Door Jeffrey van Maurik

Apple toont productieproces nieuwe Mac Pro

24-10-2013 • 11:38

144 Linkedin

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

In deze video van Apple is te zien hoe de nieuwe Mac Pro en het buitengewoon opvallende design wordt geproduceerd en geassembleerd. Apple brengt zijn zwarte cilindrische Mac Pro in december uit en het startbedrag van de workstation is 3049 euro.

Reacties (144)

Wijzig sortering
1080p versie hier (op YouTube).

Ook de Keynote hebben ze online gezet in 1080p. Net als alle product video's en commercials.

[Reactie gewijzigd door Balance op 24 oktober 2013 11:58]

How-it's-made filmpjes zijn altijd leuk om te zien! Ook goed dat Apple probeert om met o.a. design de dalende trend in de pc-markt om te buigen.
Waar ik steeds meer moeite mee krijg (en soms zelfs lachwekkend begin te vinden) is het commentaar van de net iets te langzaam sprekende Apple medewerkers die vol superlatieven hun product aanprijzen.
Ze zeggen ook steeds weer dat het amazing is. Beetje sleets. Maar wat ik het meest irritant vind is dat ze naast het lekkere en leuk passende muziekje ze het noodzakelijk vonden er ook nog syntetische "CSI Geluidjes" aan toe te voegen die in de verste verte niet bij deze processen te horen zijn.

Maar ja, als ze dat niet doen dan begrijpen amerikanen niet dat er daadwerkelijk iets gebeurd.

En dat Made or assembled in the USA is voor mij vooral reden om het niet te kopen.

[Reactie gewijzigd door SvenHe op 24 oktober 2013 17:07]

Ik zie geen enkel nieuw productieproces hier? Een pers is niets nieuws, een frees is niets nieuws, een graveerlaser is niets nieuws, hoe het moederbord word gefabriceerd is niets nieuws, handwerk is niets nieuws, blauwen is niets nieuws en polijsten ook niet. Wat is nu precies zo gepionierd hieraan?

Buiten dat, mooi filmpje. Altijd leuk om te zien hoe dingen worden gemaakt. Het deed me wel een beetje denken aan het filmpje van de HTC One.

Downmods ja? Ik reageer gewoon op de inhoud van het filmpje. Zeker geen flamebait of troll. Ben nog niet eens negatief over het filmpje ook.

[Reactie gewijzigd door 461943 op 24 oktober 2013 12:19]

De productie-processen zullen opzichzelf niet nieuw zijn (wat overigens ook nergens beweerd wordt, ze zeggen namelijk dat ze nieuw zijn voor Apple), maar voor de computer industrie is dit zeker wel nieuw. Lees ook even dit zeer interessante artikel:

http://atomicdelights.com/blog/how-apple-makes-the-mac-pro
What makes Apple fascinating is not that they are using some wiz-bang alien technologies to make things - even here in Portland, Oregon, all the technologies Apple shows in this video are in-practice across numerous local factories. What makes Apple unique is that they perform their manufacturing with remarkable precision and on a scale that is simply astonishing, using techniques typically reserved for the aerospace or medical device industries.

[Reactie gewijzigd door Eswip op 24 oktober 2013 12:11]

"To make a product as advanced as the new Mac Pro, we had to pioneer entirely new processes. " Dat word dus wel beweerd.

Feitelijk wat ze hadden moeten zeggen was dus: "To make a product as advanced as the new Mac Pro, we had to use processes never before used in manufacturing computers." Dat was correct geweest, nu maken ze een valse claim.

Trouwens, interessant artikel :)
Nou ja.. het ligt er een beetje aan hoe je het interpreteert.. Ik interpreteer het als dat het voor hun totaal nieuwe processen zijn.. Maar goed, gezeur in de marge.. ;)
Ja, op die manier zou je het kunnen zien ja. En op zich maakt het weinig uit, het is een leuk filmpje. Het verbaasde me alleen, meestal hebben ze claims die arrogant zijn maar waar qua interpretatie en waarheid niets op aan te merken valt.
Als je alles op die manier kapot relativeert is geen enkel nieuw product meer bijzonder. Het gaat er ook om wat je er mee maakt (eind product), en niet waar het mee gemaakt wordt.
Dat snap ik, maar ik reageer op het feit dat die man in het begin van de video het heeft over gepionierde nieuwe productieprocessen. Ik mag aannemen dat ze die dan ook laten zien in de video, wat ze niet doen. Dan snap ik dus niet wat er zo gepionierd is.
Dus omdat ze het niet laten zien is het er niet? Bedrijfsgeheim? Mars zet zijn recept ook niet online.

