Door Jeffrey van Maurik

Pixar: textures van Nederlandse makelij

02-06-2013 • 08:00

53 Linkedin

In 1986 nam Steve Jobs voor zo’n 5 miljoen dollar Pixar over van George Lucas en in datzelfde jaar verscheen de allereerste korte animatiefilm van Pixar. Het filmpje was bedoeld om de oorspronkelijke activiteiten van het bedrijf, het verkopen van computerhardware, te promoten en te laten zien waartoe de hardware in staat was. Hoewel de verkoop niet verbeterde, zag Pixar plotseling ‘het licht’ en ging het zich specialiseren in het maken van animatiefilms. Momenteel is in de Amsterdam Expo 25 jaar creatie en technologie van Pixar te bewonderen. Inmiddels werken er ook meer dan 600 mensen bij Pixar. Een daarvan is de Nederlandse Belinda van Valkenburg. Ze werkte als digital painter aan onder andere Monsters Inc, The Incredibles en Finding Nemo. Als artdirector was ze medeverantwoordelijk voor de look & feel van Ratatouille en Toy Story 3.

De expositie 25 Years of Animation is tot en met 27 oktober te zien in de Amsterdam Expo.

Reacties (53)

Wijzig sortering
Pixar _O_
Animatiefilms maken waar je je als 28 jarige niet voor hoeft te schamen om ze te kijken :D
Pixar heeft de wereld van de hele animatiefilm groteneels/compleet veranderd door vooruitstrevend te zijn, en lekker te experimenteren. Is niet heel slecht afgelopen voor ze :)
Wel interessant dat ze een eigen software pakket hebben ontwikkeld dat, zover ik begrijp redelijk flexibel is. Niet alles kan out of the box, maar door een eigen ontwikkelteam te hebben ben je niet afhankelijk van externe partijen zoals Adobe.
Pixar films zijn voor mij meer comedy dan daad werkelijk kinder films..
Dat in tegenstelling van dreamworks films die toch niet iets meer op kinderen heeft gemikt.

Pixar heeft vrij ingewikkelde textures.. Steve jobs heeft daar een groot hand in gehad.. Door zelfs bij de eerste film (Toy Story) te mekkeren at het schoentje van Woody nooit mooi egaal gekleurd kan zijn als hij er dagelijkse mee speelde. Maar beschadigingen had..

Texture ppl daar baalde enorm want het was in 1994 behoorlijk lastig om zulke ingewikkelde textures te maken.. maar na veel proberen kwam steve's reality distortion field toch wel eens van pas.. Pushen zeggen dat ze het kunnen en termern gebruiken als het niet gebeurd koopt niemand het dus maken!!!
@Nakebod
Grappig dat je juist Adobe noemt.
Adobe Photoshop is namelijk voortgekomen uit praktisch dezelfde afdeling van George Lucas' FX onderneming. Net als PIXAR.
De broers Knoll zijn de grondleggers van Photoshop. Thomas had een goed idee, terwijl John Knoll al bij ILM werkte (en nog steeds werkt) en vond dat ze dat idee snel moesten uitwerken.

Als je terug naar de bronnen gaat, zijn er meerdere koppelingen te leggen en kom je tot een select groepje pioniers. Dat Apple destijds de logische keuze was voor "grafisch", is ook niet vreemd te noemen. Los van de Silicon Graphics machines.
Ze was (ook) bij De Wereld Draait Door. Vond het een leuk item :-) .

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/237224
Je merkt wel dat ze daar meer in leken taal probeerd uit te leggen. Terwijl in de intervieuw met t.net het meer technisch was..

Anyway.. Mooi dat we een Nederlandse in zo'n productie terug kunnen zien :) zij is eigenlijk een Paul Verhoeven ;-)

PS. Ik vind wel dat ze vrij moeilijk praat, zou dat komen dat ze veel dingen terug probeert te vertalen vanuit het engels? Ik kan begrijpen als je vak taal engels is en dus ook eigenlijk je moedertaal in dat vak. Het dan lastig terug te vertalen is.

ik moet soms ook naar de Nederlandsen worden zoeken als ik voor mn werk een hele dag over hetzelfde onderwerp heb gesproken in het Engels
"De expositie 25 Years of Animation is tot en met eind november te zien in de Amsterdam Expo."

