Toshiba krijgt mogelijk boete van 7,4 miljard yen voor boekhoudschandaal

Toshiba hangt een boete boven het hoofd van de Japanse autoriteit financiële markten van omgerekend zo'n 55 miljoen euro. Deze is het gevolg van het boekhoudschandaal dat in april dit jaar naar buiten kwam. Het Japanse bedrijf had de resultaten zeven jaar lang te positief voorgesteld.

De winst werd door het aandikken van de omzetcijfers te rooskleurig voorgesteld. In zeven jaar tijd verdiende Toshiba 115 miljard yen minder dan voorgesteld, omgerekend ongeveer 862 miljoen euro. Door het schandaal verloor het aandeel Toshiba zo'n veertig procent sinds de schimmige praktijken in april voor het eerst aan het licht kwamen.

Kiyotaka Sasaki, secretaris-generaal van de Security and Exchange Surveillance Commission SESC in Japan, zei tijdens een bijeenkomst dat de impact van het incident groot is, schrijft persbureau Reuters. De SESC heeft een nieuwe benadering gekozen bij het onderzoek naar het schandaal. Toshiba was een van de eerste Japanse bedrijven die een bestuur samenstelde naar Amerikaans voorbeeld, iets wat had moeten leiden tot meer transparantie.

Toshiba heeft zo'n 8,4 miljard yen of 63 miljoen euro opzij gezet om boetes en andere gevolgen van het schandaal te dekken. Of de voormalig ceo's nog worden vervolgd is nog niet bekend.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

07-12-2015 • 14:01

15

Reacties (15)

15
14
13
0
0
0
Wijzig sortering
Wat de originele boete niet bizar veel hoger? Dacht dat het toen om mogelijk miljarden ging?

55 miljoen op een 'boekschandaal' van bijna een miljard, dat is nu ook niet echt bijzonder meer.
bijna een rede om het volgende keer weer te doen :+
Dat is alleen de boete van de Japanse autoriteiten. Er kunnen nog boetes komen van andere autoriteiten maar belangrijker, claims van (oud)aandeelhouders. Dat laatste zal een veelvoud gaan kosten.
Het gaat nu ook om 7,4 miljard. Yen te verstaan.
ja en als we het andere ook omrekenen naar yen gaat het om 115 miljard. Das dus 6,4%.
het ging slechter met het bedrijf dat was verteld; dat betekend dus minder groei/winst/divident uitkering. Dus een te hoge waarde voor de aandelen.
Echter is de boete ook voor het bedrijf, waardoor huidige/lange termijn aandeelhouders dubbel gestraft worden. Terwij speculanten/verkopers juist baat hebben gehad omdat ze voor een hoger dan normale prijs hebben kunnen verkopen.
Deze boete zou dus naar de directie/accountants moeten gaan, en niet naar het bedrijf zelf.
euhm. ff twee dingen:
Het Japanse bedrijf had de resultaten zeven jaar lang te positief voorgesteld.
Toshiba was een van de eerste Japanse bedrijven die een bestuur samenstelde naar Amerikaans voorbeeld, iets wat had moeten leiden tot meer transparantie.
ben ik de enige die dan denkt: "waarom zou daar dan niet meer controle op zijn?" Als een bedrijf dergelijke bestuurlijke vormen gaat gebruiken (itt tot de Japanse versie?) zou ik toch zeggen jo meer controle d'r op.
Dit is niet het enige Japanse (tech) bedrijf dat in het nieuws is gekomen ivm. boekhoudschandalen, volgens mij ook oa. Olympus. De vraag is of dmv. het Amerikaanse model ze er juist achter zijn gekomen en als ze bij het Japanse model waren gebleven het nog steeds onbekend zou zijn...
Of het Amerikaanse model dwingt fraude af. ;)
Nouja. 7 jaar is best wel lang hea.
Anoniem: 301518 7 december 2015 14:07
Fraude heet dat. En ja, slechte zaak natuurlijk.
Het heeft ook met de Japanse cultuur en hiërarchie te maken. Als een leidinggevende zegt: Dit zijn de targets die gehaald moeten worden, worden ze op papier ook gehaald. Falen is geen optie. De opbrengst van orders die in een volgende periode zouden vallen werden alvast geboekt op de huidige periode bijvoorbeeld. Er werden ook andere boekhoudkundige trucs toegepast die moeilijk aan het licht kwamen. Op basis van de 'resultaten' werden door het management de targets weer naar boven bij geschroefd, waardoor de druk om te frauderen alleen maar groter werd. Erg knap dat dit zo lang onder de pet is gebleven.
Het woord 'krijgen' en 'boete' zou niet gecombineerd mogen worden.
'Toshiba wordt gedwongen geld aan overheid te geven'
Titel is misleidend. We zijn hier in Nederland, en zijn dus geneigd om in euro's of dollars te denken, terwijl het in werkelijkheid minder dan een honderste is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.