[Reactie gewijzigd door Ultimation op 24 oktober 2013 12:03]

Hoezo bedrijfsgeheim? Het is Apple, als er al iets nieuws is hebben ze het echt wel gepatenteerd. Daarbij, als ze het geheim willen houden, waarom zeggen ze het dan in de eerste plaats? Om de concurrenten te pesten: "Kijk eens, wij hebben een nieuw proces maar we zeggen lekker niet hoe het werkt? " Lijkt me sterk.
Je kan toch zeggen dat het gepionierd proces is? Waarbij je de precieze details weglaat. Waarom mag dat niet? Laat de concurrentie zelf maar een dusdanig wiel uitvinden.
Dat kan je wel zeggen, maar dan moet het ook wel waar zijn, wat het niet is. Als ze de details weglaten en het ook niet laten zien, is het nogal een loze claim en heeft het totaal geen nut om het in de video te zetten.
Anoniem: 499360
@46194324 oktober 2013 14:26
Altijd leuk om te zien hoe dingen worden gemaakt. Het deed me wel een beetje denken aan het filmpje van de HTC One.
Je bedoelt dat het lijkt op de video van hoe de iPhone 5 is gemaakt. Apple brengt altijd zo'n filmpjes uit en de laatste doet de concurrentie dat ook.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 499360 op 24 oktober 2013 14:26]

Mwah, ik hou er zelf niet van om alles maar met Apple te vergelijken. Dan lijkt het alsof ik, zoals veel mensen doen, van Apple de standaard maak. En dat is simpelweg niet zo. Daarom vergelijk ik het liever met HTC.
Anoniem: 499360
@46194324 oktober 2013 23:44
Tja maar het is wel de standaard die Apple zet. Apple maakt een video zoals ze dat al jaren doen en jij laat het uitschijnen of ze HTC na apen. Dat is wat vele mensen tegenwoordig dus doen, zeggen dat Apple iets na aapt van een ander bedrijf terwijl ze gewoon iets doen dat ze al jaren zelf doen.
Nee, je leest niet goed. Ik zeg niet dat Apple HTC nadoet, ik zeg dat ze allebei een filmpje van het productieproces hebben gemaakt. En om te zorgen dat mensen Apple niet als de standaard gaan zien vergelijk ik dit filmpje met die van HTC.

Sowieso, als ik dit vergelijk met een filmpje van Apple zelf zou het weinig nut hebben. Ze doen dit namelijk, zoals je zelf al zegt, al jaren. Van HTC was dit relatief nieuw ( ze deden het ook al bij de One S), dus daarom en omdat HTC een concurrent is van Apple is het veel interessanter om die twee met elkaar te vergelijken dan een filmpje van Apple met een ander filmpje van Apple.
Anoniem: 499360
@46194325 oktober 2013 00:06
Maar ik zeg wel dat HTC Apple na aapt ;)
Tja, dat mag. Waar kwam het scroll-down menu en quick toggles in iOS ook alweer vandaan? Oh ja.

Elk bedrijf kopieert in meer of mindere mate. Sowieso is een filmpje maken van je productielijn nou niet echt revolutionair: dat deed Henry Ford al. Zelfs Apple verandert daar niets aan.
Anoniem: 499360
@46194325 oktober 2013 15:19
scroll down op een touch screen? Juist dat komt van iOS. Jij bedoelt notificatiecenter zeker? Dat komt niet van Android. Dat was eerst op gejailbreakte iPhones te vinden.
Tuurlijk ;(

Zelfs al had je gelijk ( wat je niet hebt) dan zou mijn punt nog steeds staan. Bedrijven kopiëren elkaar om de haverklap.
Jij zeker ook...
Ik praat liever over coole dingen met dbhuis, dan met fledder2000 die overal azijnzuur pist.

Ik ben het volledig mee eens met dbhuis. Vroeger (lees 'n handjevol jaren geleden) keek ik in mn "spare-time" alleen maar, vol verbazing, naar dit soort filmpjes. Het is ook prachtig. Maar wat dat betreft zie ik weinig meer nieuws in dit filmpje (qua techniek). Toepassing van dit soort productieprocessen kan vast wel nieuw zijn in de computerindustrie, en ongetwijfeld zal het op kwalitatief niveau ook vooruitstrevend zijn.

Wat me ook opvalt is dat er toch opvallend veel mensen aanwezig zijn (vaak ter controle en onderhoud). Zou dit voor het promotiefilmpje zijn? Of zal er toch naar een enige vorm van "ambacht" gestreefd worden?
Wat heeft dat er nou weer mee te maken? Ik reageer gewoon op de inhoud van het filmpje. Niets mis mee.
Indrukwekkend filmpje!
Vind het eigenlijk ook wel een mooi design, lekker strak, een zwarte cilinder. Ik vind een prijs van 3049 euro echter wel aan de hoge kant. Zijn er specificaties bekend? Ik vind de specificaties erg mooi, wetende dat het ontwerp 25,1cm hoog is. Ik weet zeker dat deze Mac prachtige prestaties neer gaat zetten. Interessant apparaatje voor bedrijven, maar ik denk niet dat een normale gebruiker zoveel geld ervoor overheeft. (Ik bedoel dan een normale gebruiker die thuis werkt, grafische doeleinden vanwege de twee FirePro kaarten in de Mac - Geen gamer!!)

Off-topic:
Zou het design niet sommige mensen verwarren? Haha
"Hey is dat je koffieapparaat?" - Nee joh, mn workstation!
"Hey is dat je prullenbak?" - Nee joh, mn workstation!
Je zou de bovenkant ook als astbak kunnen gebruiken??

Edit: Ik word meteen gedownmod, door mn off-topic zeker? Een binnenpretje kan toch geen kwaad :O

Ty MAX3400 voor link

[Reactie gewijzigd door DannyvanRooy op 24 oktober 2013 12:02]

Ja er zijn specificaties bekend:

Technische Specificaties

Desktoptype: Tower/desktop
Geheugengrootte: 12GB
Geheugentype: DDR3
Hardeschijf bus: PCI Express
Videochip: FirePro D300
Videochip tweede videokaart: FirePro D300

Opslag

Opslagcapaciteit: 256GB
Hardeschijftype: Solid State Disk

Verbindingen

Video uit: HDMI
Verbinding (Ethernet): 2x Ethernet 1Gbps
Verbinding (wlan): 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning: Ja
Verbinding (USB/FW): 4x USB 3.0
Audio uitgangen: Analoog (3,5mm)
Verbinding (overige): 6x Thunderbolt 2

Overige specificaties

Besturingssysteem: OS X 10.9
Kleuren: Zwart
Desktop extra's: Bluetooth

Garantie

Fabrieksgarantie: 1 jaar carry in


Het is wel indrukwekkend mooi. Om monster-specs is zo'n fijn formaat te assembleren. Ik vind het indrukwekkend. Ik vind het van Apple een goede stap om dit zo te filmen.

Wat mij wel op het eind opviel was dit: "Assembled in the USA". Op mijn iPad 4de generatie staat echter: "Assembled in China". :)

Bron: http://tweakers.net/price...-quad-core/specificaties/

[Reactie gewijzigd door 12345dan op 24 oktober 2013 11:57]

Dat komt omdat je iPad ook gemaakt wordt in China, maar de Mac Pro gemaakt wordt in de VS.. (tot nu toe het enige product dat Apple maakt in de VS overigens)
"Tot nu toe" klopt natuurlijk niet helemaal. Decennia lang -tot 2004-, werden Mac's ook geproduceert in de VS en bijv. ook Ierland. Huidig CEO Cook is in grote mate verantwoordelijk geweest voor het verplaatsen van het productieproces naar China.

Uiteindelijk moest Apple wel de assemblage verplaatsen naar Aziatische landen om mee te gaan met de concurrentie. Ook was het eenvoudiger om op die manier sneller te reageren om de vraag naar producten, omdat componenten ook in die regio gemaakt worden, immers: componenten hoeven een kortere afstand, dus minder tijd, te reizen. Apple kon op deze manier dus met een kleinere voorraad werken, wat gigantisch de kosten kon drukken.

Zie: http://blogs.wsj.com/digi...manufacturing-in-the-u-s/

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 24 oktober 2013 13:11]

"Assembled" in mijn boek betekend "in elkaar gezet", het zal mij niet verbazen als alle electronica en een groot deel van de onderdelen nog steeds uit andere landen worden verscheept.

Daarna draaien we het geheel in de US in elkaar en kunnen we er USA USA USA opzetten want dat verkoopt weer zo lekker.

Gewoon marketing.
Wat heeft dat nou met marketing te maken? Assembled in the USA = assembled in the USA. Je doet net alsof assembleren een niet noemenswaardige productiestap in het productieproces is.

Ik snap niet waar deze negatieve houding vandaan komt.
Vroeger zag je met name 'Made in ...', dit werd in sommige gevallen gedaan omdat productie in een bepaald land, het idee geeft dat er bepaalde standaarden zijn gehanteerd.

Het vervelende is echter dat weinig producten meer in een land gemaakt worden. Met name elektronica kan wel producten uit tig verschillende landen bevatten. Mag een producent dan naar gelang kiezen in welk land het dan geproduceerd is? Nee, het gaat om het land waar de laatste ingrijpende waardeverhoging heeft plaatsgevonden (disclaimer, ik versimpel hier de wetgeving 'lichtelijk', voor dit geval gaat deze regel wel op).

Hoewel de assemblage als een vrij ingrijpend proces gezien kan worden, is het niet een dusdanige economische transformatie dat het de 'Made in USA' verantwoord. Hoeveel van de 3.049 € zullen daadwerkelijk in de assemblage gaan zitten? Niet voldoende om 'Made in USA' te verantwoorden.

'Designed in' en 'Assembled in' zijn niet onderhevig aan deze wetgeving. Zij moeten slechts op waarheid berusten, en in reclamewetgeving is er relatief veel ruimte om de waarheid wat te rekken.

Sorry to break your bubble, maar coensel heeft in deze gelijk. :)

Zie ook deze link "effects on costumers"
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Country_of_origin

[Reactie gewijzigd door -Tom op 24 oktober 2013 14:52]

Komop, laten we realistisch blijven, 90% van de inhoud komt uit Azië, de boel wordt in elkaar "geschroefd" in de VS. Dit is voor een groot deel omdat de houding van de gemiddelde Amerikaan tegenover China erg negatief is en Amerikanen bovendien een sterke voorkeur hebben voor amerikaanse producten. (bovendien zal er ongetwijfeld een belastingvoordeel aan vastzitten voor Apple)

Er is natuurlijk een duidelijke commerciële reden dat er zo'n enorme nadruk op de tekst "Assembled in the USA" gelegd wordt.

Ik vind het overigens mooi dat Apple eindelijk weer eens iets gedurfd presteert op gebied van vormgeving en een onorthodox prosumer apparaat op de markt brengt (prosumer in deze bewust in plaats van pro). Een stuk verfrissender dan de rest van het "enkel" platter en lichter wordende productaanbod.

edit: "enkel" toegevoegd

[Reactie gewijzigd door mark_vb op 24 oktober 2013 14:54]

(tot nu toe het enige product dat Apple maakt in de VS overigens)
en waarschijnlijk ook de rede waarom hij zo duur is :'(
[...]


en waarschijnlijk ook de rede waarom hij zo duur is :'(
Nope. Wel de reden dat het productieproces in een veel hogere mate geautomatiseerd is dan in China.
Jij denkt dat een dergelijk productieproces niet terugverdiend hoeft te worden? Er is een reden dat de meeste industriële krachten zich organiseren in China: Dat is goedkoper. Precies de reden dat de componenten gewoon daar nog steeds gemaakt worden. Nadeel is alleen dat je niet de volledige controle over het proces hebt.
Die heb je wel wanneer je het gewoon in je thuisland doet (en de boel zelf organiseert). Verder werkt het uiteraard zo dat die prijs ook niet omlaag gaat wanneer die kosten terugverdiend zijn. Apple producten kosten gewoon meer. Dat is nooit echt anders geweest. De Mac Pro kostte ook meer en werd wel in China geassembleerd, als ik me niet vergis.

Verder zegt assemblage niet veel. Ik heb als bijbaan ook Acer-computers in elkaar gezet, en dat was toch echt gewoon in Nederland. Assemblage kost niet zo veel. Gecombineerd met transport en organisationele efficiëntie kun je dat makkelijk in een westers land doen zonder al te veel extra kosten te maken.
(tot nu toe het enige product dat Apple maakt in de VS overigens)
Een deel van de iMac productie vindt ook plaats in de US!

Zie: ‘Assembled in USA’ iMacs are originating in Fremont, CA

[Reactie gewijzigd door Carbon op 24 oktober 2013 12:26]

Denk dat Apple echt wel eerder producten in de VS geassembleerd hebben. Enkele jaren geleden werden Macs die je hier in de EU kocht nog in Ierland geassembleerd. (Build-to-order misschien nog steeds, ben niet op de hoogte van de huidige situatie) Dus echt niet alles komt volledig uit China.
1 jaar garantie.....dat moet toch 2 jaar zijn als je consument bent?
Nee, er staat fabrieksgarantie.. dit mag gewoon 1 jaar zijn. Als consument heb je echter langer garantie (minimaal 2 jaar), maar dat is geen fabrieksgarantie, die is een garantie die je van de verkopende partij krijgt.
Die minimaal 2 jaar is ook onzin. Er ligt een Europese richtlijn, maar die is in Nederland niet overgenomen. We hebben hier het non-conformiteitsbeginsel. Dit houdt in dat je gedurende de economische levensduur een redelijke oplossing mag verwachten van de verkopende partij. Na 6 maanden ligt de bewijslast bij de klant. Die redelijke oplossing houdt in veel gevallen gedurende een redelijke periode een kosteloos herstel in. Maar wat redelijk is, is maar de vraag.

Kortom, je hebt maar 1 jaar garantie, en wanneer je daarna een probleem hebt moet je gaan praten.
Niet helemaal waar. De Europese richtlijn geld voor alle Eu-lidstaten, echter mogen lidstaten van deze regel afwijken als dit in het voordeel is van de consument. Dit wil zeggen dat je in de praktijk dus sowieso 2 jaar garantie hebt, maar dat deze dus nog langer kan zijn als dat in de "redelijkheid van de verwachting" valt.
Dit is gewoon niet zo. Inderdaad mag je afwijken van die richtlijn als het voordelig is voor de consument. Maar je kan uitleggen dat na die 6 maanden een mogelijkheid om er samen uit te komen gedurende een periode meer dan die 2 jaar, voordeliger voor de consument is dan die 2 jaar. Verder is het een misverstand dat het gaat om garantie vanuit de verkoper. Het gaat om de tijd dat de verkoper aansprakelijkheid is. In Nederland is de verkoper langer dan die 2 jaar aansprakelijk (die economische levensduur dus; in het geval van consumentenproducten, de tijd dat het normaal is dat een product niet als gevolg van gebruiksslijtage, faalt).

Indien deze bewering dit niet klopt volgens jou, mag je daar een bron van aangeven; die ga je niet vinden. Het non-conformiteitsbeginsel is wat vaag, en dus valt aan de hand daarvan lastig te bepalen hoe lang je 'garantie' hebt. Sowieso die 6 maanden. Maar die 2 jaar, is inderdaad onzin. Dat mensen dat graag willen geloven, maakt niet dat ze opeens gelijk hebben.

http://www.conformiteit.n...eitbeginsel_garantie.html

[Reactie gewijzigd door Kenju op 24 oktober 2013 15:26]

Dat is toch exact wat ik zeg? De EU-regel is minimaal 2 jaar, de Nederlandse wet gaat nog een stap verder en zegt "zo lang als je mag verwachten dat het product blijft werken". Echter mag deze regel niet in strijd zijn met de EU-wetgeving, dus heb je sowieso de 2 jaar garantie als minimum, maar in Nederland kan je in sommige gevallen dus nog langer garantie hebben.

Als voorbeeld bij Apple, hoewel ze zeggen dat ze 1 jaar fabrieksgarantie geven (en eigenlijk niks roepen over de garantie die ze geven als verkopende partij), krijg je ook bij hun een vervangend product als je het direct bij hun hebt gekocht en het na een jaar stuk gaat. Mijn adapter van mijn MacBook was bijvorbeeld stuk gegaan na 14 maanden, maar ik heb gewoon garantie gekregen omdat ik mij "beroepte" op mijn consumentenrecht. De adapter is dan ook kosteloos vervangen voor mij.
Nee, want jij denkt dat je sowieso die 2 jaar garantie hebt. Dat is onzin. In het tweede jaar moet je al met elkaar gaan praten, en kun je mogelijk dus uitkomen op een afspraak dat je zelf een deel van de kosten betaalt. En nogmaals, het gaat om aansprakelijkheid, geen garantie.

Een adapter van 30 Euro stelt niet veel voor. Was je Macbook zelf kapot geweest, had je een heel ander verhaal gekregen. Zie ook uitzendingen van naar ik geloof Radar waar je mensen had die in het tweede jaar toch echt pech hadden.

Kortom, wil je de garantie hebben dat je in het tweede jaar een claim kan doen zonder zelf kosten te moeten maken, moet je gewoon Apple Care erbij kopen, of voor een product gaan waarbij je wèl twee jaar garantie krijgt.

[Reactie gewijzigd door Kenju op 24 oktober 2013 19:34]

Ik snap je punt wel.. en je hebt gelijk dat het om aansprakelijkheid gaat. Als jij er zelf voor hebt gezorgd dat het stuk is (bijvoorbeeld door je kabel verkeerd op te rollen wat leidt tot een kabelbreuk) kan het zijn dat ze het niet kosteloos vervangen. Echter als het gaat om een defect waarvoor jij niet aansprakelijk gehouden kan worden, dan dienen ze het te vervangen. Ik ben zelf ook op de hoogte dat de bewijslast omdraait (maar dat is volgens mij na een jaar, niet naar 6 maanden).

Een adapter zou mij 80 euro hebben gekost, maar het was duidelijk dat het om een defect product ging waarvoor zij aansprakelijk waren. Het product werd ook eerst onderzocht om vast te stellen of ikzelf aansprakelijk geweest zou zijn, dat was niet het geval dus kreeg ik gewoon een nieuwe zonder enige kosten.
He omdraaipunt omtrent de bewijslast ligt echt op 6 maanden:
https://webwinkelrecht.nl...wijslast-bij-de-verkoper/

Verder heb je gewoon wat welwillendheid gekregen bij Apple. Wellicht dat er al een bekend probleem was, maar ook al is het niet zo, komt het wel vaker voor. Ik kreeg voor mijn Dell Vostro die eigenlijk maar één jaar garantie heeft, ook gewoon iemand kosteloos langs na dat ene jaar. En mijn iPhone met een kapot scherm (mijn eigen schuld dus) werd gewoon vervangen voor een nieuw exemplaar (in een gesealde doos) in de Apple winkel. Dit terwijl je ook verhalen hoort van mensen die bedragen van over de 100 euro ervoor betalen of al blij waren met een refurbished toestel.

Hoe dan ook, 1 jaar garantie is gewoon 1 jaar garantie bij Apple. Alles wat je daarbij krijgt is gewoon op basis van welwillendheid. Recht op kosteloos herstel bij apparaten ouder dan een jaar, heb je niet bij Apple als je geen Applecare hebt genomen. Dat je het soms wel krijgt, is een ander verhaal.

Kijk anders eens de uitzendingen van Radar terug over het beleid van Apple. En daar is niets aan veranderd wanneer je kijkt naar de garantie-informatie op hun site. Daar hebben ze het eveneens over die non-conformiteit.
Het design is even wennen als je de standaard workstations van Dell, HP en IBM gewend bent, maar het is zeker een revolutionair idee qua koeling. Ik houd daar wel van. En ja, hij doet mij ook meteen denken aan een prullenbak zoals je vaak in openbare gelegenheden tegenkomt. Komt grotendeels door de kleur en die afgeronde bovenkant. Maar toch, het is weer eens wat nieuws :)

Edit: @hieronder, dat kan zijn, maar niet met een centraal koelblok voor CPU + GPU toch?

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 24 oktober 2013 13:10]

Thermische convectie hebben ze eerder toegepast bij G4 Cube.
vrije convectie.
Prachtig filmpje dat kunnen ze wel bij apple.
Tevens leef ik met je mee, sarcasme wordt over het algemeen niet gewaardeerd of niet begrepen :*) . Helemaal als het een beetje offtopic is.
Mooi product met een mooi design. Ben alleen benieuwd hoe gaat de Mac Pro gaat presteren en hoe de goed de koeling in werkelijkheid werkt.

Amerikanen zijn ook weer blij, want de Mac Pro wordt in de VS in elkaar gezet. In de VS is dat bijna de beste marketing die je kan krijgen, want er geldt daar nog vaak: American buy American. Dat het product waarschijnlijk verder in China en dergelijke gebouwd wordt is niet belangrijk om te melden.

Verder wat opviel is dat je aan het eind een zilverkleurige Mac Pro te zien is. Zal deze nog gekleurd worden of komt er ook een zilverkleurige variant?
Is volgens mij nog zonder verf/coating.
Dat dacht ik eerst ook, maar als je het productieproces zo graag wil laten zien dan laat je het toch ook het verven zien. We zien namelijk hoe heel de behuizing gemaakt wordt en dan laten ze de eindafwerking niet zien?
De vorige mac pro's waren ook zilverkleurig en wellicht is dit een hint.

Vind persoonlijk de zwarte kleur mooier, maar dit filmpje leidde bij mij tot deze vraag.
Ik weet niet op wat voor beeldscherm jij dit filmpje zit te bekijken, maar dat is duidelijk geen zilver maar gewoon een high gloss zwart/antracieten afwerking.

Compleet afgewerkt dus, ook met het apple logootje erook al op gestempeld. De grap is dat een glossy coating deels de kleur aanneemt van de omgeving, hier in de fabriek voornamelijk blauwgrijs.

De coating is ook goed te zien op deze foto: http://static.indianexpre...594_new_apple_mac_pro.jpg
Ok. Nu is het duidelijk. Overal zie je echter een zwarte Mac Pro, maar dat komt dus door de zwarte omgeving.

De Mac Pro is dan wel erg spiegelend. Dus ook wel lekker vingerafdrukgevoelig of Apple moet daar ook een speciale coating voor hebben bedacht.
Dat laatste bevestigde precies wat ik het hele filmpje al dacht: zie ons dit keer geen Chineze kinderhandjes gebruiken. Volledig en niets anders dan een promo-filmpje.

Ik had liever een echte "how it's made" gezien.
Dat laatste bevestigde precies wat ik het hele filmpje al dacht: zie ons dit keer geen Chineze kinderhandjes gebruiken.
De nieuwe MacPro wordt alleen in de US geproduceerd.
En zoals het filmpje laat zien gaat dat wat verder dan alleen maar de boel in elkaar schroeven.
Dat weet Pegasus ook wel en dat is meteen zijn punt. Omdat het niet in China is en geen veredelde slaven in beeld komen krijg je zo'n gelikt patriottisch USA filmpje...
Ik denk ook dat er weinig vraag naar is. iPhone / iPad, maken zij miljoenen per maand.
Mac pro's worden duur gemaakt en nog duurder verkocht. Kleine USA kan ze makkelijk aan. ;)
Dat weet Pegasus ook wel en dat is meteen zijn punt
Dan mag hij dat wel wat duidelijker formuleren want zo lees ik het niet.
Dat was inderdaad wel wat ik bedoelde. Maar op de meeste kijkers komt die boodschap niet zo over. En dat is dan weer knap van Apple, want het zit er wel degelijk in. Op het laatst wordt dat nuog eens nadrukkelijk bevestiigd, wanneer de tekst "made in USA" op de behuizing wordt aangebracht.

Het wordt gebracht als gewoon een interessant filmpje hoe het apparaat in elkaar gezet wordt, maar ik werkelijkheid is het dus een geraffineerd reclamefilmpje van Apple.

Tweakers trapt hier min of meer ook in door het filmpjes als nieuws te brengen.
Het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Een marketingfilmpje kan alsnog erg informatief zijn. Daarbij is elke uiting van een bedrijf een vorm van marketing. In Amerika leggen ze het er alleen nog wat dikker er boven op.

Ik vond het ook wel opvallend toen ik dit filmpje zag. Ze hebben wel vaker filmpjes laten zien hoe hun producten gemaakt worden, maar dan zie je nooit heel duidelijk de fabriek zelf (alleen de machines). Je merkt wel dat ze nu ook duidelijk de mooie fabriek in beeld willen brengen en willen benadrukken dat het in de VS is gemaakt. Ik vind daar zelf overigens helemaal niks mis mee.

[Reactie gewijzigd door Eswip op 24 oktober 2013 12:52]

Het is een moeilijke kwestie en ik heb er ook een enorm dubbel gevoel over.

Aan de ene kant is het natuurlijk leuk dat een bedrijf uit je eigen land het product in eigen land assembleert en zo voor banen creëert. Het geld blijft op deze manier ook binnen de eigen economie. Geeft je een gevoel van trots.

Aan de andere kant is het weer allemaal show aangezien Apple enorm veel belastinggeld niet betaald door de Ierland-Nederland constructie. Waarschijnlijk veel meer dan dit oplevert.

Goed het blijft een bedrijf en goede marketing maar je kan je vraagtekens zetten bij het totaalplaatje. Overigens telt dit voor meer bedrijven waaronder Google met het moto-x verhaal.
Anoniem: 499360
@pegagus24 oktober 2013 14:17
Blijkbaar snap jij niet wat het filmpje echt wil zeggen. Het filmpje wil helemaal niet zeggen "we gebruiken geen gele pieten". Het filmpje wil zeggen "Apple investeert in jobs in de VS". Dat is wat het filmpje wil zeggen. Apple krijgt veel kritiek in de VS dat het heel veel geld verdiend met producten die in het buitenland laat produceren terwijl de economie in de VS slabakt. Apple is een voorbeeldbedrijf voor alle Amerikaanse bedrijven. Daarom is zelfs president Obama met de tech industrie gaan praten. Die economie moet terug naar de VS worden gehaald. En dat is wat Apple laat zien. Dat jij iets anders ziet is je goed recht maar je moet anderen niet verwijten dat ze iets niet zien als dat niet is wat er getoond wordt;

We weten ondertussen dat het niemand wat kan schelen of een product door een chinees wordt gemaakt die zeer slecht betaald wordt. Moest dat zo zijn zouden consumenten al lang de volledige technologie industrie aan de tand gevoeld hebben over hun productieproces. De enige die tot nu toe met dit soort nieuws in beeld kwam was Apple omdat het het enige bedrijf is waar mensen over willen lezen. Vandaar ook dat Apple zo'n groot voorbeeld is voor Amerikaanse bedrijven.
Ik zeg op een negatieve manier precies het zelfde. Zowel het aspect van "slavenarbeid" in China, als het terughalen van hoogwaardige productie zit in dit filmpje.

Ik verwijt verder helemaal niemand iets, maar uit alle reacties bleek wel dat ik er andere dingen in zag, die er wel degelijk in zitten. Tweakers zelf notabene prestenteert het als een filmpje van de assemblage van de Mac Pro, terwijl jij en ik het er over eens zijn dat het meer is.
Anoniem: 499360
@pegagus24 oktober 2013 15:13
Waarom beweer je dan dat Tweakers en de anderen zich laten vangen? Jij bent nochtans één van de weinige hier die een reactie geeft alsof hij het filmpje niet goed begrepen heeft.
Het is Apple, geen Discovery Channel
Hahaha, alsof er in een programma zoals Megafactories of How-it's-made ook maar één kritische vraag gesteld zal worden. Die shows geven op een hele leuke manier inkijk in processen waar de meeste mensen weinig vanaf weten maar doe nou niet alsof ze daar wel dingen aan de kaak stellen.
Waarom zouden ze? Dat is helemaal niet het doel van zo'n show.
De nieuwe mac pro wordt in amerika gefabriceerd, dat was deel van de aankondiging tijdens de WWDC. Ik ga nu geen bron opzoeken maar je kan het zo vinden in de keynote op apple.com.
Zoals de 'aftiteling' al zegt wordt de mac pro in de VS gemaakt. Zie ook: http://techcrunch.com/201...cture-mac-pro-in-the-u-s/
Apple gaf vorig jaar al aan een deel van de productie weer naar de VS te willen halen. Kennelijk is de Mac Pro het eerste product.
Ben het wel met je opmerkingen eens. Met alle respect voor het idee voor Apple om als design voor een computer een cilinder te gebruiken, maar dit is gewoon een filmpje van hoe een cilinder wordt gemaakt...
Het is inderdaad een promotiefilmpje over hoe ze de MacPro maken inderdaad. Dat heb jij zo in 1 oogopslag goed gezien. :+
Ah wist niet dat deze langs de buitenkant ook volledig metaal was. Dacht dat de shiny buitenkant plastic ging zijn, mooi en stevig alu it is. Ben er echt naar benieuwd, hopelijk hebben we hier op het werk snel een testmachine eens ze uit zijn.
Mooi dat ze ook volledig Amerikaans zijn, niet dat ik zot ben op amerika maar toch knap dat ze het niet meer uitbesteden. Hopelijk met een betere kwaliteit als gevolg..
Mooi dat ze ook volledig Amerikaans zijn,
Dat is hij niet, zoals ook in het filmpje te zien is, en op de mac zelf staat, is hij ontworpen en wordt hij geassembleerd in de US. Veel van de componenten zullen echter nog steeds uit voornamelijk Azië komen.
Sja, dan is nooit iets van 1 locatie. Veel van de gedolven metalen komen namelijk weer uit Afrika, is de mac pro volgens jouw redenatie dan ook deels Afrikaans?
Ik heb het over componenten, dat is iets anders dan grondstoffen, net als assemblage iets anders is als fabricage.
Veel van de componenten zullen echter nog steeds uit voornamelijk Azië komen.
Producenten van active en passieve electronica componenten laten alles produceren in het verre oosten en daar kan Apple weinig tegen doen.
Tsja... Ik vind het toch een prachtig apparaat. En ik moet toegeven dat ik wel echt een zwak heb voor zulke flimpjes!
Inderdaad. Zodra ik zo een mooi filmpje zie begin ik het product ook meteen helemaal mooi te vinden.
Naar mijn mening is het ook gewoon een erg mooi product. Maar niets voor mij, voor die prijs heb ik iets beters ;)

Wel erg knap hoe ze zo veel in zo weinig ruimte hebben kunnen stoppen.
Anoniem: 120693
24 oktober 2013 11:52
Word altijd een beetje blij als iemand eens NIET een vierkante doos van 3 tientjes gebruikt. Maar in dit geval bestaat het moederbord ook uit drie delen, heel apart.
Het moederbord is 1 deel, die andere twee zijn de GPUs.
Mooi apparaat om te zien. Gewoon verbluffende techniek. Zoveel power een zo'n klein en vooral stil apparaat. Ik zie de concurrentie dit nog niet 1-2-3 na doen. De prijs blijft een discutabel punt, ik vraag me af wat de machine had moeten kosten wanneer deze door Foxconn in elkaar was gezet.
Zoveel power valt mee, maar wel knap dat het in een kleine en stille behuizing zit.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee