog maar de vraag of de versleutelde gegevens echt niet toegankelijk waren. De kans bestaat dat de laptop van Time aanstond en dat Justitie de hardware al draaiend heeft meegenomen. Als de versleutelde delen op het moment van inbeslagname waren gemount, dan waren deze gewoon toegankelijk.
Deel uitmaken van een hackersgroep is een vermoeiende hobby, aldus Time. "Bij een hackersgroepering zitten vreet aan je, het doet wat met je, het zet je aan het denken waarom mensen dit doen." Hij zegt zich niet te kunnen vinden in de acties van de andere leden van AntiSecNL. "Persoonlijke gegevens van mensen op straat gooien, dat is niet normaal. Ik had dit dan ook altijd anders gedaan door het bedrijf zelf te mailen over het lek, want wie verdient er iets aan? Jij niet, het bedrijf niet en de gebruikers van wie je de persoonsgegevens op straat gooit ook niet."