Op de website van Amsterdam Expo staat vermeld:

"De tentoonstelling Pixar, 25 Years of Animation s alle dagen geopend van 09:00 – 18:00 uur t/m 27 oktober 2013."

zie: http://www.amsterdamexpo.nl/veelgestelde-vragen/#019
Net gister geweest naar de EXPO. Erg leuke tour door alles waar Pixar mee bezig is. Verbazingwekkend hoe gedetailleerd de designs zijn, maar vooral ook hoe ze het voor elkaar krijgen om een "normaal" item emoties mee te geven. Dit wordt goed zichtbaar in alle concept art die tentoongesteld staat. Zeer indrukwekkend en echt een aanrader!
Ik ben vandaag geweest. Ik vond het zelf wat tegen vallen, vooral voor de gevraagde toegangsprijs. Van de technische aspecten die je in het interview in dit filmpje hoort, zie je op de expo eigenlijk bijna niets terug. Ik had daar graag veel meer van gezien: welke beperkingen waren er technisch? Wat was er, met de techniek van nu, wellicht anders gedaan? Welke ontwikkelingen zijn er geweest? Hoe werkt dat animeren nu eigenlijk? Er is in de expositie bijna niets van dit gezien. Een uitleg zoals dat dat shot van Parijs maar vijf verschillende huisjes bevat, met een handje vol textures e.d. had zeker niet misstaan op de expo denk ik. Nu blijft het grotendeels bij veel lijsten met tekeningen en renders aan de muren.

Er is heel veel (conceptueel) artwork te zien, en dat is leuk (zie RagaBa SH). Van veel figuren zijn er 3D modellen, maar buiten dat ze leuk zijn om te zien, wordt nergens duidelijk wat hun functie in het maken van de films is.
Ik was daar bij de opening en ben met iemand van pixar er door heen gelopen. Dan krijg je van deze verhalen wel te horen en dat is inderdaad erg leuk. Heb een paar leuke dingen even voor je opgeschreven.

Bij Monster Inc. hadden ze een leuk probleempje. Het meisje (Boo) had een lang tshirt aan, dit kon in die tijd al gekleding simuleerde worden alleen was het dus danig zwaar dat ze halver wegen de film er achter kwamen dat het ze niet voor de hele film ging lukken. Om die reden hebben ze haar in de film verkleed en een pak aangedaan, zodat ze dat shirt dan minder hoefde te simuleren.

Ook hadden ze Sully in Monsters Inc, op een gegeven moment 8 tentakels gegeven (als voeten). Alleen was dit te veel werk om te animeren als hoofdkarkater.

Bij het design van Boo in monsters Inc. Hadden ze meerder schetsen gemaakt en de designs van de schetsen die het niet waren geworden zijn uiteindelijk in andere films terug gekomen. Zo is 1 van de meisje de oppas in the increibles geworden en de andere de hoofd rolspeler (Merida) in brave.

In het begin traject van Toy story 1 was Buzz zo groot als woodys knie. Dit hebben ze uiteindelijk veranderd omdat het framen van shot zo erg beperkt was.

Bij cars 1 had den ze bij de shots van het station met honderde auto's er op (die in elkaar reflecteerde) render tijden van 150 uur per frame. Dus voor 1 seconden zou dat 156 dagen renderen op 1 computer zijn.

Tot slot, heb je in de expo dat grote rond draaiende ding waar die stroboscoop op schijnt. Dit laat fantastisch zien wat animatie is. Dit zijn allemaal 3D geprinte objecten (8 jaar geleden gedaan!). Na dat hij 3 maanden had gedraaid was het meteen dat de figuren was hield moe geworden en is 1 van de woodys met een rotvaart door dat ding gestuiterd. In eerste instantie was er alleen maar een grote wolk wit poeder te zien. Maar nadat dat neer gedaald was konden ze de ravage pas zien. Gelukkig kon er redelijk wat gerestaureerd worden. De versie die in Nl staat is 5 jaar geleden geprint.

[Reactie gewijzigd door nr12 op 2 juni 2013 23:14]

Het moet wel toegangkelijk blijven voor de normale mens. en de schoolkinderen..

Dat jij als technische er niet genoeg info krijg omdat je al weet hoe je een huisje moet invullen. Maar graag zou willen weten hoe je kan maskeren dat er in een plaatje met 1000 huisjes maar 5 modellen hebt gebruikt. Ja ik denk dat de normale mens dat niet zou snappen. En is dus ondergeschikt.

Zelf vind ik het ook jammer. Maar als Pixar fan. Ja zou ik dit toch niet helemaal willen missen al weet ik dat ik er niet echt veel extra kennis bij op zou doen..

Ik denk ook als ik tegen vrienden zou zeggen. Moet je kijken die tekening van Parijs. Wist je dat daar maar 5 verschillende modellen van een huisje in zitten. Ze me totaal voor gek verklaren.
Dat jij als technische er niet genoeg info krijg omdat je al weet hoe je een huisje moet invullen. Maar graag zou willen weten hoe je kan maskeren dat er in een plaatje met 1000 huisjes maar 5 modellen hebt gebruikt. Ja ik denk dat de normale mens dat niet zou snappen. En is dus ondergeschikt.
Er was wel een demo van hoe ze Lotso gemaakt hebben, redelijk stap voor stap op een videoscherm. Ik denk dat dit zich ook prima geleend had voor een soortgelijke aanpak hoe je zo'n scene opbouwt, en hoe het er anders uit gaat zien als je hetzelfde model anders gaat aankleden met textures en graphics. En zo zijn er vast meerdere aspecten die zich voor iets soortgelijks prima geleend hadden.

Voor een bedrijf wiens grote prestatie is dat ze computeranimatie op de kaart hebben gezet, laten ze in een overzichtstentoonstelling over 25 jaar Pixar wat mij betreft gewoon te weinig van juist dat aspect zien. De conceptart die ze tonen wordt ook bij klassieke animatie gebruikt lijkt me...

nr12 geeft nog wat leuke (technische) anecdotes. Erg leuk! En ja, dat soort dingen had ik ook graag in de tentoonstelling terug gezien en gehoord.
Erg inspirerend. Leuk filmpje. De films van Pixar zijn voor mij persoonlijk een grote snoepwinkel voor het oog en zit na een film vol nieuwe ideeën. Sommigen hier hebben mijn time lapse videos misschien wel eens gezien waar ik digitaal schilder in fotos en manipuleer. Photoshop heb ik middels prima onder cotrole. Ik probeer soms wat in Maya te doen maar ik stuit steeds tegen de enorme muur van complexiteit op. Zo ontzettend veel menu's en opties. Ondanks dat ik een stuk of 15 DVDs heb over de ins and outs van Maya denk ik er over om een echte cursus op een school te gaan volgen om de basis onder controle te krijgen. Een grote wens om een render deels uit een 3d tool in photoshop af te maken. Door dit filmpje ga ik dit straks gelijk bekijken en knopen doorhakken :) dank je Belinda ;)

[Reactie gewijzigd door RoyK op 2 juni 2013 08:56]

Ik ben gisteren naar de tentoonstelling geweest en hij is erg leuk. Hij is ook aanzienlijk groter dan je op het eerste gezicht denkt en echt elk element uit de PIXAR geschiedenis wordt toegelicht.
Ik ben gisteren naar de tentoonstelling geweest en hij is erg leuk. Hij is ook aanzienlijk groter dan je op het eerste gezicht denkt en echt elk element uit de PIXAR geschiedenis wordt toegelicht.
Bedankt voor de info, ben zeker van plan te gaan!

Trouwens, in fimpje op 1:53 Photoshop 2 heeft wél layers, potverdrie, heb hem zelf hier ;)

@PaMu: nice to know, ty

[Reactie gewijzigd door D-Day op 3 juni 2013 17:53]

Photoshop 2 is niet hetzelfde als CS2.
CS2 is eigenlijk photoshop 9, layers zijn toegevoegd in 3.

http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Photoshop_version_history
5:07 - 5:22 Kan iemand mij vertellen van welke animatie film dat video fragment komt?
Het is inderdaad de korte film the blue umbrella die als voor film voor Monsters University komt, die op 10 july in Nederland uitkomt.
Zeer interessant filmpje en ook leuk om te horen tegen welke problemen ze nou eigenlijk allemaal aan lopen bij een groot bedrijf als Pixar.

Was een vermakelijk filmpje!
Zeker.. ook omdat ze de technische termen gebruikt maakt het leuk. Ze heeft goed door dat het filmpje niet bedoeld is voor de "hart van Nederlands" kijkers ;)
volgens vertelt ze gewoon haar ding en interesseert het haar geen bal voor wie het filmpje is :) lekker nuchter.
Nou, een paar dagen geleden zat ze toevallig ook bij De Wereld Draait Door en toen was het toch allemaal wat minder technisch. Maar dat ligt ook aan de vragen die de interviewer stelt natuurlijk
Ze zat nog 90% op de rem hoor en dat voornamelijk ook nog eens omdat het in het Nederlands moest en wellicht omdat de interviewer ook niet heel erg onderlegd was in het onderwerp. Het laatste is natuurlijk prima, want dit is simpel gezegd geen "3D site".
Ik denk voor iemand die niet zo heel veel weet van 3D dat dit filmpje niet makkelijk te volgen was.

Het is hartstikke lastig om uberhaupt het concept 3D aan een leek uit te leggen en hoe je daar in kunt ontwerpen en hoe een computer daar beelden uit kan renderen.
Dan moet ze (Belinda) ook nog eens gaan praten over shaders, particle simulations/fluids, subsurface scattering, refractions etc. etc.
Ga er maar aan staan zo'n interviewtje als dit geven waarin je iets meer jargon mag gebruiken dan in DWDD, maar eigenlijk ook weer niet.

Enfin, gaaf om al die concept art en sculpts te zien, ga binnenkort toch maar eens de auto naar Amsterdam pakken om al dat moois te zien :)

Ook leuk om dit onderwerp bij Tweakers te zien!
Interessante video en een goede uitleg van hoe alles nu in elkaar steekt. Ook mooi om te zien hoe dat bedrijf zich met de tijd zo goed heeft ontwikkeld! :)

Wat me echter irriteerde waren haar stopwoorden 'weet je wel' :P
Ja dat "weet je wel" betekende voornamelijk "ik hoop dat je het begrijpt, want ga me asjeblieft niet vragen om het echt helemaal uit te leggen, want dan zitten we hier morgen nog...dus je doet het er maar mee...ok???" :D

Het is zelf ook mijn hobby en er met een leek over praten = hell.
En dan die vak termen eruit dan weet je wel. Ik lachte me ieder keer in een vuistje :D

Graag had ik meer een interview video willen zien. Dan met vragen als wat vind jij het schattigste beestje wat je ooit mocht inschilderen? :P
Ik weet niet hoor, maar volgens mij is 'weet je wel' voor haar gewoon de vertaling van 'you know' waar Amerikanen elke zin mee eindigen zonder dat ze er iets mee bedoelen.
krijg je er van als je meer dan je halve leven in de US woont. Dan neem je gewoontes over.. Vraag me af of Hillie dat ook heeft :+
Aanhakend op het thema textures, deze mannen dragen hun Nederlandse steentje bij aan de games industrie:

http://www.cgtextures.com

Wellicht ook een leuk item?
Meh, CGTextures is wel een leuke bron soms, maar dan moet je denken aan grudge maps. Het is niet zo dat je een texture van die site moet gaan pakken en die in je game zetten, krijg je allemaal lelijke phototextures.
Je moest eens weten hoeveel textures van die site direct in games komen, het is niet zo marginaal als jij het doet voorkomen. Texture artist bij verscheidene bedrijven maken er soms zelfs een sport van om textures te herkennen van CGTextures in games van de concurrent.

De laatste tijd is het zo dat er ook heel wat hoog resolutie materiaal wordt aangeboden tegen een paid subscription, waarvan een redelijk aandeel ook nog tileable is. En een beetje texture-artist kan zijn eigen maps weer uit die foto's mixen en tileable maken.
Leuke filmpje! Ik ga zeker binnenkort een bezoekje brengen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee